Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία

Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη θα γίνει η εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ, που είχε αναβληθεί πριν από δυο βδομάδες. Η αιμοδοσία θα γίνει από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β) από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση - συζήτηση με φοιτήτριες και σπουδάστριες

Εκδήλωση - συζήτηση με φοιτήτριες και σπουδάστριες οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος). Με την εκδήλωση η ΟΓΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο πλαίσιο της πολύμηνης καμπάνιας με την οποία απευθύνεται στις νέες που σπουδάζουν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ

Με αισθητά αυξημένες δυνάμεις βγήκε η ΔΑΣ από το 23ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Παρά τη νοθεία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (5 νόθοι αντιπρόσωποι), η οποία καταγγέλθηκε για άλλη μια φορά κατά την έναρξη των διαδικασιών, τα αποτελέσματα σε σύνολο 47 ψηφισάντων αντιπροσώπων είχαν ως εξής:

Η ΔΑΣ πήρε 21 ψήφους (από 14 στο προηγούμενο συνέδριο) και καταλαμβάνει 5 έδρες (4 στο προηγούμενο).

Η «Ενωτική Κίνηση Θεάματος - Ακροάματος» πήρε 24 ψήφους (από 28) και 6 έδρες (από 7). Η «Ανατρεπτική Κίνηση Ηθοποιών» πήρε 1 ψήφο και καμία έδρα.

Οι δυνάμεις της «Ενωτικής Κίνησης» (προσκείμενες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ουσιαστικά σε όλες τους τις τοποθετήσεις συνέκλιναν στην προσπάθεια στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, καλλιέργειας αυταπατών, απογοήτευσης, μείωσης των απαιτήσεων, ενώ δεν έλειψαν και οι ύμνοι στην ΕΕ.

Κόντρα σε όλα αυτά, η ΔΑΣ και οι αντιπρόσωποι που τη στήριξαν έφεραν στο επίκεντρο της συζήτησης την πείρα από την οργάνωση της πάλης, τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, τις κυβερνητικές επιδιώξεις και τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων για το χώρο του πολιτισμού, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων να συσπειρωθούν, να δράσουν και να συμβάλουν στην αλλαγή συσχετισμών, για να οργανωθεί με καλύτερους όρους η αντεπίθεση των εργαζομένων.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ»
Καταγγέλλει τις νέες άθλιες μεθοδεύσεις της ομάδας Νταλακογιώργου

Τις απειλές της ομάδας Νταλακογιώργου, απερχόμενου προέδρου της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), σε βάρος ναυτών, για να αποσπάσει είτε «δηλώσεις μετανοίας» είτε εκβιαστικά την ψήφο τους στις αρχαιρεσίες της ΠΕΝΕΝ που γίνονται αυτό το διάστημα, κατήγγειλε στην Εφορευτική Επιτροπή ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, επικεφαλής του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών».

Στην καταγγελία επισημαίνεται:

«Μετά την άθλια μεθόδευση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, με επικεφαλής τον Αντώνη Νταλακογιώργο, με διάφορα προσχήματα αποκλείστηκε από τις αρχαιρεσίες ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών".

Την ίδια ώρα ο Α. Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, με την περιθωριακή ομάδα που συγκροτεί το ΔΣ της ΠΕΝΕΝ εκβιάζει - απειλεί ναύτες επιδιώκοντας να κάνουν δηλώσεις μετανοίας/αποχώρησης από τον "Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών", προαναγγέλλοντας με δελτίο Τύπου "βροχή παραιτήσεων ναυτών" με στόχο τον εκφοβισμό των υποψηφίων του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών", αλλά και γενικότερα τους ναύτες, τα μέλη του σωματείου μας».

Να σημειωθεί ότι θεωρώντας το σωματείο τσιφλίκι τους, ο Α. Νταλακογιώργος και η ομάδα του χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της ΠΕΝΕΝ για να επιτεθούν στον «Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών». Ενδεικτικό για τις πιέσεις που ασκούν στους ναύτες - με τις πλάτες των εφοπλιστών - είναι ότι κάνουν λόγο για δήλωση αποχώρησης από υποψηφίους του «Αγωνιστικού Συνδυασμού» και προκλητικά προαναγγέλλουν ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες»!

