Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια

Πολύμορφες εκδηλώσεις και συζητήσεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Τετάρτη, διοργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

- Οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα: «Η επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική λογοτεχνία», στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 313. Θα μιλήσουν οι Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ Φιλολογίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.

- Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ, με θέμα «Ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, απλησίαστη φοιτητική στέγη. Ποιος είναι ο ένοχος; Ποια η διέξοδος;», στις 5 μ.μ. στην αίθουσα Α22. Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Οργάνωση Βάσης Γεωλογικού της ΚΝΕ με θέμα «Αντισεισμική προστασία. Εμπόρευμα ή δικαίωμα;» στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Γ12. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κούτζης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών καλεί στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 11 (Νέο Kτίριο Νομικής), με θέμα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις και καπιταλισμός». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Περισσότεροι από 100 φοιτητικοί σύλλογοι συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ το ερχόμενο Σάββατο
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο
  • Ενα παιχνίδι Ιστορίας για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»
  • Αντιδράσεις μετά την κατάρρευση μέρους της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τον τραυματισμό μαθητών
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της διεκδίκησης
  • Πάνω από 100 οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη
  • Πρόεδροι συλλόγων εξηγούν τη σημασία της συμμετοχής στη Συνάντηση

Περισσότεροι από 100 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα θα βρεθούν το Σάββατο 3 Δεκέμβρη στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. «Πρόκειται για ιστορική στιγμή για το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας», σημειώνει το ΜΑΣ και προσθέτει ότι «η συμμετοχή πάνω από 100 συλλόγων είναι χαστούκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία! Είναι μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και της διεκδίκησης!».

Η Συνάντηση, με σύνθημα «Συντονιζόμαστε πανελλαδικά - Αγωνιζόμαστε συλλογικά! ΣπουδάΖΟΥΜΕ με δικαιώματα», πραγματοποιείται το Σάββατο, από τις 12 μ., στην Πανεπιστημιούπολη 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα), στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου του Κτιρίου Α. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν συναυλία και πάρτι.

Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα συζητούν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση και τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, την οργάνωσή του σε πανελλαδικό επίπεδο. Το ΜΑΣ ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη συμμετοχή συλλόγων από σχολές όπου οι φοιτητές και φοιτήτριες είναι αντιμέτωποι με ειδικότερες πλευρές της επίθεσης στις σπουδές.

***

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στην παρουσία δεκάδων συλλόγων καθηγητικών σχολών, που θα συζητήσουν για την ανάγκη συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία τους στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, πατώντας σε νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων. Η παιδαγωγική επάρκεια έως τώρα παρεχόταν μέσα στο πτυχίο, διασφαλίζοντας ότι κάποιος έχει τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα για να διδάξει στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, μεγαλύτερα εμπόδια στο να μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Η παιδαγωγική επάρκεια γίνεται άλλο ένα "προσόν" που πρέπει να κυνηγήσουμε για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διοριστούμε, μαζί με τα πανάκριβα μεταπτυχιακά των οποίων η κυβέρνηση με νέα εγκύκλιο γενικεύει τα δίδακτρα! Την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να μπορούμε να αποκτούμε την παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στην Εκπαίδευση, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών τόσο των φοιτητών όσο και των μαθητών», σημειώνει η Χρύσα Λεμπέση Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ. Μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση τονίζει πως «ειδικά η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων καθηγητικών σχολών μπορεί να δώσει ώθηση στην προσπάθεια κοινού συντονισμού και δράσης ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συγκεκριμένο σχέδιο για τη συνέχιση του αγώνα μας, γιατί θα κάνουμε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την πετσοκομμένη γνώση, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας».

Ολοι σχεδόν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση, που αποκτά μία ξεχωριστή σημασία στον απόηχο και όσων έχουν έρθει το προηγούμενο διάστημα στη δημοσιότητα και τα οποία επιβεβαίωσαν τις διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις τους. «Οταν τα φώτα της δημοσιότητας για αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά σβήνουν, εμείς οι εστιακοί συνεχίζουμε να ζούμε στις ίδιες απάνθρωπες συνθήκες! Να παλεύουμε με χαλασμένα πλυντήρια και σκουριασμένες σωληνώσεις. Να συγκατοικούμε με ζωύφια. Να περιμένουμε ολόκληρους μήνες για συντήρηση ή αντικατάσταση σε οτιδήποτε χαλάσει (...) Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας και της παράδοσης των Εστιών σε εργολάβους. Αυτή είναι η κατάσταση που στον έναν ή στον άλλο βαθμό αντιμετωπίζουν όλες οι Εστίες της χώρας!», τονίζει ο Θωμάς Καραγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ. και προσθέτει: «Δίνουμε ραντεβού στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ στις 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα για να αποφασίσουμε τις κοινές μας διεκδικήσεις και να ενωθούμε οι εστιακοί όλης της χώρας! Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη θα είμαστε όλοι εκεί!».

