Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΡΑΚΗΣ
«Πυρετός» κυβερνητικής κοροϊδίας

Αλλη μια μάχη... κέρδισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αναφορικά με το θέμα του αφθώδους πυρετού. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι η μόνιμη κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε την άρση της καραντίνας για τη διακίνηση ζώντων ζώων στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης από 16/10/2000.

Δηλαδή, το υπουργείο Γεωργίας, που δέχτηκε την άδικη απόφαση της ΕΕ να επιβάλει καραντίνα στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης που δεν είχαν πρόβλημα αφθώδους πυρετού, έρχεται μετά από αρκετούς μήνες να εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία το ότι η κτηνιατρική επιτροπή «εδέησε» τελικά να βάλει ένα τέλος. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο και για το Νομό Εβρου, όπου οι κτηνοτρόφοι βαρυγκωμούν χωρίς να φταίνε σε τίποτε, ενώ το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει να επιδείξει και καμία επιτυχία στην έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Στον Εβρο οι κτηνοτρόφοι, που οδηγήθηκαν στην οικονομική καταστροφή λόγω του αφθώδους πυρετού, ακόμα περιμένουν να δουν τι θα γίνει και πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Κι αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση που έβγαλε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και στην οποία αναφέρεται ότι επανεξετάζεται το σύστημα των αποζημιώσεων σε αυστηρότερες κατευθύνσεις, τότε είναι σίγουρο πως θα περιμένουν για πολύ ακόμα.

Ανάστατοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων (ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι 300 δραχμές το κιλό), αύξηση της ποσότητας αφορολόγητου πετρελαίου και κατάργηση των προστίμων στους κτηνοτρόφους

Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τον περιορισμό των στρεμμάτων για καλλιέργεια βαμβακιού. Οι βαμβακοπαραγωγοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας για αναξιοπιστία, καθώς ενώ είχαν υποσχεθεί στους παραγωγούς να φτάσει η τιμή του βαμβακιού στις 300 δραχμές το κιλό με τον όρο να περιοριστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα 700 χιλιάδες στρέμματα, η συγκεκριμένη δέσμευση - υπόσχεση δεν τηρήθηκε, αφού - παρά τον περιορισμό των στρεμμάτων - η μέγιστη τιμή του βαμβακιού φθάνει μόλις τις 200 δρχ.!

Σε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, που συγκλήθηκε χτες από την Ενωση ΑΣΘ, καταδικάστηκε έντονα η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και η αντιαγροτική της πολιτική και αποφασίστηκε η οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι οι αγρότες ζητούν επίσης από την κυβέρνηση μέτρα σχετικά με την αύξηση της ποσότητας αφορολόγητου πετρελαίου, καθώς και την άρση των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους κτηνοτρόφους. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, Γιώργος Ρίσκος, μας δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση περιόρισε τους βαμβακοπαραγωγούς σε συγκεκριμένα στρέμματα και δεν τους επέτρεψε να σπείρουν όσα αυτοί ήθελαν, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονταν 300 δρχ. το κιλό φέτος. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που περιορίστηκαν σε 15 ή 20 στρέμματα για να πάρουν την αυξημένη τιμή. Βλέπουμε τώρα ότι η τιμή πάει στις 200 δραχμές και υπάρχει αναστάτωση σ' όλους τους παραγωγούς.

Ολοι ζητούν όπως εκτός από τις 300 δραχμές η κυβέρνηση να δώσει και 40 δρχ. το κιλό επιπλέον, ποσό που είχε δώσει πέρυσι σαν ειδική ενίσχυση, χωρίς τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση όταν θέλει, παρά τις αποφάσεις της ΕΕ, να δώσει ενίσχυση. Πέρυσι βέβαια ήταν προεκλογική περίοδος», συμπλήρωσε ο Γ. Ρίσκος.

