Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Ολοι στους δρόμους από σήμερα στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και στις απεργίες σε μια σειρά από κλάδους

-- Εργοδοτικά εγκλήματα: Από την COSCO με τον τραγικό θάνατο του εργάτη μέχρι το εργοστάσιο της Πάτρας με τον σοβαρό τραυματισμό, οι εργαζόμενοι διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Να μη μείνει κανένα σπίτι ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση!

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα σήμερα στις 7 μ.μ.

Με κύριο αίτημα «θέρμανση φτηνή για όλο τον λαό», εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Πτολεμαΐδας καλούν όλους τους φορείς της πόλης σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βασικές διεκδικήσεις είναι να μη μείνει κανένα σπίτι ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση και να μην επιχειρηθεί καμία αύξηση της τιμής της, να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, τα σωματεία θέτουν ζήτημα διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, και διεκδικούν να διαγραφούν χρέη και να γίνει γενναίος διακανονισμός για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι του κλάδου

Σήμερα η συνέλευση των διανομέων της «Wolt» στο Πεδίον του Αρεως

Απεργούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού με προμετωπίδα αιτήματα για τη στήριξη των χιλιάδων ανέργων, την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, τα μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα του ΣΕΤΕΠΕ, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σήμερα, με το τέλος της τουριστικής σεζόν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα μπροστά στον φετινό χειμώνα. Κυβέρνηση και εργοδοσία πετούν ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, κυρίως όσων δούλεψαν χωρίς ανάσα ως εποχικοί σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, στην ανεργία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται να τους αποκλείουν ακόμα και από το πετσοκομμένο επίδομα.

Το σκηνικό συμπληρώνουν τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και ζωές διανομέων. Μάλιστα, πρόσφατα έχουν καταγραφεί μια σειρά από θανατηφόρα «ατυχήματα», με τελευταίο αυτό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τον θάνατο διανομέα στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους διανομείς της ψηφιακής πλατφόρμας «Wolt» σε Γενική Συνέλευση, σήμερα, στις 11 π.μ., στο Πεδίον του Αρεως.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νεκρώνουν σήμερα εργοτάξια και γιαπιά σε όλη τη χώρα

Σήμερα η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Νεκρώνουν σήμερα μεγάλα εργοτάξια και γιαπιά, με τους οικοδόμους να απεργούν σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Το απόγευμα οι οικοδόμοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε: Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Γιάννενα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Αρτα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Καρδίτσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αγρίνιο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Λευκάδα, στις 10.30 π.μ., στον ΕΦΚΑ. Ηγουμενίτσα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Με στόχο να μη δουλέψει κανείς σήμερα σε εργοτάξια και οικοδομές τα Συνδικάτα σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα αιτήματα της απεργίας. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει και άλλα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, όπως το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αττικής και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και υπογραμμίζει ότι η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μπορεί να γίνει «κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη, απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες».

Περιοδεία του Συνδικάτου σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο
Περιοδεία του Συνδικάτου σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο
Η ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, τα συμπιεσμένα μεροκάματα, η υπονόμευση της Ασφάλισης και η κλοπή του ενσήμου, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι προσπάθειες της εργοδοσίας να επιβάλει απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά τις Κυριακές είναι πλευρές που απασχολούν τους οικοδόμους, σε όποιο έργο και περιοχή της χώρας κι αν δουλεύουν.

Τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό απεργιακό «παρών», με κεντρική διεκδίκηση την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, για να μπει φρένο στα μεροκάματα πείνας αλλά και στο απαράδεκτο φαινόμενο της κλοπής της Ασφάλισης των οικοδόμων, καθώς με την ανοχή του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ χιλιάδες ένσημα δηλώνονται με το κατώτερο μεροκάματο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής πανοικοδομικής απεργίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις αρχαιρεσίες του που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως και τις 10 Νοέμβρη.

Η απόφαση συσπείρωσης στο Συνδικάτο εκφράζεται και με τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι χτες το πρωί στα γιαπιά της Θέρμης, όπου στήθηκε η κάλπη, ψήφισαν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι.

