Σάββατο 31 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενισχυμένο το ΚΚΕ στις εργατογειτονιές της Αττικής

Θετική πείρα από τη μαχητικοποίηση κόσμου στο πλάι των ΚΟΒ, από τη συσπείρωση νέων δυνάμεων

Μια βδομάδα πέρασε από την ολοκλήρωση της σκληρής εκλογικής μάχης που έδωσαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με τα συμπεράσματα της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα να συζητιούνται ήδη σε συσκέψεις, εξορμήσεις κ.α., επιβεβαιώνονται μια σειρά θετικά βήματα που καταγράφονται στη ζωή και δράση των Κομματικών Οργανώσεων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέγγισαν σε αυτήν τη μάχη το Κόμμα για πρώτη φορά, το εμπιστεύτηκαν, στρατεύτηκαν μαζί του. Κυρίως εκτίμησαν τη συνέπεια και τη σταθερότητά του, την ικανότητά του στις πιο σύνθετες συνθήκες να πρωτοστατεί στην εργατική - λαϊκή πάλη. Νέοι ψηφοφόροι που εμπιστεύονται το ΚΚΕ, βλέποντάς το να επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Που εκτιμούν τη μαχητικότητα, την ανιδιοτελή προσφορά των κομμουνιστών στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για ανάκτηση των απωλειών σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι, σε μεγάλο βαθμό, έδωσαν στο Κόμμα την άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε περιοχές όπως η Β' Αθήνας και η Β' Πειραιά. Ακόμα πιο αισθητή αυτή η άνοδος στις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπως στους δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου), όπου το ΚΚΕ αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη, από έκτη το 2012. Στο Χαϊδάρι, για παράδειγμα, το Κόμμα αύξησε το ποσοστό του κατά 2,1% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στην Πετρούπολη κατά 2%, στο Περιστέρι ενισχύθηκε κατά 1.423 ψήφους (άνοδος 1,6%). Αντίστοιχη ενίσχυση δόθηκε στο ΚΚΕ και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως η Νέα Ιωνία, η Καισαριανή κ.ά., με αντίστοιχη άνοδο σε ποσοστά. Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα και στη Β' Πειραιά συνολικά, όπου το Κόμμα αναδείχθηκε ξανά τρίτη δύναμη μετά την πτώση του Ιουνίου του 2012.

Τρόπος δουλειάς που μαχητικοποιεί και πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας

Χωρίς εφησυχασμό και μεγάλα λόγια, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και με τα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση να γίνονται και αυτά όπλα στη μάχη για το κέρδισμα εργατόκοσμου, φτωχών λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ, αναλογιζόμαστε: Τι δείχνει η πείρα των Οργανώσεων; Πώς έγινε κατορθωτό να εκφραστεί αυτή η θετική τάση συσπείρωσης δυνάμεων στο Κόμμα σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης και μάλιστα οπισθοχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος;

«Στη Νίκαια - Ρέντη, το Κόμμα ανέβηκε κοντά 1.000 ψήφους από τον Ιούνη του 2012», σημειώνει στέλεχος του Κόμματος. «Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους μας ψήφισαν πρώτη φορά, ενώ ψήφιζαν άλλα κόμματα. Είναι φανερό ότι όλη η πορεία μας, οι αναλύσεις μας τα τελευταία 2 χρόνια συνέβαλλαν για να φέρουμε κοντά νέο κόσμο. Δεν είναι υπόθεση μόνο της "προεκλογικής" δουλειάς. Κάναμε πολύ σκληρή προσπάθεια για να αποκαλύψουμε την προσπάθεια ανασύνταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης. Πρόκειται για δουλειά που πέρασε μέσα από τη συνεχή κουβέντα και αντιπαράθεση απέναντι σε όλα τα αντιδραστικά επιχειρήματα, κουβέντα που ξεδίπλωνε όλο και καλύτερα την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία.

