Κυριακή 4 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιλαϊκός τουρισμός

«Οι ομορφιές της χώρας μας είναι ο πλούτος της. Να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Να απευθυνθούμε σε υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες ξένων επισκεπτών. Ανεβάζοντας έτσι τη μέση τουριστική δαπάνη, πολύ πάνω από εκεί που είναι σήμερα, δηλαδή πολύ πάνω από τα 146 ευρώ, έναντι 162 στην Τουρκία και 200 στην Ιταλία. Να διεισδύσουμε σε αγορές όπου σήμερα έχουμε χαμηλή συμμετοχή. Δηλαδή πέρα από τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, να απευθυνθούμε ακόμα περισσότερο σε αγορές όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και μέσα στην Ευρώπη, όπως είναι η Γαλλία και η Ολλανδία. Να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και την παραθεριστική κατοικία. Αλλά και εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες. Αυτό που χρόνια το αναμηρυκάζαμε, κάθε χρονιά, να το κάνουμε πράξη, δηλαδή ιστορικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός, ιατρικός τουρισμός. Οπως βεβαίως και ο θαλάσσιος τουρισμός και οι μαρίνες...» (από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στον ΣΕΤΕ). Τι λέει; Παραδίδουμε τις ομορφιές της χώρας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, δημιουργούμε προϋποθέσεις να προσελκυστούν τουρίστες με μεγάλα εισοδήματα, αυξάνοντας την είσοδο των ξένων στην Ελλάδα. Αυτό θα φέρει κέρδη. Για τους Ελληνες εργαζόμενους, την ανάγκη ικανοποίησης των λαϊκών οικογενειών για διακοπές, ανάπαυση, κουβέντα. Τους έχουν αποκλείσει, τσακίζοντάς τους το εισόδημα. Να, γιατί λέμε ο λαός να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να κάνει ιδιοκτησία του τον πλούτο, με εργατική, λαϊκή εξουσία, γιατί μόνον έτσι θα χαίρεται αυτός τις ομορφιές της χώρας, θα ικανοποιεί τις ανάγκες του.

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»...

«Αυτός ο Μάης, είναι ο Μάης της μεγάλης ανατροπής. Είναι ο Μάης της ελπίδας. Σε λίγες ημέρες μιλά ο λαός. Και το μήνυμα που θα στείλει θα είναι ηχηρό. Ψηφίζουμε, φεύγουν!» (Αλ. Τσίπρας στο Μενίδι). Τι θέλουν να φύγει, τι μένει και τι θα έρθει; Θέλουν να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να έρθει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μένει; Η οικονομία και η εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων. Η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Το αντεργατικό, αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αναπαραγωγής της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ολα τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, δημιουργώντας συνθήκες για καπιταλιστικές επενδύσεις και κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: Η συγκυβέρνηση καταστρέφει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ανάπτυξη, ενισχύοντας τις καπιταλιστικές επενδύσεις και τα κέρδη και όταν έρθει η ώρα θα αποκατασταθούν εισοδήματα, μισθοί κ.λπ. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό είναι: «Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»...

Τα διλήμματα

«ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ένα από τα πολλά διακυβεύματα της πολιτικής αναμέτρησης στις περιφερειακές και κυρίως στις ευρωεκλογές, που έχουν πιο καθαρό πολιτικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς πολλά ακόμα από τα κρίσιμης για το μέλλον του τόπου διακυβεύματα. Ανεξάρτητη Ελλάδα ή αποικία; Πλούσια, αξιοπρεπής και αυτοδύναμη χώρα ή φτωχό προτεκτοράτο; Διατήρηση και ενδυνάμωση του ελληνισμού ως πολιτιστικής οντότητας ή συρρίκνωση και εξαφάνιση; Πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο όλα αυτά και πολλά ακόμα να τεθούν στους πολίτες αυτής της χώρας πριν ρίξουν το ψηφοδέλτιό τους στην κάλπη. Η πατρίδα μας κινδυνεύει με ισόβια υποδούλωση και αφανισμό» («Αυγή», 27/4/2014). Πολλά μαζεμένα κάλπικα για το λαό διλήμματα. Για να συγκαλύψουν το πραγματικό δίλημμα: Με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το δικό τους δρόμο ανάπτυξης, η ενάντιά τους;

Ποιες δεσμεύσεις;

