Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν διαγραφή των προστίμων και δωρεάν μετακίνηση

Κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), επί των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου, έκαναν χτες το πρωί οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Οπως τόνιζαν στη σχετική ανακοίνωσή τους «η κατάσταση με την κάλυψη των αναγκών του λαού για μεταφορές, οξύνεται ακόμα περισσότερο. Τα σημερινά προβλήματα για τον κόσμο που πρέπει να μετακινηθεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και τα «μελλούμενα», δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή και εφησυχασμό. Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως προαπαιτούμενο για το νέο μνημόνιο. Στο πλαίσιο του «οργανισμού - επιχείρηση» διαμορφώνεται η στάση κάποιων ελεγκτών ως άλλων «μπράβων είσπραξης». Οπως κατήγγειλαν οι οργανωτές της κινητοποίησης ο ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση του στη διαγραφή προστίμων. Ο ΟΑΣΘ λειτουργεί ως μετοχική επιχείρηση, με κριτήριο και γνώμονα τα κέρδη των μετόχων του, τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει σε κάθε συνθήκη. Επιδοτείται από το κράτος στην τιμή του εισιτηρίου - δηλαδή από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία μας, χρηματοδότηση που γίνεται επισφαλής στις γνωστές συνθήκες της χώρας. Τα βάρη αυτών των αδιεξόδων φορτώνονται στα συνήθη υποζύγια: σε μας και τις οικογένειές μας.

Με την κινητοποίηση προβλήθηκαν τα αιτήματα: Δωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο για όσο διαρκεί η ανεργία του. Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους. Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Μειώσεις τώρα! Να σταματήσουν τα κρούσματα απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους των ελεγκτών. Διαγραφή προστίμων όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

Αντιπροσωπεία των Επιτροπών κατέθεσε τα πρόστιμα με τη διαβεβαίωση από το γραφείο του ΟΑΣΘ ότι θα διαγραφούν.

ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ
Κινητοποίηση για επαναπρόσληψη του γραμματέα του Συνδικάτου

Μαζική εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου «ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ» στο Κορωπί έκαναν χτες μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής και φορείς της περιοχής, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου της επιχείρησης και γραμματέα του κλαδικού συνδικάτου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 27 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα, ενώ την Πέμπτη 30 Ιούλη, στις 9 το πρωί, θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση, αυτή τη φορά στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης.

Στη διάρκεια της εξόρμησης, εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον απολυμένο συνδικαλιστή, ενώ μοιράστηκε ανακοίνωση του Συνδικάτου προς τους εργαζόμενους της εταιρείας με τις εξελίξεις στο ζήτημα καθώς και τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου. Στη διάρκεια της εξόρμησης διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη και καταχρηστική.

Οι εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συμπεράσματα από την αξιοποίηση έρευνας του «Ρ» στο χώρο της Υγείας, όπως επίσης και η συνέχεια του ιστορικού της απεργίας του 1929 στην Ελευσίνα, είναι τα περιεχόμενα του σημερινού Ενθετου «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

Πρόστιμο 900 ευρώ στο ΠΑΜΕ από το Δήμο Καλαμάτας

Για το πανό, με το οποίο καλούσε σε συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα

Πρόστιμο 900 ευρώ αξιώνει να εισπράξει από το ΠΑΜΕ η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επικαλούμενη «ρύπανση» του περιβάλλοντος. Αυτό που είδε η Δημοτική Αρχή ως «ρύπανση» δεν ήταν παρά το πανό που καλούσε το λαό της πόλης σε συγκέντρωση ενάντια στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει ότι πίσω από την υποτιθέμενη «παράβαση» κρύβεται η προσπάθεια να υψωθούν εμπόδια και απαγορεύσεις στην κινητοποίηση και την πάλη του λαού. Καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Καλαμάτας να απαντήσουν, δυναμώνοντας την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του, δε φοβούνται, δε συμβιβάζονται και πολύ περισσότερο δεν υποτάσσονται, αντίθετα, με σταθερότητα, με μαχητικότητα και αδιαλλαξία στέκονται απέναντι στο κεφάλαιο, την ΕΕ και σε όσους τους υπηρετούν, από όποιο γρανάζι της αστικής εξουσίας σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Επιστρέφουμε το πρόστιμο, να το στείλουν στον ΣΕΒ και στην κυβέρνηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Καλαμάτας, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, παρά τις επιμέρους διαφορές, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Να ισχυροποιήσουμε τη συμμαχία μας, την κοινή μας δράση. Απέναντί μας είναι αυτοί που ενώθηκαν για να μας εξοντώσουν, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματά τους και άλλοι "πρόθυμοι" όπως και η δημοτική Αρχή της Καλαμάτας. Στηρίζουν τα νέα και παλιά μνημόνια, τα νέα και παλιά μέτρα, τη φοροληστεία. Στηρίζουν τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων με μείωση των μισθών των συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και τώρα στα 72 όπως απαιτεί η τρόικα.

Σας καλούμε να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών, τις σύγχρονες ανάγκες μας, να δυναμώσουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη, ώστε να μη μείνει κανείς μόνος του στην κρίση».

Τα κυβερνητικά μέτρα προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών

Συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, με την Ομοσπονδία αγροτών πωλητών στις λαϊκές αγορές

Με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, συναντήθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Θανάσης Παφίλης. Στη συνάντηση, η οποία έγινε στη Βουλή, από την πλευρά του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Φάνης Λάφης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από τους παραγωγούς επισημάνθηκε ότι τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%, η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 2017 κατά 100%, φορολογία των επιδοτήσεων, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ λόγω εναρμόνισης του καθεστώτος του με αυτό του ΙΚΑ κ.ά.), που έχει έτοιμα η κυβέρνηση προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών για να μείνει το 1/3 που είναι οι μεγαλοπαραγωγοί.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Π. Μόσχο «μας καθησυχάζουν ότι δεν είναι όλα στα προαπαιτούμενα. Εμείς απαντάμε ότι δεν είναι όλα για τώρα, όμως έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των αγροτοεφοδίων έχει μπει, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και τις τιμές προς τους καταναλωτές».

Από την Διαμάντω Μανωλάκου σημειώθηκε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές να εξασφαλίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και στον αγρότη να μη δίνει. Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου». Επισήμανε ακόμα ότι τα αιτήματα που θέτουν οι παραγωγοί πωλητές των λαϊκών αγορών, όπως για το αφορολόγητο πετρέλαιο ή τον μηδενικό ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια, εκ των πραγμάτων συμπίπτουν με αυτά που διεκδικεί η ΠΑΣΥ, καλώντας τους να συσπειρωθούν στις γραμμές της Συσπείρωσης.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της ΚΑΠ, αυτό που επιδιώκει είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, δηλαδή η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Θ. Παφίλης δήλωσε σχετικά: «Τα νέα μέτρα που έρχονται αργά ή γρήγορα με το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα που έχει τη στήριξη και των άλλων πολιτικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην πραγματικότητα θα αφανίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτό φυσικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο στόχος. Η συμπαράσταση του ΚΚΕ είναι δεδομένη. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο και με τους μικρομεσαίους αγρότες, με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους υπάλληλους, τη νεολαία, ώστε να ξεσηκωθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα έχει στόχο να αποτρέψει αυτά τα μέτρα και που θα δρομολογήσει στην πορεία έναν δρόμο συνολικής αλλαγής και ανατροπής γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Από την πλευρά του, ο Π. Μόσχος δήλωσε για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ: «Βρήκαμε συμπαράσταση, ενημερωθήκαμε για πολλά ζητήματα που δεν γνωρίζαμε, θα ενημερώσουμε και τα μέλη μας. Θα είμαστε σε συνεχή αγώνα, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του αγροτικού κόσμου».

