Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νύχι...

Ενα από τα επιχειρήματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τον νόμο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις, είναι ότι «τα ίδια γίνονται και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». Αλήθεια, όμως, τι γίνεται σε όλο τον κόσμο; Μια «γεύση» δίνει έκθεση του ΟΗΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων απ' όταν τέθηκε σε ισχύ το άρθρο του Οργανισμού «για την ελευθερία των συναθροίσεων και του συνεταιρίζεσθαι». Σύμφωνα με την έκθεση, που κατά τα άλλα εξαντλείται σε διαπιστώσεις για την αυξανόμενη φτώχεια, τις ανισότητες, τους πολέμους κ.ο.κ., το 2019 ήταν το 14ο συνεχόμενο έτος υποχώρησης της ελευθερίας παγκοσμίως. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία, οι ελευθερίες της συγκέντρωσης, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης έχουν υποστεί οπισθοδρόμηση σε ολόκληρο τον κόσμο και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου καταργήθηκαν οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης! Η έρευνα τονίζει μάλιστα πως η μείωση των δημόσιων ελευθεριών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των περιορισμών στις συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο, με την έγκριση νόμων που σχετίζονται με την «εθνική ασφάλεια», την αντιτρομοκρατική και δημόσια τάξη, την ποινικοποίηση της ειρηνικής διαμαρτυρίας, την αδιάκριτη και υπερβολική χρήση βίας και την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών, τα εμπόδια στη χρηματοδότηση, τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις σε φορείς, τη λογοκρισία και την επιτήρηση του ψηφιακού χώρου.

... κρέας

Ολα τα παραπάνω μπορεί να τα συναντήσει κανείς αυτούσια στο νομοθετικό έκτρωμα που κατέθεσε η κυβέρνηση και στα όσα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να βάλει στον «πάγο» το δικαίωμα στην απεργία, μετατρέποντας σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. Οπως βέβαια όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται αυτούσια και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία σπεύδει να θωρακίσει σε όλα τα επίπεδα την εξουσία του κεφαλαίου, ανάγοντας ευθέως σε «κίνδυνο» τις «λαϊκές διαμαρτυρίες», στήνοντας μηχανισμούς για την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης», όπως αυτούς που «εγκαινιάζει» το κυβερνητικό τερατούργημα. Επιβεβαιώνεται «πανηγυρικά» πως η αντιλαϊκή πολιτική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής και της προσπάθειας να μπει στο «γύψο» το λαϊκό κίνημα. Κι όσο γι' αυτό, η κυβέρνηση πράγματι κάθε άλλο παρά «πρωτοτυπεί».

Περιβόλι

Ο διάλογος Χρυσοχοΐδη - Ραγκούση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ήταν αποκαλυπτικός. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση για τις διαδηλώσεις, είναι μεταφορά στη δημοτική χουντικών διατάξεων που είχαν γραφτεί στην καθαρεύουσα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ως εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το «συνέρχεσθαι», απαντώντας ότι «μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις...». Για να απαντήσει ξανά με τη σειρά του ο Ραγκούσης ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους, αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να περιορίζει μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013. Για όποιον δεν το κατάλαβε, είτε με χουντικά διατάγματα είτε με «δημοκρατικούς» νόμους, το κράτος και οι κυβερνήσεις του διαθέτουν μεγάλη γκάμα εργαλείων για να απαγορεύσουν μια διαδήλωση ή να επιβάλουν παραλυτικούς περιορισμούς. Τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα λέει με θράσος ότι τουλάχιστον αυτός δεν χρησιμοποιούσε χουντικές διατάξεις για να απαγορεύει συγκεντρώσεις, τις οποίες όμως δεν κατάργησε κιόλας όσο ήταν κυβέρνηση! Πραγματικό περιβόλι και πάνω απ' όλα διδακτική για το λαό η αντιπαράθεσή τους για το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ολο και πιο μόνιμα

Παράταση στην παράταση και με πρόσχημα την πανδημία, τα περισσότερα από τα «έκτακτα» μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και μισθούς, γίνονται όλο και πιο μόνιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεργασία, που η γενίκευσή της προβλεπόταν ήδη από τις πρώτες ΠΝΠ, στις αρχές του Μάρτη. Αν και πέρασαν από τότε τέσσερις ολόκληροι μήνες και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν πλέον αρθεί, η κυβέρνηση δίνει νέα παράταση μέχρι τις 31 Ιούλη στη δυνατότητα που έχει η εργοδοσία να επιβάλλει μονομερώς την τηλεργασία στον εργαζόμενο. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η εργοδοσία εκτίμησε δεόντως τα «οφέλη» της τηλεργασίας, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, η πλήρης κατάργηση των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, η απομόνωση του εργαζόμενου από τον εργασιακό του χώρο, όπου μπορεί να ασκεί και συνδικαλιστική δραστηριότητα και άλλα πολλά, που για τον εργαζόμενο μεταφράζονται σε νέες απώλειες και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αντίστοιχα, πυκνώνουν οι καταγγελίες ότι η μετάθεση στην καταβολή του Δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι άνοιξε το δρόμο για να μην το καταβάλουν καθόλου οι εταιρείες ή να το παζαρέψουν με το επίδομα άδειας, που επίσης δικαιούνται όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Με τούτα και με τα άλλα, η «επόμενη μέρα» για τους εργαζόμενους, στον απόηχο του πρώτου κύματος της πανδημίας και ενώ η κρίση δείχνει ολοένα και περισσότερο τα δόντια της, είναι εδώ, επιβεβαιώνοντας ότι χρειάζονται οργάνωση και καθημερινός αγώνας για να μην πληρώσουν τα σπασμένα του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι και ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 4 Ιούλη

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία.

1807 Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4 - 10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1927 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ράδιο (Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβας, Παγκρατίου, Καισαριανής και Αγίου Ιωάννη. Απέναντί τους βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1972 Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1975 Ενοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση - «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι αντάρτες. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση, αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.

Κυριακή 5 Ιούλη

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), που στην Κατοχή διετέλεσε επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και κατόπιν υπήρξε αρχηγός της εθνικιστικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών).

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1943 Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό».

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, την «Ντόλι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