Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Εξορμούμε πλατιά στο λαό, για να φτάσει παντού το μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ

Με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύεται με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», και με τη μεγάλη πανεξόρμηση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, μπαίνουμε ακόμα πιο μαχητικά στην προεκλογική περίοδο, για τις 55 σχεδόν μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες.

Τώρα πρέπει να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα του Κόμματος στον εργατόκοσμο, κάλεσμα απόρριψης των κάλπικων διλημμάτων, για να διαλύσει τη θολούρα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις μεγάλες και ουσιαστικές αντιλαϊκές συγκλίσεις τους.

Να απορριφθεί ο νέος δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ, η ψεύτικη διαχωριστική γραμμή που στήνει γύρω από το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», την ίδια στιγμή που υλοποιεί την πιο ακραία αντιδραστική πολιτική. Να μπει στη συζήτηση με τον εργατόκοσμο ότι το πραγματικά προοδευτικό σήμερα βρίσκεται στην πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αξιοπρεπείς μισθούς, για τον ελεύθερο χρόνο, τη μόρφωση, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Βρίσκεται στον αγώνα για τη διαμόρφωση όλων αυτών των πολιτικών προϋποθέσεων ώστε αυτές οι ανάγκες να ικανοποιηθούν, σε σύγκρουση με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πραγματική διέξοδος για το λαό. Η διέξοδος για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και που θέλει το λαό πρωταγωνιστή, κουμανταδόρο στην οικονομία, στην εξουσία, στην κοινωνική ζωή.

Κριτήριο η ζωή των εργαζομένων...

Να αποκαλυφθεί από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος πλατιά στο λαό και τη νεολαία η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ περί «επιστροφής της ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες», αφού η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι Ενωση εχθρική για όλους τους λαούς, για τα δικαιώματά τους, ακριβώς επειδή είναι ένωση του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, ένωση που φτιάχτηκε για να εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αυτά που ζουν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις υπόλοιπες κάλπες. Κριτήριο για το λαό είναι π.χ. η θωράκιση του αντιλαϊκού οπλοστασίου, η οποία «αξιολογείται» αυτήν την περίοδο από την ΕΕ και τους υπόλοιπους θεσμούς, και περιλαμβάνει την επιδείνωση ακόμα και όσων προϋποθέσεων είχαν απομείνει στην προστασία της λαϊκής κατοικίας. Και προφανώς η ουσιαστική συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων στην κυβερνητική τροπολογία, που αφήνει εκτεθειμένα στις τράπεζες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, αφού έτσι φτιάχνεται το «υγιές τραπεζικό σύστημα», δηλαδή αυτό που προσδοκά το κεφάλαιο ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Να γίνει δηλαδή κριτήριο το ότι όλοι μαζί συμφωνούν στον προγραμματισμό 130.000 πλειστηριασμών την τριετία 2019 - 2021, ανάμεσά τους για χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών.

Κριτήριο για το λαό είναι επίσης οι προτάσεις του ΚΚΕ που απορρίπτονται ασυζητητί, όπως η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το Κόμμα για την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την υπερχρέωση, προτάσεις που αποκαλύπτουν τις δύο πολιτικές κατευθύνσεις που συγκρούονται σήμερα. Η μία είναι αυτή στην οποία συμφωνούν η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου και η οποία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, και η άλλη του ΚΚΕ, η διεκδίκηση να σταματήσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη των τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

...και η αντιλαϊκή σύμπλευση των άλλων κομμάτων

Κι αν στα παραπάνω εκφράζεται σιωπηρά η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πασπαλισμένη με λίγους καβγάδες για τα τηλεπαράθυρα, εκεί που αποκαλύπτεται με όλο της το μεγαλείο η σύμπλευσή τους είναι στην εξωτερική πολιτική, στους ρόλους ΝΑΤΟικής «επιμελητείας» που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστική η διακομματική ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ, της συνεργασίας δηλαδή με εκείνους που βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή, μιας συνόδου που έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στη βαθιά εμπλοκή της χώρας μας σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι. Οι νέες οξυμένες προκλήσεις από την τουρκική κυβέρνηση σε Αιγαίο και Κυπριακό δεν άργησαν να έρθουν, καταρρίπτοντας για μια ακόμα φορά τους «πανηγυρικούς» των άλλων κομμάτων για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» που απολαμβάνει ο λαός με τις διευθετήσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση, τις τροχιοδεικτικές βολές για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου κ.ο.κ.

Κριτήριο στις ευρωεκλογές πρέπει να γίνει ο νέος δολοφονικός μηχανισμός ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που στήνει η ΕΕ και ο οποίος υποκριτικά ονομάζεται «Μηχανισμός για την Ειρήνη» και προβλέπει την άμεση χρηματοδότηση των στρατιωτικών αποστολών της όπου Γης. Ενας μηχανισμός που έρχεται να προστεθεί στη στρατηγική πολεμικής προπαρασκευής που αναπτύσσει η ΕΕ, με τη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά «εξάμηνα», το «ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας». Τόσο αυτές οι πρωτοβουλίες όσο και οι δεκάδες στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες ανά τον κόσμο, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους προπαγανδιστές της ευρωενωσιακής «σταθερότητας και ασφάλειας».

Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, ο λαός θα έχει την ευκαιρία στις ευρωεκλογές να πει το πιο δυνατό «Οχι» στην ΕΕ του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ένα δυνατό «Ναι» στο ΚΚΕ, το μόνο μήνυμα που έχει ευρύτερη ευρωπαϊκή σημασία.

Να στείλει στο καλάθι των αχρήστων τις κούφιες διακηρύξεις περί συγκρότησης «προοδευτικών μετώπων» από τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνους που επί τέσσερα χρόνια ξέπλεναν την ακροδεξιά συνεργαζόμενοι μαζί της. Που από τη μία κηρύττουν «ανένδοτους» ενάντια στο φασισμό και από την άλλη φιγουράρουν σε παρελάσεις, στρατιωτικές ασκήσεις και τελετές μαζί με υπόδικους ναζιστές, στέλνοντας την ίδια στιγμή τα ΜΑΤ να ανοίγουν τα κεφάλια διαδηλωτών σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για το λαό και τη νεολαία να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ περισσότερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα είναι το πώς θα μεγαλώσουν τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, που την επόμενη μέρα θα συνεχιστεί, όποιος διαχειριστής κι αν επιλεγεί. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα κατατεθεί την επόμενη μέρα στη μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, αποφασισμένη και μαχητική να συγκρουστεί σε οποιοδήποτε μετερίζι με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα.

Ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, την Τετάρτη 3 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Aula» της Φιλοσοφικής Σχολής, στου Ζωγράφου.

Eκδήλωση της ΚΕ για τις ευρωεκλογές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή με θέμα «Ευρωεκλογές 2019. Δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ. Για την αποδέσμευση, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Μάη.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 1η Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6).

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2.
Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή Αθηνών, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της αντιδραστικής πολιτικής στη Δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου στη Νομική Σχολή Αθηνών (1ος όροφος, παλιό κτίριο - είσοδος από Σόλωνος).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Λιβαδειά και Χαλκίδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απρίλη, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του είναι το ακόλουθο:

Το Σάββατο 6 Απρίλη στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, που διοργανώνει η ΤΟ Λιβαδειάς, στο Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς (Κρύα).

Την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Εύβοιας, στο αμφιθέατρο Περιφέρειας (Χαϊνά 93), στη Χαλκίδα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