Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Οχι στην υποβάθμιση και στη διάλυση της ζωής μας

Πορεία αγώνα από τα Ανω Λιόσια μέχρι το Μενίδι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Τα πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που ζουν κι εργάζονται σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δυναμικής κινητοποίησης που διοργάνωσαν σωματεία και μαζικοί φορείς από το Μενίδι και τα Ανω Λιόσια την περασμένη Κυριακή.

Η τεράστια ανεργία και οι δουλειές - λάστιχο, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, οι ελλείψεις σε υποδομές προστασίας της ζωής του λαού, όπως σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και μέτρα αντισεισμικής προστασίας, η χωματερή που δηλητηριάζει εδώ και δεκαετίες τις εργατογειτονιές της περιοχής αλλά και το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μερικά από όσα ανέδειξαν με τα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης από αυτήν τη βάρβαρη καθημερινότητα. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών που υπηρετούν αυτόν το δρόμο, καθώς και της ΕΕ.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, που ξεκίνησε με συγκέντρωση από το δημαρχείο Αχαρνών και κατέληξε στο δημαρχείο Φυλής. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μάρκος Αλεξίου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, ο οποίος θύμισε την αντίστοιχη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν στην περιοχή από σωματεία και φορείς όσο και τις πολλές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν γύρω από τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα αναδεικνύοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών. Τόνισε ότι η δύσκολη κατάσταση στο λαό θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεση το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, το βάθεμα της φτώχειας, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Κάλεσε σε ένταση της πάλης «μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας και όχι να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. Με την ψήφο μας στις τριπλές εκλογές να απομονώσουμε αυτούς που φταίνε για την κατάσταση που ζούμε, να στηρίξουμε τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτήν την καπιταλιστική βαρβαρότητα...».

Ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Παραρτήματος Οικοδόμων Μενιδίου - Φυλής, τόνισε ότι για τα κέρδη των ομίλων «δεν γίνονται νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά έργα, έργα που θα προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων από ενδεχόμενο σεισμό, αλλά και που θα έδιναν δουλειά σε χιλιάδες οικοδόμους...». Αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δώσει οι οικοδόμοι μέσα από το συνδικάτο τους για να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας στα μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής.

Ο Ιάσονας Καπλάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαρνών, στάθηκε στις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που τους οδηγούν στο κλείσιμο και τον αφανισμό. «Με σύνθημα "Δεν έχουμε δύο ζωές να τους χαρίσουμε τη μία" καλούμε τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν γύρω από το σύλλογό τους, απαιτώντας να δοθούν τώρα λύσεις στα ουσιώδη προβλήματά μας!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φτάνουν πια οι «σωτήρες»

«Χορτάσαμε από σωτήρες και υποσχέσεις και δουλειά δεν κάναμε», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Ειρήνη Τουμάση, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Λαθέας, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που βρέχει η γειτονιά γίνεται «παραθαλάσσια περιοχή». Ανέδειξε τα αιτήματα για αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, παιδικές χαρές, για φθηνό συγκοινωνιακό δίκτυο, αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημοτικά κτίρια και όλα τα σχολεία, όπως στο 1ο ΕΠΑΛ, όπου «καθηγητές και μαθητές μπαίνουν για μάθημα με την ψυχή στο στόμα, ελπίζοντας μην τους πλακώσει κανένας τοίχος».

Η πορεία που ξεκίνησε από το δημαρχείο Αχαρνών κατέληξε στο δημαρχείο Φυλής, όπου χαιρέτισε η Χριστίνα Στύλιου, πρόεδρος του Παραρτήματος Μενιδίου - Φυλής του ΕΣΥΝ, η οποία ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών και στάθηκε στη διεκδίκηση ανάπτυξης συμβουλευτικού σταθμού στην περιοχή από τις δομές «18 ΑΝΩ» και ΚΕΘΕΑ καθώς και στην εναντίωση στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στη θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Οπως είπε, λόγω της υποβάθμισης «ευνοείται η ανάπτυξη της εγκληματικότητας που συνοδεύεται με τη διακίνηση και το εμπόριο από μεγαλέμπορους ναρκωτικών (...) Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ζήτημα που αφορά την κοινωνία, συνδέεται με την ανεργία, την πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, τους φραγμούς στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και εν τέλει με κάθε είδος κοινωνικής ανισότητας».