Τις επόμενες μέρες θα στήνονται κάλπες σε εργασιακούς χώρους, καθημερινά από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Στα γραφεία του Συνδικάτου στο κέντρο της πόλης (Σουρή 2): Καθημερινά 15.30 - 20.30 και Σάββατο - Κυριακή 11.00 - 19.00. Επίσης σε: Τούμπα, σήμερα 4 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας (Επταλόφου 22, Κάτω Τούμπα). Συκιές, σήμερα 4 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Συκεών (Αγίου Δημητρίου 37). 5οΔιαμέρισμα, αύριο 5 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 και μεθαύριο 6 Νοέμβρη, 11.00 - 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ε' Διαμερίσματος (Μυκηνών 17). Αμπελόκηποι, 5 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 και 6 Νοέμβρη, 11.00 - 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Αμπελοκήπων (Μανούκα 2). Καλοχώρι: 7 Νοέμβρη, 11.00 - 19.00, στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου. Εύοσμος, 7 Νοέμβρη, 11.00 - 19.00 και 8 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου & 28ης Οκτωβρίου). Καβαλάρι, 8 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30. Κορδελιό, 9 - 10 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 (Ανδρέα Παπανδρέου & Εθνικής Αντιστάσεως 58). Βαλμάδα, 9 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 (στο ΚΑΠΗ). Κουφάλια, 10 Νοέμβρη, 15.30 - 20.30 (ΚΑΠΗ - Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων).

Στην Κοζάνη

Με επιτυχία ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης. Η κάλπη στήθηκε στο εργοτάξιο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στα Λιβερά. Τις επόμενες μέρες η κάλπη θα βρίσκεται: 5 Νοέμβρη στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα 5» (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 3 μ.μ. - 5 μ.μ.). 6 Νοέμβρη στον Κρόκο (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). 7 Νοέμβρη στα Σέρβια, στο δημαρχείο (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (3 μ.μ. - 9 μ.μ.). 9 Νοέμβρη στο εργοτάξιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (10 π.μ. - 1 μ.μ.). 12 Νοέμβρη στη Νεάπολη (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). 13 Νοέμβρη στην Αιανή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 14 Νοέμβρη στην Ανω Κώμη, στο κοινοτικό κατάστημα (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη 4 Νοέμβρη και ώρα 19.00, στο Σύνταγμα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Τα συλλαλητήρια

Σήμερα, Πέμπτη 4 Νοέμβρη:

-- Αθήνα: 7 μ.μ., στο Σύνταγμα

-- Πειραιάς: 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι

-- Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

-- Αρτα: 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς

-- Βόλος: 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

-- Ζάκυνθος: 7.30 μ.μ., στην πρώην νομαρχία

-- Ηγουμενίτσα: 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

-- Ηράκλειο: 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

-- Θήβα: 6 μ.μ., στην πλατεία

-- Ικαρία: 7 μ.μ., στην πλατεία Ευδήλου

-- Κατερίνη: 6.30 μ.μ., στο σιντριβάνι - πλατάνι

-- Κορωπί: 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

-- Λαμία: 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

-- Λήμνος, 6.30 μ.μ., στο λιμάνι Μύρινας

-- Μυτιλήνη: 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς

-- Νάουσα: 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Πύργος: 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Ρέθυμνο: 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο

-- Σάμος: 6 μ.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

-- Σέρρες: 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

-- Τρίκαλα: 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Χανιά: 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Αύριο, Παρασκευή 5 Νοέμβρη:

-- Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη

-- Ναύπλιο, 6 μ.μ., στην πλατεία Καποδίστρια

-- Χίος, 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στην Εδεσσα, στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

Τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη:

-- Λάρισα: 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Τρίπολη: 7 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού

Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη:

-- Γιάννενα: 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Καρδίτσα: 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

-- Κεφαλονιά: 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων για το συλλαλητήριο της Αθήνας, σήμερα Πέμπτη 4 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 6.15 μ.μ. στα εξής σημεία:

Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ομόνοια: Μαζικοί φορείς των συνοικιών, ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων

Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα φοιτητών, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

