Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απόδειξη αντιαγροτικής εμμονής

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου, η κυβέρνηση είχε βάλει όριο στην παραγόμενη ποσότητα βάμβακος τα 297 κιλά ανά στρέμμα, εφαρμόζοντας τον καταστροφικό κανονισμό, που μαζί με τους εταίρους της συναποφάσισε πέρυσι στις Βρυξέλλες. Στις αρχές Οκτώβρη, το όριο αυτό «έπεσε» στα 275 κιλά. Αμέσως μετά τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του ορίου, κάτω από την πρώτη επίδραση των εκλογικών αποτελεσμάτων και, προχθές, έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) καλεί τους ελεγκτές, να κρατούν την καρτέλα του παραγωγού, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, όταν διαπιστώνουν ότι ο τελευταίος υπερβαίνει τα 297 κιλά ανά μέσο όρο στρέμματος. Με άλλα λόγια, επαναφέρεται το όριο των 297 κιλών.

Σύγχυση, ανοργανωσιά και ανικανότητα λένε ορισμένοι. Ισως, θα λέγαμε εμείς. Κυρίως, όμως, αποτελεί απόδειξη της κυβερνητικής εμμονής στην εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, συνοδευμένη από ελιγμούς ξεγελάσματος και αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών.

Αύξηση χρεών 4.233%!

Σαν μέρα της... αποταμίευσης έχει καθοριστεί παλαιόθεν η σημερινή, αλλά μάλλον η κυβέρνηση με την πολιτική της κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να την υπονομεύσει. Δηλαδή, για ποια αποταμίευση μπορεί να γίνει λόγος, αφού όχι μόνο δε φτάνει το μηνιάτικο για να τα φέρουν βόλτα τα νοικοκυριά των εργαζομένων, αλλά όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, έχουμε υποθηκεύσει και τους μισθούς των επόμενων χρόνων.

Ιδού, λοιπόν, με αφορμή τα περί αποταμίευσης, ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το σύνολο των καταναλωτικών δανείων το 1990 ήταν περί τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές, το 1995 έφτασαν τα 410 δισεκατομμύρια, και πέρσι έφτασαν αισίως -για τις τράπεζες- τα 2,6 τρισεκατομμύρια!!!

Δηλαδή, μέσα στη δεκαετία της «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, τα καταναλωτικά και μόνο δάνεια (δεν παίρνονται υπόψη τα στεγαστικά), τα χρέη μ' άλλα λόγια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, αυξήθηκαν κατά 4.233%!!!

Τώρα και γάμος με «δανεικά»...

Και μια και μιλάμε για δάνεια, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι τραπεζίτες αναζητούν και καθιερώνουν την πώληση όλο και περισσότερων «νέων προϊόντων», προκειμένου να διασφαλίσουν τα παχυλά τους κέρδη. Υποτίθεται ότι μ' αυτά τα «νέα προϊόντα» (όπως τα εορτοδάνεια, τα δάνεια για σπουδές, κλπ.) θέλουν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των εργαζομένων και όλων εκείνων που- ελέω λιτότητας και ανεργίας- δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Στα πλαίσια αυτής της λογικής, η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χτες ότι καθιερώνει ένα νέο «πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν» χρηματοδότησης με τον τίτλο «Γενική Γάμου». Ναι, καλά διαβάσατε, τώρα οι τράπεζες θα αρχίσουν να χορηγούν και δάνεια γάμου, για να διευκολύνουν -υποτίθεται- όσους δυσκολεύονται να παντρευτούν!


Λ.Τ.

... και τα δάνεια με δωράκια!

Το γεγονός, βέβαια, ότι έχουμε φτάσει στο σημείο, πολλοί νέοι και νέες να δυσκολεύονται να παντρευτούν, επειδή δεν έχουν ούτε καν το απαραίτητο κομπόδεμα για το ξεκίνημα, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, δίνοντας συνέχεια στο ρόλο του... καλού Σαμαρείτη που έχουν αναλάβει οι τραπεζίτες, η διοίκηση της Γενικής ανακοίνωσε ότι προσφέρει σε όσους σχεδιάζουν να παντρευτούν δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ για κάλυψη εξόδων γαμήλιας τελετής και δεξίωσης και εξοπλισμού νέας κατοικίας. Και για να κάνει πιο ελκυστική την προσφορά της, ανακοίνωσε πως όσοι σπεύσουν να πάρουν το συγκεκριμένο δάνειο «γάμου», η τράπεζα τους προσφέρει «δωρεάν διαμονή τεσσάρων ημερών στη Ρώμη». Η προσφορά ισχύει και για όλα τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν το 2002.

