Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής

Εκδήλωση προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής πραγματοποίησαν το Σάββατο τα Παραρτήματα Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Διαλεχτή Πολυχρονίδου, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημειώνοντας πως «όσο κι αν προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία του "Μπλοκ 15" και των ηρώων που θήτευσαν σε αυτό, όπως κάνουν κυβέρνηση, δήμος Χαϊδαρίου και γερμανικό κράτος, με στόχο ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεχαστούν τα εγκλήματα των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, που προκύπτουν από την εγκληματική ιδεολογία τους, ούτε να τα δικαιολογήσουν ως εγκλήματα πολέμου γενικά, ούτε θα τους αφήσουμε να εξισώσουν ό,τι πιο σάπιο γέννησε ο καπιταλισμός με τον δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ». Τόνισε ότι «η Πρωτομαγιά είναι μέρα - σύμβολο του αγώνα της εργατικής τάξης όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας: Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής» και πρόσθεσε πως «η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για άλλη μια χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, σε συνθήκες που οι λαοί μετρούν τα εκατομμύρια των νεκρών τους. Η διαχείριση της πανδημίας από όλες τις καπιταλιστικές χώρες απέδειξε ότι ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη, τονίζοντας πως «στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου η εργατική τάξη θα διατρανώσει την απάντησή της».

Εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Ζαγγανάς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η 1η Μάη δείχνει το δρόμο για το μέλλον!

Τρίπολη
Τρίπολη
Σε όλη τη χώρα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και έστειλαν το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα να δοθεί μαχητική, εργατική - λαϊκή απάντηση.

Η συμπλήρωση 135 χρόνων από την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο συνέπεσε με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την κορυφαία κατάκτηση της εργατικής τάξης με την καθιέρωση 10ωρης εργασίας.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί τον Μάη του 1936, μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων (βλέπε αναλυτικά σελ. 14 - 15).

Η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ τίμησε τους νεκρούς της εργατικής τάξης καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928. Ο Γραμματέας της ΤΕ, Ορέστης Λιώλης, μετά την κατάθεση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους συντρόφους Γκινέ Κώστα, Δαλδόγιαννη Σταμάτη, Παπαϊωάννου Γιάννη, Φάβα Κώστα και Χυτήρη Κώστα που έζησαν και έδρασαν κατά τον Μεσοπόλεμο και στην Ξάνθη και εκτελέστηκαν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Στην Αλεξανδρούπολη, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ προχώρησαν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα, έχοντας στο νου και την καρδιά ότι «η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον!», όπως αναφέρει και το μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Αλεξανδρουπολίτη Κοσμά Ποντίκη του Στυλιανού, που ήταν ένας από τους 200 ήρωες της Καισαριανής. Στέλεχος του ΚΚΕ, συνδικαλιστικό στέλεχος των ναυτεργατών Αλεξανδρούπολης. Το 1932 εκτοπίστηκε στη Σίκινο για ένα χρόνο και το 1935 φυλακίστηκε στις φυλακές Αίγινας. Ηταν υποψήφιος βουλευτής Εβρου το 1935 με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών και Αγροτών (ΕΜΕΑ) και το 1936 με το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΠΜ). Η δικτατορία του Μεταξά τον παρέδωσε μαζί με άλλους φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους στους ναζί κατακτητές και τελικά οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή μαζί με τους 199 συντρόφους του, ως αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού από τον ΕΛΑΣ.

Στην Καβάλα η ΤΕ του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Αγαλμα του Καπνεργάτη τιμώντας τα 135 χρόνια από την εξέγερση του Σικάγου. Ομιλία πραγματοποίησε ο Γραμματέας της ΤΕ, Καταπόδης Βασίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΚΚΕ δίνει το χέρι του στους εργάτες και τις εργάτριες, σε όλους αυτούς που είδαν να αξιοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα για να φορτωθούν στις δικές τους πλάτες τα βάρη από τη νέα καπιταλιστική κρίση, όπως οι εργαζόμενοι των πετρελαίων που έρχονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας και οι 135 «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι της ΒΦΛ. Πρόσθεσε πως η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στη δύναμη της εργατικής - λαϊκής πάλης, στη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, απευθύνοντας παράλληλα πλατύ κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων στις 6 Μάη, «εδώ στην πλατεία - σύμβολο των αγώνων των πατεράδων και των παππούδων μας, των ηρωικών καπνεργατών».

