Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκρηκτικό «κοκτέιλ» η υπερμετάδοση στους χώρους δουλειάς και η γύμνια του συστήματος Υγείας

Από διαμαρτυρία εργαζομένων στα Γιαννιτσά
Από διαμαρτυρία εργαζομένων στα Γιαννιτσά
Σε ευθεία σύγκρουση με την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δημόσιες δομές Υγείας της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας, βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει «ενισχυμένο, θωρακισμένο και έτοιμο το ΕΣΥ», απέναντι στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες εξαιτίας της πανδημίας.

Με την ίδια ευκολία που θυσιάζει την υγεία των εργατών στους χώρους δουλειάς, μετατρέποντας σε κουρελόχαρτα τα «πρωτόκολλα» και τα μέτρα ασφαλείας για να μη θιγούν τα κέρδη των βιομηχάνων, αφήνει αθωράκιστο και το δημόσιο σύστημα Υγείας, προωθώντας και μέσα στην πανδημία την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του.

Ο εκρηκτικός συνδυασμός της απουσίας μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που τους μετατρέπει σε εστίες υπερμετάδοσης, με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εκθέτει τους εργαζόμενους και τον λαό σε μεγάλο κίνδυνο. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα ότι αυτό το σύστημα, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες, δεν μπορεί να προσφέρει ούτε στοιχειώδη προστασία στον λαό, επειδή έχει για προτεραιότητα τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Εκεί βρίσκεται η πηγή των δεινών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα εν μέσω πανδημίας, στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Προστασία με τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας δεν γίνεται


MotionTeam

Αυτό αναδείχθηκε, για παράδειγμα, το προηγούμενο διάστημα στην Πέλλα, με τα εκατοντάδες κρούσματα στις κονσερβοποιίες του «Παυλίδη», του «Κρόνου», όπως και σε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων. Αλλά και στην Ημαθία, στη Χαλκιδική (επεξεργασία ελιάς), σε επιχειρήσεις του Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη («Σκλαβενίτης», «Πράκτικερ», «Attica» κ.α.).

Το δικαίωμα των εργατών να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, θυσιάζεται στο βωμό της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος για την εργοδοσία και το κράτος της την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Ακόμη και αυτή η απατηλή προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, εξελίσσεται και πάλι με θύμα την υγεία του λαού. Η μετατροπή των νοσοκομείων και κατ' επέκταση του συστήματος Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου» έρχεται να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα για τον λαό από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Είναι τέτοια η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής, λόγω της έλλειψης προσωπικού, που μιλάμε ουσιαστικά για μη εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας για τους υγειονομικούς που έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα!

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων παίζουν «κρυφτούλι» με τους εργαζόμενους, όλο το διάστημα που τα κρούσματα σε υγειονομικούς βρίσκονται σταθερά σε αυξητική πορεία (70 νέα κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ, 24 στο «Παπανικολάου», 8 στο «Παπαγεωργίου» κ.λπ.): Δεν ενημερώνουν επίσημα για τα θετικά κρούσματα και όταν οι εργαζόμενοι το μάθουν, πηγαίνουν με δική τους πρωτοβουλία για τεστ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ, οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν προφορική εντολή να μη βγαίνουν σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα, αλλά μόνο εφόσον διαγνωστούν οι ίδιοι θετικοί! Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι της Καρδιολογικής μπήκαν σε καραντίνα και η κλινική λειτούργησε με προσωπικό από άλλα τμήματα.

Νοσοκομεία «μιας νόσου» και με τη βούλα

Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, μετά την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, μπήκαν στο επίπεδο 4, στην «κόκκινη» ζώνη. Ηδη όμως από τις προηγούμενες μέρες, στο «κόκκινο» είχαν μπει τα νοσοκομεία: Στη Θεσσαλονίκη, με τις κλινικές κορονοϊού να φτάνουν στα όριά τους (αύξηση νοσηλειών κρουσμάτων κατά 350% στο ΑΧΕΠΑ) και τις κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», που στη ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού η πληρότητα έφτασε στο 100%, όπως και το ΑΧΕΠΑ, με γεμάτες τις 13 από τις 16 κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη και αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν υποστελεχωμένες, επιδρώντας στις πιθανότητες θεραπείας ή και επιβίωσης των ασθενών.

Ταυτόχρονα, από την Παρασκευή μπήκε σε εφαρμογή στα νοσοκομεία ο περιορισμός των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό ακόμα και πέραν του προβλεπόμενου 60%, με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά. Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, ακυρώνονται όλα τα απογευματινά ιατρεία και οι εγχειρήσεις καλοηθειών.

Παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες μετακινήσεων και συρρίκνωσης κλινικών. Στο ΑΧΕΠΑ, ξεκίνησε να αδειάζει από κλινικές το νέο κτίριο προκειμένου να φιλοξενεί μόνο περιστατικά κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκε η Νευροχειρουργική κλινική στην Καρδιοχειρουργική και ετοιμάζεται η μεταφορά και των δύο νευρολογικών κλινικών σε άλλη πτέρυγα.

Στο «Ιπποκράτειο», προετοιμάζουν την επέκταση των κλινών κορονοϊού, με κλείσιμο των κλινικών ΩΡΛ και Ορθοπεδικής. Επίσης προετοιμάζουν και τη μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» αλλά και όλων των νοσοκομείων της Κ. Μακεδονίας σε νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού.

«Αλχημείες» με κλινικές και προσωπικό σε συνθήκες οριακής λειτουργίας

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία καθιστούν οριακή τη λειτουργία τους για ασθενείς και εργαζόμενους, όπως κατήγγειλε πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρει «έλλειψη προσωπικού: 35% περίπου στη νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στη διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό». Ελλείψεις που η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει με επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν, αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι 300 και πλέον κενές θέσεις του ελλιπέστατου οργανογράμματος καλύπτονται από 220 συμβασιούχους. Και εδώ είναι κανόνας οι συγχωνεύσεις κλινικών για να αυξηθούν οι κλινικές Covid, οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια κάνουν μέχρι και δύο βάρδιες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν δύο τμήματα (βιοϊατρική και εργαστήριο δειγμάτων Covid), λόγω θετικών κρουσμάτων στο προσωπικό.

Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, οι 200 κενές οργανικές θέσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με υποπολλαπλάσιους αριθμητικά συμβασιούχους. Και με τις απουσίες λόγω θετικών κρουσμάτων, ουσιαστικά το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Στο «Γ. Παπανικολάου» για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό έκλεισαν δυο κλινικές, η μία από τις δύο Πνευμονολογικές κλινικές και η μία Χειρουργική. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη και η μισή Κεντρική Μακεδονία έμειναν με μια Πνευμονολογική κλινική που λειτουργεί στο «Γ. Παπανικολάου» ελάχιστες μέρες τον μήνα και πιο συγκεκριμένα μόλις 4 τον Σεπτέμβρη και 3 τον Οκτώβρη.

Ενδεικτικό για το πώς στελεχώνουν και τις ΜΕΘ που «ανοίγουν» είναι το στοιχείο ότι για τις 30 νέες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν στο «Ιπποκράτειο», έχουν προκηρυχθεί μόλις 19 θέσεις γιατρών, όταν με βάση τα διεθνή στάνταρ απαιτούνται 4 ανά ασθενή.

Σε άλλες πόλεις

Στο μεταξύ, εκτός ορίων λειτουργεί πλέον το Νοσοκομείο Σερρών, που ήδη στέναζε από ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τέσσερις γιατροί και μια ακόμα τέθηκε σε καραντίνα, με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Πριν από 20 μέρες, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών χτυπούσε τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας ότι η Καρδιολογική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, οι Παθολογικές ξεμένουν από γιατρούς λόγω συνταξιοδοτήσεων, πνευμονολόγοι και παθολόγοι που καλύπτουν τα εμπύρετα και πιθανά κρούσματα προειδοποιούσαν ότι από Νοέμβρη δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Επίσης τα τακτικά χειρουργεία είχαν μπει «στον πάγο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, τα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν 6 λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί 11, όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή της πανδημίας.

Και ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό, η διοίκηση του νοσοκομείου απειλεί τους γιατρούς πως αν δεν πάρουν τις άδειες του 2019 μέχρι το τέλος του 2020, οι άδειες θα διαγραφούν!

Η ΕΝΙΣ έχει αναδείξει και απαιτεί άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 20-25 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, για να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει με ασφάλεια και άμεσο προγραμματισμό για την προκήρυξη και των υπόλοιπων θέσεων που χρειάζονται με βάση τις ανάγκες του νομού Σερρών και φυσικά μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση και για όλο το εικοσιτετράωρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Δεν λειτουργεί ούτε ο ολοκαίνουριος ψηφιακός μαστογράφος. Λείπουν πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, νευρολόγος και παθολογοανατόμος, αλλά και νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Ενώ μόλις δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Τόσο στην Α' όσο και στη Β' πτέρυγα πέφτουν σοβάδες, ενώ και το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει προβλήματα.

Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Πέλλας (Γιαννιτσά, Εδεσσα) και της Ημαθίας (Βέροια, Νάουσα), σε μια περιοχή με 400.000 κατοίκους, με μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια, με αυξημένο κίνδυνο εργατικών «ατυχημάτων»...


Α. Α.

4ΣΕΛΙΔΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει! Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός!

