Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα συγκέντρωση στα «Jumbo» στην Πρέβεζα

Νέα συγκέντρωση, την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στον Λούρο, οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.

Για δεύτερη Κυριακή είχε προκηρυχθεί απεργία για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, κόντρα στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργεί το κατάστημα όλες τις Κυριακές του έτους αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων και τη σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Ηδη, την προηγούμενη Κυριακή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας προχώρησαν σε συγκέντρωση με σύνθημα «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν ξανά μεθαύριο.

Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο της Διεθνούς των Οικοδόμων

Το 17ο Συνέδριο της Διεθνούς των Οικοδόμων (UITBB) φιλοξενεί στην Αθήνα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο (ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND», πλ. Καραϊσκάκη) και σε αυτές θα πάρουν μέρος συνδικάτα των Κατασκευών από 25 χώρες.

Στο συνέδριο θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το ΠΑΜΕ.

Η UITBB είναι κλαδική οργάνωση, μέλος της ΠΣΟ και παλεύει για την προώθηση της ταξικής γραμμής στα συνδικάτα των Κατασκευών σε διεθνές επίπεδο. Από το 17ο Συνέδριο θα εκλεγούν νέα Εκτελεστική Επιτροπή και Γραμματεία που θα συντονίσουν τη δράση της οργάνωσης για τα επόμενα 4 χρόνια.

  • Εκδήλωση - συζήτηση μπροστά στα 75 χρόνια της ΠΣΟ πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη) το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια να πάρουν μαζικά μέρος. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν ξένες αντιπροσωπείες.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με σταθμό τις συγκεντρώσεις στις 6 Φλεβάρη εντείνουν την απεργιακή προετοιμασία

Κάλεσμα να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση

Από τις εξορμήσεις που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Από τις εξορμήσεις που πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Με συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, μαζί με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και την απεργιακή προετοιμασία ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση.

Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις και δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην Αττική

Στην Αττική, συνδικάτα από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους οργανώνουν κινητοποιήσεις ανά περιοχή στις 6 Φλεβάρη.

Ηδη σχετικά καλέσματα έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική, καθώς και πλήθος σωματείων του Πειραιά με κοινή ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικότερα, με βάση τα μέχρι στιγμής καλέσματα συνδικάτων και μαζικών φορέων, προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις στις 6.30 μ.μ.:

  • Στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια
  • Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή
  • Στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου
  • Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη
  • Στη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη
  • Στη Δυτική Αττική, στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα
  • Στην Ανατολική Αττική, στην πλατεία Γέρακα

Μπροστά στις συγκεντρώσεις της 6ης Φλεβάρη και εντείνοντας την προετοιμασία απεργιακής απάντησης, Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις:

-- Σήμερα Παρασκευή, στο Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι, στις 8.30 π.μ.

-- Αύριο Σάββατο, στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στις 10 π.μ.

-- Τη Δευτέρα 3/2, στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 6 π.μ. και στο σταθμό Μετρό «Αγιος Δημήτριος» (8 π.μ.)

-- Την Τρίτη 4/2, στην επιχείρηση «Bic» στη 1.20 μ.μ. και στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» (8.30 π.μ.) και «Αγιος Αντώνιος» (Περιστέρι, 8 π.μ.).

-- Την Τετάρτη 5/2, στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.)

Επίσης, την Τρίτη 4/2 η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω οργανώνει πικετοφορία στο σταθμό του μετρό και τους γύρω δρόμους, στις 7 μ.μ.

Αποφάσεις για απεργία

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Πολύμορφη δράση για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα εντείνουν την προσπάθειά τους για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε κλάδο, κάθε χώρο δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 27/1 στο Αργος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Αργολίδας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.

Αναδεικνύοντας τη συνολικότερη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης πέρα από το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, υπογραμμίστηκε ότι «το Ασφαλιστικό για τον εργαζόμενο σημαίνει επίδομα ασθένειας, ιατρικές εξετάσεις, παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία κάθε εργαζόμενου στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων».

Με τις παρεμβάσεις τους, η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Περιφέρειες, και η Πόπη Πάσουλα, συνδικαλίστρια στο χώρο της Ασφάλισης, έριξαν φως στις αλλαγές που έρχονται να συμπληρώσουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Παράλληλα, συνεχίζεται η αγωνιστική προετοιμασία με συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων και φορέων:

-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Πάτρας καλούν σε σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Σωματειακή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Μυκηνών 17).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση την Κυριακή 2/2, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου (Μυκηνών 17).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Μόνο η συνέχεια του αγώνα μας θα αποτρέψει το αντιλαϊκό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ

Κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5/2

Κάλεσμα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει την Τετάρτη 5/2, στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Ιλιον», απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, προκειμένου οι εργάτες να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και να αποφασίσουν συλλογικά για τη συνέχεια του αγώνα τους, μετά το επιτυχημένο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Με ανακοίνωσή του μάλιστα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει την «οικονομική δολιοφθορά της κυβέρνησης που δεν αποδεσμεύει χρήματα της ΛΑΡΚΟ και έτσι σταματά σταδιακά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, πρώτων υλών και ανταλλακτικών, την παραγωγή, τη λειτουργία και οδηγεί στο κλείσιμο».

«Οσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική υπεύθυνη, μαζί με τη διοίκηση, για οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα συμβαίνει», τονίζει το Συνδικάτο, καταγγέλλοντας ότι «αυτήν τη στιγμή είναι τρακαρισμένα 2 καμίνια, παχυντής και τα 3 περιστροφικά».

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο απαιτεί «να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και μικροεργολάβοι - αυτοαπασχολούμενοι».

Επαναφέροντας τα κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά κατατέθηκαν και με ψήφισμα κατά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Συνδικάτο καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για: Κρατική χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή της συμφωνημένης ΣΣΕ κ.ά.

Με συλλογικό αγώνα και ενίσχυση της αλληλεγγύης

«Αν τολμήσει η κυβέρνηση να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, αν τολμήσει να χτυπήσει τους εργαζόμενους, θα το πληρώσει ακριβά», προειδοποιεί, ενώ υπογραμμίζει: «Από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίζουμε συλλογικά για οποιαδήποτε ενέργεια. Μόνο έτσι θα νικήσουμε, θα αποτρέψουμε το σχέδιο λουκέτου».

Αναφερόμενο στη θετική πείρα από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική συνέχεια, το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων έκλεισε με επιτυχία και με τον ίδιο τρόπο απαιτείται, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, να συνεχίσουμε.

Η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε από τη διάθεση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν τα σχέδιά της και την αλληλεγγύη που εκφράζεται πάνω σε αυτό. Εχει ταρακουνηθεί από το δίκαιο, τίμιο και με επιχειρηματολογία πλαίσιο διεκδίκησης. Τόσο οι έκτακτες και απανωτές εκβιαστικές δηλώσεις του υπουργού όσο και η αποφυγή να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις δείχνουν ότι δεν είναι ανίκητοι, ότι μας φοβούνται.

Δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στον δίκαιο αγώνα μας. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, καθώς και η διορισμένη από αυτή διοίκηση, μόνο πίσω από μέσα μαζικής ενημέρωσης των συμφερόντων που υπηρετούν μπορούν να τοποθετηθούν. Μέσα από αυτά προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη.

Οσο μεγαλώνει η αλληλεγγύη, η επιχειρηματολογία τους θα γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος».

Τέλος σημειώνοντας τη σημασία των συλλογικών διαδικασιών, το Συνδικάτο καταλήγει: «Από εδώ και πέρα πρέπει να μαζευόμαστε τακτικά για συλλογικές, δημοκρατικές αποφάσεις. Μόνο αν ο αγώνας γίνει υπόθεση όλων μας θα έχει αποτέλεσμα. Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη... Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο. Το συλλαλητήριό μας έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Απεργία την Τρίτη στα ΚΤΕΛ

Σε συμμετοχή στην απεργία, που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 4/2, καλεί τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΔΑΣ ΟΣΜΕ), επισημαίνοντας ότι «με το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στα όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους του κλάδου των μεταφορών (ΚΤΕΛ, Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας - Θεσσαλονίκης) συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπονομεύει την απεργία, καθώς καλεί αόριστα σε συμμετοχή χωρίς να ορίζει χώρο απεργιακής συγκέντρωσης, δεν ορίζει πλαίσιο αιτημάτων και περιορίζει την κινητοποίηση μόνο στα ΚΤΕΛ, ενώ η επίθεση της κυβέρνησης στον κλάδο είναι συνολική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ανεργοι και... χρεωμένοι χιλιάδες συμβασιούχοι

Αντιμέτωποι με την πρακτική της παρακράτησης του ειδικού εποχικού βοηθήματος και την εξαφάνιση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, με το οποίο πρέπει πλέον να επιβιώσουν, βρίσκονται οι απολυμένοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη δασοπροστασία.

Οι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι, που δούλεψαν τους προηγούμενους μήνες σε δασικές υπηρεσίες της χώρας μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», οδηγήθηκαν ξανά στην ανεργία με τη λήξη του προγράμματος και της παράτασής του. Παρότι οι απολύσεις έγιναν κατά κύματα, ανάλογα με την ημερομηνία που ξεκίνησαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι είχαν απολυθεί έως τις 30/11/2019.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, μάλιστα, καλούνται να επιστρέψουν το ειδικό εποχικό βοήθημα δασεργατών, το οποίο ανέρχεται σε 711 ευρώ και τους είχε χορηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το πρόβλημα οφείλεται στη σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ (ΑΠ 70080/12-09-2019), η οποία προβλέπει πως «στην περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 - 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας». Ετσι, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν πριν μπει ο Δεκέμβρης έχουν βρεθεί όχι μόνο άνεργοι αλλά και χρεωμένοι!

