Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές έστειλαν εκατοντάδες Τρικαλινοί, με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, εργαζόμενοι και ΕΒΕ της πόλης, αγρότες από τα χωριά του κάμπου, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, και ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, ο Γιώργος Χατζιάρας, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμπάκας, ο Βάιος Καλύβας, υποψήφιος δήμαρχος Πύλης και η Ευαγγελία Στεργίου, υποψήφια δήμαρχος Φαρκαδόνας.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει στο φύλλο αυτό αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τους υπόλοιπους χαιρετισμούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ για να ανοίξουμε δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση της ΤΟ Τρικάλων του ΚΚΕ την Παρασκευή

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Τ. Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και τον Γιώργο Καΐκη, υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Τ. Τσιαπλέ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και τον Γιώργο Καΐκη, υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων
Φίλοι και φίλες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και το ουσιαστικό, το πραγματικό ερώτημα, που μπαίνει μπροστά στον κάθε εργάτη, μπροστά στον άνεργο, στον αυτοαπασχολούμενο, στον φτωχό αγρότη, είναι: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Εμείς έχουμε ήδη απαντήσει αντεπίθεση! Αντεπίθεση με το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις ευρωεκλογές. Το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Κάθε άλλη επιλογή, αντικειμενικά, είναι επιλογή στήριξης, ανοχής του δρόμου που μας έφερε έως εδώ. Και θα συνεχίσει να φέρνει ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για τους πολλούς, για μας και τα παιδιά μας και, από την άλλη, κέρδη και προνόμια μόνο για τους λίγους, για μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές.

Γιατί σ' αυτόν το μονόδρομο, της ΕΕ, των μονοπωλίων, βαδίζουν, με διαφορετική περπατησιά μεν, αλλά με τον ίδιο αντιλαϊκό προσανατολισμό, χρόνια τώρα όλοι οι άλλοι που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όλα τα άλλα δηλαδή κόμματα που διεκδικούν μερίδιο στην αστική διαχείριση. Ούτε οι δήθεν προοδευτικές συμμαχίες που διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η δήθεν υπευθυνότητα την οποία διατυμπανίζει ότι έχει η ΝΔ μπορούν να κρύψουν πως ο μονόδρομός τους είναι από χέρι αντιλαϊκός, γιατί στόχο έχει μόνο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νέας γενιάς.


Αλλωστε, και οι δύο πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σχέδιο δηλαδή που εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη μόνο για τους λίγους καπιταλιστές. Για να δούμε τι σημαίνει όμως αυτό.

Αγροτοδιατροφικό κέντρο στις πλάτες εργατών - αγροτών

Το σχέδιο, για παράδειγμα, της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία κομπάζει πως η περιοχή εδώ, ως πυλώνας της οικονομίας για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης, σημαίνει πως στο παραγωγικό μοντέλο θα κατέχει τη θέση του αγροτοδιατροφικού κέντρου. Για να υποστηριχθεί αυτό το μοντέλο, προβλέπεται σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την επιχειρηματικότητα, η οποία θα προσβλέπει και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Εργαλείο γι' αυτό θα είναι κυρίως οι ομάδες παραγωγών - συνεργατικά σχήματα, «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και η προσέλκυση σ' αυτές - λένε - νέων αγροτών. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει πιο ολοκληρωμένα. Γιατί μιλάμε για τα Τρίκαλα, έναν νομό που είναι πλούσιος σε υλικά αγαθά, χωρίς να τα χαίρονται όμως όλοι οι κάτοικοί του.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος της βιομηχανίας μεταποίησης γάλακτος - τροφίμων, όπως λένε τα δικά τους επιτελεία, συνεχίζει να είναι ο πιο δυναμικός και «πρωταθλητής» της λεγόμενης «εξωστρέφειας», καταγράφοντας το 50% των συνολικών εξαγωγών της Θεσσαλίας. Τα δικά τους πάλι στοιχεία λένε πως η Θεσσαλία κατέχει το 12,9% των πανελλαδικών εξαγωγών στον κλάδο. Στο νομό Τρικάλων είναι ο 1ος εξαγωγικός κλάδος με μερίδιο 87%, με 1ο εξαγωγικό προορισμό τη Γερμανία.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Είναι γνωστά τα παραδείγματα των επιχειρήσεων στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, που είναι επιχειρήσεις με επενδύσεις και εξαγωγές. Δυστυχώς, όμως, το έπαθλο αυτής της ανάπτυξης για τα μεγάλα αφεντικά πατάει πάνω στις πλάτες των εργατών και των αγροτών παραγωγών.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα σε μια σειρά χώρους δουλειάς:

