Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 9 - 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Μια μεγάλη πανεξόρμηση που θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 9 Δεκέμβρη, με την υποδοχή του νέου «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», προετοιμάζουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βάζουν φιλόδοξα πλάνα ώστε αυτή η «επίσημη πρώτη» της καινούριας βδομαδιάτικης έκδοσης της εφημερίδας μας να σηματοδοτήσει μια συνολική αναβάθμιση τόσο στη διακίνηση όσο και στην αξιοποίησή της. Οι ΚΟΒ του Κόμματος και οι ΟΒ της ΚΝΕ, οι οποίες ήδη εξορμούν με τον «Οδηγητή» του Δεκέμβρη με ενθαρρυντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα, συζητούν επίσης με φίλους και οπαδούς του Κόμματος για να συμβάλλουν σε αυτήν τη μεγάλη μάχη.

Θυμίζουμε ότι από το ερχόμενο Σάββατο ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» αναβαθμίζεται και θα κυκλοφορεί σε νέα έκδοση, «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Θα εμπλουτιστεί σε περιεχόμενο και σελίδες, φτάνοντας τις 40, και θα διακινείται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ θα μπορούν να οργανώνουν καλύτερα τη βδομαδιάτικη εξόρμηση, για να φτάνουν σε ακόμα περισσότερο εργατόκοσμο, σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Η προσπάθεια αυτή για αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας μας αποτελεί συνέχεια μιας περιόδου, κατά την οποία με συγκεκριμένα μέτρα οι ΚΟ του ΚΚΕ κατάφεραν να σημειώσουν μια σχετική βελτίωση στην κυκλοφορία. Ανάμεσα σε άλλα, βοήθησε το γεγονός ότι οι Οργανώσεις πήραν πιο ουσιαστικά πάνω τους τη διακίνηση της εφημερίδας, οργανώνοντας την εξόρμηση από το απόγευμα του Σαββάτου. Στα στοιχεία που δημοσιεύσαμε προχτές στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», φαινόταν η συνολική του διακίνηση τις Κυριακές του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη: Για τον Σεπτέμβρη η κυκλοφορία κατά μέσο όρο ήταν 19.111 φύλλα και για τον Οκτώβρη 20.034 φύλλα.

Τώρα θα δώσουμε ακόμα καλύτερα τη μάχη σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, για να κερδίσουμε νέους αναγνώστες, για να μπαίνει πιο αποφασιστικά ο «Ριζοσπάστης» στους τόπους δουλειάς, να διαβάζεται από ακόμα περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, άνεργους, νέους και νέες.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας, η ακόμα καλύτερη αξιοποίηση και διακίνηση του «Ριζοσπάστη» είναι άλλο ένα στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί από τους χιλιάδες κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος.

Στο σημερινό 4σέλιδο του «Ριζοσπάστη» «Κομματική Ζωή και Δράση», που πλέον θα δημοσιεύεται κάθε Τρίτη, παρουσιάζουμε την τριήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κρήτη, που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ. Λόγω της πλούσιας επικαιρότητας, η ύλη επεκτείνεται σε δύο ακόμα σελίδες, όπου παρουσιάζονται ρεπορτάζ από την προετοιμασία των Κομματικών Οργανώσεων για τη μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» καθώς και ρεπορτάζ από την εκδήλωση - συναυλία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με έργα Σοβιετικών συνθετών.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθήλωσε το κοινό η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών

Ο Θ. Χρηστίδης
Ο Θ. Χρηστίδης
Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων, με έργα Σοβιετικών συνθετών. Η συναυλία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα δύο κορυφαίων Σοβιετικών δημιουργών, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με βιογραφικά στοιχεία των δύο συνθετών, που αφιέρωσαν τη ζωή και το έργο τους σε όλους αυτούς που πάσχιζαν να οικοδομήσουν τη νέα ζωή.

Ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Πάτρας για την παρουσία και τη συμβολή τους για την πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας. Αναφέρθηκε στα έργα των δύο μεγάλων δημιουργών, σημειώνοντας ότι ανδρώθηκαν σε μια κοινωνία όπου είχε καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε μια κοινωνία όπου στο επίκεντρο της ανάπτυξης ήταν η κάλυψη των αναγκών του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.


Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων παρουσίασε τα έργα «Scherzo» και «9 Visions fugitives» του Σ. Προκόφιεφ. Τα κομμάτια από το «9 Visions fugitives» εκτελέστηκαν στη μεταγραφή (για ορχήστρα εγχόρδων) την οποία έκανε ο Rudolf Borisonich Barshai (1924-2010), διάσημος Σοβιετικός μαέστρος και βιολονίστας, ο οποίος μετέγραψε πολλά έργα του Σ. Προκόφιεφ.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα έργα του Ντ. Σοστακόβιτς «Lullaby & Pantomime» (από τη μουσική για τον «Αμλετ») και «Συμφωνία Δωματίου» («Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8»). Ο Ντ. Σοστακόβιτς συνέθεσε το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8» τον Ιούλη του 1960 στη Δρέσδη, όπου διέμενε και εργαζόταν για τη μουσική του φιλμ «Πέντε ημέρες - πέντε νύχτες», και είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου.

Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Πατρέων που ερμήνευσαν τα έργα είναι: Γ. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Β. Ιβάνωφ, Γ. Τόκαρεβ, Α. Σελαλμαζίδη, Ν. Μαυρίδης (βιολιά), Ρ. Σμαγκούλοφ (βιόλα), Γ. Μπεσσόνοφ, Ν. Κομισσάροφ (βιολοντσέλα), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο).

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Πέμπτη η εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα

Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των καπιταλιστών;», διοργανώνει η ΤΟ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας (Πτολεμαΐδα). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενόψει της εκδήλωσης αλλά και της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, η ΤΟ Ενέργειας, από χτες πραγματοποιεί πανεξόρμηση τους χώρους δουλειάς και περιοδείες με ομιλίες σε εργατικούς χώρους της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, χτες το πρωί περιόδευσε στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, ενώ το απόγευμα, ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, μίλησε σε εργαζόμενους στο Ηλεκτροτεχνείο του ΑΗΣ Καρδιάς.

Σήμερα, Τρίτη, στις 12 μ. ο Θ. Χαστάς θα περιοδεύσει στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ. ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Νότιο Πεδίο και στις 12 το μεσημέρι στον ΑΗΣ Μελίτης.