Μέτρα εδώ και τώρα - Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των λίγων

Με ένα καλαίσθητο 4σέλιδο φυλλάδιο, με τίτλο «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός», η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στο λαό της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της περιοχής, προβάλλοντας την ανάγκη να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων σωματείων, φορέων, εργαζομένων, βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, της νεολαίας, η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, απέναντι στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που έχει για προτεραιότητα την προστασία της οικονομίας του κεφαλαίου και τη στήριξή του σε συνθήκες κρίσης.

* * *

«Η αναγκαία ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού», σημειώνεται στο φυλλάδιο και αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση στο διάστημα που πέρασε δεν φρόντισε:

  • Να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα αναγκαία κρεβάτια ΜΕΘ, για να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να παρέχονται όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες Υγείας στο λαό.
  • Να ετοιμάσει κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου στις επιχειρήσεις που δουλεύει μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
  • Να πάρει μέτρα για τα ΜΜΜ και την Εκπαίδευση.

Αντίθετα, «σταθερά προσηλωμένη στη λογική κόστους - οφέλους συνέχισε και συνεχίζει να μας στοιβάζει σε χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης και ΜΜΜ, με αποτέλεσμα να παίζουμε καθημερινά κορόνα - γράμματα τη ζωή μας.

Την ίδια στιγμή, μέσα από ΠΝΠ και άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, πήρε τα μέτρα που χρειάζονταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να περιορίσουν τις ζημιές τόσο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση όσο και από την επιδείνωση που προκλήθηκε από την πανδημία».

Ετσι «από τα μέτρα που πήραν μέσα στην πανδημία, οι επιχειρήσεις φτάνουν να πληρώνουν μόνο το 3% των συνολικών φόρων, κέρδισαν νέες εισφοροαπαλλαγές, ενώ το επόμενο διάστημα θα πάρουν δεκάδες δισ. ευρώ ζεστό χρήμα τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και πληρώνουν το μάρμαρο με χιλιάδες απολύσεις, μονομερείς αλλαγές σύμβασης, εντατικοποίηση της εργασίας και πάγωμα του κατώτατου μισθού. Οι αυτοαπασχολούμενοι πήραν επιδόματα πείνας και το επόμενο διάστημα έρχονται μειώσεις και στις συντάξεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιτίθεται και στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων την υγεία του λαού, η πολιτική, δηλαδή, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού».

Κραυγαλέα η υποστελέχωση στα νοσοκομεία

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ζει σήμερα ο λαός και παρά τις προκλητικές μεγαλοστομίες για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα και θωράκιση του ΕΣΥ», η υποστελέχωση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι κραυγαλέα, σημειώνεται στο 4σέλιδο:

«Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, ενώ το όποιο μόνιμο προσωπικό ήρθε, δεν ξεπερνά σε αριθμό τις συνταξιοδοτήσεις στο ίδιο διάστημα. Με το ξεκίνημα της πανδημίας τα κενά σε οργανικές θέσεις στο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έφταναν το 30%.

Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά και πόσο μάλλον τα λειτουργικά κενά των δομών Υγείας. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που είναι αναγκαίο να υπάρχουν και εφεδρείες. Συγκεκριμένα, στα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν λιγότεροι από 400 συμβασιούχοι και σχεδόν κανένας μόνιμος.

Διατηρείται επικίνδυνα χαμηλός αριθμός κλινών ΜΕΘ, κάποιες από τις οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά αντίθετα δέσμευσε για λογαριασμό τους 30 εκατ. ευρώ, διπλασίασε τα χρήματα για αποζημίωση των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα από 800 στα 1.600 ευρώ ανά κλίνη. Ταυτόχρονα, τους επέτρεψε να αυξήσουν έως και 40% τις ΜΕΘ δίχως ελέγχους καταλληλότητας.

Δεν ενίσχυσε τα δημόσια εργαστήρια, αλλά σύναψε συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του Covid-19. Οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν πουλώντας έως και 150 ευρώ το τεστ, με τις περισσότερες από αυτές να δίνουν τα δείγματα για ανάλυση σε δημόσια εργαστήρια.

Μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, σταματώντας τη λειτουργία κλινικών, εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, αφήνοντας ασθενείς, ακόμα και με χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρκινοπαθείς), χωρίς την αναγκαία φροντίδα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Παραμένουν ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.

Ακόμη και τώρα, κλείνουν τους ασθενείς με συμπτώματα Covid-19 μέσα στα σπίτια τους, λέγοντάς τους να απευθυνθούν στο γιατρό τους, τη στιγμή που περισσότερο από το 70% του λαού δεν έχει οικογενειακό γιατρό για να απευθυνθεί.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας Τούμπας (το μεγαλύτερο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης) δεν υπάρχουν μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες. Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση επανέφερε την πρόταση για μεταφορά του ΚΥ Πύλης Αξιού, του μεγαλύτερου της περιοχής, που σε αυτή τη φάση ισοδυναμεί με την κατάργησή του.

