Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Οι δημαγωγικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, πίσω από τις οποίες επιχειρούν να κρύψουν ότι έχουν κοινό στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και την υλοποίηση της στρατηγικής των λυκοσυμμαχιών του, συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση και χτες, τέταρτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016.

Ωστόσο, στο χτεσινό αποπροσανατολιστικό σκηνικό, παράλληλα με τους διαγκωνισμούς των αστικών κομμάτων για το ποιος είναι ικανότερος να υπηρετήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη σφαγιάζοντας το λαό, δεν έλειψαν και οι ανοιχτές προσκλήσεις της κυβέρνησης (π.χ. από τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση), κυρίως προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για συναίνεση προκειμένου να επιτευχθούν οι «δύσκολοι εθνικοί στόχοι», όπως είναι η «διευθέτηση» του χρέους, προμηνύοντας την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό και το μπλοκ των δυνάμεων του κεφαλαίου, το ΚΚΕ αποκάλυψε τους σχεδιασμούς τους, προειδοποίησε το λαό ότι τα περί «συναίνεσης» και «σταθερότητας» είναι παγίδα και απηύθυνε το κάλεσμα για οργάνωση της πάλης, με κατεύθυνση του αγώνα την ανατροπή του εκμεταλλευτικού βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και των δυνάμεων που το υπηρετούν.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, με την πραγματοποίηση της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Εμπαιγμός και δημαγωγία από την κυβέρνηση

Τη δική του συμβολή στο αποπροσανατολιστικό σκηνικό χειραγώγησης σε βάρος του λαού που έχουν στήσει από κοινού όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, πρόσφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων στον... πόλεμο ενάντια στη διαπλοκή, για το Προσφυγικό, το συνταξιοδοτικό και το κρατικό χρέος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αναπτύσσονται σενάρια πολιτικής φαντασίας των κέντρων διαπλοκής. Ξανά μανά παρενθέσεις, οικουμενικές κ.λπ.» και θέτοντας το... ερώτημα: «Δεν πρέπει να μπει ένα τέρμα στην αντιδημοκρατική πρακτική στα σχέδια κάποιων που επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να μη χάσουν τα δικά τους συμφέροντα;»

Αναφερόμενος ειδικά στη ΝΔ την επέκρινε ότι δεν έχει καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση λέγοντας: «Σαν να μιλάμε ότι υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα απολύτως επαρχιώτικη πολιτικά, που βλέπει τι συμβαίνει μόνο στο τρίγωνο του Κολωνακίου».

Ειδικά για τις συντάξεις, σημείωσε ο Ν. Βούτσης, απογειώνοντας τον εμπαιγμό του λαού: «Είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει συμφωνία ότι δεν θα μειωθούν, και άρα να αναζητηθούν οι λύσεις, τα καλάθια, οι κουμπαράδες από κοινού. Να γίνει μία ευρύτατη συζήτηση με ποιον κουμπαρά. Γιατί δεν κάνετε μία γόνιμη συζήτηση πάνω σ' αυτό; Τι περιμένετε; Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ»; Μάλιστα, εξήρε την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Δένδια, ο οποίος νωρίτερα από το ίδιο βήμα είχε σημειώσει ακριβώς για το Ασφαλιστικό «να φτιάξουμε έναν κουμπαρά»...

Ο δε υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μεταφέροντας τους στόχους του κεφαλαίου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δίνει «προτεραιότητα στη σταθεροποίηση, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία», κάτι που, όπως ανέφερε, δεν υπήρχε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ακόμα ότι «θέτουμε τους όρους για ένα τοπίο διαφορετικό. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από την άνοιξη του επόμενου έτους», αναφερόμενος στα «στοιχήματα» του εγχώριου κεφαλαίου. Ετσι, μπαίνοντας πιο ειδικά στα θέματα της Ενέργειας, ανέφερε ότι στη «συμφωνία του Αυγούστου», δηλαδή το τρίτο μνημόνιο, «διασφαλίζεται ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης θα αποσυσχετισθούν από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά θα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο». Με βάση εξάλλου το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», είπε ακόμα ότι «η επανεκκίνηση του αγωγού TAP και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού είναι επιλογές που λειτουργούν θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην ανάπτυξη».

Απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου ο λαός να χτίσει το δικό του στρατόπεδο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, σημείωσε: «Εχει ακούσει κανείς τη λέξη "ανατροπή" αυτής της πολιτικής ή κατάργηση των μνημονίων έστω; Οχι. Ο διπολισμός έχει νέα μορφή. Ενα μπλοκ που είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το άλλο μπλοκ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων που μπήκε στο στερέωμα τώρα τελευταία και λέει πράγματα που φαντάζει η Θάτσερ αριστερή (...) Η αντιπαράθεση είναι ποια είναι η καλύτερη ομάδα - θα το πούμε έτσι - ποια είναι η πιο κατάλληλη, για να υλοποιήσει τα τρία μνημόνια, τα οποία αποτελούν συμπύκνωση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, εξειδικεύονται βέβαια σε κάθε χώρα διαφορετικά, αλλά με κοινή στρατηγική.

(...) Το καινούργιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δεν λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά ενσωματώνει στην επιχειρηματολογία του, υποστηρίζει δηλαδή, με επιχειρήματα πια, την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής, την οποία εφαρμόζει σήμερα. Και μάλιστα το αποτυπώνει και στον προϋπολογισμό. Στη συμφωνία η οποία έγινε λέει ότι ήταν θετική και ανταγωνίζεται με τη ΝΔ στο ποιος θα την εφαρμόσει καλύτερα.

(...) Αυτό έχει μια σημασία, κατά τη γνώμη μας, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το λαό μας συνολικά, γιατί συγκεντρώνεται μια μεγάλη πείρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (...) Τι αποδεικνύει λοιπόν η ίδια η πραγματικότητα; Οτι όποιος είναι μέσα στην ΕΕ, όποιος υποστηρίζει μια οικονομία που είναι στα χέρια των μονοπωλίων και την υπηρετεί, όποιος αποδέχεται και τη θηλιά του χρέους - ανεξάρτητα πώς τη διαπραγματεύεται - που έχει στο λαιμό ο λαός, δεν μπορεί - όπως κι αν ονομάζεται, όπως και να θέλει να λέγεται - να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική. Αυτό δεν είναι για να δικαιώσει τη θέση του ΚΚΕ, που το είχε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι η ίδια πια η πραγματικότητα».

Μεγάλες παγίδες τα περί «συναίνεσης» και «σταθερότητας»

«Επειδή ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτά τα πλαίσια φιλολαϊκή πολιτική, ο λαός να μην πέσει σε δυο μεγάλες παγίδες, που λέγονται "συναίνεση" και "σταθερότητα". Συναίνεση σήμερα για το λαό σημαίνει ότι έχεις βάλει τα ξύλα, τον έχεις δέσει στην κολόνα και του λες βάλε φωτιά να καείς ο ίδιος. Οταν έχεις μια διαμορφωμένη αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική, η οποία δρομολογείται και ζητάς συναίνεση, του ζητάς να υποταχθεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα (...)

Τι σημαίνει σταθερότητα; Θέλουν, λέει, σταθερό φορολογικό σύστημα, να το πω έτσι, να αρχίσω από τα απλά. Είναι ακριβή η Ελλάδα, έλεγε ένας ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επενδύσεις. Αρα, λιγότερη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Σταθερότητα τι σημαίνει; Να αποδεχτεί ο λαός τις εργασιακές σχέσεις της ζούγκλας, τις σχέσεις σύγχρονης γαλέρας, να είναι σύγχρονος σκλάβος. Αυτή είναι η σταθερότητα που ζητάει το ίδιο το σύστημα και σε μια σειρά άλλα πράγματα».

«Πρέπει να αποφύγει αυτές τις δύο παγίδες» ο λαός, τόνισε ο Θ. Παφίλης, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να προσέξει και τη δημαγωγία των δυνάμεων που ενώ εφάρμοσαν την ίδια πολιτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα κάνουν πως έχουν βγει στα κεραμίδια.