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα ζητούν με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ζητούν «την άρση του συγκεκριμένου ημερολογιακού περιορισμού» που προβλέπεται από την εγκύκλιο.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι απολυμένοι που δικαιούνται να λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας βλέπουν το ποσό να τους καταβάλλεται συρρικνωμένο, καθώς στο μηνιαίο επίδομα γίνονται κρατήσεις μέχρι να ...ξοφλήσουν τα 711 ευρώ του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Οσο για εκείνους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, λαμβάνουν «ραβασάκια» που τους καλούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, για να διευθετήσουν την υπόθεση του «χρέους» τους, διαφορετικά «θα ενημερωθεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να προβεί στη διαδικασία έκδοσης Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής προς την αρμόδια ΔΟΥ»!

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με μπλόκα και άλλες πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Με μια σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων να πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα μπλόκα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη να παραμένουν και να ενισχύονται καθημερινά, κλιμακώνεται ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο αγώνας αυτός έχει στο στόχαστρο την πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική που οξύνει τα προβλήματα γι' αυτούς και τους οικογένειές τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Ολες αυτές τις μέρες εκδηλώνεται με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις στα μπλόκα η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα της και αναδεικνύοντας ότι οι εργάτες και ο λαός, όπως και οι βιοπαλαιστές αγρότες, στενάζουν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Παράλληλα με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, μαζί με εργατικά σωματεία από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, ετοιμάζουν μαζική συμμετοχή, εντείνοντας την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, την οποία καλούν να αφήσει κατά μέρος τις συκοφαντίες και τον αυταρχισμό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί, καλώντας τους συναδέλφους τους που δεν έχουν πάρει απόφαση να βγουν στο δρόμο, να αφήσουν στην άκρη το φόβο και τους δισταγμούς και να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα. Στις συνελεύσεις που γίνονται στα μπλόκα, ανοίγει η συζήτηση για την προοπτική του αγώνα, για τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα χτες πάρθηκε απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να τοποθετηθεί στα αιτήματά τους.

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Ακόμα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βρεθούν στα μπλόκα, εκφράζοντας αλληλεγγύη και στήριξη στα αιτήματά τους.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

-- Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, πραγματοποιήθηκε χτες μαζικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας από τη γενική γραμματέα να δεσμευτεί επί των αιτημάτων τους, με κυρίαρχα αυτά των εξευτελιστικών τιμών στο λάδι και στο γάλα. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία ΙΚΑ, όπου μίλησε ο Στρατής Κόμβος, γγ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

-- Παμμεσσηνιακή κινητοποίηση έγινε χτες στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο δρόμο μπροστά από το Διοικητήριο. Τους μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, παρουσιάζοντας και τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τους Συλλόγους. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας του να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, όπως και να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Τόνισαν χαρακτηριστικά ότι το λάδι αγοράζεται από τους παραγωγούς όσο σχεδόν 1,5 λίτρο νερού στα περίπτερα, ότι το γάλα αγοράζεται από τους κτηνοτρόφους σε εξευτελιστικές τιμές αλλά πωλείται στα καταστήματα πολύ ακριβά, το ίδιο και άλλα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκέντρωση των αγροτών κάτω από το Διοικητήριο αστυνομικοί επιχείρησαν να καταγράψουν τις πινακίδες των τρακτέρ που βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος του δρόμου στο Χανδρινό.

-- Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στην Κέρκυρα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού. Αρχικά οι βιοπαλαιστές αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ωστόσο επειδή απουσίαζαν οι υπεύθυνοι, μετέβησαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κέρκυρας, όπου και συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Μελίτα Ανδριώτη, στην οποία επέδωσαν τα αιτήματά τους. Πέρα από τις γενικότερες διεκδικήσεις έθεσαν επίσης το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, που εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

--Στη Νάουσα, από χτες οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο στη διασταύρωση. Μάλιστα απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας. Με το πανό που έχουν αναρτήσει διεκδικούν «φθηνό πετρέλαιο για τα τρακτέρ - κατώτατες εγγυημένες τιμές - άμεση αποζημίωση για τις ζημιές και το εμπάργκο».

-- Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας έχουν μαζευτεί τρακτέρ στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (στο ύψος του πρώην βενζινάδικου «Ταξιάρχης»).

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν σήμερα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου για να στηθεί μπλόκο.

-- Από το μπλόκο που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, στο ύψος του Ανυφίου, σήμερα στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία προς το κέντρο του Αργους.

-- Στο νότιο Ρέθυμνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων καλούν σήμερα στις 10 π.μ. στις Μάντρες, ενώ στα Ανώγεια η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων καλεί στο Δισταύρι στις 12 μ.

-- Το Μπλόκο Πραιτωρίων Ηρακλείου καλεί σήμερα στις 10 π.μ. σε παρέμβαση στο κατάστημα Ηρακλείου του ΕΛΓΑ. Στην κινητοποίηση θα παραστεί επίσης αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συλλαλητήριο σήμερα στις 11 π.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org