-- Με νέες περικοπές μισθών και επιβολή ατομικών συμβάσεων σε ορισμένες, αλλά και τη συζήτηση περί νέων περικοπών σε άλλες,

-- Την απληρωσιά σε πολλούς εργασιακούς χώρους,

-- Τις συνθήκες γκέτο σε αρκετές επιχειρήσεις,

Για όλα αυτά, βέβαια, οι επιχειρηματίες αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τους οποίους διατηρεί και επαυξάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τους καταργήσει, όπως κοροϊδεύοντας υποσχόταν προεκλογικά.

Οι παραγωγοί γάλακτος έχουν δει από την αρχή της χρονιάς:

-- πτώση της τάξης του 15% στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος

-- και πτώση στην τιμή του πρόβειου κρέατος 25% από πέρσι.

Διάφορες επιχειρήσεις όμως που τα κάνουν αυτά, είναι ανάμεσα σ' αυτές που η περιφερειακή αρχή της ΝΔ στηρίζει με πάνω από το 75% του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα υπέγραψε χρηματοδότηση με 43 εκατομμύρια ευρώ άλλων 32 μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου.

Ενώ ο φτωχός, ο μεσαίος παραγωγός είναι εκτεθειμένος σε όλα τα στοιχεία της φύσης, χωρίς να γίνονται τα απαραίτητα έργα υποδομών, που θα προστατεύουν το βιος του, την ίδια ώρα η στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή από την περιφερειακή αρχή και τους δήμους συνεχίζεται με κατασκευή διαφόρων έργων, μόνο εκεί κυρίως, που εξυπηρετούν τις βιομηχανικές μονάδες.

Τουριστικό κέντρο με συνθήκες γαλέρας

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές της ΝΔ καυχιούνται για τη διαμόρφωση της Θεσσαλίας ως «τουριστικού κέντρου» και την αξιοποίηση του θεματικού τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης για τα Τρίκαλα.

Με όχημα τον θρησκευτικό τουρισμό, τον ιατρικό - ιαματικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, προωθούν ΣΔΙΤ και απευθείας ιδιωτικές επενδύσεις που εμπορευματοποιούν και καταστρέφουν το φυσικό κάλλος της περιοχής, τους φυσικούς και ιαματικούς πόρους, αντί να τους προστατεύουν και να τους αναπτύσσουν προς όφελος του λαού της περιοχής.

Από αυτά τα ρεκόρ της περιοχής στον Τουρισμό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει να σκεφτούν τι κέρδισαν σε δικαιώματα, μισθούς, παροχές, ποιότητα ζωής, όπως και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα τι κέρδισαν σε πραγματική αναψυχή, στοιχειώδη ξεκούραση, διακοπές.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, οι μικρομεσαίοι του κλάδου συρρικνώνονται, η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων αγκομαχά. Κι επιπλέον, οι τιμές των συγκοινωνιών, όπως του σιδηροδρόμου, αυξάνονται, και τα Τρίκαλα περικυκλώνονται με διόδια.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται στο στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών. Γι' αυτό στα σχέδιά τους, στις διακηρύξεις τους δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή αναφορά ή δέσμευση να καταργηθούν τα μνημόνια, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, που έριξαν τους μισθούς, τις συντάξεις στον πάτο, που τσάκισαν τα εργατικά δικαιώματα.

Γιατί τα μνημόνια δεν ήταν μια απλή παρέκκλιση λόγω κρίσης, όπως μας τσαμπουνάνε. Ηταν εργαλεία στα χέρια των κυβερνήσεων, όντας σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να υλοποιηθούν ταχύτατα οι απαιτήσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό και καμιά τέτοια κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, πρόκειται να τα καταργήσει.

Ο μόνος που μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και να διαγράψει μονομερώς το χρέος, είναι ο ίδιος ο λαός, όταν οργανωμένος και αποφασισμένος διεκδικήσει όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης και βάλει στο επίκεντρο της πάλης του τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ έχουν κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Καμιά κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει, απέναντι στην ΕΕ, στην ολιγαρχία του πλούτου. Γι' αυτό, όλοι τους λένε πως «το κράτος έχει συνέχεια».

