Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα στο πλευρό των πληγέντων

Η Ελένη Χόνδρου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη διανομή βοήθειας από ταξικά σωματεία στους πληγέντες
Η Ελένη Χόνδρου μιλά στον «Ριζοσπάστη» για τη διανομή βοήθειας από ταξικά σωματεία στους πληγέντες
Τα ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοέμβρη στη Δυτική Αττική. Ολο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα, έδειξαν έμπρακτα την ταξική τους αλληλεγγύη που κορυφώθηκε αυτές τις γιορτινές μέρες.

Ετσι, την περασμένη Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, για πολλοστή φορά, εκπρόσωποι ταξικών σωματείων πήγαν στη Μάνδρα για να δώσουν είδη πρώτης ανάγκης που αγόρασαν από το υστέρημά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τρόφιμα, φρούτα, αλλά και υλικός εξοπλισμός όπως ρούχα, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής. Η συγκεκριμένη βοήθεια είχε προέλθει από την επαρχία και συγκεκριμένα ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών των ταξικών σωματείων Καβάλας και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Την ίδια μέρα, βοήθεια έφτασε και από τους δήμους Καισαριανής και Πάτρας.

Η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας, που βρέθηκε στην περιοχή, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τη νέα πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων και φορέων του Θριασίου.

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων για τη διανομή βοήθειας εν μέσω των γιορτινών ημερών αποτελεί μια συνέχεια της δουλειάς που κάνουμε από τη μέρα της πλημμύρας και μετά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες της Μάνδρας. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει καν προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές, αφού είναι και μεγάλο το κόστος και οι άνθρωποι που επλήγησαν αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Τα χρήματα που δίνονται από το κράτος είναι με το σταγονόμετρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται διάφορες προφάσεις ώστε να μη δοθούν. Κάτι που επιδεινώνει περισσότερο τα προβλήματα του κόσμου της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ήρθε πάνω στα μνήματα των νεκρών της περιοχής από την πλημμύρα, για να εξαγγείλει τα περίφημα σχέδια ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής. Μια κίνηση που για μας είναι εμπαιγμός πάνω στην αγωνία του λαού».

Από τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Μάνδρας από ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου, την περασμένη Πέμπτη
Από τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Μάνδρας από ταξικά σωματεία και φορείς του Θριασίου, την περασμένη Πέμπτη
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επίσης έτυχε θερμής υποδοχής και αρκετοί απ' όσους παραβρέθηκαν στην τελευταία διανομή βοήθειας, ευχαρίστησαν τα μέλη των σωματείων και έκαναν ειδική αναφορά στη συνολική παρουσία που είχαν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής.

Σημειώνεται πως πριν από αυτό είχαν υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από ταξικά σωματεία. Είναι χαρακτηριστικό πως 48 ώρες μετά τη φονική πλημμύρα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και εργαζόμενοι από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Φιλαδέλφειας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Νίκαιας - Ρέντη, Ιλίου και Αμαρουσίου βρέθηκαν στην περιοχή της Μάνδρας, με εργαλεία, φτυάρια και μηχανήματα, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και μαγαζιά. Επίσης, τις κρίσιμες και δύσκολες πρώτες μέρες, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που ζούσαν δύσκολες ώρες.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πόρισμα - «ξέπλυμα» των ευθυνών κυβέρνησης και Περιφέρειας

Δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρώτο πόρισμα για τις πλημμύρες του Νοέμβρη στη Δυτική Αττική

Η επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων για τις καταστροφές συνεχίζεται...

Eurokinissi

Η επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων για τις καταστροφές συνεχίζεται...
Ενάμιση μήνα μετά τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, με τους 23 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, οι κάτοικοι εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους. Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων, των Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων, για το ότι δεν υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, αποκαλύφθηκαν με τρόπο τραγικό, παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί επιχείρησαν να συσκοτίσουν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες για την καταστροφή. Φαίνεται όμως ότι αυτή η προσπάθεια να συγκαλύψουν το μέγεθος του εγκλήματος και την ουσία δεν έχει σταματήσει.

Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκε ένα πρώτο πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για τις αιτίες της καταστροφής, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδίδει το σύνολο των ευθυνών στο Δασαρχείο Αιγάλεω αλλά και στη ...γραφειοκρατία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι μια υπηρεσία που υπάγεται στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών και οι προϊστάμενοί του προτείνονται από στελέχη της κυβέρνησης και διορίζονται με Υπουργική Απόφαση. Ετσι, είναι πολύ λογικό, όσα από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να προβάλουν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής ως αιτίες της καταστροφής, να τα περιγράφει τώρα, με μεγαλύτερη ανάλυση, το πόρισμα των υφισταμένων τους ελεγκτών.


Copyright 2017 The Associated

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα αιχμηρά για το Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Στο πόρισμα καταλογίζονται στις δασικές υπηρεσίες «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψη των επιθεωρητών, ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου, όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη (...) Ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η δημοπράτηση του μελετηθέντος έργου είναι αποκλειστικά γραφειοκρατικός».

