Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θυμήθηκε... τις γυναίκες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξεπερνά το 60% η ανεργία των γυναικών στο Περιστέρι. Οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης καλύπτουν - και όπως το καλύπτουν...- ένα μικρό μέρος των αναγκών, με συνέπεια πολλές εργαζόμενες μητέρες να πληρώνουν 80.000 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί σε ιδιωτικούς σταθμούς. Και δεν είναι μόνον αυτά. Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα των γυναικών στο Περιστέρι, όπως και σε κάθε άλλη εργατούπολη. Και υπάρχουν χρόνια τώρα. Και πολλαπλασιάζονται και οξύνονται.

Τώρα, όμως, θυμήθηκε ο Κ. Σημίτης τις γυναίκες του Περιστερίου και παραβρέθηκε «ξαφνικά» τις προάλλες σε ανάλογη συγκέντρωση. «Ξεχνώντας» ότι τα προαναφερόμενα προβλήματα δε γεννιούνται και δεν πολλαπλασιάζονται τυχαία, ούτε από μόνα τους. «Ξεχνώντας» ότι η κυβέρνησή του και η πολιτική της έχει τη βασική ευθύνη γι' αυτό. Μην ξεχνώντας, όμως, να μοιράσει υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες. Μην ξεχνώντας να ζητήσει την ψήφο των γυναικών, για να συνεχίσει την ίδια και χειρότερη πολιτική.

Ας μην τα ξεχάσουν όλ' αυτά, λοιπόν, οι εργαζόμενες γυναίκες του Περιστερίου, όταν θα ψηφίζουν, στις 13 Οκτώβρη και ας δώσουν την απάντηση που αρμόζει, τόσο στον Κ. Σημίτη, όσο και στους κάθε λογής παρατρεχάμενους της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, είτε «δεξιούς», είτε «αριστερούς», είτε δήθεν ανεξάρτητους και αυτόνομους.

Φτηνιάρικα κόλπα

Λήγουν τις μέρες αυτές οι συμβάσεις των εποχιακών πυροσβεστών. Χάριν των εκλογών, όμως και των ψηφοθηρικών αναγκών της κυβέρνησης, φαίνεται πως η απόλυσή τους, θα καθυστερήσει μερικές μέρες. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα, η σχετική ειδοποίηση για τη λήξη της σύμβασης, έφτασε την περασμένη Δευτέρα, 30 του Σεπτέμβρη. Τρεις ώρες μετά, όμως, ακολούθησε άλλη ειδοποίηση, η οποία ακύρωνε την προηγούμενη, χωρίς, βέβαια, να προσδιορίζει για πόσο χρόνο θα εργάζονται ακόμη.

Προφανώς, οι κυβερνώντες κοστολογούν πάρα πολύ φτηνά την ψήφο των εποχιακών πυροσβεστών και νομίζουν, πως μπορούν να τους την κλέψουν, έναντι μερικών ημερών δουλιάς...

Πάρτι οι... εκλογές στη Ν. Ιωνία

Προσκλήσεις για παιδικό πάρτι σε κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας σήμερα, μοίραζαν χτες στα προαύλια των δημοτικών σχολείων οπαδοί του υποψήφιου δημάρχου της πόλης Ν. Κουκουλάρη, που υποστηρίζεται απ' τη ΝΔ.

«Θα έχει ξυλοπόδαρους, κλόουν και... πολλές πολλές εκπλήξεις» λέει η πρόσκληση και νομίζουν έτσι ότι θα ξεγελάσει τους κατοίκους της πόλης που για οκτώ χρόνια δοκίμασε, εναλλάξ, τους δύο υπηρέτες του δικομματισμού - τον Π. Μπουρδούκο (ΠΑΣΟΚ) και τον Γ. Περτσεμλίδη (ΝΔ). Διαχείριση από ανθρώπους «με άποψη και κύρος» υπόσχεται και ο έχων το χρίσμα του Μεγάρου Μαξίμου υποψήφιος δήμαρχος Γ. Χαραλάμπους, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές δεν είναι πάρτι, ούτε ο δήμος επιχείρηση, ούτε ο δήμαρχος μπορεί να είναι σε θιάσους...(πολιτικών) κλόουν. Η Νέα Ιωνία χρειάζεται δημοτική αρχή σαν κι αυτή που υπηρέτησε μέχρι το 1990. Και τις εγγυήσεις αυτές τις δίνει η «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» με επικεφαλής τον Π. Τσουκαλά και υποστηρίζεται απ' το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Αυτοαναγορεύεται και σε... δικαστή

Σε δικαστή που κρίνει πότε μια κινητοποίηση είναι παράνομη και καταχρηστική αυτοαναγορεύεται πια η διοίκηση του ΙΚΑ ενθαρρημένη, προφανώς, απ' την τελευταία απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, «η απεργία δεν πρέπει να έχει ως σκοπό να υποχρεώσει τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να υποκύψουν, ούτε μπορεί να παραταθεί χρονικά μέχρις ότου η πολιτεία αποδεχτεί τα αιτήματα των απεργών».