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Κρήτη, που ξεκίνησε το Σάββατο 2 Δεκέμβρη και ολοκληρώθηκε χτες, Δευτέρα 4 Δεκέμβρη.

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις - συνεστιάσεις της ΚΟ Κρήτης, στις οποίες παραβρέθηκε και μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας.

Με τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι Οργανώσεις του Κόμματος έδωσαν συνέχεια στο πολιτικό τους άνοιγμα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, τη νεολαία του νησιού. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί αυτές τις μέρες, φροντίζοντας να τα συνοδεύσει από μπόλικη κοροϊδία με το «κοινωνικό μέρισμα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Η επίσκεψη στο νησί ξεκίνησε από τα Χανιά, όπου ο ΓΓ της ΚΕ μίλησε σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Χανίων του Κόμματος, καλώντας τον κρητικό λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, με τη βάση της Σούδας, που η λειτουργία της αναβαθμίζεται. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, ενώ το απόγευμα βρέθηκε στα όμορφα Ανώγεια, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου που ήταν αφιερωμένη στον κομμουνιστή ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων, με τους οποίους συζήτησε τόσο για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, όσο και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση για τον Μάνο Κατράκη που οργάνωσε το «Καφέ Κήπος», στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό της Κρήτης εκφράστηκε και με τη μαντινάδα, δανεισμένη από τον κομμουνιστή ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη, με την οποία έκλεισε ο Δ. Κουτσούμπας μια από τις ομιλίες του, αφιερωμένη σε καθέναν και καθεμιά που «μέσα στη νύχτα πολεμά ξημέρωμα να φέρει».

Ο λαός, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση - συνεστίαση που οργάνωσε η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ μίλησε το Σάββατο το βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση, που έγινε στο Μάλεμε Χανίων, στο κέντρο «Αλκυών», ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη.

Η αίθουσα γέμισε από εργαζόμενους, φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους, μεγαλύτερους σε ηλικία αγωνιστές αλλά και νέους που παλεύουν μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στο πλάι της Οργάνωσης.

Ιδιαίτερα στην περιοχή των Χανίων, όπου βρίσκεται η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, τα σχέδια της κυβέρνησης που εμπλέκουν τη χώρα και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτελούν έναν ακόμα λόγο για ένταση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξε η νεολαία, όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στα «έργα και τις ημέρες» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Με μια μαντινάδα έκλεισε την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα που δίνει καθένας που «μέσα στη νύχτα πολεμά ξημέρωμα να φέρει», καλώντας το λαό να πάρει τη θέση του σε αυτόν.

Ανάμεσα στα ξεχωριστά στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν και το μικρό, αλλά συμβολικό δώρο που πρόσφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μέλη της ΟΒ Αρχιτεκτονικής της ΚΝΕ, ένα όμορφο τετράδιο με χαραγμένο στο εξώφυλλο τον πύργο του Τάτλιν και με χειροποίητο δέσιμο.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλέκος Μαρινάκης, Γραμματέας της ΤΕ Χανίων, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φίλους του Κόμματος που με την προσφορά τους στήριξαν την εκδήλωση. Οπως εξήγησε, το φαγητό ετοιμάστηκε για τη συνεστίαση με προσφορές που έκαναν φίλοι του ΚΚΕ, ενώ με αντίστοιχο τρόπο συγκεντρώθηκαν και τα δώρα που κληρώθηκαν σε λαχειοφόρο αγορά.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Πλατανιά και Χανίων, ενώ γραπτό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς κρητικούς σκοπούς, στους οποίους χόρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πελασγοί», ενώ αργότερα η σκυτάλη δόθηκε σε λαϊκό γλέντι.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη θα είναι μια άμεση απάντηση στην κυβέρνηση

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρέχει να ολοκληρώσει με τους λεγόμενους «θεσμούς» την τρίτη κατά σειρά «αξιολόγηση», να ψηφίσει έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τρέχει και μια άθλια προπαγάνδα, που στόχο έχει να παγιδεύσει το λαό, να δημιουργήσει για μια ακόμα φορά ψεύτικες προσδοκίες.

Μια πρώτη βέβαια άμεση απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 14 του Δεκέμβρη.


Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, να απορρίψουν ένα ένα τα μέτρα της 3ης «αξιολόγησης», να σπάσουν το κλίμα της αναμονής και της ανοχής, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με το δήθεν «τέλος των μνημονίων», την ανάπτυξη που είναι στο δρόμο και έρχεται...

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην απληρωσιά, στις απολύσεις, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας για την υπογραφή ΣΣΕ.

Μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στα συλλαλητήρια και τελικά στην απεργία για να στηριχτεί το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους δουλειάς, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.

Μαζική συμμετοχή στην απεργία για να δοθεί απάντηση στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, με το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Θα μας βρουν μπροστά τους και κάθε μέρα και στις 14 του Δεκέμβρη και μετά.

Η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό τι συμφώνησε με τις ΗΠΑ

Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ζήσαμε το μεγαλύτερο «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, στον Αραξο, στην Πρέβεζα, και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Υπέγραψε την αναβάθμιση των «F-16», τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός, που ήδη ματώνει, θα πληρώσει 2,4 δισ.

Και μιας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Χανιά, όπου βρίσκεται η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, ρωτάμε:

Δεν έχει δικαίωμα ο λαός της Κρήτης, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στα Χανιά να μάθουν, να ενημερωθούν τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση για τη βάση της Σούδας;

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανανέωσε μέχρι το Νοέμβρη 2018 τη γενική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Είναι η συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει την «αεροπορική βάση της Σούδας», αλλά και την προβλήτα αεροπλανοφόρων, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

Αν συνυπολογιστούν και οι εθνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σούδα και είναι αξιοποιήσιμες από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 115 Πτέρυγα Μάχης, το αεροδρόμιο των Χανίων, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, καταλαβαίνει κανείς ότι συνολικά η βάση της Σούδας αποτελεί έναν παράγοντα μεγάλης ισχύος στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για τις επιδρομές τους σε βάρος ξένων λαών, φιλικών προς τον ελληνικό.

