Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθ' οδόν...

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Στα επίγεια: Παίρνεις 312 ευρώ σύνταξη, φτάνεις ως τα 428, ανήκεις δηλαδή στο 52,6% των συνταξιούχων, ε, είσαι προνομιούχος! Τόπε ο ΟΟΣΑ και τα σκυλιά δεμένα. Σταμάτα το θέατρο με τα κουλουράκια και τα γιαούρτια που εκνευρίζει τους συντάκτες της «Καθημερινής» και προσαρμόσου: Η σύνταξή σου πρέπει να είναι ίση με το 29% του μέσου μισθού. Ακόμα καλύτερα, βέβαια, είναι να μη βγαίνεις στη σύνταξη, γιατί επιβαρύνεις με 3% το δημόσιο ταμείο.

Είσαι κόστος! Είτε παίρνεις σύνταξη, είτε δουλεύεις, είσαι κόστος!

Εντάξει, είναι γνωστά εκείνα τα παλαιοκομμουνιστικά περί εργατών που παράγουν τον πλούτο. Ομως σήμερα έχουμε επικράτηση της ελεύθερης οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί. Πώς ζητάς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας; Δεν κατανοείς ότι προέχουν τα πειράματα που παράγουν κέρδος; Τι; Εχεις ακούσει ακόμα και για τερατογενέσεις εκεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών; Κομμουνιστικός Δάκτυλος!

Διδάξου φίλε μου. Η θεωρείς έπαινο το χαρακτηρισμό, η υποτάσσεσαι.

Η επιλογή έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε «στάση ζωής». Αλλοι δημιουργούν και μέσα από τη δημιουργία αποκτούν και κρίση για το δίκιο κι άλλοι υπάρχουν από τη γέννα τους ως κηφήνες. Ο Καζαντζάκης μίλησε έγκαιρα και για όσους βλέπουν το έργο του ως «πολύ χρήμα».

Η επιλογή που πρέπει να κάνεις αφορά τα πάντα. Οι άνθρωποι δεν ταξίδευαν πάντα δείχνοντας το διαβατήριό τους. Τα σύνορα υπάρχουν και για να παραβιάζονται. Μη ψαρώνεις λοιπόν, επειδή αυτοί θα καταγράψουν κάθε βιομετρικό χαρακτηριστικό σου. Είναι μέσο τρομοκράτησης, αλλά δεν είναι και η συντέλεια του κόσμου.

Είχες και έχεις τρόπους να αντισταθείς. Τον πιο σπουδαίο: Να αρνηθείς όλο τους το σύστημα. Να χτίσεις αυτό που η παραγωγή των εργατών θα είναι και πάλι πλούτος και όχι κόστος.

Μνήμη: τότε, έξι μπίρες, δύο σουβλάκια με πίτα κομπλέ, έξι καλαμάκια, μια τσάντα δίσκοι και «902 Αριστερά στα FM», τραγούδια για τους ανθρώπους της νύχτας, μάθαινε ο Πάνος, μαθαίναμε και εμείς.

Προχτές, ανεμελιά κι αρνί στη σούβλα, τρεις κορφές ανατολικά. Το κακό είχε γίνει από βραδύς, το μάθαμε μετά.

«Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλιά κάνει τους άντρες», πόσα πράγματα μαθαίνεις από 'να τραγούδι, άμα τ' ακούσεις σωστά...

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ τις νέες επιδοτήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βιομετρικά διαβατήρια από το 2006

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΡΕΚΟΡ ΕΞΟΔΟΥ

Η ΧΩΡΑ: Πληρώστε πιο λίγους φόρους

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;

ΑΠΟΦΑΣΗ: Στεγαστικά φθηνά δάνεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ 5.650 θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ φόρο η πόρο

ΤΑ ΝΕΑ: Διόδια - φωτιά υπέρ των εργολάβων

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ στους γρίφους του Ε-9 και της φορολογικής δήλωσης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρεις νέες δοκιμασίες για το Χρηματιστήριο

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ανοιχτοί λογαριασμοί

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Κρίση ταυτότητας

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Κωδικός «Ατλας», τα μαύρα κατάστιχα του Μαξίμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Η νεότερη γενιά δίνει ταυτότητα στη νέα Ευρώπη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Μπορούμε ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ και να αντεπιτεθούμε