Σοβαρή είναι η καθυστέρηση και ανεπάρκεια στη σύσταση μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Πολύ λίγες είναι οι κινητές μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που έχουν συσταθεί, και αυτές είναι με προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Είναι πάμπολλες οι καταγγελίες χώρων εργασίας που περιμένουν μέρες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ ή αντίστοιχα περιπτώσεων όπως στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, που για πληθυσμό που αγγίζει τις 100.000 πραγματοποιήθηκαν μόλις 300 τεστ!».

Ο αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

«Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη απέδειξαν την ανεπάρκεια του εμπορευματοποιημένου συστήματος να διασφαλίσει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρει το φυλλάδιο και συνεχίζει:

«Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ορος και προϋπόθεση είναι η ύπαρξη συστημάτων Υγείας που θα σχεδιάζουν και θα λειτουργούν με κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας του λαού και όχι με γνώμονα τη λογική του κόστους - οφέλους και τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού σε κράτη με φιλελεύθερες αλλά και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα διαχείρισης.

Ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπόρευμα, ψάχνει παντού το κέρδος, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως αυτός της Υγείας. Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανατροπής του.

Μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής αξιοποιεί όλους τους ανθρώπινους και παραγωγικούς πόρους διασφαλίζοντας την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Σε μια τέτοια οικονομία, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και διασφαλίζεται πλήρως και δωρεάν για όλους!

Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση αντί να αποπροσανατολίζει με μεγαλοστομίες για τη "θωράκιση του ΕΣΥ", αντί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία για την "ατομική ευθύνη", να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και άλλων σωματείων για:

  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης. Να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καμία απόλυση - καμία αλλαγή σύμβασης.
  • Αναρρωτικές άδειες για όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να επαναλειτουργήσουν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία "Παναγία" και "Λοιμωδών".
  • Η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αποδεικνύεται ένας αξιόπιστος δείκτης έγκαιρης παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, να αυξηθούν τα σημεία ελέγχου των λυμάτων, ιδιαίτερα σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ως εργαλείο πρόληψης».
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα: «Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για ένα άλλο σύστημα Υγείας, για μια άλλη κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία.

Με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!

Να παλέψουμε για την ανάπτυξη πανελλαδικά ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αναπτυγμένο και στις τρεις βαθμίδες του (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια), όπως επίσης και σύστημα επείγουσας ιατρικής.

Για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και δημόσιας Υγείας.

Για την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ' όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

Για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

"Γιατρειά" η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι "γιατροπορεύοντας" το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα για την ανατροπή του! Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!».

Η ατομική ευθύνη δεν είναι αποτελεσματική έξω από την ευθύνη του κράτους να προστατέψει το λαό

Ο «904 Αριστερά στα FM» στη Θεσσαλονίκη συζήτησε για την πανδημία με τον Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

INTIME NEWS

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πανδημία είχε στις αρχές της περασμένης βδομάδας ο «904 Αριστερά στα FM» στη Θεσσαλονίκη, με τον Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στο ερώτημα πού βρισκόμαστε σήμερα, ο Ηλ. Κονδύλης απαντά ότι «είμαστε σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα», αλλά «για να εξηγηθεί η επιδημική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, προϋπόθεση είναι η επαρκής συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων και η διαφάνεια στην επικοινωνία τους, όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «ο ΕΟΔΥ δεν καταγράφει και δεν ανακοινώνει κρούσματα με συστηματικό τρόπο, κρούσματα του νέου κορονοϊού σε υγειονομικούς, δεν υπάρχει συστηματική καθημερινή λεπτομερής καταγραφή των νοσηλευομένων ασθενών με Covid. Υπάρχει το μητρώο ασθενών Covid, το οποίο όμως δεν καταγράφει με συστηματικό τρόπο τις νοσηλείες, την έκβασή τους, και, το πιο σημαντικό, δεν επικοινωνεί αυτά τα στοιχεία δημόσια με τον πληθυσμό».

Επίσης, «τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης στα κέντρα φιλοξενίας, υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο δεν ανακοινώνονται από τις 26 Ιούλη», ενώ και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, βάσει του οποίου περιοχές της Ελλάδας τίθενται σε διάφορα επίπεδα ασφάλειας και προστασίας, «στηρίζεται σε στοιχεία που ουδέποτε έχουν επικοινωνηθεί με την επιστημονική κοινότητα».

Εκτός όλων των άλλων, σύμφωνα με τον Ηλ. Κονδύλη, η έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία «θρέφει και το κύμα ανορθολογισμού, τροφοδοτεί τα σενάρια συνωμοσιολογίας».