Από μόνο του το παράδειγμα της βάσης της Σούδας μπορεί σήμερα να προβληματίσει όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολους όσοι νιώθοντας αριστεροί, προοδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία.

Ολους όσοι απαιτούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι αμερικανικές βάσεις.

Η στρατιωτική δραστηριότητα στη βάση της Σούδας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις για να κλείσει η βάση της Σούδας, το ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για τις επιθέσεις τους απέναντι σε άλλους λαούς.

Τώρα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα «έργα και τις ημέρες» της στα λόγια «αριστερής» κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Ινδικού Ωκεανού.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικανικού Ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, γι' αυτό και οι ΗΠΑ απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, τόνισε τη σημασία για τις ΗΠΑ της βάσης της Σούδας λέγοντας:

«Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Ο ίδιος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του αμερικανικού Ναυτικού, τόνισε ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση, γιατί η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας»!!!

Με κυνικό και προκλητικό τρόπο είπε ότι «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτή την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου».

Στην εφημερίδα της βάσης, του Οκτώβρη, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών.

Επίσης, ότι πύραυλοι «Τόμαχοκ» μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο «USS PORTER».

Ακόμη, ότι με τη συνεργασία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αμερικανικών πλοίων φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

Μάλιστα, για τα μάτια του κόσμου, οι μισθοφόροι των ΗΠΑ κάνουν και δράσεις, όπως, ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο Γηροκομείο Χανίων!!!

Βεβαίως, αυτά συμβαίνουν αφού έχουν προηγηθεί πράξεις βίας των καουμπόηδων, όπως τότε που είχαν ρίξει το ταξί στο ρέμα, ή πρόσφατα με την τραμπούκικη γρονθοκόπηση νεαρού Χανιώτη.

Το σημαντικό όμως είναι ότι τότε, μετά τις «αγαθοεργίες» τους στα Χανιά, τα αεροπλανοφόρα μαζί με άλλα πλοία και υποβρύχια εξαπολύουν το θάνατο στη Συρία και αλλού.

Ιδιαίτερο ρόλο στη Σούδα έχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ.

Οχι τυχαία, έχει χαρακτηριστεί «το διαμάντι του ΝΑΤΟ», όχι τυχαία επίσης το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής

Αλλά και το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο διαφημίζεται, του οποίου ο τίτλος από τα Αγγλικά μεταφράζεται ως «εγκατάσταση βολής πυραύλων του ΝΑΤΟ».

Για να δει κανείς τι υπηρεσίες προσφέρει το Πεδίο Βολής Κρήτης στο ΝΑΤΟ, φτάνει να διαβάσει την ιστοσελίδα του, όπου περηφανεύεται για το «σημαντικό ρόλο που παίζει, για τη γειτνίασή του με την 115 Πτέρυγα Μάχης, το ΚΕΝΑΠ, αλλά και τις μονάδες Αμερικανών ρέιντζερς, για συνδυασμένες πολυδιάστατες ασκήσεις».

Περηφανεύεται ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή παρέχοντας δυνατότητες εκπαιδευτικών βολών, πολύ κοντά στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, καθώς και να υποδέχεται τα στρατεύματα που επιστρέφουν από τις ζώνες του πολέμου. Κι όλα αυτά γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία βολής στον κόσμο που μπορεί να παρέχει σχεδόν κάθε τύπο δράσεων στο έδαφος, στην επιφάνεια και τον αέρα.

Περηφανεύονται για την ύπαρξή του και για το γεγονός ότι είναι από τα λίγα πεδία βολής, γιατί όσα υπήρχαν σε άλλες χώρες τα έχουν κλείσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Και βέβαια ούτε λέξη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Σούδα είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εχει ξεκάθαρο επιθετικό - δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα. Μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον ελληνικό λαό.

Η παρουσία εδώ των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τον ελληνικό λαό.

Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα.

Γι' αυτό ο λαός μας, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας.

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σε εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή ηθοποιού Μάνου Κατράκη

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του «Καφέ Κήπος», στα Χανιά, προς τιμήν του κομμουνιστή ηθοποιού Μάνου Κατράκη, απηύθυνε χτες βράδυ ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπογραμμίζοντας το πάθος του Μάνου Κατράκη για το δίκιο και τη ζωή, σημείωσε πως αυτό σμιλεύτηκε στις δύσκολες συνθήκες του αγώνα, ενώ η καλλιτεχνική του αξία δεν κάμφθηκε καθόλου από τις διώξεις των οποίων έγινε στόχος.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεναγήθηκε στο χώρο του καφέ, στο Δημοτικό Κήπο της πόλης, ενημερώθηκε για την ιστορία του και για ανάλογες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει στο παρελθόν. Αμέσως μετά το χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ δέχτηκε το δώρο που του προσέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, μια φωτογραφία τοπίου από την Ποταμίδα, το πατρικό χωριό του Μάνου Κατράκη.

Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. Μηνύματα απέστειλαν ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ανιψιός του Μάνου Κατράκη, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να μιλήσει στην εκδήλωση, όπως ήταν προγραμματισμένο, και οι πρόεδροι της ΝΔ και του Ποταμιού, που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη.

  • Αναλυτικότερα, ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
«Δίκαιο» στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου

Σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου στο Γάζι μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η αίθουσα του κέντρου «Ανοδος», που φιλοξένησε την εκδήλωση, γέμισε με εργαζόμενους και νεολαία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το «παρών», συνεχίζοντας τον καθημερινό «διάλογο» με τους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τις γειτονιές, την οργάνωση της καθημερινής πάλης και της διεκδίκησης.

Ενας «διάλογος» που συνεχίζεται τις επόμενες μέρες, που όπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι μέρες προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, με στόχο η συμμετοχή των εργαζομένων να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

«Εναν ελεύθερο αητό σκλαβιά δεν τον κιοτεύει, όπου ταμπούρι πολεμά κι όπου φωτιά χορεύει». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε την ομιλία του με μια μαντινάδα, που έδωσε αφορμή για χειροκροτήματα και συνθήματα για την 100χρονη διαδρομή του ΚΚΕ.

