Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για το ενιαίο 12χρονο σχολείο

Σήμερα στις 7μμ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σήμερα στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται η ημερίδα με θέμα: το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βασικός εισηγητής που θα παρουσιάσει αναλυτικά τη θέση του ΚΚΕ για την παιδεία και το Ενιαίο 12χρονο σχολείο, θα είναι ο Θανάσης Κρουστάλης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, και πρόεδρος της Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, ο Λ. Αγγέλης, αναπληρωτής καθηγητής του ΠΤΝ του ΑΠΘ και ο Φ. Βώρος, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετέχουν και άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην ημερίδα και να συμβάλλουν με τις ερωτήσεις, τις παρεμβάσεις και τον προβληματισμό τους, ώστε να αναδειχτεί η σημερινή τραγική κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και η ανάγκη επέκτασης της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, με στόχο όλοι οι άνθρωποι να αποκτούν γενική μόρφωση πριν από την επαγγελματική τους κατάρτιση ή την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Στο κέντρο της αντιπαράθεσης μπαίνει το ποιος, τι και για ποιο σκοπό μαθαίνει, τι σχολείο σε ποια κοινωνία θέλουμε», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί όσους αναζητούν έναν άλλο δρόμο για την εκπαίδευση, να συμμετέχουν στην αποψινή εκδήλωση και να ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Κυβερνητικός κατήφορος

Ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Χτες «χτύπησαν» και πάλι τα πάνοπλα ΜΑΤ, στο κέντρο της Αθήνας στη διαδήλωση των εκπαιδευτικών. Διά στόματος Ανθόπουλου ακούσαμε και αυτό, όταν επικοινώνησε με τον Αττικάρχη: «Η κυβερνητική εντολή είναι ρητή: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πορεία να φτάσει στον προορισμό της». Εμποδίστηκε έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις των διαδηλωτών για την ειρηνική διαμαρτυρία τους.

Απ' ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση θα θεωρεί «εχθρούς» όποιους διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική της. Τα ιδιώνυμα θα ανασύρονται από τα πιο μαύρα χρονοντούλαπα και ο μακρύς κατάλογος των «εχθρών» θα μακραίνει ακόμα περισσότερο. Εργάτες, αγρότες, μαθητές, εκπαιδευτικοί.

Φαίνεται ότι τώρα πια όποιοι διαδηλωτές απαιτούν κάτι από την κυβέρνηση δε θα συζητούν με τον αρμόδιο υπουργό αλλά με τον αστυνομικό διευθυντή. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Είναι και αυτός ένας επιπρόσθετος λόγος για να τους «μαυρίσουμε» όλοι οι εργαζόμενοι στις επερχόμενες εκλογές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απαίτησαν αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας

Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χτες στους δρόμους διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους
Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν χτες στους δρόμους διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους
Την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου απαίτησαν χτες οι απεργοί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεργούν για δεύτερη μέρα.

Χτες, στις 11 το πρωί δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Πριν ξεκινήσει η πορεία προς το υπουργείο Παιδείας στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου, ο οποίος εξέθεσε τα αίτημα των δασκάλων και νηπιαγωγών για αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Τσούπος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα της Παιδείας δεν μπορεί να το λύσει το υπουργείο Παιδείας και ότι ο αντίκτυπος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν μπορεί να μεταφραστεί με το καθημερινό άγχος που νιώθουν οι μαθητές.

Εκ μέρους των αδιόριστων εκπαιδευτικών χαιρέτησε η Μ. Μάχα, πρόεδρος της ΠΕΑΕ, η οποία έκανε λόγο για τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατάργηση της επετηρίδας, ενώ για την ποινικοποίηση των αγώνων και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου έκανε λόγο στη συνέχεια ο Ν. Τσούλιας, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός», «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία», φώναζαν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ δήλωναν και για την ποινικοποίηση των αγώνων ότι «αυτή η πράξη η αυταρχική θέλει αγώνες για να καταργηθεί».

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν παρούσες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας. Αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας, από τον οποίο ζήτησε να φύγουν οι αστυνομικοί από την πορεία, καταγγέλλοντας συγχρόνως την αστυνομοκρατία και τα ΜΑΤ. Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, είπε στην αντιπροσωπεία ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αττικάρχη του είπε ότι ήταν κυβερνητική εντολή να μην αφήσουν την πορεία να φτάσει τον προορισμό της. Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών τους είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον υπουργό αλλά στο αίτημα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τους «διαβεβαίωσε» ότι το υπουργείο δε συζητά γι' αυτά.

