Κυριακή 4 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εν συντομία

Ας μιλήσουμε για θερμίδες. Ας μιλήσουμε γενικώς αλλά και ειδικώς... Ενα παιδί λόγου χάρη 1-3 ετών έχει ανάγκη από 1.000 έως 1.300 θερμίδες ημερησίως. Από 4-6 ετών χρειάζεται 1.300 με 1.700 θερμίδες καθημερινά. Φυσικά οι ανάγκες πάντα καθορίζονται από το βάρος και τη διάπλαση του σώματος.

Μια κοπέλα δεκαέξι ετών χρειάζεται από 1.300 έως 3.000 θερμίδες ή και περισσότερες αν μετέχει ενεργά στα σπορ.

Μια γυναίκα πάνω από 19 χρόνων χρειάζεται περίπου 1.600 θερμίδες την ημέρα και βάδισμα τρία χιλιόμετρα, τουλάχιστον, πέντε φορές τη βδομάδα για να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι άνδρες, και μιλάμε για εκείνους που έχουν συνεχείς δραστηριότητες, μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 4.200 θερμίδες...

Ας είναι, τρώτε καλά και υγιεινά, αλλά ποτέ μην ξεχνάτε τη γυμναστική και το περπάτημα!

Υγρός χρόνος

«Με θάλασσες συνήθισα να μετρώ τα καλοκαίρια. Θα το 'χεις σίγουρα καταλάβει. Το Ιόνιο μου 'φερνε κλάματα. Με εξαίρεση εκείνη την Ιθάκη, που μου 'φερνε και ένα βιβλίο. Τη "Μαρία" μου 'φερε. Που, όμως, κι αυτή δε θα 'χε γεννηθεί ποτέ χωρίς εκείνο το ταξίδι, καλοκαίρι '97 στην Αμοργό. Για να μπορέσει να τελειώσει, κάπως. Το Αιγαίο σαν γάζα, όλα τα βάζει στη θέση τους. Σταματά την αιμορραγία και το τσούξιμο και σε στεγνώνει σαν φρυγανιά στον ιαματικό ήλιο. Με αυτήν τη θεϊκή παραδεισένια διαφάνεια, φέρνει τα μέσα - έξω. Ενώπιος ενωπίω στέκεσαι και επειδή είναι η αύρα παυσίπονο και αγχολυτικό, τελικά το αντέχεις. Το πρώτο της ζωής μου ταξίδι ήταν στην Τήνο. Στην Τήνο έγραψα τα μέσα μου». Με λόγο, όπως πάντα, εξαιρετικό και ποιητικό η συνάδελφος Ελένη Γκίκα περιγράφει τις προσωπικές εμπειρίες της στο «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» του 2004. Εκδόσεις «Εριννη» του Στρατή Φιλιππότη. Νωπές και αλμυρές από το ιώδιο είναι σελίδες του, που μοσχοβολάνε θάλασσα.

Μικρές σελίδες

«Το μπλε σαλόνι: Πρωτότυπο Ευρωπαϊκό Κομμωτήριο Κυριών Αργυρίου Πιτσινού, Αράτου 21. Πάτραι. Φριξιόν, ουντουλασιόν και κόψιμο μαλλιών. Επίσης εκτελείται υπό ειδικής καλλιτέχνιδος μανικιούρ...»

«Κατά την τελευταία απογραφήν, ο πληθυσμός των Πατρών ανήρχετο εις 61.278 ήτοι άρρενες 31.168 και θήλεις 30.110. Εάν ληφθεί υπ' όψιν η πάγκοινος ομολογία ότι εξέμεινε της απογραφής το 20-30% του πληθυσμού δύναται να λεχθεί ότι οι κάτοικοι των Πατρών φθάνουν τας 80.000. Ο συνολικός πληθυσμός των προαστίων φθάνει κατά την απογραφή τους 3.358 κατοίκους ήτοι Βούντενη 266, Καστρίτσι 1.053, Μπάλα 143, Μπεγουλάκι 510, Μποζαιίτικα 752, Συχαινά 543, Χαράδριον η Βερβίτσι 91».

