Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Παιχνίδια» στις πλάτες των απολυμένων

Μια σοβαρή πλευρά των «παιχνιδιών» που παίζει η εργοδοσία στις πλάτες των απολυμένων, με ευθύνη της κυβέρνησης, αναδεικνύει η περίπτωση των πτωχευμένων εταιρειών «Φίλκεραμ - Τζόνσον» και ΒΙΟΜΕ.

Η «Φίλκεραμ» πτώχευσε το Σεπτέμβρη του 2011 αφήνοντας απλήρωτους τους 222 εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και πιστωτές. Με την ανακοίνωση της πτώχευσης της «Φίλκεραμ», οι μέτοχοι πτώχευσαν ταυτόχρονα τη ΒΙΟΜΕ ΑΕ και την «Ιππόκαμπος ΑΕ», που ήταν της ίδιας ιδιοκτησίας και λειτουργούσαν εντός των εγκαταστάσεων της μητρικής «Φίλκεραμ».

Από τις τρεις εταιρείες, μόνο η πτώχευση της «Ιππόκαμπος» έχει εκτελεστεί. Η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ δεν προχώρησε, καθώς ορισμένοι από τους 75 εργαζόμενους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτοδιαχείριση του εργοστασίου και μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ εμπορεύονται σαπούνια και καθαριστικά. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα, ακόμη δεν έχουν απολυθεί (από το 2011), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο ανεργίας, ή να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε άλλα προγράμματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στους 222 απολυμένους εργαζόμενους της «Φίλκεραμ» οφείλονται μισθοί από το Μάρτη του 2011 και οι αποζημιώσεις των απολύσεων που τους δόθηκαν από τον «σύνδικο πτώχευσης» το Γενάρη του 2012. Συνολικά, η πρώην εργοδότρια εταιρεία χρωστάει σ' αυτούς 11 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 3,5 εκατ. στο ΙΚΑ. Μέχρι τώρα, στα τέσσερα χρόνια των εκποιήσεων, έχει πουληθεί το 70% των κινητών περιουσιακών στοιχείων της «Φίλκεραμ», χωρίς ωστόσο οι απολυμένοι της να πάρουν έστω και 1 ευρώ.

Για να πάρουν τα λεφτά τους, ή έστω μέρος από αυτά, οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκποίηση του οικοπέδου - φιλέτου της εταιρείας, έκτασης 140 στρεμμάτων.

Ο πλειστηριασμός όμως αυτού του οικοπέδου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους πρώην συναδέλφους τους στην («αυτοδιαχειριζόμενη» πλέον) ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι διεκδικούν το διαχωρισμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ από την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ», ώστε το μεν οικόπεδο της ΒΙΟΜΕ να παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό τους, για να συνεχίσουν την «αυτοδιαχείριση», η δε κινητή και ακίνητη περιουσία της «Φίλκεραμ» να εκποιηθεί, για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοί της.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι της «Φίλκεραμ» ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία της ΒΙΟΜΕ και ότι για τα 140 στρέμματα να γίνει πλειστηριασμός «πακέτο». Μέχρι τώρα, έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες πλειστηριασμού, χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο, ευελπιστούν ότι στις 27 Γενάρη, που έχει οριστεί ο επόμενος πλειστηριασμός, θα βρεθεί αγοραστής που θα δώσει ικανοποιητικό τίμημα, ώστε να πάρουν κι αυτοί μέρος όσων τους οφείλει ο πρώην εργοδότης.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στο να παραμένουν όμηροι της εργοδοσίας και του κράτους οι απολυμένοι της «Φίλκεραμ», ενώ και οι «συνεταιριστές» της ΒΙΟΜΕ δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει σαν «υπόδειγμα» στην οργάνωση της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» και σαν «πρότυπο» της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση παρενέβη για να αναβληθεί ο πλειστηριασμός του οικοπέδου της «Φίλκεραμ», εντάσσοντας στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» - που τελικά αποσύρθηκε - διάταξη για εξάμηνη παύση των πλειστηριασμών του συγκεκριμένου ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό συντηρεί αυταπάτες στους «συνεταιριστές» ότι το εγχείρημά τους μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα σε συνθήκες καπιταλιστικού ανταγωνισμού και κυριαρχίας των μονοπωλίων, ενώ διατηρεί στον «αέρα» και τους απολυμένους της «Φίλκεραμ». Και, βέβαια, οι μεν στρέφονται ενάντια στους δε, ενώ τα συμφέροντά τους αντικειμενικά είναι κοινά απέναντι στον εργοδότη που τους απέλυσε και στο κράτος που του κάνει πλάτες.

