Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
-- Συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών: Στην πρώτη γραμμή το καθήκον να δυναμώσουν και να πληθύνουν τα Σωματεία.
-- 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ: Οι σύνεδροι της ΔΑΣ αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων και την αγωνιστική διέξοδο.
-- Εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς: Με 24ωρη απεργία σήμερα εντείνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή.
-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Κλιμακώνουν τον αγώνα με δίκαια αιτήματα, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.
Eurokinissi |
Το Συνέδριο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και τον προγραμματισμό δράσης, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν με αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Θανάσης Γκώγκος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Μιχάλης Φαναρτζής, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.
Σκιαγραφώντας το φόντο της αντεργατικής πολιτικής και της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ελσα Ζαμπέτα, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ισχυροποίησης της Ομοσπονδίας, της ενίσχυσης της παρέμβασής της στους χώρους δουλειάς, της διεύρυνσης των δεσμών με περισσότερους εργαζόμενους, της μαζικοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων της και της δημιουργίας νέων σωματείων και αγωνιστικών πυρήνων. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε αδυναμίες αλλά και δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από την πείρα της δράσης του προηγούμενου διαστήματος.
Στην πρώτη γραμμή των καθηκόντων του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται οι νέες εγγραφές στα σωματεία. «Χρειάζεται να μπει σχέδιο, ανά εταιρεία, περιοχή, σχολή μαθητείας», ανέφερε εισηγητικά η απερχόμενη πρόεδρος, θέτοντας στόχο την αύξηση των εργαζομένων στις γραμμές των σωματείων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ίδρυση νέων σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε μια σειρά πόλεις της χώρας.
Θετική πείρα στην προσπάθεια αυτή μεταφέρθηκε από τη δράση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Η Ενωση απευθύνθηκε στους εργαζόμενους με ανακοίνωση που ετοίμασε ειδικά για το σκοπό αυτόν, απαντώντας σε ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να είναι μέλη του σωματείου, τους φόβους και τις επιφυλάξεις που τους κρατούν μακριά από τη συμμετοχή στις γραμμές του. Με υπομονή και επιμονή εξήγησε ότι μέλη του σωματείου γίνονται όλοι οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους, που μπορεί να διαφέρουν. Οτι η ενίσχυση του Σωματείου συνδέεται με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, από την τήρηση του ωραρίου μέχρι τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Η προσπάθεια αυτή είχε αποτέλεσμα δεκάδες νέες εγγραφές εργαζομένων σε ελεγκτική εταιρεία, ανεβάζοντας τον πήχη και θέτοντας στόχο να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία επιχειρησιακό σωματείο.
Τις πρωτοβουλίες με τις οποίες το Σωματείο απευθύνθηκε σε νέους εργαζόμενους, σε σπουδαστές σχολών κατάρτισης, σε φοιτητές σε πανεπιστημιακές σχολές και μεταπτυχιακά μετέφεραν αντιπρόσωποι από το Σωματείο Λογιστών Θεσσαλονίκης. Η σχετική δραστηριότητα δεν περιλάμβανε μόνο περιοδείες και εξορμήσεις, αλλά και τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα την εργασιακή προοπτική μετά το πτυχίο. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο συμπεριλαμβάνει τις σχολές στους χώρους στους οποίους θα απευθυνθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας που θα οργανώσει για νέες εγγραφές το επόμενο διάστημα.
Δίπλα στο κλίμα φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία, η Ομοσπονδία και τα σωματεία πρέπει να αντιπαλέψουν και τη βρώμικη δουλειά των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν επιλέξει να απέχουν από τα σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις.
Οι δυνάμεις αυτές καλούν τους εργαζόμενους να μη συνδικαλίζονται στα σωματεία, τα χαρακτηρίζουν «κομματικά» και παρουσιάζουν το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) ως φορέα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους!
Το Επιμελητήριο, όμως, όπου «στην ίδια κάλπη ψηφίζει και ο υπάλληλος και ο καπιταλιστής», όπως επισημάνθηκε, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φορέα που μπορεί να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Οπως τονίστηκε εισηγητικά, τα μεγαλοστελέχη ελεγκτικών και μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της πλειοψηφίας του ΟΕΕ, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στις επιχειρήσεις αυξάνουν την εντατικοποίηση, επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους όρους, καταργούν το 8ωρο, επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αντίστοιχα, αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο υπενθύμισαν τις θέσεις που υιοθετεί και το ρόλο που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ρόλος του «λαγού» στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς το Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ), με προκαθορισμένες για τους εργαζόμενους εισφορές, χωρίς όμως καμιά εγγύηση για την εφάπαξ παροχή, για το ποσό της σύνταξης, για τη σύνταξη αυτή καθαυτή.