Στη συνέχεια της καταγγελίας του, ο Γ. Μαραγκουδάκης επισημαίνει: «Την ίδια ώρα, η τυχοδιωκτική - περιθωριακή ομάδα του Α. Νταλακογιώργου, αξιοποιώντας τους δεσμούς της με τους εφοπλιστές, παρεμβαίνει στα καράβια, εκβιάζει - απειλεί και ζητά από τους ναύτες τα ψηφοδέλτια των αρχαιρεσιών της ΠΕΝΕΝ. Χαρακτηριστικά, σήμερα (σ.σ. χτες) Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018, ο Αποστόλης Μπανάσιος, ταμίας της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, απαιτούσε από ναύτες να του δώσουν τα ψηφοδέλτια των αρχαιρεσιών στα πορθμεία "Γεώργιος", "Αίολος", "Αλκυών" κ.α., στην Αιδηψό και στον Αγιόκαμπο Εύβοιας.

Η σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού καθρεπτίζεται απόλυτα στο προεδρείο της ΠΕΝΕΝ. Η βρώμικη μεθόδευση του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ φέρνει στη μνήμη των ναυτών τις πιο σκοτεινές εποχές παρέμβασης στο εργατικό κίνημα, του Μανιαδάκη, του Μακρή - Θεοδώρου και των απογόνων τους στην ΠΕΝΕΝ, στην ΠΝΟ και σε άλλα σωματεία - σφραγίδες. Οι διαβλητές, νόθες διαδικασίες δεν πρόκειται να ανακόψουν την ενίσχυση του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών" και γενικότερα του κλάδου των ναυτών».

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής

Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κ. Μακεδονίας
Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κ. Μακεδονίας
Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας, με θέμα την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση ενός πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν την επιβίωσή τους.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ταξικού εργατικού κινήματος, αγωνιστικών συσπειρώσεων κι άλλων μαζικών φορέων που δρουν στην περιοχή (Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Γεωπονικός Σύλλογος, Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ενωση Γυναικών), καθώς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι η νέα μείωση του ισχνού εισοδήματός τους, την οποία επιβάλλουν η ΚΑΠ της ΕΕ και η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας εμποροβιομηχάνων και μονοπωλίων οι οποίοι εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Μια μείωση του εισοδήματος που «έρχεται» μέσω των ακόμα χαμηλότερων τιμών παραγωγού σε πάρα πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, των νέων περικοπών στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, της παραπέρα αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες στη φυτική και ζωική παραγωγή που δεν αποζημιώνονται κανονικά από τον ΕΛΓΑ, της υψηλής φορολογίας, των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών και των πολλών άλλων χαρατσιών.

Οι διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων

Στα αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής που προβάλλει με τους αγώνες του το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά.).

-- Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-- Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

-- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

-- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Σύσκεψη συντονισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό αναδείχθηκε μέσα από τη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Νάουσα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και Τύρναβο.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αναδείχθηκε ο κυβερνητικός εμπαιγμός που επιχειρεί να καλλιεργήσει αυταπάτες με εξαγγελίες διαφόρων μέτρων που δεν απαντούν στο πρόβλημα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το γεγονός των ζημιών από τις βροχοπτώσεις: Παρότι ο ΕΛΓΑ έχει την υποχρέωση να αποζημιώσει, η κυβέρνηση μεταθέτει αρμοδιότητες σε φορείς που δεν έχουν ευθύνη για το ζήτημα.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι ενώ από τις 16 Οκτώβρη έχει κατατεθεί αίτημα των Αγροτικών Συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας για συνάντηση με την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, το ραντεβού ακόμα εκκρεμεί.

Αναλυτικά στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Αμύνταιου, Πέλλας, Κατερίνης, Τυρνάβου, το Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Νάουσας και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λαγκαδά.

Συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λαμία

Συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φωκίδας την Παρασκευή 7/12, στις 11 π.μ.

Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τη ζημιά της δακοπροσβολής, κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με δικά τους έξοδα, κατάργηση του χαρατσιού 2% υπέρ της δακοκτονίας, πληρωμή του συνόλου των ενισχύσεων στους παραγωγούς δίχως περικοπές, να δοθούν εξισωτικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους, να μην ισχύσει το κριτήριο αρδευσιμότητας των κτημάτων κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org