Το άνοιγα του Τουρισμού με τα «πρωτόκολλα» των μονοπωλίων αναζωπύρωσε την πανδημία

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρει ότι το πρώτο κύμα «έσβησε» στα μέσα προς τέλη Μάη και ότι το δεύτερο ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης», λέει ο Ηλ. Κονδύλης, «το βασικό αίτιο για την έναρξή του υπήρξε το άνοιγμα του Τουρισμού και μάλιστα με όρους που απαίτησαν και ως ένα βαθμό επέβαλαν μονοπωλιακοί όμιλοι, τόσο στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, στις αερομεταφορές.

Τα ελαστικά πρωτόκολλα και οι προκλητικές παραχωρήσεις σχετικά με τις πληρότητες των πλοίων, των αεροπλάνων, αλλά και τα πολλάκις αντιφατικά πρωτόκολλα διαγνωστικών τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, είναι ενδεικτικά.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Σύμφωνα με τα αποσπασματικά στοιχεία που δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στη χώρα κατέφτασαν περίπου 4 εκατ. επισκέπτες. Απ' αυτούς ελέγχθηκαν με τεστ 500.000, δηλαδή 1 στους 8, και εντοπίστηκαν 1.500 θετικά κρούσματα.

Για την ίδια περίοδο, ο ΕΟΔΥ αναφέρει περί τα 2.200 κρούσματα στη χώρα μας σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό. Δηλαδή, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πάνω από 700 επισκέπτες, τουρίστες ή άλλοι, διέφυγαν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα, αλλά αναζήτησαν βοήθεια και τελικά έκαναν και τεστ αφού πλέον είχαν περάσει τα σύνορα της χώρας, ή αφότου πέρασαν ασυμπτωματικοί και εν συνεχεία εμφάνισαν συμπτώματα.

Αν θεωρήσει κανείς ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80%, μπορεί να εκτιμήσει ότι πάνω από 2.500 ασυμπτωματικοί επισκέπτες το τρίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος επισκέφτηκαν τη χώρα διαφεύγοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκαλώντας μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία, σε ένα πλαίσιο χαλάρωσης και κόπωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και κοινωνικής απομόνωσης στη χώρα μας, αποτέλεσε το εκλυτικό αίτιο για την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον Ηλ. Κονδύλη, «οι πιέσεις που δέχεται προς ώρας το ΕΣΥ είναι αντίστοιχες με εκείνες στην κορύφωση του πρώτου κύματος. Αυτό που μας προκαλεί όμως τεράστια ανησυχία είναι ότι ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος κινείται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το πρώτο.

Ενδεικτικά, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο κυλιόμενος εβδομαδιαία μέσος όρος των θανάτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος είναι πάνω από 6 ημερησίως. Τις τελευταίες 7 μέρες άγγιξε τους 10 ημερησίως κατά μέσο όρο. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο από τους ημερήσιους θανάτους που καταγράφαμε κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος.

Οι αυξημένοι αυτοί θάνατοι σχετίζονται ως ένα βαθμό και με το γεγονός ότι η επιδημία παρείσφρησε σε εγκλεισμένους όπως λέμε πληθυσμούς, κυρίως σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου εκεί έχουμε και τους περισσότερους θανάτους. Προς επίρρωση αυτού, να σας πω ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία το 50% των θανάτων προέρχονται από πληθυσμούς σε τέτοιες ομάδες».

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διαπιστωμένων κρουσμάτων σ' αυτή τη φάση της πανδημίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην πραγματικότητα υποεκτιμούσαμε σημαντικά την εξάπλωση της επιδημίας» κατά το πρώτο κύμα. Οπως εξηγεί, «ο κανόνας της επιδημίας είναι ότι όσο περισσότερα διαγνωστικά τεστ κάνεις, και μάλιστα όσο περισσότερο στοχευμένα είναι αυτά, τόσο περισσότερα κρούσματα ανιχνεύεις. Στο πρώτο επιδημικό κύμα, κατά μέσο όρο ο ΕΟΔΥ διενεργούσε περί τα 500 - 800 τεστ τη μέρα και στην κορύφωση του πρώτου κύματος φτάσαμε τα 2.000.

Στο δεύτερο επιδημικό κύμα, κατά μέσο όρο τον Αύγουστο διενεργούνταν 13.000 - 14.000 τεστ και το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός έχει ανέβει περίπου στα 20.000 ημερησίως. Αρα η σύγκριση μεταξύ 1ου και 2ου κύματος δεν είναι τόσο απλή».

Ανέτοιμο και πριν και τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας, με ευθύνη των κυβερνήσεων

Για την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρει: «Τα επίπεδα επιδημικής ετοιμότητας της χώρας μας ήταν από την αρχή της επιδημίας και παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ΜΕΘ, στην αρχή της επιδημίας η χώρα διέθετε 700 λειτουργούντα κρεβάτια. Να σας θυμίσω ότι υπάρχουν αιτιάσεις των σωματείων στα νοσοκομεία και της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, που αμφισβητούν αν αυτές οι κλίνες ήταν λειτουργικές. Το προσπερνώ αυτό, για διευκόλυνση της συζήτησης, και δεχόμαστε τις καταγραφές του υπουργείου Υγείας.