Οσοι, λοιπόν, αποφασίσατε να ξεκινήσετε τον έγγαμο βίο σας με δανεικά και να υποθηκεύσετε το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας... σπεύσατε. Ομως, ακόμη κι αν δεν προλάβετε, μην ανησυχείτε, καθώς είναι βέβαιο πως «δάνεια γάμου» με διάφορα δωράκια θα καθιερώσουν σύντομα και οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών, όχι γιατί ενδιαφέρονται για τη διευκόλυνση των νιόπαντρων ή να συμβάλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά γιατί αυτά τα δάνεια αποδίδουν υψηλά κέρδη...

Τα ομόψυχα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ. Οχι μόνο παραχωρούμε το δικαίωμα του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (και γιατί όχι εμμέσως και στην Τουρκία) αναφορικά με το Αιγαίο, σε περίπτωση κρίσεων, αλλά πρέπει να το κάνουμε και με ...ομοψυχία!

Κάπως έτσι μας τα είπε χτες ο Κώστας Σημίτης, που ζήτησε ευρύτερη συναίνεση στην πολιτική του σε Κυπριακό, διεύρυνση ΕΕ και λεγόμενο ευρωστρατό. Μόνο που ...δε θα μπορέσουμε να του κάνουμε τη χάρη.

Πάντως - είναι παρατηρημένο τα τελευταία χρόνια - όταν μια κυβέρνηση αρχίζει τις εκκλήσεις συναίνεσης και διακομματικής συμφωνίας για την εξωτερική πολιτική, σημαίνει πως ...έχει πολύ λερωμένη τη φωλιά της και ψάχνει τρόπους να μοιράσει τις ευθύνες των επιλογών της. Δικαιολογημένη κάθε ανησυχία επομένως...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ συνεχή και καταιγιστικά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών 9 στους 10 Ελληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν και 3 στους 5 ζουν αποκλειστικά με δανεικά (ας είναι καλά τα... ευαγή τραπεζικά ιδρύματα)!

Και αυτά δείγματα της «πραγματικής αύξησης» των εισοδημάτων των εργαζομένων με την παράλληλη «πάταξη της ακρίβειας» είναι, κ. Χριστοδουλάκη; Εφόσον έχουν έτσι τα πράγματα, το μέγα πρόβλημα της χώρας είναι πως είμαστε ...σπάταλοι και πετάμε τα λεφτά μας;

Πάντως, μην το θεωρείτε και απίθανο να ισχυριστούν ...ξανά κάτι τέτοιο οι κυβερνώντες. Το έχει δηλώσει στο παρελθόν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και μάλιστα σε μια Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. (Δε θυμόμαστε ποιος, αλλά μάλλον κάποιος που σήμερα ασχολείται με θέματα Αμυνας. Εξοπλιστικά συστήματα και τέτοια...).

ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ και αυτή τη ...φοβερή και τρομερή Γιουροστάτ! Ανακάλυψε τώρα ότι οι Ελληνες έχουν την ...τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τελευταίους τους Γερμανούς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε τα στελέχη του οργανισμού αυτού (που παλιότερα είχε σχεδόν ανακαλύψει ότι η Ελλάδα ...δεν έχει ανεργία) πώς θα προτιμούσαν να πληρώνονται; Γερμανικά ή Ελληνικά..;

Το «πλυντήριο» του ΠΑΣΟΚ

Η μια εφημερίδα («Καθημερινή») παραδίδει στο ΣΥΝ «μέχρι και την αντιπροεδρία» της κυβέρνησης. Η άλλη εφημερίδα («Βήμα») αναμεταδίδει κουβέντες κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «ο κ. Κωνσταντόπουλος δε θα ήταν κακός υπουργός». Οσο για το ΠΑΣΟΚ, από τον τελευταίο κλητήρα της Χαριλάου Τρικούπη, μέχρι τα ανώτερα πατώματα του Μαξίμου, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προβάρει το «γαμπριάτικο κοστούμι» του και, με γλυκύτητα κεραυνοβόλα ερωτευμένου, στρέφει το βλέμμα στην Κουμουνδούρου και αναφωνεί: «Ζητώ την χείραν σας»...

