Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Εχω κουραστεί να ακούω ότι λύση είναι οι προσλήψεις... »

Πρόκληση άνευ προηγουμένου οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

«Εχω κουραστεί σε αυτήν τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις. Είναι και παραπάνω προσλήψεις, εκεί που χρειάζονται. Δεν είναι μόνο παραπάνω προσλήψεις. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ που έχετε ένα σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών εδώ στο νοσοκομείο, καινοτόμο, πρωτοποριακό, μοντέλο και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία»: Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις υγειονομικών και εργαζομένων.

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, σημειώνει:

«Η δήλωση του πρωθυπουργού, ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας, αποτελεί πρόκληση άνευ προηγουμένου, ειδικά όταν γίνεται από την επίσκεψή του σε ένα νοσοκομείο όπου οι κενές μόνιμες οργανικές θέσεις είναι πάνω από 600. Οταν πάνω από 600 εργαζόμενοι είναι με ημερομηνία λήξης, όταν στις ΜΕΘ που είδε ο πρωθυπουργός το 50% είναι συμβασιούχοι, τη στιγμή που οι υγειονομικοί είναι εξουθενωμένοι από τις διπλοβάρδιες, τις μετακινήσεις και την υπερεφημέρευση, με περικομμένα ρεπό και εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες».

Το Σωματείο απευθύνει τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση, αφού υποτίθεται ότι ...«επαρκεί το προσωπικό»:

  • Γιατί μετακινείται ιατρικό - νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα;
  • Γιατί όταν αρρωστήσει ένας εργαζόμενος το πρόγραμμα του Τμήματος δεν μπορεί να καλυφθεί;
  • Γιατί υπάρχουν κλινικές - Τμήματα που δεν έχουν γραμματείς η καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρείες;
  • Γιατί είχαν ανασταλεί οι άδειες των εργαζομένων εδώ και έναν χρόνο;
  • Αφού στην κυβέρνηση βαρέθηκαν να ακούνε για προσλήψεις, γιατί το ΔΣ του νοσοκομείου εγκρίνει συνεχώς υπέρβαση δαπανών για επιπλέον εφημερίες; Γιατί υποχρεώνονται οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν αποκλειστικούς νοσηλευτές ώστε να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων τους, τις οποίες το ελάχιστο προσωπικό προσπαθεί φιλότιμα να καλύψει;
  • Κουράστηκε να ακούει για παραπάνω προσλήψεις στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία; Πού πήγαν εκείνα τα «χειροκροτήματα»;

Οσο για το «πρωτοποριακό μοντέλο κοστολόγησης» που διαφημίζει ο πρωθυπουργός αντί για προσλήψεις, το Σωματείο αναδεικνύει ότι πρόκειται για μέθοδο που «ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται, δηλαδή αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν προϊόν και τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις. Τα προεόρτια από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς είναι οι περικοπές κατά 17% των νυχτερινών εξαιρέσιμων των συναδέλφων του Βενιζελείου και οι περικοπές κατά 30% των εφημεριών των γιατρών του ΠΑΓΝΗ».

ΟΕΝΓΕ
Να σταματήσουν οι διώξεις, να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας

«

Να μην προχωρήσει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας σε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών», απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ «καταδικάζει την απαράδεκτη, αν και όχι πρωτοφανή, ενέργεια του αναπληρωτή διοικητή του ΓΝ Πέλλας - ΝΜ Γιαννιτσών, ο οποίος απειλεί με πειθαρχική δίωξη τον διευθυντή της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών αν δεν προχωρήσει - άκουσον άκουσον - "σε ανακλητική δήλωση με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση" της επιστολής του προς τους αρμόδιους, την οποία είχε δημοσιοποιήσει στον τοπικό Τύπο».

Ο διευθυντής της Παθολογικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, τονίζει η Ομοσπονδία, με την επιστολή «προειδοποιούσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία νευραλγικών τομέων της Παθολογικής κλινικής (Ογκολογικό, Διαβητολογικό, post-COVID Iατρείο κ.λπ.), λόγω της απόφασης της διοίκησης για αναγκαστική μετακίνηση δύο παθολόγων από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών στο Νοσοκομείο Εδεσσας. Η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, για την ενίσχυση δήθεν του Νοσοκομείου της Εδεσσας, βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή, επισημαίνει, «αυτή η ενέργεια του συναδέλφου δυσφημεί το νοσοκομείο, μειώνει την προσπάθεια των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και δημιουργεί αμφιβολίες και υποψίες στους ασθενείς».

Η ανάδειξη, υπογραμμίζει, «των οξυμένων προβλημάτων και των κινδύνων που εγκυμονεί η συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μετακινούν υγειονομικούς για να μπαλώνουν τρύπες, η προσπάθεια απόκρουσης επικίνδυνων, ανθυγιεινών επιλογών και η διεκδίκηση λύσεων δεν είναι δυσφήμιση. Οχι μόνο δεν δημιουργεί αμφιβολίες και υποψίες στους ασθενείς μας, απεναντίας αυτός είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται».

Γιατί - συνεχίζει η ανακοίνωση - «ξέρουν ότι αρνούμαστε να κουκουλώνουμε τα προβλήματα.

