Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αέρας κοπανιστός

Το φαινόμενο είναι πλέον τόσο συνηθισμένο, που έχει πάψει να αποτελεί μια αξιοσημείωτη είδηση. Οταν ένας κλάδος εργαζομένων καταφεύγει στο δημοκρατικό -και υποτίθεται συνταγματικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα της απεργίας, αφού έχει μετέλθει όλους τους άλλους τρόπους και μορφές αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του και συνάντησε την αδιαφορία των αρμοδίων, τότε έρχονται τα δικαστήρια και κηρύσσουν την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, τα αντίστοιχα δικαστήρια δεν εξετάζουν, εάν τα αιτήματα είναι δίκαια ή όχι. Δεν εξετάζουν ποιος έχει το δίκαιο και ποιος το άδικο. Ενα μόνο κάνουν, βρίσκουν κάποια προσχήματα και πετσοκόβουν το ιερό και κατακτημένο με αίμα δικαίωμα της απεργίας. Και, βέβαια, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα δικαστήριο και δικαστές, οι οποίοι, αντί να βγάλουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική, να καταδικάσουν και να κηρύξουν παράνομη την κυβέρνηση (την ηγεσία ενός υπουργείου ή τη διοίκηση κάποιου οργανισμού), επειδή δεν ικανοποιεί δίκαια αιτήματα και με την τακτική της υποχρέωσε τους εργαζόμενους να φτάσουν ακόμη και στην απεργία, με πολύμορφες συνέπειες για τους ίδιους και, ιδιαίτερα, το κοινωνικό σύνολο. Ούτε καν σαν εξαίρεση στον κανόνα. Προφανώς, με τις αντίστοιχες αποφάσεις τους, θέλουν συστηματικά να υπογραμμίζουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι όλα όσα λέγονται, περί ανεξάρτητης και τυφλής Δικαιοσύνης είναι αέρας κοπανιστός...

Συγκρίσεις...

Στο 27% εκτιμά τη μέση αύξηση των προ φόρων κερδών στο πρώτο εννιάμηνο του 2004 των πέντε μεγάλων τραπεζικών ομίλων της χώρας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η Εγνατία ΑΧΕ, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωσή της. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, οι διαβόητες αντοχές της οικονομίας δε βάζουν κανένα πρόβλημα, ενώ οι ίδιες ακριβώς - σύμφωνα με την κυβέρνηση - δεν επιτρέπουν παρά μόνο τις γνωστές και πενιχρές αυξήσεις μισθών στους εκπαιδευτικούς και τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Κι αν θέλετε να κάνετε μια σύγκριση και για τους απόλυτους αριθμούς, πάρτε υπόψη σας ότι τα ετήσια κέρδη των προαναφερομένων πέντε τραπεζικών ομίλων είναι υπερδιπλάσια του κόστους των «αυξήσεων», που θα πάρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ... μπλόφα φταίει για τον πόλεμο

Τελικά, ξέρετε σε ποιον ρίχνουν οι Αμερικανοί την ευθύνη, για την εισβολή στο Ιράκ και το συνεχιζόμενο, ουσιαστικά, πόλεμο στην πολύπαθη αυτή χώρα; Μα σε ποιον άλλον, θα πείτε, στον Σαντάμ Χουσεΐν. Και θα 'χετε δίκιο, βέβαια, αλλά η ευθύνη αυτή δεν αναφέρεται πλέον στην κατοχή των διαβόητων όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτά δε βρέθηκαν, παρά τις πολύμηνες έρευνες χιλίων και πλέον ειδικών πρακτόρων των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών.

Εκατσαν, λοιπόν, τα σαΐνια στην Ουάσιγκτον κι, αφού παιδεύτηκαν αρκετά, «κατέβασαν» τελικά τη ...μεγάλη ιδέα. Η ευθύνη του πολέμου βαραίνει τον Σ. Χουσεΐν, επειδή προσποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Τόση επιτυχία, μάλιστα, που έπεισε ακόμη και τις ΗΠΑ και τις υποχρέωσε να ξεκινήσουν τον εγκληματικό και άδικο αυτό πόλεμο. Κι όπως κάνουν συνήθως οι ψεύτες, οι ΗΠΑ έχουν και ...αποδείξεις. Ισχυρίζονται ότι έχουν υποκλέψει διαταγή του Σ. Χουσεΐν προς τους διοικητές του - λίγο πριν την έναρξη του πολέμου - σύμφωνα με την οποία διατάσσονταν να χρησιμοποιήσουν τα ...ανύπαρκτα όπλα στο ενδεχόμενο εισβολής. Ηταν μια μπλόφα του Χουσεΐν, λένε τώρα οι Αμερικανοί. Αλλά την πιστέψαμε, συμπληρώνουν με ...θλίψη.

