Κυριακή 31 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία και θράσος

Πώς το είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στο Τάε Κβον Ντο; «Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά να ελαφρύνουμε τα βάρη του λαού. Γι' αυτόν τον κόσμο παλεύουμε...». Να, λοιπόν, ένα ακόμα αποτέλεσμα αυτού του ...αγώνα. Από αύριο, Δευτέρα 1η Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να πληρώνουν 1,4 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από 1,2 ευρώ. Η 6μηνιαία κάρτα θα κοστίζει 5 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 170 από 165 και η ετήσια 330 από 320 ευρώ. Είναι μία από τις πολλές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια που έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις και βέβαια και η σημερινή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπά το λαό σε όλα τα μέτωπα. Και την ίδια στιγμή δουλεύει για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα έγινε «λογικός συμβιβασμός»

Στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγαν «έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές», στη συνέχεια τον βάφτισαν «επώδυνο συμβιβασμό». Και τώρα τον λένε «λογικό συμβιβασμό». Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους «θεσμούς», θα καθυστερήσει η «έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία» και ότι εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν. Ολα αυτά τα είπε με αφορμή το θέμα του πότε θα κλείσει η περίφημη «αξιολόγηση» από τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών κέντρων, το πότε δηλαδή θα κριθεί πως όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί έχουν φέρει το ποθητό αποτέλεσμα προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως και να τον πουν τον «συμβιβασμό», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθύς εξαρχής είχε κάνει καθαρό ότι δουλεύει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα κολπάκια περί συμβιβασμού - όπως κι αν τον ονομάζει - τα απευθύνει προς το λαό, που τον καλεί να συμβιβαστεί με την αντιλαϊκή πολιτική, στη λογική ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει. Είπαμε, η δουλειά που έχουν αναλάβει είναι πολύ βρώμικη...

... με αέρα αλλαγής

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να περάσει σε μια λαθροχειρία για να υπερασπιστεί στα μάτια του λαού τη στρατηγική αυτή επιλογή του κεφαλαίου. Λέει σταθερά ότι αυτή δεν είναι η ΕΕ... των ονείρων τους! Κι ότι αυτήν την ΕΕ παλεύουν, λέει, να αλλάξουν από κοινού εσχάτως και με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η οποία, όπως διαβάζουμε στα αντίστοιχα ρεπορτάζ, στη Δανία π.χ. ψήφισε την κατάσχεση των τιμαλφών των μεταναστών! Τέτοιος «αέρας αλλαγής» στο «απάνεμο λιμάνι».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org