Πούλμαν για το Σύνταγμα

Για το συλλαλητήριο των συνδικάτων σήμερα στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, δρομολογούνται πούλμαν από: Ανω Λιόσια, 17.00 από τριγωνική πλατεία, όπισθεν δημαρχείου. Ελευσίνα, 17.30 από δημοτικό πάρκινγκ. Ασπρόπυργο, 17.40 από παραλία. Κόκκινο Μύλο, 17.15 από τριγωνική πλατεία. Ολυμπιακό Χωριό, 17.00 από Στέκι Σωματείων και Φορέων (Κακλαμανάκη 21). Μενίδι, 17.15 από πλατεία Καράβου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Συνάντηση με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο Εργαζομένων από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, το Σωματείο Μεταλλωρύχων «Αγιος Ιωάννης» Βοιωτίας, το συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ από το Μαρούσι Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Ιεροπηγής Καστοριάς και Σερβίων Κοζάνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Κώστας Παρασκευάς και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, και οι Νίκος Μαυροκέφαλος και Βάλσαμος Συρίγος, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, τόνισε πως «η απαξίωση μιας κερδοφόρας επιχείρησης όπως ήταν η ΛΑΡΚΟ είναι ένα διαχρονικό έγκλημα για το οποίο ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη, και έστω και τώρα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και να αποδοθούν στους εργαζόμενους όλα όσα τους χρωστά η επιχείρηση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ πρόσφατα στη Βουλή, η οποία όπως είπε «έδινε πολιτική λύση, γιατί εξασφάλιζε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την ανάπτυξή της, τον εκσυγχρονισμό της. Επίσης διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας, με όρους μόνιμης και σταθερής δουλειάς, καλών αμοιβών, δικαιωμάτων, αλλά και συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής εργασίας».

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των σωματείων της ΛΑΡΚΟ πως «το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το συλλαλητήριο και την κάθοδό τους στην Αθήνα, στις 13 Νοέμβρη και ότι το ΚΚΕ θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες μέσα κι έξω απ' τη Βουλή. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα η αντοχή, η ενότητα των εργαζομένων, οι επεξεργασμένες θέσεις των σωματείων, αποτελούν στοιχεία διαπαιδαγώγησης για όλη την εργατική τάξη».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ολοι στους δρόμους σήμερα, καλούν περισσότερες από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σήμερα στην Αθήνα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Διαδηλώνουν σήμερα, με πανεργατικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζικοί φορείς και σύλλογοι φοιτητών, στέλνοντας μήνυμα αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Οι κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται τις επόμενες μέρες σε πόλεις όλης της χώρας, στόχος είναι να συνενωθούν σε ένα μεγάλο πανεργατικό απεργιακό μέτωπο, κάτι που βρέθηκε και στο επίκεντρο των μαζικών συσκέψεων που οργανώθηκαν σε μια σειρά περιοχές από τις αρχές Οκτώβρη. Σε αυτές, με αφετηρία τη μαζική σύσκεψη στο «Σπόρτιγκ», συμμετείχαν περισσότερες από 400 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλές από αυτές για πρώτη φορά, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κλιμάκωση της πάλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής στο αποψινό συλλαλητήριο έχει απευθύνει επίσης το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Τη δική τους θέση στην κοινή πάλη με την εργατική τάξη παίρνουν οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, με κάλεσμα που απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) καθώς και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων από όλη την Αττική. Επίσης συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Συλλαλητήριο οργανώνουν και φοιτητές σήμερα στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, με κάλεσμα από Φοιτητικούς Συλλόγους, που θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα με μεγάλο συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη. Προβάλλουν διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, για μέτρα προστασίας και διασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσωπικό, με αναβάθμιση των υποδομών κ.ά. Επίσης για αναβάθμιση των σπουδών, για πτυχία με αξία, για κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Ταυτόχρονα οργανώνονται και οι απεργίες σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στη μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας οι ναυτεργάτες

Σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στις 6 π.μ. έως την Παρασκευή 12 Νοέμβρη στις 6 π.μ., με προοπτική κλιμάκωσης, καλούν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Την Τετάρτη, πρώτη μέρα απεργίας, καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά στα «BLUE STAR» στον ηλεκτρικό σταθμό, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., στο λιμάνι του Πειραιά, στα «BLUE STAR» στον ηλεκτρικό σταθμό.

«Οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλαδή την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των "διεθνών κρατούντων", που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», επισημαίνουν τα σωματεία. Και θυμίζουν την επαναφορά της επαίσχυντης τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.

Και όπως σημειώνουν τα σωματεία, «στην 48ωρη πανελλαδική απεργία αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, για τον επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, για τα προβλήματα σε Κοινωνική Ασφάλιση, φορολογία, Ναυτική Εκπαίδευση».

