Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
«Απελευθέρωση της αγοράς» για τους επιχειρηματίες

Εντείνεται η αγοραπωλησία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όλο και περισσότεροι στερούνται βασικών υπηρεσιών και θεραπειών

Το εμπόριο στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας αποκλείει όλο και περισσότερους από την απαραίτητη θεραπεία...
Το εμπόριο στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας αποκλείει όλο και περισσότερους από την απαραίτητη θεραπεία...
«Εγώ δε γνωρίζω κάποια στρατηγική, για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα όσα είπατε. Είναι μόνο στη δική σας πολιτική κατασκευή και επιχειρηματολογία, ότι υπάρχει κάποια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλει να εξουθενώσει τους πολίτες της».

Αυτό είπε, ανάμεσα σε άλλα προκλητικά, ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή την ώρα που συζητιόταν Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε Υγεία - Πρόνοια. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι ολόκληρη η ομιλία του ήταν μια αντιστροφή της πραγματικότητας (π.χ. δε γνώριζε τον όρο «εμπορευματοποίηση της Υγείας» και ότι υπάρχει τέτοια προσπάθεια από την κυβέρνηση, όπως δε γνώριζε «να υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους ή ασθενείς οι οποίοι δε βρήκαν γιατρό για να θεραπευτούν») τότε και η «άγνοια» του υπουργού για τη στρατηγική της ΕΕ σε Υγεία - Πρόνοια είναι σκόπιμη και παραπλανητική.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο υπουργός Υγείας που λέει ή κάνει πως «δε γνωρίζει» τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τους ευαίσθητους αυτούς τομείς. Ολα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, φροντίζουν να τις ...ξεχνούν όταν μιλούν στους υγειονομικούς, στους ασθενείς, στους συνταξιούχους και διαπιστώνουν την τραγική κατάσταση. Για ποιο λόγο; Κυρίως επειδή όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις - όπως κι αν το διατυπώνουν - αποδέχονται και υποστηρίζουν την ύπαρξη επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια, που «αρμέγει» τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό και που οδηγεί και τις δημόσιες δομές Υγείας να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, στη βάση έσοδα - έξοδα. Επομένως κοροϊδεύουν, όταν λένε πως φταίει ο «χειρισμός» μιας κατάστασης και όχι αν μια κυβέρνηση συμμετέχει ή δε συμμετέχει στην ΕΕ, αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει το χρέος και δέχεται ή καταργεί την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων στην οικονομία και πρώτα και κύρια στην Υγεία.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ Ν. Ιωνίας
Στιγμιότυπο από διαδήλωση των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ Ν. Ιωνίας
Αν μια κυβέρνηση υποστηρίζει πως έξω από την ΕΕ «σταματάει η ζωή» τότε αποδέχεται τις βασικές κατευθύνσεις της Ενωσης για Υγεία - Πρόνοια, τις οποίες τα κράτη - μέλη εξειδικεύουν. Οι βασικοί άξονες σύμφωνα με τη στρατηγική της Λισαβόνας είναι οι εξής - και φυσικά σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης επιταχύνονται:

  • Να «απελευθερωθεί» κι άλλο ο τομέας της Υγείας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το κερδοφόρο πεδίο, άρα να υποβαθμιστεί περισσότερο το δημόσιο σύστημα. Στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης (9-10 Ιούνη 2009) και στη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Ιούνη 2009) τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του τομέα Υγείας - Πρόνοιας στη διαχείριση της κρίσης και στην οικονομική ανάκαμψη.
  • Να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση και η κρατική ευθύνη για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας που παρέχονται χωρίς ανταποδοτική βάση, ώστε περισσότερο κρατικό χρήμα να πηγαίνει στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες - και στο χώρο της Υγείας. Ολες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών αξιοποιούν το «επιχείρημα» του χρέους, της δημοσιονομικής σταθερότητας κλπ.
  • Να μειωθεί το «μη μισθολογικό κόστος» (εισφορές, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα, ασθένειες κλπ.) για τους εργοδότες.

