Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μουσικός διάλογος

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Θηβαίος, τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς, που με το προσωπικό μουσικό στίγμα τους έχουν βάλει τη «σφραγίδα» τους στο ελληνικό τραγούδι, συναντώνται το διήμερο 9 και 10 Μαΐου, στη μουσική σκηνή «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, τηλ. 2103474074), για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, που στηρίζεται στο σήμερα, αλλά και στο χτες της δημιουργίας τους και όχι μόνο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν απαρτίζεται από τραγούδια καινούρια, αλλά και παλιότερα. «Πυρήνας» του, τα ολοκαίνουρια τραγούδια από τους τελευταίους δίσκους τους: «Ψωμί κι εφημερίδα» του Μίλτου Πασχαλίδη και «182» του Χρήστου Θηβαίου, ενώ δε θα λείψουν αγαπημένα τραγούδια - σταθμοί από την παράλληλη πορεία τους τα τελευταία 15 χρόνια. Οι μουσικές τους παραστάσεις θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο, το διήμερο 16 και 17 Μαΐου.

Στ' αχνάρια του Στέλιου Καζαντζίδη

«Τιμητικό Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη», διοργανώνεται στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), από αύριο (5/5) έως και τις 10/5. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: Εκθεση με προσωπικά αντικείμενα, αφίσες εποχής, φωτογραφίες, πορτρέτα, μουσικά όργανα και σύνεργα ψαρέματος του καλλιτέχνη, ομιλίες και συναυλίες της 16μελούς ορχήστρας του Θανάση Πολυκανδριώτη με τη συμμετοχή των: Θέμη Αδαμαντίδη, Μελίνας Ασλανίδου, Πέτρου Γαϊτάνου, Ελένης Δήμου, Δημήτρη Κατοίκου, Κώστα Μακεδόνα, Γιώργου Μαργαρίτη, Δημήτρη Μπάση, Πίτσας Παπαδοπούλου και Μπάμπη Στόκα.

Επίσης, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Στέλιος Καζαντζίδης, τ' αχνάρια ενός μύθου...», σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάνου Υφαντή και καλλιτεχνική επιμέλεια του Τάσου Μπιρσίμ, βασισμένο στην εξιστόρηση της κ. Βάσως Καζαντζίδη και στο προσωπικό αρχείο του κορυφαίου ερμηνευτή. Η έκθεση θα λειτουργεί στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» (5 μ.μ.- 11.30 μ.μ.). Το αφιέρωμα διοργανώνεται με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ και του Πολιτιστικού Φορέα «Στέλιος Καζαντζίδης νυν και αεί».

Αρμονία όγκων και χρωμάτων

Είκοσι πέντε έργα (ακριλικά και ακουαρέλες) παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Μιχάλη στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 7/5 (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Τοπία της Αττικής, εσωτερικά και μοναχικά σπίτια, είναι οι τρεις θεματικές ενότητες της δημιουργίας της. Εργα στα οποία κυριαρχεί το συναίσθημα, ο αυθορμητισμός και η ελευθερία στην έκφραση. Οπως σημειώνει η Ζαφειρία Αρτεμιάδου, «αν, όπως πολλοί πιστεύουν, "η πηγαία έκφραση στην Τέχνη παριστάνει την ίδια την αλήθεια", πρέπει τότε να δεχτούμε ότι αυτό ισχύει στα τελευταία έργα της Αλεξάνδρας Μιχάλη... Στους νέους πίνακές της διαφαίνεται μια δουλειά ώριμη, μεστή, με δράση και ενθουσιασμό. Απολαμβάνει κανείς άνετα τη μορφή, το περιεχόμενο, την αρμονία των όγκων και των χρωμάτων και την εναλλαγή αυτών μεταξύ τους».

Η Α. Μιχάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Μετά τις σπουδές της στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήχθη στην ΑΣΚΤ, απ' όπου αποφοίτησε το 1993 με άριστα. Ακολούθησαν (1998-2000) σπουδές ψηφιδωτού στο εργαστήριο του Γ. Κολέφα. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» είναι η τέταρτη ατομική έκθεση και θα διαρκέσει έως τις 31/5.

Ζωγραφική πολλαπλών αναγνώσεων

«Αγγελιοφόρος»
«Αγγελιοφόρος»
Τοπία - χώρους βιωμένης μνήμης παρουσιάζει ο Σπύρος Κουρσάρης στην «Art Gallery» (Σκρα 4, Αλεξανδρούπολη). Από τις 5 έως τις 25/5 εκτίθενται έργα από την πρόσφατη δημιουργία του, αλλά και έργα αντιπροσωπευτικά από την προηγούμενη εικαστική του διαδρομή. Πίνακες σε διάφορα μεγέθη με διαφορετικά υλικά, όπως λάδια σε μουσαμά, σε ξύλο, μεικτές τεχνικές, ακουαρέλες, σχέδια κ.ά. Η εικόνα της ζωγραφικής του Σ. Κουρσάρη είναι λιτή - αφαιρετική ως προς τη φόρμα. Ο καλλιτέχνης δίνει μεγάλη σημασία στην ατμόσφαιρα, τις έννοιες, τα βαρομετρικά της ζωγραφικής και είναι πολλαπλών αναγνώσεων και εκδοχών.

Οι πρωταγωνιστές των έργων του κινούνται εκτός χρόνου σ' όλο το χώρο, μεταδίδοντας την κίνηση στην ίδια τη ζωγραφική, που μεταβάλλεται «σαν τον ασταθή καιρό και τον άνθρωπο», όπως σημειώνει ο δημιουργός «πότε νευρώδης και δυνατή και πότε ήπια, ήρεμη και γλυκιά, όπως η θάλασσα στο πρωινό φως». Στα παρουσιαζόμενα έργα είναι εμφανής η πρόθεση του ζωγράφου να παρασύρει τον θεατή σε μια προσωπική σχέση με τα έργα. Να λύσει τους γρίφους, να αναλύσει τις σημάνσεις και να κατανοήσει τα σύμβολα. Με μια διάθεση ποιητική και όχι αφηγηματική θα φτάσει στο βάθος της εικόνας και θα αισθανθεί την ανιδιοτελή αλήθεια της ζωγραφικής.

Πρόκειται για την 19η ατομική έκθεση του δημιουργού και την ένατη παρουσίαση έργων του «εκτός των τειχών». Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κατερίνη, Χανιά, Τήνος: οι πόλεις της περιφέρειας, που φιλοξένησαν στο παρελθόν τη δημιουργία του, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την περιφέρεια. «Επιπλέον», όπως επισημαίνει ο Σπ. Κουρσάρης «υπάρχει ένα στοιχείο απεξάρτησης από τον τρόπο που είναι δομημένες οι εικαστικές δραστηριότητες στο κέντρο σήμερα, από τους διάφορους "επιμελητές" και άσχετους μεσάζοντες, που κυριαρχούν σα να είναι αυτοί οι σύγχρονοι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες με το έργο τους να βρίσκονται σε δευτερεύουσα θέση».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org