Ενας από τους βασικούς στόχους αυτής της απεργίας, είναι να σπάσει το κλίμα της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας, της αναμονής απέναντι σε μέτρα που τσακίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στη σύνταξη, στην Υγεία, στη δουλειά, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων από κλάδους και χώρους εργασίας, όπου αναπτύσσονται αγώνες για τα ιδιαίτερα και τα γενικότερα προβλήματα, δημιουργούνται αντιστάσεις και εκφράζεται πολύμορφα η αλληλεγγύη από ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.
Προς τις 12 Νοέμβρη συγκλίνουν και οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτές τις μέρες μικροί και μεσαίοι αγρότες καθώς και αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, κύρια ενάντια στα φορολογικά και τα αντιασφαλιστικά μέτρα που τους συνθλίβουν. Σταθμός σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, που ειδικά για τους αγρότες θα κορυφωθούν στις αρχές Δεκέμβρη, είναι η συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, ενώ επιπρόσθετα η ΠΑΣΕΒΕ έχει καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν και τα καταστήματά τους εκείνη τη μέρα.
Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες ενόψει της απεργίας στις 12 Νοέμβρη πραγματοποιούν Λαϊκές Επιτροπές σε γειτονιές της Αττικής.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ΕΒΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό στο κτίριο, καλώντας στην πανεργατική απεργία
MotionTeam |
Στη διάρκεια της κινητοποίησης, άπλωσαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου. Με συνθήματα όπως «αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση ΕΒΕ και εργατών», «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», κάλεσαν σε ξεσηκωμό.
Στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο κατέληξε και η κινητοποίηση που διοργάνωσαν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων, αντιδρώντας στη φοροληστεία, τα χρέη και τις απειλές για κατασχέσεις. Οι απασχολούμενοι και μικροί έμποροι πραγματοποίησαν νωρίτερα παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπου συναντήθηκαν με τη διευθύντρια.
Απαίτησαν να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις, αποποινικοποίηση των οφειλών, να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας ανεξαρτήτως οφειλών, διαγραφή των τόκων, των προσαυξήσεων, των προστίμων, πάγωμα του υπόλοιπου των χρεών και μείωση των εισφορών. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, με κατάληξη το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο παναναπηρικό συλλαλητήριο συμμετείχε η ΣΕΑΑΝ και άλλοι φορείς
Στο πανελλαδικό παναναπηρικό συλλαλητήριο συμμετείχαν με προσυγκέντρωση και με το πλαίσιο των αιτημάτων τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, αλλά και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, απαιτώντας: «Τέρμα πια η κοροϊδία, δάσκαλοι - καθηγητές σε όλα τα σχολεία», όπως έγραφε το πανό τους. Στη διαδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «δώστε λεφτά για Πρόνοια - Παιδεία, να πάτε να τα πάρετε απ' την πλουτοκρατία» και «τσουβάλια ευρώ στους τραπεζίτες, τα Ειδικά Σχολεία τα κάναν αποθήκες».
Με το 3ο μνημόνιο, η κατώτερη αναπηρική σύνταξη θα είναι 87 ευρώ, τα όρια συνταξιοδότησης των ανάπηρων εργαζομένων πάνε στα 67 χρόνια και μειώνονται κατά 50% οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόνοια, οδηγώντας στο κλείσιμο ιδρύματα, φορτώνοντας μεγαλύτερο κόστος περίθαλψης στις οικογένειες. Επιπλέον, καταργούνται και περικόπτονται επιδόματα αναπήρων και χρόνιων πασχόντων, ενώ Ειδικά Σχολεία κλείνουν, επιβάλλονται τροφεία.
Ανάμεσα σε άλλα, η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί: Καμιά περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, επέκτασή τους σε κατηγορίες που δεν παίρνουν επίδομα, όπως κωφούς, αλτσχάιμερ. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και μαζικές προσλήψεις με σταθερή δουλειά. Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες. Να ανοίξουν όλα τα Ειδικά Σχολεία σε πλήρη λειτουργία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καταργηθούν τα τροφεία.