Τέλος, η Αλέκα Σμυρλή, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Γ' Ενιαίου Λυκείου Ανω Λιοσίων, κατήγγειλε τα προβλήματα στα σχολεία με ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Οπως είπε, το συγκεκριμένο σχολείο είναι παλιό, ακατάλληλο και ασυντήρητο, π.χ. η αυλή πλημμυρίζει και τα παιδιά ανεβαίνουν σε καρέκλες, μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ. «Οι γονείς του Γ' ΓΕΛ είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέσα από το σύλλογό μας και να κερδίσουμε το χτίσιμο νέου κτιρίου!», τόνισε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, ο Νίκος Ζαπάντης, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάνος Τραβασάρος, Ρούλα Τριγάζη, Αγγελική Παπαδάτου και Δημήτρης Τσουμπρής, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των συγκεντρωμένων.

Οι διεκδικήσεις των φορέων

Αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση των μνημονιακών νόμων και προστασία της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πάλης των διοργανωτών. Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

 • Να δοθούν άμεσα τα παραχωρητήρια στο Ολυμπιακό Χωριό και να ισχύσουν τώρα όλες οι «ευνοϊκές» ρυθμίσεις. Αντίστοιχη μέριμνα να υπάρξει για τους οικισμούς Γεννηματά 2 και Κοπρισιάς.
 • Αφορολόγητο όριο για όλους τους μικροεπαγγελματίες που στενάζουν καθημερινά.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα για να θωρακιστεί η περιοχή καθώς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
 • Τώρα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία.
 • Να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής. Να στελεχωθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
 • Η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας και μαζί με το ΙΚΑ να αποτελέσουν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
 • Το ΙΚΑ Φυλής να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες και εντελώς δωρεάν για όλους.
 • Να ξεκινήσει η δημιουργία σύγχρονου δημόσιου νοσοκομείου.
 • Να αναβαθμιστεί το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Να αντικατασταθούν όλοι οι σωλήνες αμιάντου για να προστατευτεί η υγεία του λαού της περιοχής.
 • Τώρα να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για το λαό και τη νεολαία της περιοχής.
 • Να κλείσει τώρα ο «καρκίνος» της χωματερής. Διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού.
 • Σύγχρονο και φτηνό δίκτυο συγκοινωνιών που θα συνδέει εσωτερικά την περιοχή μας αλλά και με το κέντρο της Αθήνας.
 • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και τα κτήματα Τατοΐου (πρώην Βασιλικά). Ολοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις (π.χ. εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ, σανατόριο, δημοτικό κάμπινγκ, Κυκλάμινα, βίλα Παπαδόπουλου, κ.ά.) που υπάρχουν να αξιοποιηθούν για την αναψυχή του λαού και της νεολαίας της Αττικής.
ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Με δυναμική κινητοποίηση απαίτησαν «Κάτω οι φόροι - Κάτω οι κατασχέσεις»
 • Προκλητική στάση από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Δραγασάκη, που αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία και το μπαράζ κατασχέσεων πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών και δεκάδες ακόμη σωματεία και τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Δεν πάει άλλο, αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των λίγων, κάτω οι φόροι και οι κατασχέσεις», υπογράμμισε στην ομιλία του, καλώντας «σε έναν κοινό, μακρύ, ανυποχώρητο αγώνα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, κλαδικά και εδαφικά». Υπογράμμισε ακόμη ότι «χρέος, καθήκον του καθενός από εμάς που είμαστε εδώ είναι να φτάσουμε το κάλεσμα του αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής».

Μετά το τέλος της ομιλίας οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στη Σταδίου μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, όπου ζήτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για να του επιδώσουν το υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Παρά το γεγονός όμως ότι η πολιτική ηγεσία ήταν ενημερωμένη εδώ και δυο βδομάδες για την κινητοποίηση και είχε παράσχει «διαβεβαιώσεις» ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, εμφανίστηκε μόνο μία υπάλληλος η οποία παρέλαβε το υπόμνημα λέγοντας ότι «απουσιάζουν άπαντες» από το υπουργείο λόγω «άλλων υποχρεώσεων». Λίγη ώρα αργότερα όμως, και ενώ η κινητοποίηση δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης αποχωρούσε μαζί με την «κουστωδία» του από την κεντρική είσοδο του υπουργείου.

Η προκλητική αυτή ενέργεια αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις λαϊκές διεκδικήσεις, ενώ όταν έχει απέναντί της εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στρώνει... κόκκινο χαλί για να εισέλθουν στα υπουργεία.

Η στάση αυτή του υπουργού καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται πιο δυναμικά και μαζικά, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, για:

-- Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους, με ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

-- Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

-- Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.

-- Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org