Ελευσίνα
Ελευσίνα
Καταθέσεις στεφάνων από Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου σύντομη ομιλία έκανε το μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Βαργεμίδης, στη Δράμα, όπου στη συγκέντρωση μίλησε η Μαρία Μάλλη, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και στη Θάσο.

Στα Γιαννιτσά, η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Ακολούθησε εξόρμηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου τα μέλη του Κόμματος συζήτησαν για το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς.

Στα Γρεβενά, στεφάνι κατέθεσε η Παναγιώτα Ντάγκα, Γραμματέας της ΤΕ, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η Τομεακή Επιτροπή Σερρών, το Σάββατο 1η Μάη, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου.

Στις πόλεις της Θεσσαλίας

Στη Λάρισα, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης πραγματοποίησε εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους. Ενημέρωσε τον κόσμο για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο χτυπιούνται τα όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Ταυτόχρονα, μοίρασαν στους αυτοαπασχολούμενους ανακοινώσεις με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κάλεσαν το λαό της πόλης να συμμετάσχει στην απεργία στις 6 Μάη.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στην Καρδίτσα, αντιπροσωπείες της ΤΕ του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Δικαστηρίων. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Βασίλης Κρανιάς και από την ΚΝΕ η Γραμματέας του ΤΣ, Μαρίνα Φυτσιλή.

Στα Τρίκαλα, σε κλίμα συγκίνησης αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, σημειώνοντας πως «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο στη μαχητική λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ, και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τίμησαν τους νεκρούς της εργατικής τάξης με κατάθεση στεφανιών στα σημεία της πόλης όπου δολοφονήθηκαν οι ήρωες Στρατής Περγαλίδης και τα αδέρφια Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου, τον Ιούνη του 1947. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Οι κόκκινες σημαίες ανέμισαν «κάνοντας ξεκάθαρο ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τη φωνή για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Απαντάμε με τις διεκδικήσεις μας με σύνθημα: "Δεν μένουμε θεατές απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας"», όπως τονίζει η ΤΕ Ηρακλείου.

Χανιά
Χανιά
Στα Χανιά, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι. Μετά την κατάθεση του στεφανιού, ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα τους εργάτες του Σικάγου του 1886. Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, μεταξύ αυτών ο Καλαφατάκης από τον Πλατανιά, ο Κορναράκης από το Σφακοπηγάδι Κισσάμου και ο Μαριακάκης από τον Βάμο».

Στο Ρέθυμνο, κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη). Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, Γραμματέας της ΤΕ Ρεθύμνου, ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος, ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος της ΤΕ και δημοτικός σύμβουλος, και ο Τζόνυ Γκιολίκου, Γραμματέας του ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Την κατάθεση έκανε ο Στέφανος Λαβράνος.

Η ΤΕ Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Πάτρα
Πάτρα
Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των 40 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην Τρίπολη, την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, ως αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στις 27 Απρίλη 1944, σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας.

Σε Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα

Στα Γιάννενα, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρολόι. Εκ μέρους της ΤΕ Ιωαννίνων κατέθεσε ο Μπάμπης Παππάς και εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΝΕ η Λαμπρινή Βλάχου.

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε το πρωί στο κάστρο της πόλης όπου κρεμάστηκε πανό με σύνθημα «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, εμπρός για τα "Σικάγο" της γενιάς μας!».

Η Κομματική Οργάνωση Ζίτσας του ΚΚΕ οργάνωσε λιτή εκδήλωση στο μνημείο του χωριού με κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των τεσσάρων Ζιτσιωτών που εκτελέστηκαν το Μάη του '44 στην Καισαριανή. Σύντομη ομιλία εκφώνησε ο Τάκης Τζίμας.

Στην Κεφαλονιά αντιπροσωπείες της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο καταθέτοντας στεφάνια προς τιμήν των δύο εκτελεσμένων προέδρων του Εργατικού Κέντρου, Χριστόφορου Παπανικολάτου και Σπύρου Μπουρμπούλη. Εκ μέρους του ΚΚΕ τα στεφάνια κατέθεσε ο Γραμματέας της ΤΕ, Διονύσης Αλιβιζάτος, και εκ μέρους της ΚΝΕ η Αγγελική Γαρμπή, μέλος του ΤΣ.

