Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέρες πολύμορφης δράσης και πρωτοβουλιών της ΚΝΕ

Αύριο Παρασκευή παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας

Συνεχίζονται αύριο Παρασκευή οι πολύμορφες παρεμβάσεις που οργανώνει η ΚΝΕ για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας.

Η πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων που προσλαμβάνονται στις δομές Υγείας είναι μέσα από τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης ή είναι πρακτικάριοι που καλύπτουν ανάγκες μόνιμου προσωπικού. Είναι απλήρωτοι, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος τις περισσότερες φορές. Δουλεύουν ανασφάλιστοι, σε νοσοκομεία και κλινικές, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ξένες, αφού οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες, ακόμα και σε υγειονομικό υλικό. Και μετά ξανά στην ανεργία.

Ενισχύεται συνολικά η βασική κατεύθυνση για υγεία - εμπόρευμα, η αξιοποίηση του τομέα της Υγείας για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Παραμένουν και οξύνονται οι ελλείψεις, οι συγχωνεύσεις, οι περικοπές στους μισθούς, η γιγάντωση των προγραμμάτων απασχόλησης και της απλήρωτης δουλειάς. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις, που, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η κατάργηση αυτής της κατάστασης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων έγινε «σχήμα λόγου» τώρα από τη νέα συγκυβέρνηση.

Δεν είναι αυτό το μέλλον που αξίζει στους νέους. Να ζουν μόνιμα με την ανεργία, τα κακοπληρωμένα προγράμματα, με τη μερική απασχόληση μόνιμη κατάσταση.

Γι' αυτό, στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ είναι να ανέβει η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με τη δραστηριότητα αυτή η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει συνέχεια στη συζήτηση, στην κοινή δράση δυναμώνοντας την πάλη για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Να απορροφηθούν οι άνεργοι απόφοιτοι των υγειονομικών σχολών.
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα σε όλους τους νέους των προγραμμάτων «απασχόλησης».
  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος.
  • Πληρωμή με βάση των κατώτατο μισθό του κλάδου. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, τους εργαζόμενους στα προγράμματα.
  • Κάθε νέος που τελειώνει το πρόγραμμα να δικαιούται επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των ανέργων με όχι λιγότερα από 600 ευρώ.

Αλλωστε, η επιστήμη εξελίσσεται καθημερινά, και μπορεί να διασφαλίσει σήμερα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας καθολικές και δωρεάν για όλο το λαό. Κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές χιλιάδες στις Σχολές Υγείας, που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του λαού μας. Αυτό απαιτεί άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο δεν θα έχει την εξασφάλιση του κέρδους, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Πλούσιο ρεπορτάζ από τη μεγάλη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ που τιμά τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

-- Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Ναζίμ Χικμέτ, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 13 και 14 Ιούνη, στον Περισσό.

-- Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας την Κυριακή 7 Ιούνη διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 4 και 5 Ιούλη θα γίνει στο Ναύπλιο, το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Παρεμβάσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Η Παρασκευή 5 Ιούνη είναι μέρα δράσης για την Υγεία.

-- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας τον Ιούνη.

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στην Ακροναυπλία και την Τρίπολη τιμούν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Από το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο το 2010, όπου και πάλι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ είχαν επισκεφτεί την Ακροναυπλία
Από το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο το 2010, όπου και πάλι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ είχαν επισκεφτεί την Ακροναυπλία
Το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 4-5 Ιούλη, στο Ναύπλιο, με σύνθημα εμπνευσμένο από τον Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας, 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και θα λειτουργεί από τις 3 Ιούλη, με πρόγραμμα πολύμορφων νεανικών δραστηριοτήτων.

Το Σάββατο 4 Ιούλη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα επισκεφτούν την Ακροναυπλία, όπου λειτούργησαν οι φυλακές πολιτικών κρατουμένων την περίοδο 1937-1943. Την Κυριακή 5 Ιούλη, οι κατασκηνωτές θα συμμετέχουν στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Αη Θανάση στην Τρίπολη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των αλύγιστων, των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949.

Η στάση των κομμουνιστών στην Ακροναυπλία, στα στρατοδικεία και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα αποτελεί μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Γι' αυτό και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, μπροστά στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, παίρνουν πρωτοβουλίες για να αναδείξουν αυτή την αλύγιστη στάση στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τιμώντας νεαρούς εκτελεσμένους Αρκάδες

Σ' αυτό το πλαίσιο, το Τομεακό Συμβούλιο Αρκαδίας της ΚΝΕ, μπροστά και στην εκδήλωση που θα οργανωθεί για τους εκτελεσμένους που καταδικάστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, προγραμματίζει να εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για τους νέους σε ηλικία εκτελεσμένους Αρκάδες. Στόχος του είναι να αναδειχθεί με γλαφυρότερο τρόπο η «μαύρη» ιστορία του «θανατοδικείου» της Τρίπολης, να γνωρίσει η νεολαία της Αρκαδίας αφανείς νεολαίους ήρωες του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, να προβληθεί ο σύγχρονος ηρωισμός που βρίσκεται στην καθημερινή πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Την αρχή την έκανε ήδη με μια ανακοίνωση για την Καίτη Κόλλια, μαθήτρια 17 ετών που εκτελέστηκε το Μάη του 1949. Σημειώνει, λοιπόν, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΤΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ:

«Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1948, ένα τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (του Στρατού που πάλεψε από το 1946 ως το 1949 για να κάνει ο λαός μας κουμάντο στον τόπο του) με έδρα τον Πάρνωνα, επιστρέφοντας από μια αποστολή, στάθμευσε για λίγο στο Αστρος. Αμέσως παρουσιάστηκαν και ζήτησαν από τους αντάρτες να τις πάρουν μαζί τους δύο νεαρές μαθήτριες του Γυμνασίου. Η μία από τις δύο ήταν η Καίτη Κόλλια, 16 χρονών. Την απόφαση να βγει στο βουνό την είχε πάρει από καιρό.

Η Καίτη, επειδή ήταν γεροδεμένη, πήρε όπλο και έγινε ακροβολιστής. Ηταν μια άξια αγωνίστρια, πολύ αγαπητή στους συναγωνιστές της.

Πιάστηκε στα μέσα Μάρτη 1949 και κλείστηκε σε στρατόπεδο της Τρίπολης. Οι πρώην δοσίλογοι του Αστρους, με τη βοήθεια κάποιων βρωμερών χαφιέδων, έδωσαν πληροφορίες ώστε το Στρατοδικείο της Τρίπολης να την καταδικάσει σε θάνατο.

Στη δίκη, η Καίτη στάθηκε παλικάρι. Δεν κλάφτηκε, υπερασπίστηκε το Δημοκρατικό Στρατό και ανέτρεψε το κατηγορητήριο. Ομως, η θανατική της καταδίκη είχε παρθεί από πριν. Η Καίτη το γνώριζε, γι' αυτό, πριν την πάρουν για το Στρατοδικείο και από εκεί για την εκτέλεση, ζήτησε από μια συνομήλική της συγκρατούμενη ένα ολοκαίνουργιο φόρεμα που είχε. Το φόρεσε και έσυρε πρώτη το χορό, μέσα σε μια μεγάλη σκηνή. Σαν τελείωσε, είπε: "Τώρα ας με σκοτώσουν"!

Αυτή η στάση δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά είναι ο κανόνας των κομμουνιστών.

Οι εκτελεσμένοι της Τρίπολης δολοφονήθηκαν από το κράτος των αστών, που εκείνη την περίοδο έπαιρνε μέτρα ενάντια σε όποιον σήκωνε κεφάλι, σε όποιον βοηθούσε ή απλά συμπαθούσε το ΚΚΕ και το Δημοκρατικό Στρατό. Οι αστοί φοβόντουσαν ένα λαό που με τα όπλα πάλεψε πρώτα κόντρα στους Γερμανούς, έπειτα κόντρα στους Αγγλους "συμμάχους" (το Δεκέμβρη του '44) και είχε πάρει πλέον απόφαση να παλέψει και κόντρα στους ντόπιους δυνάστες, που τον θέλανε πάλι σκλαβωμένο με τα δεσμά των καπιταλιστών.

Οι εκτελεσμένοι της Τρίπολης δε γεννήθηκαν "ήρωες", έγιναν ήρωες μέσα από τη σύγκρουση με τον κόσμο των εκμεταλλευτών. Μπορούσαν να μην εκτελεστούν, απλά υπογράφοντας μια "δήλωση μετανοίας", αποκηρύσσοντας όσα πίστευαν και πάλεψαν. Δεν το έκαναν όμως, έβαλαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και γι' αυτό αξίζουν μια θέση στην ιστορία του λαού μας, αξίζουν να τους μάθουν όλοι οι νέοι της Αρκαδίας και με ένα στόμα να πουν:

Αυτοί είναι οι δικοί μας ήρωες! Θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς!».

Ο χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη

Αμέσως μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το λόγο έλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Σύντροφε Δημήτρη Κουτσούμπα,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα, καθώς και την ΚΕ του ΚΚΕ, για την τιμή που μου κάνουν και τη χαρά που μου δίνουν.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας με μεγάλη συγκίνηση, γιατί τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ. Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος Πόλεμος, οι διώξεις που ακολούθησαν την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, η βαθιά παρανομία με την ένοπλη προσπάθεια το 1944 μέσα στην Αθήνα, που πνίγηκε στο αίμα, η Ικαρία και η Μακρόνησος, η αναγεννητική προσπάθεια μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες. Η παράνομη δράση με την ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου, δέκα μέρες μετά την επικράτηση της χούντας. Αργότερα, υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα και τέλος η εκλογή μου ως βουλευτής του Κόμματος το 1981 και 1985.