Ποια είναι, συνοπτικά κι ενδεικτικά, η κατάσταση σήμερα:

1. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ πληρώνουν όλο και πιο πολλά σε φόρους, εισφορές και από την τσέπη τους για όλο και λιγότερες, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. Οι ανασφάλιστοι δεν έχουν καθόλου υγειονομική περίθαλψη. Νοσοκομεία συρρικνώνονται ή κλείνουν με στόχο να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να δημιουργηθεί έδαφος για τους επιχειρηματίες να επενδύσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Αγία Σοφία» και η ενίσχυση του «Ωνάσειου». Θα αναρωτηθεί κανείς: Μα καλά, η ΕΕ λέει στην κυβέρνηση να καταργήσει τμήματα, κλινικές ή και ολόκληρα νοσοκομεία; Στη «Λευκή Βίβλο. Μαζί για την υγεία: Στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ την περίοδο 2008-2013» εξειδικεύονται βασικοί άξονες, όπως η όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων στην ΕΕ και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι στην «ευχέρεια» κάθε κράτους - μέλους πώς θα εφαρμόσει αυτή την «οδηγία», που σε κάθε τύπου διαχείριση είναι αντιλαϊκή (απογευματινά ιατρεία, χαράτσια στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα).

2. Στην Πράσινη Βίβλο προωθείται η επιχειρηματική δράση στην υγεία - πρόνοια προβάλλοντας το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ετσι, χρήματα «δεν υπάρχουν» για δημόσιες υποδομές και ιδρύματα για αναπήρους αλλά βρίσκεται άφθονο χρήμα για να χρηματοδοτηθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, εργολαβικά συνεργεία σε δημόσια νοσοκομεία, ΜΚΟ, μεγαλοξενοδόχοι για ιατρικό τουρισμό, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

3. Το βάρος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στα ασφαλιστικά Ταμεία, για να «ελαφρυνθεί» το κράτος. Τα Ταμεία προχωρούν σε περικοπές των παροχών, ακόμη και σε ζωτικής ανάγκης προληπτικές εξετάσεις, θεραπείες κ.ά. Επίσης στη Λευκή Βίβλο διατυπώνεται ως ατομική η ευθύνη για τους σοβαρότερους κινδύνους και προβλήματα υγείας των λαών της ΕΕ (όπως καρκίνος, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά). Γι' αυτό και πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια - πακτωλός χρημάτων - προσανατολίζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή και στα υπουργεία Υγείας για εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης και όχι για δημόσιες σταθερές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείες.

4. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το 30% των παιδιών είναι ανεμβολίαστα επειδή οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν να πληρώσουν. Η πολιτική που προωθεί η ΕΕ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών υγείας των λαών της Ευρώπης, είναι η «αρμονική συνύπαρξη και λειτουργία» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, των ΜΚΟ, του εθελοντισμού, της φιλανθρωπίας, της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των πολυεθνικών. Συνολικά η πολιτική της ΕΕ απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του για ολοκληρωμένη, δωρεάν, δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και φορτώνει το βάρος της στην Τοπική Διοίκηση, σε ΜΚΟ και σε άλλους «εθελοντικούς» φορείς και δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις γι' αυτό το σκοπό. Πρόσφατα εγκρίθηκαν 1,566 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής για ένα θνησιγενές πρόγραμμα εμβολιασμών και ελέγχων λοιμωδών νοσημάτων, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει, κλείνουν κέντρα Υγείας και μειώνονται δραματικά οι δαπάνες για την Υγεία. Στο μεταξύ όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, στήριξαν και στηρίζουν τη συνύπαρξη και την ανταγωνιστική λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, τη μεταφορά της ευθύνης για την υγεία σε ΜΚΟ και «κοινωνικές επιχειρήσεις» (δομές ψυχικής υγείας, φροντίδα άστεγων, ΑμεΑ κλπ.), αλλά και στην τοπική διοίκηση στο όνομα της αποκέντρωσης (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί).


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