Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό». Δανεισμένο από ένα στίχο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το κεντρικό σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθεί στο κεντρικό τριήμερο την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στον γνώριμο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή, στη Λαϊκή Σκηνή και στη Νεανική Σκηνή του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσει σε επόμενα φύλλα αναλυτικότερη παρουσίαση του πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος, των δραστηριοτήτων και των χώρων που θα λειτουργήσουν το τριήμερο.

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Φωτεινή Βελεσιώτου - Σωτήρης Μπάλλας

Παντελής Θαλασσινός

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ


«Χάλκινα Ηχοχρώματα»

Πίτσα Παπαδοπούλου

 • ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Νεανικά Συγκροτήματα

Χριστόφορος Ζαραλίκος

«Κίτρινα Ποδήλατα»

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα της ΚΝΕ

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σεραφείμ Μαρμαρίδης

Νίκος Φιλιππίδης

 • ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ντούο Σεγκιάχ

Πέννυ Μπαλτατζή

Little Kiss

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Νίκος Ταλέας, Μαρίνα Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης, Λάμπρος Καυκούλας, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρίας

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τον Δημήτρη Μπάση

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χορευτικό πρόγραμμα

Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Ανθή Τασιούλη

Αγάθωνας

 • ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Γουρούνια στο Διάστημα»

Urban Pulse

Rebellion Connexion

«Μπλε» - Λάκης Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ, αυτό το διάστημα συνεχίζεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη, προβολή ταινίας στη Μαλακοπή, μετά τις 21.00.


Αύριο Πέμπτη, προβολή ταινίας στην πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη, μετά τις 21.00.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση στο Λιτόχωρο στο Θεατράκι, στις 19.00.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου, προβολή ταινίας στο πάρκο Φωκά στη Χαριλάου, μετά τις 21.00.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία»:

-- Το πρόγραμμα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

-- Οι αθλητικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα στον Χώρο Κατά των Ναρκωτικών στο 45ο Φεστιβάλ στην Αθήνα.

-- Παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα

Στις 13 και 14 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται το Φεστιβάλ στην Πάτρα, με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ να απευθύνουν πλατύ κάλεσμα ώστε οι εκδηλώσεις του να αγκαλιαστούν και φέτος από κάθε νέο και νέα, φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενο, άνεργο.

Οι εκδηλώσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενούνται στο Νότιο Πάρκο, ένα πάρκο όμορφο, με πράσινο, ποδηλατόδρομο, αθλητικούς χώρους, δίπλα στη θάλασσα. Ενα πάρκο που δε χαρίστηκε στο λαό της Πάτρας, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες κόντρα στις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίησή του και αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών Πατρινών, όλων των ηλικιών.

Το Φεστιβάλ στην Πάτρα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ η κεντρική πολιτική συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

-- Συναυλία - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Παρουσίαση χορευτικών στην οποία συμμετέχουν οι Σύλλογοι Δήμου Πάτρας, Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, Πολιτιστικός Σύλλογος Εσω - Εξω Αγυιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας.

-- Παραδοσιακό γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά (κλαρίνο). Στο τραγούδι ο Γιάννης Λίτσιος.

 • ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


-- Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα.

-- Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

-- Hip hop συναυλία με τον «Εισβολέα».

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

-- Μεγάλη συγκέντρωση και ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.

-- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

 • ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

-- Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

-- Hip hop συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργουν έκθεση αφιερωμένη στο σοσιαλισμό, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με προσφορές και νέες εκδόσεις, στέκι για φοιτητές, έκθεση αφιερωμένη στη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος.

Το διήμερο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δραστηριότητες για μαθητές, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με θέμα τα ναρκωτικά, χώρος graffitι, τουρνουά ping pong, παιχνίδι Rouk Zouk.

Το δικό τους χώρο, το «Κόκκινο Αερόστατο», θα έχουν οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως παράσταση Καραγκιόζη, face painting, θεατρικό παιχνίδι, δραστηριότητα με θέμα «Ζωγραφίζουμε την Γκουέρνικα», παιχνίδι «Ας γίνουμε ρεπόρτερ...», εργαστήρι πειραμάτων.