Ακολουθεί η σύνθεσις του πληθυσμού και η επιτηδευματική σύνθεσις. Η Ιστορία και η Γεωγραφία της πόλης, ο Λιμήν, το Εμπόριον και πολλά άλλα που δίνουν όλες τις πληροφορίες για το παρελθόν και το «παρόν» και την κοινωνική σύνθεση της Πάτρας της εποχής εκείνης. Ο «Οδηγός των Πατρών 1930», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κ. Αλμπανόπουλου, επανεκδίδεται από τις εκδόσεις «Φιλιππότη» στη σειρά «Δοκίμιο -Ιστορία». Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται στον ερευνητή, τον ιστορικό, αλλά και το συλλέκτη των σπάνιων εκδόσεων.

«Ενθα κατεπλέομεν»

Βαθύς, στοχαστικός, αλλά και πολύ ανθρώπινος, γεμάτος πόνο και νοσταλγία προβάλλει κι αυτή τη φορά ο ποιητικός λόγος της Μαρίας Μιστριώτη. Μέσα απ' την καινούρια της συλλογή «Ενθα κατεπλέομεν», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος», δίνει με πράγματι λεπτές και μεστές καταθέσεις ψυχής όλη την οδύνη του σύγχρονου ανθρώπου για τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο. «Αδυναμία» της είναι η επιλογή του τίτλου (και αυτού του βιβλίου, όπως και του προηγούμενου) από τον Ομηρο. Εύστοχη ωστόσο κι απόλυτα ταιριαστή στην «Οδύσσεια» του σήμερα.

Η νέα της δημιουργία, αν και συνέχεια του όλου έργου της στη μορφή και στο περιεχόμενο, διακρίνεται κάπως ως νέα ποιότητα. Εμφανίζει όμως πιο έντονα τα στοιχεία του πεσιμισμού και λιγότερο ή καθόλου κάποιες αναλαμπές αισιοδοξίας. Αυτό για την ίδια δεν είναι τυχαίο. Οι καταστάσεις στο μεσοδιάστημα έχουν αλλάξει άρδην. Μεσολαβεί ο πρόωρος κι άδικος χαμός του συντρόφου της. Κι αυτό καταλυτικά έχει απάνω και μέσα της επιδράσει. Αλλά ο στίχος της τώρα πιο πολύ μοιάζει σαν μοιρολόι.

«Δεν είναι πάντα ήσυχο το πέλαγος,

δεν είναι πάντα το καράβι δυνατό.

Βαθιά πληγή εκείνα που αγαπάμε»

Ετσι (μ' αυτά τα λόγια) αρχίζει. Ενώ πρόλογος μπαίνει ιδιόχειρο κριτικό σημείωμα του αξέχαστου Γιώργη Μιστριώτη (γιατρού και ζωγράφου) στην προτελευταία συλλογή της «Ανεμος τε κυβερνήτης» (1955). Γράφει: Καταθέτει την προσωπική της αγωνία στο διαρκές γίγνεσθαι ζωής και ονείρου... Μικρή σε έκταση εργασία. Με πυκνά νοήματα. Μεστός λόγος, λιτός, συμπυκνωμένος. Χωρίς φτιασιδώματα.

Καταξιωμένη στα Ελληνικά Γράμματα η Μαρία Μιστριώτη. Μέλος της ΕΕΛ. Με τρεις ακόμα ποιητικές συλλογές: «Προσεγγίσεις» 1985. «Γη των Λαιστρυγόνων» 1988. «Φλέβες του χρόνου» 1991. Βιβλία της έχουν εκδοθεί σε ξένες γλώσσες (ιταλικά, πολωνικά, τσέχικα). Γεννήθηκε στο Ισαρη Αρκαδίας. Ζει στη Χαλκίδα, όπου οργάνωσε το 2002 και Διεθνή Ποιητική Συνάντηση.


Γ. Μ.

Καθ' οδόν: Στο παρελθόν...
Από τη Μόσχα στο Χαμπαρόφσκ...

Σιβηρικό τοπίο με τη θερινή του περιβολή
Σιβηρικό τοπίο με τη θερινή του περιβολή
Η εκδρομή μας ή μάλλον η εξερευνητική πορεία μας άρχισε από τη Μόσχα με τελικό προορισμό το Χαμπαρόφσκ.