Τη συζήτηση τροφοδότησε η δράση των δύο προηγούμενων ετών με κύριο μέτωπο τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης της Ομοσπονδίας στάθηκε σημαντικό εργαλείο στις πρωτοβουλίες και τη δράση που ανέπτυξαν τα σωματεία. Η Ομοσπονδία έβγαλε προπαγανδιστικά υλικά, πήρε πολύμορφες πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της Σύμβασης και των όρων της, προχώρησε σε εξορμήσεις και περιοδείες σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς, ανέδειξε ότι κάθε επιμέρους θέμα σε έναν εργασιακό χώρο έχει τη δική του θέση στο περιεχόμενο και τους όρους της Σύμβασης. Με αντίστοιχο τρόπο δούλεψαν τα σωματεία, παρουσιάζοντας τη Σύμβαση στις συνελεύσεις τους, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από αυτή στους χώρους δουλειάς.
Ανάμεσα στις σχετικές πρωτοβουλίες, ξεχωριστή σημασία είχαν η στάση εργασίας και η συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την ώρα προγραμματισμένης συνάντησης με τους εργοδότες. Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι η πάλη για τη Σύμβαση δεν μπορεί να περιορίζεται σε συναντήσεις, αλλά βασικός όρος και προϋπόθεση για την επιτυχία της μάχης είναι η συμμετοχή και κινητοποίηση των εργαζομένων.
Η εμπειρία της Ομοσπονδίας και των Σωματείων από το σχετικό άνοιγμα είναι ιδιαίτερα θετική. Η διεκδίκηση Σύμβασης αγκαλιάστηκε από εργαζόμενους που μέχρι πρότινος δεν ήταν καν μέλη των σωματείων, έδωσε ώθηση σε νέες εγγραφές, ενίσχυσε το κύρος τους, αποτυπώθηκε στη συμμετοχή σε αρχαιρεσίες.
Στο έδαφος που διαμορφώθηκε, οι εργαζόμενοι απέσπασαν και μικρές νίκες: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε λογιστικά γραφεία μετατράπηκαν σε αορίστου, μεγάλες εταιρείες παραχώρησαν κάτω από την πίεση της διεκδίκησης εκπαιδευτικές άδειες, εργαζόμενοι σε ελεγκτικές εταιρείες απέσπασαν αυξήσεις στην κάλυψη ορισμένων εξόδων τους όπως τα οδοιπορικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία έχει στον προσανατολισμό της παρεμβάσεις για τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, τη μητρότητα, την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Πιάνοντας το νήμα της παρέμβασης αυτής, η Ομοσπονδία έχει στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης που προωθεί τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στον αγώνα και ασκεί πίεση στους εργοδότες.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους νέους πτυχιούχους.
Μπροστά στο προεδρείο του συνεδρίου, τα μέλη του Συντονιστικού, φωνάζοντας συνθήματα, ανάρτησαν πανό το οποίο ανέγραφε: «Ανανέωση των συμβάσεων τώρα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους. Είμαστε απαραίτητοι και όχι ωφελούμενες - ωφελούμενοι». Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπός τους παρέθεσε το διεκδικητικό τους πλαίσιο και ζήτησε να στηριχθεί η πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στις 9 Δεκέμβρη.
Οι σύνεδροι της ΔΑΣ, με συγκροτημένες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, φωτίζοντας τις πραγματικές αιτίες τους και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με το αστικό κράτος και το κεφάλαιο αποτελεί τη μόνη πραγματική διέξοδο.
Ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αναπληρωτών. Μίλησε για την πάλη που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις, κατορθώνοντας να αποσπάσουν μια σειρά κατακτήσεις, όπως και για τη μάχη που έδωσαν για χρόνια ώστε να είναι μέλη των σωματείων με πλήρη δικαιώματα. Κατήγγειλε ότι οι πλειοψηφίες στις Ομοσπονδίες του κλάδου και στην ΑΔΕΔΥ δεν στηρίζουν το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Η στάση αυτή, σημείωσε, οδηγεί στην πολυδιάσπαση, στη διαίρεση, στον συντεχνιασμό. Είναι μια στάση ενάντια στη φύση των σωματείων, που οφείλουν να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, όλα τα μέλη τους. Αυτό σημαίνει ενότητα, τόνισε.
