Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμία φιλολαϊκή διέξοδος εντός του συστήματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η ευρωζώνη είναι δημοσιονομική» διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας στην προσπάθειά τους να συσκοτίσουν τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για εμφανίσουν ως διέξοδο την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση και δημοσιονομική πειθαρχία», δηλαδή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των λαών. Ομως, την ίδια στιγμή αποκρύπτουν ότι η λεγόμενη δημοσιονομική κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας της απλόχερης κρατικής στήριξης, των προνομίων και των φοροαπαλλαγών προς τους μονομοπωλιακούς ομίλους. Το επιβεβαιώνουν περίτρανα για ακόμα μια φορά τα προχθεσινά στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία οι κρατικές ενισχύσεις υπέρ των τραπεζών και γενικότερα του χρηματοπιστωτικού τομέα έφτασαν στο 1,6 τρισ. ευρώ την περίοδο από τον Οκτώβρη του 2008 έως την 31η Δεκέμβρη του 2010. Εννοείται ότι μέσα στο 2011 τα πακέτα στήριξης έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο... Το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω ενίσχυσης (74%) είχε τη μορφή των κρατικών εγγυήσεων και επρόκειτο για μέτρα με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών. Είναι γνωστό ότι αυτά τα κρατικά πακέτα στήριξης πέρασαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους αφού κρίση σημαίνει και καταστροφή κεφαλαίου, επομένως και χασούρα των τραπεζών που αν μείνουν αβοήθητες η καταστροφή συνολικά του κεφαλαίου θα είναι τεράστια, αφού οι τράπεζες δανείζουν βασικά τα μονοπώλια στην παραγωγή για να κάνουν επενδύσεις. Προϋπόθεση όμως για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου είναι η πληρωμή των συνεπειών της επομένως και η χρηματοδότηση των τραπεζών, στις πλάτες των λαών. Η αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στο πλαίσιο του καπιταλισμού παρά μόνο με την ανατροπή του. Ο λαός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Δήλωση συμπαράστασης...

«Ομοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα» λέει η παροιμία. Ετσι τόσο το ΛΑ.Ο.Σ. όσο και ο Θ. Πάγκαλος διατρέχονται από αβυσσαλέο ταξικό μίσος για όσους αγωνίζονται και αντιδρούν στην πολιτική που αμφότεροι στηρίζουν, για ολόκληρο το λαό. Αυτή η έχθρα και ο αντικομμουνισμός που τους ενώνει ώθησε το ΛΑ.Ο.Σ. να πάρει το μέρος του Θ. Πάγκαλου σχετικά με τις αισχρές ύβρεις που εκστόμισε για όσους αντιπαλεύουν την πολιτική που γονατίζει το λαό.

«Ο κ. Πάγκαλος λέει μερικές αλήθειες, αλλά τις λέει με λάθος γλώσσα. Ετσι εξαφανίζεται η ουσία αυτών που έχει να πει. Αυτή τη στιγμή τα άκρα δε δείχνουν τη διάθεση να βοηθήσουν τον τόπο να βγει από το βάραθρο, τουναντίον, προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια εξόδου από το αδιέξοδο», ήταν η δήλωση ...συμπαράστασης στον Θ. Πάγκαλο απ' τον εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

Τα «άκρα» είναι αυτά που η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ακρωτηριάσει. Είναι ο λαός αυτός που έχουν το θράσος να τον εγκαλούν γιατί δεν αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το σφαγιασμό του. Η έξοδος που υποδεικνύει το μαύρο μέτωπό τους οδηγεί το λαό κατευθείαν στο βάραθρο. Ας μην ελπίζουν όμως, ο λαός θα βρει τη διέξοδο για τα δικά του συμφέροντα. Και θα κόψει σύριζα όποιο χέρι επιδιώξει να τον εμποδίσει να τη διαβεί.

