Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Μουσική «συνομιλία» δίχως σύνορα

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς
Ηταν το καλοκαίρι του '99 όταν γινόμαστε για πρώτη φορά μάρτυρες μιας σπάνιας μουσικής συνάντησης στα σταυροδρόμια δύο αρχαίων μουσικών παραδόσεων: της ελληνικής και της ινδικής. Οι συναυλίες με τίτλο «Ελληνες και Ινδοί», που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην περιφέρεια τα δυο τελευταία καλοκαίρια με «οδηγούς» Ελληνες και Ινδούς, δεξιοτέχνες πρόσφεραν γοητευτικές «συνομιλίες» και πανδαισία αυτοσχεδιασμών.

Η σύμπραξη κορυφαίων μουσικών από δύο χώρες, οι οποίες θεωρούνται από τις παλαιότερες αυτοσχεδιαστικές μουσικές σχολές του κόσμου, έδωσε κάτι πρωτόγνωρο. Θεματολογία ηπειρώτικη αποδόθηκε με την τεχνοτροπία της βορειοϊνδικής κλασικής μουσικής, ενώ στοιχεία κρητικής μουσικής παντρεύτηκαν με ινδικά ράγκα. Το ακουστικό αποτέλεσμα ήταν τόσο γοητευτικό, που στάθηκε η αφορμή και για την παραγωγή δύο CD με τίτλο «Ελληνες και Ινδοί». Τα CD κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αποκαλύπτουν στον ακροατή την εναργή εκφραστικότητα, τον ευρηματικό αυτοσχεδιασμό και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία των μουσικών που συμμετέχουν. Πρόκειται για τον πατριάρχη του ηπειρώτικου κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά, τον Ρος Ντέιλι (κρητική λύρα), τον Γρηγόρη Καψάλη (κλαρίνο, φωνή) και τους Ινδούς Daya Shankar (σενάι), Rakesh Chaurasia (bansuri - φλάουτο από μπαμπού), Rabindra Goswami (sitar), Deva Shish Dey (τραγούδι, φωνητικά) και Shubankar Banerjee (tabla), ένας από τους πέντε κορυφαίους μουσικούς κρουστών της Ινδίας. Οι μουσικοί συνδιαλέγονται και πειραματίζονται ενεργά σ' ένα χώρο όπου τα φυσικά όργανα, η φωνή, η δεξιοτεχνία, οι διαφορετικές παραδόσεις και η κοινή τους συνισταμένη συγκροτούν ένα πεδίο ουσιαστικής αναζήτησης. Εναρμονίζουν ένα αμάλγαμα ήχων από τη δημοτική παράδοση, την ινδική, την τζαζ και την έθνικ μουσική. Στο πρώτο CD είναι πολύ πιο έντονη η παρουσία του ηπειρώτικου στοιχείου, ενώ στο δεύτερο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα προβολή ενός ινδικού, τζαζ και έθνικ ιδιώματος. Και τα δύο CD συνοδεύονται από ένα επιμελημένο ένθετο με πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

Είναι καθαρό πως τέτοιες συνεργασίες, δισκογραφικές ή συναυλιακές, καταξιωμένων παγκοσμίως καλλιτεχνών τους δίνουν την ευκαιρία να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και τις πραγματικές τους δυνατότητες. Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι η αληθινή, πηγαία μουσική δεν έχει τέλος. Ενώνει τους λαούς και συμβάλλει στη συμφιλίωση και την αλληλοκατανόηση.

Ατζέντα Εκδηλώσεων

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη «Σφεντόνα»
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη «Σφεντόνα»
Κυριακή (4/2)

  • «Εκτός εαυτού» τιτλοφορείται το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κάθε Κυριακή (8μ.μ.) και Πέμπτη έως Σάββατο (10.30μ.μ.) στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22). Περί τα 600 τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα, από παραδοσιακά και λαϊκά μέχρι ροκ, κομμάτια που ο ίδιος νομίζει ότι θα διάλεγε το κοινό. Για να «χωρέσουν» τραγούδια και κοινό, η «Σφεντόνα» διαμορφώνει τις τιμές του εισιτηρίου στις 3.500 (από Πέμπτη έως Σάββατο) και στις 3.000 την Κυριακή, ενώ το ποτό κοστίζει 1.500 δραχμές.

Συνεχίζεται με επιτυχία στην γκαλερί «Αστρα» η έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίνας Παπαλαμπρίδη. Τίτλος της έκθεσης: «Τοπία προσώπων».