Τελικά, ο μόνος κερδισμένος είναι η πρώην εργοδότρια εταιρεία, η οποία, αφότου κήρυξε πτώχευση, απαλλάχθηκε με τη στήριξη του κράτους από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους απολυμένους, είτε επέλεξαν το δρόμο του συνεταιρισμού, είτε κρέμονται από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων για να πάρουν έστω και λίγα απ' όσα τους χρωστάει ο πρώην εργοδότης...


Α. Π.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για τους ανέργους

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου σε παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου σε παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Καλεί τους μεταλλεργάτες να συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στο υπουργείο, διεκδικώντας τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους.

Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί μια σειρά αιτήματα για την ανακούφιση των ανέργων, όπως: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους μεταλλεργάτες. Απαγόρευση διακοπών ρεύματος σε οικογένειες με ανέργους. Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όλους 50%. Διαγραφή τόκων και πάγωμα όλων των μορφών δανείων στους ανέργους. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

Σχετικά με την κινητοποίηση και τους στόχους της, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημειώνει μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» τα εξής: «Χιλιάδες μεταλλεργάτες σε μια σειρά χώρους δουλειάς είναι απλήρωτοι για μήνες, αρκετοί από αυτούς δεν πληρώθηκαν το Δεκέμβρη ούτε το μισθό τους, ούτε και το Δώρο Χριστουγέννων. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που τα μεροκάματά τους όλη τη χρονιά μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Για όλους αυτούς και τις οικογένειές τους δεν υπάρχουν γιορτές. Το σπίτι τους παραμένει και αυτές τις μέρες το ίδιο παγωμένο, στο τραπέζι τους με το ζόρι υπάρχουν ακόμα και τα βασικά.

Το Συνδικάτο πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτήν την κινητοποίηση, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους ανέργους, αλλά και μια σειρά αιτήματα που αφορούν συνολικά την ανακούφιση των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποτελεί συνέχεια των αγώνων που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Δίνουμε συνέχεια στις διεκδικήσεις μας και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες κινητοποιήσεις, καθώς με τη νέα χρονιά οι μεταλλεργάτες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, θα βρεθούν μπροστά στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Με 17 απολύσεις «αποχαιρετά» τη χρονιά η ΛΑΡΚΟ

Αμεση αντίδραση από το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου της Φθιώτιδας, που καλεί αύριο σε Γενική Συνέλευση

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή και του κλαδικού Συνδικάτου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή και του κλαδικού Συνδικάτου
Πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» 17 απολύσεων μοίρασε χτες η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ σε εργατοτεχνίτες που δουλεύουν στην επιχείρηση μέσω εργολάβων, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας. Μέχρι χτες, κανένας εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει την απόλυσή του. Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του εργοστασίου.

Παράλληλα, το επιχειρησιακό σωματείο προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα, η μορφή των οποίων αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

Το Συνδικάτο, σε ανοιχτή επιστολή του προς τη Διοίκηση της επιχείρησης, επισημαίνει πως οι απολύσεις έγιναν «πέντε μέρες μετά τη συνάντηση στην οποία δεν μας αναφέρατε τίποτα, παρόλο που σας ρωτήσαμε, 10 μέρες μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΛΑΡΚΟ σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ ότι "δεν πρόκειται να πειράξετε εργατοτεχνίτες", 15 μέρες μετά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς τα Σωματεία πως "η λέξη απόλυση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό σας", 20 μέρες μετά τις δεσμεύσεις για "εξασφάλιση των εργαζομένων" από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λίγους μήνες μετά την προεκλογική παρέλαση κυβερνητικών βουλευτών στη ΛΑΡΚΟ, που φυσικά τάζανε λαγούς με πετραχήλια».