Οπως βλέπετε, το "βιογραφικό" μου είναι γεμάτο από τους αγώνες που έδωσα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, αγώνες που συνδυάστηκαν με τις μουσικές συνθέσεις εκείνης της εποχής, με κορυφαία έργα τη "Ρωμιοσύνη" και τις "Γειτονιές του Κόσμου" και τα δύο σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και το δεύτερο αφιερωμένο στον αγαπημένο μου σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη.

Η μεγάλη μας φιλία, που ξεκίνησε μέσα από τη φυλακή, κράτησε δυνατή και αμετάβλητη ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Και όταν ήμουν βουλευτής, ήθελε το γραφείο μου να είναι απέναντι στο δικό του, στο κτίριο του Περισσού, στο έκτο πάτωμα. Βγαίναμε, βλέπετε, κι οι δύο μέσα από το καμίνι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, ενώ στον καιρό της χούντας, μας δένανε με χειροπέδες μαζί, χέρι με χέρι, στις διάφορες μεταγωγές από φυλακές σε νοσοκομεία και το γεγονός αυτό μας έδεσε για πάντα.

Πιστός κομμουνιστής και μεγάλος ηγέτης, ανοιχτόμυαλος, σοβαρός, σοφός και ατσαλένιος, μου λείπει και πιστεύω ότι λείπει σε όλους μας. Τώρα τον νιώθω να είναι παρών σ' αυτή μας τη συγκέντρωση, γεγονός που με γεμίζει με βαθιά συγκίνηση.

Ετσι, τελειώνοντας το χαιρετισμό αυτόν, ας μου επιτραπεί να αφιερώσω τη σημερινή εκδήλωση στον Χαρίλαο Φλωράκη, σύμβολο του αληθινού κομμουνιστή και να σας ευχαριστήσω, ακόμα μια φορά, για την τιμή που μου κάνατε και που είναι κατά κάποιο τρόπο η δικαίωση μιας ζωής.

Γεια χαρά».

Τα τραγούδια του μιλάνε στις καρδιές όλων των λαών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Παραθέτουμε την ομιλία:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδεχόμαστε σήμερα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, εδώ στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, για να τιμήσουμε όλοι και όλες μαζί τα 90 χρόνια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Αγαπητέ Μίκη,

Ευτύχησες για πάνω από 70 χρόνια να δεις τα έργα σου να ριζώνουν στην καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού, γιατί σε αυτά τα έργα είναι χαραγμένα οι αγωνίες, οι πόθοι, τα οράματά του.

Και οι ρίζες είναι τόσο βαθιές γιατί το έργο που δημιούργησε ο Μίκης είναι εμπνευσμένο και ζυμωμένο με τους ιστορικούς αγώνες του λαού μας.

Αυτά τα έργα με το γνήσιο ανθρωπισμό, αναδύουν αυτό που έλεγε και ο Μπρεχτ: "Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα, ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ιδωθεί μόνον «από τα κάτω», από τη σκοπιά των καταπιεζόμενων και των εκμεταλλευόμενων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα".

Γι' αυτό και τα τραγούδια του ταυτόχρονα μιλάνε στις καρδιές όλων των λαών, των καταπιεσμένων και κατατρεγμένων όπου Γης. Τα τραγουδάνε στη γειτονική μας Τουρκία, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, στη Λατινική και τη Βόρεια Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική, στην Αυστραλία.


Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, που έβαλε στα χείλη μας και την καρδιά μας, για να "πολεμάμε και να τραγουδάμε", τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών όπως του Γιάννη Ρίτσου, "Μικρός λαός και πολεμά, δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι", αλλά και ..."τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει... νάτη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει...", είναι παρών με το έργο του σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας.

Σήμερα είναι μαζί μας, δίνει το "παρών" του στη μεγάλη εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια των γενεθλίων του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.

Εργα εμπνευσμένα από τα κοινωνικά βιώματα του λαού μας

Η μουσική ιδιοφυία του Μίκη Θεοδωράκη συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το αναγνωρίζει αυτό σήμερα.

Η προσφορά όμως στον πολιτισμό ήταν πάντα συνυφασμένη με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας.

Ηταν έκφραση της αγωνίας μιας προσωπικότητας ανήσυχης, δημιουργικής, για να βρει τρόπους να συμβάλει και στην πνευματική πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας, ταυτόχρονα με την αναχαίτιση μιας συνεχούς απόπειρας φθοράς και παρακμής.

Στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη συναντάμε τη βαθιά αλληλεγγύη της τέχνης στη ζωή και τους αγώνες του λαού μας. Δεν μπορείς να μη νιώσεις ακριβώς αυτό, όταν ακούς τα τραγούδια του.