Δυστυχώς, γι' αυτούς, όμως, έχουν πάψει να τους πιστεύουν οι λαοί...

Αλλο συμπάθεια, άλλο παντρειά!

Περιοδεύοντας στην Καρδίτσα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για συμπάθεια που δείχνει ο κόσμος προς τον ΣΥΝ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμπάθεια θα μετατραπεί σε ψήφους. Αν και γνωρίζει ότι από την έκφραση συμπάθειας, μέχρι την ψήφο στην κάλπη, η απόσταση είναι τεράστια - «όποιον συμπαθούμε, δεν τον παντρευόμαστε, κιόλας» - είναι δικαίωμα του προέδρου του ΣΥΝ να δίνει τον αγώνα για την εκλογική σωτηρία του κόμματός του, «ποντάροντας» μάλλον στα «φιλανθρωπικά αισθήματα», παρά στην πολιτική λογική των ψηφοφόρων.

Ομως, οι αγρότες της Καρδίτσας πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν τον ΣΥΝ. Και δε θα τον ψηφίσουν, όχι γιατί δεν τον συμπαθούν, αλλά επειδή δεν τον είδαν να τους στηρίζει στους σκληρούς και πολύχρονους αγώνες τους, στηρίζοντας, επί της ουσίας, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη συμφωνία της ΝΔ. Τα λόγια του Ν. Κωνσταντόπουλου κατά των νέων ρυθμίσεων της ΚΑΠ για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι, δεν πείθουν ότι ο ΣΥΝ άλλαξε «ντορό» και τάσσεται εναντίον αυτής της πολιτικής, που ξεκληρίζει, κατά χιλιάδες, τους μικρομεσαίους αγρότες.

Αμφιβολίες και ερωτήματα

Οταν προ ολίγων βδομάδων ο Κ. Σημίτης προχωρούσε στις γνωστές εξαγγελίες, περί «κοινωνικού πακέτου» και «χάρτας σύγκλισης», τόσο αυτός, όσο και ο κ. Χριστοδουλάκης, έδωσαν στη δημοσιότητα και μια σειρά νούμερα, σχετικά με το κόστος των εξαγγελιών αυτών. Προχτές, λοιπόν, που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, ψάξαμε να βρούμε αν ενσωματώνονται σ' αυτόν ορισμένα από τα προαναφερόμενα νούμερα, που αφορούν λαϊκά στρώματα και δεν μπορέσαμε να βγάλουμε σαφές συμπέρασμα. Και τούτο, γιατί ο κ. Χριστοδουλάκης δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του προϋπολογισμού, αλλά μόνον ορισμένα και αποσπασματικά. Γεγονός, το οποίο επαυξάνει τις όποιες αμφιβολίες και ερωτήματα.

Πού θα πάει, όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια λέει ο λαός μας. Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το πλήρες σχέδιο του προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε...

ΒΙΒΛΙΟ
Εξέφρασε το άφατο

Αμέτρητες χιλιάδες σελίδες γράφτηκαν, ανά τον κόσμο, και θα γραφτούν, για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου, οικουμενικού, Ιρλανδού δραματουργού και πεζογράφου του 20ού αιώνα Σάμουελ Μπέκετ. Του «ποιητή», που με απλούστατες, «ολόγυμνες» λέξεις και τη σιωπή εξέφρασε το άφατο της ανθρώπινης ύπαρξης, της ζωής, του πανδαμάτορος χρόνου και του θανάτου. Που με το έργο του διδάσκει κάθε δημιουργό ότι «Για να φτάσεις στο άφατο / Πέταξε έξω από την κοίτη το ποτάμι / Στις πέτρες για να φτάσεις / Στον πάτο για να φτάσεις σαν σιμώνει η κρίση / Σαν αρχίζει της αλήθειας η ομιλία». Που το έργο του «Βρήκε της μιζέριας το αντιστάθμισμα / Βρήκε της θλίψης την αντίστιξη / Στην αγωνία ένα αστείο χάρισε / Ακούγοντας Μπετόβεν / Κι όμως πως απέτυχε πίστεψε/». Οι παραπάνω αποσπασματικοί στίχοι προέρχονται από ένα ποίημα (της Anne Atik), το οποίο, καθώς εύστοχα συνοψίζει τη ζωή και το έργο του Μπέκετ, προτάσσεται στο βιογραφικό έργο του Τζέιμς Νόουλσον «Σάμουελ Μπέκετ (Η κατάρα της δόξας)» (εκδόσεις «Scripta», σε εξαιρετική μετάφραση του Γ. Ι. Μπαμπασάκη). Ο Τζέιμς Νόουλσον, ιδρυτής του Αρχείου Μπέκετ (σήμερα Διεθνές Ιδρυμα Μπέκετ) στο Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ, στο Λονδίνο (στο οποίο δώρισε το αρχείο του ο δημιουργός), πριν από τη δεκαετία του 1970 μελετούσε το μπεκετικό έργο. Το 1972 γνώρισε τον Μπέκετ κι άρχισε να γράφει για το έργο του. Το 1989 ο Μπέκετ, εγγράφως, του ανέθεσε να γράψει «μοναδική επίσημη βιογραφία του». Επί πέντε μήνες, στο σπίτι του, στο Παρίσι, ο Μπέκετ έδινε στον Νόουλσον συνεντεύξεις, πληροφορίες και άλλο υλικό, που στάθηκε πολύτιμο γι' αυτή την ολόπλευρα και λεπτομερειακά εμπεριστατωμένη εργοβιογραφία.