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους εργολάβους βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης του κλαδικού Συνδικάτου. Ετσι και στην πρόσφατη συνάντηση με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποί του έθεσαν για μια ακόμα φορά το αίτημα για κατάργηση του «δουλεμπορικού» καθεστώτος των εργολαβιών και απορρόφηση όλων των εργαζομένων (συντήρηση, φύλακες, λιμάνι, καθαρίστριες, καθαρισμοί, σταθεροί και έκτακτοι) από τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Επίσης, ζήτησαν την παρέμβαση της εταιρείας για τα απαράδεκτα ποσά που δίνονται από τους εργολάβους ως μισθοί, δώρα και επιδόματα, αλλά και για να ελεγχθεί κατά πόσο πληρώνουν τις προβλεπόμενες εισφορές στα επικουρικά ταμεία του κλάδου.

Ετήσια συνέλευση του ΕΚ Λάρισας

Την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 8.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με θέματα: Απολογισμός δράσης της Διοίκησης του ΕΚΛ για το 2015 και προγραμματισμός δράσης για το 2016. Οικονομικός Απολογισμός 2015 και Προϋπολογισμός 2016. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2015. Συζήτηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Τελευταίες «πινελιές» στο Ασφαλιστικό

«Σιγή ασυρμάτου» για τα μαγειρέματα στο Ασφαλιστικό τηρεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση και ενώ χτες, για άλλη μια φορά, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), στο οποίο συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αν και η επίσημη ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ήταν φειδωλή, εντούτοις το αρμόδιο υπουργείο προχωρά με εντεινόμενους ρυθμούς στο τελικό σχέδιο, το οποίο θα αποσταλεί στο «κουαρτέτο» τις πρώτες μέρες του έτους. Στόχος είναι να διαπραγματευτούν μεταξύ τους το Ασφαλιστικό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη και το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 του μήνα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ, «κεντρικός στόχος του για την επόμενη περίοδο είναι να τεθούν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα». Αυτά προβάλλονται, τη στιγμή που λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, δήλωνε πως οι νέες μειώσεις στις επικουρικές θα είναι της τάξης του 15% και 20%. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο σχέδιο ανατροπών στο Ασφαλιστικό, όπως άλλωστε έχει με σαφήνεια περιγραφεί στο 3ο μνημόνιο, που, εκτός από τα άμεσα επώδυνα μέτρα σε βάρος των σημερινών συνταξιούχων και ασφαλισμένων, θα θέσει τις βάσεις για διαρκείς επώδυνες ανατροπές σε βάθος χρόνου, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Γιορτές και εκδηλώσεις αλληλεγγύης
Από γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσε πρόσφατα η Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης
Από γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσε πρόσφατα η Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης
  • Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο «Ζούρα», η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος της ΟΓΕ) οργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των απεργών, σήμερα Τετάρτη, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., στην καφετέρια «Τέχνης Δρώμενα» (οδός Ιφιγένειας).
  • Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θανάσης Απάρτης» (Ηρακλέους 144 και Αγνώστου Στρατιώτου) η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, μαζί με το Λαϊκό Φροντιστήριο και την Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «12 ημέρες από τη ζωή του Αη Βασίλη» από την συγγραφέα Εύη Κοντόρα, γιορτινές κατασκευές, μουσικοκινητικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της τοπικής ένωσης ΕΒΕ (Μαβίλη και Ματσούκα).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού καλεί μικρούς και μεγάλους στην παιδική γιορτή που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Ν. Πλαστήρα και Κλεισούρας).
  • Γιορτινή εκδήλωση για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών με παιγνίδια, τραγούδια και χορό, κατασκευές και δώρα, διοργανώνει η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στον ημιώροφο του «Μπλιούρειου».
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες για απεργία το Γενάρη