Σήμερα, περισσότεροι μας αναγνωρίζουν για τη σταθερότητά μας, για την επιβεβαίωση των θέσεών μας. Αποφασιστικός όρος ενίσχυσης του Κόμματος είναι η μαχητικοποίηση κόσμου στο πλάι της ΚΟΒ με καλή συζήτηση και σχέδιο: Κόσμος που και ο ίδιος άρχισε να νιώθει την ανάγκη να καλέσει σε ενίσχυση του ΚΚΕ. Ηταν αυτό που μας "ξεκλείδωσε" πολλές πόρτες, φτάσαμε σε ανθρώπους και οικογένειες που δε γνωρίζαμε πριν. Είναι μια διαδικασία που μας άφησε μαγιά για να δουλέψουμε, που απεγκλώβισε και υποστηρικτές άλλων δυνάμεων, που τάχτηκαν στο πλευρό του Κόμματος όχι μόνο με τη ψήφο αλλά με όποιον τρόπο μπορούσαν. Είναι αυτός ο τρόπος που μας πολλαπλασίασε τις δυνάμεις, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».

Πιο γόνιμο έδαφος για ξεδίπλωμα της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ

Αντίστοιχη πείρα βγαίνει και από συνοικίες όπως ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Πετρούπολη. Ειδικά στην Καισαριανή, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 11,8% και άνοδο 2,29% (και τα δύο είναι τα μεγαλύτερα στη Β' Αθήνας). Προφανώς αποτέλεσε παρακαταθήκη η δουλειά για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, όποτε η Κομματική Οργάνωση πρόσφατα είχε κάνει μια πλατιά πολιτική εξόρμηση και μάλιστα με θετικό αποτέλεσμα. Ομως, είναι η συνολική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια, η όξυνση της αντιπαράθεσης συνολικά με τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και το εναλλακτικό «μείγμα διαχείρισης», αυτή που βοήθησε ώστε να μας προσεγγίσει και νέος κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε κόσμος που ζήταγε ψηφοδέλτια του Κόμματος που οι Οργανώσεις πρώτη φορά τον έβλεπαν.

Η συνεπής και αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ συνέβαλλε ώστε πιο προσεκτικά εργαζόμενοι να ακούνε την πρόταση εξουσίας, να παίρνουν πιο ζεστά τις παρεμβάσεις μας. Είναι, επίσης, ένα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι αναμετρηθήκαμε πετυχημένα με τη λάσπη και την προσπάθεια πλαγιοκόπησης των δυνάμεών μας σε πολλές γειτονιές από τους διάφορους «ψιθυριστές»...

Τώρα, με την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης μάχης, με την αντοχή του Κόμματος να είναι καταγεγραμμένη και καρφί στο μάτι όσων προσπάθησαν να το συμπιέσουν, δυναμώνουμε τις προσπάθειες για ένταση της αναμέτρησης με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Με νέες δυνάμεις μπορούμε πιο αποφασιστικά να συμβάλλουμε στη μάχη για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που είχε ο λαός κατά την κρίση, στην πάλη για να χαράξει ο λαός τη δική του πορεία: Με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό στην εξουσία, κυρίαρχο, με τη δική του διακυβέρνηση και με τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Από την πρώτη στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής μάχης της περασμένης Κυριακής, η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, εκτίμησε ότι «επιβεβαιώνεται η θετική τάση συσπείρωσης στο ΚΚΕ, ανάκτησης απωλειών ψήφων, εισροής νέων» και προσδιόρισε ως «ευθύνη και καθήκον άμεσης προτεραιότητας τη σύσφιξη των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και νέους ανθρώπους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές, διευρύνοντας τους δεσμούς με νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις».

Καθώς το καθήκον αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των συνελεύσεων των ΚΟΒ για το εκλογικό αποτέλεσμα, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, αλλά και στις αντίστοιχες συσκέψεις με οπαδούς και φίλους του Κόμματος, που έχουν ήδη ξεκινήσει, το σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση μερικών πρώτων στοιχείων από την πείρα αυτής της εκλογικής μάχης, από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη μαχητικοποίηση μεγαλύτερου τμήματος του περίγυρου του Κόμματος, καθώς και στην εισροή νέων δυνάμεων, που ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δεσμοί με διάρκεια, σφυρηλατημένοι στους αγώνες των εργαζομένων και της αγροτιάς

Η αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διατήρηση των δεσμών με τις Οργανώσεις του Κόμματος και μετά τις κινητοποιήσεις, συνέβαλε στο θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ σε μια σειρά περιοχές της Θεσσαλίας
Η αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διατήρηση των δεσμών με τις Οργανώσεις του Κόμματος και μετά τις κινητοποιήσεις, συνέβαλε στο θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ σε μια σειρά περιοχές της Θεσσαλίας
Οι δεσμοί που ανέπτυξε το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα των πόλεων και των χωριών της Θεσσαλίας στη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν στην περιοχή, αποτυπώθηκαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα, οδήγησαν σε συσπείρωση νέων δυνάμεων γύρω από το Κόμμα, σε στήριξή του από ανθρώπους που το ψήφισαν για πρώτη φορά. Μάλιστα, αρκετοί από τους νέους ψηφοφόρους δεν αρκέστηκαν απλώς στο να δώσουν την ψήφο τους αλλά είχαν και ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα, έτρεξαν από σπίτι σε σπίτι για να πείσουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς να ψηφίσουν και αυτοί ΚΚΕ.

