Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Ισχυρό ΚΚΕ παντού για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής του λαού

Η ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής και μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» την Τετάρτη 24/4 στο δημαρχείο της Καισαριανής για την παρουσίαση των θέσεών της για την αντιπυρική προστασία

Σήμερα ξαναμιλάμε για την αντιπυρική προστασία της Αττικής. Η αντιπυρική περίοδος του 2019 ξεκινά σε μια βδομάδα.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να καταπιάνεται με καίρια ζητήματα που απασχολούν το λαό, όπως αυτό της προστασίας του δασικού οικοσυστήματος, την τελευταία στιγμή για ψηφοθηρία. Εχει συνεχή παρουσία και δράση με κάθε τρόπο, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις ενημέρωσης και καταγγελίες, με τις περιοδείες και επισκέψεις σε υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, με την ενεργή συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος στα μέτωπα κατάσβεσης των πυρκαγιών κάθε χρόνο, με συνεχή και μόνιμη αρθρογραφία του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και την πιο έντονη παρέμβαση στην κοινοβουλευτική διαδικασία των Ερωτήσεων και Επερωτήσεων.

Εγκληματική η γύμνια σε πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων

Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Και για αυτή την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά, έχουμε την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και την αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Απαιτείται η πιο μεγάλη κινητοποίηση και διεκδίκηση για να μη ζήσουμε όσα ζήσαμε και πέρυσι, με την πυρκαγιά στην Ανατολική και Δυτική Αττική, τους εκατό νεκρούς συμπολίτες μας, τους τραυματίες από την κόλαση της πυρκαγιάς, που ξεκλήρισε οικογένειες, περιουσίες, άφησε άστεγους και απροστάτευτους ανθρώπους και έκανε στάχτη τον Νέο Βουτζά και το Μάτι Αττικής.

Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε καταστροφές όπως στο Μάτι παραμένουν...

Eurokinissi

Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε καταστροφές όπως στο Μάτι παραμένουν...
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους του σε δήμους, Περιφέρεια Αττικής, με τους βουλευτές του αναδεικνύει και καλεί σε διεκδικήσεις και μέτρα για την αλλαγή της απαράδεκτης κατάστασης, αλλά εισπράττει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ακόμα και ειρωνείες!

Στις 10 Μάη του 2018, αρχή της αντιπυρικής περιόδου, το ΚΚΕ πραγματοποίησε ημερίδα με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών, για την Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία.

Λέγαμε τότε:

«Επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς όλο τον ελληνικό λαό, για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

Οι αρνητικοί παράγοντες, που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών - όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση - παραμένουν. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών»...

«Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά:

 • Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
 • Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού».


Επισημαίναμε ότι δεν υπάρχει ούτε αντιπυρικός σχεδιασμός για τις περιπτώσεις πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε μια Περιφέρεια, γεγονός που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση μας καθησύχαζε, ακόμη και μετά από Ερωτήσεις στη Βουλή, ότι τάχα όλα ήταν έτοιμα και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε!

Είναι τεράστια υποκρισία, αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στον πόνο και την καταστροφή.

Ανέλαβε, βέβαια, η κυβέρνηση στα λόγια την πολιτική ευθύνη, έκανε και τις μακάβριες φιέστες το βράδυ της καταστροφής που παρίσταναν τους ανήξερους.

Η Περιφερειακή και η Τοπική Διοίκηση έριξαν τις ευθύνες είτε στα διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, είτε με περίσσιο θράσος, κυνισμό και αλαζονεία και στους ίδιους τους κατοίκους, που αυθαιρέτησαν και έκλεισαν τους διαδρόμους προς τη θάλασσα, είτε στην κλιματική αλλαγή.

Τι έγινε όμως από τότε μέχρι σήμερα;

Ζήτησε έμπρακτα συγγνώμη η κυβέρνηση με αλλαγή των όσων έφταιξαν στα τραγικά συμβάντα;

Ελάφρυνε τις τεράστιες ανάγκες των αστέγων από την καταστροφή των περιουσιών τους; Τους στήριξε οικονομικά;

Τους βοήθησε για την ανοικοδόμηση των ερειπωμένων σπιτιών τους;

Η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση πήραν μέτρα προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο;


Εφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές υδροληψίας, αποψιλώσεις, διάνοιξη δασικών δρόμων, αντιπλημμυρική προστασία από τη διάβρωση των εδαφών;

Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Επικαιροποιήθηκαν όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;

Εγιναν ασκήσεις στην πράξη, με την παρουσία και γνώση των κατοίκων για τον τόπο συγκέντρωσής τους, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την πορεία διαφυγής τους;

Χρηματοδοτήθηκε με τα απαραίτητα κονδύλια η Δασική Υπηρεσία για έργα πρόληψης - προστασίας;

Εξασφαλίστηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του εθνικού συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και τις υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς;

Καταργήθηκε η τριχοτόμηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς;

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία δέκα χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Παρά τις εξαγγελίες δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο

Μια βδομάδα πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και βαράμε ξανά καμπάνα! Ο φετινός βροχερός χειμώνας, που συνεχίζεται και την άνοιξη μέχρι και στις μέρες μας, «έθρεψε» για τα καλά τη βλάστηση, όπως πέρσι, στις δασικές περιοχές. Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων και μέτρων φύλαξης στα δασικά οικοσυστήματα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία, σε ένα νομό που συγκαταλέγεται στις πλέον πυρόπληκτες περιοχές και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυξημένα τα μέτρα φύλαξης και πρόληψης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέου φορέα αντιμετώπισης καταστροφών και τη χρηματοδότησή του με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγια δηλαδή για να ξεχαστεί η καταστροφή και να πάμε παρακάτω περιμένοντας την επόμενη. Τον προηγούμενο μήνα όμως, στην έδρα του ΝΑΤΟ βραβεύτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, από την Μέρκελ, τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης κάθε που μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στάζει το στόμα του μέλι, γιατί για το ΝΑΤΟ δίνονται 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ακέραια και στην ώρα τους, για ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, έχοντας μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο!

Η επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, για τη διερεύνηση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών, έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα στο οποίο επισημαίνει την έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την «αξιοποίηση» των πυρκαγιών στα δάση και την ύπαιθρο για τη διεκδίκηση - καταπάτηση πολλών δασών και δασικών εκτάσεων, με σκοπό την αλλαγή χρήσης, την ερήμωση των αγροτικών περιοχών.

Διαπιστώνει, επίσης, ότι ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή χειροτέρευσε τα πράγματα και τονίζει τα διαχρονικά, υπαρκτά προβλήματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στα δασικά οικοσυστήματα.

Ζητήματα που έχουμε επισημάνει και εμείς με Ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου της κυβέρνησης, σε ημερίδες και επαφές με συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου.