***

Το «κεντροαριστερό» σενάριο το έχουμε ξαναδεί, βέβαια. Ας θυμηθούμε την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, όπου ο πρωθυπουργός έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα για το κόμμα του τη συγκρότηση της «κεντροαριστερής πλειοψηφίας». Επαναλαμβάνουμε: Αμέσως μετά τη νίκη τους στις εκλογές! Βλέπετε, εκείνες οι μόλις 70.000 ψήφοι που έδωσαν την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ το 2000, ήταν πολύ λίγες (και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στις δημοτικές εκλογές) για να συντηρήσουν επί μακρόν την ελπίδα για «νέες νίκες». Συνεπώς, για το ΠΑΣΟΚ, το «κεντροαριστερό» σωσίβιο αποτελεί - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, αν θέλουν να συνεχίσουν να νέμονται και να διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία.

***

Αν αυτά ισχύουν για το ΠΑΣΟΚ (και ισχύουν), το ερώτημα είναι τι γίνεται με το ΣΥΝ. Είναι πρόθυμος να δώσει το «φιλί της ζωής» στο ΠΑΣΟΚ; Το ερώτημα στην προκειμένη φάση αφορά το λαό, και ειδικά τους αριστερούς γιατί:

Το ΠΑΣΟΚ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, που έστειλε φαντάρους στο Αφγανιστάν, που μόλις προχτές υπέγραψε τη ρίψη των αγροτών στην ευρω-χωματερή, που επιστρατεύει ναυτεργάτες, που διορίζει τους βιομηχάνους επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ και που δίνει τόσες «αυξήσεις» στα μεροκάματα, ώστε το 22% των Ελλήνων να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αυτό το ΠΑΣΟΚ καλεί το ΣΥΝ να γίνει το «αριστερό του πλυντήριο»... Αλήθεια, αν κάποιος ήταν αριστερός, δε θα θιγόταν, όταν το ΠΑΣΟΚ (αυτό το ΠΑΣΟΚ) τον χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι είναι και λίγο «αριστερό»;.. Ενας πραγματικός αριστερός θα επέτρεπε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ (σε αυτό το ΠΑΣΟΚ) να δημιουργεί αυταπάτες στο λαό, ότι θα μπορούσε, δήθεν, να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική;..

***

Ο ΣΥΝ, όχι μόνο δε φαίνεται να θίγεται, αλλά συντηρεί και συμμετέχει, με το συνήθη τρόπο του, σ' αυτήν την επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού. Αλλωστε, γνωρίζει ότι αν για το ΠΑΣΟΚ το «κεντροαριστερό» αλισβερίσι είναι όρος κυβερνητικής επιβίωσης, για τον ίδιο είναι όρος κοινοβουλευτικής επιβίωσης. Και ως μέσο για την επιβίωσή τους έχουν επιλέξει στο ΣΥΝ το ρόλο του «αριστερού» αβανταδόρου του ΠΑΣΟΚ. Για τόσο «αριστερό» πολιτικό σχηματισμό πρόκειται...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κρίσιμα ερωτήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά τα ερωτήματα, που γεννήθηκαν από την πρώτη στιγμή, όταν εκδηλώθηκε η επιχείρηση των ειδικών «αντιτρομοκρατικών» δυνάμεων εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας. Στην αρχή αυτά είχαν να κάνουν με τη σκοπιμότητα της επέμβασης, τους σοβαρούς κινδύνους της, τη χρήση του διαβόητου αερίου, τη σύνθεσή του, τις συνέπειές του, κλπ, κλπ. Μετά συμπληρώθηκαν και με άλλα. Το κρισιμότερο, ίσως, απ' όλα είναι κάτω από ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν οι Τσετσένοι αυτονομιστές. Και λέμε το κρισιμότερο, γιατί τα όσα έχουν γίνει γνωστά υποδηλώνουν μια προειλημμένη απόφαση των ρωσικών αρχών να μη μείνει κανένας τους ζωντανός, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, έστω και μόνο για λόγους συνέχισης των αστυνομικών ερευνών, αναζήτησης συνεργών, κλπ. Και μπορεί, η μη πλήρης γνώση των συνθηκών, μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, να μην επιτρέπει τη βεβαιότητα, αλλά το ερώτημα παραμένει. Και γίνεται ακόμη σοβαρότερο, όσο οι ρωσικές αρχές, παρά την πάροδο τόσων ημερών από τα τραγικά γεγονότα, δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

