Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Υγειονομικοί - συνδικάτα - φορείς: Με μέρα δράσης για την ΠΦΥ συνέχισαν τον αγώνα για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

-- «Διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ή συντριπτικό ρήγμα στην 8ωρη απασχόληση; Αρθρο του νομικού Γ. Μελισάρη

-- Λάρισα - εργαζόμενοι στους δήμους: Δυναμώνουμε τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Με στόχο να συμβάλει ολόπλευρα στην οργάνωση της πάλης απέναντι στους νέους βάρβαρους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο και τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της επίθεσης.

Απέναντι στην προκλητική προπαγάνδα με την οποία ντύνει η κυβέρνηση, μαζί με άλλα επιτελεία, τα νέα νομοσχέδια που έχει έτοιμα για τις «ανατροπές του αιώνα», με τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, των συνδικάτων, της συλλογικής πάλης και δράσης, την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, το ΠΑΜΕ συμβάλλει στον εξοπλισμό των συνδικάτων και των εργαζομένων μέσα από τη δημοσίευση μιας σειράς συνεντεύξεων και άρθρων στελεχών του εργατικού κινήματος, νομικών κ.ά.

Τα υλικά αυτά δημοσιεύονται συγκεντρωμένα σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ. Η ενότητα είναι προσβάσιμη από την αρχική σελίδα πατώντας στη δεξιά στήλη, στο banner «Αρθρα - Συνεντεύξεις: Για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών».

Ηδη η ενότητα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και άρθρα για την εφαρμογή 10ωρης δουλειάς στις Τηλεπικοινωνίες και στον Επισιτισμό - Τουρισμό, για τις δραματικές συνέπειες από τα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία σε Φάρμακο και Εμπόριο, κ.λπ.

Συνεχίζοντας την αξιοποίηση κειμένων από αυτήν την πλούσια ενότητα, ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα άρθρο του νομικού Γ. Μελισάρη σχετικά με το 10ωρο και τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Ολόκληρη η ενότητα στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο pamehellas.gr/tag/2021neametra.

«Διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ή συντριπτικό ρήγμα στην 8ωρη απασχόληση;

Αρθρο του νομικού Γιώργου Μελισάρη

Σε άρθρο του για τη 10ωρη δουλειά, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο νομικός Γιώργος Μελισάρης σημειώνει:

Μία από τις «παρακαταθήκες» του προηγούμενου υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση και, συνάμα, μία από τις «δομικές προκλήσεις» (όπως βαρύγδουπα αναφέρεται) του νέου υπουργού, Κ. Χατζηδάκη, είναι η ικανοποίηση των πάγιων απαιτήσεων των μεγάλων εργοδοτών, αλλά και των διάσπαρτων νεοφιλελεύθερων «think tank» (όπως το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών). Ηδη ετοιμάζεται προς κατάθεση στη Βουλή το επόμενο διάστημα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει διατάξεις που θα βάλλουν, ταυτόχρονα, τόσο κατά των όρων των ατομικών συμβάσεων εργασίας όσο και στη συλλογική δράση των εργαζομένων (συνδικαλιστική δράση και οργάνωση). Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πολλά που έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, θα επιφέρει για μία ακόμα φορά καίρια πλήγματα στη βαριά τραυματισμένη αγορά εργασίας, θα αποδιοργανώσει πλήρως το όποιο προστατευτικό πλαίσιο είχε απομείνει υπέρ του αδύναμου μέρους της σχέσης εργασίας, δηλαδή του εργαζόμενου, και θα δυσχεράνει σε απόλυτο βαθμό την ουσιαστική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μία από τις, ήδη αποκληθείσες, «εμβληματικές» αλλαγές (όπως τουλάχιστον έχει διαρρεύσει, ιδίως στον συντηρητικό Τύπο) είναι αυτή της νέας διευθέτησης του χρόνου εργασίας του εργαζόμενου.

Μέχρι τώρα, από το 2011, η πρόβλεψη για τέτοια διευθέτηση έλεγε ότι ο εργαζόμενος επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) να εργάζεται ημερησίως περισσότερες ώρες (έως 10 ώρες) και σε άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) να εργάζεται λιγότερες ώρες αντίστοιχα ή να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης. Η αμοιβή κατά τις δύο αυτές περιόδους θα παρέμενε η ίδια ανεξάρτητα αν κατά την αυξημένη περίοδο εργάζεται περισσότερες ώρες ή κατά τη μειωμένη περίοδο αντίστοιχα εργάζεται λιγότερες ώρες, ενώ δεν καταβάλλονται προσαυξήσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ, κυρίως διότι για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να καταρτιστεί με συμφωνία εργοδότη και σωματείου ή συμβουλίου εργαζομένων.