Παράλληλα θα δώσουν το «παρών» στην Πανελλαδική Συνάντηση Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, που δίνουν τη μάχη στο πλάι των υγειονομικών, των σωματείων, των φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. «Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Υγείας», δηλώνει η Μαρίτα Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών, και συμπληρώνει: «Η πείρα μας από τα προηγούμενα χρόνια μάς δείχνει πως ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης μας κάνει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας πιο δυνατούς! Ετσι επιστρέψαμε στις κλινικές μας και γίναμε "φοιτητές ξανά", έτσι "παγώσαμε" πέρυσι το Foundation Year. Γι' αυτό, καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες κάθε Ιατρικής Σχολής να συμμετάσχουν στη φετινή Συνάντηση του ΜΑΣ, ώστε να οργανώσουμε τον αγώνα μας για σπουδές και εργασία με δικαιώματα! Οι φοιτητές Ιατρικής της Αθήνας, του ΑΠΘ, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας θα είμαστε εκεί!».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΚΝΕ

Με μια μεγάλη εκδήλωση και με πλούσιο πρόγραμμα, με τίτλο εμπνευσμένο από το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, «100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ - Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως», τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΟΚΝΕ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το πρώτο στο οποίο στεγάστηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1926, όπου έδρασαν μέλη της ΟΚΝΕ τις δεκαετίες του '20 και του '30 και αναπτύχθηκαν μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις με πρωτεργάτες τους ΟΚΝίτες.

Στην κατάμεστη από εκατοντάδες νέους και νέες αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλοσοφικής, ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνθήματα από μέλη και φίλους της ΚΝΕ όπως «Στα χνάρια της ΟΚΝΕ βαδίζει και η ΚΝΕ, γράφουμε Ιστορία με το ΚΚΕ!», «Στο σύστημα της σήψης κανείς συμβιβασμός, η σπίθα μας θα κάνει τα σκοτάδια φως» και «Παλεύουμε στο σήμερα, τιμώντας και το χτες, ζήτω η ΟΚΝΕ και οι νέοι κομμουνιστές».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση τιμής, με τους συμμετέχοντες να κρατούν ενός λεπτού σιγή για τους συντρόφους που ξεκίνησαν ως μέλη της ΟΚΝΕ και μέχρι το τέλος της ζωής τους πορεύτηκαν με το ΚΚΕ και για όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά του αγώνα, για την οικοδόμηση της κοινωνίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για την ίδρυση και τη δράση της ΟΚΝΕ, από τα πρώτα της βήματα. Επίσης, αναδείχθηκαν πτυχές της δράσης της ΟΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στους μαθητές και τους φαντάρους αλλά και μελών της, όπως της Ηλέκτρας Αποστόλου, του Γραμματέα της ΟΚΝΕ, Χρήστου Μαλτέζου, καθώς και τα συνταρακτικά τελευταία λόγια του Σιντό Καλί, μέλους της ΟΚΝΕ από την Τούμπα, εξόριστου στον Αη Στράτη.

Στον χώρο λειτουργούσαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα για τη δράση της ΟΚΝΕ, που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Την έκθεση επισκέφτηκαν με ενδιαφέρον δεκάδες νέοι και νέες, που συμμετείχαν στις οργανωμένες ξεναγήσεις πριν από την έναρξη της εκδήλωσης αλλά και μετά τη λήξη της.

Νωρίτερα το μεσημέρι, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ τοποθέτησε πλακέτα στην οδό 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας), όπου και ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ, στην οποία αναγράφεται: «Στην οδό Ιταλίας, νυν 28ης Οκτωβρίου, έγινε το ιδρυτικό Συνέδριο της ηρωικής ΟΚΝΕ». Λίγα λόγια κατά την παρουσίαση της πλακέτας είπε για την ίδρυση και τη δράση της ΟΚΝΕ ο Γιάννης Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ευχαρίστησε τον φίλο του Κόμματος Αλέξανδρο Σολομωνίδη για τη δωρεά της πλακέτας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σειρά από βίντεο για ήρωες της ΟΚΝΕ

Με πολύμορφο τρόπο η ΚΝΕ επιδιώκει να «φωτίσει» γνωστές και άγνωστες πλευρές της ηρωικής δράσης της ΟΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της (28/11/1922).

