Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για να μην ξεχνιόμαστε...

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... Και με τις αναλύσεις των αστικών μέσων ενημέρωσης και τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι πραγματικά έχει θρέψει και φουντώσει τη Χρυσή Αυγή και την πολιτική της δράση, θυμηθήκαμε όσα έγραφε το ηλεκτρονικό «ΒΗΜΑ» στις 25.10.2011.

Διαβάστε:

«Αν το ΠΑΜΕ δικαιούται να φυλάττει τη Βουλή από τους ταραξίες,

τότε η Χρυσή Αυγή δικαιούται να φυλάττει τον Αγιο Παντελεήμονα από τους διαρρήκτες»...

Προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι έμπαιναν βράδυ από την πίσω πόρτα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το επόμενο πρωί ήταν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι»... Κάπως έτσι προσπάθησε να δικαιολογήσει προχτές ένας σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας τη διαθεσιμότητα άνω των 1.300 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια, που θα αντιμετωπίσουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας. Με το ίδιο σκεπτικό ο υπουργός Παιδείας είχε δικαιολογήσει τις διαθεσιμότητες στη Βουλή, λέγοντας ότι αυτές θα αφορούν ένα - δυο ιδρύματα που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν αθρόες προσλήψεις...

Και το ερώτημα είναι: Είναι ένοχοι οι εργαζόμενοι που είχαν ανάγκη από δουλειά και προσλήφθηκαν στα ιδρύματα ως συμβασιούχοι; Είναι ένοχα τα ιδρύματα που μονιμοποίησαν εργαζόμενους οι οποίοι πρόσφεραν στο ίδρυμα και τους είχαν ανάγκη; Μήπως δεν έγιναν όλα αυτά με τους νόμους του δικού τους κράτους, όπως ίσχυαν κάθε φορά;

Η προπαγάνδα τους είναι άθλια γιατί προσπαθούν να ενοχοποιήσουν από τη μια τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στη δουλειά κι από την άλλη τα ιδρύματα και τις προσπάθειές τους να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες τους για τις σπουδές και τα δικαιώματα των σπουδαστών.

Αντιπαράθεση που κρύβει την ουσία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικά τη Χρυσή Αυγή». Της καταλογίζει ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και κενά στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε μέλη της, επειδή η Χρυσή Αυγή είναι «σάρκα από τη σάρκα» της ΝΔ, όπως γράφει η χτεσινή «Αυγή». Αποδίδει πρόθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι χρηματοδότες της ναζιστικής οργάνωσης, επειδή είναι «φίλοι του πρωθυπουργού». Και καθώς ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση, ζητάει να γίνει ο ίδιος κυβέρνηση για να «εκδημοκρατίσει» τους θεσμούς του αστικού κράτους και να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή...

Βοηθάει η αντιπαράθεση με τέτοιο περιεχόμενο το λαό να βγάλει σωστά συμπεράσματα για τον πραγματικό χαρακτήρα και το ρόλο της Χρυσής Αυγής; Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, να ξεριζωθεί οριστικά; Η απάντηση είναι πως όχι. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια οποιαδήποτε εγκληματική συμμορία. Είναι ένα φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα, που υπηρετεί το σύστημα και την αστική τάξη με εγκληματική δράση απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Γι' αυτό στρατολογεί στελέχη από τον υπόκοσμο, ο οποίος δεν έχει τίποτα κοινό με τις αξίες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Από αυτή τη σκοπιά, ο περιορισμός στην αναγκαία μεν ποινική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, δρα αποπροσανατολιστικά για το λαό και το κίνημα. Επιλέγεται όμως συνειδητά από το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σαν πεδίο αντιπαράθεσης για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί το αστικό σύστημα.