Αύριο η απεργία στη Ζώνη του Περάματος για την εφαρμογή της Σύμβασης

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ προχωρούν την Παρασκευή 5 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή της νέας ΣΣΕ, την κήρυξή της ως υποχρεωτικής σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, την άμεση ενίσχυση των μεικτών επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και των υπηρεσιών ελέγχου. Ακόμα, ζητούν να μην προχωρήσει το master plan της COSCO, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του μώλου της ΔΕΗ σε car terminal, με μεγάλο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των μεταλλεργατών.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία, το Συνδικάτο, που χτες πραγματοποίησε συγκέντρωση στη Ζώνη, ενημερώνει ότι τη Δευτέρα που πέρασε συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας το αίτημά του για κήρυξη της νέας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα με διάφορα προσχήματα, «ένα εκ των οποίων ήταν ότι η εργοδοτική ένωση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία!», όπως έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 13 Νοέμβρη νέα απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μπαίνοντας, όπως λένε, «στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας».

«Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια μας εμπαίζει. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιήσει τους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης και ακόμη δεν έχει διασφαλίσει τόσο τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας και την ανάπτυξή της, όσο και τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την καταβολή όσων μας χρωστάει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό και ξεκαθαρίζουμε ότι για τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω», τονίζουν.

«Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε μέχρι εσχάτων. Την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει ακόμη», διαμηνύουν, καλώντας παράλληλα σε ένταση της αλληλεγγύης από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της.

Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στο Εμπόριο

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» το Σάββατο 6 Νοέμβρη, με απόφαση του Σωματείου τους. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο κατάστημα του Ταύρου (Πειραιώς 176), ενώ θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια σειρά κινητοποιήσεις πανελλαδικά, και στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου. Με την απεργία τους δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης αλλά και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους.

Σε νέα κινητοποίηση στην επιχείρηση «Combo Books», θυγατρική εταιρείας του ομίλου «MM Publications» στον Αλιμο, προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου και συνδικαλιστή, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα

Την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που δρομολογεί το πετσόκομμα του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους των δήμων, και γενικά σε όσους το λαμβάνουν στο Δημόσιο, ανέδειξε η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας από τις εγκαταστάσεις στο αμαξοστάσιο της Λυκόβρυσης - Πεύκης, ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, και ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημείωσαν ότι με την ολοκλήρωση του πορίσματος από την Επιτροπή «η αντίστροφη μέτρηση για το πετσόκομμα του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος έχει αρχίσει». Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να διαιρέσει τους εργαζόμενους και απαίτησαν άμεση ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος, χωρίς καμία μείωση, ενώ ζήτησαν να δοθεί το σχετικό πόρισμα στη δημοσιότητα.

Οι συνδικαλιστές υπενθύμισαν πως η αμφισβήτηση του επιδόματος άρχισε από τον Δεκέμβρη του 2015, από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα. Τόνισαν ότι «σύμφωνα με το πόρισμα και τα δύο σενάρια που έχει καταθέσει η Επιτροπή, θα υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση του ύψους του επιδόματος», κάτι που οδηγεί σε περικοπές. «Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των δήμων, φαίνεται από το πόρισμα ότι για κάποιες ειδικότητες από τους σημερινούς δικαιούχους δεν προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος, συνεπώς μιλάμε για κατάργηση, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων μειώνεται περισσότερο από το μισό από τη χρηματική υποβίβαση της ειδικότητάς τους σε οικονομικά μικρότερη κατηγορία».

Παράλληλα κατήγγειλαν ότι το πόρισμα δεν βασίζεται ούτε σε εκθέσεις εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου ούτε στις πραγματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε κάθε χώρο, ενώ ανέφεραν ως προκλητικό παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό που απασχολείται με διάφορες ειδικότητες (οδηγοί, χειριστές, εργάτες κ.λπ.) σε ΧΥΤΑ, σταθμούς μεταφόρτωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων, ανακύκλωσης κ.λπ.!

Τέλος, υπογράμμισαν τον κίνδυνο που προκαλείται και για το συνταξιοδοτικό των ΒΑΕ, καθώς τυχόν κατάργηση του επιδόματος σε μια σειρά από εργαζόμενους ανοίγει την πόρτα για ανατροπές και στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.

Αλλο ένα «ατύχημα», με συμβασιούχο στην καθαριότητα

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στον δήμο Αγίας Βαρβάρας, στις 30 Οκτώβρη, όταν συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας κατέβηκε από το απορριμματοφόρο και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, με συνέπεια να χτυπήσει στο χέρι και το πόδι. Το Σωματείο Εργαζομένων υπενθυμίζει ότι στον ίδιο δήμο είχε συμβεί ξανά εργατικό «ατύχημα», 37 μέρες πριν από αυτό.

