Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μηδέν εις το πηλίκον

Αφού κονταροχτυπήθηκαν για τις «φιλεργατικές» ευαισθησίες τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τελικά μαζί την ενεργοποίηση του νόμου για τον κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι από τους λίγους που φέρει το όνομα δυο υπουργών από διαφορετικά κόμματα: «Νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου». Με την ψήφισή του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι «αυξάνονται άμεσα οι μισθοί ενός εκατομμυρίου εργαζομένων», καλλιεργώντας προσδοκίες ότι τώρα που ήρθε η ανάπτυξη, μαζί με τα κέρδη των επιχειρήσεων θα ανακάμψουν οι αποδοχές των εργαζομένων και συνολικά η ζωή του λαού. Τις προάλλες όμως ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα στοιχεία για τους μισθούς του Φλεβάρη του 2019, που είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νόμου για τον κατώτερο μισθό και της αύξησης από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Οτι το αποτύπωμα της εφαρμογής του νόμου στον μέσο μεικτό μισθό όλων των εργαζομένων ήταν μια σχεδόν μηδενική «αύξηση» της τάξης του 0,6%! Το ποσοστό αυτό είναι αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος μεικτός μισθός διατηρείται σήμερα μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2011. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα παιχνίδια εντυπώσεων που έπαιξε με τον κατώτερο μισθό, κρατώντας αναλλοίωτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο της ευελιξίας, που «ρουφάει» σαν «μαύρη τρύπα» ακόμα και τις ελάχιστες αυξήσεις. Αντιλαμβάνεται όμως και την κοροϊδία της ΝΔ, που υπόσχεται να αυξήσει ξανά τους μισθούς κατά μερικά ευρώ, όταν η ανάπτυξη πιάσει ...το 4%!

Η άλλη όψη...

Ανάμεσα στα υπόλοιπα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ήταν και ένα «κοινό σχέδιο για πράσινες επενδύσεις», με τον κυβερνητικό Τύπο να παρουσιάζει με πολλά «ταρατατζούμ» τη σχετική συζήτηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό. Βέβαια, και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στην επικαιρότητα των ημερών, μπορεί να δει τι πραγματικά έχει να περιμένει ο λαός από τις «πράσινες» μπίζνες. Για παράδειγμα, προϋπόθεση του «ανοίγματος» στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο και της συνολικής στρατηγικής της «απελευθέρωσης», είναι τα «φωτιά και λάβρα» για το λαό τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει και μέσα από τα οποία τροφοδοτούνται με ζεστό χρήμα (και) οι «πράσινοι» καρχαρίες. Προϋπόθεση είναι οι τεράστιες καταστροφές στους ορεινούς όγκους από τα δεκάδες, άναρχα σπαρμένα αιολικά πάρκα, αλλά και μέτρα όπως οι νέες αλλαγές στο χωροταξικό, στις αδειοδοτήσεις κ.τ.λ., τις οποίες ετοιμάζεται να φέρει από βδομάδα με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση και με τα οποία, στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζει ότι οι «επενδυτές» δεν θα δίνουν λογαριασμό ούτε για τα στοιχειώδη.

... του ίδιου νομίσματος

Αντίστοιχη, όμως, είναι η κατάσταση και στα άλλα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο: Το αίσχος της νέας χωματερής στη Φυλή, που άφησε «παρακαταθήκη» η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή της ΝΔ, τα σχέδια για νέους σκουπιδότοπους στην Αττική, η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στον Βόλο με τη «βούλα» και της Περιφέρειας, είναι μερικές μόνο «εικόνες» από το τι σημαίνουν για το λαό οι «πράσινες» μπίζνες από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Αυτά και άλλα, όπως βέβαια και την ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς, έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα, εκεί όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «χρυσωρυχεία».

Σφραγίδα

Ποιος δεν θυμάται εκείνη την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τέμνει οριζόντια το πολιτικό μας σύστημα και διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις σε προοδευτικές και συντηρητικές»; Ποιος δεν θυμάται τους καβγάδες με τη ΝΔ, για τη «διακριτική» της στήριξη στα εθνικιστικά συλλαλητήρια; Ολα αυτά είναι παρελθόν. Η ...«οριζόντια τομή» στο πολιτικό σύστημα που έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εθνικιστικές κραυγές της ΝΔ εξάντλησαν την αποστολή τους και πλέον όλα επέστρεψαν στην ευρωΝΑΤΟική κανονικότητα, που είναι και η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών. Γι' αυτό άλλωστε την Πέμπτη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, σε συνάντηση με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, «κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας»! Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιπαράθεσή τους ήταν πέρα για πέρα κάλπικη. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν ποτέ τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, από τον οποίο άλλωστε η ελληνική αστική τάξη προσδοκά μεγάλα οφέλη. Γι' αυτό τον «τρέχουν με χίλια», ο ένας υπογράφοντας και ο άλλος επιβλέποντας την «αυστηρή υλοποίηση» μιας συμφωνίας που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 31 Αυγούστου

1870 Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραφαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Αβραάμ. Ο «Ριζοσπάστης» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

1942 Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επιβάλανε οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι ναζί προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος-Μπολσεβίκοι (1941-1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947-1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Στέφανος Γκιουζέλης.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

1964 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ενωση Κέντρου.

1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Ερενμπουργκ.

Κυριακή 1 Σεπτέμβρη

1923 Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Ιαπωνία και καταστρέφει τελείως τη Γιοκοχάμα και παραλίγο το Τόκιο. Τουλάχιστον 142.800 άτομα σκοτώνονται, ενώ 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.

1927 Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Βαγγέλης Περπινιάδης.

1939 Τα χαράματα της 1ης Σεπτέμβρη 1939, στις 4.45, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1946 Μέσα σε όργιο νοθείας και τρομοκρατίας πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Το αποτέλεσμα ήταν: Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας 68,3%, υπέρ της αβασίλευτης 10,5% και λευκά 21,2%. Στις 26 Σεπτέμβρη ο Γεώργιος Β' Γλύξμπουργκ επέστρεψε στην Ελλάδα.

1950 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βγάζει Απόφαση με τίτλο «Κανένας Ελληνας στην Κορέα». Η συμμετοχή στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Κορέας, που στηρίχθηκε τόσο από τις «κεντρώες» (Πλαστήρα, Βενιζέλου), όσο και τις «δεξιές» κυβερνήσεις (Παπάγου), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 186 Ελλήνων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 610.

1961 Ξεκινά στο Βελιγράδι η Α' Συνδιάσκεψη των λεγόμενων «αδέσμευτων» χωρών, με τη συμμετοχή 25 κρατών.

1961 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

1968 Η εφημερίδα «Ελεύθερη Πατρίδα» κάνει έκκληση για τη σωτηρία του βαριά άρρωστου δεσμώτη κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκε από τη Λέρο όπου ήταν εξόριστος στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» της Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