Οι δυσκολίες και αντιφάσεις που εκδηλώνονται στην προσπάθεια περιορισμού - ελέγχου της δράσης της Χρυσής Αυγής από το αστικό κράτος είναι αντικειμενικές. Προκύπτουν από το γεγονός ότι η ΧΑ έχει διασυνδέσεις με το κράτος και τους μηχανισμούς του. Χρηματοδοτείται από καπιταλιστές για να εμπεδώνει τα δικά τους συμφέροντα στην πλάτη και τη συνείδηση των εργαζομένων, της νεολαίας από τα λαϊκά στρώματα. Διαπλέκεται με το οργανωμένο έγκλημα η δράση του οποίου αποτελεί υποπροϊόν (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, μαστροπεία κλπ.) της καπιταλιστικής δραστηριότητας. Είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και επομένως η εξάλειψή της προϋποθέτει το γκρέμισμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι σαν κυβέρνηση θα «καθαρίσει» την Αστυνομία και το Στρατό από τους χρυσαυγίτες, πράγμα που δεν κάνει η κυβέρνηση, επειδή μέσα εκεί έχει εκλογικό ακροατήριο. Και σε παλιότερες όμως εποχές έγινε «εκσυγχρονισμός» των θεσμών του κράτους, «εκδημοκρατισμός» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και παλιότερα υπήρξαν καταδίκες για ποινικά αδικήματα φασιστικών ομάδων. Οπως και σε άλλες χώρες. Ο φασισμός όμως δεν εξαλείφθηκε, επειδή η αιτία που τον γεννά και τον τρέφει, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το αστικό κράτος παραμένουν ασάλευτα. Κάθε κυβέρνηση στο έδαφος αυτών των συνθηκών, ακόμα και αν το θέλει, δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις φασιστικές ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αξιοποιεί τις εξελίξεις με τη ΧΑ για να εγκλωβίσει εργατικά λαϊκά στρώματα, με αφορμή και αυτό το ζήτημα, στη γραμμή της «κυβέρνησης της αριστεράς».


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Σιγά μη σας ρωτήσουν...

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε «προχωρημένες συζητήσεις» που «αφορούν, όχι μόνον το Αιγαίο πλέον, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά όλες τις θαλάσσιες ζώνες»! Το δήλωσε ο κ. Βενιζέλος...

Αλλά εσείς το ξέρατε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες (!) συζητήσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό ΑΟΖ; Το ξέρατε ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οχι, φυσικά. Εσείς δεν ξέρατε τίποτα. Διότι εσείς δεν είστε υπουργοί Εξωτερικών, όπως ο κ. Βενιζέλος για να κάνετε... «κουμάντο» σε τέτοια θέματα. Εσείς τι είστε; Ενας απλός λαός είστε. Που σιγά τώρα αν σας λένε τι κάνουν ή πολύ περισσότερο αν σας ζητούν γνώμη γι' αυτά που κάνουν, οι υπουργοί Εξωτερικών. Οπως ο κ. Βενιζέλος...

Συνέχεια στην κοροϊδία

Να χρυσώσει την κοροϊδία με το «Εισιτήριο Υγείας» για τους ανασφάλιστους επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

«Δίνεται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μεγαλύτερο αριθμό έμμεσων μελών που έχουν ανάγκη, καθώς περιλαμβάνει, ως δικαιούχους, και τα προστατευόμενα μέλη των πρώην άμεσα ασφαλισμένων που δεν υπήρξαν κατά το παρελθόν ασφαλισμένα (ανασφάλιστοι νέοι σύζυγοι, απόκτηση τέκνων κ.λπ.). Οι αιτήσεις των προστατευόμενων μελών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)».

Πρόκειται, δηλαδή, για 3 επισκέψεις σε 4 μήνες των ανασφάλιστων. Απ' τις 2.9.2013 που άρχισε η εφαρμογή έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι σήμερα 31.800 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 20.400 εισιτήρια καθώς τα οικονομικά κριτήρια είναι πολύ χαμηλά (ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για τους άγαμους και οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για τους έγγαμους).

Τα υπόλοιπα εκατομμύρια των ανέργων και των ανασφάλιστων συνεχίζουν να πληρώνουν -όπως και οι ασφαλισμένοι- χρήματα για εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία, συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια... `Η αν δεν έχουν να πληρώσουν κόβουν τα φάρμακα και δεν κάνουν εξετάσεις.

Με το νόμο

Ενας εργάτης, ο Αιγύπτιος Γουαλίντ Ταλέμπ βαριά ξυλοκοπημένος και με αλυσίδα γύρω από το λαιμό βρέθηκε δεμένος σε μια κολόνα της ΔΕΗ στη Σαλαμίνα. Τον είχε δέσει εκεί το αφεντικό του. Ηταν Νοέμβρης του 2012. Φρίκη και αποτροπιασμός, τότε, μόλις αποκαλύφθηκε το γεγονός. Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει πως εγγυάται ότι αυτός ο μετανάστης δεν θα απελαθεί.

Πέρασε ο καιρός, η προσωρινή άδεια παραμονής που είχαν δώσει του ανθρώπου αφαιρέθηκε και τώρα οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζουν την απέλασή του. Ολα έχουν γίνει σύμφωνα με το νόμο. Το νόμο που προστατεύει το αφεντικό, οπλίζει το χέρι του χρυσαυγίτη και τσακίζει τον εργάτη.