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι για να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση, δηλαδή να μη μείνει τίποτα όρθιο σε μια νέα τέτοια αντίστοιχη καταστροφή! Συγκεκριμένα, προτείνει όχι κατάργηση αλλά διατήρηση (!!!) της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, τη μεγαλύτερη εμπλοκή και επέκταση των δημοτικών εθελοντικών οργανώσεων στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας με την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου για το υπάρχον προσωπικό του ΠΣ!!! «Προτάσεις» που κινούνται στην ίδια εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα αντιδραστική κατεύθυνση αποδυνάμωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων και σταδιακής εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε φορείς που «εθελοντικά» έρχονται να καλύψουν πραγματικά οργανικά κενά και να δημιουργήσουν νέες τομές στο ήδη «τριχοτομημένο» Πυροσβεστικό Σώμα.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Επιτροπή δεν προτείνει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και καταστολής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε δασική και πυροσβεστική υπηρεσία!!!

Επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων που αποψιλώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες

Ο προτεινόμενος πολυδαίδαλος, γραφειοκρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) και ο νέος παράλληλος με το Πυροσβεστικό Σώμα μηχανισμός καταστολής δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο της Δασικής Υπηρεσίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που είδαμε στο Μάτι, το απόλυτο χάος, την ασυνεννοησία και τον αυτοσχεδιασμό των εμπλεκόμενων φορέων!

Στην πραγματικότητα, ο κυβερνητικός στόχος είναι η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, που έχουν σχεδιαστεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, οι οποίες προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού, στο όνομα του εθελοντισμού, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας, με την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού. Ο βαθμός ετοιμότητάς του γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι:

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί:

Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009, που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του!

Σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα.

Μπορεί να ισχυρισθεί κανείς στα σοβαρά ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ή ότι είχε οικονομική δυσχέρεια να κάνει όλα τα παραπάνω ή έστω κάποια από τα στοιχειώδη ακόμη;

Η μέχρι τώρα πολιτική της τη διαψεύδει. Σε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση «πρόλαβε», μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους φασίστες, και ψήφισε δεκάδες μνημονιακούς νόμους, έκοψε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, φρόντισε για την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, απέρριψε τη νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ για να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες, όπως και να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Για την κάλυψη της πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport» αποδυνάμωσε το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα «ακραία φαινόμενα» αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι με τη λογική «κόστους - οφέλους»

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια ώρα που χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων σε συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους ή τους απαλλάσσουν από τη φορολογία ή ακόμη επιβάλλουν την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών στη ναυτιλία!

Ισχυρίζονται ότι για τις επικίνδυνες πυρκαγιές σαν αυτή στο Μάτι και την Κινέττα με τους 100 νεκρούς συμπολίτες μας, όπως και τις πλημμύρες στη Μάνδρα που είχαν 25 θύματα και καταστροφή λαϊκών περιουσιών, φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θέλουμε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό.

Εμείς δεχόμαστε ότι το περιβάλλον έχει υποστεί από την καπιταλιστική μανία των βιομηχάνων, του κέρδους αλλοιώσεις τέτοιες που να ευνοούν την κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρνούμαστε, όμως, ότι σήμερα ο άνθρωπος, που έχει κάνει άλματα στο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεν μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα, ακόμα και τα πραγματικά ακραία φυσικά φαινόμενα. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μας ότι ένας οικισμός λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος αποτεφρώθηκε ολοσχερώς από φυσικό φαινόμενο!

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα απ' όλα βάρος στην πρόληψη.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και τα ακραία φαινόμενα.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη για τους πολλούς με έργα υποδομών, μέσων και υπηρεσιών με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Οχι όμως με το σημερινό κριτήριο του «κόστους - οφέλους», όπου οι λαϊκές ανάγκες δεν θεωρούνται «επιλέξιμες δαπάνες».

Είναι γνωστός ο ωμός κυνισμός της ΕΕ με το να μη θεωρεί «επιλέξιμες» τις αποζημιώσεις από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τους πληγέντες στο Μάτι, τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα και σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις σεισμοπαθών, πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών, επειδή δεν υπακούν στην αντιδραστική αντίληψη «κόστους - οφέλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες.

-- Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3 νόμους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!

-- Νομοθέτησαν τις «οικιστικές πυκνώσεις» εντός δασικών εκτάσεων.

-- Κατάργησαν ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της Πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.

-- Δεν είδαν ποτέ τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική. Αντίθετα, φρόντισαν για τη συρρίκνωση και ενοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη την Αττική.

-- Συνέχισαν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, σε αντίθεση με όσα είχαν υποσχεθεί για κατάργηση και σχεδιάζουν να φέρουν εκεί το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων της Αττικής! Και καμένοι και με μια ακόμα Φυλή! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πρεμούρα τους να τελειώσει αυτό το έργο, για το οποίο μάλιστα δαπανάται το 80% από το συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ... και το οποίο κατασκευαζόταν πυρετωδώς ακόμα και όταν η περιοχή καιγόταν!

Οι μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της εντοπίζονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα:

-- Στην έλλειψη ουσιαστικά προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, που η έλλειψή τους διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών και δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

-- Στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις ούτε και για ελαστικά!!! Οι πυροσβέστες να μην έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.

-- Στην ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας και συγκεκριμένα της αεροπυρόσβεσης, όπου ένας εθνικός εναέριος στόλος σε δραματική κατάσταση, πεπαλαιωμένος και επικίνδυνος, που επαφίεται στον ηρωισμό των πιλότων που τον χειρίζεται, παρά τις εκθέσεις επιτελών για την αντικατάστασή του, δίνει χώρο στις μισθώσεις ελικοπτέρων ιδιωτών με ετήσια δαπάνη περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ!

Η ανάθεση της παροχής υπηρεσιών από το 2010 γίνεται μέσω της ΝΑΤΟικής NAMSA (NSPA), υπηρεσίας συντήρησης και εφοδιασμού του ΝΑΤΟ, ως εκτελεστικού οργάνου του οργανισμού ΝΑΜSΟ / ΝΑΤΟ, με κύρια αποστολή την παροχή τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε ότι, όχι τυχαία, το 2010 έπαυσε η διενέργεια διεθνών δημόσιων διαγωνισμών από το Πυροσβεστικό Σώμα.

-- Στη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή που παραμένει από το 1998, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη απαξίωση της δασικής επιστημονικής γνώσης και τη μη αξιοποίηση των εκατοντάδων ειδικών επιστημόνων τόσο της Δασικής Υπηρεσίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ισχυρό ΚΚΕ για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι επείγουν η αντιμετώπιση και η λύση προβλημάτων, όπως:

-- Να γίνουν ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

-- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας, σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης, να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.

Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός με καθορισμένους ρόλους για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

-- Να περάσουν στην κρατική ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώσεις, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.

-- Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-- Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

-- Να προχωρήσουν άμεσα η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, η διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε κάθε περιοχή με ευθύνη του κράτους.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων με σταθερές εργασιακές σχέσεις και να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι εποχικοί για την πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία.

-- Να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.

-- Να εφαρμοστεί η πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών και για τους πυροσβέστες.

-- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις δασοπυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

-- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Την επομένη των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ. Ο λαός μας μπορεί να έχει στο πλάι του περισσότερους εκλεγμένους με το ΚΚΕ, περισσότερους ανυποχώρητους αγωνιστές για την προστασία των λαϊκών οικογενειών, των λαϊκών περιουσιών, των δασών, της φυσικής μας κληρονομιάς.

Στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζουμε αταλάντευτα ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια για να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Συγκέντρωση στη Λαμία

Την Πέμπτη 9 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στη Λαμία (πλατεία Κύπρου) σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εμείς που ζήσαμε στο σοσιαλισμό στηρίζουμε ΚΚΕ»

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα «Εμείς που ζήσαμε στο σοσιαλισμό, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή του ταξικού αγώνα» διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ρούλα Ελευθεριάδου. Θα γίνει παρουσίαση των απογόνων πολιτικών προσφύγων που είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλονίκη.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό παντού!», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

 • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
 • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα: 210.5282.527, 210.5282.535 (Ωρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Συσκέψεις ετεροδημοτών στην Αθήνα

Την Πέμπτη 9 Μάη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη Κεφαλονιτών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), θα μιλήσουν ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Δημήτρης Μαντζουράτος, υποψήφιος δήμαρχος Ληξουρίου, και ο Νίκος Γκισγκίνης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

Την Πέμπτη 16 Μάη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη Ηπειρωτών, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος), θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πειραιάς και αστικός σχεδιασμός. Η πρόταση του ΚΚΕ»

Την Παρασκευή 10 Μάη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου

Ημερίδα με θέμα «Πειραιάς και αστικός σχεδιασμός. Η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Μάη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου (Καραΐσκου 104, Πειραιάς), οι ΚΟ Πειραιά και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής, με ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ.:

-- 7 μ.μ.: Ανοιγμα από τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Α' Μέρος: Εισηγήσεις (με προεδρείο τους Βαγγέλη Μαρούπα, Γιώργο Καλαμαρά και Μαρία Παπαελευθερίου):

-- 7.10 μ.μ.: «Πειραιάς: Πεδίο Διεθνών και εγχώριων αντιθέσεων». Ομιλητής: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- 7.30 μ.μ.: «Η πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση του κεφαλαίου στη Ναυτιλία». Ομιλητής: Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος.

-- 7.45 μ.μ.: «Ο μύθος της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και οι σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στον Πειραιά». Ομιλήτρια: Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- 8 μ.μ.: «Διέξοδος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ». Ομιλητής: Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Β' Μέρος: Παρεμβάσεις (με προεδρείο τους Γρηγόρη Μόφορη, Βασίλη Βατίστα, Ιωνα Παπανδρεόπουλο):

-- 8.30 μ.μ.: Στην Ενότητα «Η όξυνση της εκμετάλλευσης όρος για την καπιταλιστική ανάπτυξη»:

 • «Το παράδειγμα των λιμενεργατών». Θα μιλήσει ο Βασίλης Κόκκινος, γγ του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
 • «Το παράδειγμα με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- 8.50 μ.μ.: Στην Ενότητα «Οι συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία»:

 • «Οι επιπτώσεις του αστικού σχεδιασμού στους αυτοαπασχολούμενους του Πειραιά». Θα μιλήσει ο Βασίλης Οικονόμου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
 • «Ανάγκες του κεφαλαίου VS Νεολαία». Θα μιλήσει η Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
 • «Το περιβάλλον θύμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • «Διεκδίκηση ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Αλέκος Κοτέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
 • «Για να έχουμε στις γειτονιές του Πειραιά ζωή...». Θα μιλήσει η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής.

-- 9.35 μ.μ.: Κλείσιμο ημερίδας.

Και στον Πειραιά το πραγματικό δίλημμα είναι «ανάπτυξη για ποιον». Εδώ κρίνονται πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι

Συνέντευξη με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Ο Πειραιάς αποτελεί σύμβολο της μετατροπής της χώρας σε «διαμετακομιστικό κόμβο», στόχος στον οποίο ευθυγραμμίζονται όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα, στους σχεδιασμούς για το λιμάνι διασταυρώνονται και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια. Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις;

-- Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΠ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στο λιμάνι κυριαρχεί το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Ηδη έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά του (master plan) και η Κίνα δεν το κρύβει ότι επιδιώκει να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά το σημείο συνάντησης του Χερσαίου και του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, που αποτελεί το στρατηγικό σχέδιό της.

Ηδη σήμερα, εκατοντάδες αμαξοστοιχίες με κινεζικά εμπορεύματα αναχωρούν κάθε βδομάδα από τον Πειραιά για την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και κάθε χρόνο τα κέρδη τους πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, μέσα από το master plan, ξεδιπλώνεται ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, που αφορά αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων και γενικός γραμματέας Λιμένων - Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, σε πρόσφατη συνέντευξή του («ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» 27 - 28/4/2019, σελ. 38-39) ήταν σαφής: Οτι εγκρίθηκαν ομόφωνα έντεκα κατηγορίες επενδύσεων που ορίζονται από τη σύμβαση παραχώρησης του 2016 ως υποχρεωτικές, ύψους 293 εκατ. ευρώ, και απορρίφτηκαν (προς το παρόν) ορισμένες μη υποχρεωτικές («Mall», κατασκευή logistic Center, κατασκευή δύο 5ώροφων κτιρίων στάθμευσης κ.λπ.).


Οι πραγματικοί λόγοι απόρριψης ήταν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί με άλλα τμήματα του κεφαλαίου, που υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να διαχειριστεί. Ωστόσο, πάνω σε αυτήν τη βάση, το εγχώριο κεφάλαιο (Ελληνες εφοπλιστές, εμπορικό κεφάλαιο του Πειραιά, επιχειρηματίες του τουρισμού και της ναυπηγοεπισκευής κ.ά.) προσαρμόζει τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Ενώ το αστικό κράτος, η Περιφέρεια, οι δήμοι, τα Επιμελητήρια παρεμβαίνουν για να αντιμετωπίσουν τις νέες αντιθέσεις, αλλά και τα νέα αιτήματα των τμημάτων του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί επίσης να διαχειριστεί τις μεγάλες αντιφάσεις της πολιτικής της, αφού, από τη μία, επιδιώκει να αναδειχτεί σε αποτελεσματικό σημαιοφόρο των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, και, από την άλλη, επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε βασική πύλη μεταφοράς των εμπορευμάτων της Κίνας στην ΕΕ. Σε αυτήν τη βάση, όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ, τόσο περιπλέκονται τα ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας.

-- Πώς ακριβώς εμπλέκεται η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση στην προώθηση αυτού του σχεδιασμού;

-- Τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης εξυπηρετούν και υλοποιούν η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια μέσα και από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πειραιά για τη Στρατηγική Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η στρατηγική της ΟΧΕ υποτάσσεται στο γενικό αστικό σχεδιασμό που καθορίστηκε και αποτυπώθηκε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ). Φυσικά, ο κεντρικός στόχος του ΡΣΑ για τον Πειραιά «είναι η ενίσχυση του ρόλου του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου στη μεσογειακή λεκάνη με την παράλληλη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και τη βελτίωση του αστικού ιστού του δήμου».