Στόχος είναι να πάρουν συντονισμένη απάντηση τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ

Απεργιακή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό ετοιμάζουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργία και να δουλέψουν για τη μαζικότητα και την επιτυχία της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, απεργία μέσα στο Γενάρη έχουν αποφασίσει οι εξής:

Τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαυρίου, Παλλεσβιακό, Λάρισας, Αγρινίου, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, Εργαζομένων ΕΒΓΑ, Προσωπικού Πρακτορείων - Εφημερίδων Αθηνών, Εργαζομένων «ΣΟΦΤΕΞ», Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου Αττικής, Οικοδόμων Ν. Λάρισας, Οικοδόμων Καρδίτσας, Εργαζομένων «Fintexport ΑΕ», ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Ελευσίνας - Ασπρόπυργου - Μάνδρας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Α' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, ΣΕΤΗΠ, Εργαζομένων «Forthnet», Εργαζομένων «360 Connect», Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Μετροπόλιταν», «Χίλτον», «Μάριοτ», Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Νομού Λάρισας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λάρισας, Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής.

Κατά τόπους συσκέψεις

Για την προετοιμασία της απεργίας, η Διοίκηση του ΕΚ Λάρισας καλεί όλα τα ΔΣ των σωματείων και τις Λαϊκές Επιτροπές σε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του, σήμερα Τετάρτη. Αντίστοιχα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε ευρεία σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Δανουκάρα 7) και το ΕΚ Αρτας τη Δευτέρα 4/1, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Ακόμα, με σύνθημα «το Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου», η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., συνέντευξη Τύπου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μέλη των σωματείων της δύναμης του ΠΑΜΕ και συνταξιούχοι θα δώσουν τις δικές τους αγωνιστικές ευχές για το νέο έτος.

Τέλος, η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία και εργαζόμενους του νομού να πάρουν μέρος στις συσκέψεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα 4/1, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Μεσολόγγι, την Τρίτη 5/1, στις 6 μ.μ., στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και στη Ναύπακτο, την Παρασκευή 8/1, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο της δουλειάς για την προετοιμασία νέας πανεργατικής απεργίας το Γενάρη με αιχμή το Ασφαλιστικό, συνδικάτα της Αττικής, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και την μπάντα του, θα πουν τα αγωνιστικά κάλαντα του ΠΑΜΕ και θα μοιράσουν υλικό στην Ερμού, αύριο Πέμπτη, στις 12 μ. Τα κάλαντα του ΠΑΜΕ έχουν ως εξής:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά / χρόνια πολλά αγωνιστικά / Μ' αγώνες ξεκινάμε / στο κεφάλαιο απαντάμε.

Αλλαξε πάνω ο Μανωλιός / Μνημόνιο ψήφισε κι αυτός / Τα κέρδη προσκυνάνε / και τον κόσμο τυραννάνε.

Συναίνεση ζητούν ξανά / Να μην τη δώσει η εργατιά / Μ' αντίσταση και πάλη / Να μη σκύψεις το κεφάλι.

Τώρα που φτάσαμε ως εδώ / Φέρνουν το Ασφαλιστικό / Το δίνουν στα κοράκια / Και εμάς και εμάς στα θυμαράκια.

Τη σύνταξη χτυπούν ξανά / Δουλειά μέχρι τα γηρατειά / Τσακίζουν την Υγεία / Διαλύουν τα Ταμεία.

Χαράτσια στέλνουν συνεχώς / Και ο φτωχός, φτωχότερος / Τ' αφεντικά γελάνε / Για τα κέρδη τους μιλάνε.

Γι' αυτό εργάτη πάρε μπρος / Να σπάσει ο συμβιβασμός / Αγώνες κι απεργία / Πριν μας κάνουν την κηδεία.

Με λαϊκό ξεσηκωμό / αγώνα πανεργατικό / στους δρόμους να μας βρούνε / όλοι μας, όλοι μας να οργανωθούμε!».

Παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας του ΠΑΜΕ με το δραματοποιημένο παραμύθι «Η Λεύκα και το Αλογο» για παιδιά και το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι Γειτονιές του κόσμου». Το παιδικό έργο θα πλαισιώσει τις παιδικές γιορτές που έχουν ετοιμάσει στις 3 Γενάρη η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, στις 9 Γενάρη το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων και στις 10 Γενάρη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Παράσταση με τις «Γειτονιές του κόσμου» θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη στο Δήμο Χαϊδαρίου. Στη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ, στη χορωδία και στην ορχήστρα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι και νέες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, νοικοκυρές που αγαπούν τον πολιτισμό και θέλουν να πλαισιώσουν τις ομάδες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αυξήθηκε η συμμετοχή στις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι εκλογές στο Σωματείο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Νομού Πρέβεζας. Στις εκλογές καταγράφηκε αυξημένη συμμετοχή, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την ανεργία που τσακίζει τους εργαζόμενους του κλάδου. Η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ήταν η μόνη παράταξη που συμμετείχε με ψηφοδέλτιο. Συνολικά, στις εκλογές ψήφισαν 193 οικοδόμοι, από 154 στις προηγούμενες εκλογές. Για την αντιπροσώπευση στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, η «Ταξική Ενότητα» εκλέγει 8 αντιπροσώπους (από 6) καθώς και 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 2). Σε δελτίο Τύπου η παράταξη αναφέρει: «Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους, Ελληνες και μετανάστες, που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες και τους καλούμε, όπως και όλους τους συναδέλφους μας, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο. Να πάρουν μαζικά μέρος στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του για δουλειά για όλους με δικαιώματα, μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους, ενάντια στα σχέδια κατάργησης των ΒΑΕ και της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στα μπλόκα

Κατά τόπους συσκέψεις για την οργάνωση συντονισμένων κινητοποιήσεων οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες

Από τη συμμετοχή των αγροτών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη (φωτ. από Πρέβεζα)
Από τη συμμετοχή των αγροτών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη (φωτ. από Πρέβεζα)
Τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών ετοιμάζονται να βγάλουν στις 7 Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, προετοιμάζοντας τις συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις που αποφάσισε για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στις 6 Δεκέμβρη, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στους ρυθμούς της προετοιμασίας των μπλόκων, κλιμακώνεται η δραστηριότητα Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που παλεύουν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, διοργανώνεται κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας, προκειμένου να συζητηθούν και να καταληχθούν κοινές δράσεις, στην προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς στο επίπεδο του νομού.

Σύσκεψη - συγκέντρωση για την οργάνωση του συντονισμένου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς οργανώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 11/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα. Καλεί όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετέχουν μαζικά, όπως και τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των αγροτών, τονίζοντας ότι «ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς έχει στόχο την επιβίωσή μας και είναι υπόθεση όλων μας».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας καταγγέλλει τη φιέστα που οργάνωσαν οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «Παμφθιωτικού Συντονιστικού» των αγροτών, «για να ζητιανέψουν την "κατανόηση" από φορείς της Περιφέρειας και βουλευτές που τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει και δεν έχουν καταργήσει τους νόμους που μας επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων και μας εξαθλιώνουν. Στόχος της φιέστας να μας δημιουργήσουν απογοήτευση, ψεύτικες ελπίδες και στάση αναμονής.

Συνδιοργανωτής της φιέστας ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που υλοποιεί τις καταστροφικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ και δε διεκδικεί ούτε ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε βασικά έργα υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά...) που θα έλυναν χρόνια προβλήματά μας.

Ολοι μαζί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η ΕΕ, που συνδιαμόρφωσε τα μνημόνια, καρατόμησε τις ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ, που πέταξε χιλιάδες μικροκτηνοτρόφους εκτός εξισωτικών αποζημιώσεων, που ζητάει να επιστρέψουμε τις αποζημιώσεις που κατακτήσαμε το 2009, που με τις επιλογές της έχουν πεταχτεί εκτός γεωργίας ένα εκατομμύριο από εμάς από την εποχή που ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ, είναι το "μάννα εξ ουρανού" για την αγροτιά με τα διάφορα προγράμματά της.