Το μοντέλο που προωθείται τώρα, θα προβλέπει (βλ. «Καθημερινή» 3/1/2021) ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο θα προσφεύγει μία από τις δύο πλευρές (πιθανότατα ο εργοδότης), θα εξετάζει εάν είναι τεκμηριωμένες ή όχι οι προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά μια επιχείρηση και να εγκρίνεται ή να απορρίπτεται η αίτηση για «ευέλικτο» 8ωρο.

Ετσι, για παράδειγμα, όταν υπάρχει μέσα στο έτος αύξηση των παραγγελιών και ανάγκη για επιπλέον εργασία από το προσωπικό, θα μπορεί η επιχείρηση να ζητεί και να λαμβάνει έγκριση από το ΑΣΕ. Οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται για ένα χρονικό διάστημα έως και 10 ώρες ημερησίως και σε άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) θα εργάζονται λιγότερες ώρες αντίστοιχα, ή θα τους χορηγείται ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό), ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης.

Εννοείται ότι η υπέρβαση του 8ώρου, δηλαδή οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας, δεν θα αμείβονται καθόλου (δηλαδή καταργείται και η προσαύξηση στο ωρομίσθιο που ισχύει - 20% για την ένατη ώρα και 40% από τη δέκατη και μετά), αφού θα «συμψηφίζονται» με ημέρες ανάπαυσης σε επόμενο διάστημα.

Δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Οι συνέπειες από αυτήν τη δραματική αλλαγή στον εργαζόμενο είναι, νομίζουμε, τεράστιες:

  • Η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετείται για πρώτη φορά και σε τέτοιο σημείο, με αποτέλεσμα ο μισθωτός να υποχρεώνεται να εργάζεται, για μία συγκεκριμένη περίοδο, περισσότερες από τις νόμιμες ώρες εργασίας και έως και 10 ώρες παραπάνω τη βδομάδα (σε πενθήμερη απασχόληση), προφανώς με υπερένταση της εργασίας του.
  • Οι περισσότερες ημερήσιες ώρες απασχόλησής του θα είναι ουσιαστικά χωρίς αμοιβή.
  • Η δυνατότητα χορήγησης ρεπό σε επόμενο διάστημα, που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό και καθορισμένο και οι ευρείες επιλογές του εργοδότη (π.χ. συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό), ανατρέπει πλήρως τον ατομικό και οικογενειακό προγραμματισμό του εργαζόμενου.
  • Καταργείται η ιδιότητα του μισθού ως αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας, αφού ο εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει κανένα χρηματικό ποσό για τις παρεχόμενες από αυτόν υπερωριακές υπηρεσίες.
  • Μεταβάλλονται δυσμενώς από τον εργοδότη οι όροι εργασίας, με επίδραση και στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου τόσο από την υπερένταση της εργασίας όσο και από την «ανάπαυση» σε άλλη χρονική περίοδο, την οποία αυτός ποτέ δεν ζήτησε.
  • Αφήνεται η εφαρμογή της διάταξης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (προφανώς αρμόδιο τμήμα του θα είναι το Τμήμα Αμοιβής και Ορων Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα, δηλαδή ένα όργανο το οποίο απαρτίζεται από έναν πάρεδρο της Νομικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, ως πρόεδρο, έναν ειδικό σύμβουλο ή ειδικό συνεργάτη του υπουργείου Εργασίας, έναν υπάλληλο του υπουργείου Εργασίας, έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών, έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων), το οποίο θα γνωμοδοτεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ευέλικτου ωραρίου, χωρίς, φυσικά, καμία πρόβλεψη αντιλόγου από οποιονδήποτε (σωματείο, εργαζόμενοι της επιχείρησης κ.λπ.), αλλά και χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των επιχειρηματικών αποφάσεων, την τυχόν ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων κ.λπ.

Με τον ήδη υποβιβασμένο ρόλο του ΣΕΠΕ, την επικείμενη κατάργηση των αρμοδιοτήτων του και ανάθεσή τους στον υποστελεχωμένο ΟΜΕΔ και, τελικά, την έλλειψη οιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου των παρανομούντων εργοδοτών (η φιλότιμη προσπάθεια των λίγων υπαλλήλων του ΣΕΠΕ είναι, προφανώς, ανεπαρκής), προϊδεαζόμαστε ότι η πρόβλεψη για αναπλήρωση των υπερωριών που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος θα είναι «ευχολόγιο» και όχι υποχρέωση υπό την απειλή πραγματικών κυρώσεων.