Με σειρά ολιγόλεπτων βίντεο για ορισμένες από τις πιο ένδοξες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας που «ανδρώθηκαν» στην ΟΚΝΕ, όπως ο Χρήστος Μαλτέζος, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Αρης Βελουχιώτης και ο Νίκος Μπελογιάννης, η ΚΝΕ τιμά τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ΟΚΝίτες, όλους εκείνους που με τη στάση τους, την πίστη τους στο δίκιο του λαού, την αυτοθυσία τους, έδειξαν ότι ακόμα και όταν τα εμπόδια μοιάζουν αξεπέραστα, η οργανωμένη επαναστατική πάλη μπορεί να τα υπερνικήσει.

«Οι ήρωες της ΟΚΝΕ στάθηκαν ανυποχώρητοι, γιατί διαπαιδαγωγήθηκαν από το ΚΚΕ με τα ιδανικά και τις αξίες του οργανωμένου αγώνα, στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, συνεχίζοντας στη διαδρομή που χάραξαν», σημειώνει η ΚΝΕ για αυτήν την πρωτοβουλία.

Παράλληλα εκφράζει τις ευχαριστίες της στον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου, που χάρισε τη φωνή του στην ηχογράφηση του πρώτου βίντεο της σειράς, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Χρήστο Μαλτέζο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Τα μέλη της ΚΝΕ φιλοδοξούμε να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησαν το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στην εκδήλωση

Από το θεατρικό δρώμενο για την ίδρυση και δράση της ΟΚΝΕ στα πρώτα της βήματα
Από το θεατρικό δρώμενο για την ίδρυση και δράση της ΟΚΝΕ στα πρώτα της βήματα
Εκατό Νοέμβρηδες πριν, τέτοιες μέρες, το 1922, σε αυτά τα χώματα που πατάμε εμείς σήμερα, πρωτοπόροι νέοι κομμουνιστές από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, και φύτεψαν τον σπόρο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στη νέα γενιά.

Από εδώ, που έγινε πράξη το πρώτο νεανικό σκίρτημα οργάνωσης για την επαναστατική ανατροπή της εξουσίας των εκμεταλλευτών, τιμάμε σήμερα τις θυσίες τους, θυμόμαστε τους αγώνες τους και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία για να βαδίσουμε περήφανοι στα μονοπάτια που χάραξαν. Ακολουθούμε τα βήματά τους υιοθετώντας την ακλόνητη πίστη τους, αυτή που τους κράτησε όρθιους και τους βοήθησε να γράψουν λαμπρές σελίδες Ιστορίας στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Υποσχόμαστε, εμπνευσμένοι από την ίδια κοσμοθεωρία, τα ίδια όνειρα για μία φωτεινή κοινωνία, μακριά από τη σήψη της σημερινής, ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, οι αγώνες τους θα βρουν δικαίωση και θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό.

Η ίδρυση της ηρωικής ΟΚΝΕ

Η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η ΟΚΝΕ, ιδρύθηκε στις 28 Νοέμβρη του 1922, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας τη γέννηση του ΣΕΚΕ, τότε το 1918, μετέπειτα ΚΚΕ. Μετά τη λήξη των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου, η εκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή της ΟΚΝΕ δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία προτρέπει τα μέλη της σε όλη την Ελλάδα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για την ισχυροποίηση της ΟΚΝΕ.


MotionTeam

Η ανακοίνωση έκλεινε με τα εξής: «Εμπρός λοιπόν με την σιδηράν πειθαρχίαν και με την στενώτατην συνεργασίαν με το Κόμμα, προς την μεταβολή της Ομοσπονδίας μας σε μια πραγματική οργάνωση μαζών. Ζήτω η Ομοσπονδία των Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδος!».

Αυτό το σύνθημα έγινε πράξη. Στα 21 χρόνια της δράσης της, η ΟΚΝΕ έγραψε ηρωικές σελίδες στην Ιστορία των αγώνων της νεολαίας στην Ελλάδα και διεθνώς. Ηταν πραγματικά ένα μαχητικό - λενινιστικό σχολείο νέων κομμουνιστών, νέων επαναστατών.