Για ποιους αγρότες "νοιάζονται" τελικά; Για εμάς τους μικρομεσαίους, που θέλουμε 99 ευρώ για να βάλουμε στην άκρη 100, ώστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Οχι. Γι' αυτό, το μόνο που ζήτησαν με αοριστίες, είναι μέτρα για να γίνουνε πιο ανταγωνιστικοί απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες και για την προστασία τους από τις εισαγωγές. Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είμαστε ούτε έμποροι ούτε εξαγωγείς».

Υπόδειγμα «ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2015 θα κλείσει με περίπου 26 εκατ. τουριστικές αφίξεις έναντι 25,4 εκατ. το 2014. Το διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 22,47 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία ότι για το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια κ.ά.), το 2015 ήταν μια καθ' όλα επιτυχημένη χρονιά. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Τουρισμός προβάλλεται σαν «υπόδειγμα» της ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση και για άλλους κλάδους, αλλά και σαν ένα από τα «βαριά χαρτιά» στην προσπάθεια να ανακάμψει συνολικά η οικονομία. Θα περίμενε όμως κανείς, σ' έναν κλάδο με τέτοιες επιδόσεις, κάπως καλύτερα να αμείβονται και να δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι, όμως, έτσι. Οπως έχουμε επανειλημμένως γράψει στο «Ριζοσπάστη», από το 1990 έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στα μεγάλα εποχικά ξενοδοχεία απασχολούνται «καραβιές» ολόκληρες με σπουδαστές των ΙΕΚ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάνουν θραύση, η απληρωσιά το ίδιο, οι μισθοί είναι αντίστοιχοι των συνθηκών δουλειάς, με τη βοήθεια και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Κάπως έτσι «βιώνουν» την ανάπτυξη του κλάδου οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό...

Δεν δίνουν Δώρο Χριστουγέννων σε μετανάστες

Την εργοδοσία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΒΟΚΤΑΣ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ, ΣΚΑΛΕΖΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν έχει δώσει επιλεκτικά το Δώρο Χριστουγέννων σε μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου, «στην επιχείρηση ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ είναι οκτώ μετανάστες συνάδελφοι που μέχρι τώρα μας έχουν καταγγείλει ότι δεν έχουν πάρει το Δώρο. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να είναι και άλλοι συνάδελφοι από αυτήν την επιχείρηση, αλλά και από τις υπόλοιπες (ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΣΚΑΛΕΖΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ) που είναι ιδίων συμφερόντων και ακολουθούν την ίδια ακριβώς τακτική. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να υπάρχουν οφειλές σε δεδουλευμένες αποδοχές από τους προηγούμενους μήνες, όπου και εκεί υπάρχουν διαφορές και διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, σε Ελληνες και μετανάστες. Η εργοδοσία, κάνοντας διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, με το «διαίρει και βασίλευε», θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα όλων μας. Την απάντησή της και σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να την πάρει μέσα από τη δράση μας».

Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ

Ο αγώνας των εργαζομένων στην ΕΒΓΑ για να τους καταβάλλεται κανονικά ο μισθός τους, έφερε αποτέλεσμα. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, μετά από διαδοχικές στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Νωρίτερα και κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, η εργοδοσία είχε ξοφλήσει το μισθό του Νοέμβρη και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα έχει καταβάλει και το μισθό του Δεκέμβρη.

Παράλληλα, στη διάρκεια της τριμερούς, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το «λοκ άουτ» που επέβαλε για «αντίποινα» στις στάσεις εργασίας των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι ...δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της. Θυμίζουμε ότι το «λοκ άουτ» επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21/12, ως απάντηση στην απόφαση του Σωματείου των εργαζομένων για δίωρες στάσεις εργασίας την ίδια μέρα και Γενική Συνέλευση, με αιχμή το αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org