Εκατοντάδες επιπλέον άνθρωποι έκαναν «το παραπάνω βήμα», στήριξαν το ΚΚΕ

Εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στα μετερίζια των λαϊκών αγώνων, έκαναν «το βήμα παραπάνω», εγκαταλείποντας τα κόμματα που ψήφιζαν και επιλέγοντας να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Τα παραδείγματα χαρακτηριστικά:

- Στον Τύρναβο της Λάρισας, το ΚΚΕ πήρε 330 ψήφους παραπάνω σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και το εκλογικό ποσοστό που έλαβε είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Ενα σημαντικό κομμάτι από αυτούς (περίπου το 1/3 υπολογίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις) αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δε στήριξαν το ΚΚΕ και τώρα επανέκαμψαν, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες είναι και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αυτήν τη φορά ψήφισαν το Κόμμα.

Από τη μαζική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Από τη μαζική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
«Σ' αυτή την προεκλογική περίοδο», λέει στον «Ρ» ο Νίκος Κούβελας, στέλεχος του ΚΚΕ στον Τύρναβο, «είδαμε περισσότερους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να μπαίνουν στη μάχη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Εκτιμάμε ότι στην εκλογική άνοδο συνέβαλλε η δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης για την ανάπτυξη των επαφών και των δεσμών της με το λαό της περιοχής μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και μετεκλογικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε συσκέψεις με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών του Κόμματος, στις οποίες θα συζητήσουμε τις εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, για το πώς θα διατηρήσουμε σε μόνιμη βάση τις επαφές και στις σχέσεις μας. Ηδη αποφασίσαμε να γίνει μια σύσκεψη τη Δευτέρα 2/2 και μία ακόμα την Παρασκευή 6/2».

Αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στους αγώνες της αγροτιάς

- Πολλοί είναι οι αγρότες και, γενικότερα, οι κάτοικοι της υπαίθρου που σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν, για πρώτη φορά, το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Κιλελέρ Λάρισας: Αγρότες από χωριά, όπως Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Αγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος κ.ά., οι οποίοι συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή, όχι μόνο δήλωναν ανοιχτά στα καφενεία ότι οι ίδιοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ αλλά καλούσαν και τους συγχωριανούς τους να το κάνουν, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάντα στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά της, στηρίζει τους αγώνες της.

«Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας έβλεπε τους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές -κάποιοι απ' αυτούς ήταν και υποψήφιοι βουλευτές- να πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις και ήταν αρκετοί αγρότες που αυτό δεν το ξέχασαν, το θυμήθηκαν και όταν μπήκαν στο εκλογικό παραβάν, ψηφίζοντας αναλόγως», λέει ο Βασίλης Σταμουλάκης, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Ανάλογη είναι η εικόνα και στην επαρχία της Αγιάς, όπου πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να φύγουν από τα κόμματα που με την πολιτική τους έφεραν την καταστροφή στον αγροτικό κόσμο και να πάνε στο ΚΚΕ, που αντιμάχεται αυτή την πολιτική. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν, βγήκαν ανοιχτά και δήλωσαν την εκλογική προτίμησή τους στο ΚΚΕ, ενώ κάποιοι πέρασαν από τα τοπικά γραφεία του Κόμματος και πήραν ψηφοδέλτια για να τα μοιράσουν.

«Μαζί με όλους αυτούς οι οποίοι, εκτιμώντας τις πολιτικές θέσεις και τους αγώνες του Κόμματος, ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε», λέει ο Τάσος Κωστούλας, Γραμματέας της ΚΟ Αγιάς και συνεχίζει: «Είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά, "καμιά ανοχή" στην αντιλαϊκή πολιτική, που και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επί της ουσίας, θα εφαρμόσει. Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και την οποία στηρίζει και η νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί και Συνεταιριστικοί Σύλλογοι Αγιάς οργανώνουν σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πράσινου μήλου λόγω του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και θα ληφθούν αποφάσεις για την αγωνιστική αντίδραση των αγροτών».

