Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κυβέρνηση δίνει τον τόνο της τρομοκρατίας

Προκλητικές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου

Προκλητική και έτοιμη να συνεχίσει, ακόμα πιο άγρια, τον αυταρχικό δρόμο απέναντι στις καταλήψεις και τον αγώνα των μαθητών εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Χτες, η υφυπουργός Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ πως «τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, είναι δημόσιος χώρος, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας αυτεπαγγέλτως». Με αυτόν τον τρόπο έδειξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ποινικοποιήσει μαζικά τους αγώνες!

Η υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας το χιλιοειπωμένο «παραμύθι» της υποκίνησης, υποστήριξε πως οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες και γίνονται από 10 και 15 παιδιά. Ομως οι καταλήψεις στα σχολεία γίνονται μετά από αποφάσεις των μαθητικών συνελεύσεων, τις οποίες προφανώς, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει, όταν παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, ενάντια στην πολιτική της.

Οπλο τους οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, ο αυταρχισμός

«Ισορροπία» τρόμου επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση μετατρέποντας αστυνομία, εισαγγελείς και μερίδα διευθυντών σε κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στο μαθητικό κίνημα που διεκδικεί τα αυτονόητα.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου κάλεσε τους διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη (τα 8 από τα 9) την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα για να «δώσουν» τα ονόματα των παιδιών που πρωτοστατούν στις καταλήψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της ανάκρισης τους κάλεσε να υπογράψουν χαρτί και να συμπληρώσουν «λοιπές παρατηρήσεις».

Στην κυβερνητική γραμμή της ακραίας, αυταρχικής και αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς κινείται και μια μερίδα εκπαιδευτικών. Στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, καθηγητής απειλούσε τους μαθητές να φύγουν από τα κάγκελα, «να μην πιάσουν στα χέρια τους την ανακοίνωση του ΣΑΣΑ, διαφορετικά θα οδηγούνταν στο γραφείο του διευθυντή». Φυσικά ο εν λόγω «εκπαιδευτικός» και οι όμοιοι δεν ενοχλούνται από τα φυλλάδια φροντιστηρίων που μοιράζονται εντός και εκτός σχολείων. Οι μαθητές όχι μόνο τον αγνόησαν, αλλά προχώρησαν σε αποχή και έφτασαν με πορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του σχολείου.

Διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης έχει ξεκινήσει και στο Αγρίνιο, μετά από μήνυση που έχει κατατεθεί για την κατάληψη των μαθητών στο 6ο Γυμνάσιο της πόλης. «Στο σκαμνί, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, δεν στέλνει μόνο αυτούς που αγωνίζονται, αλλά και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, για προσλήψεις καθηγητών, για δωρεάν εφόδια που θα τους επιτρέπουν να μορφώνονται ολόπλευρα. Η απάντηση που πρέπει να δώσουν από κοινού μαθητές - γονείς και συνολικά το λαϊκό κίνημα είναι ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή θα πέσουν στο κενό», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Την αντιδημοκρατική συμπεριφορά διευθυντή σχολείου της Λευκάδας (που ταυτόχρονα είναι και περιφερειακός σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ) που κάλεσε Αστυνομία και Πυροσβεστική για να ανοίξουν το σχολείο που βρισκόταν σε κατάληψη από τους μαθητές, καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων.

Στο 3ο Λύκειο Σπάρτης οι μαθητές έδωσαν μάχη προσπαθώντας με τα χέρια και τα σώματά τους να εμποδίσουν τη διεύθυνση και μερίδα εκπαιδευτικών να μπουν στο υπό κατάληψη σχολείο. Στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης η διεύθυνση του σχολείου απαίτησε να διακοπεί η μεταφορά των μαθητών από το σχολείο τους στην πόλη για να μη συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων! Στο 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, όταν οι μαθητές του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη η διεύθυνση του σχολείου τούς ζήτησε να υπογράψουν σε ονομαστική κατάσταση αν συμφωνούν ή όχι με την κατάληψη και αν οι γονείς τους είναι ενημερωμένοι! Η διεύθυνση στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας επιχείρησε να σπάσει την κατάληψη, ωστόσο ακαριαία ήταν η επέμβαση των γονιών.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονίζουν και οργανώνουν τον αγώνα τους

Στη Συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων προσανατολίζονται οι μαθητές την Κυριακή

Πορεία στη Σπάρτη
Πορεία στη Σπάρτη
Στα διογκωμένα προβλήματα εντός και εκτός σχολείων, στις απειλές, στις συκοφαντίες και την απόπειρα τρομοκράτησής τους οι μαθητές απαντούν με συντονισμό, κλιμάκωση και περιφρούρηση του αγώνα τους. Η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί όλα τα Συντονιστικά σε κάθε πόλη και δήμο, όλους τους μαθητές και τα σχολεία να συμμετέχουν στη συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων στην Γκράβα (Αθήνα), που θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι. Ηδη αποφάσεις για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό έχουν πάρει τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Πάτρας, Τούμπας, Αγρινίου, Ευόσμου και το ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.