Ηδη αυτό νιώθουμε όλοι απόψε εδώ, χωρίς ακόμα να μας έχουν χαϊδέψει τα αυτιά, να ταρακουνήσουν το είναι μας οι νότες, η μουσική, τα τραγούδια του, τα τραγούδια μας.

Πριν από 5 χρόνια σε εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

"Θυμάμαι τις πρώτες συναυλίες του Μίκη, πριν 45 - 50 χρόνια στο Λυκαβηττό που ξεκίνησε ο Μίκης κι έγινε ο ίδιος ένα μεγάλο κίνημα. Ποτέ άλλοτε δεν δέθηκε τόσο πολύ το πολιτικό σύνθημα με την τέχνη. Πρέπει να ξαναγεννηθεί αυτό το κίνημα. Ο Μίκης έδωσε τα πάντα σ' αυτό και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ".

Από τον συγκλονιστικό "Επιτάφιο", στο μεγαλειώδες "Canto General". Από την αθάνατη "Ρωμιοσύνη", τα "18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" και το "τραγούδι του νεκρού αδελφού", στο "Μαουτχάουζεν", το "Αξιον Εστί", τις "Μικρές Κυκλάδες", την "Πολιτεία Α' και Β'", τους "Λιποτάκτες", το "Αρχιπέλαγος" και τόσα άλλα σπουδαία έργα, ήχους, μελωδίες, μιας ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς.

Εμπνευσμένες από τα κοινωνικά βιώματα του λαού μας, τις ιστορικές, λαϊκές παρακαταθήκες, τις θυσίες, που με τη σειρά τους αυτά τα έργα συνόδεψαν τους καθημερινούς λαϊκούς ταξικούς αγώνες, ρίζωσαν στις καρδιές μας, έγιναν συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, της λαϊκής συνείδησης.

Μελωδίες, τραγούδια, που ντύθηκαν, χτίστηκαν πάνω σε σπουδαία ποίηση, κορυφαίων Ελλήνων ποιητών.

Σε εποχές δύσκολες, σε μέρες σκληρής πάλης του λαού μας, ενάντια στο φασισμό, στον καπιταλισμό, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Σε μέρες ηρωικής ανόδου του κινήματος, κοσμογονίας των επαναστατικών ιδανικών, αλλά και στις μέρες ήττας, διώξεων, εκτελέσεων, αντιδημοκρατικών μέτρων, απολύσεων, θυσιών και άφθαστου ηρωισμού των παιδιών του λαού μας στην πάλη τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ποίηση, μουσική και λαός έγιναν ένα

"Οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στους εργαζόμενους, στο λαό", είχε πει ο Μίκης σε συνέντευξή του στο "Ριζοσπάστη", πριν από λίγα χρόνια. "Μόνο αυτοί μπορούν να τους καταλάβουν. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να αγοράσει βιβλία τους. Πόσοι όμως είναι; Το πρόβλημα δεν είναι πρακτικό - ποσοτικό. Ο λαός δεν μπορούσε να πλησιάσει τη μεγάλη ποίηση, γιατί δεν είχε στη διάθεσή του τα κλειδιά για να ανοίξει τις πόρτες. Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του λαού τη μεγάλη ποίηση, είναι σα να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στο μαγικό κόσμο της λόγιας τέχνης. Αυτό υπήρξε και το «έγκλημά» μου. Βέβαια, τότε που το έκανα, το 1960, όχι μόνο ήλπιζα, αλλά είχα μπροστά και γύρω μου ανθρώπους που διαρκώς πλήθαιναν για να γίνουν τελικά κίνημα, ποταμός. Ολομόναχος πώς να προχωρήσω; Κι έγινε τότε το θαύμα. Και για μια ιστορική στιγμή, σε μια μικρή χώρα, για πρώτη φορά μετά την αθηναϊκή κοινωνία, ποίηση, μουσική και λαός έγιναν ένα. Για μια στιγμή που μας φωτίζει ακόμα".

Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και μεγαλούργησε. Ο Μίκης με το έργο του και την προσωπική του συμμετοχή, δήλωσε "παρών" σε όλη αυτήν την πορεία. Δικτατορία Μεταξά. Πόλεμος. Ξένη κατοχή. Φασισμός. Ναζισμός. Εθνική Αντίσταση. Απελευθέρωση. Δεκέμβρης. Αγγλικός ιμπεριαλισμός. Εμφύλιος πόλεμος. Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Μοναρχοφασισμός. Τρομοκρατία. Βασανιστήρια. Φυλακές. Εξορίες. Μακρονήσια. Εκτελέσεις.

"Κι όμως σταθήκαμε όρθιοι κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, πως το οφείλουμε στα δάκρυα και τις θυσίες αυτών των χιλιάδων και χιλιάδων πρωτοπόρων αγωνιστών, που έπεσαν ακολουθώντας τις σημαίες και τα λάβαρα με το κόκκινο αίμα, που φλόγιζαν, εξακολουθούν να φλογίζουν, τις καρδιές όσων πάλευαν και παλεύουν για την ελευθερία, την ειρήνη, το δίκαιο, τα δικαιώματα του λαού μας και όλων των λαών της Γης".

