Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ.

-- Ανταπόκριση από την προετοιμασία του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

-- Ρεπορτάζ από την πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για τον καθαρισμό του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης».

-- Ανταποκρίσεις από φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Αγωνίσου, κάνε τον αθλητισμό μέρος της ζωής σου!

Από τις 17 έως τις 24 Σεπτέμβρη οι αθλητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες πόλεις

Στιγμιότυπο από τα τουρνουά μπάσκετ της ΚΝΕ σε γειτονιές της Αθήνας στα πλαίσια του φετινού camp
Στιγμιότυπο από τα τουρνουά μπάσκετ της ΚΝΕ σε γειτονιές της Αθήνας στα πλαίσια του φετινού camp
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η ΚΝΕ διοργανώνει Αθλητικό Camp στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το camp θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτέμβρη με δραστηριότητες και μέσα στο κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων στο Πάρκο Τρίτση. Θυμίζουμε ότι αθλητικό camp με τουρνουά μπάσκετ 3on3 είχε διοργανώσει η ΚΝΕ και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη σε γειτονιές της Αττικής. Σταθερός στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να αναδειχθεί ότι ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα του λαού και της νεολαίας, παίζει κύριο ρόλο στην καλή υγεία του ανθρώπου, τον βοηθά να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να βάζει στόχους και να παλεύει γι' αυτούς.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους να πάρουν μέρος στο camp και να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Να διεκδικήσουν την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας. Να παλέψουν ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που κάνει τη σωματική άσκηση εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας να μην απολαμβάνει τα οφέλη της οργανωμένης ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

«Μη μένεις στην εξέδρα θεατής. Αγωνίσου! Κάνε τον αθλητισμό μέρος της ζωής σου!» καλεί η ΚΝΕ απευθυνόμενη σε κάθε νέο και νέα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το 5ο Αθλητικό Camp, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνει ότι πλέον θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ: «Στα 5 χρόνια του, συνέβαλε αποφασιστικά ώστε εκατοντάδες νέοι και νέες να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή, να γνωρίσουν νέα αθλήματα υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων αθλητών και προπονητών που συνεργάστηκαν μαζί μας. Το βασικότερο, όμως, νομίζω είναι ότι μέσα από το Αθλητικό Camp έγινε γνωστό ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή όχι σαν χόμπι, που γενικά είναι καλό να ασχολείται κάποιος, αλλά σαν πραγματική ανάγκη του λάου και της νεολαίας. Επίσης, όπως για κάθε άλλη σύγχρονη ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται οργανωμένη απάντηση στην κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία θέλει τον αθλητισμό εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Καλούμε τους νέους και τις νέες αλλά και τους μεγαλύτερους να πάρουν μαζικά μέρος στις δραστηριότητες του camp, αλλά και να προμηθευτούν την μπροσούρα του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ που θα υπάρχει στο στέκι του Αθλητισμού του Φεστιβάλ και αφορά τη θέση και πρόταση πάλης του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή».

Η διαδρομή του αγώνα δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση»
Η διαδρομή του αγώνα δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση»
Αναλυτικά το πρόγραμμα του camp έχει ως εξής:

  • 17 Σεπτέμβρη: Τουρνουά 3on3 μπάσκετ, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας, Περιστέρι (στάση Μετρό «Περιστέρι»).
  • 18 Σεπτέμβρη: Αγώνας δρόμου 4 και 8 χιλιομέτρων «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!» μέσα στο Πάρκο Τρίτση. Αφετηρία στις 5 μ.μ., από την πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή).
  • 22 Σεπτέμβρη: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στις 8 μ.μ., στο χώρο του Αθλητισμού θα γίνει συζήτηση με τον Γραμματέα της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας με θέμα «Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016, μια γιορτή των μονοπωλίων».
  • 23 Σεπτέμβρη: Στο στέκι Αθλητισμού του Φεστιβάλ, στις 8.30 μ.μ., θα διεξαχθεί τουρνουά σκάκι Μπλιτζ.
  • 24 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση στις 9 π.μ., στο αναρριχητικό πεδίο Φυλής. Πληροφορίες σχετικά με την αναρρίχηση και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6942834660 & 6974358305.