Για το τωρινό «ατύχημα» αναφέρει πως από τους συναδέλφους που ήταν παρόντες «ενημερώθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες, κλήθηκε η Τροχαία, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκαν θλάσεις, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία αναχώρησε για το σπίτι του και αναρρώνει».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίας Βαρβάρας τονίζει ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν μπορεί να ξεκινάνε οι εργαζόμενοι από το σπίτι τους για το μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν το μεσημέρι στην οικογένειά τους και στα παιδιά τους. Παράλληλα, είναι απορίας άξιον ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής και των αρμοδίων για το γεγονός ότι εργαζόμενος - συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, που δουλεύει με έναν πενιχρό μισθό, με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, με τον φόβο της απόλυσης στην πλάτη και χωρίς εκπαίδευση, βρισκόταν στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου!».

Προσθέτει επίσης ότι «οι δικαιολογίες είναι γνωστές, "οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες", "ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί", "δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις".

Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος, που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

Με συλλαλητήριο δόθηκε χτες άμεση απάντηση από το Εργατικό Κέντρο στο παρ' ολίγον έγκλημα σε εργοστάσιο. Απεργία στον χώρο δουλειάς για μέτρα προστασίας

Απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη της εταιρείας
Απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη της εταιρείας
Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της πόλης έδωσαν χτες άμεση απάντηση στην εργοδοσία της «Unisol», για το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε προχτές το μεσημέρι στην εταιρεία, με τραυματία έναν 36χρονο εργάτη, πατέρα δύο παιδιών. Το πρωί μάλιστα είχε προηγηθεί απεργία στον χώρο δουλειάς, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν μέτρα προστασίας για να γυρνούν σώοι από το μεροκάματο.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το τραγούδι «Ο Στράτος», ενώ τα συνθήματα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας, δεν θα γίνουν κάτεργα οι χώροι εργασίας» έδιναν τον τόνο, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων και των συνδικάτων τους να μη μείνει αναπάντητη άλλη μια εργοδοτική αυθαιρεσία.

Παράλληλα, στάλθηκε μήνυμα πάλης για σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα, με τους διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν: «Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ' αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά».

Το «παρών» στη χτεσινή συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Επίσης, στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, κατήγγειλε την εργοδοσία της «Unisol» για την προκλητική στάση της πριν και μετά το «ατύχημα», σημειώνοντας πως το μόνο που την ένοιαζε ήταν να μη σταματήσει την παραγωγή για να διασφαλίσει τα κέρδη της, αδιαφορώντας ακόμη και για ανθρώπινες ζωές. Σημείωσε ότι είναι η ίδια επιχείρηση, που πριν από δύο χρόνια επιχείρησε να απολύσει συνδικαλιστή (μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας) επειδή διεκδικούσε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς του, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να τρομοκρατήσει συνδικαλιστές με μηνύσεις.

Από το συλλαλητήριο
Από το συλλαλητήριο
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στους διανομείς της Θεσσαλονίκης για τον πρόσφατο θάνατο του συναδέλφου τους.

Τόνισε ότι «οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ως ένα πρόσθετο κόστος που επιβαρύνει τους ισολογισμούς και μειώνει την κερδοφορία», ενώ την ίδια ώρα «η πίεση να βγει η παραγωγή βάζει στην άκρη πρωτόκολλα και υποδείξεις».

«Δεν θα ανεχθούμε αυτήν την κατάσταση»

Στη συνέχεια μίλησε για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων, τις «ελαστικές» μορφές εργασίας, την ισοπέδωση των ωραρίων και των συμβάσεων, «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει την εργοδοσία να αλωνίζει, έχει αφήσει γυμνό εδώ στην Πάτρα όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ». Πρόσθεσε ότι «οι ίδιοι οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών βγάζουν καθημερινή κραυγή αγωνίας». Χαρακτηριστικά, στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, με τους ελάχιστους υπαλλήλους να μην αρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Αφού σημείωσε ότι γι' αυτήν την κατάσταση ένοχοι είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια των εργατών ως κόστος, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας των εργατών, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως της σημερινής των οικοδόμων και των εργαζομένων στον Επισιτισμό στις 9 Νοέμβρη.

Απεργιακή απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία

Στο μεταξύ, με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, απάντησαν από το πρωί χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν από νωρίς το πρωί δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και σωματείων.

Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει τους εργαζομένους της για το «ατύχημα» που είχε συμβεί, αντίθετα ετοιμαζόταν να λειτουργήσει κανονικά, παραβλέποντας ακόμα και τη σύσταση του εμπειρογνώμονα από την προηγούμενη μέρα, που ζητούσε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του τι συνέβη με την ηλεκτροπληξία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τυχόν νέου ατυχήματος εάν δεν είχε αποκατασταθεί η βλάβη.

«Δεν σταμάτησαν την παραγωγή»

Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφερε ο Στέφανος Λαβράνος, εργαζόμενος στον χώρο και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου: «Η εργοδοσία για να μη σταματήσει την παραγωγή, άφησε τον συνάδελφο και δούλευε με 400 Volt ρεύμα». Στάθηκε στην άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου στην Επιθεώρηση Εργασίας και την αστυνομία, προκειμένου να γίνει έλεγχος στο εργοστάσιο και προειδοποίησε:

«Συνεχίζουμε, δεν σταματάμε αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία για την προσπάθειά της να θάψει το γεγονός και να συνεχίσει κανονικά την παραγωγή, παρότι ήμασταν όλοι σε κίνδυνο εκείνη την ώρα για πιθανό νέο ατύχημα. Παράλληλα, συνέχιζε να εκβιάζει τους εργαζόμενους να έρθουν για δουλειά παρά και την εντολή Επιθεώρησης Εργασίας και αστυνομία ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ο χώρος αν δεν γίνει πλήρης έλεγχος και δεν δοθεί σχετική άδεια».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, περιφρουρώντας την απεργία και τη ζωή των εργατών, απαιτώντας να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο έως ότου αποκατασταθούν όλες οι ηλεκτρολογικές βλάβες. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους της «Unisol» να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή 24ωρη απεργία του κλάδου και στη συγκέντρωση του σωματείου (10.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ, Γούναρη και Κορίνθου).

Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και γραμματέας του ΕΚΠ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, «εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας που προβλέπονται για να ανοίξει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα ανοίξει».

Τον 36χρονο εργάτη, τέλος, επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, άλλη μία ανθρώπινη ζωή θυσία στο βωμό της εκμετάλλευσης και της εντατικοποίησης

Δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Eurokinissi

Σε δήλωσή της για το εργατικό δυστύχημα στην COSCO η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα σημειώνει:

«Πειραιάς, 25.10.2021. Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, άλλη μία ανθρώπινη ζωή θυσία στο βωμό της εκμετάλλευσης και της εντατικοποίησης.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο κάτεργο της COSCO! Ο Δημήτρης έχασε τη ζωή του στην προβλήτα 2 του σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΕ) στη διάρκεια της "κόντρα - βάρδιάς" του, βάρδιας μετά από 12ωρη βάρδια και 8ωρο διάλειμμα. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στο λιμάνι εργάζονται υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, με ελάχιστα δικαιώματα, εξουθενωτικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες. Χωρίς την εξασφάλιση συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο της εργασίας, με εργοδοτική τρομοκρατία και απειλές δεν μπορεί να υπάρχει εργασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα για την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας μεταξύ εργαζομένων και COSCO. Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουμε με αλληλεγγύη τον αγώνα των λιμενεργατών!

Τα μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) διεκδικούν:

-- Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4.

-- Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.

-- Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

-- Να συσταθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

-- Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Είναι τα ελάχιστα αιτήματα για υγιεινές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας που πρέπει να διεκδικήσουν όλα τα σωματεία και οι ενώσεις εργαζομένων, για να μη θρηνήσουμε ξανά άλλες ανθρώπινες ζωές, ούτε στο λιμάνι του Πειραιά ούτε πουθενά αλλού.

Οι απεργοί στο λιμάνι φωνάζουν ότι #οι_ζωες_των_εργατων_μετρανε. Η φωνή τους να γίνει φωνή όλων μας!».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μηνύματα αλληλεγγύης μέσα από τα καράβια στον αγώνα των λιμενεργατών

Μηνύματα αλληλεγγύης καταφτάνουν ασταμάτητα τις τελευταίες μέρες στη «Ναυτεργατική», την εφημερίδα των ναυτεργατών, με τα οποία ναυτεργάτες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης εκφράζουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους λιμενεργάτες της COSCO. Οι ναυτεργάτες χαιρετίζουν επίσης την 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 10 και 11 Νοέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΕΜΠΟ ΤΗΣ COSCO
Με πίστη στο δίκιο τους συνεχίζουν τον συγκλονιστικό αγώνα
  • Νέα 48ωρη απεργία από αύριο στις προβλήτες
  • Μαρτυρίες - γροθιά στο στομάχι για τις συνθήκες δουλειάς που φέρνουν τα εργατικά «δυστυχήματα»