Από τις 700 αυτές κλίνες, οι 110 ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, σε στρατιωτικά νοσοκομεία και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είχαμε 600 κρεβάτια. Οκτώ μήνες μετά, το υπουργείο Υγείας με πρόσφατο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι λειτουργούν 900 κλίνες ΜΕΘ, 120 στον ιδιωτικό τομέα, οι υπόλοιπες στον δημόσιο και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δηλαδή από 600 δημόσιες κλίνες που είχαμε στην αρχή της επιδημίας, οκτώ μήνες μετά έχουμε 800.

Για να καταλάβουμε το πρόβλημα, στην αρχή της επιδημίας αντιστοιχούσαν 6,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού και σήμερα, οκτώ μήνες μετά, αντιστοιχούν 8,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού. Ανεπαρκείς οι δομές πριν από οκτώ μήνες, εξίσου ανεπαρκείς και οκτώ μήνες μετά, ανεξάρτητα από τα μερικά βήματα τα οποία έγιναν και κάτω από την πίεση αν θέλετε του κινήματος των υγειονομικών όλο αυτό το διάστημα».

Σχολιάζοντας τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», ως επιβεβαίωση της ανετοιμότητας και της αδυναμίας του συστήματος να ανταποκριθεί στην πανδημία, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρει ότι «στο πρώτο επιδημικό κύμα, το ΕΣΥ αντέδρασε ως ένα σύστημα το οποίο ασχολείται με μία μόνο ασθένεια. Ενδεικτικά, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο χάθηκαν πάνω από 65.000 τακτικά χειρουργεία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επίσης την περίοδο Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έγιναν περίπου 3,2 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς επίσης στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αυτό το οποίο εμάς μας ανησυχεί είναι ότι το πάθημα του πρώτου επιδημικού κύματος δεν γίνεται μάθημα για το δεύτερο. Σας θυμίζω ότι στον χάρτη της υγειονομικής ασφάλειας και επικινδυνότητας που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ, στα επίπεδα 3 και 4 υπάρχει σαφής οδηγία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να μειώσουν κατά 40% και 60% αντίστοιχα τη λειτουργία των τακτικών τους εξωτερικών ιατρείων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως, πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από Covid. Και μια αυτονόητη λύση είναι η άμεση επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο οποίος έχει σημαντικές υποδομές στη χώρα μας. Το κρίσιμο είναι ότι δεν μπορούν να χαθούν ξανά ούτε χειρουργεία, ούτε επισκέψεις στα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ευκαιρία η πανδημία να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων για σύστημα Υγείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Σχολιάζοντας την «οχύρωση» της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη, ο Ηλ. Κονδύλης σημειώνει: «Ο κανόνας στις επιδημίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι για να μειώσεις την εξάπλωση στην κοινότητα, αν δεν προχωρήσεις σε γενικευμένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ο εναλλακτικός τρόπος είναι ο συνδυασμός χρήσης μάσκας και τήρησης ικανών αποστάσεων, δηλαδή αποφυγής συγχνωτισμού, όχι μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Δεν είναι δηλαδή το πρόβλημα να μη συγχνωτίζεσαι μεταξύ 12.30 και 5, αλλά 5 με 9, που πηγαίνεις στη δουλειά, να παστώνεσαι μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αρχή της αποφυγής του συγχνωτισμού πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις: Αποφυγή του συγχνωτισμού στους χώρους εστίασης ή διασκέδασης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία.

Σήμερα η χρήση μάσκας με την τήρηση των αποστάσεων σε όλες τις περιπτώσεις, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους μόρφωσης, στους χώρους μετακίνησης, αποτελεί ένα πρώτο μέτρο. Αν αυτό το μέτρο συνδυαστεί με επιδημιολογική επιτήρηση, επιθετική - συνεχή ιχνηλάτηση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, με ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας, δημιουργείς ένα πλέγμα μέτρων τα οποία μπορούν να ανακόψουν την επιδημία και να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Ηλ. Κονδύλης σημειώνει: «Η ατομική ευθύνη και οι ατομικές μας επιλογές κινούνται μέσα στα όρια και τις δυνατότητες που μας έχει επιτρέψει το σύστημα. Δηλαδή, τι ατομική ευθύνη να έχεις όταν καλείσαι με βάση τις δυνατότητές σου να συγχνωτιστείς με εκατοντάδες άλλους μέσα σε ένα λεωφορείο; Η ατομική ευθύνη και οι ατομικές επιλογές είναι μέσα στα όρια των δυνατοτήτων και επιλογών που έχει θέσει συλλογικά η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση.