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με την ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη. Στο σημερινό φύλλο, παρουσιάζουμε επίσης μια συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών, αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων.

Με την έρευνα, επιχειρήσαμε μια «ακτινογραφία» των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία της πόλης και των επιπτώσεων που έχουν για τους υγειονομικούς και τον εργαζόμενο λαό, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας. Αναδείξαμε επίσης την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός ο στόχος χρειάζεται να καθοδηγεί τους καθημερινούς αγώνες για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των δομών Υγείας, κάλυψη των κενών σε προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και υποδομές, εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας για το λαό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», με την καταγραφή στοιχείων και με ζωντανό ρεπορτάζ, παρουσιάσαμε τους τέσσερις τελευταίους μήνες την κατάσταση στα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ», «Γ. Γεννηματάς», «Αγιος Δημήτριος» και στα δύο ειδικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό και το Ψυχιατρικό.

Παντού αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, μεγάλες αναμονές ασθενών στα χειρουργεία, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους, παλιός εξοπλισμός, οικονομικός στραγγαλισμός εξαιτίας των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών, είναι τα κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της πόλης. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κλινικές των νοσοκομείων -πολλές από τις οποίες μοναδικές- αλλά και εξειδικευμένες μονάδες, βρίσκονται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας.

Συνολικά, όπως προέκυψε από τη μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη», από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές), με βάση τους τελευταίους οργανισμούς που συντάχθηκαν χωρίς να παίρνουν υπόψη τις πραγματικά αυξημένες ανάγκες, αλλά με οδηγό την αντιστοίχιση με το ήδη μειωμένο προσωπικό που υπήρχε στα νοσοκομεία το 2012. Επίσης, στα τελευταία τρία χρόνια, με το κλείσιμο των νοσοκομείων «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων» και «ΠΑΝΑΓΙΑ», με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις κλινικών στα υπόλοιπα, έχουν χαθεί περίπου 500 νοσοκομειακές κλίνες.

Στενεύουν τα περιθώρια λειτουργίας του «Αγίου Παύλου»

Μεγάλες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση κάνουν εκρηκτική την κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς

Από τις κινητοποιήσεις εργαζόμενων και φορέων ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία»

MotionTeam

Από τις κινητοποιήσεις εργαζόμενων και φορέων ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία»
Οπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στον «Αγιο Παύλο», οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, παρά το συρρικνωμένο προϋπολογισμό και τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Και αυτό το νοσοκομείο κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οι οποίοι στοιβάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα Εξωτερικά Ιατρεία, στις κλινικές και τα εργαστήριά του.

Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» δίνει πολλά παραδείγματα για τις συνέπειες της πολιτικής που με κάθε τρόπο μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και ενισχύσει την εμπορευματοποίηση, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ. Της πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δομές Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, με το επιχείρημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών και αποκλείει σημαντικό τμήμα τους λαού μας από την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η κατάσταση μετά το κλείσιμο του «Παναγία»

Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και το νοσοκομείο «Παναγία» λειτουργούσαν υπό ενιαία διοίκηση από το 2011. Ο οργανισμός του νοσοκομείου, το Δεκέμβρη του 2012, προέβλεπε να αναπτυχθούν 250 κλίνες στον «Αγιο Παύλο» και να μειωθούν στις 150 στο «Παναγία», όπου λειτουργούσαν 210.

Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στην ανατολική Θεσσαλονίκη
Το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στην ανατολική Θεσσαλονίκη
Εως το Σεπτέμβρη του 2013, που μπήκε σε εφαρμογή η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και έκλεισε το νοσοκομείο «Παναγία», στα δύο νοσοκομεία υπήρχαν αναπτυγμένες 384 κλίνες και 15 καρέκλες τεχνητού νεφρού.