Από το βιβλιοπωλείο που στήθηκε στην είσοδο της αίθουσας, μέχρι τα εδέσματα που σερβιρίστηκαν σε κάθε τραπέζι, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φρόντισαν να ετοιμαστούν όλα για να υποδεχθούν τους εκατοντάδες καλεσμένους της εκδήλωσης. Καθέναν και καθεμία που δούλεψε ακούραστα για την επιτυχία της εκδήλωσης ευχαρίστησε από το βήμα ο Ανδρέας Κοκοσάλης, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου. Το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων προκάλεσε η αναφορά του στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, στην οποία η ΤΟ έχει ήδη καλύψει το 70% του πλάνου της.

Αμέσως μετά την ομιλία στη σκηνή βρέθηκαν οι μουσικοί και η σκυτάλη πέρασε στο γλέντι με παραδοσιακούς κρητικούς και λαϊκούς σκοπούς.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

Κυβέρνηση - διαφημιστής επιχειρήσεων και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση μιας ακόμα «αξιολόγησης», την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα προϋπολογισμό φορτωμένο με φόρους για τη λαϊκή οικογένεια, περικοπές στην Υγεία, στα κοινωνικά επιδόματα, συνεχίζει και την κοροϊδία για τα μνημόνια που δήθεν τελειώνουν, για τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη.

Πώς γίνεται τα μνημόνια να τελειώνουν και να παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν με το 1ο, το 2o, το 3ο και 4o μνημόνιο αυτό μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ξέρει.

Πώς γίνεται τα μνημόνια να τελειώνουν και να έχουν ψηφιστεί μέτρα για μετά το '19 και το '20, μέτρα «τσεκούρι» για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, μόνο η κυβέρνηση το ξέρει.

Και τέλος πάντων, τα μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν γιατί είναι εδώ η ιμπεριαλιστική ΕΕ, με τα μνημόνια διαρκείας της, τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που ισχύουν για τα κράτη - μέλη της.

Τα μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν κι αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», ψίχουλα που θα πάρουν κάποιοι εργαζόμενοι και άνεργοι - και που εμείς θα συμφωνήσουμε να τα πάρουν, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές άλλωστε, ακόμα και για το πιο παραμικρό.

Το «κοινωνικό μέρισμα», βέβαια, στόχο έχει να λειτουργήσει και σαν αντιπερισπασμός μπροστά στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη Βουλή έναν προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ επιχειρεί να χτυπήσει τα συνδικάτα βάζοντας στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία.

«Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη», προκαλεί ο κ. Τσίπρας με τις διακηρύξεις του για το «κοινωνικό μέρισμα».

Το έκανε μάλιστα και διαφημιστικό σποτάκι.

Φαίνεται τελευταία ότι ο πρωθυπουργός ειδικεύεται στον τομέα της διαφήμισης.

Από τη διαφήμιση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, των ΗΠΑ και προσωπικά του Τραμπ κάτι έμαθε.

Αντιγράφει - εκτός των άλλων - και εκείνον τον αλήστου μνήμης Γκορμπατσόφ, που αφού διέλυσε τη Σοβιετική Ενωση και ηγήθηκε της τελικής αντεπανάστασης κατά του σοσιαλισμού, κατάντησε να διαφημίζει κι αυτός σε σποτάκια πίτσες «HUT».

Η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι η νέα παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό

Ποιο ήταν ακριβώς το «δίκαιο που έγινε πράξη»; Και το διαφημίζει τώρα ο πλασιέ Τσίπρας;

-- Είναι δίκαιο να ζητάς από όλους αυτούς που πλήρωσαν και πληρώνουν χιλιάδες ευρώ παραπάνω φόρους - ασφάλιστρα και μειωμένες κοινωνικές παροχές, να ικανοποιηθούν με επιστροφές μερικών ευρώ, που δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα ενός μήνα;

-- Ηταν δίκαιη δηλαδή η φοροαφαίμαξη της εργατικής τάξης, του λαού, πάνω και από τους στόχους που θέτουν οι συμφωνίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα;

-- Ηταν δίκαιες οι φοροαπαλλαγές και οι φοροελαφρύνσεις, οι οποίες μεγάλωσαν για τους επιχειρηματικούς ομίλους τη χρονιά που πέρασε;

-- Ηταν δίκαιες οι μειώσεις στις νέες συντάξεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σήμερα πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ και κατ' επέκταση μειωμένο το κρατικό κονδύλι για τις συντάξεις;

-- Ηταν δίκαιη η βαριά φορολογία σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με νόμους όλων των κυβερνήσεων, τα χαράτσια που διατήρησε και επέκτεινε η σημερινή;

-- Είναι δίκαιες οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, ακόμα και στα ακριτικά νησιά, που οδήγησαν σε αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σχεδόν 1.000 ευρώ ανά οικογένεια;

-- Είναι δίκαιη η σταθερά μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και συνολικά της Υγείας, ενώ οι ανάγκες αυξάνουν κατακόρυφα; Το πετσόκομμα κατά 900 εκατ. των κονδυλίων για την Πρόνοια, η σφαγή στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα;

-- Είναι δίκαιη η περικοπή του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το «τσεκούρι» στα προνοιακά επιδόματα;

«Δίκαιο» στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και το μόνο θεό που λατρεύει είναι το κέρδος του πλουτοκράτη.

Και η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι η νέα παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εργατική τάξη, στο λαό, γιατί θέλει να τον αφοπλίσει, να παραδοθεί αμαχητί σε ένα σύστημα που είναι άδικο, εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό.

Να ξεχάσει, να θεωρήσει όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης «περασμένα - ξεχασμένα».

Να πιστέψει ότι το ξέφωτο στη ζωή του θα έρθει μαζί με τις επενδύσεις των καπιταλιστών που του ρουφάνε το μεδούλι!

Να θεωρεί τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που είχε το εργατικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια ως εμπόδιο, ως «αγκυλώσεις του παρελθόντος», δηλαδή να λέει και να αναμασά όλα όσα προκλητικά λένε ο ΣΕΒ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, που μας ξεζουμίζουν χρόνια τώρα.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι η νέα παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν το λαϊκό κίνημα να συναινεί μόνο για νέα προνόμια και ενισχύσεις στους καπιταλιστές, που βέβαια θα βγαίνουν από την τσέπη, από την εκμετάλλευση του λαού.

Δίνουμε τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας

Εμείς τη δουλειά μας και αυτοί τη δική τους.