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

192 ευρώ «Μπορεί να θεωρείται ένας από τους πλέον "τυχερούς" αρχαιολόγους αφού ανέσκαψε τον αμύθητο θησαυρό των 20.000 χρυσών κοσμημάτων που βρέθηκαν το 1979 στους τάφους του Τιλλιά Τεπέ στο Αφγανιστάν, στην περιοχή του ελληνιστικού κράτους της Βακτριανής. Μπορεί το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των πιο σημαντικών επιστημόνων αφού, έπειτα από επίμονες ανασκαφές που διήρκεσαν περισσότερα από 30 χρόνια, έφερε στο φως πέρυσι την κοιτίδα της αρχαιότερης θρησκείας του Ζωροαστρισμού, στο νοτιοανατολικό Τουρκμενιστάν. Σήμερα όμως διαβιοί ως ένας από τους πτωχότερους έλληνες, αφού ζει με την πενιχρότατη σύνταξη του ΟΓΑ. Ο λόγος για τον Ελληνα αρχαιολόγο κ. Βίκτωρα Σαριγιαννίδη που γεννήθηκε πριν από 74 χρόνια στην Τασκένδη» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Χρήμα, πολύ χρήμα» «"Δίκαιο θαρρώ τα ποσοστά από τον Ομηρο να δοθούν στα παιδιά του Κακριδή. Οι δικοί μου κληρονόμοι δεν το αξίζουν...". Τη συγκλονιστική αυτή φράση έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στις 15 Οκτωβρίου του 1956, ένας μόλις χρόνο προτού πεθάνει, σε χειρόγραφο γράμμα του προς τη δικηγόρο του Αγνή Ρουσσοπούλου που τον αντιπροσώπευε στην Αθήνα (...) "Ο Καζαντζάκης είναι χρήμα, πολύ χρήμα" δήλωνε πρόσφατα μέσα σε μια δικαστική αίθουσα ο μάρτυρας των δύο εκ των έξι φυσικών κληρονόμων του Νίκου Καζαντζάκη» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Αδολες νύχτες «Η σχέση του Πάνου Γεραμάνη με το ραδιόφωνο άρχισε το 1989 από τον 902 Αριστερά στα FM με την εκπομπή "Για τους ανθρώπους της νύχτας"» (η υπενθύμιση στα «ΝΕΑ»).

ΚΟΣΤΟΣ Η ΖΩΗ ΣΟΥ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! «Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο "γενναιόδωρα" μεταξύ των 30 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οικονομικού οργανισμού που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα το μεικτό ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού στη χώρα μας - για εργαζόμενους μέσου μισθού που δικαιούνται πλήρη σύνταξη - φθάνει το 84%, όταν το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 57% (...) υψηλό ποσοστό του μισθού είναι και η ελάχιστη σύνταξη στη χώρα μας (...) είναι ίση με το 40% του μέσου μισθού, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι ίση με το 29% (...) η έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αυξάνει το κόστος των συντάξεων οδηγώντας πολλά κράτη να αυξήσουν τη θεσμοθετημένη ηλικία αποχώρησης από την εργασία ή να καταργήσουν εντελώς τη σταθερή ηλικία συνταξιοδότησης (...) σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ κάθε πρόσθετος χρόνος εργασίας μετά τα 65 μειώνει το κόστος του δημοσίου για συντάξεις περισσότερο από 3%» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: «"Παράθυρο" για την αμφισβήτηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας άνοιξε η κυβέρνηση. Με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ελαστικών ωραρίων εργασίας με ατομικές συμφωνίες εργοδότη - εργαζόμενου στις μικρές επιχειρήσεις, με πρόσχημα τις πολλές υπερωρίες που δεν πληρώνονται» (το σχόλιο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ... «Μέσα στους επόμενους έξι μήνες όλοι οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περάσουν από τα ειδικά κέντρα καταγραφής και επεξεργασίας των βιομετρικών χαρακτηριστικών τους, προκειμένου να εκδώσουν νέα διαβατήρια, που θα περιλαμβάνουν, εκτός από αυστηρά προσωπικά δεδομένα, μικροτσίπ με ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα και το χρώμα της ίριδας των ματιών του κατόχου» (το πρώτο θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ: «Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών καθώς - οκτώ μήνες τώρα - τα παράπονά τους για την παρουσία χημικών αερίων που προκαλούν ζαλάδα, ναυτία, και διάφορους ερεθισμούς του αναπνευστικού συστήματος πέφτουν στο κενό (...) κανείς δε γνωρίζει ούτε για ποιες επακριβώς ουσίες πρόκειται, ούτε από ποια πειράματα προέρχονται» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στη Γαλλία» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