Με αφορμή λοιπόν την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ για την κήρυξη στάση εργασίας ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση, η υποδιοικητής του Ιδρύματος Ευρ. Χατζηανδρέου έστειλε έγγραφο σε όλες τις τοπικές υπηρεσίες, με το οποίο ζητά απ' τους συμβασιούχους γιατρούς να μη συμμορφωθούν στην παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του ΔΣ του συλλόγου τους. Επικαλείται γι' αυτό τυπικούς λόγους αλλά κρίνει επιπλέον ότι η στάση εργασίας είναι προσχηματική και αποσκοπεί στην καταστρατήγηση της παραπάνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Συνοπτικές δηλαδή διαδικασίες και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.

Τα... φουσκωμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α ΜΑΛΙΣΤΑ! Ψυχραιμία συνιστά τώρα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε όσους απέμειναν να ασχολούνται με το χρηματιστήριο κι έκανε λόγο για αρνητική φούσκα και προσπάθειες υποτίμησης. Μα, δεν έλεγαν πριν λίγους μήνες, ότι είχε σταθεροποιηθεί η κατάσταση;

Πόσες φορές (ειδικά γι' αυτό το θέμα) νομίζουν ότι θα μπορούν να κοροϊδεύουν ακόμα τον κόσμο; Μήπως οι ίδιοι δεν έφτιαξαν τις δομές τις οποίες τώρα εκμεταλλεύονται τα γνωστά κέντρα κερδοσκοπίας, με όποιο τίμημα;

Βέβαια, επικαλούνται τώρα - ως φάρμακο διά πάσα νόσο - τη λεγόμενη «παγκόσμια οικονομική κρίση». Αλλά δεν πείθουν κανέναν. Η κατάσταση του διεθνούς καπιταλισμού μας είναι γνωστή. Ακόμα πιο γνωστή, όμως, μας είναι η δική τους κατάσταση.

ΕΝΤΑΞΕΙ, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την οργάνωση και, επομένως, είναι λογικό, που έχουν μπλέξει τα πράγματα ως την τελευταία στιγμή με τις δημοτικές εκλογές και βρέθηκαν άνθρωποι μη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ποιος ξέρει τι θα δούμε ακόμα.

Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως μπέρδεμα και αναμπουμπούλα. Είναι επίσης γνωστό ποιος χαίρεται στην αναμπουμπούλα και στην προκειμένη, αυτός που έχει υπό τον έλεγχό του τον κρατικό μηχανισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ κιόλας - τρομάρα του... - ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στην άτυπη διάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ με αντικείμενο τον ευρωστρατό και τις εξελίξεις στο Ιράκ που άρχισε χτες.

Αυτά, την ώρα που το θέμα του ευρωστρατού συνεχίζει να εγκυμονεί σαφέστατα κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι φανερό πως σπρώχνουν προς τα εκεί οι «εταίροι», ενώ εμείς τους κοιτάμε.

Μήπως η εν λόγω προεδρία αποτελεί παρέμβαση στα τεκταινόμενα και δεν το έχουμε καταλάβει; Αν είναι έτσι, ας μας εξηγήσουν κάποια στιγμή οι κυβερνώντες τι και πώς το πέτυχαν και κυρίως πού είναι το αποτέλεσμα.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Κερασάκια» της... δολιοφθοράς

Προχτές σε Αθήνα και Πειραιά χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Συνταίριαξαν το βήμα τους με το κάλεσμα του Θανάση Παφίλη για μια Αυτοδιοίκηση που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που δε θα ξεχάσει το λαό το βράδυ των εκλογών. Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι «έχουν τη δύναμη», «πήραν θέση» και «έστειλαν το μήνυμα» στους αρχιτέκτονες των στημένων γκάλοπ και των γαλαζο-πράσινων εκλογομαγειρείων. Ισως αυτός ήταν και ο λόγος που οι τηλεοπτικές κάμερες του «πλουραλισμού» δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα.