Γενικά για τις δραστηριότητες του camp οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportscampkne2016@gmail.com και στο τηλέφωνο 6934672360 (9 π.μ. με 4 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες αθλητικές δραστηριότητες διοργανώνονται στο πλαίσιο των Φεστιβάλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί αθλητικό διήμερο με σύνθημα «Μη μένεις θεατής... Αγωνίσου! Ο Αθλητισμός δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας». Δηλώσεις συμμετοχής για το αθλητικό διήμερο γίνονται στα παρακάτω τηλέφωνα: Για μπάσκετ: 6978.419.042. Για πινγκ πονγκ: 6983.879.801. Για νυχτερινό δρόμο: 6980.119.626.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αθλητικού διημέρου:

Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στα γήπεδα μπάσκετ Πολίχνης: Στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους. Το άθλημα του μπάσκετ». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Τσιμπής, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, και ο Πάνος Νομικός, προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΜΕΝΤ. Θα ακολουθήσει τουρνουά μπάσκετ 3οn3.

Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Αριστοτέλους: Στις 7 μ.μ., επίδειξη πολεμικών τεχνών, επίδειξη ακροβατικής - ρυθμικής γυμναστικής, τουρνουά πινγκ πονγκ. Στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί νυχτερινός δρόμος 3,5 χιλιομέτρων, στο κέντρο της πόλης.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, αθλητικό camp θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Σεπτέμβρη, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (Λεωφόρος Πατρών - Κλάους, Κουκούλι) και θα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ 3x3, ποδοσφαίρου 5x5 και βόλεϊ, αγώνα δρόμου 3 χλμ., σκυταλοδρομίες (4x400), διαγωνισμoύς ποδοσφαίρου - μπάσκετ και επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων.

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο Θεατράκι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για τους πολλούς», όπου θα παρουσιαστεί η μπροσούρα των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση. Επίσης, πριν την εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων.

Η απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες ομάδες και αθλητές θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη στη νεανική σκηνή του Φεστιβάλ στο ΤΕΙ Πάτρας.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του camp είναι ελεύθερη. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά (στο 6949465268 ή στο campkne@gmail.com). Οσοι θέλουν να συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου, καλούνται να έχουν κατάλληλο πιστοποιητικό από γιατρό (για τους μαθητές αποδεκτό γίνεται φωτοαντίγραφο της ιατρικής βεβαίωσης του σχολείου, ενώ για αθλητές φωτοαντίγραφο του δελτίου τους).

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα σε αρκετές πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες:

Αύριο, Πέμπτη

Αγιος Νικόλαος Λασιθίου, στη Λίμνη. Ομιλητής: Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Ακόμα: Εκθεση για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο «Οταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του!», συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, συζήτηση για μαθητές με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», στέκι για νέους εργαζόμενους, ανέργους, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη

Αμφισσα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Τρύφωνας Κούτρας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς του ΚΚΕ. Ακόμα: Οπτικοακουστικό αφιέρωμα με θέμα «Η ζωή ενός νέου», λαϊκό γλέντι, έκθεση για μαθητές.

Γρεβενά, πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι), στις 7.30 μ.μ. Ομιλήτρια: Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ακόμα: Παρουσίαση μαθητικής εργασίας με θέμα «Η Οχτωβριανή Επανάσταση μέσα από τα σχολικά βιβλία», ποντιακό γλέντι από μαθητικό συγκρότημα, έντεχνο - λαϊκό γλέντι.

Εδεσσα, στο «Φρύδι» (Βαρόσι). Ομιλητής: Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Ροκ συναυλία με τον Νίκο Τοπαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Σαπουνά.