Είναι συγκλονιστικό και ταυτόχρονα διδακτικό να βλέπεις πώς, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η ΟΚΝΕ κατάφερε, στο πλευρό του ΚΚΕ, να κατακτά τα χαρακτηριστικά μιας επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας. Είχαν αστείρευτη πίστη ότι το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού μπορεί να ανατραπεί γιατί αγαπούσαν τη γνώση, μελετούσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, όταν στους τόπους εξορίας και στις φυλακές, που βρίσκονταν μέλη της ΟΚΝΕ, το μοναδικό κείμενο που επιτρεπόταν για ανάγνωση ήταν το «Ευαγγέλιο»... Οταν δεν υπήρχε καν φως, οι νέοι κομμουνιστές δημιουργούσαν ολόκληρες βιβλιοθήκες και οργάνωναν διαλέξεις για την πολιτική οικονομία. Πίστευαν πως οι ιδέες μας είναι ανίκητες, γιατί είναι αληθινές, ό,τι πιο όμορφο δημιούργησε ποτέ η ανθρώπινη σκέψη.


MotionTeam

Είχαν εμπιστοσύνη πως με αυτές μπορούν να κερδηθούν χιλιάδες νέοι από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό επιστράτευαν κάθε μέσο για να εκδίδουν και να διακινούν τον κομματικό επαναστατικό Τύπο (...) Και τα κατάφεραν! Χιλιάδες προμηθεύονταν τη «Νεολαία», διάβαζαν στις σελίδες της τις προσπάθειες οργάνωσης της πάλης, ανταποκρίσεις από τη δράση των Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, την αλήθεια για την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τόσα άλλα.

Πολύμορφη δράση με πείσμα όπου ζούσε η νεολαία

Τα μέλη της ΟΚΝΕ χαρακτηρίζονταν από ανεπτυγμένο το αίσθημα της πρωτοβουλίας και με πείσμα ανέπτυξαν πολύμορφη δράση σε χώρους δουλειάς, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε εργατικές συνοικίες και χωριά της υπαίθρου.

Με τη συμβολή της ΟΚΝΕ οργανώθηκαν αμέτρητες κινητοποιήσεις για να καλυτερέψει έστω και στο ελάχιστο η αδιάκοπα μίζερη ζωή, στην οποία ήταν καταδικασμένα ακόμα και μικρά παιδιά, μέσα στα εργοστάσια καπνού και της υφαντουργίας. Σε διαρκή σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής, με φυλακίσεις και δολοφονίες νέων κομμουνιστών, κατάφερναν να έχουν κατακτήσεις. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεφτίλισαν τους χωροφύλακες και άλλους μπράβους της εργοδοσίας.


MotionTeam

Με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών, τον Μάη του 1936 στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Εγιναν μεγάλοι αγώνες, συγκρούσεις με αστυνομία, στρατό και φασίστες, για να κατακτηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, για να δίνεται έστω και ένα πενιχρό συσσίτιο στους φτωχούς φοιτητές, για να μπορούν οι φοιτητές να ιδρύουν και να λειτουργούν τις μαζικές τους οργανώσεις.

Από την πρωτοπόρα δράση που ανέπτυξε η ΟΚΝΕ στις μικρές ηλικίες και τα σχολεία διαπαιδαγωγήθηκαν χιλιάδες μαθητές. Γελοιοποιούσαν και οργάνωναν την παρέμβασή τους στο υποχρεωτικό εκείνα τα χρόνια μάθημα στο σχολείο «Καταπολέμησις του Κομμουνισμού». Συμμετείχαν σε μεγάλους αγώνες, όπου μικρά παιδιά διεκδικούσαν ρούχα, γάλα και συσσίτια, αφού μαστίζονταν από την πείνα. Πάλευαν για την κατάργηση της απάνθρωπης παιδικής εργασίας, μιας και τότε τα μικρά χέρια, ακόμα και 6χρονων παιδιών, γινόντουσαν εργαλεία στα υφαντουργεία για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Οι νέες γυναίκες, μέλη και στελέχη της ΟΚΝΕ, αντιπάλευαν σθεναρά την αδικία. Ακούραστα προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα των εργατριών στα εργοστάσια. Οι διαπροσωπικές σχέσεις που δημιουργούσαν ήταν «φύτρα» αγάπης και φιλίας χωρίς οικονομικούς καταναγκασμούς. Γι' αυτό και οι θλιβερές υπάρξεις των δημοσιολόγων της εποχής κατηγορούσαν τις ΟΚΝίτισσες για πόρνες και ανήθικες.