Οι κάμερες και οι γραφίδες της «δημοκρατικής» και «ολόπλευρης» ενημέρωσης ούτε είδαν ούτε άκουσαν αυτές τις χιλιάδες. Αντίθετα ο χρόνος τους είναι άπλετος όταν πρόκειται για τη διαφήμιση της πολιτικής «γύμνιας». Ειδικά, δε, σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι προφανές ότι παρά την έλλειψη Αβραμόπουλου ο... «αβραμοπουλισμός» αποτελεί ένα προϊόν που πωλείται «χύμα» και με τη «σέσουλα» από τα ΜΜΕ. Μια τέτοια ισχυρή ποσότητα κλήθηκαν να καταναλώσουν προχτές οι ψηφοφόροι με το «ντιμπέιτ» του κ. Τζαννετάκου και της κ. Γεννηματά στο MEGA.

Παρά τις καλές προσπάθειες, λοιπόν, των αμφιτρυώνων να βοηθηθούν οι καλεσμένοι τους, τόσο ο υποψήφιος της ΝΔ, όσο και η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να κρύψουν ούτε ότι η ομοιότητα των θέσεών τους είναι ευθέως ανάλογη της πολιτικής ταύτισης των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, ούτε ότι οι «διαφορές» τους είναι τόσο... σημαντικές για το λαό ώστε να μην ξεχωρίζεις αν αυτές οι εκλογές αφορούν δημάρχους και νομάρχες ή την εκλογή... μητροπολιτών. Βέβαια, ακόμα και αυτή η «διαμάχη» (περί ταυτοτήτων κλπ.) σικέ αποδείχτηκε, αφού όπως μάθαμε «άπαξ και η κεντρική εξουσία αποφάνθηκε, τι νόημα έχει να συζητάμε;»! Κάπως έτσι θα αντιμετωπίζει η κ. Γεννηματά και τα υπόλοιπα θέματα. Μόλις θα αποφασίζει η κυβέρνηση, θα πέφτει νομαρχιακό... σιωπητήριο.

Οσο για τον Γ. Τζαννετάκο θεωρεί «εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και υψηλό δείγμα «διεκδικητικού φρονήματος» ότι διατέλεσε διευθυντής του ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84»! Σαν να λέμε «από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή...».

Γίνεται αντιληπτό ότι σε μια τέτοια συζήτηση δεν είχαν θέση αναφορές όπως εκείνες του Θανάση Παφίλη, που την ίδια ώρα καλούσε από τη συγκέντρωση της ΝΑΣ τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πάρουν θέση για το Αλσος Ριζάρη, που τα κόμματά τους το χάρισαν στους Γουλανδρήδες. Δεν είχαν θέση αναφορές για τη στάση των «μονομάχων» στο θέμα της «καταπάτησης» 17 επιπλέον στρεμμάτων από την Αμερικανική Πρεσβεία, οι αναφορές στην ανεργία, τη φτώχεια, την παιδεία και την υγεία που γίνονται εμπόρευμα, στον πόλεμο και την καταστολή. Πολύ περισσότερο δεν είχαν θέση αναφορές για τα «εχέγγυα» που κουβαλούν οι δυο υποψήφιοι. Μιλάμε για τα «αποτυπώματα» της εγκληματικής «δολιοφθοράς» που έχουν υποστεί εδώ και δεκαετίες η Αθήνα και ο Πειραιάς, με κερασάκι, πάντα, τους εκάστοτε εκλεκτούς τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Αμαρτίες» εκλογικών καταλόγων

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έφθαναν οι εκατοντάδες χιλιάδες διπλογραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι μειώθηκαν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών. Δεν έφθαναν οι ανεξακρίβωτου αριθμού πολίτες, που δεν ήταν γραμμένοι ή γράφτηκαν λάθος κλπ, κλπ - προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν, πάλι σύμφωνα με τον υπουργό. Εχουμε τώρα και περισσοτέρους από 200.000 ψηφοφόρους του Δήμου Αθήνας -σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα- που κατανεμήθηκαν τυχαίως και όλως ανάκατα, με αποτέλεσμα να κάθονται στην ανατολή και να ψηφίζουν στη... δύση.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί εκδόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι διαβόητες κάρτες και σε τι χρησιμεύουν, αφού θα ψηφίζουμε με τις αστυνομικές ταυτότητες και γιατί ταλαιπωρηθήκατε, να τις προμηθευτείτε (αν το κάνατε), καλύτερα να μην αναρωτιέστε. Αλλωστε, μαζί με την κάρτα παίρνατε και μια επιστολή του υπουργού Εσωτερικών. Τόση δουλιά έγινε για τους νέους εκλογικούς καταλόγους, να μην κάνει και ο Σκανδαλίδης το... κομμάτι του, ως πολιτικός προϊστάμενος της όλης επιχείρησης;

Υ.Γ. Αλήθεια, πόσο κόστισαν οι κάρτες αυτές, που όποιος την πήρε, αμέσως μετά την πέταξε, αφού δε χρησιμεύει σε τίποτε;

Ο «Χώρος» των ψήφων...