Πολύμορφη δραστηριότητα για το δικαίωμα στον αθλητισμό

Για 8η χρονιά θα διοργανωθεί αθλητικό camp

Για μια ακόμα χρονιά η ΚΝΕ κορυφώνει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της σε ολόκληρη τη χώρα μία πλούσια αθλητική δραστηριότητα που ξεδίπλωσε τη χρονιά που πέρασε. Χιλιάδες νέοι, που συναντηθήκαμε μαζί τους στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αυτές και αναγνωρίζουν την ΚΝΕ ως δύναμη διεκδίκησης και οργάνωσης του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο του αθλητισμού.

Ετσι, και φέτος τα αθλητικά στέκια και οι ξεχωριστές αθλητικές δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Με περιεχόμενο και μορφές που αναβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο καταφέρνουν να προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους, να αποτελούν χώρο έκφρασης και να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα, για 8η συνεχόμενη χρονιά το αθλητικό camp δίνει το καθιερωμένο του ραντεβού στο χώρο του Πάρκου Τρίτση. Ηδη για την προετοιμασία του έχουν συγκροτηθεί ομάδες αθλητών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ με πολύμορφες πρωτοβουλίες οι Οργανώσεις προπαγανδίζουν το περιεχόμενο του camp. Μέσα και από την πλούσια πείρα που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα από την επαφή των Οργανώσεων με αθλητικά σωματεία, αθλητές και ανθρώπους του χώρου, θέλουμε μέσα από το αθλητικό camp να αναδειχθεί η σημασία και η αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού για τη ζωή και την αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων. Νέοι να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες και να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην άθληση.


Το πρόγραμμα του 8ου αθλητικού camp στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα:

14 Σεπτέμβρη: Λαϊκός Αγώνας δρόμου 4 χλμ. και 8 χλμ. στις 10 π.μ. στο χώρο του Πάρκου Τρίτση. Αφετηρία: Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).

15 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την Αναρρίχηση. 9 π.μ - 2 μ.μ., αναρριχητικό πεδίο «Αχαρνείς», του ΕΟΣ Αχαρνών.

19 Σεπτέμβρη: Πεζοπορία στην Πάρνηθα για τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Στο Στέκι Αθλητισμού μέσα στο Φεστιβάλ:

19 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και ξιφασκίας.

20 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου και παρουσίαση afrofitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα ANASA.

Στο χώρο θα διεξάγονται επίσης: Τουρνουά σκακιού (μπλιτζ, σιμουλτανέ), τουρνουά πινγκ πονγκ, έκθεση για τον Αθλητισμό. Και τις τρεις μέρες για τις μικρές ηλικίες θα υπάρχουν τοίχος αναρρίχησης και γωνιά γνωριμίας με τα μαχητικά αθλήματα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com

Εκδηλώσεις σε νησιά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Το μήνυμα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ναζίμ Χικμέτ) Τον Σοσιαλισμό» φτάνει μέσα στον Αύγουστο και στη Θάσο.

Η κεντρική φεστιβαλική εκδήλωση στη Θάσο θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20.30, στις αποθήκες των μεταλλείων στα Λιμενάρια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τους Στάθη Δρογώση και Μανώλη Φάμελλο.

Στο νησί θα γίνουν ακόμα τρεις φεστιβαλικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

-- Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στην πλατεία Καλλιράχης, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20.00. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, στέλεχος του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα από τη Θάσο.

-- Την Τρίτη 6 Αυγούστου, στην πλατεία Μαριών, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20.00. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Την Τρίτη 13 Αυγούστου, στο παρκάκι του Λιμένα, θα γίνει προβολή ταινίας στις 21.00.

Σε Ικαρία και Χίο

Το 45ο Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στις αρχές Αυγούστου σε άλλα δύο νησιά του Αιγαίου:

Στην Ικαρία, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 8 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του.

Στη Χίο, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Βουνακίου στις 9 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.

* Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Δυνατό μήνυμα αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Από τη συμμετοχή θεραπευτικών κοινοτήτων στο περσινό Φεστιβάλ
Από τη συμμετοχή θεραπευτικών κοινοτήτων στο περσινό Φεστιβάλ
Με πλούσιο πρόγραμμα και δραστηριότητες θα δοθεί το μήνυμα της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στις πολιτικές που αναπαράγουν το φαινόμενο, στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ, το Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση.

