Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κούφια λόγια»... πήλινα πόδια

Τα «κούφια λόγια της ΕΕ για το Προσφυγικό» ανακάλυψε στο κύριο άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», που στο πρωτοσέλιδό της μιλούσε για τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις αντιδράσεις από την ΕΕ και τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία των δύο για το Προσφυγικό με τον τίτλο «Συμφωνία σε πήλινα πόδια». Εμείς πάλι, δεν ξέρουμε πώς, αλλά θυμηθήκαμε ένα άλλο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με ημερομηνία 19/3/2016, μια μόλις μέρα δηλαδή μετά τη «συμφωνία με τα πήλινα πόδια», που προέβλεπε τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, συμφωνία η οποία φέρει φαρδιά - πλατιά και την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες: ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ. Αλ. Τσίπρας: Σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα. Μπαίνουν στο ψυγείο οι μονομερείς ενέργειες, παραμερίζονται οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς». Κι έτσι, τελικά, το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι πως τα «κούφια λόγια» όσων έχουν βαλθεί να ξεπλύνουν την ΕΕ, δεν μπορεί παρά να στέκονται σε πήλινα πόδια...

Τα κέρδη παρά την ύφεση...

Οταν το 2007 η ΔΟΕ αποφάσιζε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία και ειδικότερα στο Ρίο οι στατιστικές μελέτες της εποχής και οι αντίστοιχες προβλέψεις ήθελαν τη βραζιλιάνικη οικονομία να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πλέον αναπτυσσόμενες. Μάλιστα, αυτό το γεγονός έδωσε ένα λόγο παραπάνω στις πολυεθνικές είτε του αθλητισμού είτε άλλων τομέων (π.χ. κατασκευές, υπηρεσίες φύλαξης) να... γιορτάσουν για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Δύο μόλις 24ωρα πλέον πριν από την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης του Ρίο και τα πράγματα σήμερα φαντάζουν αρκετά διαφορετικά για την ίδια τη Βραζιλία. Μετά από πολλά χρόνια ορμητικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φυσικά ωφέλησε μόνο τα βραζιλιάνικα μονοπώλια, τα πάντα κινούνται σε διαφορετικό τέμπο. Η επιβράδυνση της βραζιλιάνικης οικονομίας μετατράπηκε σε στασιμότητα το 2014, για να βυθιστεί το 2015 με 3,8% ύφεση, διόγκωση του χρέους, εκτίναξη του πληθωρισμού και απώλεια άνω των 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και έτσι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιες πολυεθνικές ήδη μετράνε τα κέρδη τους, ενώ κάποιες άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν τις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

... και η πληρωμή του λογαριασμού

Την ίδια στιγμή, σε εντελώς αντίθετο επίπεδο είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας. Αυτοί όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα την περίοδο της λεγόμενης ανάπτυξης (σε αντίθεση με το θρίαμβο των βραζιλιάνικων μονοπωλίων) αλλά εδώ και δυο χρόνια έχουν κληθεί να πληρώσουν το... λογαριασμό της οικονομικής ύφεσης. Πλέον, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Μουντιάλ, τους ...περιμένει και ο λογαριασμός της διοργάνωσης. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες για το λαό έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται όπως αποδεικνύουν οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε διάφορους τομείς (δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, πυροσβέστες) που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες.

Κροκοδείλια δάκρυα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες τη Λίμνη Ευβοίας. Μεταξύ των άλλων ζήτησε να στηριχτούν άμεσα οι ρητινοσυλλέκτες ώστε να αποκατασταθεί το εισόδημά τους!!! Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα ρητινεύσιμου πευκοδάσους, είναι βέβαιο ότι πολλοί θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ρητινοπαραγωγούς. Αλλωστε, στην παραγωγή ρητίνης απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Εύβοια και αντλούν από κει το μοναδικό εισόδημά τους, δεν είναι να τους αγνοεί κανείς, αποτελούν για τους ντόπιους πολιτευτές των αστικών κομμάτων σημαντικό μέρος της δεξαμενής απ' όπου αλιεύουν ψήφους. Μόνο που τα λόγια συμπάθειας που εκστομίζουν είναι πέρα για πέρα υποκριτικά, όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι ίδιοι οι ρητινοπαραγωγοί. Χρόνια τώρα τα αιτήματά τους αρχειοθετούνται στον ...κάλαθο των αχρήστων, τα προβλήματά τους είναι βουνό αφού έχουν φτάσει σχεδόν να δουλεύουν τζάμπα, με την τιμή της ρητίνης να κατρακυλά, όπως διαπιστώνουν όταν αποφασίζει ο βιομήχανος - έμπορος να τους πληρώσει, ενώ η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν απ' το κράτος για την εξαιρετικά σημαντική δουλειά καθαρισμού των δασών που κάνουν μειώνεται ολοένα και καθυστερεί απελπιστικά πολύ να καταβληθεί. Με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων εξωθούνται μακριά απ' το δάσος, αφού η ρητίνευσή του καθίσταται πλέον ασύμφορη. Χρόνια τώρα προειδοποιούν ότι η απομάκρυνσή τους απ' το δάσος θα του στερήσει τους φυσικούς του προστάτες. Η πρόσφατη πυρκαγιά έρχεται να τους επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο. Σ' αυτό το πλαίσιο, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ισοδυναμούν με πρόκληση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1789 Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η κοινοβουλευτική ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ο σοσιαλδημοκράτης Χάαζε, εκφωνώντας τη δήλωση του κόμματος υπέρ του πολέμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε ώρα κινδύνου δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα». «Εμείς στη Γερμανία», ισχυρίστηκε αργότερα το ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, «έχουμε καθήκον να αμυνθούμε. Εχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τη χώρα της πιο προχωρημένης σοσιαλδημοκρατίας από τη ρωσική σκλαβιά (...) Εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες, με το γεγονός ότι προσχωρήσαμε στη σοσιαλιστική Διεθνή δεν πάψαμε να είμαστε Γερμανοί». Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκαν οι πολεμικές πιστώσεις, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βελγίου και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Οπως τόνισε ο ίδιος ο Ι. Μεταξάς, σκοπός της δικτατορίας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιάκοπος φροντίς διά την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας διά το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως διά τας ενδεείς τάξεις».

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άνδρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