Είναι λόγια του Μίκη σε εκδήλωση του Κόμματος το 2008 στην Καισαριανή. Και συνέχιζε:

"Μπορεί τα βάσανά μας να μην πέρασαν ακόμα, λύκοι που διψούν για αίμα, σεργιανίζουν στις γειτονιές μας, ενώ τα τσακάλια του αντικομμουνισμού ξανασηκώνουν κεφάλι".

Σε όλες αυτές τις στιγμές ο Μίκης παρών

Κι αυτό το ζήσαμε, φίλες και φίλοι, όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την αντεπανάσταση, την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και της Σοβιετικής Ενωσης από το 1991 και δώθε.

Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στην Ουκρανία και αλλού.

Αντικομμουνιστικά μνημόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ίδιας της ΕΕ, ανιστόρητη εξομοίωση του ναζισμού - φασισμού με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, του Χίτλερ με τον Στάλιν.

Ανοδος των φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων όπως στη χώρα μας με τη δημιουργία και ενίσχυση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, γεννημένης μέσα στα σπλάχνα του σάπιου συστήματος.

Σε όλες αυτές τις στιγμές ο Μίκης παρών. Με τα τραγούδια του, με δηλώσεις και επιστολές του, όπως η επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ για το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο, όπως σήμερα, ως μάρτυρας κατηγορίας κατά της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Για την ανακούφιση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού και των λαϊκών αγώνων μας, συμμετείχε ως ιδρυτικό επίσης μέλος στο "Σπίτι του Αγωνιστή" που φιλοξενεί δεκάδες αγωνιστές, ανήμπορους, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Ο Μίκης έδωσε το "παρών" του, στη μεγάλη μάχη που έδωσε όλο το Κόμμα και η ΚΝΕ, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία, για τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ από τις καταστροφικές πλημμύρες του 1994, πραγματοποιώντας σειρά μεγάλων συναυλιών σε όλη τη χώρα.

"Παρών" δήλωσε και στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, πριν από 3 μήνες, με μήνυμά του στο δίκαιο αγώνα του λαού μας, για κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντεργατικών εφαρμοστικών τους νόμων, με βάση την πρόταση του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο αρνείται να φέρει στη Βουλή, αλλά προχωρά και σε νέα μνημόνια, βαφτίζοντάς τα αλλιώς, που περιέχουν νέες δεσμεύσεις ενάντια στο λαό, που ματώνουν τον ελληνικό λαό, μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας.

Ομως, όπως έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης: "Ολα αυτά δεν πρέπει να μας φοβίζουν, γιατί όπως έχει αποδειχτεί οι καρδιές και η πίστη είναι πιο δυνατές από τις σφαίρες και το μίσος. Πατάμε γερά σε αυτό το χώμα, το ποτισμένο με αίμα. Σε αυτό το χώμα που είναι δικό τους και δικό μας. Και τραγουδάμε τα τραγούδια μας που είναι και αυτά δικά τους και δικά μας. Κι έτσι θα προχωρήσουμε έως την τελική νίκη του Ανθρώπου".

Γι' αυτό και δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή αυτό που είχε δηλώσει στο "Ριζοσπάστη" πριν από 20 χρόνια:

"Από όλα τα είδη ζωής, ποιο είναι αυτό που αντέχει περισσότερο στο χρόνο; Η πνευματική, το πνευματικό δημιούργημα. Αυτό αντέχει. Και η αντοχή του, η διάρκειά του, δεν είναι παρά μια μορφή αθανασίας. Μια νίκη στο θάνατο, τον τελικό μας νικητή. Εκτός και αν με το πνευματικό έργο υψωθούμε εκεί που δεν μπορεί να μας φτάνει το αρπακτικό του χέρι. Ετσι είναι συλλογική, και όχι αποκλειστικά προσωπική, η νίκη με το θάνατο, όταν η κοινωνία μιας εποχής μπορεί να εκφραστεί και αναγνωριστεί μέσα στην πνευματική δημιουργία".

Τέχνη διαχρονική, ζυμωμένη με τους καημούς, τις αγωνίες και την πάλη...

Γιορτάζουμε σήμερα 90 χρόνια δημιουργικά, που περικλείουν την τεράστια συμβολή του Μίκη στο λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και τη συμμετοχή του σε ιστορικούς αγώνες του λαού.

Σύντροφε Μίκη,

Η τέχνη που έπλασες, ζυμωμένη με τους καημούς, τις αγωνίες και την πάλη των ταπεινών και καταφρονεμένων, είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει. Υπήρξες και είσαι καταλύτης ενάντια στην πολιτιστική σήψη.