Αυταπάτες για την ΕΕ

Εχουμε χάσει πλέον το λογαριασμό των καταγγελιών του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για μέτρα της κυβέρνησης, αυτής και της προηγούμενης, που παραβιάζουν τάχα την κοινοτική νομοθεσία. Σειρά πήρε τώρα η καταγγελία του πως «ο νόμος για την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», την οποία κατέθεσε υπό μορφήν Ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν ξέρουμε αν έχει καμία αξία να υπενθυμίσουμε ότι η εφεδρεία όπως και ένα προς ένα τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο δίχρονο, για να μην πάμε παλιότερα, τα έχουν επεξεργαστεί, συμφωνήσει και προωθήσει από κοινού κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Και έρχεται τώρα ο Ν. Χουντής να ζητήσει απ' την Κομισιόν «να αποφανθεί άμεσα για την παραβίαση και της κοινοτικής νομοθεσίας» απ' το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας!

Σε άλλη περίπτωση θα ήταν απλώς για γέλια, ωστόσο και με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καλλιεργήσει στο λαό την άποψη ότι ο ...«λύκος μπορεί και να φυλάει τα πρόβατα». Οτι η ΕΕ δεν είναι μια ένωση φτιαγμένη από και για τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, ότι παίρνει διόρθωση, ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιό της να παρθούν και αποφάσεις που θα ευνοούν τους λαούς και τα συμφέροντά τους. Πρόκειται για ψευδαίσθηση και αυταπάτη του χειρίστου είδους. Ακόμα κι αν κάποια υποσημείωση κάποιας κοινοτικής οδηγίας θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση ένα αντιλαϊκό μέτρο, η ΕΕ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να το διαγράψει, να το προσπεράσει. Πάνω απ' όλα είναι η φιλομονοπωλιακή στρατηγική της, εκεί αναφέρεται, από εκεί πηγάζει η αντιλαϊκή πολιτική σε κάθε χώρα - μέλος της. Το να καλεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το λαό να «ψάχνει ψύλλους στ' άχυρα», ουσιαστικά τον καλεί να παραιτηθεί απ' τον αγώνα εναντίον της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων και μάλιστα σήμερα που η ανάπτυξη αυτού του αγώνα είναι επιτακτική ανάγκη, μεγαλύτερη από ποτέ.

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 - 1968

Β' ΤΟΜΟΣ

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα από την αστική. Γι' αυτό στην υπερενενηντάχρονη πορεία του δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται την αντικομμουνιστική επίθεση με όλες τις μορφές: Την πιο ωμή κρατική βία - φυλακίσεις, εξορίες, θανατικές ποινές και εκτελέσεις για δήθεν εθνική προδοσία - τη συκοφάντηση της προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διαστρέβλωση γεγονότων, με το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Αντίστασης 1941 - 1944» και την απαξίωση της Ιστορίας του ΔΣΕ και του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που συνδέθηκαν με περιόδους ανόδου της ταξικής πάλης.

Κάθε βήμα ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες εξαγριώνει τον ταξικό αντίπαλο και ταυτόχρονα τον κάνει πιο ευέλικτο στη χρησιμοποίηση αποστατών, αναχωρητών, οπορτουνιστών προερχόμενων από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική.Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αλί Λαριτζανί

Γρηγοριάδης Κώστας

Εγκατέλειψαν το Λονδίνο οι Ιρανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν ενώ οι Βρετανοί συνάδελφοί τους είχαν, ήδη, επιστρέψει από την Τεχεράνη. Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο στην νέα ένταση που πυροδότησε η εισβολή διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα, την περασμένη Τρίτη, και σε έταιρο κτίριο της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Η Βρετανία πρότεινε στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ νέες σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με αιχμή την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Εκτός, όμως, από τις οικονομικές κυρώσεις, σειρά κινήσεων, όπως το αίτημα του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση διατρητικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και εξελίξεις, όπως η κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Συρία, αποδεικνύουν ότι η ένταση στις σχέσεις με το Ιράν δεν είναι άσχετη από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια πρώτη γεύση της κυρίαρχης γραμμής αντίδρασης της Τεχεράνης δόθηκε από τον πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι και θεωρούμενου ως «μέλους του στενού κύκλου» του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Αυτός δεν καταδίκασε όπως το υπουργείο Εξωτερικών και συνεργάτες του Προέδρου Αχμαντινετζάντ την επίθεση. Αντίθετα, επέρριψε την ευθύνη στην «εδώ και δεκαετίες προκλητική βρετανική πολιτική» και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δε θα μείνει «άπραγη» απέναντι στην περαιτέρω όξυνση. Οπως γίνεται φανερό οι εξελίξεις παίρνουν επικίνδυνη τροπή.


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