Αρον - άρον τότε και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, φορέων και Λαϊκών Επιτροπών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μπήκε λουκέτο στο «Παναγία». Οι κλινικές του και μέρος του προσωπικού του μεταφέρθηκαν στον «Αγιο Παύλο».

Πριν από το κλείσιμο του «Παναγία» και κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και φορέων του κινήματος του νομού, η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι για να μη χαθούν πολύτιμες νοσοκομειακές κλίνες και εξειδικευμένες κλινικές, θα χτιστεί νέα πτέρυγα δυναμικότητας 200 κλινών, σε χώρο του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος». Τίποτα απ' αυτά δεν υλοποιήθηκε.

Στο μεταξύ, από τις κλινικές που μεταφέρθηκαν από το «Παναγία», εξακολουθούν να λειτουργούν ο Τεχνητός Νεφρός, η Νεφρολογική Κλινική, η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και η Νευρολογική Κλινική.

Υπολειτουργεί η Ουρολογική Κλινική, καθώς έμεινε με έναν ειδικό και έναν επικουρικό γιατρό, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει και σε εφημερίες. Τέλος, από το Μάη του 2014, έχει ανασταλεί η λειτουργία της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, γιατί αποχώρησαν οι γιατροί και δεν προσλήφθηκαν άλλοι.

Το οικόπεδο και το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» ανήκει στο ΙΚΑ, το οποίο διαθέτει τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και τα προβλήματα του οικοπέδου αξιοποιούνται από την κυβέρνηση σαν άλλοθι για τη μη ανέγερση νέων κτιρίων ή την επέκταση όσων ήδη υπάρχουν.

Η «θηλιά» της υποχρηματοδότησης

Οι προϋπολογισμοί, που αφορούν ουσιαστικά στο ύψος των δαπανών του νοσοκομείου, βαίνουν διαρκώς μειούμενοι. Ετσι, το 2013 ήταν 11.067.987 ευρώ, το 2014 μειώθηκαν στα 8.092.567 και το 2015 μειώθηκαν στα 6.719.000.

Αντίστοιχα, μειώθηκε και ο προϋπολογισμός του φαρμακείου, από 1.597.000 ευρώ το 2013 σε 1.267.156 το 2014 και σε 1.000.000 το 2015. Ο προϋπολογισμός στο υγειονομικό υλικό μειώθηκε από 1.835.008 ευρώ το 2013, σε 1.482.505 το 2014 και σε 1.220.000 το 2015. Το ποσό για ορθοπεδικό υλικό και βηματοδότες μειώθηκε από 963.978 ευρώ το 2013 σε 811.200 το 2014 και σε 500.000 το 2015.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου, με τις πιστώσεις για το 2015, είναι οριακή έως και προβληματική». Εξηγεί ότι την τελευταία τριετία, έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, για τη λειτουργία των οποίων απαιτούνται αυξημένες δαπάνες, όπως π.χ. στεφανιογράφος για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, ψηφιακός μαστογράφος, θάλαμος υπερβαρικού οξυγόνου, ενώ εγκαταστάθηκε και αναμένεται έως το Σεπτέμβρη να μπει σε λειτουργία μαγνητικός τομογράφος.