Στο μεταξύ τη στιγμή που φουντώνει το κίνημα των αγροτών, η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα προβλήματα και να δώσει τις λύσεις που απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, επαναφέρει τις γνωστές μεθόδους τρομοκρατίας, ποινικοποιώντας τους αγροτικούς αγώνες (χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν 13 αγρότες από τις περιοχές Λαγκαδά και Χαλκιδικής για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996). Οι αγρότες πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδικάστηκαν 13 αγρότες

Συνεχίζεται η φάμπρικα με τις καταδίκες αγροτών, που διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Δεκατρείς αγρότες καταδικάστηκαν προχτές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, 4 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά. Ενας νέος κύκλος διώξεων ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω του αναβρασμού που επικρατεί στους αγρότες και προκειμένου να ανακοπεί ο αγωνιστικός προσανατολισμός για τη διεκδίκηση λύσεων στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και στο απαγορευτικό κόστος στο οποίο έχει φτάσει η τιμή του πετρελαίου.

Οι 13 αγρότες από τα χωριά του Λαγκαδά και της Βόρειας Χαλκιδικής δικάστηκαν μετά από τρεις αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσής τους και τελικά καταδικάστηκαν σε 40 μέρες φυλάκιση, επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά λύση στα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Και σα να μην έφτανε αυτό, ήταν αναγκασμένοι να ακούνε και το «μάθημα» προέδρου και εισαγγελέα, που - άκουσον - άκουσον - «νουθετούσαν» τους αγρότες «αν θέλουν να κάνουν κινητοποιήσεις, να τις πραγματοποιούν μέσα σε αλάνες και σε γήπεδα».

Οι 2 από τους 13 αγρότες καταδικάστηκαν σε εξαγορά της ποινής τους έναντι 1.500 δρχ. την ημέρα - δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο - και μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα, κρατούνταν στη φυλακή των δικαστηρίων, σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Τα χρήματα για την εξαγορά της ποινής καθώς και όλα τα δικαστικά έξοδα τελικά καταβλήθηκαν από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» και οι αγρότες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά την καταδίκη τους από το αγροτοδικείο, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σκύψουν το κεφάλι στην τρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. «Δε θα τους περάσει. Ο,τι και να κάνουν για να μας φοβίσουν, εμείς θα βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους, όσο τα προβλήματά μας θα παραμένουν άλυτα», δήλωσε ο Ευάγγελος Καλογήρου.

Το ίδιο αποφασισμένος, εκφράζοντας τα αισθήματα της πλειοψηφίας των συναδέλφων του, μίλησε και ο Ν. Εμμανουηλίδης. «Θέλουν να μας έχουν δεμένους σαν τα πρόβατα, να μην ξαναδιεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Ο αγρότης δεν κάνει πίσω. Ειδικά με αυτά που κάνουν τώρα με τα πετρέλαια και τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές στα καπνά, πάλι θα βγούμε στους δρόμους, αφού δεν μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας».

ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Η ΕΕ «ρούφηξε» το 30% της επιδότησης

Βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμα χρονιά οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ με βάση τον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό κόβει το 30% της επιδότησης για τα πορτοκάλια και το 29% για τα μανταρίνια, για την εμπορική περίοδο 2000/2001. Ετσι, για τη νέα σοδειά οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών θα εισπράξουν επιδότηση γύρω στις 26,5 δραχμές το κιλό για τα πολυετή συμβόλαια και 23 δραχμές για τα μονοετή. Για τα μανταρίνια η επιδότηση για τα πολυετή συμβόλαια θα είναι γύρω στις 27 δραχμές το κιλό και για τα μονοετή 23,5 δραχμές το κιλό.

