Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα δείξει

«Θα δείξει η πράξη». Αυτό είναι το καινούργιο «μότο» που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη και από κοντά διάφορα δημοσιογραφικά επιτελεία σε σχέση με το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας. Αλήθεια, όμως, τι εννοούν; Τι περιμένουν να δείξει η πράξη; Μπας και θα καταργήσουν τους πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους, που μαζί ψήφισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Μπας και έχουν σκοπό να επαναφέρουν όλα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τα οποία σήμερα λοιδορούν ως «παθογένειες του παρελθόντος» και ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα τα επεκτείνουν, για να μη χαθούν τα «κεκτημένα» των καπιταλιστών; `Η μήπως σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχουν για λογαριασμό της αστικής τάξης και να «ανακρούσουν πρύμναν» σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Τίποτα βέβαια απ' όλα αυτά. Τα «σάπια» τα πουλάνε για να κρατούν το λαό σε στάση αναμονής απέναντι σε μια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση, που για «χαρτοφυλάκιο» έχει, όπως και οι προηγούμενες, τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να τους κάνει το χατίρι.

Συμβολή

Ανεξάρτητα από τους ρυθμούς με τους οποίους θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός και το πού θα καταλήξει, η συζήτηση για τη «διόρθωση συνόρων» ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο επιβεβαιώνει ότι κάθε γύρος ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και διευθετήσεων στα Βαλκάνια δημιουργεί προϋποθέσεις για τις επόμενες, με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη Σερβία, που θεωρείται το ισχυρότερο «έρεισμα» της Ρωσίας στη Βαλκανική και βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυρίως με το ΝΑΤΟ. Μέσα σ' αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων, έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να παίζει κομβικό ρόλο στις προωθούμενες αλλαγές, βάσει του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού για τα Βαλκάνια. Γράφτηκε για παράδειγμα σε κοσσοβάρικη εφημερίδα ότι το σχέδιο της «διόρθωσης συνόρων» που συζητιέται αυτήν την περίοδο πρωτοπαρουσιάστηκε από την Ελλάδα στη Σερβία και στη συνέχεια βρήκε «ευήκοα ώτα» από μερίδα του πολιτικού συστήματος στο Κόσσοβο. Μένει να αποδειχτεί ποια ακριβώς είναι η «συμβολή» της Ελλάδας στην προωθούμενη διευθέτηση. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι ο Πάιατ στην τελευταία συνέντευξή του χαρακτηρίζει την Ελλάδα «προτιμότερο εταίρο» στα Δυτικά Βαλκάνια, σίγουρα φανερώνει πολλά για το εύρος των αποστολών που είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το κλίμα

«Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας, που είναι ο βασικός μας στόχος, είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», είπε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για να δουν άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι είναι να στρώσουν «κόκκινο χαλί» στους καπιταλιστές. Το ίδιο λέει όμως και η ΝΔ, η οποία κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει όσο πρέπει τους επιχειρηματίες και ετοιμάζεται για νέες «σπατάλες», επειδή δεν καταλαβαίνει πως «πρέπει πρώτα να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας και μετά να διανεμηθεί». Πού καταλήγουν και οι δυο; Οτι «κλειδί» για να ζήσει καλύτερα ο λαός είναι να πάνε καλά οι επιχειρήσεις. Κι ότι αυτό προϋποθέτει από τη μια να αποδεχτεί θυσίες δίχως τέλος, «πασπαλισμένες» με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, και από την άλλη τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, για να αναδειχθεί η Ελλάδα σε «κόμβο» και να προσελκύσει επενδύσεις. Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελεί η επένδυση των Αμερικάνων στα Ναυπηγεία της Σύρου, την οποία σχεδιάζουν επίσης να αναβαθμίσουν σε «απάγκιο» για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή. Εκεί, ο νέος ιδιοκτήτης δεν αξιοποίησε μόνο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν με τους νόμους τους η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά επιπλέον απαίτησε και πέτυχε να διαγράψει ο δήμος τα χρέη της εταιρείας, ύψους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Γι' αυτήν του την απόφαση, μάλιστα, ο δήμος απέσπασε τα εύσημα από τον πρωθυπουργό, όταν για περιπτώσεις ανθρώπων που χρωστάνε μερικές πενταροδεκάρες στους δήμους, το μπιλιετάκι της Εφορίας και των κατασχέσεων ενεργοποιείται με το «καλημέρα».

Το πλαίσιο

Στην προσπάθειά της να εξαπατήσει το λαό, παράλληλα με την καλλιέργεια αυταπατών ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση υπενθυμίζει διαρκώς τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που ισχύουν και την επόμενη μέρα των μνημονίων. «Δεν παραγνωρίζουμε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, ούτε τους διεθνείς συσχετισμούς, τις αγορές που επιβάλλουν κανόνες», λένε τα στελέχη της. Ο στόχος είναι προφανής: Από τη μια, καθησυχάζει το κεφάλαιο, τους «εταίρους» και τους δανειστές ότι καμιά υπέρβαση και καμιά «παρεκτροπή» δεν πρόκειται να υπάρξει με τα μέτρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ. Και, από την άλλη, προσπαθεί να ενισχύσει την πεποίθηση στο λαό ότι είναι δεδομένο το πλαίσιο που διαμορφώνει η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και επομένως μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους, να ξεχάσουν όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης και να συμβιβαστούν με ψευτοπαροχές και μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, όπως αυτά που διαρρέονται ενόψει ΔΕΘ. Συμπληρωματικά βέβαια στις νέες παροχές και τα προνόμια που ετοιμάζεται να μοιράσει στο κεφάλαιο, όπως έδειξε και η συνεργασία του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές ενώσεις της Β. Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1768 Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1824 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Αντον Μπρούκνερ.

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1905 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενό.

1907 Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1936 Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον σοσιαλιστή Φρανθίσκο Λάργκο Καμπαγιέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1944 Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Εβρου από τον ΕΛΑΣ.

1951 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ - Νεολαία της ΕΔΑ), «Φρουροί της Ειρήνης».

1953 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει τον Νικίτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

1962 Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο. Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων».

1970 Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής. Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και χιλιανών αστικών δυνάμεων.

1970 Γυάλινη οπτική ίνα, λεπτή σαν τρίχα και ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.

1981 Αθρόες συλλήψεις φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, μελών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και εκπροσώπων της Κοπτικής κοινότητας πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

1986 Βίαιες φυλετικές συγκρούσεις ξεσπούν για μια ακόμη φορά στο Σοβέτο, τη μεγαλύτερη τενεκεδούπολη των μαύρων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, με αφορμή την απαγόρευση από το ρατσιστικό καθεστώς της κηδείας 20 μαύρων που σκοτώθηκαν πριν από μια βδομάδα από την αστυνομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