Μια μάχη που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν με αποφασιστικότητα διαχρονικά, κόντρα σε όλους όσοι θέλουν μια νεολαία παραδομένη, χωρίς όνειρα και στόχους, και προβάλλουν ως ρεαλισμό τον συμβιβασμό με την εξάρτηση και τις αιτίες που την προκαλούν, αιτίες βαθιά δεμένες με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Και είναι μια μάχη κόντρα στις προσπάθειες των αστικών κομμάτων να προωθήσουν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, πότε διαφημίζοντας τις «πολλαπλά ευεργετικές» τους ιδιότητες, πότε στήνοντας χώρους ελεγχόμενου θανάτου και πάντα υποβαθμίζοντας τραγικά την πρόληψη, τις δομές θεραπείας και επανένταξης.

Οι επισκέπτες στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την ειδική έκδοση με τίτλο «Ψάξε την πραγματική ουσία - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη μαζί με τον «Οδηγητή», και να γνωρίσουν σε βάθος τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά μέσα από την ψηφιακή έκθεση και το οπτικοακουστικό υλικό που ετοιμάζει η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Ολο το τριήμερο θα λειτουργεί στο χώρο ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή με θεματικές συζητήσεις, συνεντεύξεις, δρώμενα και πολλούς ξεχωριστούς καλεσμένους από το χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, από εκπροσώπους του αντιναρκωτικού κινήματος, των θεραπευτικών προγραμμάτων, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν τις συζητήσεις, αλλά και να συμμετέχουν με τις ερωτήσεις ή τη γνώμη τους.

Για μία ακόμα χρονιά, στο πλαίσιο της σταθερής στήριξης που δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και της καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια, το «παρών» θα δώσουν πλήθος στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, συλλόγων οικογένειας και κέντρων πρόληψης, που θα παρουσιάσουν το έργο τους με ποικίλους τρόπους.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη θα φιλοξενηθεί στη Νεανική Σκηνή η μπάντα του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «Στροφή», αποτελούμενη από μέλη του προγράμματος που έμαθαν μουσική μέσα στην κοινότητα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου και των συμμετοχών θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» (τεύχος 69-72, ετήσιο, πάντα στην τιμή των 5 ευρώ), με επίκαιρη και πλούσια ύλη εκπαιδευτικής πολιτικής, παιδαγωγικής, ψυχολογίας αλλά και ιστορίας, επιστήμης και πολιτισμού.

Στα άρθρα εκπαιδευτικής πολιτικής ξεχωρίζουμε την αναφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις, την ιδεολογική προπαγάνδα αλλά και τα ταξικά παραλειπόμενα αυτής της διαδικασίας που κυριαρχεί όλο και περισσότερο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, κρατώντας το σχολείο πιστό στο ρόλο του μηχανισμού ταξικής επιλογής και χειραγώγησης.

Επίσης, η αναφορά στο νέο τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, με την προσθήκη μεταπτυχιακών κι άλλων πιστοποιητικών ως επιπλέον κριτηρίων για το διορισμό, σε σύνδεση με την αποκοπή της παιδαγωγικής επάρκειας από τις βασικές επιστημονικές σπουδές των εκπαιδευτικών, επιβεβαιώνει ότι η ταξική επιλογή συνεχίζεται στην ανώτατη βαθμίδα της Εκπαίδευσης και επισφραγίζει τη μαζική υποβάθμισή της, με άμεση επίπτωση τον περιορισμό των μόνιμων διορισμών και τη συνακόλουθη μαζική υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτούνται από την επίθεση στο άσυλο, το πρώτο μέτρο της «νέας» κυβέρνησης, μέτρο που έχει στόχο τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και γενικότερα τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας, όπως σημειώνουν τα σχετικά άρθρα κι ανακοινώσεις.

Ασυλο δεν φαίνεται να βρίσκουν όμως και τα παιδιά της προσφυγιάς, στα στρατόπεδα των ακριτικών νησιών που τα υποδέχονται κι από όπου εξακολουθούν να μας θυμίζουν ότι έχουν κι αυτά δικαίωμα στη ζωή, όπως στο άρθρο που δίνει βήμα στη φωνή τους.