Ξάνθη
Ξάνθη
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μνημείο στις Βινάριες και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, καθώς και στον τοίχο των παλιών φυλακών Αργοστολίου, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν αντιστασιακούς αγωνιστές. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στη Λιβαδειά

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Σάββατο 1η Μάη, κατέθεσαν στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης, δίνοντας όρκο συνέχειας μέχρι τη δικαίωση του αγώνα της τάξης μας.

Στα νησιά του Αιγαίου

Στη Λέσβο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Μυτιλήνη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στη Χίο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Στρατής Κακαρίνος και εκ μέρους της ΚΝΕ η Χριστίνα Παληού. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα.

Αίγινα: Στο μνημείο των εκτελεσμένων των φυλακών

Η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων των φυλακών Αίγινας αποδίδοντας φόρο τιμής στους κομμουνιστές και αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν τόσο στο νησί της Αίγινας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Μνημείο του Εργάτη στην Ελευσίνα

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Στην Ελευσίνα, αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Το στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Κώνστας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κομοτηνή
Κομοτηνή

Καβάλα
Καβάλα

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά

Αίγινα
Αίγινα
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΕ ΚΚΕ - ΚΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς επίκαιρο στον αγώνα για το μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν των νεκρών της εργατικής τάξης και των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.

Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια και συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» μέλη της ΚΝΕ «υποδέχτηκαν» τις αντιπροσωπείες στην είσοδο του Σκοπευτηρίου.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Στεφάνι κατέθεσε και η ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ.

«Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλο τον λαό μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας: «Ανάσταση λαών και καλές γιορτές σε όλους και όλες. Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική - λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Τιμή και δόξα στους 200 της Καισαριανής και σε όλες τις θυσίες του λαού μας».


Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμη οι Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα παραβρέθηκε ο Ηλίας Σταμέλος, πρώην δήμαρχος Καισαριανής.

Αμέσως μετά τα μέλη της ΚΝΕ άφησαν από ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο, ενώ ακολούθησε το «Πένθιμο Εμβατήριο».

Στον Πειραιά

Στεφάνια στο μνημείο των νεκρών εργατών της απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά κατέθεσαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ, και του ΤΣ της ΚΝΕ.
Πειραιάς
Πειραιάς
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα για τους ήρωες της εργατικής τάξης κατατέθηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς το Σάββατο 1η Μάη

Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Το σύνθημα αντηχούσε από το πρωί του Σαββάτου 1 Μάη στους δρόμους της Καισαριανής, καθώς σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και έφτασαν με πορεία στον χώρο του Σκοπευτηρίου, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα προς τιμήν των νεκρών του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 1936, των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής. «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», ήταν τα συνθήματα που «σκόρπισε» η πορεία στο πέρασμά της, διαμορφώνοντας ένα κατακόκκινο ποτάμι από τα γαρύφαλλα και τα στεφάνια.

«Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμήνυσαν τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στην προετοιμασία της απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και δίνοντας απάντηση στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Φτάνοντας στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Επίσης ο ΣΦΕΑ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις γροθιές υψωμένες και τους ήχους του «Πένθιμου Εμβατηρίου», ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεθαυριανή απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνια και στο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.

Σε δήλωσή του από το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε τα εξής: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε. Γι' αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Σε Πειραιά και Λαύριο

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Εκδήλωση στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης αιματοβαμμένης απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς του Πειραιά. Με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή έφτασαν στο μνημείο, όπου κατέθεσαν στεφάνια, ενώ διαβάστηκε το ιστορικό της απεργίας του 1923. «Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας της εργατικής τάξης. Επιθεωρεί τις δυνάμεις της, καθορίζει στόχους για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. (...) Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!» τόνισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», υπενθύμισε το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στον Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Εκδήλωση τιμής πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής το Σάββατο 1η Μάη στο Λαύριο, με κατάθεση στεφάνων από σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε χρονικό που συνόψισε τα γεγονότα της μεγάλης απεργίας του Σικάγο την 1η Μάη 1886, καθώς και άλλων μεγάλων απεργιακών μαχών της εργατούπολης του Λαυρίου αλλά και της υπόλοιπης χώρας στα τέλη του 19ου και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.


Στο Πολυτεχνείο
Στο Πολυτεχνείο

Λαύριο
Λαύριο

Πειραιάς
Πειραιάς
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δόξα και τιμή στον ηρωικό Μάη του 1936!