Επιπλέον, το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει ολοένα και περισσότερους ασθενείς που απευθύνονται σ' αυτό για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς έχουν υποβαθμιστεί και συρρικνωθεί οι αντίστοιχες δημόσιες δομές που υπήρχαν. Ετσι, στις αρχές Ιούλη, κατατέθηκε αίτημα να καταβληθεί στο νοσοκομείο το τελευταίο 10% του προϋπολογισμού και επιπλέον 800.000 ευρώ για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Εξαιτίας της έλλειψης ειδικών γιατρών, κυρίως σε ορισμένες ειδικότητες, η λειτουργία των κλινικών είναι οριακή. Το ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει περισσότερες εφημερίες από τις προβλεπόμενες.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην Παθολογική, τη Νεφρολογική και τη Ρευματολογική Κλινική, ενώ πρόβλημα αντιμετώπιζε και η Νευρολογική Κλινική, η οποία μάλιστα είχε μείνει με τρεις ειδικούς γιατρούς και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα εφημέρευε μόλις δύο φορές το μήνα. Πρόσφατα, η Νευρολογική Κλινική ενισχύθηκε με δύο ακόμη γιατρούς και αναμένεται να ξαναμπεί κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών. Και τα τέσσερα χειρουργεία λειτουργούν μόνο ως το μεσημέρι, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ελλείψεις υπάρχουν στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Με βάση τον οργανισμό, θα έπρεπε να εργάζονται 438 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούν 325. Στο διοικητικό προσωπικό, ο οργανισμός προβλέπει 76 και υπηρετούν 49. Στο τεχνικό προσωπικό, προβλέπονται 31 και υπηρετούν 20 και μάλιστα τώρα βγαίνει σε σύνταξη και ο τελευταίος ηλεκτρολόγος, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε καθαριότητα, φύλαξη, μαγειρεία, προβλέπονται 85 και υπηρετούν 27 άτομα. Η έλλειψη προσωπικού ανοίγει το δρόμο για την παράδοση των υπηρεσιών στους εργολάβους, στους οποίους έχουν ήδη δοθεί η καθαριότητα, η φύλαξη και τα πλυντήρια.

Συμπεράσματα και πείρα από την αξιοποίηση της έρευνας του «Ριζοσπάστη»

Συνέντευξη με την Αθηνά Γραμματικοπούλου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

-- Πώς αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πώς συνέβαλε στη δουλειά των κομματικών δυνάμεων στο χώρο της Υγείας;

-- Η έρευνα του «Ριζοσπάστη» αξιοποιήθηκε πολύμορφα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με εργαζόμενους από χώρους που δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία, κλειστά τμήματα. Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν την εφημερίδα μας και μετέφεραν την εμπειρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους.

Με αφορμή τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, άνοιξε η συζήτηση για τις εξελίξεις γενικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σύγκριναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους τους με τα προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία και εξέφρασαν τη διάθεση να γνωστοποιήσουν τα δικά τους ζητήματα. Εγινε κατανοητό σε περισσότερους ότι τα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής, ότι τελικά δεν είναι και τόσο «ειδικά»! Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας αξιοποιήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε δελτία Τύπου από τα σωματεία.

-- Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την κατάσταση στα νοσοκομεία που ανέδειξε και η έρευνα;

-- Εκείνο που προκύπτει από την έρευνα του «Ριζοσπάστη» είναι ότι όλα τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση. Η κρατική χρηματοδότηση είναι εξίσου μειωμένη σε όλα τα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού είναι τραγικές. Λείπουν γιατροί καθώς συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται. Δεν γίνονται νέες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που έτσι και αλλιώς υπάρχουν.

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του «Παναγία»

MotionTeam

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του «Παναγία»
Το αποτέλεσμα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης είναι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, το προσωπικό είναι γερασμένο, μηχανήματα είναι παροπλισμένα, παλιά και χαλασμένα, ενώ όπου υπάρχουν νέα, υπάρχουν ελλείψεις σε χειριστές. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και με τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Τα παραπάνω είναι συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν τις παροχές υγείας του λαού σαν «κόστος». Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν περάσουν τα μέτρα που τώρα ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η εφαρμογή τους θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας από τις κρατικές δομές, με χειροτέρευση των προβλημάτων στα νοσοκομεία, τις δομές Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ.

Οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι θα βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες, στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Τα κενά σε προσωπικό και υλικά θα παραμείνουν μεγάλα, αν δεν αυξηθούν. Η υγεία του λαού βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο γι' αυτό πρέπει να σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός στο κίνημα, απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.