Δυναμικά στη Θεσσαλονίκη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, έχοντας στο πλευρό τους τους φοιτητές και τους μαθητές. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των δασκάλων, γεγονός που εκφράστηκε και με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής και στην 24ωρη απεργία του κλάδου. Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή των δασκάλων και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εκπαιδευτικοί της δεύτερης βαθμίδας συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους απαιτώντας κατάργηση της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Η αγωνιστική συγκέντρωση εκατοντάδων καθηγητών, δασκάλων, φοιτητών και μαθητών, χτες στη Θεσσαλονίκη έγινε στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Κεντρικό σύνθημα των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης: «η μόρφωση είναι δικαίωμα και υπόθεση όλων».

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, με πορεία ξεκίνησαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ολοι μαζί διαδήλωναν πως η μόρφωση δεν είναι προνόμιο, δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα και με αυτή την πεποίθηση πορεύτηκαν μαχητικά και αποφασιστικά. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι διαδήλωσαν: «Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό παλεύουν για δημόσιο και δωρεάν σχολειό» και απαίτησαν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας την Παιδεία των περικοπών. Οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές που είχαν δημιουργήσει το δικό τους μπλοκ, βροντοφώναζαν: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες καταχτιέται».

Ολοι μαζί, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέμειναν για μισή ώρα φωνάζοντας συνθήματα καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δε συζητά κατάργηση του νόμου

Με τη γνωστή αδιάλλακτη στάση απάντησε η κυβέρνηση στα αιτήματα των απεργών καθηγητών, προτάσσοντας τα ΜΑΤ στο υπουργείο Παιδείας και εμμένοντας, παρά τις αντιδράσεις, στην εφαρμογή των αντιδραστικών επιλογών της. Με δεδομένη τη συμμετοχή στην απεργία, που έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, οι εκπαιδευτικοί που έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργία συζητούν για τα επόμενα βήματά τους. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη αποφασίσει να κάνει νέα γενική συνέλευση προέδρων μέχρι τις 12 Φλεβάρη και αύριο ξεκινά τη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση εισήγησης προς τις γενικές συνελεύσεις. Η ΔΟΕ προγραμματίζει νέα 48ωρη απεργία μέσα στο Φλεβάρη, η ημερομηνία της οποίας, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ, θα οριστικοποιηθεί το αργότερο στις 11 Φλεβάρη.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου «ξεκαθάρισε» ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει εφόσον ζητούν την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο αίτημα για συνάντηση με το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Παιδείας «επιφυλάχτηκε» για την ημερομηνία.

Από την πλευρά του, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Φλας», ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης είπε ότι οι κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ είναι «άκαιρες και ουσιαστικά δημιουργούν ένα κλίμα αντίθετο σ' αυτό που θα πρέπει να έχουμε για να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος με ευρύτατη κοινωνική στήριξη». Παρέπεμψε για μια ακόμα φορά στην «επιτροπή Μπλέσιου» και σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να νομιμοποιήσει τη μεταρρύθμιση, τάχθηκε υπέρ των αυξήσεων στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, τις οποίες συνέδεσε με τη «μεταρρύθμιση». Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, είπε: «Προσωπικά βλέπω ότι στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τη σημαντική αύξηση των ευθυνών του εκπαιδευτικού, είναι αναγκαίο να δούμε και το θέμα της οικονομικής του κατάστασης και της βελτίωσης του μισθού του».

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Σήμερα ξαναβγαίνουμε στους δρόμους»

Στις 12.30 στην Πλατεία Κοραή πραγματοποιείται σήμερα το μαθητικό συλλαλητήριο

«Το δίκιο είναι με το μέρος μας, ο αγώνας συνεχίζεται». Με αυτό το σύνθημα οι μαθητές του Πειραιά, ξαναβγαίνουν στους δρόμους με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά και θα πραγματοποιήσουν μαθητική κινητοποίηση μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς, αφού «η προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει σκόνη στα μάτια των μαθητών δεν πέτυχε». Το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή.

«Οι προτάσεις της επιτροπής Καζάζη που υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών και το εξεταστικό σύστημα. Δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα το μαθητικό κίνημα μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς ζητούσαν το προηγούμενο διάστημα», τονίζει το Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του.

Οι μαθητές του Πειραιά συνεχίζουν αγωνιστικά και απαιτούν να καταργηθούν οι ν. 2525/97 και 2640/98. Δηλώνουν επίσης την αντίθεσή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις - σφαγή του Αρσένη στη Β` και Γ` Λυκείου, στην κατάργηση των μετεξεταστέων, στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους, 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, όλα τα βιβλία δωρεάν, σύγχρονα, κατανοητά, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