Αυτόν το στόχο υλοποίησαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την τμηματική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Γι' αυτό εξάλλου η Περιφέρεια της κας Δούρου επιδοτεί με 113 εκατ. ευρώ την COSCO για την επέκταση της κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, αλλά και με την ΟΧΕ, την οποία ψήφισαν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, αφού το βασικότερο σημείο της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ μέσα στον Πειραιά ορθώνονται οικονομικά τείχη ανάμεσα στη «βιτρίνα» και στις λαϊκές γειτονιές.

Στην περίπτωση του Πειραιά ο βασικός προσανατολισμός είναι να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα και το ξενοδοχειακό μέρος του Τουρισμού.

Την εξυπηρέτηση αυτής της στρατηγικής συνέδραμε η επενδυτική δραστηριότητα με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO. Δηλαδή, η στοχευμένη προσπάθεια της αστικής τάξης για καπιταλιστική ανάπτυξη συνδυάστηκε με τα σχέδια της Κίνας για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Το σχέδιο της Κίνας βέβαια δεν αφορά στενά τον Πειραιά, όμως ο Πειραιάς αποτέλεσε τον πρώτο βασικό σταθμό στη Μεσόγειο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η επιλογή από την πλευρά της Κίνας μπορεί να αποδειχθεί είτε μακροχρόνια είτε όχι, ανάλογα με τους ανταγωνισμούς που εκτυλίσσονται περιφερειακά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για παράδειγμα, σε αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να εξελιχθούν σχέδια, όπως η πιθανή πριμοδότηση της Ιταλίας από μέρους της Κίνας, ή η αλλαγή του ναυτικού δρόμου Ασία - Μεσόγειος - Ευρώπη προς τη ναυτική οδό από τον Βόρειο διάδρομο.

Εξάλλου, ανταγωνισμοί και αντιθέσεις εκφράστηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 - 22 Μάρτη. Οι σφοδροί ανταγωνισμοί εκδηλώνονται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου και των αστικών τάξεων όπως και στον ανταγωνισμό τους με άλλα κέντρα.

Χαρακτηριστικά, η Κομισιόν πρότεινε ένα «κείμενο 10 σημείων για τις σχέσεις με την Κίνα», όπου σημείωνε ότι η Κίνα είναι «πέρα από στρατηγικός εταίρος και ένας σημαντικός ανταγωνιστής». Ταυτόχρονα, δίνουν έμφαση στην ανάγκη τα κράτη - μέλη να αξιολογούν έγκαιρα τις άμεσες ξένες κινεζικές επενδύσεις, «προκειμένου να εντοπιστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας για κρίσιμες τεχνολογίες και υποδομές».

Συνεπώς, οι εξελίξεις είναι πολλές, πολύπλοκες και επικίνδυνες για τους λαούς. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικότερα στην ημερίδα που θα γίνει στον Πειραιά με θέμα «Πειραιάς και αστικός σχεδιασμός. Η πρόταση του ΚΚΕ», στις 10 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη που υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφορά τους καπιταλιστές και όχι το λαό

-- Τι σηματοδοτούν αυτά για το λαό της περιοχής; Δεν θα ωφεληθεί από τα κονδύλια χρηματοδότησης που διαφημίζονται;

-- Ανεξάρτητα από ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, όσο σφοδροί και αν είναι, μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου, υπάρχει μία ενιαία αντίληψη και έχουν μεταξύ τους ομοφωνία για εξευτελιστική αμοιβή της εργασίας, γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο και τους τσακίζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Αυτό το ζούμε με τους εργαζόμενους της COSCO, που χρειάστηκαν μεγάλοι και σκληροί αγώνες για να ενταχτούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), κάτι που ισχύει σε όλους τους συναδέλφους τους στα άλλα λιμάνια της χώρας.

Οι σχεδιασμοί τους αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν αναγνωρίζουν τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Στην αντίληψή τους τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων, ο «πόρος» που θα πρέπει να είναι ικανός και ευέλικτος, ώστε να προσαρμόζεται στις επιχειρηματικές ανάγκες και θα φέρει σε πέρας «τη δουλειά».

Για τους εργαζόμενους απομένει το «όνειρο» για μια δουλειά «ό,τι να 'ναι», κακοπληρωμένη, με απελευθερωμένα ωράρια, ευέλικτη εργασία, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε εξάμηνο ή ετήσιο χρόνο, δουλειά «ήλιο με ήλιο» κ.ά.

Στο λιμάνι του Πειραιά είναι εμφανείς οι αντιθέσεις. Εχουμε επενδύσεις, σύγχρονο εξοπλισμό, μεγάλες σύγχρονες γερανογέφυρες, επιχειρηματικά ναυτιλιακά clusters, μεγάλη αύξηση κερδών των ομίλων, κλάδους με έντονη εξωστρέφεια και μεγάλη κερδοφορία.

Ομως, την ίδια στιγμή, στις εργατογειτονιές των Καμινίων, της Παλιάς Κοκκινιάς, της Αγίας Σοφίας, στα Μανιάτικα αλλά και σε γειτονιές της Καστέλας και της Πειραϊκής, η επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι εμφανέστατη και αποδεικνύει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί «κόσμοι» στον Πειραιά: Ο κόσμος των λίγων, που «δεν ξέρουν τι έχουν», αφού εκμεταλλεύονται και ρουφάνε τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων, και ο κόσμος των πολλών, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, φτωχών λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που ζουν από τον δικό τους κόπο.

Συνεπώς η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη αφορά τους καπιταλιστές και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, που το επίπεδο ζωής και τα δικαιώματά τους τσακίζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική αρχή για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να γιατί το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι «ανάπτυξη για ποιον» και εδώ κρίνονται και οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος και στις τοπικές εκλογές.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο αυτοσυστήνεται ως «αντιολιγαρχική» δύναμη και ο σημερινός δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος επικαλείται τα επιχειρηματικά του προσόντα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» λέει ότι υπηρετούν τον ίδιο σχεδιασμό. Που φαίνεται αυτό;

-- Τα κόμματα που στηρίζουν το σημερινό δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ και ένα μέρος της ΝΔ) και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για να γίνει κυρίαρχο στο λιμάνι το κινεζικό μονοπώλιο. Μαζί ψήφισαν την ΟΧΕ που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες στις λαϊκές γειτονιές (σχολεία, βρεφικοί σταθμοί, ελεύθεροι και αθλητικοί χώροι, κ.ά.).

Ο καβγάς τους αφορά το ποιοι είναι οι «κακοί» και «καλοί» επιχειρηματίες. «Καλοί», για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και κατεβαίνουν στο ευρωψηφοδέλτιό τους, αν και είχαν αντιδημαρχία και εκλέγονταν στο ψηφοδέλτιο του σημερινού δημάρχου. «Κακοί» είναι οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του σημερινού δημάρχου. Τελευταία ο καβγάς τους αφορά το ποιος αντέγραψε το πρόγραμμα ποιανού και τα 12 σημεία του άλλου!