Η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι, δυστυχώς, η μόνη που θα περιέχει το νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο διάστημα. Θα είναι όμως αυτή που θα επιφέρει, για πρώτη φορά ίσως - μαζί με τη γνωστή μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας - συντριπτικό ρήγμα στους όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας και μάλιστα σε δύο από τους θεμελιώδεις όρους, τον χρόνο εργασίας και τον μισθό ως αντάλλαγμα της παροχής της εργασίας. Τα επόμενα βήματα της νεοφιλελεύθερης σκέψης, όπως ενδεχομένως θα είναι «ο καθορισμός των 200 ωρών ως ανώτατου ορίου νόμιμης υπερωριακής εργασίας για μια περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή ένας μέσος όρος 12 ωρών εβδομαδιαίως» ή η «κλιμάκωση της υπερωριακής αμοιβής σε λογική βάση» (βλ. θέσεις του ΚΕΦΙΜ), μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας δράσεις (συνδικαλιστικές, νομικές κ.λπ.) που να θέτουν ανάχωμα στη σχεδιαζόμενη αλλοίωση του πυρήνα του εργατικού δικαίου στη χώρα μας.

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Συνέχεια στον αγώνα για προστασία του λαού και πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, έδωσαν χτες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των υγειονομικών, εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς, με τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που οργάνωσαν στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Απέναντι στην χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, αφήνοντας εκτεθειμένο τον λαό μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, στο έλεος των τραγικών ελλείψεων του ΕΣΥ σε προσωπικό και εξοπλισμό, απέναντι στην πολιτική που κόβει άλλα 96 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση για την ΠΦΥ εν μέσω πανδημίας και εμβολιασμών, οι υγειονομικοί, τα σωματεία και οι φορείς πρόβαλαν μεταξύ άλλων τα αιτήματα για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού και στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Συνδικάτα της Αττικής, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικάτα από το Μέταλλο, τα Τρόφιμα, το Φάρμακο, τους Οικοδόμους, τις Τηλεπικοινωνίες, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τη Χημική Βιομηχανία, τον Τύπο - Χαρτί, τις Ιδιωτικές Κλινικές κ.ά.

Προκλητική εξαρχής ήταν η στάση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που ήταν περισσότερες από τους συγκεντρωμένους. Ο επικεφαλής αστυνομικός απαίτησε από τα συνδικάτα να μη σταθούν... ούτε στην άκρη του δρόμου, ούτε στο πεζοδρόμιο γιατί αυτή την εντολή είχε πάρει! Ως τον μόνο χώρο υπέδειξε το απέναντι από το υπουργείο πεζοδρόμιο, που ήταν κλεισμένο από αυτοκίνητα και λόγω στενότητας θα δημιουργούσε συνθήκες συνωστισμού. Τα συνδικάτα αντέδρασαν και τελικά άνοιξαν τα πανό τους μπροστά από την είσοδο του υπουργείου. Εξίσου προκλητική ήταν η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που αρνήθηκε για άλλη μια φορά να δει τα συνδικάτα και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κατήγγειλε την άρνηση της κυβέρνησης να δει τα συνδικάτα, όπως και την παρουσία της αστυνομίας, που, όπως είπε, στόχο έχει να τρομοκρατεί όσους αγωνίζονται. Κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα, για να δοθεί απεργιακή απάντηση στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας Ευόσμου και Θέρμης και στο Τοπικό Ιατρείο Βότση - ΕΟΠΥΥ στην Καλαμαριά.

Οι υγειονομικοί, σωματεία και φορείς ανέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις στις δομές ΠΦΥ και απαίτησαν μαζικούς διορισμούς προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό και ασθενοφόρα, ώστε να ανταποκριθούν και στις ανάγκες εμβολιασμού και στις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών.