Φαίνεται δηλαδή ότι και η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του τροποποιημένου κανονισμού της ΕΕ για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή έχει ως αποτέλεσμα να ξαναπληρώσουν οι παραγωγοί πολύ ακριβά το μάρμαρο. Την προηγούμενη χρονιά οι πορτοκαλοπαραγωγοί έχασαν πάλι το 30% της επιδότησης, ενώ οι μανταρινοπαραγωγοί πέρσι έχασαν το 10% της επιδότησης και φέτος πληρώνουν τριπλάσιο πρόστιμο. Ετσι λοιπόν η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να ξαναδιαψεύσει οικτρά την κυβέρνηση και τους όποιους καλοθελητές που πέρσι και πρόπερσι διαλαλούσαν αποπροσανατολιστικά ότι με την τροποποίηση του κανονισμού θα λυθούν τα προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα των παραγωγών όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά απεναντίας εντάθηκαν, αφού εκτός των βαρύτατων προστίμων συνυπευθυνότητας ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ δίνει το δικαίωμα στους βιομήχανους - μεταποιητές να εκβιάζουν χωρίς έλεος προκειμένου να αγοράσουν την παραγωγή τζάμπα. Εφτασαν τα πράγματα στο τραγικό σημείο να έχουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια εμπορική τιμή από ένα δίφραγκο μέχρι ένα δεκάρικο το κιλό και οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι - μεταποιητές κερδοσκοπούν ασύστολα.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Κίνητρα - «λαιμητόμος» για αγρότες εργαζόμενους

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει ετοιμάσει το υπουργείο Γεωργίας

Απατηλά ψευτοκίνητρα σκαρφίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει η εκσυγχρονιστική πολιτική διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος. Στο υπουργείο Γεωργίας έχει ετοιμαστεί ένα ολέθριο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κίνητρα συγχώνευσης αγροτικών συνεταιρισμών», το οποίο προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια.

Με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), δε φαίνεται να υπάρχει τίποτα σε όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών και της στήριξης κοινωνικού προσώπου των συνεταιρισμών. Αντιθέτως, ρίχνονται δολώματα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μια ώρα αρχύτερα σε Ανώνυμες Εταιρίες, που θα λειτουργούν σε όφελος των εμποροβιομηχάνων. Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά θέματα, όπως αυτό των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

Πιο ειδικά πάντως, το βασικό «κίνητρο» που δίνεται είναι η άδεια για μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς που θα συγχωνευτούν! Από κει και πέρα, ορίζεται ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που θα συγχωνευτούν πρέπει να έχουν κεφάλαιο μερίδων 60.000 ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 20.000.000 εκατομμύρια δραχμές. Για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που προέρχονται από συγχώνευση, θα δίδεται το εφάπαξ ποσό των 20.000 ευρώ (γύρω 6.800.000 δραχμές) για τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης. Το ίδιο ποσό θα δίνεται και στα Νομικά Πρόσωπα, τα οποία αναγνωρίζονται ως Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών. Πάντως, αυτό που δεν αναφέρεται στο σχέδιο ΠΔ, αλλά παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας αναφέρουν, είναι ότι απαιτούνται και μελέτες βιωσιμότητας.

Οσον αφορά τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ή Συνεταιριστικές Εταιρίες που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις ή από μετατροπή του Καταστατικού τους, αυτές θα θεωρούνται νέες επιχειρήσεις και θα δικαιούνται τα κίνητρα των «αναπτυξιακών νόμων» που ισχύουν για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι μεγάλο μέρος του σχεδίου ΠΔ έχει ως αντικείμενο ρυθμίσεις για την απόλυση των εργαζομένων στους υπό συγχώνευση συνεταιρισμούς. Στις νέες οργανώσεις, όπως αναφέρεται, βασικό μέλημα των διοικήσεών τους θα πρέπει να είναι η ψήφιση εσωτερικού κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, απ' όπου θα προκύπτει ο απαιτούμενος αριθμός των υπαλλήλων. Αυτοί που θα περισσεύουν θα τίθενται στην κρίση μιας τριμελούς επιτροπής. Στους πλεονάζοντες, όπως χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλιά τους, προβλέπεται να τους δοθεί 5ετής χρόνος πλασματικής υπηρεσίας, ως κίνητρο αποχώρησης από τις νέες οργανώσεις και συνταξιοδότησης από το ΤΑΥΣΟ. Τα έξοδα της αναγνώρισης θα καλυφτούν τα μισά από τις νέες οργανώσεις και τα άλλα μισά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που δεν μπορούν να κάνουν χρήση της παραπάνω ρύθμισης, θα απολύονται και η αποζημίωση θα καταβάλλεται από τη νέα οργάνωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