Ο Ηλίας Σιώρας, από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», τόνισε ότι το Σωματείο δίνει μάχη εδώ και χρόνια και έχει καταφέρει να ενώσει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση και είδος εργασίας. «Εχουμε γράψει στο σωματείο τους πάντες. Επικουρικούς, συμβασιούχους, εργολαβικούς. Δεν υπάρχει εργασιακή σχέση που να μην την έχουμε γράψει στο Σωματείο. Αυτή είναι για εμάς η ενότητα, σε ταξική βάση. Δεν ρωτήσαμε κανέναν τι παράταξη είναι», σημείωσε.
Ο Σπύρος Μαρίνης, από τους δασκάλους, έθεσε το ερώτημα τι κίνημα χρειάζονται οι εργαζόμενοι. «Κίνημα με ενότητα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κοινή δράση και συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, ή κίνημα που θα οριοθετεί τη δράση του στο πλαίσιο της εναλλαγής αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση, κίνημα ντεκόρ στα αντιλαϊκά δίπολα;». Στη βάση αυτή σημείωσε: Το κράτος έχει «συνέχεια», κάθε κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους που ήδη υπάρχουν και κάνει το επόμενο αντιλαϊκό βήμα. Απαιτείται να δυναμώσει το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με πάλη για όλα τα ζητήματα. Ταυτόχρονα, απαιτείται να αποκαλύπτεται ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ύστερα από τόσα χρόνια διακυβέρνησής του δεν ισχύει το άλλοθι της άγνοιας ή της αναμονής. Αναφερόμενος στα της Εκπαίδευσης, μέσα από μια σειρά παραδείγματα ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε πραγματικά «ελεύθερο πεδίο» στη ΝΔ για να κλιμακώσει την επίθεση.
Ο Χάρης Ζεπάτος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρθηκε στο ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και των δυνάμεων που παρεμβαίνουν σε αυτό, τονίζοντας ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, αυτός του ανυποχώρητου αγώνα μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στιγμάτισε επίσης την υποκρισία των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που δηλώνουν τάχα πως στηρίζουν τους συμβασιούχους, όταν στην πράξη αρνούνται να τους εγγράψουν ως μέλη στα σωματεία.
Η Ελένη Μπακιρλή, από το χώρο της Υγείας, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ (3 Δεκέμβρη), επισημαίνοντας ότι τα μεγαλύτερα θύματα της νέας αντιασφαλιστικής λαίλαπας θα είναι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, καθώς ιεραρχούνται υψηλά οι περικοπές σε Πρόνοια, Υγεία και Ειδική Αγωγή.
Ο Τάσος Ζερβός, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μίλησε για τη διαχρονική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, επισημαίνοντας ότι βασική κατεύθυνση στις χώρες της ΕΕ είναι η δραστική μείωση της δημόσιας δαπάνης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παράλληλα, μελέτες υποστηρίζουν ότι έρχεται η μεγαλύτερη συνταξιοδοτική κρίση και δείχνουν σαν «λύση» τάχα τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα. Παρουσιάζοντας τη θέση του ταξικού κινήματος, επεσήμανε: «Η αντίληψή μας για το ασφαλιστικό σύστημα δεν το αντιμετωπίζει ως κόστος. (...) Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση».
Η Κλεοπάτρα Χοροζίδου, από τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των συμβασιούχων, της προσωρινής απασχόλησης, τονίζοντας ότι «η ανακύκλωση της ανεργίας δουλεύει ρολόι», όπως και ότι η Τοπική Διοίκηση έπαιξε «πρωτοπόρο» ρόλο στη γενίκευση της «ευελιξίας». Μετέφερε την εμπειρία οργάνωσης των συμβασιούχων στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνούνταν να τους εγγράψουν στο Σωματείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Μίλησε ακόμα για τον αγώνα που έδωσαν μαζί με τον Σύλλογο και με άλλα σωματεία πανελλαδικά, αγώνα που στρίμωξε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στην προκήρυξη διαγωνισμού μόνιμων θέσεων.