Οι υγειονομικοί μίλησαν με τους συναδέλφους τους στις πρωινές βάρδιες και τους κάλεσαν να κλιμακώσουν τον αγώνα, με συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας αρνήθηκαν να παραλάβουν υπόμνημα με το πλαίσιο πάλης, όπως και η παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Στη Λάρισα, κινητοποιήσεις έγιναν στα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων, αλλά και μέσα στην πόλη, στα πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ, όπου στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στα Τρίκαλα, κινητοποιήσεις έγιναν στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και μέσα στην πόλη, στα πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Βάιος Τάσιος, αφού ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις, με δεδομένο ότι γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται συνεχώς στο Νοσοκομείο Τρικάλων για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες, σημείωσε πως η διαχρονική γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα των Κέντρων Υγείας στα χωριά, είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποίησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Στην Καρδίτσα, κινητοποίηση έγινε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου ο γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Εκτορας Γάζος, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις μεγάλες ελλείψεις, επισήμανε πως αυτές μεγάλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διαχειρίστηκε την πανδημία με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το Κέντρο Υγείας Βόλου.

Στο Ηράκλειο, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν παρέμβαση στην 7η ΔΥΠΕ. Κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, τις ελλείψεις προσωπικού στο ΚΥ Ηρακλείου, οι οποίες έχουν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, εγκύων και παιδιών στην πόλη των 200.000 κατοίκων να λειτουργεί μόνο μέχρι τις 9 μ.μ.

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες υγειονομικών στα Γιάννενα

ΒΟΤΣΗ
ΒΟΤΣΗ
Στα Γιάννενα, κινητοποίηση στην ΤΟΜΥ Ανατολής και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ) πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο μαζί με υγειονομικούς. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι μονάδες της ΠΦΥ από την υποστελέχωση και τη χρόνια εγκατάλειψη. Στην ΤΟΜΥ Ανατολής οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους ότι με τη μετακίνηση των ιατρών στα νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Αντίστοιχα στο ΚΥ Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον διοικητή του, υπάρχει μείωση κατά 50% των τακτικών λειτουργιών του, λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να συγκροτήσει εμβολιαστικό κέντρο χωρίς την πρόσληψη πρόσθετου υγειονομικού προσωπικού. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που πριν από 2 μήνες βρέθηκε «στο κόκκινο», με ακόμα πιο συσσωρευμένες ανάγκες σήμερα.

Ενδεικτική των προβλημάτων είναι και η καταστροφή χτες ολόκληρης της ημερήσιας παρτίδας εμβολίων, λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος στα ψυγεία συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλα τα ραντεβού... Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν ότι η αύξηση της συχνότητας των ραντεβού για εμβολιασμό ανά 7 λεπτά από 10 που ήταν αρχικά, δημιουργεί τεράστια πίεση στο ελάχιστο προσωπικό που καλείται να αντιμετωπίσει υπερήλικες πολλές φόρες με κινητικά προβλήματα, ενώ ο χρόνος παρακολούθησης των πολιτών μετά τον εμβολιασμό έχει μειωθεί στα 15 λεπτά από τα 30' σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΘΕΡΜΗ
ΘΕΡΜΗ
Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες του τελευταίου μήνα στην Ηπειρο εμποδίζουν την προσέλευση υπερήλικων κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών που καλούνται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των ραντεβού για εμβολιασμό.

Πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε Κέντρα Υγείας της Αττικής

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Στην Αττική, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας δράσης, πραγματοποιήθηκε πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε Κέντρα Υγείας και άλλες δομές ΠΦΥ, σε πολλούς δήμους του Λεκανοπεδίου.

Στο Περιστέρι

Συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 (πρώην ΙΚΑ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μαζικοί φορείς της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το παράρτημα Δυτικών του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Την άμεση σχέση της ΠΦΥ με τη διαδικασία των εμβολιασμών ανέδειξε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Περιστερίου. «Πόλεμοι εταιρειών, πόλεμοι κρατών και στο τέλος ο λαός μας που έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα είναι ανεμβολίαστος», σημείωσε σχολιάζοντας τους έντονους ανταγωνισμούς γύρω από το ζήτημα. Το «μεγάλο πανανθρώπινο επιστημονικό επίτευγμα» του εμβολίου, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είναι δημόσιο αγαθό και όχι να βρίσκεται στη δίνη των παραπάνω αντιπαραθέσεων. Οσον αφορά την κατάσταση στα λεγόμενα «εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, απλά μεταφέρει προσωπικό από τη μια δομή Υγείας στην άλλη». Ετσι, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ πλέον από δομές Υγείας «μιας νόσου» μετατρέπονται σε κέντρα εμβολιασμού. Αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν έχει καν λυμένο το ζήτημα της θέρμανσης! «Να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που να μπορεί να αντιμετωπίσει όλη τη νοσηρότητα κι όχι μόνο μια νόσο και πάνω από όλα να στηριχθεί το βασικό κύτταρο της δημόσιας υγείας που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε.

ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
«Ο μεγάλος ασθενής του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι η ΠΦΥ», επισήμανε ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ. Η συστηματική της απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις εκφράζεται, όπως εξήγησε, στις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, στη μεγάλη αναμονή για ραντεβού, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες και εργαστήρια, στις άσχημες εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν επικουρικοί και άλλοι ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι. Τώρα, η μετατροπή των περισσότερων Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα οδηγεί σε παραπέρα επιδείνωση των παραπάνω προβλημάτων. Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της ΠΦΥ απευθύνονται στην πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, ξεκαθάρισε πως είναι κοινή υπόθεση των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων να διεκδικήσουν δομές και υπηρεσίες «στο ύψος των απαιτήσεων του 21ου αιώνα».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ιωάννα Σκαπέτη, από τη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο, τονίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας και της πολιτικής της κυβέρνησης στα ΑμεΑ.

Στη Νέα Ιωνία

Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», μαζικοί φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, χώροι, γραμματειακή υποστήριξη) και εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών ανέδειξε σε χαιρετισμό της η Νίκη Κότσιφα, οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΦΥ Αττικής. Αντί για αυτό, σημείωσε, καταφεύγουν σε λύσεις «μπαλώματα»: Ετσι, το Τοπικό Ιατρείο στο Ν. Ηράκλειο, που βρίσκεται στην ευθύνη του ΚΥ Ν. Ιωνίας, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα ασθενείς να στερούνται των υπηρεσιών του και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον το Κέντρο Μάνας και Παιδιού που λειτουργούσε μέχρι τώρα στο ΚΥ Ν. Ιωνίας, μεταφέρθηκε σε χώρους όπου παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια παιδιά και έγκυες να εξετάζονται δίπλα στο χώρο που πραγματοποιούνται ακόμα και τεστ για Covid-19, ενώ συρρικνώθηκε και η λειτουργία του.

«Ο αγώνας για την ενίσχυση της ΠΦΥ είναι αγώνας και για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΤ, επισημαίνοντας ότι η μόνιμη υποστελέχωσή της ήταν πολιτική επιλογή και πριν την πανδημία.

Η άνιση μάχη μας με τον ιό προκύπτει από το ότι «έχουμε απέναντί μας την πολιτική της κυβέρνησης που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στην αντίστοιχη έλλειψη ουσιαστικής προστασίας και στα σχολεία που ξανάρχισαν τη λειτουργία τους, αναφέρθηκε ο Κώστας Κατημερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας. Ζήτησε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση εξυπηρετώντας κοντά 100.000 κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανέδειξε το πρόβλημα του ενοικιοστασίου του ΚΥ, το συμβόλαιο του οποίου λήγει τον Μάη του 2022, έχοντας ήδη παραταθεί για τρία χρόνια. Μέχρι τώρα, σημείωσε, οι αρμόδιοι φορείς και η δημοτική αρχή δεν έχουν κάνει τίποτα για να δοθεί μόνιμη λύση.

Εκ μέρους των απόμαχων της δουλειάς, οι οποίοι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των υγειονομικών εξέφρασε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου.

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων

Ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ απαίτησαν υγειονομικοί και άλλοι φορείς και στην παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Πατησίων.

Στο υποστελεχωμένο ΚΥ, το προσωπικό προσπαθεί να επιτελέσει ταυτόχρονα τρεις λειτουργίες: Τακτικά ιατρεία, κέντρο ελέγχου Covid και 4 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν άλλα τέσσερα. Ηδη έχουν αποδυναμωθεί υπηρεσίες όπως το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού και υπάρχουν καθυστερήσεις στις ιατρικές υπηρεσίες.

ΜΟΣΧΑΤΟ
ΜΟΣΧΑΤΟ
Εκεί βρέθηκαν χτες και μοίρασαν ανακοινώσεις σε επισκέπτες και περαστικούς αντιπροσωπείες του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» κ.ά.

Αντί να ενισχυθούν τα εδώ και χρόνια αποδυναμωμένα ΚΥ, τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, «προσωπικό από ΚΥ πηγαίνει σε νοσοκομεία, και τώρα με τους εμβολιασμούς, χωρίς να ενισχυθεί το ΚΥ και εδώ στα Πατήσια και αλλού, το προσωπικό κάνει μόνο εμβολιασμούς, με συνέπεια όλες οι άλλες ειδικότητες να καθυστερούν πάρα πολύ. Εκεί που το ραντεβού για καρδιολόγο ήταν ένας μήνας, έγινε τέσσερις και πέντε μήνες».