Γιατί ξέρουν ότι κάνουμε το καθήκον μας μέσα στα νοσοκομεία τις δύσκολες στιγμές της ασθένειάς τους. Εξω από τα νοσοκομεία στο πλευρό τους, στον κοινό μας αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους».

Αλλωστε, προσθέτει, «για πολλοστή φορά διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών καταφεύγουν στον αυταρχισμό και στις διώξεις ενάντια σε υγειονομικούς, για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής τους αλλά και τις δικές τους. Ολες αυτές οι απαράδεκτες, αυταρχικές ενέργειες έπεσαν μέχρι τώρα στο κενό, έτσι θα πέσει και αυτή».

Να αντιληφθούν, συμπληρώνει, «η κυβέρνηση, και οι διοικητές που έχει διορίσει, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, η Ομοσπονδία τους, η ΟΕΝΓΕ, και οι Ενώσεις - μέλη της θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον λαό για κάθε πρόβλημα και να διεκδικούμε τη λύση του προς όφελος των ασθενών μας. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενάντια στα εγκληματικά τους σχέδια για την περαιτέρω υποβάθμιση - συρρίκνωση, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας».

«Δεν θα συγκαλύψουμε τίποτα. Δεν θα ανεχτούμε καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί:

  • Να μην προχωρήσει η διοίκηση του ΓΝ Πέλλας σε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις των δύο παθολόγων της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Να ανακληθούν όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Πέλλας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι.

Το νέο κρούσμα αυταρχισμού καταγγέλλει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας.

Τα χτεσινά στοιχεία της πανδημίας

Χτες έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό 14 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.997 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε σε 191. Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 3.428, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 501.030 (ημερήσια μεταβολή +0,8%).

Τη βδομάδα από 26 Ιούλη έως 1η Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν: Αγιος Νικόλαος +186%, Βόλος +112%, Λάρισα +79%, Ηράκλειο +50%, Χανιά +38%, Ρέθυμνο +34%, Αττική +16%, Ξάνθη +5%.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Με άλλοθι το εμβόλιο δίνει «πράσινο φως» για ένταση της αντεργατικής επίθεσης

Με ταχύ ρυθμό επιδεινώνονται όλοι οι δείκτες, επιβεβαιώνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά: 3.000 κρούσματα τη μέρα το καλοκαίρι, πάνω από 60 διασωληνώσεις τις τελευταίες δέκα μέρες, εκατοντάδες νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, που αρχίζουν και πάλι να φρακάρουν.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, η πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθεί να προσαρμόζει τα όποια «μέτρα» διαχείρισης της πανδημίας στις αντοχές και στα όρια του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μετατροπή των εμβολίων από ένα απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε άλλοθι, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εργοδοσία, ώστε να εξαλειφθούν και τα όποια μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή το εμβόλιο αξιοποιείται και ως πρόσχημα για ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, για απολύσεις και εκβιασμούς, με την κυβέρνηση να δίνει «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας μετά την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ετσι, χτες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από τις 16 Αυγούστου θα τεθούν σε επ' αόριστον αναστολή εργασίας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που δεν εμβολιάζονται, ενεργοποιώντας την αντιεπιστημονική τροπολογία. «Το μέτρο προχωρά, από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται και με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο», είπε.

Σημειωτέον, οι ελάχιστες κινητές ομάδες εμβολιασμού κατευθύνονται προς τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ικανοποιώντας τους όρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αφού το προσωπικό πήγε εκεί για δουλειά πριν από την έναρξη των εμβολιασμών για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Οπως λένε οι ξενοδόχοι άλλωστε, στόχος είναι όχι η προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι στα πρωτόκολλα - λάστιχο, αλλά «να διατηρήσουμε το επιδημιολογικό μας προφίλ ανταγωνιστικά επισκέψιμο, να καταφέρουμε να έχουμε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο».

Την ίδια στιγμή, μετά από 8 μήνες έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν γίνει μόνο 755 εμβολιασμοί κατάκοιτων, ενώ μέσα σε λίγες μέρες έγιναν πάνω από 3.500 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων, μαρτυρώντας την ανάγκη και την πολύμηνη αγωνία χιλιάδων οικογενειών.

Και ενώ η έγκαιρη προμήθεια της τρίτης δόσης εμβολίου βρίσκεται «στον αέρα» και έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 49% του πληθυσμού, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας έκανε και χτες λόγο για «ετοιμότητα», θυμίζοντας τους αντίστοιχους ισχυρισμούς του περασμένου Μάη.

Και όσο η κυβέρνηση παρουσιάζει τον αναγκαίο εμβολιασμό ως το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, την ίδια στιγμή στρώνει το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν: «Θα σας πω τι φοβάμαι εγώ: Εχουμε 3.000 κρούσματα με 45 βαθμούς θερμοκρασία, τον χειμώνα (...) θα έχεις πολύ περισσότερα (...) Υπάρχει πια ο κίνδυνος να δούμε καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν, άρα είναι προφανές ότι θα βρεθεί η χώρα, η κοινωνία και η κυβέρνηση στην ανάγκη να θεσπίσει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα κυκλοφορίας, στα οποία προφανώς οι εμβολιασμένοι θα έχουν προτεραιότητα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, στη γνώριμη προσπάθεια καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό των δομών Υγείας και Πρόνοιας, θωράκισης των σχολείων με μικρότερα τμήματα, περισσότερους εκπαιδευτικούς, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