Εμείς, μαζί με τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας, δίνουμε τη μάχη ο λαός μας να δει τον πραγματικό του αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Κι αυτόν τον αντίπαλο, τον οποίο από κοινού υπηρετούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, θέλουν να κρύψουν με τη γελοία αντιπαράθεσή τους.

Ο ένας μιλάει για τα «Saudarabian Papers» και ο άλλος απαντάει με τα «Paradise Papers».

Αυτό κάποιος το κάνει μόνο όταν έχει λερωμένη τη φωλιά και επιδιώκει κάποιο πολιτικό και νομικό συμψηφισμό σκανδάλων!

Εμείς λοιπόν τους προκαλούμε: Αν όντως θέλουν πραγματική διαφάνεια για όλα αυτά, τότε:

Γιατί δεν κάνουν ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, καθώς και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να είναι γνωστό ποιος κατέχει τι;

Γιατί δεν προχωρούν σε άρση όλων των απορρήτων φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος;

Γιατί δεν απαγορεύουν τις off shore εταιρείες;

Γιατί δεν ασκούν έλεγχο στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων;

Ολα τα άλλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Για να ξεφεύγουν πότε ο ένας, πότε ο άλλος από τις τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του λαού και της χώρας.

Η ιστορία της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι από μόνη της ένα μεγάλο σκάνδαλο, γιατί σκάνδαλο είναι η ίδια η πώληση οπλικών συστημάτων, όπλων κάθε είδους σε κράτη - δολοφόνους, όπως η Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει ωμά, που βομβαρδίζει και εξοντώνει άλλους λαούς.

Είναι η συνέχεια της πολιτικής που παραχωρεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές ελληνικό έδαφος, τη βάση της Σούδας εδώ στην Κρήτη, επιτρέποντάς τους να την μετατρέπουν σε εφαλτήριο θανάτου για τους λαούς της περιοχής και κάνοντας το λαό μας στόχο εγκληματιών.

Είναι η πολιτική που δίνει «αέρα» σε επιτροπές Αμερικανών εμπειρογνωμόνων να περιφέρονται σαν επικυρίαρχοι ανά την ελληνική επικράτεια, επιλέγοντας, χωρίς να σας δίνουν και λόγο, για το πού θα στήσουν τις πολεμικές τους βάσεις, αναγκαίες για τις επόμενες ληστρικές τους επεμβάσεις.

Είναι η πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υπονομεύει το μέλλον των ερχόμενων γενιών, δαπανώντας ασύλληπτου ύψους οικονομικούς πόρους σε οπλικά συστήματα, όχι για τη θωράκιση της άμυνας της πατρίδας μας, αλλά κατά παραγγελία, για την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών επιχειρησιακών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική εγκυμονεί κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει, νομοτελειακά, σε νέους πολέμους, επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων, κύματα προσφύγων.

Είναι μια πολιτική που πρέπει να βρει το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ενωμένους μαχητικά απέναντί της.

Τιμή στους μαχητές του ΔΣΕ

Το μνημείο προς τιμήν των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που πολέμησαν στη μάχη της Σαμαριάς, στις 2 Ιούνη 1948, επισκέφτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας το μεσημέρι της Δευτέρας. Η τιμητική πλάκα έχει στηθεί στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και αναγράφει ονόματα μαχητών που έδωσαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη μάχη.

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων

Με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Χτες, τελευταία μέρα της περιοδείας του στην Κρήτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, στη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε την έλλειψη δημόσιας συζήτησης και ενημέρωσης των κατοίκων αλλά και των τοπικών αρχών γύρω από τη βάση της Σούδας, τα σχέδια και τις συζητήσεις της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ζήτημα που αναδείχθηκε και στις ομιλίες που έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο νησί.

Οσον αφορά τα προβλήματα στην περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, που έχει αποτέλεσμα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα που σημειώθηκαν άλλωστε και πρόσφατα. Την ίδια στιγμή, στα Χανιά καταγράφονται και περίοδοι με προβλήματα λειψυδρίας, λόγω της μη ολοκλήρωσης του έργου του φράγματος στον ποταμό Ταυρωνίτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στην αγροτική παραγωγή και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως η παραγωγή πορτοκαλιών έχει συρρικνωθεί από τους 100 χιλιάδες τόνους στους 20 χιλιάδες, ως αποτέλεσμα των εξευτελιστικών τιμών, της τάξης των επτά λεπτών το κιλό, με τις οποίες αγοράζουν οι έμποροι την παραγωγή.

Από τη συζήτηση με τον δήμαρχο Χανίων
Από τη συζήτηση με τον δήμαρχο Χανίων
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας σε δήλωσή του τόνισε:

