Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κληρώνει...

Με την «καθολική» πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, και η ΝΔ ανταπαντά ότι εκείνη πρώτη καθιέρωσε, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός θα... εξυπηρετούν τις ανάγκες 10 - 12 χιλιάδων ασθενών και μάλιστα θα παίζουν και το ρόλο του «κόφτη» ώστε η εξυπηρέτησή τους να μην περνά τα προβλεπόμενα όρια των προϋπολογισμών. Για να καλυφτούν δηλαδή οι ανάγκες των ασθενών θα πρέπει να πετυχαίνουν περίπου... τζακ ποτ. Με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση δε, που έρχεται να επεκτείνει το προηγούμενο καθεστώς της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, της εμπορευματοποίησης και της σύνδεσης με τις ανάγκες της «αγοράς», «τα παιδιά των δυτικών προαστίων», για τα μάτια των οποίων τόσο τσακώθηκαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αν καταφέρουν να ξεπεράσουν όλους τους υπόλοιπους ταξικούς φραγμούς, θα πρέπει είτε να πιάσουν «13άρι» για να πληρώνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά είτε να «σταυρώνουν» τα δάχτυλά τους να είναι μέσα στους λίγους «υπερτυχερούς» που θα απαλλάσσονται από δίδακτρα. Κατά τ' άλλα βέβαια η «σφοδρή σύγκρουση» που εκτυλίσσεται από χτες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι για το αν θα κληρώνονται οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό, ένα ακόμα πρώτης τάξης προπέτασμα καπνού για να κρύβεται η συμφωνία τους στο «κουκούτσι» της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Περί «γραφειοκρατίας»

Είναι γνωστό, και έχουμε ξαναγράψει στον «Ριζοσπάστη», ότι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες, ελέω και ασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι εγκύκλιοι που θα καθορίζουν το ύψος των συντάξεων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, «ζουν» όλο αυτό το διάστημα με «προσωρινές» συντάξεις - ψίχουλα των 300 ευρώ. Για τις δε συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή πρόβλεψη. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η ψιλή «κρησάρα» του ΕΦΚΑ, που αποκλείει όσο περισσότερους μπορεί, αναγκάζει πλέον, όπως μας ενημερώνει αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη», τους δικαιούχους να υποβληθούν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, που περιλαμβάνει χοντρικά τη συμπλήρωση μιας αίτησης 25 σελίδων, τη συγκέντρωση περίπου 10 διαφορετικών δικαιολογητικών από δήμους, πρωτοδικεία και λοιπές υπηρεσίες, έως και να αποδείξουν ότι δεν είχαν χωρίσει με τον αποθανόντα σύζυγό τους!

Αν βέβαια επρόκειτο για καμιά ρύθμιση για τους εφοπλιστές, όχι μόνο το χρήμα θα έρεε άφθονο και «ζεστό» πάραυτα αλλά και θα έσκουζε και το σύμπαν για τη «γραφειοκρατία» που εμποδίζει τους επενδυτές, που επιβαρύνει με «περιττές» υποχρεώσεις τους καπιταλιστές και δεν τους λύνει κι άλλο τα χέρια για να θησαυρίζουν στις πλάτες των ναυτεργατών. Ας τα έχουν αυτά στο μυαλό τους οι ναυτεργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τώρα που βλέπουν την κουβέντα περί «γραφειοκρατίας» να φουντώνει. Η συζήτηση δεν αφορά τα δικά τους συμφέροντα. Απέναντι σε αυτά, το κράτος των αστών, μικρότερο ή μεγαλύτερο, αργοκίνητο ή «σβέλτο», στέκεται πάντα εχθρικά.

Δύο κόσμοι...

«Για να κάνω και τη σύνδεση με αυτά που ακούσαμε στη Βουλή, και τις προηγούμενες μέρες που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, και σήμερα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, και αύριο που είναι το νομοσχέδιο του κ. Παππά, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και αυτό έγινε εμφανές και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, σε αντιπαράθεση με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη. Από τη μια υπάρχει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την Παιδεία, την Υγεία και γενικότερα για τα δημόσια αγαθά, που θέλει τους λίγους και τους έχοντες να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς δημόσιες δομές, και από την άλλη υπάρχει η δική μας αντίληψη για την αναβάθμιση των δημόσιων αγαθών, για την καθολική πρόσβαση των πολιτών».

... ο εξής ένας

Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου (ΣΚΑΪ), και θα ήταν για γέλια αν ο κυνισμός των λεγομένων της δεν αφορούσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και την αδυναμία του να καλύψει βασικές ανάγκες του. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.ά. έχει χτυπήσει κόκκινο και η πρόσβαση σε αυτές δυσκολεύει ολοένα για όποιον δεν είναι σε θέση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οπως επίσης γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όχι «δύο διαφορετικών κόσμων», όπως κομπάζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός κόσμου, του καπιταλισμού, που τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση υπηρέτησαν και υπηρετούν με ιδιαίτερη αφοσίωση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ο σοσιαλδημοκράτης Χάαζε, εκφωνώντας τη δήλωση του κόμματος υπέρ του πολέμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε ώρα κινδύνου δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα». «Εμείς στη Γερμανία», ισχυρίστηκε αργότερα το ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, «έχουμε καθήκον να αμυνθούμε. Εχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τη χώρα της πιο προχωρημένης σοσιαλδημοκρατίας από τη ρωσική σκλαβιά (...) Εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες, με το γεγονός ότι προσχωρήσαμε στη σοσιαλιστική Διεθνή δεν πάψαμε να είμαστε Γερμανοί». Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκαν οι πολεμικές πιστώσεις, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βελγίου και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Οπως τόνισε ο ίδιος ο Ι. Μεταξάς, σκοπός της δικτατορίας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιάκοπος φροντίς διά την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας διά το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως διά τας ενδεείς τάξεις».

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άνδρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