«Μεγάλα ζητήματα δημιουργούνται και με τις ελλείψεις που προσωπικού πρέπει να διαχειριστούν όλο αυτόν τον κόσμο, που θα πρέπει να είναι στα εμβολιαστικά κέντρα. Γι' αυτό διεκδικούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», σημείωσε η Εύα Παγούνη, από τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ ώστε να φέρει σε πέρας και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω πανδημίας και τη λοιπή νοσηρότητα που διογκώνεται εξαιτίας της χρόνιας παραμέλησης.

Υγειονομικοί και φορείς είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο πριν χρόνια, διεκδικώντας να μην κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που λειτουργούσε εκεί πριν αλλάξει η χρήση. Σήμερα, επιβεβαιώνεται ξανά ότι οι μαζικές προσλήψεις αποτελούν όρο για τη συνέχιση λειτουργίας και των Κέντρων Υγείας, αφού λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός γιατρών πλησιάζει σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ελευσίνα, με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζομένων του 1ου και 2ου Κέντρου Υγείας Ελευσίνας. Σε αυτήν μίλησαν ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας. Σε μια περιοχή που βρίσκεται για τόσο καιρό «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής, την ανάγκη να μη μετατραπούν τα ΚΥ αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, αλλά να ενισχυθούν προκειμένου να καλύψουν τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής ολόπλευρα.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας, με συνθήματα όπως «Το ΚΥ να αναβαθμιστεί, με μόνιμους γιατρούς να στελεχωθεί», με κατάληξη την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων στον αντιπεριφερειάρχη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Σε άλλους δήμους της Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Μονάδα Υγείας Περάματος πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς της πόλης. Στη συνάντηση με τον διευθυντή της Μονάδας ενημερώθηκαν πως ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί τέλη Φλεβάρη σε χώρο μέσα στη Μονάδα, σε δύο βάρδιες, ωστόσο πρόσθεσε πως θα υπάρχει μόνο ένας γενικός ιατρός ως επιβλέπων που θα παρευρίσκεται στη μία βάρδια, ενώ στην άλλη θα επιβλέπει ιατρός άλλης ειδικότητας (π.χ. οφθαλμίατρος). Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Τι θα γίνει σε περίπτωση σοβαρού αλλεργικού περιστατικού απουσία γενικού ιατρού; Τι θα γίνει με τη λειτουργία των ιατρείων από τη στιγμή που οι γιατροί θα κάνουν βάρδιες κατά τον εμβολιασμό;

Στον Πειραιά έγινε παρέμβαση στον «Οίκο Ναύτου» στην Τερψιθέα. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε Κέντρα Υγείας και δομές ΠΦΥ έγιναν επίσης στο Παγκράτι, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στα Εξάρχεια, στον Κεραμεικό, στο Γαλάτσι, στα Θυμαράκια, στην Κυψέλη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Αιγάλεω, στην Ηλιούπολη, στο Μοσχάτο, στον Ταύρο, στην Αργυρούπολη, στον Αγ. Δημήτριο, στον Αλιμο, στο Π. Φάληρο, στον Ωρωπό, σε Αγ. Παρασκευή, Κορωπί, Σπάτα, Ραφήνα και Ν. Μάκρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα

Συζήτηση με συνδικαλιστές του κλάδου για τα προβλήματα των εργαζομένων και την πείρα από την οργάνωση της πάλης

Από την επιτυχημένη στάση εργασίας της προηγούμενης Τρίτης
Από την επιτυχημένη στάση εργασίας της προηγούμενης Τρίτης
Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη (26/1) η 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, απέναντι στα προβλήματα και τους κινδύνους που έχουν οξυνθεί μέσα στην πανδημία. Η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος καθώς και το Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για να εμποδιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε διάφορες υπηρεσίες των δήμων, για να σταματήσει η απληρωσιά πολλών εργαζομένων.

Με αφορμή την πρόσφατη επιτυχημένη κινητοποίηση, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ζήση Γκαραλιάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, και τον Γιώργο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου ΟΤΑ Λάρισας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για την πείρα από την οργάνωση της πάλης.

