Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Στον Καιάδα ασθενείς με ανίατες νόσους

Η κατάργηση του τμήματος Ινοκυστικής - που περιθάλπει ασθενείς με σπάνια ανίατη νόσο και έχει καταφέρει να ανεβάσει το προσδόκιμο της ζωής τους - «σημαίνει αυτομάτως υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, με επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών», σημειώνει στο «Ρ» ο Σταύρος Ντουντουνάκης, διευθυντής του τμήματος. Επιπλέον, «υπάρχει μια πίεση να μην βλέπουμε παιδιά άνω των 16 χρόνων. Αυτοί οι ασθενείς θεωρητικά θα πάνε κάπου, αλλά αν αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι αντίστοιχες του έτους 2011, αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Ποια θα είναι η εμπειρία αυτών των γιατρών που θα υποδεχτούν ένα χρόνιο άρρωστο; Διότι αντίστοιχες μειώσεις γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία. Η μείωση των γιατρών είναι της τάξεως του 30% - 40%».

Τα ίδια τραγικά αποτελέσματα θα έχει και η συγχώνευση του τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» με το αντίστοιχο του «Αγλαΐα Κυριακού». Και από αυτό το τμήμα «διώκονται» οι ασθενείς που είναι πάνω από 16 ετών, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες μονάδες στο δημόσιο σύστημα Υγείας που να μπορούν να δεχτούν τους εκατοντάδες έφηβους και ενήλικους ασθενείς. Οπως είπε γιατρός του τμήματος στο διοικητή, «στο δρόμο θα πεταχτούν αυτοί οι άνθρωποι; Διατρέχουν κίνδυνο αν μεταγγιστούν εκτός νοσοκομείου. Εχουμε ασθενείς 40, 50 χρονών με άριστα αποτελέσματα, δουλεύουν, σπουδάζουν, τεκνοποιούν χάρη στη δική μας φροντίδα».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Θέλουν χιλιάδες ευρώ μόνο για τη μετακίνησή τους!

Με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας της κυβέρνησης κόβονται οι δαπάνες μετακίνησης για τις απαραίτητες για τη ζωή τους αιμοκαθάρσεις

Ακόμη και τη μετακίνηση νεφροπαθών που κάνουν συνεχείς αιμοκαθάρσεις καθιστά αδύνατη η κυβέρνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους! Οπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, για μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων προς το πλησιέστερο διαθέσιμο κέντρο αιμοκάθαρσης, καταβάλλεται δαπάνη με ταξί βάσει χιλιομετρικής απόστασης, αλλά όχι πάνω από 400 ευρώ το μήνα. Δεδομένου, ότι οι δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δεν επαρκούν για όλους, οι ασθενείς χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τις απαραίτητες για να ζήσουν μηνιαίες αιμοκαθάρσεις. Δεν φτάνει η ταλαιπωρία των αναγκαστικών μετακινήσεων, οι νεφροπαθείς καλούνται τώρα να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ το μήνα.

«Με αυτή τη διάταξη οδηγούν τους νεφροπαθείς στο θάνατο, γιατί τα έξοδα μετακίνησης είναι πολλαπλάσια από τα 400 ευρώ και κανένας δεν μπορεί να τα διαθέσει», σημειώνει στο «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας. Οπως προσθέτει, στο νομό Βοιωτίας λειτουργεί μια δημόσια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην πόλη της Λιβαδειάς, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των αιμοκαθερόμενων ούτε της Βοιωτίας, ούτε πολύ περισσότερο των γύρω νομών. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλους τους νομούς της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να «ξεφυτρώνουν».

«Μέχρι σήμερα καταβαλλόταν από τα ασφαλιστικά Ταμεία όλο το ποσό της μετακίνησης με ταξί. Η σημαία, η χιλιομετρική απόσταση από το σπίτι του ασφαλισμένου μέχρι τη Μονάδα αιμοκάθαρσης, τα διόδια, η αναμονή και ο ΦΠΑ 13%», εξηγεί ο Γ. Σεχρεμέλης.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά των καταβαλλόμενων ποσών από τη δαπάνη των 400 ευρώ. Περιπτώσεις ασθενών που θα βιώσουν μια δραματική κατάσταση, επικίνδυνη για την ίδια τους τη ζωή.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο: Νεφροπαθής που χρειάζεται να μεταφερθεί από το Δίστομο στη Λιβαδειά (50 χλμ πήγαινε - έλα) για 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα και με 5 ώρες αναμονή στο νοσοκομείο: 89,33 ευρώ τη φορά. Για τις 13 αιμοκαθάρσεις χρειάζεται 1.161,29. Το Ταμείο θα δώσει 400 ευρώ, οπότε ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με 761,29 ευρώ το μήνα και με 9.135,48 ευρώ το χρόνο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο: Νεφροπαθής που χρειάζεται να μεταφερθεί από τη Θήβα στη Λιβαδειά (100 χλμ πήγαινε - έλα) για 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα και με 5 ώρες αναμονής στο νοσοκομείο: 123,23 ευρώ τη φορά. Για τις 13 αιμοκαθάρσεις χρειάζεται 1.601,99. Ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με 1.201,99 ευρώ το μήνα και με 14.423,88 ευρώ το χρόνο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο: Νεφροπαθής που χρειάζεται να μεταφερθεί από το Δίστομο στην Αθήνα (330 χλμ πήγαινε - έλα) για 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα και με 5 ώρες αναμονής στο νοσοκομείο: 288,27 ευρώ τη φορά. Για τις 13 αιμοκαθάρσεις χρειάζεται 3.747,51 ευρώ. Ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με 3.347,51 ευρώ το μήνα και με 40.170,12 ευρώ το χρόνο.