... που μένουν αναπάντητα

Βέβαια, μπορεί κάποιοι να πουν ότι οι Τσετσένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ρώσικες ειδικές δυνάμεις. Τα όσα ξέρουμε, όμως, για τα γεγονότα δε συνηγορούν στην υπόθεση αυτή. Πρώτον, διότι εάν είχε υπάρξει μεγάλη ανταλλαγή πυρών θα είχε ως συνέπεια και περισσότερα θύματα μεταξύ των ομήρων. Μόνο δύο εξ αυτών, όμως, φέρονται σκοτωμένοι από πυρά όπλων. Κατά πάσα πιθανότητα, επομένως, δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών και μάχη μέσα στο θέατρο. Τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση και με την πλειοψηφία των δεκάδων βαριά οπλισμένων αυτονομιστών. Φαίνεται πως όταν μπήκαν στο θέατρο οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις, οι Τσετσένοι αυτονομιστές -τουλάχιστον οι περισσότεροι - δεν ήταν πλέον σε θέση να δώσουν μάχη, προφανώς, κάτω από την επίδραση του αερίου. Δεύτερον, στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τις ρωσικές τηλεοράσεις, με τις γυναίκες αυτονομίστριες να συνάντησαν το θάνατο καθισμένες στις πολυθρόνες του θεάτρου. Τρίτον, την ίδια εικόνα ουσιαστικά δίνουν και όσες μαρτυρίες ομήρων είδαν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. Παρ' όλ' αυτά, όμως, όλοι οι Τσετσένοι αυτονομιστές βλήθηκαν με πυροβόλα όπλα.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι Τσετσένοι αυτονομιστές - αρκετοί απ' αυτούς τουλάχιστον - σκοτώθηκαν εν ψυχρώ και ενώ δεν ήταν σε θέση να προβάλουν καμιά αντίσταση. Και τα μεγάλα ερωτήματα είναι: Τι κρύβει το γεγονός αυτό; Ποιοι λόγοι επέβαλαν την εκτέλεση των αυτονομιστών; Γιατί έπρεπε να κλειστούν τα στόματά τους;

Με... καρτομονάδες η περίθαλψη

Καρτονοσηλεία! Η... εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στο ρόλο της, ανακαλύπτει όλο και περισσότερους νέους όρους, βάζει μπροστά νέες διαδικασίες, κλπ., κλπ., για να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα: Στην περιστολή των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενα τελευταίο παράδειγμα αποτελούν τα όσα... εκσυγχρονιστικά ετοιμάζει η κυβέρνηση, από το νέο χρόνο, για τους δημόσιους υπάλληλους και, συγκεκριμένα, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Μια κάρτα περίπου σαν και αυτή των... καρτοτηλεφώνων θα είναι η συνεισφορά της κυβέρνησης στην υγεία των δημοσίων υπαλλήλων. Και αν τελειώσουν οι μονάδες... αυτό ήταν! Ολα θα τα πληρώνει ο εργαζόμενος σε ένα σύστημα υγείας που συρρικνώνεται συνεχώς ο δημόσιος χαρακτήρας του και το χρήμα αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα.

Αυτό εξάλλου έχει στο μυαλό του και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε χτες και στη «μεγάλη σπατάλη» των δαπανών υγείας στο χώρο του δημοσίου!

Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει, λοιπόν, στη Μόσχα. Οταν ήρθαν αντιμέτωπες με μια ατιμωτική σύλληψη ομήρων, οι ρώσικες αρχές αντέδρασαν "α λα σοβιετικά". Η επιδρομή που έκαναν, το πρωί του Σαββάτου, στο θέατρο της Μόσχας, όπου περίπου πενήντα Τσετσένοι τρομοκράτες κρατούσαν ομήρους περίπου 800 ανθρώπους, εξελίχθηκε σε σφαγή.

Τα πάντα σ' αυτή την υπόθεση θυμίζουν τη σοβιετική εποχή...

...Αδιαφάνεια, μυστικοπάθεια, κρατικά ψέματα, χειραγώγηση της κοινής γνώμης, απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής: η σφραγίδα του σοβιετισμού είναι εδώ...».

Αυτά γράφει η εφημερίδα «Λε Μοντ», με αφορμή τα πρόσφατα, τραγικά γεγονότα στη Μόσχα. Γραφόμενα, τα οποία βρήκαν και εγχώριους, πρόθυμους μιμητές. Κι ας είναι η αλήθεια ριζικά διαφορετική. Κι ας βάζουν ετσιθελικά το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Κι ας σκέφτεται καθημερινά πλέον ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μας, πόσο δραματικά έχουν χειροτερέψει τα πράγματα σε όλον τον κόσμο, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης.

Ισως, όμως, το τελευταίο, να αποτελεί και μια βασική αιτία του συνεχιζόμενου και εντεινόμενου αντικομμουνισμού και της συκοφάντησης του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάθε φωνή μετράει απόψε!