«Ισως δεν το θυμούνται πια ούτε οι ιδρυτές του, αλλά το καλοκαίρι του 2001 δημιουργήθηκε ο Χώρος Διαλόγου για την Κοινή Δράση της Αριστεράς -όπου συμμετέχουν ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, η ΚΕΔΑ, Κινήσεις Οικολόγων και... το Δίκτυο. Ναι, το Δίκτυο, που βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες - να μην τα ξαναλέμε...

Λοιπόν, το Δίκτυο ιδρύθηκε το '94 - από στελέχη του ΣΥΝ, όπως οι κ.κ. Δ. Χατζησωκράτης, Ν. Βούτσης, Π. Αθανασόπουλος, Θ. Μαργαρίτης και άλλοι. Στα χρόνια που πέρασαν, όλοι τους αποχώρησαν από το Δίκτυο - κάποιοι μάλιστα αποχώρησαν και από τον ΣΥΝ. Προηγουμένως, βέβαια, είχε... αποχωρήσει το Δίκτυο από αυτούς...

Τέλος πάντων, τα χρόνια πέρασαν - και φτάσαμε στο περασμένο Σάββατο. Τότε, η Ανανεωτική Συσπείρωση - τάση του ΣΥΝ, όπου πρωταγωνιστεί (πάλι) ο κ. Δ. Χατζησωκράτης- συνεδρίασε και αποφάσισε να προτείνει στους υπολοίπους της Κουμουνδούρου να σταματήσουν τα πολλά πολλά με το Δίκτυο. Οπου "πολλά πολλά", εκτός των άλλων, είναι και η συμμετοχή του κ. Χρ. Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ...

Το αποφάσισαν, αλλά τελικά δεν το πρότειναν. Και η Γραμματεία του ΣΥΝ, που ασχολήθηκε με το θέμα, δεν πήρε απόφαση. Και ποιο ήταν το επίσημο αιτιολογικό της ...μη απόφασης; Η απουσία του κ. Χρ. Παπαδόπουλου στο εξωτερικό...

Πότε θα αποφασίσουν -αν ποτέ αποφασίσουν; Σίγουρα, μετά τις εκλογές -ο "Χώρος" δεν είναι μόνο χώρος. Είναι και ψήφοι, που σε προεκλογικές περιόδους είναι πιο περιζήτητες κι από τα έρμα τα ευρώ...». Του Μικροπολιτικού από τα χτεσινά «Νέα».

Η επέτειος

Γιορτές και πανηγύρια είχε, προχτές και πάλι, στο Βερολίνο. Γιόρταζαν τη 12η επέτειο από την επανένωση του γερμανικού κράτους. Ετσι ονομάζουν επισήμως και ευσχήμως την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος της πρώην Λαοκρατικής Γερμανικής Δημοκρατίας και την ενσωμάτωσή της στην πρώην ΟΔΓ.

Με νταούλια και βιολιά, λοιπόν, και διάφορες παράτες σημειώθηκε η επέτειος. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία άνοιξε και πάλι, μετά από δύο χρόνια ανακαίνισής της και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πλέον υψηλός από τους πολλούς και διάφορους προσκεκλημένους απ' όλο τον κόσμο. Η μεγάλη διαφορά, όμως, ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις των πρώτων χρόνων, ήταν η απουσία των Ανατολικογερμανών εργαζομένων, οι οποίοι έχουν γυρίσει πλέον τις πλάτες τους στις σχετικές παράτες. Βλέπετε, οι αυταπάτες και οι ψεύτικες ελπίδες, σχετικά με τον καπιταλιστικό παράδεισο, έχουν πλέον θαφτεί κάτω από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, τη μαζική φτώχεια, τις εντεινόμενες συνεχώς κοινωνικές ανισότητες και τα τραγικά αδιέξοδα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιμετωπίζουν το λαό σαν ραγιά

Οτι η εργατική - λαϊκή οικογένεια στενάζει από τα κάθε λογής προβλήματα είναι, μάλλον, πασιφανές. Οτι, στο σύνολό τους, τα οικονομικά, δημοκρατικά, κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ανήκει, επίσης, στα αυτονόητα των συζητήσεων παντού. Οτι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, το ομολογούν οι ίδιοι οι αστοί στις αναλύσεις τους για την όλο και πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση, που δε φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν, ενώ ετοιμάζουν πόλεμο στη γειτονιά μας. Το ζητούμενο, προ πολλού πλέον, έχει πάψει να είναι η περιγραφή της κατάστασης. Το ζητούμενο είναι η διέξοδος.