Κανένας συμβιβασμός με τη χαμοζωή, ενίσχυση του ΚΚΕ παντού

-- Γιατί λέτε ότι η μάχη για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Πειραιά είναι μάχη ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους; Τι θα σηματοδοτήσει η ενίσχυση του συνδυασμού του ΚΚΕ στις εκλογές;

-- Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τους νόμους «Καποδίστριας» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «Καλλικράτης», όπως και «Κλεισθένης Ι» του ΣΥΡΙΖΑ, η Τοπική Διοίκηση μετατράπηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα σε ευέλικτο «όργανο» υλοποίησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, δεμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες, όπως και ο δήμος Πειραιά, έχουν γίνει «φιλέτα» για «μπίζνες» και επιχειρηματικά κέρδη.

Οι δημοτικές παρατάξεις, όπως και τα κόμματα που τις στηρίζουν, στοιχίζονται πίσω από διαφορετικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους (ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ), που ανταγωνίζονται για την πίτα της αγοράς και τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών. Ωστόσο συμφωνούν μεταξύ τους για τη μείωση του εργασιακού κόστους και τον περιορισμό του συνόλου των κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Η δημοτική αρχή του Μώραλη υλοποιεί με συνέπεια τις κεντρικές κατευθύνσεις του κράτους και της ΕΕ για παράδοση νέων τομέων στην κερδοφορία των επιχειρηματιών, όπως η καθαριότητα - απορρίμματα, ηλεκτροφωτισμός, για τους οποίους ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά! Και ταυτόχρονα οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται!

Στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και στον προϋπολογισμό του δήμου, έχουν συρρικνωθεί τα κονδύλια για Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση κ.ά., που δεν είναι επιλέξιμα από τους ευρωπαϊκούς πόρους και δεν αφήνουν επιχειρηματικά κέρδη. Αυτός είναι, για παράδειγμα, ο λόγος που κλείνουν παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και δεν δίνονται χρήματα για την επισκευή ή τη μετεγκατάστασή τους. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που παραμελούν τις ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Ετσι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στους παραπάνω τομείς.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν στον προσανατολισμό τους την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αντιμετωπίζοντας τους δήμους ως πεδίο για μπίζνες.

Γι' αυτό καλούμε σε ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού θα σηματοδοτήσει την καταδίκη αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που μόνο βάσανα και νέες καταστροφές φέρνει στο λαό. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τη δύναμη που ενημερώνει, βοηθά την οργάνωση του λαού και της νεολαίας του, αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους, κόντρα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που στήνεται για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Τέλος, καλούμε τον πειραιώτικο λαό να μην πέσει στην παγίδα των κάλπικων υποσχέσεων! Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που κατεβαίνουν στις εκλογές στο δήμο Πειραιά συμφωνούν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι μονόδρομος και ο μόνος ρεαλισμός. Αυτό για το λαό σημαίνει κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα, φορολεηλασία, φτώχεια, σφοδρότερη αντιλαϊκή επίθεση, μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Κανένας συμβιβασμός με τη χαμοζωή που μας προδιαγράφουν, αλλά μαχητικά ενισχύουμε το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις κάλπες στις 26 Μάη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ
Το Χαϊδάρι στέλνει μήνυμα ενίσχυσης της πραγματικής αντιπολίτευσης σε κυβέρνηση - ΕΕ

Συζήτηση με τον δήμαρχο Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δήμαρχος αγωνιστής στο Χαϊδάρι - σε μια πόλη με βαριά κληρονομιά και παραδόσεις αγώνων - ο Μιχάλης Σελέκος, και η συζήτηση μαζί του ξεκινάει ακριβώς από αυτό το «φορτίο». «Είναι η πόλη που "φιλοξενεί" το ιστορικό Μπλοκ 15», σημειώνει, «το στρατόπεδο - φυλακή της Κατοχής, από όπου ξεκίνησαν και οι 200 κομμουνιστές για να αντικρίσουν παλικαρίσια το εκτελεστικό απόσπασμα την Πρωτομαγιά του 1944». Μας ενημερώνει μάλιστα ότι στην καρδιά του Χαϊδαρίου, στο Παλατάκι, και για την ακρίβεια σε ένα από τα βοηθητικά του κτίρια, θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι κάτι που λείπει από την πόλη και φιλοδοξούμε να στεγάσουμε εκεί σημαντικό τμήμα της ηρωικής Ιστορίας του λαού μας, να αποτελέσει σημείο έμπνευσης και διδαχής για τη νέα γενιά, ζωντανό παράδειγμα ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος και οργανωμένος, μπορεί να νικήσει και τον πιο δύσκολο αντίπαλο».

Αν δεν ήμασταν λαϊκή αντιπολίτευση, θα φορτώναμε κι εμείς με βάσανα το λαό μας

Ρωτάμε τον Μ. Σελέκο τι εννοεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» όταν λέει ότι οι εκλεγμένοι της, ακόμα και στην πλειοψηφία, ουσιαστικά ασκούν αντιπολίτευση. «Σκεφτείτε να μην ήμασταν λαϊκή αντιπολίτευση», απαντά ο δήμαρχος. «Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να βάζουμε κι άλλη φορολογία στο λαό, να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, να βάζουμε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή να υλοποιούμε κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, που είναι από χέρι αντιλαϊκή. Δεν θα έπρεπε να διεκδικούμε, αλλά να υποταχθούμε στη λογική ότι αυτά δίνει η κυβέρνηση, αυτά δίνει η Περιφέρεια, με αυτούς τους πόρους πρέπει να βολευτούμε, επειδή δήθεν "δεν αντέχει η οικονομία". Θα έπρεπε να κάνουμε πλειστηριασμούς, όπως επιτάσσουν οι μνημονιακοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμόζουμε και να επεκτείνουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως λέει η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της. Θα έπρεπε δηλαδή να ταυτιστούμε με μια αντιδραστική πολιτική. Μια πολιτική που ξεκινάει από την ΕΕ και εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες, που αντιμετωπίζει τους δήμους ως "μοχλό" για να εφαρμόζεται στις πλάτες του λαού».


