Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι φοιτητές του ΠαΔΑ διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, πτυχία με αξία! 18 Μάη ψηφίζουν «Πανσπουδαστική ΚΣ»!

Οι φοιτητές του ΠαΔΑ στις σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών, Επιστήμης Τροφίμων βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό. Τρία χρόνια μετά τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν σε νέες κατηγοριοποιήσεις τμημάτων, είναι μπροστά στο ίδιο έργο θεατές. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων, οι διαρροές για κλείσιμο και υποβάθμιση Τμημάτων τινάζουν στον αέρα τις σπουδές και τα πτυχία τους, δημιουργούν νέες ταχύτητες πτυχίων, με την ίδρυση τριετών σχολών εφαρμοσμένων επιστημών (τύπου ΤΕΙ), αυξάνουν τα εμπόδια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να εργαστούν στο επάγγελμά τους με δικαιώματα.

Η κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Μάη στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ αποτελεί στοιχείο κλιμάκωσης της πάλης, για να μείνουν αυτά τα σχέδια στα χαρτιά.

Η εξέλιξη αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού οι φοιτητές του ΠαΔΑ και όλων των Τμημάτων που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» με τους νόμους Γαβρόγλου, δεν είδαν την πολυπόθητη αναβάθμιση που τους έταζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ολα αυτά τα χρόνια κάθε κυβέρνηση υπόσχεται «αναβάθμιση» και φέρνει νέα υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και των πτυχίων! Υπόσχεται «σύνδεση με την εργασία» και φέρνει μεγαλύτερη αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα!


Αυτή την πολιτική ήρθε η ώρα να καταδικάσουν μαζικά στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών στις 18 Μάη. Με ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», να δυναμώσουν τη φωνή της διεκδίκησης, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Κάθε φοιτητής που αγωνιά για το μέλλον του, έχει συμφέρον από το να αλλάξει τον συσχετισμό στον Σύλλογό του. Γιατί, την ώρα που:

  • Οι ελλείψεις σε καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υποδομές (αίθουσες, αμφιθέατρα), σε εργαστηριακό εξοπλισμό, σε προσωπικό καθαριότητας χτυπάνε κόκκινο, έχει σημασία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να διεκδικούν επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών και να μην στηρίζουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς, όπως κάνουν οι εκπρόσωποι των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.
  • Η ακρίβεια κατατρώει τον μισθό και το χαρτζιλίκι του φοιτητή με τα πανάκριβα ενοίκια, το ρεύμα, τη σίτιση αλλά και τα έξοδα για σχεδιαστικά, ρόμπες, στηθοσκόπια, γενικά αναλώσιμα, μετακίνηση, έχει σημασία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να αγωνίζονται για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, για την ανέγερση νέων εστιών, για κατάργηση των φόρων στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, αντί να δικαιολογούν το κύμα των ανατιμήσεων στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας».
  • Από τον προηγούμενο κύκλο συγχωνεύσεων έχουν προκύψει Τμήματα χωρίς επιστημονική συνάφεια, χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση για τους αποφοίτους τους, έχει σημασία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να διεκδικούν πτυχία με αξία, που θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
  • Η πλειοψηφία των φοιτητών αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές της σε κακοπληρωμένες δουλειές, χωρίς σταθερό ωράριο, έχει σημασία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να διεκδικούν μαζί με τα σωματεία Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών, όπως εμβόλιμη εξεταστική, απογευματινά εργαστήρια, άδειες μετ' αποδοχών, αλλά και όλους τους όρους για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάσουν απρόσκοπτα.
  • Οι απόφοιτοι πληρώνουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων και στερούνται την πλήρη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος, όπως οι απόφοιτοι των Τμημάτων Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έχει σημασία οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών για όλους τους αποφοίτους, που μπορούν με την επιστήμη τους να συμβάλουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Οι φοιτητές να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο! Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους!


Η κατάσταση αυτή, το μπάχαλο που συναντάνε καθημερινά, δεν οφείλεται σε ανικανότητα, έλλειψη σχεδίου, κακοδιοίκηση! Τόσα χρόνια άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις και τόσες διοικήσεις και βελτίωση δεν υπάρχει.

Στο σχέδιο των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα όνειρα και οι ανάγκες των φοιτητών είναι «εκτός θέματος», γιατί ο στόχος τους είναι να ικανοποιήσουν τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων γα απόφοιτους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, με σκόρπιες γνώσεις για σκόρπια δικαιώματα!

Για αυτόν τον λόγο οι φοιτητές δεν μπορούν να περιμένουν απαντήσεις από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που με το ένα χέρι στηρίζουν την πολιτική της υποβάθμισης και με το άλλο τάζουν λύσεις! Από τη μία αναγνωρίζουν τα κολέγια και τους δίνουν «επαγγελματικά δικαιώματα» και από την άλλη τάζουν στους φοιτητές λαγούς με πετραχήλια! Από τη μια στηρίζουν τη μετατροπή δεκάδων Τμημάτων σε 3ετή «ΤΕΙ» και από την άλλη πουλάνε «αναβάθμιση»! Από τη μια στηρίζουν την πολιτική της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της φοροληστείας για «το καλό της οικονομίας» και από την άλλη νομίζουν ότι θα τη βγάλουν καθαρή κερνώντας σφηνάκια τους φοιτητές! «Αριστοι» είναι μόνο στο ρουσφέτι και την εξαπάτηση!

Η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση και την αγωνιστική πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων! Με ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για ζωντανούς και αγωνιστικούς συλλόγους.

Μετά από τρία χρόνια «πανεπιστημιοποίησης», μετά από δυο χρόνια πανδημίας και μπροστά στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, είναι η ώρα οι φοιτητές να πάρουν τον λόγο και να διεκδικήσουν το πανεπιστήμιο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας.


Κώστας ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