Απομόνωσαν τους χρυσαυγίτες

Με το άνοιγμα των Επαγγελματικών Σχολών τις προηγούμενες μέρες, σε ορισμένες από αυτές, όπως στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω, επιχείρησαν να εμφανιστούν και ορισμένοι που δήλωναν «εθνικιστές», με ντύσιμο και διακριτικά που χαρακτηρίζουν τους οπαδούς του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Η «υποδοχή» που επιφύλαξαν οι σπουδαστές στις απόψεις τους δεν τους άφησε και πολλά περιθώρια. Το μήνυμα που πήραν ήταν σαφές: Στις σχολές που φοιτούν παιδιά εργαζομένων, άνεργων και μεταναστών, στη νεολαία που παλεύει καθημερινά να συνδυάσει το σχολείο και το μεροκάματο, δεν υπάρχει χώρος για τις ναζιστικές και ρατσιστικές απόψεις τους. Και όποιος προσπαθήσει να ρίξει το δηλητήριό του, θα πάρει απάντηση από τους ίδιους τους σπουδαστές.

Αυτό διορθώνεται...

Τα είπε όλα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όταν μετά τη συνάντησή του, προχτές, με τον Αλ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι και οι δύο πολιτικοί της Αριστεράς, ότι ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι κάπως πιο αριστερός», αλλά αυτό «διορθώνεται»!

Ο γνωστός αντικομμουνιστής και ακραιφνής υποστηρικτής της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχουν βυθίσει τους λαούς στη φτώχεια, Μ. Σουλτς, δηλώνει «αριστερός». Δε θα μπορούσε, λοιπόν, παρά να κατατάξει τον Αλ. Τσίπρα στην ίδια συνομοταξία, των «αριστερών» που θέλουν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό, που κόπτονται για τα κέρδη των «υγιών» επιχειρηματικών ομίλων, που λιβανίζουν τις συμμαχίες του κεφαλαίου κ.λπ. κ.λπ.

Σαν παλιά καραβάνα που είναι ο Μ. Σουλτς καταλαβαίνει ότι για να το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, να γίνει δηλαδή χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δεν μπορεί παρά να παριστάνει και τον λίγο ...πιο «αριστερό». Κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί, όπως παραδέχεται ο Σουλτς, η ...παρέκκλιση είναι μικρή και διορθώνεται. Τόσους και τόσους «αριστερούς» έχει δει να πετάνε τις «μάσκες» όταν η μασκαράτα που παίζουν σε βάρος των λαών πετυχαίνει το στόχο και καθίσταται πλέον περιττή.

Προτεραιότητα η ... «ψηφιακή υπερταχεία»

Θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως ...φάρσα το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους εκπαιδευτικούς μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού στις 5 Οκτώβρη. «Το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα βοηθήσει τους μεν καθηγητές από φύλακες να γίνουν οδηγοί, τη δε εκπαίδευση να γίνει πιο προσβάσιμη, έτσι ώστε όλοι, από το σχολείο μέχρι το "πανεπιστήμιο της ζωής", να είναι επιβιβασμένοι στην ψηφιακή υπερταχεία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επίτροπος, προωθώντας τη νέα πρωτοβουλία της «άνοιγμα της εκπαίδευσης» που προωθεί τις ψηφιακές δεξιότητες τις οποίες έχουν παραγγείλει τα μονοπώλια. «Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των εκπαιδευτικών στις 5 Οκτωβρίου», σημειώνει η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι η ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου, δείχνουν τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την εκπαίδευση και εμμένει σε αυτές. Η ΕΕ ξέρει και την κατάσταση των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των σχολείων. Το μήνυμα λοιπόν δεν απευθύνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς, αλλά όλους όσοι προσβλέπουν «σωτηρία» από έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό που - και για την Παιδεία - δίνει τις κατευθύνσεις με πυξίδα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση των εργαζομένων και της νεολαίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απαράδεκτη ταύτιση

Με κάθε ευκαιρία ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της αστικής τάξης επαναφέρει θέμα σχετικά με τα όρια της αμφισβήτησης της αστικής εξουσίας και άρα τα όρια της ίδιας της μαζικής πολιτικής δράσης. Πήρε αμπάριζα από την υπόθεση της ΧΑ για να φουντώσει αρχικά τη θεωρία των δύο άκρων, μέσα από την οποία επιχειρούσε να σβήσει το γεγονός ότι η ΧΑ είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα του αστικού συστήματος, να την ετεροπροσδιορίσει ως αντίποδα της επαναστατικής πάλης. Γρήγορα πέρασε στην ουσία: Δεν υπάρχουν δύο άκρα, υπάρχει ακραία δραστηριότητα, μη σύννομη, είναι η νέα θέση. Εδώ πια η ταύτιση της λαϊκής πάλης με τη δράση των νεοναζί μπορεί να γίνει απόλυτη. Οι οργανωμένοι στα σωματεία τους εργάτες που περιφρουρούν την απεργία τους στην πύλη του εργοστασίου ταυτίζονται με τον τραμπούκο που ανοίγει κεφάλια. Η επιτροπή ανέργων που μπαίνει στο γραφείο του υπουργού αξιώνοντας να καταβληθεί έκτακτο επίδομα ταυτίζεται με τον τραμπούκο που μαχαιρώνει.