Σαν ξεκίνησε το τρένο από το σταθμό της Μόσχας κανείς από μας δεν είχε καλοζυγιάσει τι σημαίνει να κάνεις μια διαδρομή γύρω στα 5.500 χιλιόμετρα. Αυτό αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε μόνο σαν ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με την ατελείωτη σιβηριανή γη των δέκα εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Είχαμε περάσει τα Ουράλια Ορη, όταν σιγά - σιγά άρχισε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η άμετρη σιβηριανή πεδιάδα με τις λυγερές «μπεριόσκα», τις απέραντες ταϊγκά, τα καταπράσινα λιβάδια και τα γοργοκυλάτα ποτάμια της. Οι Σιβηριανοί, λένε, πως περνώντας ο Αγιοβασίλης από την περιοχή τους άδειασε όλα τα δώρα του και την έκανε πλούσια. Και στ' αλήθεια, η Σιβηρία έχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσάφι, ασήμι, διαμάντια, ορυχεία, ξυλεία, νερά και ό,τι άλλο βάνει ο νου σου.

Ηλιος και πράσινο

...Σήμερα, είναι η δεύτερη μέρα που ταξιδεύουμε και με το γλυκοχάραμα φτάσαμε στο Νοβοσιμπίρσκ, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ομπ. Η πόλη πνιγμένη στο πράσινο, μας υποδέχεται μ' ένα γελαστό ήλιο που είχε ανεβάσει το θερμόμετρο στους 30ο C. Στη γυροβολιά που κάναμε περάσαμε από την πλατεία Λένιν, στολισμένη με το άγαλμα του πρωτομάστορα της Οχτωβριανής Επανάστασης και το χάλκινο σύμπλεγμα του αγρότη με τον πυρσό και την αγρότισσα με το στάχυ. Υστερα επισκεφτήκαμε το θέατρο «Κόκκινος Πυρσός» και το θέατρο του «Νεαρού Θεατή». Το Νοβοσιμπίρσκ είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, ένα μεγάλο εργαστήρι τεχνικής και επιστημονικής προόδου. Τρανή απόδειξη αποτελεί και η Ακαδημιούπολη που βρίσκεται 28 χλμ έξω από την πόλη, δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Ομπ, με τη δασωμένη ακτή και την όμορφη πλαζ. Μέσα στον ειδυλλιακό παράδεισο της Ακαδημιούπολης ζουν και δουλεύουν χιλιάδες επιστήμονες, ερευνητές και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.

Στις χιονισμένες εκτάσεις της Σιβηρίας οι άνθρωποι κινούνται με ειδικά «Ι.Χ.»
Στις χιονισμένες εκτάσεις της Σιβηρίας οι άνθρωποι κινούνται με ειδικά «Ι.Χ.»
Πριν εγκαταλείψουμε το Νοβοσιμπίρσκ κάναμε μια αποχαιρετιστήρια βόλτα μ' ένα καραβάκι και απολαύσαμε το γύρω τοπίο, χαζέψαμε εκείνους που κολυμπούσαν κι όσους βολτάρανε με τα κρις - κραφτ.

Τέλος, χωθήκαμε πάλι στο τρένο μας με προορισμό το Ιρκούτσκ, που φτάσαμε το χάραμα. το Ιρκούτσκ που επί τσάρων ήταν τόπος εξορίας, ύστερα από την Οχτωβριανή Επανάσταση αναδείχτηκε σε σπουδαίο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο. Επίσης είχε γίνει έδρα της Ακαδημίας της ΕΣΣΔ Ανατολικής Σιβηρίας, είχε Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, 4 θέατρα, μουσεία εθνογραφίας, ιστορίας και οικονομίας. Αφού επισκεφθήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης και τα μνημεία της πήραμε το δρόμο για τη Βαϊκάλη, κάνοντας μια διαδρομή 60 χλμ. ανάμεσα από ένα ατελείωτο διάδρομο από κέδρους, μπεριόσκες και πεύκα.

Διάφανο σαν το γυαλί

Τούτη η λίμνη, μοναδική στον κόσμο, έχει μάκρος 636 χιλ. πλάτος 25 χιλ. έως και 80 χιλ. και βάθος 1.637 μέτρα. Μέσα σε τούτη την πελώρια λίμνη χύνονται 336 ποτάμια και πηγάζει ένα, ο Κάτω Αγγαρά. Πέρα από το μέγεθός της έχει κι ένα αξιοπερίεργο, που της δίνει μια ιδιαιτερότητα. Είναι η μόνη λίμνη που έχει ένα ψάρι, το Καλαμιένκα, διάφανο σαν γυαλί το οποίο γεννάει ζωντανά ψαράκια.