Βέροια, πλατεία Δημαρχείου. Ομιλήτρια: Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αρτα, πλατεία Σκουφά, στις 8.30 μ.μ., την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα, θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία με τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αναφορά στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ, αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι με τους Α. Αλεξίου και Χ. Βλαχοπάνο, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στους πρώτους νεολαίους κομμουνιστές της Αρτας (1929 - 1940) και στην ίδρυση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στην πόλη, λαϊκή βραδιά με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, λαϊκό γλέντι με τους Contrasto σε επιμέλεια Παν. Τσίτσικα. Τη δεύτερη μέρα, 3 Σεπτέμβρη: Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό της Αγίας Παρασκευής, παρουσίαση έκθεσης για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, διαδρομή στο έντεχνο τραγούδι με τον Στάθη Αρτινό, συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Αλέκου Τάτση.

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

Θήβα, Βιοκλιματικό πάρκο, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Βιντεοπροβολή «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ», λαϊκό γλέντι, παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου με θέμα το Προσφυγικό και βιντεοπροβολή για το Προσφυγικό, έκθεση για τους αγώνες της εργατικής τάξης στην περιοχή Θήβας - Οινοφύτων και βιβλιοπωλείο.

Αργοστόλι, πάρκο Νάπιερ, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Κ. Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Ακόμα: Επίδειξη παραδοσιακών χορών από τοπικά σχήματα, ιστορικό αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα της Κεφαλονιάς τις δεκαετίες 1930 - 1950, γλέντι με το συγκρότημα Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, έκθεση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και το τμήμα του στην Κεφαλονιά, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, μπαρ.

Λευκάδα, Ανοιχτό Θέατρο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλήτρια: Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Βιντεοπροβολή για τον πόλεμο, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Μεσολόγγι. Ομιλητής: Χρήστος Τριάντης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Καστοριά, βόρεια Παραλία, στις 7.30 μ.μ. Ομιλήτρια: Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, συναυλία από ροκ συγκρότημα, λαϊκό γλέντι.

Κιλκίς, πλατεία Ειρήνης, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Θόδωρος Αθανασιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ. Ακόμα: Επίδειξη από τον παλαιστικό σύλλογο ΓΑΣ Κιλκίς, συναυλία από το ροκ συγκρότημα Northwave, ποντιακό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

Δράμα, Δημοτικός Κήπος, στις 8 μ.μ. Ομιλητής: Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Ακόμα: Συναυλία με τους Believe και Countless Wounds, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τους πρόσφυγες, συζήτηση με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», έκθεση αφιερωμένη στον ηρωικό Μάη του '36, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα/μπαρ.

Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνεται επίσης το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη στο Βαρνάβα Αττικής, στο γήπεδο Βρύσης. Την πρώτη μέρα θα γίνουν αγώνες πινγκ πονγκ, βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής κειμένων «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», ροκ συναυλία, λαϊκό και νησιώτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Παιχνίδια μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα από Καπανδρίτι και Βαρνάβα, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Κυριακή 4 Σεπτέμβρη

Φλώρινα, Νέο Πάρκο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής: Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακόμα: Προβολή βίντεο για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα και την ΕΕ, παραδοσιακό γλέντι με χάλκινα από μαθητικό συγκρότημα, λαϊκό γλέντι.

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Με εντατικούς ρυθμούς, με μεράκι, μαχητικότητα και διάθεση για προσφορά, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συνεχίζουν τις εργασίες για το «χτίσιμο» της μεγάλης νεανικής πολιτείας, στο γνώριμο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην ανάδειξη της ιστορίας του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», που έχει σημαδευτεί από τους αγώνες και τις θυσίες του λαϊκού κινήματος, καθώς μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων. Επίσης, αποτέλεσε έναυσμα για την αξιοποίησή του, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ως πάρκο απαραίτητο για το λαό της περιοχής.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ από νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής μπήκαν στο χώρο και ξεκίνησαν τις εργασίες με τον καθαρισμό του, αφού για άλλη μια φορά εμφάνιζε σημάδια εγκατάλειψης. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εργασίες τεχνικών κατασκευών, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και ο «στολισμός» των τριών σκηνών (κεντρική, λαϊκή, μαθητική) και των περιπτέρων - στεκιών που φέτος θα λειτουργήσουν με εμπλουτισμένο περιεχόμενο (το Εργατικό Στέκι, το Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, το Περίπτερο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, το Μαθητικό Στέκι, ο χώρος με δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες και ο Παιδότοπος).