Θα ήθελα να τελειώσω με τα λόγια - προτροπή του Μίκη Θεοδωράκη, κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά επίκαιρα στις σημερινές συνθήκες:

"Ο Ελληνας πρέπει να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει πια. Πηγαίνει πίσω, πίσω, πίσω... κι όταν θα ακουμπήσει τον τοίχο, γίνεται ή προδότης ή ήρωας. Προσέξτε γιατί αυτή η ώρα φτάνει για τους νεότερους. Διαλέξτε!".

Είμαστε σίγουροι ότι η επιλογή θα είναι η σωστή για τους νέους και τις νέες, για το λαό μας. Μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ που θα τα γιορτάσουμε το 2018, με κεντρικό σύνθημα "100 χρόνια ΚΚΕ: Με το λαό για το σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος".

Απόψε θα μας συντροφέψουν σημαντικοί καλλιτέχνες της πατρίδας μας.

Μας ετοίμασαν μια μεγάλη γιορτή τιμής, χαράς, εκτίμησης, σεβασμού στα 90 γενέθλια χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ενα πρόγραμμα πλημμυρισμένο με πολλά σπουδαία τραγούδια του, δώρο γενεθλίων στο μεγάλο μας δημιουργό, κυρίως δώρο σε όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ.

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες.

Μίκη, χρόνια καλά!»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Μαγική συναυλία, μαγική βραδιά...

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση, με μια μοναδική συναυλία, αντίστοιχη του μεγέθους του έργου και της συνολικότερης προσφοράς του, τίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ, χτες το βράδυ, τα 90 χρόνια ζωής και δημιουργίας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ίδιος ο συνθέτης, που μπαίνοντας στο θέατρο τον υποδέχτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος στις κερκίδες χειροκροτώντας, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Α. Σικελιανού που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης... «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' την Ελλάδα».

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο ΓΓ της, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο ίδιος ο συνθέτης.

Με μια ωραία έκπληξη από τη μεριά της Μαρίας Φαραντούρη ξεκίνησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, όταν η ερμηνεύτρια είπε το τραγούδι «Κι εσύ να λείπεις» από τις «Γειτονιές του κόσμου», που αφιέρωσε ο Μίκης στον Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά αφιερώνεται και σε όλους τους αγωνιστές που «έφυγαν» και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν.

Στη συνέχεια τα φώτα στο θέατρο σβήνουν και η οθόνη γεμίζει με τη μορφή του Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει, να δημιουργεί, μαζί με τους ποιητές που τους στίχους τους έβαλε στο στόμα του λαού μας. Να μετέχει στους αγώνες, στις πορείες ειρήνης, στο ιδρυτικό Συνέδριο των Λαμπράκηδων, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Αποτυπώνεται η αδιάλειπτη και σταθερή σχέση που έχει με το ΚΚΕ.

Με τη φωνή της Βέρας Κρούσκα και του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου μεταφερόμαστε στα πρώτα του χρόνια, στην απόφασή του να γίνει μουσικός, στη συμμετοχή του στο ΕΑΜ, στις μάχες του Δεκέμβρη, στις εξορίες και τις φυλακές. Χρόνια που τον σημαδεύουν και αποτυπώνονται στα έργα του. Συγκλονιστική στιγμή όταν η οθόνη γεμίζει με την παρουσία του Μ. Θεοδωράκη και του Γ. Ρίτσου, να συζητούν και να θυμούνται τη μελοποίηση του «Επιταφίου», για την αφιέρωση που του έκανε ο ποιητής: «Το βιβλίο τούτο κάηκε από τον Μεταξά στα 1938 κάτω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός».

Θέση στη σκηνή παίρνει η ορχήστρα, με τους εξαιρετικούς μουσικούς: Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώργο Καλτσούνη (τρομπέτα), Δημήτρη Κουφαλάκο (φυσαρμόνικα - φαγκότο), Λεωνίδα Κυρίδη (μπάσο), Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο), Νίκο Πανά (τρομπόνι), Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (ντραμς), Γιώργο Σαρίκο (κρουστά), Τάσο Βιτσεντζάτο (τρομπέτα) και Κώστα Σταυρόπουλο (κιθάρα). Σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Ενας ένας οι τραγουδιστές ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα... «Ομορφη πόλη», «Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»... Τραγούδια που μας έχουν εμπνεύσει, συντροφεύσει τόσο στους αγώνες μας, όσο και στις πιο προσωπικές, καθημερινές μας στιγμές... «Της εξορίας», «Μέρα Μαγιού», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», Τραγούδια από το «Μαουτχάουζεν», τη «Ρωμιοσύνη», το «Αξιον Εστί» και άλλα πολλά.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Βασίλης Λέκκας και η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύουν μοναδικά τραγούδια μεγάλων μας ποιητών και στιχουργών, των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Θεοδωράκη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ερρίκου Θαλασσινού, Μιχάλη Γκανά και Δημήτρη Χριστοδούλου.