Από κινητοποίηση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
Από κινητοποίηση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
-- Πώς και με τι στόχους πάλης παρεμβαίνουν οι Κομματικές Οργανώσεις για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό;

-- Μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες παλεύουν για την οργάνωση των εργαζόμενων, τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα του χώρου, αναδεικνύοντας την αιτία των προβλημάτων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

Μέσα στους καθημερινούς αγώνες παρεμβαίνουμε για να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι υπηρεσίες Υγείας θα είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου για όλους, με χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, και που με βάση τις εξελίξεις θα ενταθούν, είναι άμεση ανάγκη η οργάνωση του αγώνα και της λαϊκής αλληλεγγύης, για να επιβιώσει ο λαός, να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα προβλήματα υγείας και πρόνοιας για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Χρειάζεται να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα πρόνοιας για ΑΜΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά.


Να μην επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών. Να μην μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά. Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.

Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων όπου νοσηλεύονται. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των άπορων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.

Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές. Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Η απεργία των εργατών 1929 (β' μέρος)

Στις 12 Μάρτη 1929 ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις ΓΣΕΕ, κράτους και εργοδοτών
Στις 12 Μάρτη 1929 ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις ΓΣΕΕ, κράτους και εργοδοτών
Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει το β' μέρος του σύντομου ιστορικού που αφορά στην απεργία των εργατών στα εργοστάσια της Ελευσίνας το 1929. Η απεργία ξεκίνησε στις 5 Μάρτη 1929 και έληξε μετά από λίγες μέρες χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργατών. Στο α' μέρος αναφερθήκαμε στο πώς κράτος και εργοδοσία έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν την απεργία, ενώ την πρώτη μέρα της απεργίας εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», και δεκάδες τραυματίες.

«Υπάρχει κομμουνιστικός δάκτυλος»

Μετά τη δολοφονική επίθεση, Επιτροπή των απεργών επισκέφθηκε τον Βενιζέλο διαμαρτυρόμενη για την επίθεση και ζητώντας την υλοποίηση των αιτημάτων. Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, ο Βενιζέλος απάντησε στις διαμαρτυρίες τους ως εξής:

«Και σεις δεν είστε άγιοι Ονούφριοι και έχετε κάνει αρκετές φασαρίες. Πρέπει να ξέρετε πως έχω τη δύναμη να σας επιβληθώ όταν θελήσω.

Ενα μέλος της Επιτροπής ανταπαντώντας λέγει στον κ. Βενιζέλο:

Στις διαμαρτυρίες μας για τη δολοφονική επίθεση εναντίον μας, σεις μας απαντάτε, δείχνοντάς μας τη δύναμή σας. Μήπως θέλετε να σκοτώσετε και σεις και κανέναν άλλο από μας;»

Ακόμα ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι ο Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους δήλωσε «υπάρχει κομμουνιστικός δάκτυλος όπως και σχέσεις μεταξύ των γεγονότων του Λαυρίου και της Ελευσίνας και ότι προφανώς υφίσταται κομμουνιστικόν κέντρον εις Αθήνας το οποίο οργανώνει και κατευθύνει τις απεργίες (...) Εάν εξακολουθήσουν οι ανατρεπτικές ενέργειες η Κυβέρνηση θα λάβει γενικότερα μέτρα».

Η επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ενωτικής ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση ενώ έβγαλε και ανακοίνωση, καλώντας τους εργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στις 19 Μάρτη 1929 δημοσιεύεται η ανακοίνωση της Ενωτικής ΓΣΕΕ που αποκαλύπτει τις ενέργειες της ΓΣΕΕ για το σπάσιμο της απεργίας
Στις 19 Μάρτη 1929 δημοσιεύεται η ανακοίνωση της Ενωτικής ΓΣΕΕ που αποκαλύπτει τις ενέργειες της ΓΣΕΕ για το σπάσιμο της απεργίας
Στις 6 Μάρτη, ο μοίραρχος απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις χωρίς ειδική άδεια. Ωστόσο, οι απεργοί έκαναν συγκέντρωση για να οργανώσουν τη συνέχεια του αγώνα τους. Στις 7 Μάρτη ο «Ριζοσπάστης» επισημαίνει: «Η απεργία συνεχίζεται με ακμαίο το ηθικόν. Επί 2.500 περίπου απεργών μόνον οι Μιχ. Λιάσκος, Ι. Πανίδης, Γ. Μίχας, και Π. Σαντοριναίος εργάζονται, τα δε ονόματά τους τοιχοκολλήθηκαν». Στο πλάι των απεργών στάθηκαν οι επαγγελματίες της περιοχής που ζήτησαν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Συλλήψεις και κλείσιμο του Σωματείου