Το πνεύμα της απαράδεκτης δήλωσης που έκανε προχτές επανέλαβε ο Θ. Δρίτσας και στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ
Επικαλούμενος υποκριτικά και χυδαία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τους οποίους η κυβέρνηση και η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιχείρησε χτες να εκβιάσει το σπάσιμο ή και το σταμάτημα της απεργίας των ναυτεργατών, προσφέροντας ξανά μπόλικη «συμπάθεια» για τα δίκαια αιτήματά τους.
Στο πνεύμα της απαράδεκτης δήλωσης που έκανε προχτές, ο υπουργός ζήτησε στη χτεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ να σταματήσει η νέα 48ωρη απεργία, που λήγει κανονικά αύριο το ξημέρωμα, καθώς «δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».
Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα των μεταναστών, θα είχε φροντίσει για την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά τους από τα νησιά πριν ξεκινήσει η απεργία, η οποία είχε μάλιστα ανακοινωθεί πολλές μέρες πριν από τους ναυτεργάτες. Αλλωστε, και την περασμένη Παρασκευή, με ανοιχτή τους επιστολή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαίτησαν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους χιλιάδες πρόσφυγες πριν ξεκινήσει η πρώτη 48ωρη απεργία, την περασμένη Δευτέρα.
Καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε τότε από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έχει αναλάβει τώρα εργολαβικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει τη δίκαιη απεργία και να τη συκοφαντήσει στα μάτια των εργαζομένων και του λαού.
Οσο για το επιχείρημα ότι η απεργία πλήττει και όσους από τους νησιώτες θέλουν να μετακινηθούν, πάει πολύ να το λέει αυτό ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, η οποία, συνεχίζοντας τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των προηγούμενων, κρατάει σε απομόνωση τα νησιά και δίνει στους εφοπλιστές το ελεύθερο να δρομολογούν τα σαπάκια τους όποτε και με όποιους όρους θέλουν, για να μην αναφερθεί κανείς στα εκατομμύρια με τα οποία τους επιδοτεί.
Κάτω και από αυτές τις εξελίξεις, αποκτά μεγάλη σημασία το κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, να συμμετάσχουν μαζικά οι ναυτεργάτες στην απεργία και στην περιφρούρησή της. Ταυτόχρονα, να γίνει συζήτηση μέσα στα καράβια για την οργάνωση, την περιφρούρηση και την κλιμάκωση του αγώνα.
Ακόμα, να προετοιμαστούν οι ναυτεργάτες και για την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μαζί με το υπόλοιπο ταξικό - εργατικό κίνημα, «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει στο στόχαστρό της, μαζί με τους εφοπλιστές, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, την κατάργηση του ΝΑΤ, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση».
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε μία από τις περιοδείες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Με καθημερινές εξορμήσεις σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια μεταφέρει στους εργαζόμενους του κλάδου το απεργιακό κάλεσμα για τις 12 Νοέμβρη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οσον αφορά το χώρο του Επισιτισμού, το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών εστιάζει σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τέτοιων καταστημάτων, όπως για παράδειγμα στο Μοναστηράκι, το Θησείο, το Γκάζι, το Κολωνάκι, το κέντρο της Αθήνας.
Το Συνδικάτο δίνει, επίσης, βάρος στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων καφέ και εστίασης. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην εξόρμηση στα επισιτιστικά καταστήματα στο Μοναστηράκι και παρακολούθησε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σε αυτά, μια μέρα πριν τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου.
Μιλώντας οι δυνάμεις του Συνδικάτου με τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους στον Επισιτισμό, φάνηκε πως γνωρίζουν καλά ότι για πολλούς από αυτούς ακόμα και ο όρος Κοινωνική Ασφάλιση είναι άγνωστος. «Εγώ δεν έχω τίποτα για να μου το πάρουν με τα νέα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, αφού, όπως εξηγεί, δουλεύει πάνω από δέκα χρόνια χωρίς Ασφάλιση.