Αρα, έχει τη σημασία της, αλλά έχει μικρή σημασία. Αυτό το οποίο κυρίως σήμερα αξίζει να αναδείξουμε είναι η ανάγκη αυτήν τη μεγάλη ταλαιπωρία να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία, από τη σκοπιά όμως της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Ευκαιρία για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για συστήματα Υγείας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, να προστατεύουν δηλαδή και να προάγουν την υγεία του πληθυσμού, όχι να τη θυσιάζουν κάθε φορά στο βωμό του κέρδους ή άλλων συμφερόντων».

1.690 νέα κρούσματα, 5 νεκροί, 128 διασωληνωμένοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +4,8%).

Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το σύνολο των θανόντων έφτασε τους 620.

Οι διασωληνωμένοι είναι 128, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά της ένδειας του δημόσιου συστήματος Υγείας - καθώς παραμένουν κι επιδεινώνονται όλες οι προϋπάρχουσες ελλείψεις παρά τις κορόνες για «ενίσχυση κι ετοιμότητα του ΕΣΥ» - είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια του 31ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με αυτά:

-- Στις 28/10 η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν: Δυτική Μακεδονία 100%, Αττική 61%, Θεσσαλονίκη 60%, Κεντρική Μακεδονία 46%, Ηπειρος 40%, Θεσσαλία 40%.

-- Η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19 (σε σύνολο 989) βρισκόταν στο 33%.

-- Στις κλινικές Covid-19 γίνονται περίπου 100 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση. Το 7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ Covid-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών. Το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται στο 9,2%.

-- Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα υπολογίζεται τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά κρούσματα, ενώ περίπου 1.000 κρούσματα αφορούν τις ηλικίες άνω των 55 ετών. Κατά τον καθηγητή, «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες συννοσηρότητας». Η αύξηση των νοσηλειών στις ηλικίες 45 - 64 είναι αποτέλεσμα της ευρείας διασποράς του ιού.

-- Η θετικότητα των τεστ στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4%. Στα Ιωάννινα και στην Αττική (στον Κεντρικό τομέα) το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7%, στη Θεσσαλονίκη πάνω από 9%.

-- Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας τα ημερήσια τεστ ήταν 1.000, τις τελευταίες μέρες είναι 24.000/μέρα, ενώ η αξιοποίηση των ταχέων τεστ αντιγόνων αναμένεται να παίξει ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως αυξάνεται η διασπορά στην κοινότητα που δεν μπορεί να ανιχνευτεί, καθώς μειώνεται ο αριθμός των συρροών.

-- Το ποσοστό θνητότητας στις ηλικίες άνω των 75 ετών υπολογίζεται στο 19%, στις ηλικίες κάτω των 44 ετών υπολογίζεται στο 0,2%.

-- Ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας του λαού

Συνδικάτα και φορείς σε όλη τη χώρα ενισχύουν τον αγωνιστικό συντονισμό τους και τις παρεμβάσεις τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, μεταξύ άλλων με άμεση και ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις συγκοινωνίες, τις κλειστές δομές κ.ο.κ.

Σε συνέχεια αυτής της δραστηριότητας, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

-- Στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 1/11, στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση - συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom (για πληροφορίες για την παρακολούθηση επικοινωνείτε με τα συνδικάτα).

-- Σωματεία και φορείς σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα προχωρούν σε σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας, την Κυριακή 1/11, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί σωματεία, φορείς και εργαζόμενους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 2/11, στις 6.30 μ.μ., με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού στο νομό και την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, συνδικάτα και μαζικοί φορείς οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 3/11 έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

-- Στον Βόλο, κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία οργανώνουν το Σάββατο 7/11 στην παραλία της πόλης οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, μαζί με συλλόγους και φορείς.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Καλπάζουν» η εξάπλωσή της και ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν lockdown

Ενώ «καλπάζει» η πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με το δεύτερο κύμα - λόγω της απουσίας ουσιαστικών μέτρων - να αναμένεται ακόμα πιο φονικό, επιταχύνεται η κούρσα για την έγκριση και παραγωγή εμβολίων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 45,5 εκατ. και οι θάνατοι τα 1,188 εκατ.

Στο μεταξύ, προσανατολισμένες στη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν lockdown για ένα μήνα και εμφανίστηκαν «αιφνιδιασμένες» από το δεύτερο κύμα, ενώ όλους αυτούς τους μήνες δεν έκαναν τίποτα για να ενισχυθούν οι δομές Υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα και το μέτρο της μερικής καραντίνας είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρηματική κερδοφορία, με στόχο να «σπάσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς, όπως είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την «ελπίδα (...) να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά», όπως λέγεται σε σχετικό έγγραφο.