Στην οθόνη, πίσω από την ορχήστρα προβάλλονται φωτογραφίες, εικόνες, πλάνα, που έχουν είτε πιο άμεση σχέση με τον Μίκη, είτε αποτυπώνουν την περίοδο στην οποία γράφτηκαν κι αναφέρονται.

Στη συναυλία παραβρέθηκαν οι πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Κύπρου και ο Γραμματέας της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Επίσης, οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Καισαριανής και Χαϊδαρίου και πλήθος κόσμου.

Μια ξεχωριστή στιγμή

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέδωσε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Μίκη Θεοδωράκη, αντίγραφο από τα αρχεία του Κόμματος, με το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μίκη, το Δεκέμβρη του 1969, από τις φυλακές του Ωρωπού, όπου ήταν φυλακισμένος.

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας

Την Κυριακή 7 Ιούνη. Μετάβαση με πούλμαν από το Μεταξουργείο στις 7 π.μ.

Με την πλούσια φύση της Πάρνηθας και με κάποιες από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας θα έρθουν σε επαφή την Κυριακή, 7 Ιούνη, όσοι συμμετάσχουν στην πεζοπορία σε αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας που διοργανώνουν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πεζοπορία αρχίζει από τη Μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα, τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών, που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44, στη Μονή Κλειστών, συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.

Ηρωικές σελίδες Ιστορίας

Πέρα από τις μάχες με τον αντίπαλο, οι αντάρτες στην Πάρνηθα έδιναν και καθημερινές μάχες για την επιβίωση, για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και το νερό. Διαβάζουμε ενδεικτικά στο βιβλίο του Δημήτρη Κόλλια «Η Βοιωτία στον Αγώνα» χαρακτηριστικές αναφορές για τις δυσκολίες που συναντούσαν οι μαχητές του ΔΣΕ στην Πάρνηθα στις αρχές του 1948:

«Τον καιρό αυτό στην περιοχή της Πάρνηθας υπήρχαν πολλές δυσκολίες και πολλές φορές μάλιστα αξεπέραστες. Ολο το υψίπεδο των Δερβενοχωρίων ήταν άδειο από κόσμο. Τους είχαν κατεβάσει στη Μάντρα, Ελευσίνα. Από κτηνοτροφία εκεί πάνω δεν υπήρχε τίποτα. Για να πάρεις ένα κομμάτι ψωμί, έπρεπε να κάνεις ολόκληρη επιχείρηση και αυτό να το κουβαλήσεις στην πλάτη. Με ζώα δεν μπορούσες να κινηθείς. Ηταν δύσκολο. Το νερό και αυτό πολύ δύσκολο, γιατί οι πηγές ήταν λίγες και αυτές τις έπιανε ο Στρατός. Τα πυρομαχικά τα κουβαλούσαμε στην πλάτη και αυτά.

(...) Σάββατο βράδυ, ξημερώνοντας Κυριακή της Αποκριάς, βρεθήκαμε σε μια περιοχή πάνω από τη Μαλακάσα, που λέγεται Σαλονίκι. Ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος, αλλά καλός. Ξεκινήσαμε βόρεια. Κατεβήκαμε στο δημόσιο δρόμο, δυτικά από τη Μαλακάσα. Περάσαμε το δρόμο και όχι πολύ μακριά ήταν κάτι μαντριά. Πήραμε μερικά αρνιά, ζώα δεν υπήρχαν να τα μεταφέρουμε, αλλά και αν υπήρχαν, δεν γινόταν τίποτα, γιατί δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε μονοπάτι. Τα σφάξαμε, τα καθαρίσαμε από τα εντόσθια και τα μεταφέραμε με τα τομάρια, αφού τα πληρώσαμε.

(...) Τα πήραμε στην πλάτη και ανηφορίσαμε για το Σαλονίκι. Αρχισε να χιονίζει. Το χιόνι ήταν λίγο, όμως η ανηφόρα και η γλίστρα ήταν φοβερή. Πήγαινες ένα βήμα μπρος και δύο... πίσω. Οταν βγήκαμε στην ανηφόρα, ξημέρωσε μια λιακάδα, αλλά με μια παγωνιά που έκοβε τις πέτρες. Εκεί πάνω είχε πολύ χιόνι. Δίπλα και λίγο πιο πέρα ήταν κάτι παλιά μαντριά χωρίς πρόβατα. Πηγαίναμε προς τα κει. Πολλοί, μπορώ να πω, έμειναν από την παγωνιά, πάγωσαν. Σιγά σιγά όμως φτάσαμε. Ανάψαμε φωτιές και συνήρθαμε».

  • Δηλώσεις για συμμετοχή στην πεζοπορία γίνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kne@kne.gr Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (Mεταξουργείο) στις 7.00 το πρωί. Οι διοργανωτές επισημαίνουν ιδιαίτερα πως τόσο η φύση της διαδρομής, όσο και η χρονική διάρκειά της δεν είναι κατάλληλες για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο το πρόγραμμα και για το μήνα Ιούνη

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, μαθημάτων και προβών συνεχίζει τη λειτουργία του το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Ιούνη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 5/6, στις 21.00, προβολή της ταινίας «Τα χρόνια της θύελλας» του Νίκου Τζίμα.