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν το Σάββατο 1η Μάη αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, φορέων, φοιτητικών και αθλητικών συλλόγων.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, απ' όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι τον χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5ήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», έφτασαν στον χώρο.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και δεκάδων εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ακολούθησαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων: Της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Αλλά και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με το άκουσμα της Διεθνούς να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι' αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους. Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους, και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο όπου έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του '36 βρισκόταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».

Εκδηλώσεις τιμής σε όλη τη χώρα

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις σε μνημεία και τόπους συνδεδεμένους με τον ηρωισμό της εργατικής τάξης και με τις θυσίες της στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά το περασμένο Σάββατο από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Σε Πάτρα και Αγρίνιο

Σε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προχώρησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σωματείων και φορέων τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και προετοιμάζοντας παράλληλα την απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ ο Γιώργος Τσαπάρας και από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) η Αννα Ανδρεάτου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στεφάνια στο μνημείο των δολοφονημένων καπνεργατών κατέθεσαν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία του, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην εκδήλωση που οργανώνουν για την Πρωτομαγιά αύριο Τετάρτη 5 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 6 Μάη.

Σε Αρτα, Πρέβεζα και νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Αρτα, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε συγκέντρωση καταδίκης των εργοδοτικών εγκλημάτων και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνια στο εργοστάσιο «Ηπειρος», όπου σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ο 29χρονος εργάτης Χρήστος Ζορμπάς, και στην Εθνική οδό Αρτας - Ιωαννίνων όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος ταχυμεταφορέας Γιώργος Γούτζιας. «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών, ενώ κυρίως νεολαίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα. Στο εργοστάσιο «Ηπειρος» δεκάδες εργαζόμενοι άφηναν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Στη συγκέντρωση για τον νεαρό ταχυμεταφορέα έγινε αναφορά στα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να παρέχονται στους εργαζόμενους αυτού του κλάδου.

Εκδήλωση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Κάππα, έναν από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, οργάνωσαν σωματεία και φορείς της Πρέβεζας.

Τους δύο ηρωικούς προέδρους του, Χριστόφορο Παπανικολάτο και Σπύρο Μπουρμπούλη, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944, τίμησε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στη συνέχεια μαζί με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών στη θέση Βινάριες και στον τοίχο των παλιών φυλακών Αργοστολίου, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν αντιστασιακούς.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην Κέρκυρα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματεία του νησιού πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της τάξης μας. Η εκδήλωση έγινε στο χωριό Κουραμάδες, στο μνημείο του κομμουνιστή δάσκαλου Κώστα Χυτήρη, ενός εκ των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944.

Στη Λευκάδα, σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μαρκά.

Σε Εύβοια και Λιβαδειά

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργατικά σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά. Κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Να τιμήσουμε τους νεκρούς του Σικάγου, της Πρωτομαγιάς του '24, του Μάη του '36».

Στην Κρήτη

Τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης τίμησαν με κατάθεση στεφάνων σε μια σειρά από σημεία της πόλης σωματεία του Ηρακλείου. Εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν φόρο τιμής στον Στρατή Περγαλίδη, στους αδελφούς Χατζηγιώργη και σε όλους όσοι έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», διαμήνυσαν με το πανό τους συνεχίζοντας την προετοιμασία της μεθαυριανής απεργίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στεφάνια κατέθεσε στην πλατεία Αγ. Νικολάου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως» και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου.

Στην Πελοπόννησο

Στην Τρίπολη, σωματεία και φορείς της Αρκαδίας κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου την 1η Μάη 1944 εκτελέστηκαν 40 αγωνιστές από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας. Στο ίδιο σημείο την περίοδο 1947 - 1949 εκτελούνταν αγωνιστές με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης. «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο», σημείωσαν τα σωματεία, απέτισαν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Στεφάνια στο μνημείο της Ακροναυπλίας κατέθεσαν σωματεία της Αργολίδας. Τιμώντας όσους και όσες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν για το δίκιο της εργατικής τάξης έδωσαν τη διαβεβαίωση να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να βρει δικαίωση η θυσία τους.