Δεσμοί που δε μένουν μόνο στις κινητοποιήσεις

- Και χωριά της Καρδίτσας -όπως, π.χ,. στο Καλλιφώνι, την Κρανιά, στο Φύλλο, στον Παλαμά- οι νέοι ψήφοι προς το ΚΚΕ είχαν το χαρακτήρα της αναγνώρισης εκ μέρους των αγροτών της μεγάλης προσφοράς του Κόμματος στους αγροτικούς αγώνες και της αποδοχής των πολιτικών θέσεων και προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Η εκλογική μας άνοδος στα συγκεκριμένα χωριά», λέει ο Γιάννης Τσιούτρας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, «δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή αυτών των χωριών στους αγροτικούς αγώνες αλλά και στο γεγονός ότι, ως Κόμμα, διατηρήσαμε τις επαφές και τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους τους. Διότι, αν, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, χαθείς μ' αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να τους βρεις και να τους πείσεις εύκολα στις εκλογές».

- Η παρουσία του Κόμματος μέσα στο κόσμο της καθημερινής βιοπάλης λειτούργησε θετικά και για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ύπαιθρο της Μαγνησίας, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Στον Αλμυρό, η ιδιαίτερη δουλειά που έγινε με τις γυναίκες και στην προεκλογική περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά νέα κορίτσια της περιοχής να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, ΚΚΕ. Στο Βελεστίνο, οι αγρότες εκτίμησαν και τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος του κομμουνιστή αγροτοσυνδικαλιστή ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και πρωταγωνίστησε στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απτά εκλογικά αποτελέσματα είχαν και οι συχνές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν, με πρωτοβουλίες των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων, στα νησιά και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ στα εκλογικά τμήματα της Αλλοννήσου ήταν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

«Στις μετεκλογικές συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συναντηθούμε με όλους τους νέους συναγωνιστές μας, με τους οποίους μαζί δώσαμε την εκλογική μάχη και θα συζητήσουμε για το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους νέους αγώνες», λέει ο Γιώργος Λούμας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ανοίγει δρόμους η μαχητική συσπείρωση οπαδών και φίλων στο πλευρό του ΚΚΕ

Η θετική τάση συσπείρωσης δυνάμεων στο ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Γενάρη εκφράστηκε και στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, αθροιστικά στις δύο εκλογικές της περιφέρειες, το Κόμμα σημείωσε άνοδο κατά 6.273 ψήφους, ανεβάζοντας και το ποσοστό του κατά 1,05%.

Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε καθοριστικά το γεγονός της αύξησης των οπαδών και των φίλων του Κόμματος που συσπειρώθηκαν και ρίχθηκαν αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών για την ενίσχυση του ΚΚΕ, δουλεύοντας μαζί με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σχεδόν σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η σημερινή συσπείρωση οικοδομήθηκε στη δουλειά των προηγούμενων χρόνων

Η συμμετοχή των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, οργανωμένα στη μάχη, στο πλευρό των κομμουνιστών, δεν ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη. Οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη δράση στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, που αναπτύχθηκαν στους χώρους εργασίας, στους χώρους μόρφωσης, στους δρόμους και στα μπλόκα, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ έδωσαν την εκλογική μάχη μαζί με τις κομματικές δυνάμεις, καλύτερα προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι ιδεολογικά και πολιτικά. Συνέβαλαν σ' αυτό η καλύτερη επαφή με τον «Ριζοσπάστη», η συμμετοχή τους στις κεντρικές εκδηλώσεις του Κόμματος με πιο πρόσφατες, τις εκδηλώσεις για 96 χρόνια ζωής και δράσης του, στις ειδικές εκδηλώσεις (όπως βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.), αλλά και στις προεκλογικές συσκέψεις που είχαν ταυτόχρονα οργανωτικό αλλά και ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα.