Και όλοι τους θα υλοποιήσουν, μία προς μία, τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, τη μείωση του αφορολόγητου, τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις. Και επειδή ορισμένοι, όταν ακούν μεταρρυθμίσεις, νομίζουν ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμούς που θα βελτιώσουν τη ζωή του λαού, το μόνο που τους λέμε είναι να σκεφτούν:

Τι αποτελέσματα είχαν οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασφάλιση και την Πρόνοια όλα αυτά τα χρόνια;

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο Νοσοκομείο των Τρικάλων, στα Κέντρα Υγείας του νομού, μπορεί να καταλάβει τι αποτέλεσμα είχαν οι κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Απαράδεκτες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ανοίγουν το δρόμο για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο ασφαλιστικό σύστημα, στις συντάξεις, σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα κοινωνικοασφαλιστικά του δικαιώματα, θα καταλάβει πως όλες μα όλες οι μεταρρυθμίσεις, με τελευταία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, έναν στόχο είχαν:

Να βάλουν την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και αυτήν τη βρώμικη δουλειά την ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου. Κι ας κατηγορεί ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη ότι έχει υιοθετήσει το Ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Μα το Ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που προωθεί η ΕΕ. Σε όλα τα κράτη - μέλη της εφαρμόζεται αντιλαϊκή πολιτική μνημονίου διαρκείας, για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

-- Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης,

-- Η αντιασφαλιστική πολιτική της ανταποδοτικότητας,

-- Η ενεργός γήρανση με μερική σύνταξη και μερική εργασία με μισθό πείνας,

-- Το πανευρωπαϊκό ατομικό προϊόν συνταξιοδότησης...

Είναι κατευθύνσεις που αφορούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτή είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ που καταργεί το δικαίωμα στην Ασφάλιση. Το μετατρέπει σε εμπόρευμα και ανοίγει το δρόμο για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Πολιτική, βέβαια, η οποία ελάχιστα διαφέρει από το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, που τάχα καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μαζί με τη ΝΔ το προωθεί.

Σύγκλιση και στις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για τα κέρδη του. Ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται με κάθε ευκαιρία ότι την έχει μάθει τη δουλειά, ότι έχει μάθει πώς θα υλοποιεί τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Και η ΝΔ υπερηφανεύεται κι αυτή από τη μεριά της, πως την ξέρει τη δουλειά λόγω της πολύχρονης θητείας της στην αστική διαχείριση.

Βέβαια, δεν έχει άδικο ο κ. Τσίπρας ότι το κόμμα του την έχει μάθει τη δουλειά. Μόνο την τελευταία του μεταρρύθμιση στην Παιδεία με το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που ψηφίστηκε τελικά τη Μεγάλη Τρίτη, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά, να πάρει κανείς υπόψη, μπορεί να καταλάβει τον βαθύ αντιδραστικό χαρακτήρα της!

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο,τι και οι προηγούμενες με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τους στην Εκπαίδευση. Να ακριβύνουν ακόμη περισσότερο το αγαθό της μόρφωσης, να φτωχύνουν και να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό της, με θύματα τα παιδιά μας και οπωσδήποτε την τσέπη μας. Γιατί η ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι:

Οσο φτωχότερη είναι η λαϊκή οικογένεια, τόσο συντομότερη θα είναι η διαδρομή του παιδιού της στην Εκπαίδευση. Και η εργασία του θα εξαρτάται από το πόσα χρήματα μπορεί να δαπανήσει σε φροντιστήρια, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και πιστοποιήσεις.

Διόλου παράξενο ότι για τα ζητήματα αυτά δεν γίνεται κριτική ούτε από τη ΝΔ ούτε φυσικά από τα άλλα κόμματα. Γιατί όλοι τους συμφωνούν με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαιτίας αυτών των συγκλίσεων, επιλέγουν όπως πάντα να σηκώνουν κουρνιαχτό στα δευτερεύοντα και τριτεύοντα. Γι' αυτό δεν θα τους δούμε να τσακώνονται, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίζει τη μετατροπή του Λυκείου σε αρένα ανταγωνισμού και βάζει σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των πανεπιστημίων τη βούλα της αγοράς, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρόοδος είναι να ζουν οι νέες γενιές καλύτερα