Πορείες, καταλήψεις, συναυλίες, εκλογές μαθητικών συμβουλίων και προετοιμασία για τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία συνθέτουν τις αγωνιστικές ποικιλόμορφες διεργασίες του μαθητικού κινήματος απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Μαζική μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες στη Νέα Ιωνία, με εκατοντάδες μαθητές από τρία σχολεία της πόλης να κάνουν πορεία στη Λ. Ηρακλείου φωνάζοντας τα συνθήματά τους.

Κινητοποίηση μαθητών έγινε χτες το πρωί και στην Αργυρούπολη, που διαμαρτύρονταν για τον αυταρχισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις, με αφορμή το περιστατικό που είχε λάβει χώρα σε σχολείο της περιοχής, όπου «αγανακτισμένος» γονέας, στην προσπάθειά του να «σπάσει» την κατάληψη σε σχολείο... έσπασε τελικά το χέρι ενός μαθητή!

Συναυλία στην Καλαμάτα
Συναυλία στην Καλαμάτα
Ακόμα, το τοπικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κολωνού - Σεπολίων καλεί τα σχολεία της περιοχής να προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό της Λένορμαν και αμέσως μετά να κάνουν συνεδρίαση του Συντονιστικού.

Στο κέντρο της Αθήνας έγινε χτες κινητοποίηση μαθητών όπου δημιουργήθηκε μικροένταση με αστυνομικές δυνάμεις.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των μαθητών. Καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε 50 σχολεία. Χτες το πρωί κινητοποίηση στο Δημαρχείο του Σταυρού πραγματοποίησαν οι μαθητές 5 σχολείων της περιοχής. Συσπειρωμένοι με το πλαίσιο του ΣΑΣΘ, οι μαθητές των δύο Λυκείων και του ΕΠΑΛ Σταυρού, καθώς επίσης του Λυκείου και του Γυμνασίου Μαδύτου, προχώρησαν και στη συγκρότηση τοπικού συντονιστικού. Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν μαθητές σχολείων του κέντρου και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Χτες το απόγευμα έγιναν τα τοπικά Συντονιστικά Τούμπας και Ευόσμου όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν σήμερα σε πορείες.

Στη Δυτική Μακεδονία, καταλήψεις σχολείων βρίσκονται σε εξέλιξη σε Σιάτιστα Κοζάνης, Φλώρινα και Πτολεμαΐδα. Οι μαθητές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις μαζί με το ΜΑΣ, αύριο Τετάρτη, σε Κοζάνη στις 12 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία, Σιάτιστα 12 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, Πτολεμαΐδα 11 π.μ., κεντρική πλατεία και Φλώρινα, 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Συναυλία διοργανώνει από κοινού με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, ενώ το συλλαλητήριο των μαθητών θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλ. Γεωργίου μαζί με τους γονείς που θα απεργούν με το ΠΑΜΕ.

Με μαζική συμμετοχή μαθητών συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Σπάρτης και αποφασίστηκε κατάληψη σε όλα τα σχολεία της Σπάρτης. Απαντώντας σε κάθε μορφή ποινικοποίησης και τρομοκράτησης του αγώνα τους οι μαθητές έκαναν μαχητική πορεία στο δημαρχείο της πόλης, πετώντας τα dvd, ξεσηκώνοντας το λαό της Σπάρτης.

Στα περισσότερα σχολεία της Καλαμάτας οι αποφάσεις για καταλήψεις δεν έμειναν μόνο μέσα στο σχολείο. Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Καλαμάτας μπήκε πρόγραμμα εξορμήσεων με χιουμοριστικά δρώμενα και συναυλία στην κεντρική πλατεία.

Μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες στην Πρέβεζα που κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεκάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία που εκφράστηκε και στο 3ο Γυμνάσιο με τη διεύθυνση να απειλεί με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις καταλήψεις στις οποίες βρίσκονται το 1ο και 2ο λύκειο Πρέβεζας, 4 γυμνάσια και το Μουσικό.

Τις κινητοποιήσεις τους συνέχισαν και οι μαθητές στη Λευκάδα, με συγκέντρωση στον Αγιο Μηνά και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα σήμερα στις 9 το πρωί το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια στο σχολείο της αγοράς στο γήπεδο της Κιάφας.

Στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Χίο, εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους. Κινητοποίηση θα γίνει σήμερα και στη Ρόδο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org