Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πράγματα στη θέση τους

Και αφού το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έκανε το καθήκον του πριν από μερικές μέρες να βγάλει ανακοίνωση, για να «επιπλήξει» τη γαλλική κυβέρνηση για το έκτρωμα «Ελ Κομρί», χτες, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με το συνεταιράκι της ΑΝΕΛ) να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, ο Οδικός Χάρτης για τη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Ελλάδας, που Τσίπρας και Βαλς υπέγραψαν σημειώνει: «Η Γαλλία, ως "εταίρος για τις μεταρρυθμίσεις", συντάσσεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών και διοίκησης και τις στηρίζει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διενεργούν, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνάφεια με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές τόνισαν ότι «συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας των οικονομιών τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ». Με λίγα λόγια: Η ελληνική συγκυβέρνηση συμφώνησε πως όλα όσα κάνει η γαλλική είναι όχι μόνο σωστά αλλά χρειάζεται και να μεταλαμπαδευτούν ως γνώση και εμπειρία.

Σχιζοφρένεια; Διπλοπροσωπία; Αστατος χαρακτήρας; Οχι. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί κανείς να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ, τον άξιο υπηρέτη του ελληνικού κεφαλαίου. Μπορεί όμως να τον παινέψει για την ικανότητά του, από τη μια, να προωθεί με σταθερότητα τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και, από την άλλη, να κοροϊδεύει το λαό. Αυτό είναι, άλλωστε, που εκτιμούν τόσο οι εκπρόσωποι του ελληνικού κεφαλαίου όσο και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών και τους στηρίζουν.

«Συνεισφορά» στην ειρήνη

Το θέμα το κρατάνε χαμηλά τελευταία, από την άποψη, τουλάχιστον, των δημόσιων τοποθετήσεων, αλλά δεν βγαίνει από το τραπέζι των σχεδιασμών τους: «Ψήνεται» νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. Πρόσχημα τι άλλο από την αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Θυμίζουμε ότι το χάος εκεί έσπειρε η ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, ενώ οι σημερινοί ισλαμιστές είναι οι χτεσινοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κρατών της ΕΕ, που τους εξόπλισαν ενάντια στον επίσης πρώην σύμμαχό τους Καντάφι. Φυσικά, πραγματική αιτία και αυτής της επέμβασης είναι ο έλεγχος - μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας, ενταγμένος στη γενικότερη διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, διαύλων και εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατυμπανίζει τον «κομβικό ρόλο» που μπορεί να παίξει στους τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς η Ελλάδα με τη βάση της Σούδας. Ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο. Τη, δε, εμπλοκή της χώρας και του λαού μας, για άλλη μια φορά, στα ματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την πλασάρει ως ...συνεισφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να αντιδράσουν μαζικά και με αποφασιστικότητα, να μην υιοθετήσουν τα προσχήματα των ΝΑΤΟ - ΕΕ ούτε της ελληνικής κυβέρνησης.

Χρυσαυγίτικες ανησυχίες...

Ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, η περιβόητη ανάπτυξη ενώνει σαν αόρατο νήμα όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, «αριστερά», «δεξιά», «κεντρώα». Δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να εξαιρεθούν και τα μαντρόσκυλα του συστήματος, οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Ανησυχώντας, λοιπόν, για το στόχο της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, διερωτήθηκε ο χρυσαυγίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ηλ. Παναγιώταρος: «Θα θέλαμε να μας πει κάποια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών ή κάποιος άλλος, από τα 7, 8 ή 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι να πάρετε με τη δόση, πόσα θα μείνουν στην πατρίδα μας για την πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο πολύ την ευαγγελίζεστε;» Αποκαλύπτοντας, για άλλη μια φορά, ότι πίσω από τις λαϊκίστικες κορόνες και τη δημαγωγία τους κρύβουν τον ταξικό τους χαρακτήρα, το γεγονός δηλαδή ότι κοπιάζουν για λογαριασμό του κεφαλαίου. Και όταν επιτίθενται και χτυπούν πρόσφυγες, συνδικαλιστές, και όταν χύνουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο, αλλά και από τις θέσεις που διατυπώνουν στο βήμα του Κοινοβουλίου...

Κόβουν απ' το λαό και δίνουν στο κεφάλαιο

«Πετύχαμε», γράφει η χτεσινή «Αυγή» σε τίτλο του ρεπορτάζ από τη Βουλή για τις αντεργατικές - αντιλαϊκές τροπολογίες, και το αποδίδει στον υπουργό Οικονομικών. Τι πέτυχαν όμως και για ποιον; Πρόσθεσαν στα ήδη εφαρμοζόμενα, νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα με τσάκισμα συντάξεων και άλλων παροχών σε Υγεία - Πρόνοια, νέα φοροληστεία με αύξηση των φόρων στο λαϊκό εισόδημα, στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση του φόρου αλληλεγγύης, νέες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, κ.ά.), σε εμπορεύματα και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να μειώσουν κι άλλο την κάλυψη των ήδη μειωμένων αναγκών τους, αυξάνοντας τη φτώχεια. Τσακίζουν το ΕΚΑΣ, δίνουν τη δυνατότητα πώλησης των δανείων πρώτης κατοικίας. Ωθούν αντικειμενικά σε ξεκλήρισμα φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας τους. Αποφάσισαν τον «κόφτη» για μελλοντικές αυτόματες περικοπές στις ελάχιστες κρατικές παροχές που απέμειναν για το λαό. Δίνουν στο κεφάλαιο νέες φοροαπαλλαγές και κρατική χρηματοδότηση για επενδύσεις, διάφορες επιδοτήσεις, όπως για θέσεις εργασίας, κινδύνους μειωμένης κερδοφορίας, κρατικούς τομείς της οικονομίας με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων για να αναπαράγουν διευρυμένα την κερδοφορία τους κ.λπ. Κόβουν από το λαό και δίνουν στο κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο «Ο Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών, θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.

1827 Ο ελληνικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Κόχραν, αποτυγχάνει να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1844 Οι υφαντουργοί της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. Επεμβαίνει ο στρατός με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα, οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την ανέγερση πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει τη Χωροφυλακή, που χτυπά και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ τους και τον Αντόνιο Γκράμσι).

1934 Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης.

1936 Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. Η κυβέρνηση Μεταξά στήνει ακόμα και πολυβόλα στους δρόμους, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

1936 Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λεόν Μπλουμ. Το ΓΚΚ δεν συμμετείχε, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση της κυβέρνησης και ήρε την υποστήριξή του.

1944 Εννέα μήνες μετά την απόβασή τους στην Ιταλία, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

1944 Γερμανοί στρατιώτες και Ελληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στον Κοσκινά Καρδίτσας προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Απωθούνται με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα. Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες διεξάγονται στην Καισαριανή, μεταξύ μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1991 Επειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο στην Αλβανία παραιτείται.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει της πορείας του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