«Ολος ο ελληνικός λαός - όχι μόνο ο λαός των Χανίων - αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυτής της βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, με μείωση εισοδημάτων, συντάξεων, με φοροληστεία, εξαιτίας των κυβερνήσεων που επιβάλλουν αντιλαϊκούς νόμους, μνημονιακούς βάρβαρους νόμους», ενώ αναφέρθηκε και σε επιπλέον προβλήματα που βιώνει και ο λαός των Χανίων λόγω έλλειψης υποδομών, μη επαρκούς χρηματοδότησης, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι ενώ δίνονται αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση, στην περιφερειακή διοίκηση συνεχώς από το κράτος, από τις κυβερνήσεις, για όλους τους τομείς, την ίδια στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις αρμοδιότητες και να λύσουν λαϊκά προβλήματα ακριβώς γιατί μειώνεται συνεχώς η χρηματοδότηση. Και όχι πάντα λόγω των οικονομικών δυσκολιών και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση πολλά χρόνια τώρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «αυτό το ζήτημα προέχει, αυτό αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης, αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ. Θα παλέψουμε με όλους τους τρόπους και στα υπουργεία και στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και στο δρόμο, κινητοποιώντας το λαό μας έτσι ώστε πραγματικά να επιλυθούν προβλήματα και να δοθεί αυτή η αναγκαία χρηματοδότηση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν και την πόλη των Χανίων: «Την ίδια στιγμή που και εδώ στα Χανιά ο κόσμος πνίγεται, που χάνει το βιος του και γίνονται καταστροφές λόγω των πλημμυρών, υπάρχει και πρόβλημα λειψυδρίας. Δηλαδή το νερό χύνεται στη θάλασσα, καταστρέφει περιουσίες και δεν υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο ώστε να αξιοποιείται, ταυτόχρονα βέβαια με τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται έτσι ώστε να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα και να μην δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Αλλά αυτά χρειάζονται χρήματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ούτε για τις άμεσες ανάγκες, όχι για γενικότερες υποδομές και συνολικότερα αντιπλημμυρικά έργα, ούτε αυτά που χρειάζονται, νομίζω - αν δεν κάνω λάθος - γύρω στα 3 - 3,5 εκατ. που έχει ζητήσει η Αντιπεριφέρεια εδώ, ούτε αυτά ή έστω ένα μέρος τους για να λυθούν άμεσες ανάγκες. Αρα τα προβλήματα οξύνονται, τα ζητήματα που απασχολούν το λαό μας, τα συνολικότερα και τα ειδικότερα εδώ στα Χανιά, αλλά και αυτά που σας ανέφερα πριν μαζί με άλλα, όπως είναι η αναγκαιότητα να φτιαχτεί δρόμος εδώ ώστε να βγαίνει στην Εθνική οδό». Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «γύρω απ' όλα αυτά και τα προβλήματα που αφορούν την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, τα νέα προαπαιτούμενα που έρχονται από την τρίτη "αξιολόγηση" και που είναι σκληρά πάλι για τον ελληνικό λαό και για το λαό του νομού Χανίων, θα πρέπει αποφασιστικά να τα παλέψουμε. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Τάσο Βάμβουκα. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, διοικητικό αλλά κυρίως επιστημονικό, στις υπηρεσίες, ενώ κατά τη συζήτηση που είχαν αντάλλαξαν απόψεις για τα γενικότερα θέματα της πολιτικής και της οικονομίας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι καζάνι που σιγοβράζει, ενώ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις του λαού των Χανίων ενάντια στη βάση της Σούδας, προτρέποντας τη δημοτική αρχή να τις υποστηρίζει.

Τιμή σε έναν γνήσιο λαϊκό δημιουργό

Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου για τον κομμουνιστή ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη)

Τον κομμουνιστή λαϊκό ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) τίμησε η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής 3/12 στα Ανώγεια. Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί.

Το «παρών» στην πρωτοβουλία της ΤΕ Ρεθύμνου έδωσαν ο γιος του Μιχάλη Σταυρακάκη, Γιώργος, τα αδέρφια και πολλοί συγγενείς του.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία στο βιογραφικό του Μιχάλη Σταυρακάκη, βιογραφικό γεμάτο από τα βάσανα του φτωχού λαού και τους αγώνες του Κόμματος, παρουσίασε ο Αντώνης Ρούλιος, Γραμματέας της ΚΟΒ Ανωγείων.

Με τη συνοδεία μουσικής και με απαγγελίες, μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν ποιήματα του Μ. Σταυρακάκη, ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι από τον Βασίλη Σταυρακάκη και τους συνεργάτες του, τους οποίους οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την αφιλοκερδή προσφορά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Το καλωσόρισμα στα Ανώγεια

«Τρεις του Δεκέμβρη δεκαεφτά, πανσέληνο φεγγάρι, στ' Ανώγεια καλωσόρισες του ΚΚΕ μπροστάρη», ήταν η μαντινάδα με την οποία καλωσόρισε τον Δ. Κουτσούμπα κάτοικος των Ανωγείων, ενώ πριν την εκδήλωση μέλη και φίλοι του Κόμματος κερνούσαν τσικουδιά, μεζέδες και άλλα τοπικά προϊόντα.

Από την επίσκεψη στο Δημαρχείο
Από την επίσκεψη στο Δημαρχείο
Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο, Μανώλη Καλλέργη, ο οποίος τον υποδέχθηκε μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής, προσφέροντάς του βιβλία αφιερωμένα στα Ανώγεια και την ιστορία τους.

Ποίηση για το μεγαλείο των αληθινών δημιουργών του πλούτου

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Τον κομμουνιστή λαϊκό ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη πολλοί τον τίμησαν για το ποιητικό έργο του, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Δίκαια τον αποκάλεσαν προσκυνητή του λαού από το πιο γνωστό ποίημά του, το "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου".

Ομως ο Μιχάλης Σταυρακάκης δεν ήταν μόνο προσκυνητής του λαού, δεν ήταν μόνο ο ποιητής που έκφρασε τους πόθους και τους καημούς των ταπεινών ανθρώπων του μεροκάματου, δεν έμαθε να λέει μόνο το στιχάκι των δυστυχισμένων: "Αχ θεέ μου", όπως ο ίδιος με σεμνότητα γράφει σε ένα ποίημά του για τον εαυτό του.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο έργο του, αυτό που το ανεβάζει από την απλή στιχουργία των ριμαδόρων της μαντινάδας στο επίπεδο της λαϊκής λογοτεχνίας, είναι ότι δεν υποτάσσεται σ' αυτά που νιώθει και καταλαβαίνει ο καθημερινός άνθρωπος του μόχθου.

Προσπαθεί να τον ανυψώσει, να του δείξει πόσο μεγάλος είναι ο άνθρωπος του λαού, όταν συνειδητοποιεί τη θέση του στην κοινωνία και τη δύναμή του να επιβάλλει το δίκιο του και το δικαίωμά του στην ευτυχία.

"Γειά και χαρά σας πεντακάθαρα χέρια. Γειά και χαρά σας χέρια του μέλλοντος".

Μέσα στις δυο μόνο αυτές σειρές - που αναφέρονται στα φαγωμένα αλλά αλέκιαστα από την κλοπή της εκμετάλλευσης εργατικά χέρια - ο Μιχάλης Σταυρακάκης, με τη λιτότητα και την αφαίρεση της πιο εκλεπτυσμένης, λόγιας ποίησης, μπόρεσε να χωρέσει το μεγαλείο των αληθινών δημιουργών του πλούτου, αλλά και των αληθινών δημιουργών της κοινωνικής εξέλιξης, της Ιστορίας.

Καθένας που ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης του στέρησε τη χαρά της μάθησης και της τέχνης, ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο βιοπαλαιστής, μπορεί να μην επικοινωνεί εύκολα και χωρίς καθοδήγηση με τη σκοτεινή γλώσσα της ποίησης, για παράδειγμα του Σεφέρη.