«Η κυβέρνηση», σημείωσε, «έχει συναίνεση. Οταν ζορίστηκε το σύστημα όλοι μαζί ψηφίσατε το μνημόνιο, το τρίτο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η όποια κριτική ασκείται τώρα από τα άλλα κόμματα είναι για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και του μνημονίου, ενώ ο «καβγάς» είναι για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα καλύτερα.

Πάντως, πρόσθεσε, «ένα πλεονέκτημα που έχει η κυβέρνηση είναι ότι δεν τους πιστεύει τους άλλους ο λαός, γιατί τους έζησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενα δεύτερο πλεονέκτημα που έχει προς το παρόν, αλλά που θα της βγει μπούμερανγκ, είναι ότι αυτά τα βάρβαρα μέτρα που περνάτε τώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσαν εύκολα να τα περάσουν».

Ο προϋπολογισμός επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση

Κάνοντας ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό «να λες στον ελληνικό λαό ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους και έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Εμείς λέμε ότι είναι στην ίδια γραμμή με τους προηγούμενους και ότι κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση».

Απόδειξη σε αυτό, όπως τόνισε, είναι οι «στρατηγικοί στόχοι» που αναφέρονται στο κείμενο του προϋπολογισμού. «Στη σελίδα 29 λέει ότι θέλουμε "ενισχυμένη δημοσιονομική υπευθυνότητα". Πρέπει να σας πω ότι έχετε εξελιχθεί σε λογομάστορες. Αυτά που άνοιξε δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, με κάτι λέξεις που δεν καταλάβαινε κανένας, τώρα τα εφαρμόζετε εσείς. "Ενισχυμένη δημοσιονομική υπευθυνότητα", τι να καταλάβει ο εργαζόμενος; Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Σε ποιον απευθύνεστε; Στο κεφάλαιο; Δε νομίζω. Σημαίνει πληρώστε, πληρώστε, πληρώστε, στα λαϊκά στρώματα».

«Ο δεύτερος στρατηγικός άξονας είναι "Σταθερό και ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις". Πού απευθύνεται αυτό; Στο κεφάλαιο. Αρα, λοιπόν, δεν είναι στην ίδια στρατηγική με τους προηγούμενους; Αυτό δεν έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα; (...) Και τι σημαίνει μεταρρυθμίσεις στην "αγορά εργασίας"; Μήπως θα φέρετε τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό; Μήπως θα καταργήσετε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη σύγχρονη δουλεία; Σημαίνει παραπέρα ελαστική δουλειά, πιο φτηνή δηλαδή εργατική δύναμη ή στην καλύτερη περίπτωση παραμονή στα σημερινά επίπεδα, που και αυτά είναι επίπεδα δουλείας».

«Για να δούμε», συνέχισε, «έχουμε άδικο όταν λέμε ότι κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση; Δεν καταργείτε τίποτα αντιλαϊκό απ' τα προηγούμενα και προσθέτετε νέα βάρη, νέα μέτρα το 2015 και το 2016, ύψους 7,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,2 είναι οι φόροι, το 41% ΦΠΑ. Ποιος τους πληρώνει αυτούς τους φόρους; (...) Είναι σκληρός, ταξικός, βάρβαρος αυτός ο προϋπολογισμός για τα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να τα πληρώσουν όλα».

Ποιος πολεμά ποιον, ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο», ότι είναι «προϋπολογισμός πολέμου» κ.ο.κ., επισήμανε: «Να καθορίσουμε τα στρατόπεδα. Ποιος πολεμά ποιον. Είναι ο πόλεμος κεφαλαίου - εργασίας αδυσώπητος πόλεμος, συνεχής, αδιάκοπος που προσπαθεί να τσακίσει τα δικαιώματα για να φέρει την κερδοφορία. Με ποιο στρατόπεδο είστε εσείς; Με την εργασία; Αποδείχτηκε ότι είστε με το κεφάλαιο (...)