Τους αγώνες όσων θυσίασαν τη ζωή τους διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα και καλύτερη ζωή τίμησαν σωματεία της Μεσσηνίας με εκδήλωση στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και μυλεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σε νησιά του Αιγαίου

Στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Μυτιλήνη κατέθεσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και σωματεία του, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Στη Ρόδο στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων ενώ με το πανό τους έστειλαν μήνυμα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Στην Κω, στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, σωματείων και φορέων. Οι πρωτοβουλίες για την Πρωτομαγιά συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, με εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καζούλη, και κορυφώνονται με την απεργία στις 6 Μάη.

Στη Χίο, σωματεία και φορείς του νησιού κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απεργία σε μέσα σταθερής τροχιάς και τρόλεϊ

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί στην απεργία και τους εργαζόμενους στα λεωφορεία

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 6 Μάη οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και τρόλεϊ, με αποφάσεις των σωματείων τους.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα λεωφορεία να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας απευθύνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, σημειώνοντας σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο: «Τι ελεύθερο χρόνο μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος με επαναλαμβανόμενες "κατσαρές" μέσα στη βδομάδα; Πόσα 10ωρα και 12ωρα θα αντέξει ένας τεχνίτης (...) ένας ηλεκτροδηγός ή τεχνικός; (...) Ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου θα γίνει ιδιοκτησία του εργοδότη και θα παραχωρείται με διευθυντικό δικαίωμα.

(...) Η κυβέρνηση μεθόδευσε να μεταφέρει την Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μάη για να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τη σημασία που έχει αυτή η μέρα για την εργατική τάξη της χώρας μας (...) Μαζί της συντάχθηκαν οι ανύπαρκτες και απαξιωμένες ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και σία), αντίστοιχα οι ίδιες παρατάξεις στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και στο Σωματείο Τεχνικών.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στις ανατροπές του αιώνα! Οδηγοί, τεχνίτες, όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες από το πρωί στις πύλες των Α/Σ δίνουμε την πρώτη απάντηση, συμμετέχουμε και περιφρουρούμε την απεργία. (...) Καλούμε όλους τους συναδέλφους τηρώντας τα μέτρα προστασίας να κατέβουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας που δεν θα σκύψουν το κεφάλι, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».

Για σήμερα στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει σωματεία στο μετρό και τα λεωφορεία (έναρξη μέχρι 9 το πρωί και 9 το βράδυ μέχρι λήξη), στο τραμ (12 μ. έως 4 το μεσημέρι).

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Την Πέμπτη όλοι στους δρόμους, όλοι στην απεργία!
  • Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει πάρει τον χαρακτήρα της πρώτης μαζικής απεργιακής απάντησης στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία στα εργασιακά δικαιώματα. Απέναντι στο νομοσχέδιο που επιβάλλει τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως οι αντεργατικές ανατροπές αποτελούν αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, έχουν σημάνει συναγερμό απέναντι στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για τα νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, για την απελευθέρωση των απολύσεων, για τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.

Ολο και διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

Μετά τις εκδηλώσεις και τις καταθέσεις στεφάνων με τις οποίες τίμησαν, το περασμένο Σάββατο, την 1η Μάη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Εκατοντάδες είναι τα σωματεία που κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦ ΣΕΚ), Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται τα πάνω από 300 σωματεία σε όλη τη χώρα που παίρνουν θέσεις μάχης στον απεργιακό αγώνα: Κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοβάθμιες οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αττική καλούν 3 Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) και περισσότερα από 150 πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Δεμένα τα βαπόρια

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Στην απεργία έχει καλέσει και η ΠΝΟ.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.«Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής», σημειώνει.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ολοι μαζί, σύλλογοι επαγγελματιών, ταξικά εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, έχουμε περισσότερη δύναμη», τονίζει.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).«Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ήμερο - 10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική!», σημειώνει το ΜΑΣ. «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτήν την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο», προσθέτει.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και απευθύνει κάλεσμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, διεκδικώντας «το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας».

«Η παγκόσμια ακτινοβολία της Εργατικής Πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς δεν είναι ακλόνητο και αιώνιο», υπογραμμίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.

-- Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά για τη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

-- Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 10 π.μ.: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Πλατεία Κοραή, στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα και μαζικοί φορείς του δήμου Πειραιά.

-- Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά, στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

-- Πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) στη Νίκαια, στις 9.30 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των δήμων Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού.