Με περισσότερη ορμή και πιο δυνατοί, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα με τη νέα 48ωρη απεργία που αρχίζει αύριο Παρασκευή τα ξημερώματα. Σταθμός του αγώνα τους είναι, όπως έχουν αποφασίσει στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης, η συμμετοχή τους στα σημερινά πανεργατικά συλλαλητήρια στον Πειραιά και την Αθήνα.

Με πίστη στο δίκιο τους και αντλώντας τη δύναμή τους από τις μεγάλες παρακαταθήκες που ήδη έχουν αφήσει με τις εφτά 24ωρες απεργίες τους, μέσα στο λιμάνι, στο «εμβληματικό» κάτεργο της COSCO, συνεχίζουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, με πρώτο και κύριο τη λήψη μέτρων προστασίας για να επιστρέφουν στις οικογένειές τους, όπως πήγαν για το μεροκάματο, όρθιοι και όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Με τον απεργιακό τους αγώνα κατάφεραν έως τώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ:

-- Τη δέσμευση της εταιρείας και του υπουργείου να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με τη συμμετοχή μελών του σωματείου.

-- Την αναγνώριση και κατοχύρωση του σωματείου, που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.

-- Ανάγκασαν την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσουν το πρόβλημα με τις εργατικές πόστες (ομάδες εργασίας) και συνεχίζουν μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημα για 6άρα πόστα (από 4άρα που είναι σήμερα).

-- Εγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO, με την εντατικοποίηση και τις κόντρα βάρδιες, τα 12ωρα, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων.

-- Την τεράστια αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και σωματεία που βγήκε και εκτός συνόρων, που λειτούργησε ως πανίσχυρη ασπίδα προστασίας του αγώνα τους. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», ήταν το μήνυμα που κατέφτανε από όλη την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες.

«Αυτός ο αγώνας κουρέλιασε τους αντεργατικούς νόμους, μας γέμισε νέα πείρα»

Τώρα η απόφαση είναι μία, «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ», διαμηνύουν οι λιμενεργάτες, με τα δίκαια αιτήματά τους που περιλαμβάνουν εκτός από τις 6άρες πόστες, γιατί όπως λένε, «αν υπήρχε κι άλλος συνάδελφος δίπλα στον Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας»:

Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, «να μην κοιμόμαστε με το κινητό ως σκουλαρίκι». Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ, για «να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω κι από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας. Γιατί με 16 μεροκάματα πώς μπορεί να ζήσουν τα παιδιά μας;».

«Το χρωστάμε στον συνάδελφό μας», όπως λένε, τον 45χρονο Δημήτρη Δαγκλή, τον εργαζόμενο που βρήκε φριχτό θάνατο, όταν τον διαμέλισε γερανογέφυρα που λειτουργούσε χωρίς προφυλακτήρες.

Ενα εργοδοτικό έγκλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο, θέμα χρόνου και όπως ήταν αναμενόμενο, «ξεχείλισε το ποτήρι» της οργής και αγανάκτησης των εργαζομένων που ζουν στο πετσί τους την έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας από την εργοδοσία, γιατί τα μέτρα θέλουν χρόνο και χρήμα, γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη, τα κέρδη των επενδυτών για να αυγαταίνουν, χρειάζονται την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τον ιδρώτα και αν χρειαστεί και το αίμα τους. Δεν έχουν ξεχάσει οι εργαζόμενοι της COSCO ότι με τα ίδια αιτήματα έδωσαν μία μεγάλη απεργία και το 2018 με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο και τότε από εργοδοσία και κυβέρνηση, αλλά 5 φορές βγήκε η απεργία τους παράνομη από τα δικαστήρια.

Δουλεύουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, για «πιο γρήγορα...»

«Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση του Δημήτρη», ήταν η φράση που κυριαρχούσε ανάμεσα στους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή που έσκασε η είδηση για τον άδικο χαμό του συναδέλφου τους και κυριαρχούσε και στη συνέχεια, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κουβέντα, σε κάθε πηγαδάκι των εργαζομένων.

