Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διθύραμβοι για τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Η παραπέρα ανάπτυξη της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης

Με βαρύγδουπους τίτλους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), τη συνέχιση μιας σειράς προγραμμάτων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπου καταδικάζει ολοένα και περισσότερους με την πολιτική της.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο «ενέκρινε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας εντός του Νοέμβρη και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Η κυβέρνηση μιλάει για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», την ίδια ώρα που δεν καταβάλλει ούτε τα προβλεπόμενα από τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς που συνέταξαν οι προηγούμενοι για τα νοσοκομεία, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα βάρη σε ασθενείς και υγειονομικούς.

Οσο για τους ανασφάλιστους, πρόκειται για ρύθμιση που ανανεώνει αυτές των προηγούμενων χρόνων και αφορά την πρόσβαση σε στοιχειώδεις μόνο υπηρεσίες Υγείας, που κι αυτές θα καλύπτονται από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Επιπλέον, φράσεις όπως «διαφάνεια», «αποτελεσματικότητα» και «αποδοτικότητα» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περιγράψει τις παρεμβάσεις στο κρατικό σύστημα Υγείας, έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, για να συγκαλυφθούν νέες περικοπές και στενότερη σύνδεση των παροχών με τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση του Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και το 2016, δίνοντας επί της ουσίας παράταση σε μέτρα συντήρησης όσων βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης, για τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι αποτελούν «μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα»!

Επίσης, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε «η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου (...) Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη».

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον τομέα της λεγόμενης «Κοινωνικής Οικονομίας», η οποία, πέρα από τη δυνατότητα που δίνει να συγκαλύπτεται η ανεργία κάτω από το μανδύα της «επιχειρηματικότητας», συμβάλλει ταυτόχρονα στο άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε τομείς της λεγόμενης «κοινωνικής πολιτικής», με εξευτελιστικά μάλιστα μεροκάματα και άθλιες εργασιακές σχέσεις, που θα επεκτείνονται ραγδαία.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Χωρίς όρια οι πληρωμές των ασθενών για φάρμακα

Παραμένουν τα πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αυξάνεται ο όγκος των γενοσήμων

Οποιαδήποτε παρέμβαση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος καταλήγει να επιβαρύνει κι άλλο την τσέπη των ασθενών
Οποιαδήποτε παρέμβαση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος καταλήγει να επιβαρύνει κι άλλο την τσέπη των ασθενών
Διατηρούνται τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό του ΕΟΠΥΥ, που οδηγούν σε πληρωμές των ασθενών, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Ξανθού (ΦΕΚ Β'/2332/30.10.2015). Επιπλέον, μπαίνουν νέοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων, ώστε να αυξηθεί ο όγκος τους στο 40% έως το Δεκέμβρη του 2015.

Η νέα Υπουργική Απόφαση για την «καθιέρωση νέων ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο και ορίων στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού» επαναφέρει την αντίστοιχη του τότε υπουργού Υγείας, Μ. Βορίδη (ΦΕΚ Β'/1796/1.7.2014). Συγκεκριμένα, προσδιορίζει τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών και την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2014.

Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά το γιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης. Σε περίπτωση παραβίασης των ορίων - ανάλογα την υπέρβαση και τη διάρκειά της - επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα στο γιατρό. Επίσης, η ΗΔΙΚΑ ενημερώνει το γιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων και off patent (σ.σ. με λιανική τιμή ίση ή μικρότερη του μέσου όρου των γενοσήμων) φαρμάκων που έχει επιτευχθεί.

Οπως ίσχυε και πριν, από τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπάνη εξαιρούνται οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, οι καρκινοπαθείς, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, από κυστική ίνωση και πνευμονική υπέρταση. Ακόμη, εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και τα φάρμακα που προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο που στοχεύει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του κράτους και του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στην αύξηση των απευθείας πληρωμών από τους ασθενείς. Αν, για παράδειγμα, ξεπεραστεί το όριο συνταγογράφησης των καρδιολόγων (30 - 40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή), ο ασφαλισμένος θα πρέπει είτε να πληρώσει από την τσέπη του για τα υπόλοιπα φάρμακα, είτε να αναζητήσει άλλο γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριο, πληρώνοντας την επίσκεψη, αφού και στις επισκέψεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει μπει μηνιαίο πλαφόν.

Επίσης, όσον αφορά τους στόχους για τα γενόσημα, δε θα ελαφρύνουν τις πληρωμές των ασθενών, αφού θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική (σ.σ. τι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και τη λιανική τιμή.

Αλλωστε, σε Ερώτηση προς τον Μ. Βορίδη, ο σημερινός υπουργός Υγείας, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (21/7/2014) έκανε λόγο για τα «μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη», με αφορμή τον καθορισμό «πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών». Μάλιστα, σημείωνε πως «πλέον δεν αποτελεί στόχο απλώς ο περιορισμός των δαπανών, αλλά αρχίζει να υλοποιείται η πολιτική του "βασικού πακέτου" στην Υγεία: Η κάλυψη του δημόσιου συστήματος Υγείας παύει να είναι καθολική, αλλά καθορίζεται από έναν αυθαίρετο λογιστικό όριο, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα βαρύνουν την τσέπη του ασθενή»...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις και σταθερή δουλειά

Με «μπαλώματα» πάει το υπουργείο Υγείας να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, που ανέρχονται σε 28.000

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι - ανάμεσά τους επικουρικοί και συμβασιούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ - από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικό», Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, με κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σχεδόν 1.000 άτομα (σ.σ. περίπου 740 επικουρικοί και 240 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ), που είναι αντιμέτωποι με την απόλυση και την εργασία με «μπλοκάκι».

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Stage - συμβάσεις - συνεργεία, κάνουνε γαλέρες τα νοσοκομεία» και «Προσλήψεις - αυξήσεις, όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία» και ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρ. Ξανθό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δε θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Οπως σημείωσε ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στα νοσοκομεία: Σήμερα στις 2.30 μ.μ. θα κλείσουν τα ταμεία, στις 10/11 θα γίνει συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό», ενώ κάλεσε σε συμμετοχή όλων στην απεργία στις 12/11. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης.

Μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (σ.σ. λήγουν στο τέλος του χρόνου) μέχρι 30/9/2016. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα διοριστούν επιπλέον 550 επικουρικοί γιατροί και ...«διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού (μη ιατρικού) προσωπικού».

Να διευκρινιστεί ότι το επικουρικό προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις ενός έτους κι επιπλέον πληρώνεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή από τις άμεσες και έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι έχουν «προκηρυχθεί 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ», δηλαδή αυτές που είχε προκηρύξει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016.

Μπορεί το υπουργείο να ισχυρίζεται πως «με τις παρεμβάσεις αυτές διασφαλίζεται έμπρακτα η λειτουργική σταθεροποίηση του ΕΣΥ και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης», όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία είναι πάνω από 28.000, ενώ ως το τέλος του 2015 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 3.000.

Ενδεικτικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και ΠΑΓΝΗ σημείωσαν: Σε όλη την Κρήτη έχουν κλείσει 5 κρεβάτια ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται δε λύνουν τίποτα, μέσα στο 2016 θα κλείσουν κι άλλα τμήματα κι άλλα κρεβάτια. Στο ΠΑΓΝΗ είναι κενές 700 οργανικές θέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