Στις 8 Μάρτη το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» ξεκινά με τη φράση: «Η πόλη ολόκληρη κυριολεκτικά στρατοκρατείται» και συνεχίζει «τμήματα ολόκληρα στρατού και χωροφυλακής από 25-50 άνδρες, αποτελούμενο το καθένα, περιφέρονται από πολύ πρωί στους δρόμους και προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις εργατών τους οποίους αποστέλλουν αμέσως σε συνοδεία στην Αθήνα χωρίς να τους ανακοινώνεται η αιτία της σύλληψής τους. (...) Επίσης κλείστηκαν τα γραφεία του Σωματείου και ξεσκίστηκε από τους χωροφύλακες η, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του σ. Μιχαήλ, μαύρη ταινία που υπήρχε στην πόρτα.

Στη 1.30 το πρωί έγιναν έρευνες σε όλα τα σπίτια των συμβούλων του Σωματείου καθώς και των μελών που αποτελούσαν την απεργιακή επιτροπή και τους συνέλαβαν εντελώς αυθαίρετα, οδηγώντας τους στο αστυνομικό τμήμα, όπου κλείνοντάς τους τους σάπισαν κυριολεκτικά στο ξύλο».

Οι συλλήψεις μέχρι εκείνη τη μέρα ξεπέρασαν τις 50 ενώ στάλθηκε επιπλέον δύναμη 500 στρατιωτών. Μετά τη σύλληψη της απεργιακής επιτροπής τη συνέχιση του συντονισμού της απεργίας ανέλαβε η παράνομη αναπληρωματική απεργιακή επιτροπή.

Παρέμβαση εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων

Στο μεταξύ, εκδηλώνεται η πρώτη, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα, προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στη ΓΣΕΕ, κρίνοντας προφανώς ότι το έργο τους διευκολύνεται από τις συλλήψεις των μελών του σωματείου και της απεργιακής επιτροπής.

Οπως γράφει ο «Ριζοσπάστης» οι εργοδοτικοί «τοιχοκόλλησαν στην πόρτα του Σωματείου μια δήλωση που υπογραφόταν από τους τύπους αυτούς ως προσωρινή διοικούσα επιτροπή και στην οποία τάζανε τα εξής στους απεργούς για να λύσουν την απεργία:

1ον) Εφαρμογή 8ωρου εις τας εργασίας, σε όσες έχει κατοχυρωθεί αυτό.

2ον) Την αποπομπή των ανηλίκων (χωρίς αποζημίωση)

3ον) Προσπάθεια βελτιώσεως όσο το δυνατόν και η με μέτρο αναθεώρηση του ισχύοντος μισθολογίου.

4ον) Την εκκαθάριση προς όφελος του συντηρητικού και τίμιου εργάτου, αποδοκιμασίαν και αποπομπήν παντός κομμουνίζοντος κ.λπ.»

Μαζί με την απεργία συνεχίζεται και η τρομοκρατία. Συλλαμβάνονταν εργάτες που μιλούσαν υπέρ της απεργίας, ακόμα και εργάτες που δεν δέχονταν να πάνε για δουλειά. Παρ' όλα αυτά «τα εργοστάσια εξακολουθούν να μη δουλεύουν εκτός 2-3 τα οποία με τη βοήθεια 5-10 απεργοσπαστών ανάβουν τις φωτιές των για να κλονίσουν το ηθικό των απεργών».