Ο Αντώνης Ραλλάτος, από το χώρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απαντώντας στις διάφορες εκκλήσεις των άλλων παρατάξεων για «ενότητα», με την οποία ουσιαστικά εννοούν την υποταγή στο κεφάλαιο και την αντιλαϊκή στρατηγική του, σημείωσε ότι η ενότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε στη βάση του «αξιακού προτύπου» που επικαλείται η ΔΑΚΕ, ούτε του δήθεν «προοδευτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της «υπευθυνότητας» της ΠΑΣΚΕ. Μπορεί να νοηθεί μόνο στη βάση της ταξικής ενότητας, της ενότητας των εργαζομένων. Μιας ενότητας που θα αναγνωρίζει τα αίτια των προβλημάτων τους και θα έχει ταξικά προσανατολισμένη δράση και στόχους.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος, από τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, επικουρικός γιατρός, αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι το σύστημα Υγείας εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο. Πρόσθεσε ότι η κάθε παράταξη στο συνέδριο, μπροστά και στις σημερινές αρχαιρεσίες, πρέπει να δηλώσει καθαρά αν θέλει ή όχι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο.
Η Ιωάννα Παπαδημητρίου, από τους δικαστικούς υπαλλήλους, δήλωσε ότι συντάσσεται με το ΠΑΜΕ και στηρίζει τον συνδυασμό της ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι το ΠΑΜΕ είναι η μόνη δύναμη που κατεβαίνει στο δρόμο.
Η Βέτα Πανουτσάκου, από τις Περιφέρειες, καταγγέλλοντας τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που διαγκωνίζονται ποιος είναι τάχα πιο «ανεξάρτητος» και «ακομμάτιστος», αναρωτήθηκε πού διαφοροποιούνται ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΕΚ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ως προς το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, το ρόλο της εργατικής τάξης και το ποιος ιδιοποιείται τον πλούτο που παράγει.
Ο Βασίλης Πετρόπουλος, από τους ΟΤΑ, επεσήμανε ότι η αποσπασματική κριτική που ασκούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ως προς το ποια πολιτική εφαρμόστηκε τη μία ή την άλλη χρονική περίοδο, κουκουλώνει το γεγονός ότι πίσω από κάθε κυβέρνηση κρύβεται η αντεργατική - αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των άλλων δυνάμεων, είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος τους αναλώθηκε σε αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες για το ποια παράταξη είναι τάχα πιο «ανεξάρτητη» από το κόμμα στο οποίο πρόσκειται. Οι μεν εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έκανε, οι δε εκπρόσωποι της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγορούσαν τη σημερινή κυβέρνηση για τα όσα κάνει - και οι δύο μιλούσαν σαν να υπήρχε εργασιακός παράδεισος όποτε το κόμμα τους ήταν στην κυβέρνηση, που ξαφνικά έγινε κόλαση όταν ανέλαβε το αντίπαλο κόμμα! Οι δε εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ ισχυρίζονταν ανερυθρίαστα ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί εκφραστές των εργαζομένων...
Ολοι τους βέβαια ξέχασαν να αναφερθούν στο πραγματικό τους έργο, δηλαδή την υπονόμευση των αγώνων, την προώθηση της γραμμής της ταξικής συναίνεσης και υποταγής.
Ιδιαίτερα προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις στελεχών της ΔΑΚΕ που εξύμνησαν το κυβερνητικό έργο της ΝΔ, την ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, ενώ έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν πως νιώθουν στεναχωρημένοι να βλέπουν τους Ελληνες να περιμένουν στην ουρά τούς γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες μπαίνουν συνοδεία κοινωνικών λειτουργών και άλλων ειδικοτήτων!
Συνολικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού υποκρίθηκαν πως τάσσονται στο πλευρό των συμβασιούχων, την ώρα που αρνούνται να τους εγγράφουν ως μέλη στα σωματεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ξεκαθάρισαν πως είναι αντίθετες στο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πρόκριναν τη «λύση» της μοριοδότησης, την οποία εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας ξανά στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους...
Με ΜΑΤ και κλούβες απάντησε με το «καλημέρα» η κυβέρνηση...
Eurokinissi |
Σε συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με πιο πρόσφατη τη μαζική συγκέντρωση στον Τύρναβο πριν δέκα μέρες ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, οι Θεσσαλοί μικρομεσαίοι αγρότες έβγαλαν χτες δεκάδες τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα και στον κόμβο Πλατύκαμπου στη Λάρισα.