Συν γυναιξί και τέκνοις! Ενάντια στην εκκωφαντική σιωπή -σιωπή θανάτου- που θέλει να επιβάλει ο ιμπεριαλισμός. Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Κάθε φωνή, από το κλάμα ενός παιδιού, ως την οργή της μάνας, από την άρνηση του νεολαίου να γίνει μισθοφόρος, ως το βροντερό σύνθημα του εργάτη που θέλει να συνεχίσει να παράγει αγαθά για μια ειρηνική ζωή, κάθε φωνή είναι απαραίτητη απόψε. Εκεί, στο δρόμο. Να ενωθεί με χιλιάδες ακόμα.

Ετσι που να «πήξει» η πλατεία Κλαυθμώνος, να μη μείνει γωνιά άδεια στη Σταδίου, να γίνει ορμητικό ποτάμι η πορεία προς την πρεσβεία. Γιατί είναι τεράστιο το έγκλημα. Γιατί, είναι αμέτρητες πλέον οι εκατόμβες των νεκρών, που έχει προκαλέσει η διαρκής ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Γιατί, κανείς δε δικαιούται να ξεχάσει το μακελειό στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί, δε μας το επιτρέπουν ούτε οι σκοτωμένοι από τις «έξυπνες βόμβες» στο Αφγανιστάν. Μπορούμε, πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι ήδη πολύ το αίμα που έχουν χύσει, για να διασφαλίσουν τη διαρκή ληστεία του μόχθου και του πλούτου των λαών.

Ολοι, απόψε, στο δρόμο! Βάζοντας και την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις τεράστιες ευθύνες της, τόσο για τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στο έγκλημα, όσο και για την επιμονή της να συνεχίζει να παρέχει «διευκολύνσεις» στα τάγματα του θανάτου που εξορμούν και από ελληνικό έδαφος. Στο δρόμο, να διαδηλώσουμε και για την ανοχή που δείχνει στη μία μετά την άλλη τις προκλήσεις -και επί ελληνικού εδάφους- του φασιστικού κράτους του Ισραήλ. Γιατί κι αυτό το αίμα, το αίμα που τρέχει καθημερινά στην Παλαιστίνη, κι αυτό δικό μας είναι.

Δεν είναι επετειακό το αποψινό συλλαλητήριο. Οσο κι αν ορισμένοι το αντιμετωπίζουν σαν μια πασαρέλα ανώδυνου φιλειρηνισμού, είναι μάχη η αποψινή. Και μόνο το γεγονός της πλήρους απόκρυψης του συλλαλητηρίου από όλα τα δελτία ειδήσεων των αστικών μέσων ενημέρωσης είναι δηλωτικό για την αντιπαράθεση. Η άρχουσα τάξη, όλη η μηχανή της, έχει ήδη πάρει θέση. Απέναντι, μαζί με τους φονιάδες των λαών. Και μόνο αυτό αρκεί για να δείξει το δικό μας χρέος.

Να δείξουμε τον ένοχο. Που δεν είναι μόνο ο Μπους. Δεν είναι μόνο τα γεράκια της αμερικάνικης κυβέρνησης. Είναι μαζί τους και όλοι αυτοί που εμφανίζονται δήθεν να αντιδρούν στη μονοκρατορική εκστρατεία των ΗΠΑ, όχι γιατί πονάνε για το αθώο αίμα των λαών, αλλά γιατί σ' αυτή τη φάση έτσι επιβάλλει το δικό τους ιμπεριαλιστικό συμφέρον. Αυτός, ο ιμπεριαλισμός, σ' όποια του έκφραση, είναι ο εχθρός. Και είναι η ώρα που μυριόστομα πρέπει να ακουστεί αυτό.

Ολοι στο δρόμο! Για να ενώσουμε το δικό μας μήνυμα μ' αυτό των εκατομμυρίων διαδηλωτών σ' όλο το κόσμο: Οχι στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών! Και για να 'ναι όσο πιο δυνατό αυτό το μήνυμα κάθε φωνή μετράει απόψε.

Για την Ειρήνη

Τα όπλα τους λαδώνουνε

οι γκάνγκστερς

και τα κτήνη

και απειλούν

για μια φορά

ακόμη την Ειρήνη.

* * *

Τα όπλα τους

γεμίζουνε

για πόλεμο με σφαίρες

και νέο ματοκύλισμα

έχουν στο νου

οι λέρες.

* * *

Κι εμείς, πέστε,

τι κάνουμε,

θα μείνουμε

άπραγοι έτσι,

θ' αφήσουμε ν' ανάψουνε

νέα φωτιά οι λέτσοι;

* * *

Οχι, θα βγούμε

σύσσωμοι

- το έγκλημα πριν γίνει -

και θα παλέψουμε

όλοι μας σκληρά

για την Ειρήνη!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org