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών του Φεστιβάλ επιδιώκεται να βρεθούν οι τρεις μεγάλες, σημαντικές και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις που θα λειτουργούν στο χώρο, με πλούσιο υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ: Στο Εργατικό Στέκι θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870-1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870-1936». Σε κεντρικά σημεία του χώρου θα λειτουργούν η έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε, μέχρι την τελική νίκη», καθώς και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με βάρδιες δουλεύουν ακούραστα, με μεράκι και ενθουσιασμό, για να κάνουν πράξη όσα έχουν σχεδιάσει στο χαρτί το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, με όλες τους τις δυνάμεις δίνουν και τη μάχη για να φτάσει το κάλεσμα του Φεστιβάλ σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, μέσα από εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στα στέκια νεολαίας και στις γειτονιές, αλλά και με αφισοκολλήσεις στους δρόμους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία καθαρισμού του Πάρκου «Τρίτση»

Με το σύνθημα «Διεκδικούμε πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα», η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ πήρε το περασμένο Σάββατο πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου «Τρίτση», το οποίο στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Πλήθος νέων αλλά και μεγαλύτερων συμμετείχε στην προσπάθεια το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το πάρκο είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με σακούλες και τσουγκράνες στα χέρια, επιδόθηκαν με όρεξη και μεράκι στις εργασίες καθαρισμού και περιποίησης απ' άκρη σ' άκρη, σε όλο το πάρκο, μαζεύοντας σκουπίδια και ξερά χόρτα. Η πρωτοβουλία όχι μόνο είχε αποτελέσματα, αλλά απέσπασε και τα θετικά σχόλια όσων κατοίκων της περιοχής βρέθηκαν στο πάρκο.

Εκατοντάδες σακούλες γεμάτες σκουπίδια κάθε είδους, αλλά και ξερά χόρτα, συγκεντρώθηκαν από την εξόρμηση, καθώς το Πάρκο «Τρίτση» βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσής του που ακολουθείται διαχρονικά και το τελευταίο διάστημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την υπεράσπιση του χώρου. Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα έξι προηγούμενα χρόνια στο χώρο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ζητήματος.

«Σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ΟΠ Αττικής ανέλαβε την πρωτοβουλία περιποίησης και καθαρισμού του πάρκου, κόντρα στο καθεστώς εγκατάλειψης που του έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικές διοικήσεις των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού» δήλωσε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, και συνέχισε: «Σε λίγες μέρες, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πάρκου το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" για 7η συνεχόμενη χρονιά, ένας θεσμός πολιτικός και πολιτιστικός, που συμβάλλει στην ανάδειξη του χαρακτήρα του πάρκου. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, που ανοίγει την πόρτα στις μπίζνες των ΜΚΟ στο χώρο του πάρκου».

Παρών στην πρωτοβουλία και ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Αύγουστο και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το οποίο αφορά και το Πάρκο "Τρίτση", είναι αντιδραστικό, γιατί δεν εξασφαλίζει καμία κρατική χρηματοδότηση και καμία πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες του πάρκου σε φύλαξη, ηλεκτροδότηση κ.λπ. Αντιθέτως, προβλέπει να λαμβάνονται χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που είναι ήδη μειωμένοι έως και 65%, ενώ είναι θεσμοθετημένοι πόροι για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των δήμων. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, καλούμε και τώρα το λαό της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο, να παλέψει στο διεκδικητικό πλαίσιο με κεντρικό σύνθημα "Πάρκο ανοιχτό για το λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα"».