Δευτέρα (5/2)

  • Στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9 -11, Πλάκα), (8.30μ.μ.) ο λόγος για «Το όνειρο της επομένης». Ονειρα και περί ονείρων γραφές των Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δημήτρη Καλοκύρη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Σαραντάρη, Γιώργου Χειμωνά, Σάμουελ Μπέκετ κ.ά. Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Ζερμπίνος. Τραγούδι: Μαργαρίτα Συγκενιώτου. Αφήγηση: Μηνάς Χατζησάββας, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Γκίνος, Χρήστος και Γιάννης Ζερμπίνος.

«Α' Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Λεμεσού 1999. Αδελφές πόλεις», είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί (8μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας (Κέκροπος 3, Πλάκα). Θα μιλήσουν οι: Νάτια Αναξαγόρου - Μιχαηλίδου, Νίκος Σύννος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Τσάρας, Κώστας Δικέφαλος, Κυριάκος Καλλής, Νίκος Κουρούσης.

Ζωγραφική δημιουργία του Κυριάκου Κατζουράκη
Ζωγραφική δημιουργία του Κυριάκου Κατζουράκη
Ακαριαία όνειρα, τόποι θυέλλης, στίχοι, πρόσωπα, φιγούρες και διαύγειες, είναι τα μικρά και μεγάλα αφηγήματα που εκθέτει (7μ.μ.) ο ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Μείγματα, λάδια, τέμπερες και παστέλ, κυρίως όμως φόρμες και τρόποι συνθέτουν τις απροσδόκητες εικόνες και αποτελούν τα εύρετρα μιας ζωγραφικής έρημης και ώριμης.

  • Ο Μιχάλης Κλαπάκης και τα «Δάχτυλα της Εκάτης» εμφανίζονται στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).

Τρίτη (6/2)

  • Στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11), εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη. Τα περισσότερα έργα είναι καμωμένα πάνω σε ξύλο με την παλιά γοητευτική μέθοδο της εγκαυστικής, μια τεχνική που λίγοι ζωγράφοι χρησιμοποιούν στις μέρες μας.

Τετάρτη (7/2)

  • Με το έργο του Δημήτρη Κορδάτου «Το ημερολόγιο της άμμου» κάνει τη δεύτερη φετινή του πρεμιέρα το θέατρο «Εμπρός», σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου. Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια είναι του Θανάση Παπακωνσταντίνου και τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος. Παίζουν: Γιώργος Μοσχίδης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γεράσιμος Μιχελής, Ιωσήφ Πολυζωίδης, κ.ά.
  • «Δομήσεις» ονομάζεται η έκθεση έργων του Φ. Νίκου που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Εως τις 24 Φεβρουαρίου, εκτίθενται 28 ακουαρέλες.

Εργο της Μ. Παπαλαμπρίδη
Εργο της Μ. Παπαλαμπρίδη
Πέμπτη (8/2)

  • Η «Ομάδα Θέαμα» επανέρχεται με τα γνωστά της κόμικς, στον «Τεχνοχώρο» με την παράσταση «Ουπς!» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κικής Καράμπελα, χορογραφίες Χάρις Ανταχοπούλου, μουσική Φίλιππου Ταλάντη. Παίζουν: Γιάννης Στεφόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Λυπηρίδου, κ.ά.
  • Η Αφροδίτη Μάνου και η Ελένη Ροδά εμφανίζονται (από Πέμπτη έως Κυριακή) στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός). Ανάμεσα στις εκπλήξεις το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» με στίχους, που έγραψε η Αφροδίτη Μάνου.

Εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά), έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Καρακατσάνη, με τίτλο «Πλατεία Βάθης». Εργα ζωγραφικής, δουλεμένα με μεικτή τεχνική ή λάδι σε καμβά, που καταγράφουν την εικαστική περιήγηση του καλλιτέχνη και την ιδιότυπη ταυτότητα της περιοχής.

Παρασκευή (9/2)

  • Με ρεσιτάλ πιάνου της Χαράς Ιακωβίδου,(8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για πιάνο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, μαζί με έργα των Μπεργκ, Σαίνμπεργκ, Στραβίνσκι, Μπέλα Μπάρτοκ και Γιάννη Κωνσταντινίδη, προκειμένου να αναδειχτούν οι μεταξύ τους «εκλεκτικές συγγένειες».
  • Εργα Πιατσόλλα, Ροντρίγκο, Μπράουερ, Τζωρτζινάκη, Φάμπα κ.α. θα παρουσιάσει ο κιθαριστής Γιάννης Γιακουμάκης στο ρεσιτάλ που θα δώσει (8.30μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41).

Σάββατο (10/2)

  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημα «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» εμφανίζονται (Σάββατο και Κυριακή), στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή). Παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κόσμο, με αρκετά στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Την ενορχήστρωση έκανε ο Κώστας Βόμβολος.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