Ως παραδείγματα, ο Μ. Σελέκος αναφέρει τις τεράστιες περικοπές στους δήμους από όλες τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τους μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και κατά 65% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα με φόρτωμα νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους μετά τις αναδιαρθρώσεις του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη». Επίσης την τεράστια έλλειψη προσωπικού, αφού παραμένει η απαγόρευση προσλήψεων, τις ελλείψεις σε έργα υποδομής, οι οποίες συσσωρεύονται και επιβαρύνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε είπαμε ότι θα είμαστε αντιπολίτευση σε όλη αυτή την πολιτική, και της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, και θα προσπαθήσουμε να μπολιάσουμε το κίνημα με ενέργειες και πράξεις που θα δημιουργήσουν ένα άλλο πλαίσιο, που θα δώσουν μια άλλη ελπίδα στο λαό μας», αναφέρει ο Μ. Σελέκος και προσθέτει ότι με τα παραπάνω σαν «οδηγό», η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του λαϊκού κινήματος της περιοχής. «Τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς βρήκαν ένα πολύτιμο στήριγμα και όχι έναν ακόμα αντίπαλο, όπως συμβαίνει στους δήμους που δεν έχουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη διοίκηση. Παράλληλα, προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα που θα ελαφρύνουν τη λαϊκή οικογένεια, απαιτήσαμε και υλοποιήσαμε έργα υποδομών, αναγκαία για το λαό μας, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους ανέργους, όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε κι αυτοί να μπουν με καλύτερες προϋποθέσεις στην πάλη».

Δύο λογικές συγκρούονται και στην Τοπική Διοίκηση

«Για παράδειγμα», συνεχίζει ο Μ. Σελέκος, «όταν αναλάβαμε το δήμο, τα πρώτα έργα που έπρεπε να γίνουν ήταν τα αντιπλημμυρικά, που είχαν "παγώσει", δεν είχε ασχοληθεί καμιά δημοτική αρχή. Ασχοληθήκαμε λοιπόν και λύσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το οξυμένο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης που αντιμετώπιζε η πόλη μας. Επίσης βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πορεία ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών του δήμου, όπως γίνεται σε πολλούς δήμους όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. κομμάτια των δήμων προσπαθούν να τα περάσουν σε ιδιώτες, είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω εργολάβων, είτε μέσω συμπράξεων. Εμείς λοιπόν, ενώ είχε μπει σ' αυτή τη διαδικασία και ο δήμος Χαϊδαρίου πριν εκλεγούμε, σε τομείς όπως στους παιδικούς σταθμούς, στον Πολιτισμό, στο κολυμβητήριο, ενώ υπήρχε μεθόδευση απαξίωσης της Καθαριότητας και του Πρασίνου, ώστε να περάσουν κι αυτά σε ιδιώτες, πήραμε μέτρα. Καταργήσαμε τις ΚΟΙΝΣΕΠ, πήραμε στα χέρια μας όλες αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια σήμερα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση: Στους παιδικούς σταθμούς καταργήσαμε τα τροφεία και καταφέραμε να πάρουμε όλα τα παιδιά, κάτι που είναι μεγάλη ανάσα για τα νέα ζευγάρια, έχουμε προσωπικό με σταθερή πια σχέση εργασίας, για να λειτουργήσουν. Αντίστοιχα, στον Πολιτισμό, αναλάβαμε ένα πολιτιστικό τμήμα του δήμου το οποίο είχε 170 μαθητές και το έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στους 2.000. Στην Καθαριότητα, στα τεχνικά έργα και στο Πράσινο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τονώσουμε αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια τώρα λειτουργούν πολύ πιο ικανοποιητικά, δεν μπαίνει ζήτημα ιδιωτικοποίησης».

Μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που είχε η δημοτική αρχή ήταν η μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε έναν ιδανικό χώρο, που τώρα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το Χαϊδάρι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Οπως εξηγεί ο Μ. Σελέκος, «η Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε σε αυτόν το χώρο, από έναν πολύ μικρότερο χώρο, και μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε όλο το περιεχόμενο, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα βρισκόταν σε κούτες. Από τους 32.000 τίτλους βιβλίων τα οποία έχουμε, μέχρι τώρα μπορούσαν να εκτεθούν μόνο 5.000. Μας δόθηκε η δυνατότητα να τα αναπτύξουμε όλα, δηλαδή άλλες 27.000! Επίσης υπάρχει στον ίδιο χώρο η παιδική μας βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βιβλίο, γίνονται εκδηλώσεις. Μαθητές αξιοποιούν το αναγνωστήριο...».

Με αφορμή τη συζήτηση για τη Βιβλιοθήκη, που αποτυπώνει και τη διαφορετική αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων, ο Μ. Σελέκος μάς ενημερώνει και για τους ελεύθερους χώρους της πόλης, τα «φιλέτα» όπως ονομάζονται, αφού παραμένουν στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως η παραλία του Σκαραμαγκά, οι ορεινοί όγκοι, το στρατόπεδο κ.ά. Σημειώνει ότι η δημοτική αρχή παλεύει να υπερασπιστεί αυτούς τους χώρους, να διατεθούν προς όφελος των δημοτών, όμως οι άλλες δυνάμεις τούς βλέπουν ως ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση. Ο Μ. Σελέκος αναφέρει ότι καταπατητές προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τεράστιες εκτάσεις εκμεταλλευόμενοι το «ρυθμιστικό πλαίσιο» που υπάρχει, το οποίο διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζεται από τη σημερινή, δίνοντας τη δυνατότητα για διάφορες «χρήσεις» στα βουνά, ή στο παραλιακό μέτωπο, όπου υπάρχουν σχεδιασμοί για «αξιοποίηση», δηλαδή για μπίζνες, που καμιά σχέση δεν έχουν με το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον.

Ποια είναι η στάση των υπόλοιπων παρατάξεων απέναντι σ' αυτές τις διεκδικήσεις; Ο Μ. Σελέκος τονίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν υποσχεθεί κάποια από τα παραπάνω σημεία να πάνε σε ιδιώτες, όπως η θάλασσα του Σκαραμαγκά, που την έχουν τάξει σε εφοπλιστή. Το χώρο της Βιβλιοθήκης, που προαναφέραμε, τον είχαν υποσχεθεί σε ιδιώτη για να γίνει κέντρο διασκέδασης.

«Συγκρούονται λοιπόν δύο λογικές και στην Τοπική Διοίκηση. Από τη μία η λογική του δήμου - τροχονόμου επιχειρηματικών συμφερόντων, εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, που φορτώνει περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους της πόλης, και από την άλλη, η δική μας, της αντίστασης σ' αυτήν την κατεύθυνση, της διεκδίκησης, της ανακούφισης του λαού που υποφέρει».

Αλληλεγγύη και διεκδίκηση μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που υποφέρουν

Κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής, στα όρια του δήμου, στον Σκαραμαγκά, εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες σε έναν από τους καταυλισμούς που έστησε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, στον οποίο αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 3.000 πρόσφυγες. Ο δήμαρχος θυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή, όταν άρχισε να λειτουργεί το κέντρο, σταθήκαμε με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Και ο δήμος αλλά και το μαζικό κίνημα της περιοχής αγκάλιασαν τους πρόσφυγες. Δεν υπήρχαν εδώ φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, αποκρούστηκαν από την πρώτη στιγμή. Κάναμε πολλές εκδηλώσεις, και μέσα στο κέντρο και στο δημαρχείο. Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρχε και η αποδοχή και ζεστή υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου μας».

Οσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, ο Μ. Σελέκος αναδεικνύει την πολιτική εγκλωβισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αντιδραστικές συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας. «Οσο καλά και να φερόμαστε στους πρόσφυγες, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες, με ευθύνη της κυβέρνησης. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να γίνει η συνένωση οικογενειών, αλλά και για να μεταβούν οι πρόσφυγες στη χώρα τελικού προορισμού τους. Δυστυχώς η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αυτές τις συμφωνίες εγκλωβίζει χιλιάδες ψυχές στη χώρα μας». Ο Μ. Σελέκος υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή έχει πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη, τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στο λαό της πόλης, των αιτιών του ξεριζωμού, που δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει, δίνοντας «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, που δολοφονούν τους λαούς της περιοχής.

Με το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Η συζήτηση καταλήγει στο κριτήριο της ψήφου, αφού ο λαός θα έχει μπροστά του τρεις κάλπες στις 26 Μάη. Ο Μ. Σελέκος σημειώνει: «Επειδή μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουμε και τις ευρωεκλογές, βλέπουμε συνολικά το τι κρίνεται στον τόπο μας. Για εμάς, λοιπόν, κρίνεται όχι τόσο το ποιος θα κυβερνήσει, γιατί το ποιος θα κυβερνήσει, με όποια μορφή και να 'ναι, το έχουμε δοκιμάσει πια: Μνημόνια έφεραν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και οι συγκυβερνήσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Αυτό που κρίνεται είναι το αν θα ενισχυθεί ο πόλος εκείνος που θα δώσει ελπίδα και δύναμη στο λαό μας, ένας πόλος που θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο λαό, θα ενισχύσει τη λαϊκή πάλη σε όλα τα μέτωπα, για να ορθωθεί τείχος αντίστασης απέναντι σε όλα αυτά που μας έχουν φέρει σ' αυτή τη δύσκολη, τη δραματική κατάσταση για το λαό μας. Αυτό ακριβώς κρίνεται: Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Οσο περισσότερα σφυροδρέπανα και όσο περισσότερα κόκκινα γαρίφαλα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πέσουν στις κάλπες, αυτό θα είναι προς όφελος του λαού. Θα το βρει ο λαός μπροστά του, θα βρει δηλαδή μια δύναμη που θα τον στηρίζει σε όλα τα προβλήματα και στους αγώνες που δίνει».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Οι νησιώτες με το ΚΚΕ για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει

Συνέντευξη του Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχου ΠΝ ε.α., υποψήφιου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου περιλαμβάνει τα νησιά εκείνα για τα οποία οι κυβερνήσεις καμαρώνουν για το «τουριστικό θαύμα». Τι αφήνει στο λαό αυτή η πραγματικότητα σε υποδομές και πώς μπορεί να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές; Τι μήνυμα θα στείλει η ισχυροποίηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ;

-- Πράγματι, το 2018 έπεσαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ σε αφίξεις ξένων τουριστών. Βέβαια, οι στατιστικές αυτές δεν αφορούν την ελληνική λαϊκή οικογένεια, για την οποία οι διακοπές στο νότιο Αιγαίο είναι άπιαστο όνειρο! Κερδισμένοι από το «τουριστικό θαύμα» είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ συναντάμε εργασιακό Μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και εγκατάλειψη κρίσιμων αναγκών του λαού των νησιών.

Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες γύρω από τον τουρισμό είναι αυτοί που δουλεύουν στο «κόκκινο», για να φέρουν εις πέρας το «θαύμα» στις ναυαρχίδες του τουρισμού και όχι μόνο.

Επίσης, τα πανάκριβα ενοίκια και το υψηλό κόστος διαβίωσης αναγκάζουν εργαζόμενους, που προέρχονται από άλλα μέρη, να κοιμούνται στις παραλίες, σε αυτοκίνητα, ή «σωρηδόν» σε κάποια καταλύματα της κακιάς ώρας, αφού έχουν δουλέψει για 10 - 12 ώρες, χωρίς υπερωρίες και ρεπό.

Οξύ πρόβλημα στέγης αλλά και υπεραπασχόληση αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς, από τα νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι τα Σώματα Ασφαλείας. Το Κόμμα μας απηύθυνε μάλιστα σχετική Ερώτηση προς την κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς απάντηση. Οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων πρέπει να καλύπτονται! Δεν συμφωνούμε όμως με την προσπάθεια - κοροϊδία να απαλυνθεί το πρόβλημα εντελώς αποσπασματικά, από την Τοπική Διοίκηση, φορτώνοντας με επιπλέον τοπική φορολογία το νησιωτικό λαό.


Η κατάσταση αυτή αποθαρρύνει εργαζόμενους στο να ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων, με σοβαρές επιπτώσεις στη στελέχωση των νοσοκομείων. Ετσι εγκυμονούν κίνδυνοι για το λαό και τα εκατομμύρια επισκεπτών των νησιών. Εκτός από την υποστελέχωση, το «τουριστικό θαύμα» στον τομέα Υγείας συμπληρώνεται με ελλείψεις σε εξοπλισμό, νοσοκομειακά οχήματα, κ.λπ.!

Το «τουριστικό θαύμα», από την άλλη πλευρά, σημαίνει επίσης ακριβοπληρωμένο, κακής ποιότητας νερό, σημαίνει βιολογικούς καθαρισμούς με ανεπαρκή χωρητικότητα (π.χ. Μύκονος)! Οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο, εννοείται πλην περιοχών με «5άστερα». Η αντισεισμική θωράκιση, η πρόληψη πυρκαγιών και η πυροπροστασία είναι ακόμη ζητούμενο. Ενέργεια, νερό, απορρίμματα ξεπουλιούνται σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Γενικής ισχύος είναι η μηδενική χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών υπηρεσιών, που στηρίζονται αποκλειστικά σε δωρεές!

Μετά την περίοδο του «θαύματος», τα δρομολόγια των πλοίων ελαχιστοποιούνται χωρίς να εξυπηρετούν το λαό, ιδιαίτερα των μικρών και απόμερων νησιών, αλλά και γενικότερα στη μεταξύ νησιών επικοινωνία. ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να επιλέγουν δρομολόγια με βάση το συμφέρον τους και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Το εισιτήριο παραμένει ακριβό, ενώ τα προνόμια για τους εφοπλιστές αυγαταίνουν. Το «μεταφορικό ισοδύναμο» δεν καλύπτει τη ζημιά από το κόστος μεταφοράς, που μπορεί να καλυφθεί μόνο με δραστική μείωση των εισιτηρίων, κατά 50%, με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά και κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα.

Οι ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολλές, δεν μπορεί να χωρέσουν στον περιορισμένο χώρο μιας συνέντευξης και αναγκαστικά περιοριζόμαστε στις πιο κρίσιμες από αυτές. Ολες τους όμως πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους νησιώτες και να στείλουν μήνυμα αντίθεσης και καταδίκης της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. Και ο πιο σίγουρος τρόπος να σταλεί το μήνυμα αυτό είναι ψηφίζοντας ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές.