Υπόθεση των εργαζομένων ο αγώνας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

«Η επιτυχημένη στάση εργασίας ανέδειξε πως ο αγώνας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς χρειάζεται να γίνει υπόθεση των συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων», τονίζει ξεκινώντας τη συζήτηση ο Ζ. Γκαραλιάκος.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, σημειώνει: «Στους δήμους του νομού και γενικότερα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει "λάστιχο" σε όλες τις υπηρεσίες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Πέρα από την κυβέρνηση, ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές. Στην ουσία ακολουθούν την πολιτική που θέλει να αναγάγει το ζήτημα της πανδημίας σε ατομική υπόθεση, προσπαθώντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, η ανυπαρξία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, αλλά και η απόκρυψη κρουσμάτων για να μην σταματήσει η δουλειά».

Και προσθέτει: «Η εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας και σε πολλές περιπτώσεις τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις σε όλους τους δήμους, δημιουργούν καθημερινά μια εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν τον καιρό της πανδημίας, με την εξαντλητική πίεση προς τους εργαζόμενους από την πλευρά των δημοτικών αρχών. Με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν την πολιτική που βλέπει ως "κόστος" τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και ως όφελος ό,τι συμφέρει τους εργολάβους μεγαλοϊδιώτες. "Κόστος" είναι για τις δημοτικές αρχές η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, η δημιουργία υποδομών για τη στέγαση εργαζομένων, η μεταστέγαση τομέων που δεν ικανοποιούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, με χώρους που να διαθέτουν τουαλέτες, αποδυτήρια, ντουλάπες. Δεκάδες συνάδελφοι οδοκαθαριστές - γυναίκες στη συντριπτική πλειοψηφία - δεν έχουν στους χώρους συγκέντρωσης χώρους υγιεινής, αποδυτήρια κ.λπ. Στα γραφεία οι συνάδελφοι κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο, συνήθως χωρίς προστατευτικό γυαλί, δεν γίνονται τακτικά απολυμάνσεις».

Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, «αν και έχουμε αναδείξει πάμπολλες φορές τις σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους δήμους του νομού, τη μη συντήρηση των οχημάτων και των μηχανισμών τους, τη μη χορήγηση όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, οι δημοτικές αρχές κωφεύουν και οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Μόνο ο δήμος Λαρισαίων οφείλει στους εργαζόμενους ΜΑΠ και γάλατα από το 2019. Ακατάλληλες έως ανύπαρκτες εγκαταστάσεις στην Τεχνική Υπηρεσία - Οδοποιία στη Λάρισα, σε Καθαριότητα - Πράσινο σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Αγιά».

Τα προβλήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων οξύνθηκαν παραπέρα με τον κορονοϊό, ταυτόχρονα ωστόσο αντιμετωπίζουν χρόνιους κινδύνους εξαιτίας αυτής της πολιτικής, τονίζει ο Γ. Παπαδόπουλος. Οπως επισημαίνει, «οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πλήρους απουσίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, συνολικότερα προστασίας της ζωής, στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Στα αμαξοστάσια, στην αποκομιδή των απορριμμάτων και σε άλλες υπηρεσίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, πολλές φορές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, σπάει κόκαλα. Η έλλειψη προσωπικού, η άσχημη κατάσταση των μηχανημάτων και η υποβάθμιση των υποδομών λόγω υποχρηματοδότησης, η μη παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, η απουσία γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας κάνουν τα εργατικά "ατυχήματα" καθημερινό φαινόμενο. Μόνο στον κλάδο μας μετρήσαμε δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια».

Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων, ο Ζ. Γκαραλιάκος επισημαίνει: «Καθημερινά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των υπηρεσιών των δήμων εκχωρούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Από την καθαριότητα των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ και για ένα διάστημα στο δήμο Τυρνάβου, έως και το μεγαλύτερο κομμάτι της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Λαρισαίων, ακόμη και την παράδοση για δεκαετίες του Αισθητικού Αλσους. Η απαξίωση των υπηρεσιών, η μη προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού οδηγούν στοχευμένα στην ιδιωτικοποίηση - εργολαβοποίησή τους. Φοβόμαστε πως το επόμενο διάστημα η κατάσταση στους χώρους των δήμων θα οξυνθεί. Θα υπάρξει μεγαλύτερη εκμετάλλευση συνολικά των εργαζομένων, καθώς - για να έχει κέρδος η εταιρεία ή ο εργολάβος - αυτοί θα εργάζονται με πενιχρούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αλλά και υποβάθμιση και αύξηση του κόστους των υπηρεσιών για τους δημότες, οι οποίοι θα πληρώσουν και το "μάρμαρο" για την ιδιωτικοποίηση».