Συμπεράσματα για την περίοδο της χούντας

Το επίκαιρο ιστορικό μήνυμα είναι η πολύτιμη πείρα της αντιδικτατορικής πάλης, μέσα από μια συζήτηση με κομμουνιστές - στελέχη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων της περιόδου 1967-1974, τον Βασίλη Δούρο, οικοδόμο, και τον Θόδωρο Τζιαντζή, φοιτητή του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του '73. Το κείμενο εξηγεί πού στοχεύουν τελικά οι επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, αλλά και πώς η δικτατορία των συνταγματαρχών προετοιμάστηκε από την αντικομμουνιστική περίοδο που προηγήθηκε. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης, που είχε πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Δημοκρατικής Αντιδικτατορικής Πάλης από τα «Θέματα Παιδείας», αποτελεί η αναφορά στην πίεση που ασκούνταν στους κομμουνιστές, για ενότητα με δυνάμεις που είχαν σκοπό τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, όπως ήταν η Ενωση Κέντρου στα χρόνια πριν από τη χούντα και άλλες αστικές δυνάμεις κατά τη δικτατορία. Επίσης, αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις των συνομιλητών για το πού οδήγησαν οι υποχωρήσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και την επίδραση που είχαν αυτές οι υποχωρήσεις στο κίνημα, στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας και γενικότερα στην ομαλή για το αστικό καθεστώς μεταβίβαση της εξουσίας από τη δικτατορία στη μεταπολιτευτική αστική δημοκρατία.

Η συζήτηση συμπληρώνεται από επίσκεψη στο χώρο των βασανιστηρίων, αλλά και από μια συνέντευξη - μαρτυρία για μια γιάφκα, σπίτι δηλαδή που λειτούργησε ως χώρος προστασίας των αγωνιστών και οργάνωσης του αντιδικτατορικού αγώνα.

Επιστημονική και πολιτιστική ύλη

Από το περιοδικό δεν μπορούν βέβαια να λείψουν οι Μελέτες και οι Ερευνες, όπως μια νέα πρόταση διδακτικής της πρώτης ανάγνωσης και γραφής, βασισμένη στη φωνητική μέθοδο, καθώς και οι εκτεταμένες αναφορές στην ιστορία της ψυχολογίας, ιδιαίτερα στην πολιτιστική - ιστορική σχολή του Βιγκότσκι και τη συνεισφορά τους στον εντοπισμό των ανώτερων νοητικών λειτουργιών (το τελευταίο είναι μετάφραση άρθρου του σπουδαίου Σοβιετικού ψυχολόγου Α. Λούρια).

Η Επιστήμη είναι για όλους, υποστηρίζει το περιοδικό, που διανθίζει την ύλη του με άρθρο για τον ανθρωπιστή Λεονάρντο ντα Βίντσι, στην 500ή επέτειο του θανάτου του, καθώς και εκλαϊκευτικές αναλύσεις για το νερό και τη σημασία του στην ενότητα πρακτικές προτάσεις.

Πλούσια και η πολιτιστική ύλη του περιοδικού, με αναφορά στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΚΕ για τη συνάντηση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία απ' τα τέλη του 19ου αι. έως το Μεσοπόλεμο, στην ανακοίνωση των βραβείων του λογοτεχνικού διαγωνισμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και βέβαια τη δημοσίευση πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου, όπως το θεατρικό του Ν. Γιόφτσου «Ο Kαραγκιόζης... Κουκουές» και το διήγημα της εποχής «Κόκκινο σαν την αυγή» από την Κούλα Καραμηνά - Πόθου. Ακόμη: Αναλυτική βιβλιοκρισία για το «Βιβλίο των γονιών» του Α. Μακάρενκο, έκδοση του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, από τον έγκριτο πανεπιστημιακό Χρήστο Τουρτούρα, σχόλιο από το Θωμά Κασσελούρη στην ποιητική συλλογή του Π. Σιδηρόπουλου, σύντομη και περιεκτική παρουσίαση των νέων βιβλίων, ανάμεσά τους κι ενός παιδικού βιβλίου με παραμύθια, του νέου βιβλίου της Ζωής Βαλάση.