Κι εδώ σ' αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχονται ξανά και ξανά οι θύτες να απαντήσουν με ωμούς εκβιασμούς στα θύματά τους, από τα οποία ζητούν να πράξουν το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Σ' όλο το φάσμα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής, εξελίσσεται μια απύθμενου θράσους επιχείρηση ενοχοποίησης των θυμάτων του καπιταλισμού και προβολής των ενόχων σε ρόλο σωτήρα. Ρεσιτάλ επ' αυτού δίνει το ΠΑΣΟΚ. Από τον Τσοχατζόπουλο που βγήκε να καταγγείλει όσους μιλούν για ακρίβεια και τους φωστήρες που ζητάνε τα ρέστα απ' όσους δεν ψάχνουν να βρουν φτηνό βενζινάδικο στο Ιντερνετ (!), ως την Παπανδρέου που χτες ανακάλυψε τη Δραπετσώνα και τους σεισμόπληκτους, από την διευθύντρια του ΙΚΑ στον Πειραιά που χρησιμοποιεί δημόσιους υπάλληλους ως υπαλλήλους του κομματικού της μηχανισμού, ως το υπουργείο Γεωργίας που σπεύδει να ξανα-ανακοινώσει ότι θα πληρώσει στους αγρότες όλα όσα τους χρωστά και δεν τους έδινε μέχρι σήμερα. Ολοι μαζί συγκροτούν έναν αισχρό μηχανισμό, μπροστά στον οποίο οι μηχανισμοί ψηφοθηρίας της επαράτου Δεξιάς μοιάζουν πρωτόγονοι.

Κοινό γνώρισμα όλων τους: Η απόλυτη αδιαφορία ακόμα και για λύσεις σε προβλήματα απλά, για τα οποία πληρώνονται χρυσά ως κρατικοί υπάλληλοι ή «εκπρόσωποι του έθνους». Η προκλητικά μανιώδης προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να κάθονται στο σβέρκο του λαού. Μόνον τη βασιλεία των ουρανών δεν έχουν τάξει ως τώρα.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τερατώδεις μηχανισμοί ποδηγέτησης των συνειδήσεων θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των όποιων περιορισμένων συζητήσεων γίνονται με όρους προεκλογικού αγώνα, αλλά επιμένουμε πως η αξιοπρέπεια έχει ακόμα θέση εδώ. Οτι έστω και μόνο μέσα από την ψήφο στις εκλογές μπορεί να δοθεί μία απάντηση στους δυνάστες. Σ' όσους θέλουν τους παραγωγούς όλου του πλούτου να συμπεριφέρονται σαν τρομοκρατημένα ανθρωπάκια και να εκλιπαρούν για ένα ρουσφέτι, ναι, μπορεί, πρέπει, αρμόζει, να δοθεί έμπρακτα μια ηχηρή απάντηση. Υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Γιατί η επομένη των εκλογών, που θα είναι ακόμα πιο σκληρή μέρα, θα βρει απέναντί της αποφασιστικά ενισχυμένη τη λαϊκή δύναμη. Γιατί οι αγώνες είναι αναπόφευκτοι. Και σ' αυτούς τους αγώνες θέλουμε και τους νομάρχες και τους δημάρχους και τους συμβούλους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Και σ' αυτήν μόνον οι αγωνιστές μπορούν να είναι.

Δυστυχώς

Αχ, πώς το χάφτεις

το παραμύθι,

πώς μπρος στην κάλπη

σε πιάνει λήθη

πώς σβήνεις εύκολα,

βρε βιοπάλη,

βάρη, ανεργία,

όλο το χάλι

και ψήφο δίνεις

στους γδάρτες πάλι!

* * *

Αχ, πώς πιστεύεις

στα κούφια λόγια

κάθε μπαμπέση,

κάθε λαμόγια,

πώς δε θυμάσαι

τι σου 'χουν κάνει

αυτοί οι ίδιοι,

βρε φτωχομάνι,

που σ' έχουν στύψει,

σ' έχουν πεθάνει!

* * *

Αχ, πώς αρπάζεις

ξάφνου σφουγγάρι

μπροστά στην κάλπη,

λαέ, να πάρει,

αχ, πώς τα πάθη σου

όλα τα σβήνεις

και ψήφο πάλι,

καημένε, δίνεις

σε όσους χρόνια

βρίζεις και φτύνεις!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