MotionTeam

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τέτοιες συσκέψεις που έγιναν στην Κάτω Τούμπα και στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Στην Κάτω Τούμπα, έγινε πλούσια συζήτηση, μεταφέρθηκε ουσιαστική εμπειρία, ερωτήματα που έμπαιναν στην αντιπαράθεση, τα θετικά μηνύματα που προέκυπταν από την επαφή με τον κόσμο, αλλά και η πίεση που ασκούσε πολύμορφα ο αντίπαλος στις λαϊκές συνειδήσεις. Το σύνολο των συμμετεχόντων εντάχθηκαν στο σχεδιασμό της Κομματικής Οργάνωσης για την προεκλογική δουλειά και πήραν μέρος σε περιοδείες, εξορμήσεις, στελέχωσαν τη λειτουργία των εκλογικών περιπτέρων, οργάνωσαν οι ίδιοι προσωπικές συσκέψεις με ανθρώπους του περίγυρού τους, διακίνησαν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος και μπήκαν και εκλογικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

Στην πλειοψηφία τους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι, τα προηγούμενα δύο χρόνια συμμετείχαν στις μάχες στα διάφορα μέτωπα πάλης, στις δράσεις που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών, για την προστασία των ανέργων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, για να μη μείνει κανένας ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, στις πολιτιστικές δράσεις και στα μαθήματα αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερο σταθμό αποτέλεσε η δράση στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ για την ανεργία, με κορυφαίο σταθμό το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Νέες δυνάμεις βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι μαζί με τους κομμουνιστές, προσέγγισαν την πολιτική πρόταση του Κόμματος και βρέθηκαν στο πλάι του, το ενίσχυσαν στις εκλογές, διευρύνοντας τους δεσμούς του με νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις μαχητικής συσπείρωσης με το ΚΚΕ αποτελούν π.χ. εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, αλλά και στην οινοποιία «Μπουτάρη», επίσης στη Νάουσα, που γνώρισαν το ΚΚΕ μέσα από τη δράση των κομμουνιστών στα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, μέσα από τους αγώνες ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης. Υπερασπίστηκαν μαζί με τους κομμουνιστές το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, πάλεψαν να μην κλείσει το νοσοκομείο και το ΙΚΑ, κ.ά.

Το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν πιο αποφασιστικά στη μάχη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις. Πήραν θέση μαζί με το ΚΚΕ στη μάχη των τοπικών εκλογών και τώρα, ακόμη πιο μαχητικά, με ορμή και αισιοδοξία, ανέλαβαν ενεργό δράση στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, σήκωσαν ένα μέρος από το βάρος της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Και οι αγρότες έδωσαν τη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις σε περιοχές όπως Παγγαίο, Προσοτσάνη, Νέστο και Βόρειο Εβρο, όπου τα ποσοστά του Κόμματος διαμορφώθηκαν πιο υψηλά από το πανελλαδικό. Σ' αυτές τις αγροτικές περιοχές, πολλοί αγρότες βρέθηκαν με τους κομμουνιστές στη δράση, στα μπλόκα, μαζί με την ΠΑΣΥ. Πάλεψαν μαζί ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει, και τίμησαν τον αγώνα τους, παίρνοντας θέση στο πλάι του ΚΚΕ.

Με όλο αυτόν τον κόσμο, τις επόμενες μέρες, οι Κομματικές Οργανώσεις θα βρεθούν για να συζητήσουν τις εκτιμήσεις της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα και να χαράξουν τη συνέχεια της δράσης τους, την ένταξή τους στο πολιτικό άνοιγμα που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και κυρίως στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας, στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, που παραμένουν παρόντα. Για να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, για την οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα διεκδικήσει για λογαριασμό της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, την εξουσία.

Συζητώντας για το αποτέλεσμα με κόσμο που έδωσε μαζί μας τη μάχη

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ με οπαδούς και φίλους που συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ

Από προεκλογική συζήτηση με νέους στη Λευκάδα
Από προεκλογική συζήτηση με νέους στη Λευκάδα
Λίγες μέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση και οι Κομματικές Οργανώσεις οργανώνουν ήδη τη συζήτηση για τα συμπεράσματα της μάχης που δόθηκε με κόσμο που βοήθησε στο πλευρό του Κόμματος για την ενίσχυσή του. Με ατομική συζήτηση και συσκέψεις προκειμένου να ανταλλαχθεί πείρα, να συζητήσουμε αδυναμίες αλλά και να οργανωθεί η παρέμβασή μας το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι Οργανώσεις που χωρίς να χάσουν λεπτό, αμέσως μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάλεσαν μέλη και φίλους του Κόμματος σε συζήτηση για το αποτέλεσμα και για την «επόμενη μέρα».