Ποιος είναι ο αντίπαλος σήμερα; Είναι η ΕΕ, ναι ή όχι, η ιμπεριαλιστική συμμαχία, ναι ή όχι; Ποιος πολεμάει; Ο ιμπεριαλισμός με όλους τους λαούς, και κινδυνεύουμε να γίνουμε ολοκαύτωμα στην περιοχή, Τι κάνει η κυβέρνησή σας; Πάει κόντρα στον ιμπεριαλισμό ή τα δέχεται όλα; (...)

Ποια είναι η προοπτική; Υπάρχει ένα σύνθημα που σημαδεύει όχι τη δικιά μας Ιστορία αλλά και την Ιστορία των λαών που λέει "όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα". Αυτό στη σημερινή εποχή μεταφράζεται ότι όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του εξανδραποδισμού, τότε διαλέγει τον οργανωμένο, σκληρό, ταξικό αγώνα, διαλέγει να χτίσει το δικό του στρατόπεδο, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που θα αντιστέκεται και που άμεσα θα βάλει στόχο την ανατροπή. Τότε μόνο μπορεί να αποσπάσει και τότε μόνο μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος που παράγεται θα πηγαίνει σ' αυτούς που τον παράγουν και δεν θα τον τρώνε τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες».

Η σημαία της πάλης να στοχεύει ενιαία στον εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό

Αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Eurokinissi

Στην ομιλία της χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της συγκυβέρνησης για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η συμπάθειά σας για το δράμα προσφύγων και μεταναστών και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων δεν μπορεί να σας ξεπλύνει, δεν μπορεί να γίνει το πλυντήριο και το άλλοθι για τη μεγάλη προθυμία που δείχνετε, για άλλη μια φορά, να πάρετε ενεργό μέρος και ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και στη νέα κλιμάκωση που φαίνεται ότι θα έρθει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη περιοχή της Συρίας.

Βεβαίως εδώ πρόκειται για ένα προπατορικό αμάρτημά σας. Με τις μορφές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δεκαετία ακόμα του '90 δεν υπήρχε πόλεμος που εξαπολύθηκε για τον οποίο να μην πήρατε θέση διπρόσωπη. Υιοθετούσατε όλα τα προσχήματα των επιτιθέμενων δυνάμεων, ζητούσατε όμως νομιμοποίηση των πολέμων, να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λες και δεν ξέρουμε τι αποφάσεις παίρνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέτε και δεν ξέρουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αποφασίσει ότι μπορεί να διεξάγεται πόλεμος από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή συνολικά από το ΝΑΤΟ χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λες και δεν ξέρετε την απόφαση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί και μη συμβατικές ένοπλες δυνάμεις, μισθοφορικές και κυρίως τις χηρευάμενες δυνάμεις της Αλ Κάιντα, σε διάφορες επεμβάσεις που προετοιμάζονται πολιτικά και πραγματοποιούνται βεβαίως στρατιωτικά.

Τώρα ως κυβέρνηση είσαστε μονοπρόσωποι και είμαι βέβαιη ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τον κ. Κέρι κρύβει το νέο δράμα του Κυπριακού και βεβαίως υποσχέσεις για τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γίνεται στη περιοχή, και που γίνεται όχι για την "ελευθερία" και τη "δημοκρατία" στη περιοχή, να αντιμετωπίσετε τους "τζιχαντιστές" κ.λπ., γίνεται για να οριστικοποιηθεί η νέα μοιρασιά της Μ. Ανατολής και της Αφρικής, ιδιαίτερα της Β. Αφρικής, μίας ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται παλιές και νέες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι συγκοινωνιακοί, δικτυακοί και γενικά επικοινωνιακοί κόμβοι. Και από αυτή την άποψη εγκληματείτε κυριολεκτικά».

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ο οποίος είναι πολύ σχετικός σε αυτά τα θέματα, σε σύγκριση με την μερική ασχετοσύνη του πρωθυπουργού, είπε, από ό,τι είδαμε στις δημοσιεύσεις, ότι βεβαίως να γίνει ο πόλεμος και η επίθεση στη Συρία, όχι από το ΝΑΤΟ, αλλά από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Πρώτα ζητούσαμε τον ΟΗΕ, τώρα να μην είναι το ΝΑΤΟ, γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει καλό όνομα, αλλά να γίνει από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή πάλι θέλετε να ντύσετε την εμπλοκή της Ελλάδας και τους κινδύνους που άμεσα ή μεσοπρόθεσμα θα ζήσει ο ελληνικός λαός, με ένα προσωπείο».