Ο αντιλαϊκός μονόδρομος δεν μπορεί να είναι, ούτε να γίνει προοδευτικός, όπως κοροϊδεύει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Γιατί πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι οι νέες γενιές να ζουν καλύτερα και όχι χειρότερα από τις προηγούμενες, να μπορούν να απολαμβάνουν σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Οσες προοδευτικές συμμαχίες κι αν φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, προοδευτική, γιατί από γεννησιμιού της είναι αντιδραστική. Γιατί είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών, είναι δικός τους μηχανισμός για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Η ΕΕ είναι αντιλαϊκή, αντεργατική, ανεξάρτητα ποιος, ποιες αστικές δυνάμεις - σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες ή ακροδεξιές - έχουν το πάνω χέρι στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της.

Η ΕΕ είναι αντιλαϊκή, γιατί αυτές οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα πώς ονομάζονται, είναι όργανα της εξουσίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό, η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει, στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη των πολλών, η Ευρώπη των λαών.

Γιατί οι πολλοί, οι λαοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με όλες τις αστικές κυβερνήσεις, ματώνουν για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων.

Πρόοδος δεν είναι η ΕΕ του αντικομμουνισμού, της ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων», μέσω της εξίσωσης του φασισμού με τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, των διώξεων και απαγορεύσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Και επειδή μιλάνε όλη την ώρα για την άνοδο της ακροδεξιάς, του φασισμού, τους λέμε ότι ακριβώς αυτή η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της στρώνουν το έδαφος στο φασισμό στην Ευρώπη.

Γιατί αυτές οι αστικές κυβερνήσεις, αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις, φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, που υπηρετούν το σάπιο σύστημα και την εξουσία του, όχι μόνο δεν φράζουν το δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά την τρέφουν ακόμα περισσότερο, γιατί τρέφουν το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει.

Το ίδιο έγινε και στην Ισπανία, όπου ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, το οποίο ευθύνεται μαζί με το δεξιό κόμμα για τα προβλήματα του ισπανικού λαού.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει μαζί με την κα Γεννηματά. Απόδειξη όχι μόνο πόσο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο διασύρεται η έννοια της προόδου από τέτοιες δυνάμεις.

Οι εκλογές στην Ισπανία είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η δικομματική - διπολική εναλλαγή των αστικών κομμάτων, τα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων.

Πραγματικό μέτωπο, συνεπώς, στην ακροδεξιά και το φασισμό μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ' την τρίτη θέση, για να πατώσουν οι υποψήφιοί της σε Περιφέρειες και δήμους, για να απομονωθούν οι μπράβοι της στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τους τόπους δουλειάς, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα που γεννούν και τρέφουν το φασισμό.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η πιο ξεκάθαρη ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ.

Τόσο γνήσιο ΟΧΙ, που μπορεί να συναντηθεί με τη δικαιολογημένη ανησυχία, τον εντεινόμενο προβληματισμό του λαού μας για την ΕΕ που καταγράφεται στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το οποίο δείχνει ότι το 74% του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, στοιχείο που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στη λυκοσυμμαχία σε όλη την Ευρώπη! Σε αυτό το 74% του ελληνικού λαού απευθύνεται το ΚΚΕ.

Αυτό λοιπόν το δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ, για να εκφραστεί, πρέπει στην κάλπη να γίνει πολύ πιο δυνατό το ΝΑΙ στο ΚΚΕ.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού για μια μεγάλη νίκη του λαού

Απευθυνόμαστε σε όσους, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους ή τους διαφορετικούς προβληματισμούς τους σε κάποια θέματα, βλέπουν στο ΚΚΕ τη μοναδική δύναμη αντίστασης, οργάνωσης του λαού για ριζικές αλλαγές.

Είναι εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, νέοι και συνταξιούχοι, που μαζί σηκώνουμε τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το κεφάλαιο, έχουμε βρεθεί δίπλα δίπλα στην καθημερινή πάλη.

Είναι άνθρωποι που νιώθουν «προοδευτικοί», «αριστεροί», γι' αυτό και δεν ανέχονται να πιάνουν στο στόμα την πρόοδο αυτοί που μας γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα.

Είναι αγωνιστές που ξέρουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε ΝΑΤΟική αριστερά και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Είναι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν πια την πείρα και μπορούν να δουν ότι η λογική του «μικρότερου κακού» μάς οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο.