Το περιοδικό αποχαιρετά στο τεύχος αυτό καλούς φίλους και συνεργάτες του, τρεις εκλεχτούς φιλόλογους, τον Φάνη Ι. Κακριδή, τον Θανάση Γεώργιζα και τον Γιάννη Παπαοικονόμου (του τελευταίου δημοσιεύει και μια μελέτη για τη μητριαρχία, που είχε σταλεί στο περιοδικό πριν από το θάνατό του).

Τέλος, το ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ του τεύχους εντυπωσιάζει με τη συνθετότητά του: Είναι μια επιστημονική αναφορά του Γιώργου Σαρηγιάννη, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, στην Αθήνα ως πρωτεύουσα, στο σχεδιασμό, στην εξέλιξη και ιδιαίτερα την ταξική της συγκρότηση.

Αναζητήστε τα «Θέματα Παιδείας»:

 • Στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
 • Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία («Σύγχρονη Εποχή» κ.ά.) και στους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.

Eτήσια συνδρομή: 18 ευρώ. Δίχρονη: 35 ευρώ. Φοιτητική: 15 ευρώ. Νομικά πρόσωπα: 25 ευρώ. Ταχ. Επιταγές: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Ταχ. Θυρίδα: 31207, Τ.Κ. 10035 Αθήνα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-8213430. Ε-mail: mail@thematapaideias.org

Οι μαθητές απρόσκοπτα να επιλέξουν Ομάδα Προσανατολισμού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων

MotionTeam

Να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα και οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν στο σχολείο τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Η Ερώτηση αναφέρεται στα όσα προβλέπονται στην υπ' αρ. 96754/Δ2/14-6-2019 Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία ενός τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ΓΕΛ με βάση τον αριθμό των τμημάτων Γενικής Παιδείας και τη μοριοδότηση του σχολείου. Τα όρια που τίθενται είναι τα εξής:

1. Στα Γενικά Λύκεια που λειτουργεί 1 τμήμα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 11 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 8 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 6 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

2. Στα Γενικά Λύκεια που λειτουργούν 2 τμήματα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 15 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 13 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 10 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

3. Για τα Γενικά Λύκεια που λειτουργούν 3 ή περισσότερα τμήματα: Για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές για τις κατηγορίες Α έως Γ, τουλάχιστον 18 μαθητές για τις κατηγορίες Δ έως Ζ, μετά από απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, και τουλάχιστον 15 μαθητές για τις κατηγορίες Η έως ΙΒ, πάλι με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή.

Η μοναδική εξαίρεση που προβλέπεται είναι σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η έως ΙΒ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη και έτσι μπορεί να εγκριθεί η δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών, μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.

Επιπλέον εμπόδια για τους μαθητές

«Ουσιαστικά κανένα Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις δεν μπορεί να συγκροτήσει τμήμα Ομάδας Προσανατολισμού, ενώ σε μικρούς νομούς και ιδιαίτερα νησιωτικούς με το ζόρι θα λειτουργεί τμήμα για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού σε ένα, το πολύ δύο σχολεία. Ακόμα όμως και στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υπάρχει μετακίνηση μαθητών από σχολείο σε σχολείο στο πλαίσιο του δήμου. Το κλείσιμο των τμημάτων θα οδηγήσει στη μετακίνηση και την ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα, στην αναγκαστική επιλογή Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τη θέληση του μαθητή, επειδή θα δυσκολεύεται να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις εντός νομού, στη μετακίνηση μόνιμων εκπαιδευτικών σε τρία και τέσσερα σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών, αφού θα χαθούν χιλιάδες ώρες πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε όλη τη χώρα». Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα προκειμένου να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε οι μαθητές απρόσκοπτα να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν στο σχολείο τους και να μην αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια από αυτά που ήδη μπαίνουν για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετοιμάζει την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση

Κάτω από τον υποκριτικό τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» πάει να κρύψει - όπως φαίνεται - η κυβέρνηση την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν ευρέως χτες στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η επαναδιατύπωση που προκρίνει το υπουργείο Παιδείας για το άρθρο 3 του ν. 4485/2017, που αφορούσε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι η παρακάτω:

«1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Οπως και στον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και με την παραπάνω διατύπωση της ΝΔ, η επίκληση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, και η δήθεν προστασία της, ακούγεται σαν ένα αόριστο «ευχολόγιο». Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν όλο και περισσότερο η ανάπτυξη της επιστήμης μετριέται από το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει εμπορεύσιμα προϊόντα στις επιχειρήσεις και το επιστημονικό δυναμικό είτε άμεσα είτε έμμεσα σπρώχνεται να υποτάσσεται σε αυτόν τον «κανόνα». Με άλλα λόγια, η ακαδημαϊκή ελευθερία μένει κενό γράμμα να διατυπώνεται υποκριτικά σε ένα νόμο, όταν οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παραγγέλνουν την έρευνα και όποιες άλλες ακαδημαϊκές λειτουργίες.

Η τρίτη παράγραφος, από την άλλη, φέρνει και την τυπική κατάργηση του ασύλου, μαζί με την κατάργηση του συμβολισμού του. Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την πόρτα των ιδρυμάτων στις δυνάμεις καταστολής, με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στα ιδρύματα, τις οποίες σκόπιμα και έντεχνα όλα αυτά τα χρόνια τις «τσουβαλιάζει» με αξιόποινες πράξεις και άλλα υπαρκτά προβλήματα στα ιδρύματα, για τα οποία όμως σε τίποτα δεν ευθύνεται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Φοιτητές και πανεπιστημιακοί από την άλλη έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το άσυλο είναι μια κατάκτηση του λαού που θα την υπερασπιστούν και δεν θα την αφήσουν να χαθεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Ερωτήσεις για τη λειτουργία παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων

Ερώτηση για το κλείσιμο του βρεφονηπιακού σταθμού όσο και του 2ου παιδικού σταθμού Πτολεμαΐδας, με βάση προϋποθέσεις που βάζει το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας. Στην Ερώτηση τονίζει πως «ως "Λαϊκή Συσπείρωση", έγκαιρα είχαμε επισημάνει από το 2017 τόσο με ανακοινώσεις όσο και με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια ότι θα προκύψουν προβλήματα με τη λειτουργία» των σταθμών και αφού επισημαίνει ότι «μέχρι και τον προηγούμενο μήνα δεν είχε βρεθεί λύση», καλεί τη δημοτική αρχή να απαντήσει στο ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον ένα μήνα που απομένει ώστε να λειτουργήσουν οι σταθμοί.

Επίσης, σε διαφορετική Ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλε πως «τα μισά Νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιους χώρους». Σημείωσε πως είναι «δεδομένο ότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής που ξεκινά από τον Σεπτέμβρη» και ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Αττικής, σημειώνοντας:

«Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019 έφερε ξανά στο φως την ανυπαρξία οποιασδήποτε προληπτικής δράσης έναντι ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Σε αρκετά σχολεία παρατηρήθηκαν αποπτώσεις αντικειμένων (σοβάδες, ακροκέραμα, μετόπες κλπ.) που οφείλονται και στην ανύπαρκτη συντήρηση από την πλειοψηφία των δήμων, ενώ σε άλλα παρατηρήθηκαν ρωγμές σε τοιχοποιίες. Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες στις Δυτικές Συνοικίες. Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου δεν ήταν από τους ισχυρότερους, αλλά ήταν και μικρός σε χρονική διάρκεια, τι θα γίνει άραγε αν προκύψει μεγαλύτερος σεισμός σε ένταση και σε διάρκεια και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας των σχολείων;

Η αποδιοργάνωση της ΚτΥπ (πρώην ΟΣΚ) και η αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την αντισεισμική επάρκεια των σχολείων μας, "προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα", το οποίο όμως όλοι οι σεισμολόγοι της χώρας μας απορρίπτουν, προειδοποιώντας για αναμενόμενη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

 • Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.
 • Αμεση υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν με παράλληλη κατάλληλη διασπορά των μαθητών σε γειτονικά σχολεία και δωρεάν μεταφορές.
 • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.
 • Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς μαζικούς φορείς στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος, με διεκδικητικές πρωτοβουλίες τόσο στους δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.

Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά κερδοφορίας επιχειρήσεων. Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