Ενιαίο ζήτημα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν αγνοεί τον κίνδυνο που προέρχεται από τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών, κίνδυνοι που μπορεί και να μεγαλώσουν, όμως, όπως τόνισε, μουτζαχεντίν, φανατικοί «Αδελφοί μουσουλμάνοι», Ταλιμπάν, Αλ Κάιντα κλπ., δεν θα «έπαιρναν σε καμία περίπτωση τέτοιο μαζικό χαρακτήρα, αν δεν στηρίζονταν από συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και από τα τοπικά βέβαια αραβικά αντιδραστικά καθεστώτα».

Ανέδειξε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ότι οι ίδιες δυνάμεις είναι που «πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση των πολέμων» από την περίοδο που Α' Παγκοσμίου Πολέμου ακόμα μέχρι και τώρα, σε αυτή την περιοχή, μοιράζοντας χώρες τις οποίες μετέτρεπαν σε προτεκτοράτα και πετρελαϊκά κοιτάσματα. Ενώ από το 1991 με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, το οποίο ήταν παράγοντας πάλης για την ειρήνη, όσο μπορούσε, και είχε επιδράσει στη Συμφωνία του Ελσίνκι, μπήκαν και άλλες δυνάμεις στη μοιρασιά της λείας όπως Ρωσία, Κίνα, αλλά και τα αραβικά αντιδραστικά κράτη στα οποία μετεξελίχθηκαν τα αραβικά προτεκτοράτα.

Παρουσίασε όλη τη διαδρομή από την οποία προέκυψαν οι τζιχαντιστές, πώς και με ποιο τρόπο συντέλεσαν σε αυτό ΗΠΑ, ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΝΑΤΟ, ακόμα και μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Οχι μόνο με την κλασική Σούδα, αλλά από Βορρά και προς Νότο έχει γίνει η χώρα που διευκολύνει τον πόλεμο. Αυτό θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό; Παζαρεύετε κάποιες επενδύσεις. Εχετε ανταλλάγματα, κάποιες επενδύσεις θα γίνουν στην Ελλάδα από τις οποίες θα ωφεληθούν μία χούφτα καπιταλιστές», ωστόσο «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα έχουν οι λαοί και δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι βεβαίως, όπως και ο ελληνικός, ούτε για την εδαφική ακεραιότητα, ούτε για τα σύνορα, ούτε για τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία, ούτε για τίποτα», όμως «η σημαία του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας, όπως την καταλαβαίνουμε εμείς, των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, πρέπει να είναι όχι μόνο μια σημαία πάλης κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά και κατά του εσωτερικού εχθρού που υπάρχει στη χώρα μας και σε κάθε χώρα. Δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός στη Συρία;

Ο λαός πρέπει να παλέψει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό εχθρό μαζί, διαφορετικά η ειρήνη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο, όσο ο πόλεμος γίνεται για τη διανομή της λείας. Η Ελλάδα παίρνει μέρος στη διανομή της λείας αυτής. Μπορεί να είναι ο πιο φτωχός συγγενής στη διανομή, αλλά παίρνει. Και εδώ ο πρωθυπουργός είναι "ναι σε όλα" (...).

Δεν είναι λοιπόν μόνο η μνημονιακή πολιτική στην Ελλάδα και ό,τι ακολουθείτε. Είναι ενιαίο ζήτημα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να συνδέσει την τύχη του και την βελτίωση της ζωής του με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους ευρωστρατούς και σε όλα όσα γίνονται τώρα με πρόσχημα την τρομοκρατία. Οι λαοί και της Συρίας και των άλλων χωρών, μπορούν να νικήσούν και τους τζιχαντιστές και τους πάντες, αν ξεκαθαρίσουν ποιος είναι ο εσωτερικός τους εχθρός και ποιος είναι ο εξωτερικός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