Με τη συντονισμένη κινητοποίησή τους έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Ξεκαθάρισαν πως απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, απέναντι στην πολιτική που πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης, οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιπαραθέτουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των αγροτών με τρομοκρατία εναντίον τους από την πρώτη μέρα των συντονισμένων κινητοποιήσεών τους. Σε συνέχεια των όσων έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε στο σημείο... να στήσει αστυνομικό μπλόκο με κλούβες και ΜΑΤ, για να εμποδίσει τους αγρότες της Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον Ε65, όπως είχαν αποφασίσει την προηγούμενη βδομάδα στη διάρκεια της πανθεσσαλικής συνέλευσης που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών στον Παλαμά Καρδίτσας.
Ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης δεν «πέρασε», καθώς οι αγρότες βρήκαν τρόπους και προσπέρασαν με τα πόδια το μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν πάνω στον Ε65 για να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, με κεντρικό τους σύνθημα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Εκεί αποφασίστηκε να βρίσκονται τα τρακτέρ στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα από τον Ε65 και να γίνονται καθημερινές συνελεύσεις.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής του βαμβακιού, σημείωσε: «Απαιτούμε να μας πληρώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής και περσινής χρονιάς και η τιμή να ανέβει ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Για το κόστος παραγωγής πρόσθεσε: «Θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Χορτάσαμε ψέματα και κουβέντες. Στον προϋπολογισμό δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα δεχτούν καμία αύξηση στις εισφορές του ΕΦΚΑ, καθώς ήδη πολλοί δεν μπορούν να τις πληρώσουν.
O γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, επισήμανε ότι «για τους αγρότες ένας είναι ο δρόμος, αυτός του αγώνα», καλώντας παράλληλα σε αλληλεγγύη όλα τα λαϊκά στρώματα. «Και αυτή η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, συνεχίζει να περνάει την πολιτική της με την τρομοκρατία και τη βία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Στόχος της κινητοποίησης που έχει αιχμή το μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του βαμβακιού είναι η προβολή και η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, θέλοντας εξαρχής να επιδείξει το αυταρχικό της πρόσωπο έναντι των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον μας, προκειμένου να σταματήσει την αγωνιστική κινητοποίησή μας και να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο».
Οπως ξεκαθαρίζει ωστόσο η Ομοσπονδία, «όταν παλεύεις για την επιβίωση, όπως κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεν σε τρομοκρατεί κανένας κυβερνητικός αυταρχισμός. Οταν οι τιμές των προϊόντων που παράγεις χύνοντας ποτάμια ιδρώτα, δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, όταν πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και παίρνεις - αν παίρνεις - αποζημιώσεις ψίχουλα, όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το καθημερινό φαΐ της οικογένειας και σου επιβάλλουν υψηλούς φόρους και πολλά ακόμα χαράτσια, όταν κυκλοφορούν φήμες για αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ασφαλιστικής εισφοράς για να πάρεις στο τέλος ακόμη λιγότερη κι από τη σημερινή εξευτελιστική αγροτική σύνταξη, τότε δεν πρόκειται να σε σταματήσει από τον αγώνα καμιά κυβερνητική απαγόρευση.
Ας βγάλει συμπεράσματα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από την πείρα των παλιότερων κυβερνήσεων του ίδιου κόμματος, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησαν να σταματήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τα ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία", αλλά απέτυχαν παταγωδώς».
Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία καλεί «τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πρώτη μέρα της κινητοποίησής μας, να έλθουν κοντά μας, ώστε, ακόμα πιο ισχυροί, να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα μας και να καταδικάσουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν μαζί μας στην πάλη, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα, κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας. Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!».
Οι απολύσεις είναι το τελευταίο επεισόδιο στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία τους τελευταίους μήνες, με την απόσχιση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU). Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» από τη θέση εργασίας τους αλλά και να «μεταναστεύσουν» σε υπηρεσίες της Τράπεζας εκτός Αττικής.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.
Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα το «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής και του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν εξορμήσεις στα καταστήματα της Τράπεζας στο κέντρο.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.
Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση προγραμματίζεται και για σήμερα.