Το σχόλιο γίνεται αφορμή για ν' ανοίξει η συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει Κοινωνική Ασφάλιση και γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις άθλιες συνθήκες δουλειάς. Δεν πρόκειται μόνο για τη σύνταξη, αλλά και για το επίδομα όταν ο εργοδότης τούς πετάξει στην ανεργία, για το γιατρό, το φάρμακο, τη φυσιοθεραπεία που θα χρειαστούν. Οι αναφορές στα μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, κάνει και τους πιο νέους σε ηλικία να κουνούν με νόημα το κεφάλι.
Τα μέλη του Συνδικάτου καλούν σε συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Δε λείπουν και αυτοί που βλέπουν την ανάγκη για οργάνωση, απογοητεύονται όμως μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν. «Στα ξενοδοχεία είναι πιο οργανωμένοι», σχολιάζουν ορισμένοι που γνωρίζουν τη δράση του Συνδικάτου, από κοινού με τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία.
Με δεδομένη την απουσία επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό, τα μέλη του Συνδικάτου προτρέπουν τους εργαζόμενους να οργανωθούν δημιουργώντας Επιτροπές Αγώνα και μεταφέρουν την πείρα από χώρους όπου υπήρξε συσπείρωση και κινητοποίηση για τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και άλλα προβλήματα.
Eurokinissi |
Απέτυχε χτες η προσπάθεια να βάλει μέσα στο εργοστάσιο με βαν και με τη συνοδεία αστυνομίας ελάχιστους νεοπροσληφθέντες
Σημαντική συμβολή στη χτεσινή πετυχημένη περιφρούρηση της κινητοποίησης, εκτός από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και άλλα ταξικά σωματεία της περιοχής, είχαν και οι εργαζόμενοι στη μάντρα του δήμου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης». Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που γινόταν χτες στους ΟΤΑ, βρέθηκαν μαζικά στην πύλη του εργοστασίου και συνέβαλαν στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης, που έσπασε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας.
Η χτεσινή μάχη είναι συνέχεια αυτής που δόθηκε την Τρίτη, όταν όλοι οι νεοπροσληφθέντες που έφτασαν με τη συνοδεία της αστυνομίας για να αναλάβουν δουλειά, αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους απολυμένους συναδέλφους τους και ορισμένοι από αυτούς έμειναν στην πύλη για συμπαράσταση. «Σας συμπαραστεκόμαστε», «Είμαι άνεργος 3 χρόνια αλλά δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ψίχουλα και να βρεθώ απέναντί σας», ήταν μερικά απ' όσα είπαν.
Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης», το οποίο επεξεργάζεται ανακυκλώσιμα υλικά από τους δήμους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, άλλαξε εργολάβο την 1/11/2015. Τη νέα εργολαβία ανέλαβε η επιχείρηση «Waste Solutions ΑΕ», με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η επιχείρηση απέλυσε τους 42 εργαζόμενους από το παλιό προσωπικό, για να τους αντικαταστήσει με νέους, που θα αμείβονται με μικρότερους μισθούς και χωρίς δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους είχαν κατακτήσει έως τώρα να συνεχίζουν όλοι να δουλεύουν όταν άλλαζε ο εργολάβος, να πληρώνονται με την παλιά σύμβαση, 7ωρο ωράριο, λόγω της ανθυγιεινής εργασίας, Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα και όταν χρειαζόταν να γίνουν υπερωρίες να τις πληρώνονται. Ταυτόχρονα, είχαν συγκροτήσει επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια και κυρίως σωματειακή επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οργανωτή του αγώνα ενάντια σε απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κ.λπ. Αυτές τις κατακτήσεις θέλει να σπάσει η νέα εργοδοσία.
Με τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων, η χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση αξιοποιήθηκε για την προπαγάνδιση της απεργιακής κινητοποίησης
«Εχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια», σημείωνε η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της για τη χτεσινή κινητοποίηση προσθέτοντας: «Μας λένε πως υπάρχει λαϊκή συναίνεση στα νέα βάρβαρα μέτρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει άμεσα, να απορριφθεί. Δεν υπάρχει η συγκατάθεση του εργαζόμενου λαού στην ισοπέδωση της ζωής του».