Παράλληλα, η κυβέρνηση μέσω του Επιθεωρητή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Μπότση, προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ο ίδιος ζήτησε από εργάτες να δηλώσουν ότι δεν ανήκουν στην Ενωτική ΓΣΕΕ.

Στις 12 Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει ότι εργοδότες και κράτος στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την απεργία επιστρατεύουν και το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Στρατή, «ο οποίος ειδοποιήθηκε κατάλληλα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να αναμιχθεί στην απεργιακή κίνηση των εργατών για να επιφέρει σύγχυση μεταξύ των απεργών (...). Ετσι, αφού ο Στρατής συνεννοήθηκε χθες το πρωί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις απόψεις των εργοστασιαρχών, έφθασε στην Ελευσίνα για να εκμεταλλευθεί την ψυχολογία των εργατών που βρίσκονταν κάτω από την εξαπολυθείσα λευκή τρομοκρατία.

Ο Στρατής, αφού ήλθε εδώ, συνεννοήθηκε πρώτα με τις αστυνομικές δυνάμεις και κατόπιν παρουσιάστηκε σε συγκεντρωμένες ομάδες απεργών προς στις οποίες μίλησε, προσπαθώντας να τους πείσει να λύσουν την απεργία διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματά τους θα λυθούν κατόπιν συνεννοήσεώς του με τους εργοδότες και το Κράτος».

Τελικά, ο Στρατής κατάφερε να παρασύρει κάποιους απεργούς και να συγκροτήσει μια Επιτροπή για να συναντηθεί με την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εμφάνιση του Στρατή δόθηκαν τα κλειδιά του Σωματείου και επετράπηκε η λειτουργία του, γεγονός που δείχνει πως κυβέρνηση και εργοδότες στήριζαν και περίμεναν πολλά από τη δράση του γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Σπάσιμο της απεργίας

Στις 13 Μάρτη, οι εργάτες ενημερώθηκαν για τη συνάντηση της Επιτροπής με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τους εργοδότες. Οι προτάσεις των εργοδοτών ήταν κατώτερες των αιτημάτων τους και οι εργάτες τις αποδοκίμασαν. Η Ενωτική ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση, καλώντας τους εργάτες να διώξουν το Στρατή και τα όργανά τους «και να αναθέσουν τον αγώνα τους σε συνειδητούς, αποφασιστικούς εργάτες και θαρραλέα να τραβήξουν για την νίκη».

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε. Η τρομοκρατία και η αποπροσανατολιστική δράση της ΓΣΕΕ έσπασαν την απεργία στα μέσα Μάρτη με πενιχρά αποτελέσματα για τους εργάτες. Στις 19 Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την ανακοίνωση της Ενωτικής ΓΣΕΕ, η οποία εκτιμούσε τον αγώνα που δόθηκε και κατήγγειλε τον επιζήμιο ρόλο της ΓΣΕΕ σε βάρος των εργατών.

«Ο Στρατής- ανέφερε η Ενωτική ΓΣΕΕ -αμέσως εγκατέλειψε τα αιτήματα των εργατών και υποχώρησε στις προτάσεις των εργοδοτών, καταβάλλοντας με τα εκεί όργανά του κάθε προσπάθεια για τη διάσπαση και λύση της απεργίας (...). Ετσι οι εργάτες προδομένοι, άρχισαν να επανέρχονται στη δουλειά (...). Και η απεργία έσπασε».

Στη ουσία σημείωνε δε δόθηκε καμία αύξηση στα μεροκάματα, ούτε για το 8ωρο. Ακόμα όχι μόνο δεν επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι, αλλά μετά το λύσιμο της απεργίας απολύθηκαν κι άλλοι που είχαν ενεργό ρόλο στο σωματείο. Ο υπεύθυνος της δολοφονικής επίθεσης δεν τιμωρήθηκε, ούτε αποζημιώθηκαν οι οικογένειες των θυμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