Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Στιγμή μετάβασης»

Οσο πιο ορατή γίνεται στον χρονικό ορίζοντα η τάση για αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τόσο πιο έντονα οι ιμπεριαλιστές ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Μιλώντας στο προσωπικό του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό και τον έλεγχο της δραστηριότητας των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως «εάν ποτέ καταλήξουμε σε έναν πόλεμο - έναν πραγματικό πόλεμο με ανταλλαγή πυρών με μια μεγάλη δύναμη - πιστεύω ότι αυτό θα είναι συνέπεια μιας καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης». Το δάχτυλο στράφηκε προς τη Ρωσία, και ιδιαίτερα την Κίνα, την οποία μετά τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κατηγόρησαν από κοινού ως «σημαντική απειλή» στον κυβερνοχώρο, και ιδιαίτερα «στην ασφάλεια των ΗΠΑ». Χαρακτηριστικά επίσης για τη χρονική περίοδο ήταν τα λόγια του τωρινού διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 22 Ιούλη είπε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή μετάβασης στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον το μόνο "μεγάλο παιδί" στο γεωπολιτικό επίπεδο, ειδικά με την άνοδο της Κίνας».

Μία ακόμα απόδειξη...

Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε η εξής είδηση: Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει και πάλι να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, στις ζώνες όπου παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα. Και η διευθύντρια του CDC, δρ. Rochelle Walensky, δήλωσε ότι «τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος "Δέλτα" και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους». Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι το εμβόλιο μπορεί να είναι ένα αναντικατάστατο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να εξασφαλίζει την πιο ήπια μορφή ασθένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αποκλειστικό και μοναδικό μέσο. Γιατί έτσι, λίγο έως πολύ, προσπαθεί μήνες τώρα να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μείνουν εκτός πεδίου μια σειρά από μέτρα που διεκδικούν εδώ και ενάμιση χρόνο υγειονομικοί και εργαζόμενοι για την ενίσχυση των νοσοκομείων, του συστήματος Υγείας, για μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία. Τα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η υπερμετάδοση του ιού δεν θα ανακοπεί όσο ο λαός θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνθήκες που την ευνοούν. Παστωμένοι στα ΜΜΜ, με σχολικές τάξεις των 25 μαθητών, με έλλειψη μέτρων στους χώρους δουλειάς. Και η υγεία του θα δοκιμάζεται από τις «αντοχές» ενός ρημαγμένου συστήματος Υγείας. Η κουραστική επίκληση της «ατομικής ευθύνης» κάνει την υπομονή του λαού να εξαντλείται.

Σπάνε

Εκτόξευση των κερδών τους καταγράφουν οι αμερικανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι τεχνολογίας, όπως ανακοίνωσαν για το β' τρίμηνο του 2021, σπάζοντας ή τουλάχιστον ισοφαρίζοντας ρεκόρ προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη «Microsoft» με κέρδη άνω των 16 δισ. δολαρίων, την «Apple» με 21,7 δισ. και την «Alphabet» (μητρική της «Google») με 18,5 δισ.

Η πανδημία αποδείχθηκε ευκαιρία για τα μεγαθήρια του κλάδου... αφού αποτέλεσε αφορμή για την προώθηση της λεγόμενης ψηφιοποίησης σε μια σειρά τομέων του εμπορίου, της παραγωγής αλλά και ευρύτερα της κοινωνικής ζωής. Η απογείωση των κερδών τους έχει ως κύρια «πηγή» την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους αξιοποιώντας και νέες μορφές, όπως το όχημα της τηλεργασίας κ.ά.

... τα κοντέρ

Τα παραπάνω φωτίζουν «το γνωστόν τοις πάσι» πλέον, ότι η πανδημία δεν πλήττει εξίσου εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες - μετόχους των μονοπωλιακών ομίλων. Αλλωστε, την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, που μετράνε πάνω από 600.000 νεκρούς από την πανδημία, συνεχίζουν να τσακίζουν η ανεργία και η φτώχεια μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα ιλιγγιώδη κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών δείχνουν τελικά ότι το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και τα σημερινά εμπόδια που ορθώνονται απέναντί της όλο και μεγαλώνει. Και θα συνεχίζει να μεγαλώνει όσο η τεχνολογία και τα αποτελέσματά της θα είναι στα χέρια των καπιταλιστών, όσο δεν απαλλαγεί η αξιοποίησή της από το βαρίδι του καπιταλιστικού κέρδους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org