Ολα παρουσιάζονται σαν μία ακραία συμπεριφορά. Το πρόβλημα προκύπτει όταν φύγουμε από το χώρο των απόψεων ή όταν κάποιος επιδιώκει να επιβάλει τις απόψεις του πέρα από την έννομη τάξη και (συνήθως) μέσα από την άσκηση βίας, γράφουν. Φαντάζονται προφανώς την πολιτική ζωή κάτι σαν τα παγκάκια του Ζαππείου. Καθένας μπορεί να πάει να βγάλει το λόγο του, να ταΐσει τα περιστέρια και να γυρίσει ήσυχος στο σπίτι του, αν στο μεταξύ δεν τον έχουν συλλάβει αφού παρανόμησε λερώνοντας το χώρο πετώντας σπόρια στα περιστέρια.

Οι κανόνες που η ίδια η «δημοκρατία» έχει ορίσει για να λύνονται οι διαφορές, είναι οι κανόνες της αστικής τάξης ή, για την ακρίβεια, οι κανόνες που ο σημερινός συσχετισμός δύναμης της επιτρέπει να έχει. Για να μη μακρηγορούμε η αστική προπαγάνδα προσπαθεί να σβήσει το γεγονός ότι η ταξική πάλη είναι παρούσα καθημερινά. Σ' αυτή τη μάχη η βία είναι παρούσα από την πλευρά της αστικής εξουσίας με πολλές μορφές και εκφράζεται ακραία ακριβώς με τη δράση της ΧΑ καθώς ο τραμπουκισμός είναι συστατικό και σκοπός της ύπαρξής της για να στηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απέναντί της η εργατική τάξη έχει να αντιπαραβάλει την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της πάλης της με διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψει την εξουσία των καπιταλιστών. Η αστική τάξη μπορεί να δημοσιογραφεί όσο θέλει ως μη μου άπτου κυρία κρυβόμενη πίσω από τη νομιμότητα της, είναι υποχρεωμένη όμως να δεχτεί και τη θέληση της εργατικής τάξης να μη σκύβει το κεφάλι, να πολεμά και λεκτικά και στην πράξη.

Στο κάτω κάτω της γραφής η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα είναι πράγματι μια πράξη, εξόδου από τα πλαίσια της σημερινής νομιμότητας, που θα πραγματοποιήσει ο λαός όταν το αποφασίσει, αφού διαμορφώνει νέες οικονομικές σχέσεις και προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας που περιφρουρούσε τις παλιές. Είναι η ίδια η εξέλιξη της ταξικής πάλης που διαμορφώνει το νέο δίκαιο, όπως η αστική τάξη διαμόρφωσε νέο δίκαιο ανατρέποντας τη φεουδαρχία. Το σύνθημα «εργάτη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» πράγματι συνιστά «λεκτική βία» για το κεφάλαιο, πολύ περισσότερο που συνοδεύεται με τεντωμένο τον δείκτη προς το κτίριο του ΣΕΒ. Είναι μία νομιμότατη για τα λαϊκά συμφέροντα αντιπαράθεση.

Ανέξοδες διακηρύξεις

«Μέτωπο κατά ναζισμού και λιτότητας» κήρυξαν από τις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας από κοινού με τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως σημειώνει η χτεσινή «Αυγή».

Δε θέλουμε να μειώσουμε τη χαρά της «Αυγής» (και του κ. Τσίπρα) για το «μέτωπο» στο οποίο συμμετέχουν, αλλά:

Ως προς τη με λιτότητα έχουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ, και εφαρμόζεται από εκείνα τα κόμματα, των Μέρκελ, Ολαντ, Ραχόι κ.ο.κ., των οποίων κομμάτων οι ευρωβουλευτές αποτελούν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ως προς το ναζισμό και το φασισμό, τώρα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε επίσης ότι αφ' ενός οι πρώην φασίστες συμμετέχουν σε κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αφ' ετέρου ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ειδικό» πλέον στην προώθηση μνημονίων που επιδιώκουν την άθλια εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό (θεωρία των «δύο άκρων» λέγεται εγχωρίως αυτό)...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