-- Στο Αιγαίο πλέουν διαρκώς πλοία του ΝΑΤΟ και ενόψει των ευρωεκλογών αναθερμαίνεται η συζήτηση για τα «σύνορα της Ευρώπης», που δήθεν συμπίπτουν με τα ελληνικά. Κι όμως, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση είναι διαρκείς. Πώς μπορεί να αξιολογηθεί αυτή η πραγματικότητα από το λαό των νησιών και τι λένε οι άλλοι υποψήφιοι;

-- Εχουμε πικρή - πικρότατη πείρα από τους «συμμάχους», που οι κυβερνήσεις διαχρονικά φόρτωσαν στο σβέρκο του λαού: Χούντα, Κυπριακό, «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, για να περιοριστούμε στα τελευταία. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Αντίθετα, με την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κουβάλησε στο Αιγαίο, όπως και της ευρωενωσιακής «FRONTEX», οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζονται, όπως και οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και της χωρικής θάλασσας. Διαχρονικά, όσο η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σφυρίζουν αδιάφορα. Τα αστικά όμως κόμματα αλλά και οι παρατάξεις τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση κλείνουν τα μάτια για τη στάση αυτή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ειδικά στο Νότιο Αιγαίο διασταυρώνονται πολύ απειλητικοί σχεδιασμοί για το λαό. Στη νευραλγική για τις ΗΠΑ βάση της Σούδας προστίθεται η Σύρος, που κατονομάζεται μάλιστα ως «μίνι Σούδα», λόγω της στρατηγικής της θέσης, την οποία συχνά εξαίρει ο Αμερικανός πρέσβης, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τη διαμόρφωση νέας βάσης στην Κάρπαθο. Το πόσο αυτά τα σχέδια εξασφαλίζουν «σταθερότητα» και «ασφάλεια» για το λαό του Ν. Αιγαίου και συνολικά για τη χώρα μας φαίνεται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει π.χ. για το Καστελόριζο, στο φόντο της «αξιοποίησης» των υδρογονανθράκων της περιοχής. Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από το νησί, ενώ στο τραπέζι ήδη έχουν μπει, με τη μορφή «τροχιοδεικτικών βολών», πολύ σοβαρά ζητήματα, που στρώνουν το έδαφος της «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου, σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα. Ακούμε π.χ. στελέχη της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για συμφωνία τύπου «Πρεσπών» και για το Αιγαίο ή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσιρώνη να λέει ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, όλοι οι άλλοι συνδυασμοί στην Περιφέρεια συμφωνούν με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στόχους, με τους οποίους ευθυγραμμίζεται πλήρως και η σημερινή κυβέρνηση. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες καλοδέχονται τον Αμερικανό πρέσβη και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Εχουν ταχθεί ξεκάθαρα με τις επιδιώξεις των Αμερικανών τόσο στα επενδυτικά σχέδια όσο και στα γεωστρατηγικά, επικαλούμενοι το περιβάλλον «ασφάλειας» που προσφέρουν αυτές οι συμμαχίες για την ευημερία των νησιωτών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το Κόμμα μας ξεκαθαρίζουν στο λαό ότι:

-- Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν προστατεύουν τη χώρα. Αντίθετα, αποτελούν υποψήφιους στόχους επιθέσεων αντίπαλων ιμπεριαλιστών. Υποψήφιοι στόχοι, εκτός από τη Σούδα, είναι και αεροδρόμια, λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, που πλέον αξιοποιούν οι Αμερικανοί. Η περίπτωση της Σύρου είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι ΗΠΑ διεκδίκησαν για τα συμφέροντά τους το Νεώριο Σύρου. Πέρα από την αξιοποίησή του για τυχόν επισκευαστικές ανάγκες πλοίων του αμερικανικού στόλου, καλοβλέπουν επίσης και το εκεί λιμάνι, όπως και άλλων νησιών, για τη φιλοξενία των πλοίων τους. Εχουμε, δηλαδή, επιπλέον αμερικανικές βάσεις χωρίς να ονομάζονται βάσεις.

-- Η αποστολή τμημάτων του ελληνικού στρατού, πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών εκτός συνόρων σε ευρωΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ασκήσεις, αντικειμενικά, αδυνατίζει την άμυνα της χώρας. Αν χρειαστεί, οι μονάδες αυτές δεν θα βρίσκονται στα σύνορα της χώρας, όπως αυτά του νότιου Αιγαίου, για να τα προστατέψουν.

Επίσης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα ΝΑΤΟικά κράτη με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, καθώς ανταποκρίνεται με συνέπεια στο στόχο να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο δαπανά περί τα 4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες.

Επομένως, οι διαχρονικοί σύμμαχοι της χώρας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, είναι αχρείαστοι, αλλά και επικίνδυνοι και έτσι ο λαός επιβάλλεται να τους διώξει από τη χώρα, εξασφαλίζοντας επιπλέον κονδύλια για τις δικές του ανάγκες.

-- Τόσο στην Περιφέρεια όσο και σε νησιά, όπως στα Δωδεκάνησα, καταγράφονται χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεργασιών μεταξύ υποψηφίων των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει υποψήφιους κομμάτων που κατά τ' άλλα παρουσιάζει ως αντιπάλους του στη Βουλή;

-- Μα νομίζω είναι καθαρό! Συμφωνούν σε όλα τα βασικά ζητήματα. Συμφωνούν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, συμφωνούν για τη σχέση με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε στην κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό κόμμα επί χρόνια. Ακόμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ συνυπέγραψαν το 3ο μνημόνιο. Τώρα πλέον συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΝΔ. Οι κοινές στρατηγικές επιλογές επιτρέπουν στον καθένα να μετακινείται, ωθούμενος από προσωπικές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα πρέπει να απορρίψει τους δήθεν «ανεξάρτητους», «ακομμάτιστους» και τα ψεύτικα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρωατλαντικών φίλων του (Μακρόν, Μέρκελ, Γιούνκερ, Μοσκοβισί, κ.λπ.) και να ψηφίσει τους υποψηφίους του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

ΝΑΙ στην πρόοδο.

Οχι στην ΕΕ των μονοπωλίων

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Γιατί λέτε ότι η «διαφορά» μπορεί να γίνει από το λαό μόνο με ενιαία στάση σε όλες τις κάλπες, ευρωεκλογές, τοπικές και περιφερειακές, ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ;

-- Ο λαός των νησιών δεν πρέπει να αρκείται στα ελάχιστα που του παρέχονται. Πρέπει να διεκδικεί τη ζωή που του αξίζει! Ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και «Λαϊκή Συσπείρωση» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί μόνο έτσι θα δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και διεκδίκηση απέναντι στην πολιτική που ξεζουμίζει το λαό, εξασφαλίζοντας κέρδη για το επιχειρηματικό κεφάλαιο. Μια πολιτική που εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια χωρίς κανένα συμφέρον για το λαό.

Ψηφίζοντας το ΚΚΕ, επιλέγουμε να στηρίξουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με σχέδιο για το σήμερα και για το αύριο, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org