Με μαζική συμμετοχή έγιναν οι κινητοποιήσεις σε δημαρχεία της Αττικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν παράλληλα Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων. Σε Ηλιούπολη, Αγίους Αναργύρους, Περιστέρι, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι και σε άλλους δήμους, οι εργαζόμενοι με πανό, ανακοινώσεις και μικροφωνικές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.
Στο πλευρό των εργαζομένων στους Δήμους βρέθηκαν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, Σωματείων Συνταξιούχων και άλλων φορέων.
Στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν συνέλευση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κασαπάκης. «Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ, δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε», έγραφε το πανό που κρεμάστηκε στο δημαρχείο της Λάρισας, στην κινητοποίηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας.
Να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, με συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, καλεί τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» η Επιτροπή Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» στο Δήμο Περιστερίου.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει πως με τη συσπείρωση, την οργάνωση και τον αγώνα τους δίπλα στο Συνδικάτο ΟΤΑ και τη Σωματειακή Επιτροπή στο Δήμο Περιστερίου, οι «πενταμηνίτες» κατέκτησαν μια σειρά δικαιώματα που τους στερούσαν: Να πληρώνονται στην ώρα τους, να τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, να τους παρέχονται οι άδειες που προβλέπει για όλους τους εργαζόμενους η νομοθεσία.
Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» προστέθηκε στα δεκάδες, με θύματα εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», αυτή τη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης. Οπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου έπεσε την περασμένη Τρίτη από το απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Τον τραυματισμό του εργαζόμενου καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας πως «είναι εγκληματική ανευθυνότητα κεντρικής και τοπικής διοίκησης που χρησιμοποιούν ανθρώπους ανειδίκευτους σε δουλειές βαριές και ανθυγιεινές».
Με συσκέψεις και πρόγραμμα δράσης σε όλη τη χώρα, τα τρακτέρ «ζεσταίνονται» για τον πανελλαδικό συντονισμό
Στο κατόπι των Καρδιτσιωτών αγροτών ακολουθούν οι Λαρισαίοι, όπου το πρώτο συλλαλητήριο με τρακτέρ θα γίνει το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Τις επόμενες μέρες θα οργανωθούν κινητοποιήσεις σε Ελασσόνα, Αγιά και Πλατύκαμπο, ενώ για τις 2 Δεκέμβρη έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο με τρακτέρ, στην πλατεία των Φαρσάλων.
Αύριο Παρασκευή, θα συνεδριάσει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», για να αποφασίσει κινητοποιήσεις στο νομό, ενώ, το βράδυ της ίδιας μέρας, θα γίνει αγροτική σύσκεψη στη Φαρκαδόνα. Ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται να πάρουν Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Μαγνησίας.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και θα απλωθούν σ' όλη τη χώρα, με πρωτοβουλίες που παίρνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων. Ολη αυτή η δράση θα κορυφωθεί με πανελλαδικό συντονισμό, στις αρχές Δεκέμβρη, όπως έχει αποφασιστεί από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στο μεταξύ, παμπελοποννησιακή σύσκεψη αγροτών οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, στην Τρίπολη. Στην κατάμεστη αίθουσα συγκεντρώθηκαν αντιπρόσωποι Αγροτικών Συλλογών, Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικά Μπλόκων απ' όλη την Πελοπόννησο.
Συζήτησαν με βάση το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και αποφάσισαν συντονισμένες κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή με τα μηχανήματά τους στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Στη συνέχεια, στις 14 Νοέμβρη, θα γίνει παμπελοποννησιακό παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στον Ισθμό της Κορίνθου.
Στην υπόλοιπη χώρα προγραμματίζονται σήμερα Πέμπτη και οι εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:
Σειρά κινητοποιήσεων οργανώνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρτας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες Αρτας, Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, το Μπλόκο του Ωρωπού Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας οργανώνουν την Κυριακή 22 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας, πανηπειρωτική σύσκεψη για το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που εγκρίθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα.
Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας προχωράει αύριο Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Πρέβεζας.