Ο Γ. Παπαδόπουλος σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης αντικατάστασης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού σε Περιφέρειες και δήμους, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες - εργολάβους θα μεγαλώσει την εντατικοποίηση, την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την υποβάθμιση υποδομών».

Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα

Σε σχέση με τη δράση του Συλλόγου και του Συνδικάτου μέσα και στις συνθήκες της πανδημίας, ο Ζ. Γκαραλιάκος επισημαίνει: «Από την αρχή της πανδημίας, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ο Σύλλογος και το Συνδικάτο, με την καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων, ανέπτυξαν μια πολύμορφη αγωνιστική δράση. Παρά τις δυσκολίες και πρακτικές όπως για παράδειγμα η γενίκευση της τηλεργασίας, που "απομόνωσε" πολλούς εργαζόμενους στα σπίτια τους, δεν το βάλαμε κάτω. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, μαζί με την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και συνολικότερα οι συνθήκες εργασίας, οι μισθοί, η πάλη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ημασταν στο πλευρό κάθε εργαζόμενου στους δήμους που έκανε το βήμα και διεκδίκησε το δίκιο του».

«Παρά τις αδυναμίες μας», προσθέτει, «έχουμε βελτιώσει την επαφή μας με νέους συναδέλφους, που δεν γνώριζαν για τη δράση μας. Εχουμε πραγματοποιήσει μικρές κινητοποιήσεις, καταφέρνοντας να παραχωρηθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας, να γίνουν δωρεάν τεστ, να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε συναδέλφους, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας».

Αναφερόμενος στα μέτωπα της «επόμενης μέρας», κάνει λόγο για τη συνέχιση της πανδημίας, τις καθυστερήσεις στον αναγκαίο εμβολιασμό, τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης που θα φανούν πολύ πιο έντονα, τις «ανατροπές του αιώνα» που έχει έτοιμες η κυβέρνηση για τα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση. «Με αυτή την έννοια», σημειώνει, «δίνουμε βάρος στο δυνάμωμα της οργάνωσής μας, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων μας, παραμερίζοντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που κάνει ό,τι μπορεί για να περνάει ανενόχλητη η αντιλαϊκή πολιτική».

Αντίστοιχα, ο Γ. Παπαδόπουλος τονίζει: «Με όλες τις δυσκολίες που είχε αυτή η περίοδος, το Συνδικάτο δεν ανέστειλε τη δράση του. Εκτός από αυτά που ανέφερε ο Ζήσης, βρεθήκαμε αγωνιστικά στο πλάι των αγωνιζόμενων υγειονομικών, των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, στα παιδιά μας που αγωνίζονταν απέναντι στις ίδιες πολιτικές. Για το επόμενο διάστημα θέλουμε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, να συζητήσουμε την πείρα που βγαίνει. Θέλουμε αυτή η συζήτηση να φτάσει στους χώρους δουλειάς, στο αμαξοστάσιο, στις υπηρεσίες Πρασίνου, σε κάθε γραφείο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας, γιατί η επίθεση κυβέρνησης, δημοτικών αρχών και περιφερειακής αρχής κλιμακώνεται και η απάντησή μας, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να βάλει στο δρόμο του αγώνα κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα».

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις σε ναυπηγεία της Ζώνης

Συγκέντρωση στο ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα, σε συνέχεια της καθημερινής τους δραστηριότητας, έκαναν χτες το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων.

Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, και ο Γιάννης Δεληγιάννης, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, συζήτησαν με τους εργαζόμενους γύρω από την έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς σε μια σειρά παρεμβάσεις των σωματείων τις προηγούμενες μέρες αναδείχθηκε το πρόβλημα των επικίνδυνων συνθηκών δουλειάς σε ναυπηγεία της Ζώνης. Εγινε επίσης ενημέρωση για το πλαίσιο της νέας ΣΣΕ και την ανάγκη κάθε εργαζόμενος να συμβάλει στον αγώνα για την υπογραφή και στη συνέχεια για την εφαρμογή της. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιταχύνει το αντιλαϊκό - αντεργατικό της έργο, με μέτρα και ρυθμίσεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων, αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, σχέδια για νέους περιορισμούς στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, νέα επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε όλα αυτά κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν με απεργία, σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όταν η κυβέρνηση βγάλει από το συρτάρι το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