Τα όσα λένε για τις συνθήκες εργασίας μέσα στο λιμάνι είναι συγκλονιστικά:

Ο 40χρονος Γιώργος είναι από τους «16άρηδες» και εξηγεί: «Είμαι 3 χρόνια στο λιμάνι και δουλεύω για 16 μεροκάματα το μήνα. Αντε να ζήσεις. Γυρίζω σπίτι και πονάνε όλα, χέρια, πλάτες και μετά θα πρέπει να πάω σε άλλη δουλειά. Ντελίβερι. Δύο παιδιά έχω να ταΐσω. Πώς θα τα βγάλω πέρα; Εχει συμπέσει να τελειώνω το ένα μεροκάματο και να με παίρνουν καπάκι τηλέφωνο να έρθω εδώ για δουλειά. Με τι μυαλό να δουλέψεις; Να ανέβεις 7 και 8 ορόφους κοντέινερς με δύσκολες καιρικές συνθήκες, να βρέχει, να φυσάει, να χιονίζει για να ασφαλίσεις και να απασφαλίσεις για να τα σηκώσει η γερανογέφυρα. Σε αυτά τα χρόνια, έχω δει 25 χρονών παιδιά και να έχουν αχρηστευτεί. Και δεν μας δίνουν και βαριά και ανθυγιεινά ένσημα. Αν δεν δει κάποιος, δεν μπορεί να καταλάβει πώς δουλεύουμε εδώ μέσα. Είμαστε συνέχεια με το πιστόλι στον κρόταφο για γρήγορα, όλο και πιο γρήγορα. Μια ζωή έχουμε. Δεν μπορεί να την παίζουμε κορόνα - γράμματα για τα κέρδη».

«Αν δεν κατέβεις τώρα για δουλειά, δεν ανανεώνεται η σύμβαση...»

«Η πίεση είναι μεγάλη. Ειδικά στους 16άρηδες, αν δεν κατέβεις τώρα σου λένε, δεν έχει ανανέωση της σύμβασης. Ολο μας εκβιάζουν. Τα 16 μεροκάματα μπορεί να είναι κόντρα βάρδια. Να σχολάσεις στις 7 το πρωί και 2 το μεσημέρι να είσαι πάλι εδώ. Και ξανά το ίδιο την άλλη και την παράλλη μέρα. Και αν πεις όχι, δεν ξανάρχεσαι. Να πεθάνεις», είπε και ο 30χρονος Δημήτρης, 3 χρόνια και αυτός στην COSCO.

«Είναι τα καράβια χρονοναυλωμένα και πρέπει να κάνουμε συνέχεια γρήγορα. Εχω κινδυνεύσει πολλές φορές να βρεθώ στο κενό. Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του Δημήτρη. Είναι άθλιες οι συνθήκες. Απάνθρωπες. Εχω ένα μωρό παιδί. Αυτό σκέφτομαι συνέχεια ότι πρέπει να μεγαλώσω. Δεν ήθελα να ξέρει ούτε η γυναίκα μου τις συνθήκες που δουλεύουμε. Αλλά τώρα πρέπει να το μάθουν όλοι, γιατί όταν φεύγουμε από τα σπίτια μας φιλάμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας σαν να είναι κάθε φορά η τελευταία φορά».

Εχουμε διαλύσει τις σπονδυλικές μας στήλες

Ο 45χρονος Μάκης δείχνει τη φωτογραφία του νεκρού συναδέλφου του. «Τέτοιο καλό παιδί. Ψυχούλα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήθελε να φύγει. Μια δεν είχε και παιδιά. Ολοι είδαμε τα χαρτιά για τις πόστες την ημέρα που τον σκότωσαν. Ελεγαν ότι ήταν το ωράριό του 3 το μεσημέρι με 11 το βράδυ. Ολοι που ήμασταν εκεί το είδαμε αναγκαστικά, γιατί βλέπαμε ποια είναι η δική μας πόστα. Και έλεγαν τα τομάρια ότι ήταν εκτός ωραρίου και πως απλά γύρισε πίσω για να πάρει λέει κάτι. Εδώ ακόμα και για την τουαλέτα να πάμε χτυπάμε κάρτα. Μας ελέγχουν για να μην καθυστερήσουμε κανένα δευτερόλεπτο και υπάρξει καθυστέρηση στην εταιρεία. Μπορεί να μην είχαμε άλλον νεκρό έτσι πάνω στη δουλειά τα τελευταία χρόνια, όμως για να ρωτήσει κανείς για καρδιές, αρρώστιες. Για τις σπονδυλικές μας στήλες που τις έχουμε διαλύσει;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