Σε όλους αυτούς απλώνουμε το χέρι για να πάρουν τη θέση τους δίπλα μας και μπροστά στις εκλογικές μάχες και στο κίνημα. Για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, όλα όσα μπορούμε να έχουμε. Θα τα καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο. Με ΚΚΕ ισχυρό παντού. Για μια μεγάλη νίκη του λαού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι πυροσβέστες να πουν ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων

Φυλλάδιο του ΚΚΕ απευθύνεται στους πυροσβέστες ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΚΕ

Πυροσβέστρια - πυροσβέστη,

Το ΚΚΕ ζητά τη στήριξή σου και στις εκλογές, ιδιαίτερα στις κρίσιμες μέρες που ζούμε.

Το ΚΚΕ δεν σου είπε ποτέ ψέματα. Εγκαιρα αποκάλυψε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, που είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε τον Μάη του 2018 για την κατάσταση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της χώρας και η έντονη ανησυχία που εξέφραζε μέσα από τις Ερωτήσεις που κατέθετε στους αρμόδιους υπουργούς την ίδια χρονική στιγμή, παραμονές της αντιπυρικής περιόδου. Ο όλεθρος που ακολούθησε μετά από δύο μήνες, δυστυχώς απέδειξε ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Για τον λόγο αυτό έχει μία ιδιαίτερη σημασία να αναλογιστείς τι στάση θα κρατήσεις στις επερχόμενες εκλογές. Κριτήριο της ψήφου σου, αλλά και στοιχείο του γενικότερου προβληματισμού σου για όσα ζητήματα αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου, πρέπει να αποτελέσουν και οι σχεδιασμοί που προωθούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους προκατόχους, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της πυροπροστασίας γενικότερα.


Eurokinissi

Ολοι οι παραπάνω, αντί να θωρακίσουν ως συνέπεια της πρωτόγνωρης καταστροφής στο Μάτι, με τους 100 νεκρούς συνανθρώπους μας, τις δομές προστασίας του φυσικού μας πλούτου, των λαϊκών περιουσιών και των ανθρώπινων ζωών, θα προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς την αποδόμηση των υπαρχουσών κρατικών δομών, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το δρόμο στην εμπορευματοποίηση, στην ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών στον τομέα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων, των δασικών οικοσυστημάτων, ευρύτερα του περιβάλλοντος, αποτελεί βασική λαϊκή ανάγκη.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που στηρίζουν ΕΕ και κυβερνήσεις, δεν μπορούν να προστατευτούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πολέμου συνδικάτο!

Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση στηρίζει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που το υπολογίζει ως «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας». Παράλληλα, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της. Αυτόν το χαρακτήρα έχει η «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ) και η αποκαλούμενη «Παγκόσμια Στρατηγική».


Ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής και φακελώματος, όπως η Europol, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, η Σένγκεν, το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN), η Ευρωεισαγγελία, στην οποία θα υπάγονται οι εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Φακελώνονται ταξιδιώτες και παρακολουθούνται ηλεκτρονικές επικοινωνίες στο όνομα της καταπολέμησης «της τρομοκρατίας».

Πυροσβέστρια - πυροσβέστη,Οι Περιφέρειες και οι δήμοι στους οποίους πλειοψηφούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν πήραν μέτρα πυρασφάλειας, αλλά στηρίζουν την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Η οργή και η αγανάκτηση για τις πυρκαγιές να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή θα γίνει λαϊκή περιουσία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.

Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελούν ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές. Ιδιαίτερα η γη και το δάσος πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί παλεύει:
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
  • Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Εφαρμογή πενθήμερης βδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Ενταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά. Μέσα ατομικής προστασίας. Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
  • Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Ενίσχυση των μέτρων πρόληψης καθώς και των δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων. Ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
Ενισχύουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές


-- Γιατί το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί, για να δυναμώσει η πάλη του λαού και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε αστική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ καθώς και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που εφάρμοσαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

-- Γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων της περιοχής. Γιατί μόνο το ΚΚΕ εναντιώνεται τόσο στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις εθνικιστικές φωνές στη χώρα μας.

-- Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αντιπαλεύει το σύστημα που θρέφει και χρειάζεται το φασιστικό ρεύμα, καθώς και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει ούτε καν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

ΝΑΙ στον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΥΝΑΤΟ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org