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώει τα πίτουρα του νόθου εμπορικού, φολκλόρ τραγουδιού και των κάθε λογής υποπροϊόντων της μαζικής κουλτούρας, των κακόγουστων τηλεοπτικών σίριαλ ή των διάφορων "πρωινάδικων", "μεσημεριανάδικων" και "βραδινάδικων", είναι σαν να μας λέει με το έργο του ο Μιχάλης Σταυρακάκης.

Καλλιέργησε στο λαό την πίστη στα πιο μεγάλα ιδανικά

Με γλώσσα γνήσια, ξεκάθαρη, διαυγή.

Εχοντας βιωματικά αφομοιωμένη τη λαϊκή σοφία, αλλά και τη μακριά παράδοση της δημοτικής ποίησης.

Που ξέρει τους τρόπους να απευθύνεται και να συγκινεί τη λαϊκή ψυχή.

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης κατορθώνει να καλλιεργεί σε πλατιά λαϊκά στρώματα την πίστη στα πιο μεγάλα, τα πιο προχωρημένα ανθρώπινα ιδανικά.

Στα ιδανικά του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το υπέροχο ποίημά του γραμμένο το 1997 με τίτλο "Στσ' αγάπης τη βαθιά πληγή".

Αν το διαβάσει κανείς επιφανειακά, νατουραλιστικά, θα φανταστεί πως είναι ποίημα ερωτικό, όπως και τόσα άλλα λυρικά, νοσταλγικά της νιότης ποιήματα που έχει γράψει κατά καιρούς.

Ομως εκείνος μιλά για μια κατακόκκινη πληγή από έναν πιο βαθύ και πιο πλατύ έρωτα:

Τον έρωτα για τον εργαζόμενο άνθρωπο και την πάλη του για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική, που όταν έγραφε το ποίημα είχε πρόσφατα ανατραπεί.

Πρόκειται άλλωστε για μια ιδέα, στην οποία είχε ήδη αναφερθεί παλιότερα, το 1989 στο ποίημά του "Αγάπη", από την ποιητική συλλογή του "Αιχμές":

"Αγάπησα μια κοπελιά και θαρρούνε πως αυτό είναι αγάπη. Μια μέρα σε μια διαδήλωση αγροτών - απεργών αγάπησα τους απεργούς και τότε είδα πως η αγάπη που γεννιέται μέσα από τη μάχη του δίκιου είναι η πιο δυνατή αγάπη".

Η απάντησή του στα δραματικά γεγονότα της αντεπανάστασης και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ενωση είναι όπως σε όλη την ποίησή του, αισιόδοξη και καταφατική.

Ακούστε το συμπέρασμα του ποιήματος "Στσ' αγάπης τη βαθιά πληγή":

"Αυτός που ξέρει ν΄ αγαπά

και να ελπίζει ξέρει

μέσα στη νύχτα πολεμά

ξημέρωμα να φέρει".

Ποίηση που διδάσκει και διαπαιδαγωγεί

Χωρίς αμφιβολία ο Σταυρακάκης κατείχε γερά την τέχνη να εκλαϊκεύει σύνθετες πολιτικές έννοιες διεισδύοντας με τον παροτρυντικό λόγο του σε όλους εκείνους που πρώτοι απ' όλους τον έχουν ανάγκη.

Σε εκείνους δηλαδή που υφίστανται την υλική και πνευματική εκμετάλλευση και στους οποίους ο δικός μας πολιτικός λόγος, ο λόγος των στελεχών και των μελών του ΚΚΕ δύσκολα μπορεί να τους φτάσει και να τους ακουμπήσει.

Η ποίησή του διδάσκει και διαπαιδαγωγεί, χωρίς να χάνει τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα.

Είναι ποίηση στρατευμένη, χωρίς να διαλαλεί τη στράτευσή της, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτοδίδακτους σαν αυτόν λογοτέχνες που θέλουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να μεταδώσουν τα μηνύματά τους.

Φαντάζομαι ότι όλοι θα προσέξατε στην πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης το ποίημα "Εργάτης", για το ταξικό, διεθνιστικό περιεχόμενο που ο δημιουργός του προσδίνει στην έννοια της ελευθερίας, απαντώντας εύστοχα στην αστική προπαγάνδα για την "ελευθερία" που τάχα παρέχει στο άτομο η καπιταλιστική κοινωνία:

"Δεν είναι λευτεριά εκείνη,

φώναξε εργάτη δυνατά,

που ξεχωρίζει τους ανθρώπους

σε δούλους και αφεντικά.

Δεν είναι λεύτερη πατρίδα

που έχει σύνορα στη γη,

ζωή που ζει μέσα στη φτώχεια

δεν είναι λεύτερη ζωή".

Για τη βαθιά του προσήλωση στην ιδέα του προλεταριακού διεθνισμού είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω λόγια του:

"Ο Καζαντζάκης είπε ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Κρητικός, ο Ατατούρκ είπε ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Τούρκος, κι εγώ λέω πως είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Διεθνιστής".

Πάνω στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων και του διεθνισμού συγκλονιστικό μέσα στην απλότητά του είναι και το ποίημά του, γράμμα στην Αφρικάνα Χαϊμαλίνα:

"Χαϊμαλίνα, ρωτάω τα πρόβατά μου πώς μοιράζουνε στα ίσια τον ίσκιο ενός ασφένταμου κι έχουν λευκά και μαύρα τα ίδια δικαιώματα ενώ οι άνθρωποι σκοτώνονται μοιράζοντας μια πήχη γης; (...)

Αυτοί που κλέβουνε το βιός σου Χαϊμαλίνα, κλέβουν και το δικό μου το τυρί. Τώρα που σου γράφω Χαϊμαλίνα απ' το πιο ψηλό βουνό της Κρήτης προβοδώ τα πρόβατά μου".