Στη Γαλλία το γενικό lockdown υιοθετήθηκε ως έσχατο μέτρο που θα αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους από τους άνω των 35.000, μέχρι τώρα, εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Το δεύτερο κύμα «θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ομολόγησε κυνικά ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως χωρίς τα νέα περιοριστικά μέτρα η χώρα θα μετρούσε «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες.

Στην τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη το βράδυ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να διασφαλιστεί η αναλογική διανομή μεταξύ των κρατών - μελών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατ. ευρώ για διασυνοριακή μεταφορά ασθενών. Η Επιτροπή, είπε, βρίσκεται σε συνομιλίες με 4 εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων Covid, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες 3.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να ζήτησε lockdown σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις.

«Φορτσάρουν» οι φαρμακευτικοί όμιλοι

Ταυτόχρονα οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις «τα δίνουν όλα» στους φαρμακευτικούς ομίλους στην κούρσα για την κυκλοφορία και την εξασφάλιση ενός εμβολίου, που θα τους εξασφαλίσει οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα.

Το εμβόλιο της αμερικανικής «Pfizer Inc» και της γερμανικής «BioNTech SE» κατά της Covid-19 έχει ανακοινωθεί ότι «είναι αποτελεσματικό» και αναμένεται να λάβει έγκριση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στη Ρωσία, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφονται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων (27.301 νεκροί συνολικά), ξεκίνησε η παραγωγή και του δεύτερου εμβολίου, του «EpiVaCKorona», από το επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας «Vector». Το εμβόλιο εγκρίθηκε στα μέσα Οκτώβρη, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι μαζικές κλινικές δοκιμές της φάσης 3 με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών, ωστόσο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ήδη παραχθεί συγκεκριμένες ποσότητες, ανακοίνωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή.

Αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (EUL) και για ένταξη του εμβολίου «Sputnik-V» στη διαδικασία προεπιλογής στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΗΕ υπέβαλε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων, που θα του δώσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στη σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και να κυκλοφορήσει νωρίτερα.

Το... 5%

Την ώρα που η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων «κουνάει το δάχτυλο» και στοχοποιεί ειδικά τους νέους, με τον υπουργό Μεταφορών να «το απογειώνει» την Παρασκευή, φτάνοντας να ισχυριστεί πως στις ώρες αιχμής συνωστισμός καταγράφεται μόνο στο 5% των δρομολογίων, ίσως και λιγότερο, η προπαγάνδα της καταρρίπτεται καθημερινά από την πραγματικότητα.

Στη φωτογραφία, την ίδια μέρα με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού, φοιτητές στριμώχνονται σαν σαρδέλες στη γραμμή για τις σχολές στην Πανεπιστημιούπολη. Να σημειωθεί ότι σχολές ακυρώνουν εργαστήρια και μαθήματα γιατί, αντίθετα με όσα ζητούν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στα μαθήματα και αύξηση των δρομολογίων. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση επιστρατεύει τις προκλήσεις με τις δηλώσεις περί του 5%...

Νέα περιοριστικά μέτρα αλλά οχι ουσιαστική προστασία της ζωής και υγείας του λαού

Το Σάββατο οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Αναβολή για το πρωί του Σαββάτου - λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο - πήραν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα και του νέου «σχεδίου δράσης διάρκειας ενός μήνα», το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ήδη από το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, δεν είναι άλλο από ένα μερικό lockdown την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η επιχειρηματολογία περί «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν παίρνει ούτε ένα από τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική προστασία του λαού σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Μεταξύ των πιθανών μέτρων, με βάση «διαρροές» και δημόσιες τοποθετήσεις, περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη παραπέρα μείωση του ωραρίου ή ακόμα και το lockdown στην εστίαση, η χρονική αύξηση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, η επιβολή επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ νομών, όπως και η απαγόρευση κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα, με την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους χώρους όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, την ουσιαστική ιχνηλάτηση στα σχολεία. και βέβαια τα απαραίτητα μέτρα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, την επικίνδυνη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ετσι, τα όποια αναγκαία περιοριστικά μέτρα και η όποια ατομική ευθύνη δεν μπορούν να πάρουν ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επανήλθε με τη γνωστή κριτική προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την πως διαρκώς ανακοινώνει και αναθεωρεί αποσπασματικά μέτρα και πως «άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία», χωρίς βέβαια κουβέντα για τη «χείρα βοηθείας» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το «θα λογαριαστούμε μετά», με τις πιέσεις για να ανοίξει ο Τουρισμός με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων «μια ώρα αρχύτερα».

Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παριστάνοντας τον ανήξερο για την πολιτική της εμπορευματοποίησης που και η δική του κυβέρνηση εφάρμοσε αφήνοντας γυμνό το σύστημα Υγείας αλλά και την στρατηγική «απελευθέρωσης» των μεταφορών, ζήτησε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στα ΜΜΜ, οικονομική στήριξη των πληττόμενων κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