Στον Πειραιά, όπου το Κόμμα βγήκε σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους και σε ποσοστά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε μια από τις συνοικίες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό. Ικανοποιημένοι, άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά δίπλα μας, είδαν να στηρίζεται το ΚΚΕ από νέες δυνάμεις.

Με συναίσθηση των δυσκολιών, της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται, μεταφέρθηκε η εικόνα ότι περισσότεροι εργαζόμενοι, δύο χρόνια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2012, «στήνουν αυτί», ενδιαφέρονται για την τοποθέτηση του Κόμματος, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς δεν έφτασαν μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιό μας. Με την επίμονη προσπάθεια του Κόμματος να διαφωτίσει για τις εξελίξεις και με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού να περνά σε νέα φάση, αναδείχθηκε ότι «υπάρχει κόσμος πιο "ψιλιασμένος", πιο πρόθυμος να μας ακούσει». Αυτή είναι μια παρατήρηση που ακούγεται συχνά στις συζητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας και την εκτίμηση της ΚΕ ότι και η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι, για αρκετό κόσμο, ψήφος «υπό αίρεση», αποτελεί περισσότερο έκφραση της απόρριψης της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι συνολική αποδοχή των θέσεών του.

Σε αντίστοιχη σύσκεψη οικοδόμων, εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών από τις ανατολικές συνοικίες, μεταφέρθηκε ότι η επιμονή που έδειξε το Κόμμα να αναλύσει τη θέση του για άρνηση συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική του δράση για την ενίσχυση της πάλης, αποδίδει καρπούς, βοηθάει όλο και περισσότερους εργαζόμενους να προσεγγίζουν τις θέσεις μας, όχι στρεβλά, όπως θέλουν τα αστικά κόμματα, αλλά ουσιαστικά.

Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη να μη χαθεί στιγμή το επόμενο διάστημα: «Θα επιχειρηθεί από τα αστικά μέσα να καλλιεργηθεί η αναμονή για να δώσει "δείγματα γραφής" η νέα κυβέρνηση», αναφέρθηκε σε μία από τις παρεμβάσεις. «Αυτό το κλίμα αναμονής πρέπει να σπάσει με την παρέμβαση των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς. Με ενίσχυση της δουλειάς στα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων κ.α.». Ανάμεσα σε άλλα, καταλήχτηκε ότι «θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανέβει ο πήχης των απαιτήσεων των εργαζομένων. Αλλωστε, το θέμα δεν είναι να περιμένουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει ή όχι το πρόγραμμά του, αφού είναι πρόγραμμα για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων, όχι ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων. Η πάλη αυτή, που πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους, θα είναι στην πράξη η δυναμική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους μονοπωλιακούς ομίλους».

Με τις πρωτοβουλίες αυτές να πυκνώνουν το επόμενο διάστημα, δίνεται από τις Κομματικές Οργανώσεις συνέχεια σε αυτόν τον τρόπο δουλειάς, που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα προεκλογικά και απέδωσε καρπούς. Συσκέψεις σε σπίτια, στα κομματικά γραφεία, με φίλους του ΚΚΕ, βοηθούν περισσότεροι να αναλαμβάνουν ευθύνες, να μπαίνουν σχεδιασμένα στη μάχη αλλά και να γίνεται «ταμείο» από τη δράση μας, να ανεβαίνει η μαχητικότητα. Για να γίνει πιο αποτελεσματική η προώθηση της στρατηγικής μας στο λαό, σε χώρους δουλειάς και εργατικές - λαϊκές συνοικίες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Να δυναμώσουν οι δεσμοί με τον κόσμο που στάθηκε δίπλα στο Κόμμα

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα
Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα
Αυτές τις μέρες, έχει ξεκινήσει και στην ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ η συζήτηση για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα, στις ΚΟΒ και σε συσκέψεις με τον περίγυρο του Κόμματος, με βάση την Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής. Επιβεβαιώνεται το καλό κλίμα που υπάρχει στις Οργανώσεις, αλλά και η βαθιά συναίσθηση ότι συνεχίζουμε τη δράση μας μέσα σε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Κατά την εκτίμηση του αποτελέσματος, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της σύντομης προεκλογικής περιόδου.

Το γεγονός ότι και στην Πελοπόννησο, όχι μόνο άντεξε κόσμος που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά και νέες δυνάμεις μάς προσέγγισαν και μας ψήφισαν για πρώτη φορά, μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης, ήταν αποτέλεσμα όλης της προηγούμενης δουλειάς του Κόμματος. Δουλειά που συνδυάστηκε τόσο με έντονη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση όσο και με δραστηριότητα στο κίνημα.

Ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση που διεξαγόταν τα τελευταία δύο χρόνια, όπου, μεταξύ άλλων, συνέβαλε και ένας κύκλος βιβλιοπαρουσιάσεων και εκδηλώσεων, με αφορμή ιστορικές επετείους και όχι μόνο, που εκτυλίχτηκε από το καλοκαίρι και κορυφώθηκε το Δεκέμβρη του 2014. Οι Οργανώσεις, που, με επιμονή, πραγματοποίησαν αυτό το πρόγραμμα, αφενός από καλύτερες θέσεις μπορούσαν να ανοίγουν το ποιον δρόμο ανάπτυξης και ποια διακυβέρνηση έχει ανάγκη ο λαός, τη θέση του Κόμματος για τη στάση απέναντι στην αστική κυβέρνηση και άρα την ανάγκη για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αφετέρου, δε, κόσμος που είχε παρακολουθήσει αυτήν τη δραστηριότητα, όχι μόνο άντεχε στην πίεση της προεκλογικής περιόδου και τα διλήμματα, αλλά έμπαινε και στη δράση μαχητικά.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στους περισσότερους νομούς ήταν μεγαλύτερο το άνοιγμα εκείνων των Οργανώσεων που είχαν κρατήσει μια σταθερή δουλειά με έναν κόσμο όχι μόνο μετά τις διπλές εκλογές του Μάη, άλλα και το προηγούμενο τρίμηνο μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και την απεργία στις 27 Νοέμβρη, που είχαν αναπτύξει δράση για μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά και εργαζόμενοι χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αναγνώριζαν όμως στο Κόμμα τη σταθερότητά του, ότι παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Στόχος είναι, μέσα από τη συνέχιση όλης αυτής της δουλειάς, με ακόμα περισσότερες μορφές και σε μεγαλύτερη έκταση, ξεπερνώντας αδυναμίες και καθυστερήσεις, να δυναμώσουν οι δεσμοί με αυτόν τον κόσμο, να πάρουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ομως και το πώς σχεδιάστηκε η δουλειά την προεκλογική περίοδο συνέβαλε στο εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις αδυναμίες που είναι επιτακτικό να αντιμετωπιστούν γρήγορα. Για παράδειγμα, η σύνθεση των ψηφοδελτίων, με ανθρώπους συνεργαζόμενους, αγωνιστές, οπαδούς του ΚΚΕ, άνοιξε δρόμους για την επαφή με νέο κόσμο, έξω από την επιρροή του Κόμματος. Στην ίδια κατεύθυνση, βοήθησε η αξιοποίηση δηλώσεων στήριξης στο Κόμμα (π.χ. στην Πάτρα) από περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με παλιότερα. Αντίστοιχα, φάνηκε ακόμη μια φορά πως οι συσκέψεις, όπου αξιοποιήθηκαν ως κύριο εργαλείο για το άνοιγμά μας, έδιναν τη δυνατότητα να απαντιούνται περισσότερα ζητήματα, να βαθαίνει η συμφωνία ή και να καταλήγουν σε ψήφο για πρώτη φορά στο Κόμμα με μεγαλύτερη σιγουριά.

Αλλά και στη νεολαία, ιδιαίτερα όπου είχαμε συμπορευτεί το προηγούμενο διάστημα, μέσα από την οργάνωση της πάλης και τη δράση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ή με αθλητικές δραστηριότητες που οργανώσαμε, ήρθαμε σε επαφή με περισσότερους νέους που έκαναν το βήμα -αρκετοί για πρώτη φορά- και στήριξαν το Κόμμα.

Με ικανοποίηση, ακριβώς γιατί κατανοούνται καλύτερα και οι συνθήκες μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη, υποδέχονται το αποτέλεσμα και ο περίγυρος, οι φίλοι του Κόμματος που έδωσαν τη μάχη, που ανά οργανώσεις ήταν και περισσότεροι αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη μαχητικότητα και καλύτερα εξοπλισμένοι σε σχέση με άλλες φορές, ακριβώς λόγω της δουλειάς που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, εκφράζεται η επιθυμία και μπαίνει και στο σχεδιασμό των περισσότερων ΚΟΒ να συνεχιστεί η πολύμορφη δραστηριότητα με μαθήματα, συζητήσεις, εκδηλώσεις.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