Ασφαλώς κι εσάς, όπως κι εμένα, όπως όλους θα σας έχει απασχολήσει το ερώτημα:

Κάτω από ποιες συνθήκες ένας βοσκός που δεν μπόρεσε να τελειώσει ούτε καν το Δημοτικό, γίνεται ποιητής;

Είναι γνωστό φυσικά ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει και να αναπτύξει δημιουργικές ικανότητες αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ομως ένας μισοαγράμματος άνθρωπος, που καταφέρνει με την ποίησή του να συγκινήσει μεγάλους μουσικοσυνθέτες όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος και κορυφαίους τραγουδιστές όπως ο αξέχαστος Ξυλούρης, ένας βοσκός που καταφέρνει να διακριθεί σε έναν από τους πιο εξελιγμένους τομείς της ανθρώπινης δημιουργίας, όπως είναι η ποίηση, δεν είναι δα και μια συνηθισμένη περίπτωση.

Το υψηλό ηθικό του φρόνιμα συναντήθηκε με την κομμουνιστική ιδεολογία

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης έγινε ποιητής γιατί σίγουρα - όπως δείχνει τόσο η στάση του, όσο και η ποίησή του - υπήρξε ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, που τον συγκινούσε αφάνταστα η ομορφιά της φύσης και που ταυτόχρονα διέθετε υψηλό ηθικό φρόνημα και βαθύ το αίσθημα του δίκιου.

Γι' αυτά τα τελευταία, άλλωστε, πέρασε πάμπολλες δοκιμασίες και διώξεις στη ζωή του.

Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους ναζί καταχτητές τον οδήγησε από τα 15 του χρόνια στην οργάνωση της ΕΠΟΝ και ένα χρόνο μετά στη σύλληψη και φυλάκισή του από τους Γερμανούς.

Το κρίσιμο σημείο της στροφής στην τέχνη του ήταν όμως η συνάντηση της ευαισθησίας του με τα μεγάλα, τα φωτεινά κομμουνιστικά ιδανικά.

Να πώς ο ίδιος περιγράφει στον "Ριζοσπάστη" της 30ής Νοέμβρη 1983 τη συνάντησή του με την κομμουνιστική ιδεολογία λίγο μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, όταν οι αντάρτες κατέφευγαν κυνηγημένοι στο μιτάτο του, το μαντρί του, στον Ψηλορείτη:

"Τους φύλαξα, τους τάϊσα. Συνέχισαν να 'ρχονται... Αλλά όλο και λιγότεροι. Αυτοί που απουσίαζαν είχαν δολοφονηθεί σε ενέδρες. Καθώς μπάλωναν στο φως του λίχνου τα ρούχα τους και γιάτρευαν ο ένας του άλλου τις πληγές σιγοτραγουδούσαν ριζίτικα. Παράξενοι μου φαίνονταν στην αρχή. Μια ώρα ύπνος... μια μπουκιά ψωμί... Και νάτοι πάλι να χάνονται στις κορφές πηδώντας σαν αετοί από χαράκι σε χαράκι. Ενας τους έβγαλε κάποιο βιβλίο απ' το βουργιάλι του. Πάρτο μου είπε. Θα σου αρέσει. Ηταν η "Μάνα" του Γκόρκι!".

Από κείνες τις στιγμές κι ύστερα σταμάτησαν οι μαντινάδες του να αναφέρονται σε έρωτες και πάθη.

Τώρα τα τραγούδια του ήταν αφιερωμένα σ' αυτούς τους παράξενα περήφανους ανθρώπους, που τους αποχαιρετούσε κάθε φορά με στίχους σαν αυτόν:

"Εναν ελεύθερο αετό,

σκλαβιά δεν τον κιοτεύει

όπου ταμπούρι πολεμά

κι όπου φωτιά χορεύει".

Φυσικά δεν γλίτωσε την κατηγορία του ληστοτρόφου, τη σύλληψή του το 1951 και τον εκτοπισμό του το 1954 στο Γύθειο.

Εκεί, στο μεγάλο σχολειό της εξορίας γνώρισε και τη σύγχρονη ποίηση, την ποίηση του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Λειβαδίτη.

Από κει κι έπειτα, πέρασε στην ενεργητική δράση, πρώτα από τις γραμμές της ΕΔΑ, ενώ από το 1973 - μέσα στη δικτατορία - ως μέλος πια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότησή του και αναδείχθηκε σε στελεχικές θέσεις τόσο του Κόμματός μας όσο και του αγροτικού κινήματος.

Αφοσιωμένος μέχρι το τέλος

Τραβώντας με αφοσίωση έως το τέλος της ζωής του με τις πράξεις αλλά και με την τέχνη του το δύσκολο δρόμο της πάλης, για να υψώσει το πολιτικό, ιδεολογικό, πολιτιστικό κριτήριο του λαού έτσι που να μπορεί να ορίσει τη ζωή και το μέλλον του.

Με λίγα λόγια, ο Μιχάλης Σταυρακάκης δεν ήταν ένας απλός βοσκός, αλλά ένας μορφωμένος και διαμορφωμένος στην ανώτερη σχολή της ταξικής πάλης ποιητής.

"Πρέπει να πολεμούμε για να μη χαθεί αυτό που κάνει τον κόσμο μεγάλο", δήλωνε άλλωστε ο ίδιος, εννοώντας ότι δεν πρέπει να παραιτηθούμε ποτέ, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, από τον αγώνα για να περάσει η ανθρωπότητα από την προϊστορία που βρίσκεται σήμερα στην ιστορία, από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, του ανταγωνισμού, των πολέμων, των κρίσεων, της φτώχειας σε έναν ανώτερο πολιτισμό αντάξιο του ανθρώπινου είδους.

"Το αύριο ομορφαίνει με το καθήκον του σήμερα", συμπλήρωνε επιγραμματικά σε ένα από τα πρώτα ποιήματά του, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το σοσιαλιστικό μέλλον δε θα 'ρθει από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, ούτε θα μας το χαρίσει κανείς θεός ή πεφωτισμένος ηγέτης.

Με τη συμμετοχή του καθενός στους σημερινούς ταξικούς αγώνες, οικονομικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την κατάκτηση μιας ανώτερης μορφής οργάνωσης της κοινωνίας, όπου ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος.

Κι αυτό είναι η ελάχιστη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε σε ένα "βοσκό", το ελάχιστο χρέος που οφείλουμε σ' έναν από τους πιο δεμένους με τα φτωχά λαϊκά στρώματα δημιουργούς της νέας συνείδησής τους, όπως υπήρξε ο ποιητής Μιχάλης Σταυρακάκης».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