Την ανάγκη να γίνει ο αγώνας ενάντια στις 24 απολύσεις «αγώνας όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες» τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς.«Από αυτήν τη μάχη δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί αν η εργοδοσία υλοποιήσει τα σχέδιά της, σύντομα θα έρθει η σειρά όλων μας», σημειώνει και εξηγεί ότι στη θέση των εργαζομένων που σήμερα πετιούνται στην ανεργία, μετά την απόσχιση του τμήματος, κινδυνεύουν να βρεθούν τραπεζοϋπάλληλοι σε καταστήματα που κλείνουν και σε άλλα τμήματα τη λειτουργία των οποίων οι τράπεζες επιλέγουν να παραχωρήσουν σε άλλες εταιρείες.
Την ανάκληση των απολύσεων διεκδικούν με ανακοινώσεις τους τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πάτρας και Κέρκυρας, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Ζακύνθου.
Ενδεικτικό της συνολικότερης επίθεσης στον κλάδο είναι ότι και η εργοδοσία της Alpha Bank ανακοίνωσε το δικό της αντεργατικό σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων.
Στο φόντο αυτό, στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank στην Αττική έχει κηρύξει για σήμερα Πέμπτη, για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο κτίριο της Τράπεζας (λεωφ. Συγγρού 54), το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.
Το κλαδικό Σωματείο καλεί σε αγώνα για: Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια απόσχισης. Καμία απόλυση. Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο μεταφοράς προσωπικού που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση δανείων οριστικής καθυστέρησης σε άλλη εταιρεία, υφιστάμενη ή νέα. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην Alpha Bank. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Τις 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη στήριξή της στη σημερινή απεργία και καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργαζομένων, τις οικογένειές τους. Ο σχεδιασμός τους είναι να προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες απολύσεις. Σε συμφωνία με την κυβέρνηση, αλλά και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προχωρούν σε ένα σχέδιο χτυπήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, κλείνοντας τα σπίτια τους, αφήνοντάς τους χωρίς μισθό και έρμαια στα νύχια των κορακιών για όσους έχουν ένα σπίτι να το βγάλουν στον πλειστηριασμό. Οι τραπεζίτες από παντού θέλουν να αρπάξουν.
Η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της προκαλεί. Ομολογεί όμως ότι οι απολύσεις διασφαλίζουν το συμφέρον της τράπεζας, δηλαδή τα κέρδη της. Κοροϊδεύει όταν λέει ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν σε ένα "αξιοκρατικό περιβάλλον με υπευθυνότητα και διαφάνεια".
Ξεχνάει όμως να πει ότι:
-- Προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στις λεγόμενες "εθελούσιες", δηλαδή απολύσεις.
-- Εχει μειώσει το προσωπικό με πάνω από 1.000 απολύσεις.
-- Απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση στα καταστήματα.
-- Είναι έντονη η τρομοκρατία της εργοδοσίας.
-- Εργαζόμενοι που είναι ΑμεΑ τους προτείνει να πάνε από την Αθήνα στο νομό Ηλείας. Σε άλλον εργαζόμενο λέει να πάει στη Σαντορίνη.
Θυμίζουμε ότι η διευθύντρια προσωπικού κ. Μακαριγάκη ήταν αυτή που στο πρόσφατο παρελθόν έβαζε τους εργαζόμενους πωλητές στα σούπερ μάρκετ "Καρφούρ" να φορούν πατίνια (ζητούσε να προσληφθούν εργαζόμενοι που να φορούν rollers). Τώρα θέλει να κάνει πατίνι τη ζωή των εργαζομένων της Πειραιώς, αφού πρώτα έκανε πατίνι τη ζωή των εργαζομένων της "Καρφούρ". Θυμίζουμε επίσης τα καμώματά της στην επιχείρηση ελαιουργίας "Μινέρβα".
Οι στίχοι του λαϊκού τραγουδιού "Για ένα κομμάτι ψωμί, δεν φτάνει μόνο η δουλειά, πρέπει να δώσεις πολλά, θέλουν και την ψυχή σου δικέ μου" ταιριάζουν στην κατάσταση αυτή.
Καλούμε τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, την άμεση συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Πειραιώς.
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε όλες τις τράπεζες. Γιατί επιδιώκουν να χτυπήσουν και στις άλλες τράπεζες».
Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τράπεζα Πειραιώς και στις υπόλοιπες τράπεζες, με τις απολύσεις εργαζομένων, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη γίνει και την αποτροπή όσων σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στις 2/12 σε απολύσεις 24 εργαζομένων, «παραβιάζοντας τον κανονισμό εργασίας και τις δεσμεύσεις της». Η σχετική γραπτή ανακοίνωση της Τράπεζας, τονίζουν, που κλείνει με την «υπόσχεση» να συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, στην ουσία «προδικάζει και απειλεί με συνέχιση των απολύσεων».
Το ΚΚΕ υπενθυμίζει πως οι εν λόγω απολύσεις αποτελούν «κορύφωση της - εδώ και μήνες και άνευ προηγουμένου - εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απειλές προς τους εργαζόμενους για απολύσεις από στελέχη της τράπεζας και προσωπικές επιστολές του προέδρου της, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια για απόσχιση των «κόκκινων» δανείων και μεταφορά 1.300 εργαζομένων σε εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι να χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα και κατακτημένα δικαιώματα.
«Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τράπεζας βρίσκονται εδώ και δέκα βδομάδες σε αναγκαστική άδεια και απειλούνται με απόλυση», επειδή δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία ή να «δανειστούν» σε αυτή, όπως και να μετατεθούν σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα στην Κρήτη), τη στιγμή μάλιστα που «ο κανονισμός απαγορεύει τη μετακίνηση εκτός νομού», να μετακινηθούν σε άλλη θυγατρική σαν «τηλεφωνητές» εισπρακτικής εταιρείας ή να αποχωρήσουν από την τράπεζα με «εθελούσια» απόλυση.
Αντίθετα σε όλα τα παραπάνω σχέδια, οι εργαζόμενοι «δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα» και οι απολύσεις τους «λειτουργούν τρομοκρατικά για όσους εργαζόμενους ακόμα αντιστέκονται σε αυτήν τη βαρβαρότητα και όσους "δανείστηκαν" για μερικούς μήνες στην εταιρεία διαχείρισης και μαζικά δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην τράπεζα με τη λήξη της συμφωνίας δανεισμού».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως η πρόθεση της τράπεζας για «μείωση του προσωπικού και του λεγόμενου "κόστους εργασίας"» συνοδεύεται από εντατικοποίηση της εργασίας, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,προσλήψεις φθηνών και «ευέλικτων» εργαζομένων, στα πρότυπα της εταιρείας που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, που ανακοίνωσε την απόσχιση των «κόκκινων» δανείων, και η Εθνική Τράπεζα, που προχωρά σε εκατοντάδες απολύσεις «ενοικαζόμενων» εργαζομένων, με πολυετή προϋπηρεσία.
«Αυτές οι αποφάσεις των τραπεζών στηρίζονται εκτός των άλλων στον νόμο 4601/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την απόσχιση κλάδων επιχειρήσεων, τον οποίο εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και υπενθυμίζουν τους στόχους «για δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων στις τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί νέος "χρηματοδοτικός χώρος" για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, τη δραστική μείωση των τραπεζικών καταστημάτων των συστημικών τραπεζών από 1.700 σε 800 και τη μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων ακόμα κατά 15.000 (φτάνοντας από 65.000 στην αρχή της κρίσης στους 20.000), τη διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών» μέχρι το 2021.
Απέναντι στην προοπτική της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων και στον κίνδυνο χιλιάδες δανειολήπτες να πέσουν στα «κοράκια» της αγοράς, το ΚΚΕ ζητά μέτρα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες.
Η Ερώτηση του ΚΚΕ παίρνει τη σκυτάλη από πλήθος ανάλογων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης του Κόμματος από την πρώτη στιγμή προς τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και τις κινητοποιήσεις τους κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.
Τον περασμένο Γενάρη, κόντρα στην προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, το ΚΚΕ με Ερώτηση κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, με την επισήμανση ότι συνδέονται με τα πλάνα «αναδιάρθρωσης» και το στόχο να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μπροστά σε αυτά. Αντίστοιχα, το Φλεβάρη, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ακολούθησαν η δρομολόγηση της απόσχισης των «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο περιοδείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους ενάντια στους εκβιασμούς για τη μεταφορά τους στο σουηδικό fund που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και μπροστά στα σχέδια κυβερνήσεων και τραπεζών για μείωση του εργατικού δυναμικού και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.