«Η κυβέρνηση, αντί να δημιουργήσει Μονάδες Τεχνητού Νεφρού για να γίνονται οι αιμοκαθάρσεις, να εξοπλίσει τις υπάρχουσες με σύγχρονα μηχανήματα και προσωπικό, "ξεφορτώνεται" με αυτό τον τρόπο τους νεφροπαθείς και ανοίγει χώρο για να αναπτυχθούν οι επιχειρηματίες στην Υγεία», υπογραμμίζει ο Γ. Σεχρεμέλης.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ
Κινδυνεύει η ζωή μικρών παιδιών!

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και γονείς παιδιών με καρδιακά νοσήματα και άλλες σπάνιες ανίατες ασθένειες

Αμεσα θα κινδυνεύσει η ζωή μικρών παιδιών, έφηβων και ενήλικων ασθενών από τη συγχώνευση και κατάργηση του εξειδικευμένου χαρακτήρα των τμημάτων της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, της Κυστικής Ινώδους Νόσου, αλλά και των τμημάτων της Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αυτή την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, κατήγγειλαν χτες στο διοικητή του νοσοκομείου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, γονείς των άρρωστων παιδιών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία, αλλά και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία, η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζωγράφου.

Ο διοικητής, Εμμ. Παπασάββας, εμφανίστηκε προκλητικά καθησυχαστικός για την πολιτική της κυβέρνησης και δεν έδωσε καμία απάντηση σε γιατρούς και γονείς. Είπε ότι δε θα θιγεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, τη στιγμή που αυτές οι βαριές και σπάνιες παθήσεις απαιτούν ολοκληρωμένα εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία θα παρακολουθούν τους ασθενείς ακόμα και για μια απλή ίωση, για απλές εξετάσεις αίματος κλπ.

Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. γιατροί και γονείς θα κάνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

«Τι θα απογίνουν τα παιδιά μας...»

«Το παιδί μου χειρουργήθηκε εδώ, σήμερα είναι 3 ετών. Αν υπάρξει κάποια επιπλοκή τι θα κάνω; Θα πρέπει να ξεπουλήσω ό,τι έχω για να το πάω σε ιδιωτική κλινική...», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια ενός πολύτεκνου πατέρα.

Η συγχώνευση της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας με τη γενική εντατική μονάδα του νοσοκομείου (ΠΜΕΝ) ουσιαστικά σημαίνει τη διάλυση του μοναδικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου. Τα χειρουργημένα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον από τον 1ο όροφο που είναι τα χειρουργεία, στον 4ο όροφο που είναι η μονάδα. Δηλαδή, ο χρόνος μεταφοράς από το χειρουργείο στη μονάδα θα αυξηθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά. Μια μητέρα χειρουργημένου παιδιού πήρε το λόγο και είπε με αναφιλητά στο διοικητή: «Χθες το παιδί μου δεν μπορούσε να ανασάνει. Το μετέφερα με τα χέρια μου στον 4ο όροφο! Είναι σωστό αυτό; Κόντεψε να μου "μείνει" στα χέρια το παιδί!».

Επιπλέον, η γενική εντατική μονάδα δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση περιστατικών καρδιάς, ενώ νοσηλεύει πολλές διαφορετικές παθήσεις, με έντονο τον κίνδυνο λοιμώξεων των καρδιοχειρουργικών ασθενών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Συνολικά η συγκεκριμένη μονάδα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις εξειδικευμένης φροντίδας των μικρών καρδιοχειρουργικών ασθενών.

Οπως τόνισαν γιατροί του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο διοικητή, το μοναδικό δημόσιο κέντρο στη χώρα λειτουργεί με πολλά κενά και απαιτείται άμεση στελέχωσή του και όχι συγχώνευσή του. Από τις 6 οργανικές θέσεις καρδιοχειρουργών μόλις οι 3 είναι καλυμμένες. Παρ' όλα αυτά προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. «Το παιδί μου πάσχει από σοβαρή καρδιοπάθεια. Εχω γυρίσει όλες τις μονάδες του νοσοκομείου και αν δεν υπήρχε αυτή η μονάδα, το παιδί θα είχε πεθάνει. Λυπηθείτε τα παιδιά μας, μην κλείσετε το τμήμα», ήταν τα λόγια ενός γονιού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org