Το πάρκο και η περιφρούρησή του είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος


Η πρωτοβουλία που πήρε η ΟΠ Αττικής για τον καθαρισμό και την περιποίηση του πάρκου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την υπεράσπιση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μπροστά στη συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θέλει να προωθήσει την εμπορευματοποίηση του πάρκου.

Το Πάρκο «Τρίτση» βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, με τις ευθύνες για την εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου να βαραίνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) που από το 2014 έχει αναλάβει τη λειτουργία του πάρκου, αλλά και τις δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Ξεκάθαρη για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η κίνησή της να φέρει στις αρχές Αυγούστου σε συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα για τη διαχείριση του πάρκου, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"». Στόχος της δεν είναι άλλος από το να βάλει ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ στη διαχείριση του πάρκου, για την όσο δυνατόν περισσότερη εμπορευματοποίησή του, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων της γύρω περιοχής και όχι μόνο.


Οπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ για το ζήτημα, «το Πάρκο "Τρίτση" και η περιφρούρησή του αποτελεί υπόθεση του λαϊκού κινήματος και των διεκδικήσεών του, είναι χώρος πρασίνου και οφείλει να μείνει ανοιχτό για δημόσια και δωρεάν χρήση από το λαό, ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Πετυχημένο πέρασμα του Φεστιβάλ από γωνιές της Ελλάδας

Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Από την εκδήλωση στην Τσαριτσάνη
Από διάφορα μέρη της Ελλάδας πέρασε το προηγούμενο διάστημα το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μεταφέροντας το μήνυμα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)». Συζητήσεις, πολιτικές ομιλίες, ταμπλό κι εκθέσεις εμπλούτισαν τον προβληματισμό σε αυτές τις εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, που ντύθηκαν αρμονικά με συναυλίες διαφόρων μουσικών συνόλων, χορευτικά σχήματα, αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια και, φυσικά, γνήσια λαϊκά γλέντια.

Στη Σάμο και την Κω

Το Φεστιβάλ πέρασε από την Κω στις 21 Αυγούστου. Εγινε συζήτηση με την Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, που επικεντρώθηκε στα ρεκόρ που έχει καταγράψει ο τουριστικός κλάδος στο νησί και στην όξυνση της αντίθεσης ανάμεσα στα όλο και αυξανόμενα κέρδη των καπιταλιστών του κλάδου και των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που όλο και χειροτερεύουν. Αντίστοιχος προβληματισμός αναδείχθηκε και από την κεντρική ομιλία που έκανε ο Σταύρος Τσιριγώτης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη που υπόσχονται όλα τα αστικά κόμματα για τους καπιταλιστές, στην πλάτη του λαού και των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που έρχεται το Σεπτέμβρη, στο στόχαστρο μπαίνουν τα Εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος, «σβήνοντας» και τα τελευταία δικαιώματα που είχαν απομείνει στους εργαζόμενους. Κλείνοντας κάλεσε τη νεολαία και τους εργαζόμενους του νησιού να μη σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, αλλά να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Συναυλίες, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις πλαισίωσαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Παραμυθιά
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Παραμυθιά
Μια ξεχωριστή βραδιά ήταν η εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Βαθύ της Σάμου, στις 23 Αυγούστου, αφιερωμένη στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην προσφυγιά χτες και σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή νέων, μεγαλύτερων, αλλά και προσφύγων που βρίσκονταν στο νησί, γιατί, όπως ειπώθηκε και στο άνοιγμα των εκδηλώσεων, «οι χαρές της ζωής είναι αξεχώριστες από τις χαρές του αγώνα».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αρτεμις Γκεσούλη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Σάμου της ΚΝΕ, που πατώντας στο σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Απαιτείται αγώνας για το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει, με φροντίδα στους ανθρώπους του μόχθου, τους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους. Γνώση των πραγματικών δυνατοτήτων μας και της ιστορίας του λαού μας. Τόλμη για να παλεύουμε αυτό που για άλλους φαντάζει αδύνατο. Αντοχή στις δυσκολίες για να είμαστε έτοιμοι. Να προχωράμε κι εμείς καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία».