Τέλος, σύσκεψη οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Γεωργοκτηνοτρόφων Δράμας, αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο Κεφαλάρι Δράμας (στο καφενείο στην είσοδο του χωριού). Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και εκπρόσωπος της Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας.
Τα μέτρα είναι έτοιμα είπε χτες ο Β. Αποστόλου και κατηγόρησε τους παραγωγούς ότι αποκρύπτουν το μισό τους εισόδημα!
Μέχρι τα μέσα Νοέμβρη η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεμπερδεύει με τα μέτρα που σχεδιάζει σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χτες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.
Οπως είπε, «επειδή προέχει να μπούμε στην επομένη φάση, να ξέρουμε πώς βαδίζουμε και κυρίως επειδή έχουμε ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μπροστά μας, που χρειάζεται οπωσδήποτε να αποτελέσει το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θέλουμε να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή που υπάρχει σχετικά με τα προαπαιτούμενα στον αγροτικό χώρο».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι ανατροπές που σχεδιάζει στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των αγροτών, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, δεν αποτελούν παρεμβάσεις με δημοσιονομικό μόνο αντίκρισμα, αλλά στόχο έχουν να μετατρέψουν τον αγροτικό τομέα σε εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει να φύγει από τη μέση η φτωχή και μεσαία αγροτιά και αντίστροφα να διευρυνθεί το πεδίο δράσης για τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο των τροφίμων. Αλλωστε, το περιέγραψε και ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας στην ίδια συνέντευξη ότι «αυτή η δυσμενής συγκυρία (σ.σ. της κρίσης) ας αποτελέσει το έναυσμα, για να μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε το χώρο και να βάλουμε σε τάξη μερικά πράγματα».
Για να πλαγιοκοπήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται, ο υπουργός περιέγραψε τους αγρότες σαν φοροφυγάδες, που κρύβουν το μισό τους εισόδημα και επομένως «ένας λόγος παραπάνω για την τήρηση των βιβλίων εσόδων - εξόδων είναι και αυτός, ότι θα παταχτεί η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή που υπάρχει». Επικαλέστηκε μάλιστα γι' αυτό τα αποσπασματικά στοιχεία, λέγοντας ότι «τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τα στοιχεία των δηλώσεων που έχουμε εμείς αυτό δείχνουν!».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, προανήγγειλε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά το γάλα. Οπως είπε, η δέσμευση είναι ξεκάθαρη και από 1/1/2016 «η ημερομηνία λήξης θα έχει άμεση σχέση με τη μέθοδο της παστερίωσης, που σημαίνει ότι αυτό που λέμε φρέσκο γάλα μπορεί να είναι από 5 ημερών μέχρι 10-11 ημερών».
Κατά τα άλλα, έκανε έκκληση στις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλατος, που είναι προαιρετικό, «αν θέλουν να στηρίξουν την ελληνική βιομηχανία»... Μάλιστα, είπε ότι αυτό είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να προτείνει η κυβέρνηση απέναντι στις «δυσμενείς επιπτώσεις» που θα έχει η συμφωνία «στον αγροτικό χώρο».
Το αγωνιστικό πλαίσιο, που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
Αιχμή του δόρατος και άμεσος στόχος των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι να μπουν εμπόδια στα νέα αντιαγροτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ, που σφαγιάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν τεράστια άνοδο στο κόστος παραγωγής και, ταυτόχρονα, θα επιφέρουν νέα πλήγματα στο αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στον Καιάδα της χρεοκοπίας. Μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται και τα εξής: Περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που θα φτάσουν, συνολικά, έως το 50%, μέχρι το 2019 και νέοι περιορισμοί στην παραγωγή, με τη νέα ΚΑΠ. Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που θα αφαιρέσει από τους αγρότες 0,26 ευρώ ανά λίτρο που έπαιρναν ως επιστροφή για το πετρέλαιο που αγοράζουν για τα αγροτικά τους μηχανήματα. Μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Τριπλασιασμός, σχεδόν, του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο συνολικό αγροτικό εισόδημα (καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για επιδοτήσεις/ ενισχύσεις), με συντελεστή 26%. ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.