Στη συνέχεια παρατίθεται ένα ιστορικό για την υπόθεση, που καταγράφει τις αυθαιρεσίες που είχαν γίνει στην περιοχή (π.χ. αυθαίρετο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας και αυθαίρετα κτίσματα, όπως γήπεδα, αλλά και μία περίπτωση αυθαίρετου κτίσματος επιχείρησης, όταν είναι γνωστό ότι στην περιοχή μεγάλες μονάδες επιχειρηματιών έχουν κατασκευαστεί με άδειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, από την εκάστοτε κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις περιφέρειες, διαχρονικά. Στη συνέχεια καταλήγει στο συμπέρασμα που προαναφέραμε, «φωτογραφίζοντας» ως κύριο υπεύθυνο για το ότι δεν έγινε ένα αντιπλημμυρικό έργο το Δασαρχείο.

Εκστρατεία απόκρυψης των πραγματικών αιτιών

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή των πλημμυρών, κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα, αστικά Μέσα Ενημέρωσης ξεκίνησαν μια άθλια εκστρατεία απόκρυψης των πραγματικών αιτιών της καταστροφής. Μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν για αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων και φρόντιζαν να «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνους τους ανθρώπους που έφτιαξαν αυθαίρετα σπίτια για να βάλουν μέσα την οικογένειά τους. Αυτή η λογική είναι ένα εύπεπτο για το λαό άλλοθι, για να κουκουλώσει την υπόθεση.

Και είναι όλοι αυτοί που από κοινού:

-- Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων, φυσικά χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-- Επέτρεψαν, νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ' αυτά, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους από οδικά έργα.

-- Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη.

-- Αντί για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου, βασικού παράγοντα για την αποτροπή ή την άμβλυνση πλημμυρικών φαινομένων, υιοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία. Εξαιρούν από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές. Δάση δίνονται στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

-- Αντί για την προστασία των ελεύθερων χώρων, προχώρησαν στην τσιμεντοποίησή τους, αλλά και σχεδιάζουν κτίσιμο σ' αυτούς ολόκληρων πόλεων, όπως το Ελληνικό.

Το όποιο πόρισμα βγήκε τώρα ή θα βγει στο μέλλον δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό ένοχο. Κι επειδή βροχές, πλημμύρες και σεισμοί θα έρθουν και θα ξανάρθουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Αγώνας που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Κ. Πασ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΝΔΡΑΣ
Ζουν με το φόβο μιας νέας καταστροφής...

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή ενάμιση μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Τα σημάδια της καταστροφής είναι ακόμα εμφανή στην περιοχή της Μάνδρας
Τα σημάδια της καταστροφής είναι ακόμα εμφανή στην περιοχή της Μάνδρας
Λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, στη Μάνδρα, ο χρόνος έχει σταματήσει στο πρωινό της 15ης του Νοέμβρη. Τη στιγμή που τα ορμητικά νερά παρέσυραν στο θάνατο 23 ανθρώπους και βύθισαν στην καταστροφή τους κόπους μιας ζωής εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Εφτά βδομάδες μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική. Οι κάτοικοι παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται, σε μια πόλη που εάν περάσει κάποιος από εκεί βράδυ ή πολύ πρωί φαντάζει έρημη. Βίωσαν τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Είδαν με τα μάτια τους και άκουσαν με τα αυτιά τους τον εμπαιγμό από όλους εκείνους που έφτασαν στο σημείο να τους κατηγορήσουν ότι φταίνε οι ίδιοι που έχτισαν εκεί τα φτωχόσπιτά τους. Και αυτός ο εμπαιγμός συνεχίζεται, αφού τα λόγια περί αποκατάστασης παραμένουν λόγια, ενώ το πόρισμα για τις αιτίες της τραγωδίας που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα) αποδίδει τις ευθύνες στο Δασαρχείο Αιγάλεω και τη ...γραφειοκρατία.

Ο «Ριζοσπάστης», τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκε στην περιοχή της Μάνδρας. Δρόμοι που ακόμα βρίσκονται βουτηγμένοι στην ξεραμένη πλέον λάσπη. Αδεια μαγαζιά, καθαρισμένα μεν, αλλά με έντονα τα σημάδια της καταστροφής. Προσπάθειες για επισκευή των ζημιών που σε αρκετές περιπτώσεις είτε βρίσκονται ακόμα στην αρχή είτε προχωρούν με αργά βήματα. Η μη αποκατάσταση του φωτισμού κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα βράδια στην πόλη. Συνομιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής για το πώς έχει η κατάσταση σήμερα, τους φόβους και τις αγωνίες τους για το αύριο. Αλλά και για τα όσα μεγαλόπνοα «σχέδια» ακούνε από την κυβέρνηση ότι θα τους σώσουν... Ο φόβος κυριαρχεί. Οχι τόσο για όσα έγιναν αλλά γιατί παρά τα όποια μικρά βελτιωτικά έργα έχουν γίνει, δεν βλέπουν να υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό, όπως η έναρξη σοβαρών αντιπλημμυρικών για τον έλεγχο της ροής των δύο ρεμάτων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης.

Κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής για την προστασία της περιοχής δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα, λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Μανίσαλης, κάτοικος της Μάνδρας
Κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής για την προστασία της περιοχής δεν έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα, λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Μανίσαλης, κάτοικος της Μάνδρας
Μια εικόνα που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για άμεση έναρξη ουσιαστικών έργων όσο και με τις μετέπειτα κυβερνητικές φιέστες, προκειμένου να...διαφημίσει μεγαλόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής. Σχέδια που φυσικά στόχο δεν έχουν την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ούτε τη δημιουργία έργων υποδομής προς όφελός τους, αλλά παρεμβάσεις με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει αρχίσει»

Ο Χρήστος Μανίσαλης, κάτοικος της περιοχής, εστιάζει και αυτός στο γεγονός ότι παρά τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες και τα μεγαλόπνοα σχέδια, δεν έχουν ξεκινήσει καν τα ουσιαστικά έργα υποδομής.

«Ο,τι και να πούμε η κατάσταση παραμένει δραματική. Σε τέτοιο βαθμό που αν περάσει ένας κάτοικος από άλλη πόλη βράδυ ή πολύ πρωινές ώρες θα νομίσει ότι είναι μια έρημη πόλη. Επικρατεί σκοτάδι, ενώ πολύς κόσμος έχει φύγει από την περιοχή και έχει νοικιάσει και μένει σε άλλους δήμους ή φιλοξενείται σε συγγενικά του πρόσωπα. Από την άλλη, σε σχέση με τις πρώτες μέρες της καταστροφής, μπορεί να έχουν γίνει κάποια πράγματα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα βήμα όσον αφορά τα ουσιαστικά έργα. Μάλιστα, από το γεγονός ότι για να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους έργα θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια καταλαβαίνει κάποιος πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση έναρξή τους».

Ως αποτέλεσμα της μη έναρξης ουσιαστικών έργων για την προστασία της περιοχής έρχεται ο φόβος των κατοίκων για επανάληψη τέτοιων φαινομένων ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση του χειμώνα. Στις συζητήσεις με τους κατοίκους της Μάνδρας, δεν υπήρχε ούτε ένας που να μην αναφερθεί σε αυτό. Οι όποιες εξαγγελίες και σχέδια δεν τους πείθουν. Αλλωστε - όπως λένε οι ίδιοι - ούτε η πρώτη φορά ήταν που πλημμύρισε η περιοχή, ούτε η πρώτη που ακούνε για σημαντικά έργα υποδομής από κάποια κυβέρνηση.

«Ακόμα και στον τρίτο όροφο να κοιμηθείς, ο φόβος πάντα υπάρχει», λέει ο Γιώργος, που το σπίτι του βρέθηκε σε μια περιοχή της Μάνδρας που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές. Οπως είπε «στην περιοχή που μένω εγώ, δεν υπάρχει τίποτα όρθιο. Είναι σαν να χτίζεις ένα σπίτι από την αρχή. Δεν έχει τίποτα μέσα. Σίγουρα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει όπως το γεγονός ότι καθάρισαν κάπως οι δρόμοι, ωστόσο χρειάζεται ακόμη δουλειά. Κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα και όλοι ζούμε υπό το φόβο μιας νέας καταστροφής».

Στο ίδιο πνεύμα και οι αναφορές του Θανάση Λάσκου, που το σπίτι του, αν και κοντά στην πλατεία της Μάνδρας, βρέθηκε στο έλεος του πρώτου χειμάρρου αφού βρίσκεται στο ύψος του δρόμου και τίποτα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα ορμητικά νερά. «Εγώ είμαι από αυτούς που έπαθα μεγάλη και ολοκληρωτική ζημιά, αφού το σπίτι μου βρέθηκε στο επίκεντρο του χειμάρρου που παρέσυρε τα πάντα. Αν και κατάφερα να συμμαζέψω μέχρι τώρα τα πράγματα, ακόμα υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. Στο πίσω μέρος υπάρχει ακόμα ξεραμένη λάσπη που πρέπει να καθαρίσω και αυτή φεύγει δύσκολα. Πλέον υπάρχει και η σωματική και ψυχολογική κούραση που δυσκολεύει την προσπάθεια καθώς και ο φόβος με την πρώτη βροχή. Ακούω για διάφορα μέτρα αλλά εδώ και 20 χρόνια τα ίδια λέγονται κάθε φορά».

Ο Κώστας Ρούτης είναι φαρμακοποιός. Το μαγαζί του υπέστη σημαντικές ζημιές. Στέκεται σε ένα ζήτημα που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Στο ζήτημα του φωτισμού της πόλης. «Εγώ αφήνω το βράδυ τα φώτα και τις πινακίδες του φαρμακείου ανοικτά, προκειμένου να φωτίζεται ο δρόμος, αφού μέχρι τώρα δεν έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός. Το βράδυ ερημώνουν τα πάντα. Θα μπορούσε να γίνει κάτι άμεσα προκειμένου να λυθεί κάπως το πρόβλημα».


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org