Η βιντεοπροβολή και η παρουσίαση έρευνας - αφιερώματος για τους πρόσφυγες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Το μουσικό ταξίδι που ακολούθησε, με τραγούδια της προσφυγιάς, της καταδίκης του φασισμού, του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, ήταν εμπνευσμένο, υψηλής αισθητικής και οι ερμηνείες όλων, μουσικών και τραγουδιστών, ήταν συγκλονιστικές.

Στην Κρήτη

Από την εκδήλωση στο Βαθύ Σάμου
Από την εκδήλωση στο Βαθύ Σάμου
Η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με το σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», μπήκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε στις 23 Αυγούστου στο Καστέλι Κισσάμου.

Με ενδιαφέρον συμμετείχαν πολλοί μαθητές στο παιχνίδι «άκου τι είπαν οι νέοι για τα ναρκωτικά», που βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τη νεολαία της περιοχής της Κισσάμου. Στη συζήτηση που έγινε, αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και παρουσιάστηκαν σχετικά στοιχεία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντρέας Ανδρονικάκης, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να είναι μια μεγάλη απάντηση των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα, τα όνειρα και το μέλλον τους, από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της αστικής τάξης, γι' αυτό και επιλέξαμε το φετινό θέμα της φεστιβαλικής μας εκδήλωσης στο Καστέλι να είναι ενάντια στα ναρκωτικά. (...) Η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι η μόνη προοδευτική και ριζοσπαστική, γιατί έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του και όχι σαν μονάδα που πρέπει να επιβιώσει στη ζούγκλα του ανταγωνισμού. Γιατί δε δεχόμαστε ότι πρέπει να "συνηθίζουμε" στο πρόβλημα των ναρκωτικών σαν κάτι φυσικό, αλλά πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που το γεννούν και το συντηρούν. Με τη νεολαία πρωταγωνιστή στον αγώνα και όχι στη φυγή!».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από τους Κ. Παχάκη και Κ. Λυβιάκη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Νάουσα, στις 26 Αυγούστου. Ο Θοδωρής Βλάχος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην επερχόμενη λεηλασία από πλευράς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, απαγγελία ποιήματος από μαθητή της περιοχής καθώς και παρουσίαση σύγχρονου χορού από μαθήτριες. Ακόμα, προβλήθηκε βίντεο για τους πρόσφυγες, καθώς και το αφιέρωμα στα ανέκδοτα τραγούδια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που παρουσιάστηκε στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργούσαν καλλιτεχνικό εργαστήρι για τις μικρές ηλικίες, μπαρ, βιβλιοπωλείο και εκθέσεις αφιερωμένες στα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης.

Αντίστοιχα, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στις 26 Αυγούστου και στο Ν. Πετρίτσι Σερρών. Στο χώρο παρουσιάστηκε χάρτης που σχεδιάστηκε φέτος με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που αποτύπωνε τη δράση του στην περιοχή των Σερρών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Γάζος, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε συναυλία με μουσικά σχήματα από την περιοχή.

Σε άλλες πόλεις

Στάση έκανε το 42ο Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Προβλήθηκαν βίντεο, έγινε πολιτική ομιλία, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς που συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση και στην Τσαριτσάνη. Στη γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού, αναδείχτηκε η διαφορετική πρόταση που έχει η ΚΝΕ για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Τέχνη και τη διασκέδαση, μακριά από τη ναρκω-κουλτούρα και τον εκφυλισμό. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κι ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση για τον ΔΣΕ, καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