«Εργώδης είναι η νομοθετική προσπάθεια αυτή την περίοδο. Με τη fast track διαδικασία δεν ερωτώνται και, αν χρειαστεί, εκβιάζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές. Στόχος της κυβέρνησης να ικανοποιήσει πριν από τις εκλογές τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας και να λάβει ως αντιπαροχή ψίχουλα επικοινωνιακής υποστήριξης από τη Μέρκελ» («Αυγή», 27/4/2014). Δεσμεύσεις έναντι της τρόικας ή έναντι του κεφαλαίου, που το κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας μόνο για τρόικα, λες και αυτή δεν δουλεύει για το κεφάλαιο; Μήπως όμως «βάζει μπροστά» την τρόικα, επειδή είναι και ο ίδιος δεσμευμένος με το κεφάλαιο και θέλει να το υπηρετήσει από κυβερνητική θέση και από όλους τους αστικούς και ευρωενωσιακούς θεσμούς, αποπροσανατολίζοντας το λαό από τον πραγματικό του αντίπαλο; Ας το σκεφθούν οι εργαζόμενοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1825 Γεννιέται ο Αμερικανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1919 Φοιτητές διαδηλώνουν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλιών που εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία. Ξεκινά το αντιιμπεριαλιστικό επαναστατικό «κίνημα της 4ης Μαΐου».

1929 Γεννιέται η Βρετανοβελγίδα ηθοποιός Οντρεϊ Χέπμπορν.

1934 Οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία. Την 3η μέρα η απεργία γενικεύεται και στο πλευρό των οικοδόμων προστίθενται οι σιδεράδες, οι ξυλουργοί, οι εργάτες χαρτοποιίας, οι τουβλοποιοί, οι βυρσοδεψεργάτες κ.ά. Η απεργία των οικοδόμων θα λήξει μετά από 8 μέρες, ενώ των υπολοίπων μετά από 12, με ολική ή μερική νίκη.

1939 Γεννιέται ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ.

1953 Παγκαπνεργατική απεργία ξεσπά στον Πειραιά. Κρατά 15 μέρες και λήγει με ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των απεργών.

1955 Πεθαίνει ο Ρουμάνος μουσικοσυνθέτης Ζορζ Ενέσκου.

1964 Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου και εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης.

1966 Ξεκινά στο θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας η Β' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (4 - 15/5/1966). Σε αυτή μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Ιμβριώτης, Μάρκος Αυγέρης, Νίκος Πουλαντζάς, Γιάννης Σκουριώτης, Ροζέ Γκαροντί, Πιερ Βιλάρ κ.ά.

1967 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Εχοντας υπ' όψιν τας διατάξεις του Νόμου ΔΞΘ/1912 "Περί καταστάσεως πολιορκίας" τεθέντος σε εφαρμογήν διά του υπ' αριθ. 280 της 21 Απριλίου 1967 Βασ. Δ/τος, αποφασίσαμεν και διατάσσομεν: 1. Την κατάργησιν και διάλυσιν των κάτωθι Συλλόγων και Οργανώσεων... 2. Την κατάσχεσιν απάσης κινητής και ακινήτου περιουσίας των... 3. Την κατάσχεσιν των αρχείων και φύλαξιν τούτων παρά της αρμοδίας Αστυνομικής Αρχής». Η απόφαση αφορούσε 279 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις.

1970 Η εθνοφρουρά του Οχάιο ανοίγει πυρ, σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει εννιά στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Στρατεύματα της Νότιας Αφρικής εισβάλλουν στο έδαφος της Αγκόλα, για να εξοντώσουν αντάρτες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Ναμίμπια «ΣΟΥΑΠΟ». Τη μέρα αυτή οι Νοτιοαφρικανοί βομβαρδίζουν την πόλη Κασίνγκα, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες. Κατά την επίθεση σκοτώνονται πάνω από 600 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Η επέμβαση καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ.

1979 Το Κόμμα των Συντηρητικών κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία. Νέα πρωθυπουργός γίνεται η Μάργκαρετ Θάτσερ.

1982 Στον πόλεμο των Φόκλαντ, το βρετανικό αντιτορπιλικό «Σέφιλντ» βάλλεται από πύραυλο «Εξοσέτ» (βυθίστηκε μετά από λίγες μέρες). Σκοτώθηκαν 20 άτομα. Δύο μέρες πριν βρετανικό υποβρύχιο είχε βυθίσει το αργεντινό καταδρομικό «Στρατηγός Μπελγκράνο», σκοτώνοντας 320 ναύτες. Η πρωθυπουργός Μ. Θάτσερ δέχτηκε δριμεία κριτική γι' αυτό το περιστατικό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν έξω από τα όρια αποκλεισμού που είχαν θέσει οι Βρετανοί.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967. Συγκροτείται η Παλαιστινιακή Αρχή.

2006 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Αλέξης Δαμιανός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