Σάββατο 6/6, στις 18.00, απαγγελίες και μουσική από τα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου από τις Οργανώσεις Φυσικομαθηματικής και Υγείας.

Κυριακή 7/6, παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τον Ναζίμ Χικμέτ, «Ζεσταίνοντας τα χέρια μας στη φωτιά / Της μεγάλης οργής και της άγιας ελπίδας μας», από την Οργάνωση Καλλιτεχνών.

Παρασκευή 12/6, στις 20.30, «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, από το θίασο «Υιόβακχος».

Κυριακή 21/6, στις 20.00, σύσκεψη με μαθητικά καλλιτεχνικά σχήματα ενόψει του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τρίτη 23/6, στις 21.00, προβολή της ταινίας «The Basketball diaries».

Πέμπτη 25/6, στις 18.00, παρουσίαση συλλογικών εργασιών από ομάδες μαθητών της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Κάθε Παρασκευή, στις 18.00 - 20.00, πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά (προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων δημοτικού) από ομάδα παιδαγωγών, με τίτλο «Παίζω και Δημιουργώ!»

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μαθήματα και πρόβες

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής και ορθοφωνίας.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.

Κάθε Σάββατο, 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και Κυριακή 18.00 - 21.00: Το Στέκι είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την ομάδα λειτουργίας.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Σχήμα παραδοσιακής μουσικής.

Για πληροφορίες, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Ναζίμ Χικμέτ

Μετά τα Επιστημονικά Συνέδρια για τους Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη και Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει στις 13 και 14 Ιούνη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, Επιστημονικό Συνέδριο για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!»

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το ταραχώδες ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται από πολύ νωρίς η προσωπικότητα και η επαναστατική σκέψη του Χικμέτ, η πορεία των πολιτικο-ιδεολογικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, οι αισθητικές επιδράσεις που δέχτηκε και άσκησε με τη σειρά του, η τομή που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία σε συνδυασμό με στοιχεία από τη βιογραφία του επαναστάτη δημιουργού.

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό»

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το λογοτεχνικό κυρίως έργο του Χικμέτ (ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, παραμύθια κ.λπ.) με έμφαση στο πρωτοπόρο περιεχόμενο και την πρωτοποριακή - για τα τότε δεδομένα της τουρκικής λογοτεχνίας - μορφή του. Κυρίως θα αναδειχτεί η ταξική θέση του Χικμέτ απέναντι στο βασικό ερώτημα «τέχνη για ποιον και για ποιο σκοπό», στο οποίο απαντά με τη συνειδητά ανεπιφύλακτη και μαχητική στράτευσή του στον αγώνα για τη συνένωση, εμψύχωση και προτροπή των καταπιεσμένων να παλέψουν για την κοινωνική τους απελευθέρωση μέχρι να πάρει τέλος «της δυστυχίας το συμπόσιο».

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»

Η ενότητα αυτή θα είναι αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό του Χικμέτ, στη διεθνή απήχηση του έργου του, στη θέση της πάλης των Ελλήνων κομμουνιστών μέσα σ' αυτό και γενικότερα τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στην πρόσληψή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα απαντηθεί η σύγχρονη εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του με μεθόδους εκλεκτικισμού και άμβλυνσης των επαναστατικών αιχμών της δημιουργίας του.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Συνέδριο θα είναι η κορύφωση ενός κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (κινηματογραφικές προβολές, συναυλία του Θ. Μικρούτσικου με μελοποιημένα ποιήματα του Χικμέτ από τον ίδιο και τον Μ. Λοΐζο), αλλά και θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να γίνει πιο πλατιά γνωστό στο κοινό το έργο του σπουδαίου κομμουνιστή δημιουργού.

Τετάρτη 10 Ιούνη, ώρα 8.00 μ.μ.

Συναυλία από μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους κι ο γνωστός εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης και Ελληνες καλλιτέχνες.

Σάββατο 13 Ιούνη, ώρα 10.00 π.μ.

Στην έναρξη του Συνεδρίου και προς τιμήν των 70χρονων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, θα παρουσιαστεί δραματοποιημένο από επταμελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, το απόσπασμα «Τάνια» από το μνημειώδες έπος του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», που γράφτηκε στη φυλακή. Θεωρείται ίσως το βασικότερο έργο του Χικμέτ, αλλά δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στην Ελλάδα και έτσι είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη Σοβιετική κομσομόλα αντάρτισσα Ζόγια, που έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό πόλεμο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με υπέρτιτλους.

Κυριακή 14 Ιούνη

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου». Η παράσταση είναι βασισμένη σε γράμματα του Χικμέτ από τη φυλακή, με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