Σαν γυροφέραμε στην «παραλία» της Βαϊκάλης και μάθαμε το ιστορικό της ανηφορίσαμε σε μια «παραλίμνια κορφή» για να απολαύσουμε τη θέα από ψηλά και με την ευκαιρία να κρεμάσουμε κι εμείς ένα κουρελάκι σ' ένα δέντρο - όπως κάνανε κι άλλοι - ψιθυρίζοντας μια ευχή. Στερνά, κατηφορίσαμε στον οικισμό Λιστογιάνκα για να επισκεφτούμε το Λιμνολογικό Μουσείο με τα εκθέματα της πανίδας και της χλωρίδας της λίμνης. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ξύλινο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα και μετά μπήκαμε στο «Δελφίνι» για να κάνουμε μια βόλτα στη λίμνη. Στην επιστροφή μας στο Ιρκούτσκ χωθήκαμε στο δάσος για να δούμε την έκθεση ξύλινων σπιτιών πουλιών. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού για να μας ευχαριστήσουν φέρανε ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές ομάδες που τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν λαϊκούς χορούς της περιοχής. Και με τούτη την επίσκεψη ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στο Ιρκούτσκ για να μπούμε ξανά στο τρένο με κατεύθυνση προς το Χαμπαρόφσκ. Το τρένο έτρωγε αχόρταγα τα χιλιόμετρα, ωσότου κάποια στιγμή αντικρούσαμε το Χαμπαρόφσκ.

Ρόδινες χαραυγές

Παρά το τραχύ της κλίμα, η Σιβηρία έχει θαυμάσια βλάστηση, πλούσια και πολύμορφη πανίδα
Παρά το τραχύ της κλίμα, η Σιβηρία έχει θαυμάσια βλάστηση, πλούσια και πολύμορφη πανίδα
Είχαμε διατρέξει συνολικά 8.531 χλμ από τη Μόσχα ίσαμε τούτη την πόλη. Βρισκόμαστε τώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Απω Ανατολή. Ενα άλμα και θα πατούσαμε τη γη της Ιαπωνίας.

Σ' όλη τούτη τη διαδρομή το αχόρταγο μάτι ρουφούσε ασταμάτητα το «πολύ πράσινο», τις απανωτές ρόδινες χαραυγές και τα ματωμένα λιογέρματα κι ο νους όλο κι αναθυμιόταν τους στίχους του Βάρναλη: «... Ω! της αυγής κροκάτη γάζα, γαρούφαλα του δειλινού».

Οταν φτάσαμε στο Χαμπαρόφσκ, ο ήλιος είχε ψηλώσει. Κι είχαμε πολύ χρόνο να στριφογυρίσουμε στην πόλη και να τη γνωρίσουμε. Η πόλη του Χαμπαρόφσκ ήταν απλά ένας στρατιωτικός καταυλισμός, ένα φυλάκιο των τσάρων, κοντά στον ποταμό Αμούρ. Τη μετέπειτα εξέλιξή του τη χρωστάει στη σοβιετική κυβέρνηση, που φρόντισε να δημιουργηθούν πανεπιστήμια, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και βιομηχανίες. Στο Χαμπαρόφσκ λειτουργούν πάνω από 100 εργοστάσια που παράγουν στροβίλους, μηχανές ντίζελ, ποταμόπλοια, φάρμακα, έπιπλα και πολλά άλλα.

Η πόλη είναι καλοχτισμένη, απλόχωρη, με πάρκα, κήπους, όμορφες πλατείες, φαρδιούς δρόμους και στολισμένη με μνημεία και αγάλματα. Από την κεντρική πλατεία Λένιν ξεκινάει η μεγάλη λεωφόρος Καρλ Μαρξ που καταλήγει στην πλατεία «Κομσομόλ» που είναι στολισμένη με λουλούδια και το Μνημείο των Κόκκινων Φαντάρων που έπεσαν στον αγώνα για την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Πάρκο Πολιτισμού και Ανάπαυσης. Και στο «Βράχο Αμούρ» η εξέδρα από όπου ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική θέα του ποταμού της περιοχής.

Και με τούτη την επίσκεψη στο Χαμπαρόφσκ πήρε τέλος η «εξερεύνησή μου στη Σιβηρία» το «1983».


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