Στη δουλειά και τις αργίες μετά τις Κυριακές οι εμποροϋπάλληλοι

«Δίνουμε απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη» καλεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Δουλειά και τις επίσημες αργίες επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Ηδη τις προηγούμενες μέρες σωματεία του κλάδου κατήγγειλαν τη δουλειά την Κυριακή 25 Απρίλη και μάλιστα σε ορισμένες επιχειρήσεις με 10ωρο, το «κόψε - ράψε» της εργοδοσίας με τα ρεπό και τις μέρες άδειας των εμποροϋπαλλήλων, τις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο να δουλέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και σήμερα, Τρίτη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέρες επίσημης αργίας.

Μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν, τα σωματεία προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας και σε κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν αν έχουν δοθεί άδειες σε επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν σε μέρες αργιών. Η αρχική απάντηση πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια έδωσε τη θέση της στην παραδοχή ότι μια σειρά επιχειρήσεις έχουν το «ελεύθερο» να φέρνουν τους εργαζόμενους στη δουλειά Κυριακές και αργίες, αξιοποιώντας ένα νομοθετικό οπλοστάσιο που περιλαμβάνει από ...βασιλικά διατάγματα μέχρι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ετσι, δίπλα στις καταγγελίες εργαζομένων σε επιχειρήσεις (π.χ. «Praktiker», «Celestino») που καλούνται να εργαστούν σε μέρες επίσημων αργιών, προστέθηκε και η περίπτωση της «ΑΒ Dark Stores», που έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία της σήμερα, Τρίτη, με τη ...βούλα του νόμου.

Με βάση την απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας, σήμερα «θα απασχοληθούν εργαζόμενοι» στο πλαίσιο του Βασιλικού Διατάγματος 748/66 (άρθρο 7, εξαιρέσεις από υποχρεωτική ανάπαυση Κυριακές και μέρες αργίας), όπως έχει τροποποιηθεί από μια σειρά πρόσφατες ρυθμίσεις (άρθρο 147 του Ν. 4635/19, ΠΝΠ στις 14/3/2020, άρθρο 3 του Ν. 4682/20).

«Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος στα νύχια της εργοδοσίας», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σήμερα Τρίτη «θα είμαστε μαζί με συναδέλφους στις επιχειρήσεις που έως σήμερα έχουμε ενδείξεις ότι προτίθενται να ανοίξουν τμήματα», προσθέτει. Καλεί τους εργαζόμενους «να μη φοβηθούν να καταγγείλουν την εργοδοτική τρομοκρατία» και τα κλαδικά σωματεία «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», ενώ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οσο για τις ανακοινώσεις «των διαττόντων αστέρων του συνδικαλιστικού κινήματος, που εμφανίζονται μόνο στο facebook και σε "one man show - διαδικτυακές καταγγελίες"», η Πανελλαδική Γραμματεία προτιμά να τους αφήσει απερίσπαστους στους «διαδικτυακούς αγώνες» όπου επιδίδονται αλλά και στην απόφασή τους «να "γιορτάσουν" με 5μερη αργία και συμβολικά την Εργατική Πρωτομαγιά μαζί με την κυβέρνηση, ψάχνοντας παράλληλα τις θετικές πλευρές στο αντεργατικό νομοσχέδιο».

Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Την άρνηση της εργοδοσίας στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» να χορηγήσει σε εργαζόμενους μια μέρα άδεια μετά τον εμβολιασμό τους, όπως έχει ανακοινώσει, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σε κατάστημα της εταιρείας ο «προϊστάμενος του τμήματος των ψυγείων δεν έδωσε αυτήν την άδεια σε εργαζόμενους που τη δικαιούνταν, με τη δικαιολογία ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα"».

«Λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ότι "διεκδίκησε" και η επιχείρηση αποδέχθηκε να δίνεται άδεια μίας μέρας μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους που θα εμβολιάζονταν για Covid-19, έρχεται η πραγματικότητα να μας θυμίσει ποιος είναι τι», σχολιάζει ο Σύλλογος. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος «είναι και αντιπρόσωπος (;) του επιχειρησιακού σωματείου στο κατάστημα».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου μαζί με φορείς της περιοχής τη Μ. Πέμπτη στο κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου έγιναν μάρτυρες συνθηκών νέων επεισοδίων εργοδοτικής ασυδοσίας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο ότι για μια ακόμα φορά υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε συναδέλφους και ότι οι ίδιοι κλήθηκαν να δουλέψουν το ρεπό τους προκειμένου «να βγει η δουλειά», ενώ η εικόνα στο κατάστημα θύμιζε «λαϊκό προσκύνημα». Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, με ευθύνη της εργοδοσίας «δεν γινόταν κανένας έλεγχος κατά την είσοδο των πελατών» και οι κάρτες που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα «έμεναν αδιάθετες». Απέναντι στη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών, ο διευθυντής του καταστήματος έσπευσε να ισχυριστεί ότι ο ίδιος είναι «καλυμμένος» και να κατηγορήσει τις εργαζόμενες στην υποδοχή που δεν χρησιμοποιούν τις κάρτες εισόδου. «Το γεγονός όμως ότι οι συναδέλφισσες αυτές ήταν κυκλωμένες από δέκα και πλέον άτομα κάνοντας δεκάδες άλλες δουλειές (αμπαλάζ, επιστροφές, κενά, έκδοση πιστωτικών, φύλαξη κ.λπ.) το προσπέρασε ως ασήμαντο», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 11 π.μ., πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Κεχαγιά

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία λαχαναγοράς

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ. απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Σολωμού

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., στο Ηρώων

Πρέβεζα, 10 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 5.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Μεσαριάς

Σέρρες, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σητεία, 6 μ.μ., πλατεία

Σιάτιστα, 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11.30 π.μ., Κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Εξόρμηση στον Βόλο
Εξόρμηση στον Βόλο
Με κατά τόπους κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις προετοιμάζεται εντατικά η απεργία της 6ης Μάη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, σωματεία και φορείς είναι στο «πόδι» καθημερινά, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε συνοικίες όπως και με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων με τα παραρτήματά του έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε Νέα Σμύρνη, Αιγάλεω κ.α. μεταφέροντας το απεργιακό κάλεσμα μαζί με φορείς στις γειτονιές.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας κλιμακώνεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου διαρκώς προστίθενται νέα σωματεία στο απεργιακό μπλοκ που διαμορφώνεται. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος αποφάσισε στάση εργασίας μιας ώρας (2 - 3 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στις 2 μ.μ., με θέμα το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, στην πλατεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Στις Σέρρες, το Σωματείο Εργατών Επεξεργασίας Μετάλλου αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ., έως τις 3.30 μ.μ. και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πιερία, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Πρωτοπορία» αποφάσισε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ., και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε Κατερίνη και Λιτόχωρο στις 10.30 π.μ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Στην Κατερίνη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ οργανώνουν εκδήλωση - συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΚ).

Στη Θεσσαλία, την Παρασκευή και το Σάββατο, εξορμήσεις πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, εκεί που οι εργαζόμενοι ζουν από πρώτο χέρι τι θα πει 6ήμερη εργασία, δουλειά την Κυριακή και «σπαστό» ωράριο.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Επισιτισμού πραγματοποίησε περιοδείες στους χώρους εστίασης, ενώ το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Μηχανοξυλουργών Επιπλοποιών Εργατοτεχνιτών Ξύλου συνέχισαν τις εξορμήσεις στην ALFA WOOD. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας πραγματοποίησε εξορμήσεις στο δημαρχείο και σε άλλους χώρους δουλειάς όπως πράσινο, αμαξοστάσιο κ.α. Αύριο τα ξημερώματα, τα κλαδικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Λάρισας.

Στον Βόλο, εξόρμηση στη Β΄ Βιομηχανική Ζώνη πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας. Το Συνδικάτο με τον πρόεδρο και τον γραμματέα επισκέφτηκαν τους χώρους εργασίας μεταλλικών κατασκευών («Ορφέας», ΒΜΤ, «Λυκομήτρου ΑΕ», ΒΕΜΕΚΕΠ κ.α.), συζήτησαν και κάλεσαν τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία την Πέμπτη 6 Μάη, στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
Εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο, μοιράζοντας εκατοντάδες ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις «ανατροπές του αιώνα», πραγματοποίησαν μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών πραγματοποίησε εξορμήσεις σε αρκετούς χώρους δουλειάς αλλά και στη «ΦΑΓΕ», όπου οι εργαζόμενοι διαχρονικά δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους.

Στην Καρδίτσα, έγιναν εξορμήσεις στο νοσοκομείο, σε γιαπιά και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Ταυτόχρονα τη μαζική συμμετοχή τους ετοιμάζουν οι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org