Από τις 1.006 σελίδες του έργου, οι 808 «διασχίζουν» όλη τη ζωή του Μπέκετ. Από τη γέννησή του (1906) στην Ιρλανδία, μέχρι και το θάνατό του (1989) στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, στης οποίας την Εθνική Αντίσταση εντάχθηκε, αντέχοντας κινδύνους, διώξεις, παρανομία στο Παρίσι και σε διάφορες περιοχές της χώρας (μετά την προδοσία της ομάδας του από έναν παπά-μισθωτό πράκτορα των ναζί), την πείνα και τη σκληρή δουλιά ως εργάτης γης για να επιβιώσει ο ίδιος και η γυναίκα του. Πραγματικά, τα είκοσι έξι κεφάλαια του βιβλίου και οι εκτενείς σημειώσεις συνιστούν πραγματικό «πανόραμα» του μεγαλοφυούς έργου και του θυελλώδους βίου του Μπέκετ.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Περβέζ Μουσάραφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Πακιστάν, APP, διέπραξε την 1η του Οκτώβρη μια λαθροχειρία ολκής: Στην ανταπόκρισή του από τη συνάντηση Μπους - Ζαφαρουλάχ Χαν Τζαμάλι ανέφερε ότι ο Μπους «εξέφρασε ικανοποίηση που η δημοκρατία λειτουργεί στο Πακιστάν». Κανένα άλλο πρακτορείο δε μετέδωσε κάτι τέτοιο. Η φράση δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Αν και μεγάλες εφημερίδες του Πακιστάν την έκαναν πρωτοσέλιδη, η Dawn δεν την ανέφερε καν. Διότι η δήλωση αυτή δεν έγινε ποτέ.

Τι συνέβη και γιατί; Κατά την South Asia Tribune, η απόπειρα «χειρισμού» των ΜΜΕ του Πακιστάν έγινε απ' την ISI, την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, που υπαγόρευσε στον Τζαμάλι και το τι θα πει. Στόχος ήταν να δοθεί η εντύπωση πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν αμέριστα» το Πακιστάν. Το κόλπο απέδωσε, αλλά μόνο εν μέρει.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκβιάζει ανοιχτά το Πακιστάν να «τετραπλασιάσει τις προσπάθειες εξάλειψης της τρομοκρατίας». Γι' αυτό προγραμματίζονταν επισκέψεις δύο αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ και της Κριστίνα Ρόκα, στο Ισλαμαμπάντ. Αλλά ακυρώθηκαν, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι ο Τζαμάλι αγνοήθηκε και το πραγματικό deal γινόταν με τους στρατηγούς.

Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες συνάπτονται όντως με τους στρατηγούς, προεξάρχοντος του επιλεγόμενου «προέδρου»: του πραξικοπηματία Περβέζ Μουσάραφ. Ο «εχθρός του εχθρών» των ΗΠΑ - ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι κάλεσε την 28η του Σεπτέμβρη για την άμεση ανατροπή του, από αέρος αλ-Τζαζίρα - θα συνεχίζει να λαμβάνει αμερικανική στήριξη, αλλά υπό αίρεση. Αν δεν εντείνει τον πόλεμο κατά των συμπαθούντων την «αλ-Κάιντα» και τους Ταλιμπάν και δεν κάμψει τους αυτονομιστές του Κασμίρ (αποπαίδια των ΗΠΑ και της ISI, όλοι τους) θα δοθεί βορά στους αντιπάλους του.


Μπ. Γ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