Η ΟΚΝΕ «γέννησε» ανθρώπους - πρότυπα

Τιμητική πλακέτα τοποθέτησε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στην οδό 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας) όπου ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ
Τιμητική πλακέτα τοποθέτησε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στην οδό 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας) όπου ιδρύθηκε η ΟΚΝΕ
Η δράση των Οργανώσεων της ΟΚΝΕ έβαζε στο επίκεντρο τη διαμόρφωση μιας ακέραιης και ολοκληρωμένης αγωνιστικής προσωπικότητας. Διεκδικούσε, με κάθε τρόπο, το δικαίωμα της νεολαίας στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, να είναι το μυαλό και η συνείδηση της νέας γενιάς απαλλαγμένα από τη σκλαβιά των ναρκωτικών.

(...) Η ΟΚΝΕ «γέννησε» ανθρώπους - πρότυπα, που τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους ήταν σε σύγκρουση με όλη τη σαπίλα και τη δυσοσμία της αστικής ηθικής, του συστήματος της εκμετάλλευσης. Ανάμεσά τους ενδεικτικά αναφέρουμε τον Χρήστο Μαλτέζο που αναφέραμε και προηγούμενα, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, την Ηλέκτρα Αποστόλου, τον καπετάν Διαμαντή, τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Νίκο Ζαχαριάδη που είχε διατελέσει και Γραμματέας της Οργάνωσης, αλλά και εκατοντάδες άλλους που δίδαξαν και ακόμα διδάσκουν τους νέους κομμουνιστές με το παράδειγμά τους.

Το νήμα που συνδέει το χτες και το σήμερα

Ο Αρίστος Βασιλειάδης είχε διατελέσει Γραμματέας της ΟΚΝΕ, έχοντας προηγουμένως αναλάβει τη χρέωση του Γραμματέα στις Οργανώσεις της ΟΚΝΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Καβάλα. Οντας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1948, πριν εκτελεστεί στη Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενος στους στρατοδίκες είπε: «Δεν αναγνωρίζω κανέναν νόμο σας. Ούτε το κράτος. Γιατί όλα αυτά είναι παράνομα».

Η συγκεκριμένη δήλωση, εκτός του ότι δείχνει το μεγαλείο του κομμουνιστή ήρωα, είναι με έναν τρόπο το νήμα που συνδέει το χτες και το σήμερα. Οντως οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ακριβώς ίδιες με τότε. Τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 στην Ελλάδα, που έδρασε η ΟΚΝΕ, δεκάδες χιλιάδες παιδιά από 8 έως 14 ετών δούλευαν στα εργοστάσια, πέθαιναν από τη φυματίωση και την πείνα. Τι συμπέρασμα όμως να βγάλει κανείς για το γερασμένο και βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού, που εν έτει 2022 βλέπουμε αντικλεπτικά σε βρεφικά γάλατα και υπάρχουν παιδιά που ζουν στις «Κιβωτούς» του τρόμου; Παιδιά που τους κόβουν το δωρεάν γεύμα στο σχολείο, παιδιά που τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους τα πέρασαν στο κολαστήριο της Μόριας, στην πολύπαθη Παλαιστίνη και στα καταφύγια της Ουκρανίας;

Εκείνα τα χρόνια, τους νέους στρατευμένους που δήλωναν την εναντίωσή τους στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να καταπνίξουν το νεαρό σοβιετικό κράτος στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και από την Ελλάδα, τους έριχναν μέσα στο παγωμένο νερό μέχρι να γίνουν ετοιμοθάνατοι. Ομως γιατί, μετά από 100 χρόνια, συνεχίζουν οι λαοί να ματώνουν από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και μάλιστα να ζούμε σε φάση επικίνδυνων και απρόβλεπτων εξελίξεων; Γιατί, σήμερα, προσπαθούν να ασκήσουν ποινική δίωξη σε νέο στρατευμένο που δήλωσε πως δεν συμφωνεί με το να υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Οι φοιτητές, μέλη της ΟΚΝΕ, πάλευαν ακόμα και για να μην υποσιτίζονται οι πιο φτωχοί από τους συμφοιτητές τους. Εκατό χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, πριν από κάποιους μήνες, δίνατε μάχη για να μην παραμείνει κλειστό το εστιατόριο της Λέσχης, επειδή ο εργολάβος δεν έβγαζε όσα ήθελε. Φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε με οργή το τραγικό περιστατικό με τον φοιτητή που κινδύνεψε η ζωή του πέφτοντας από το παράθυρο της ΝΟΠΕ επειδή οι αίθουσες είναι ανεπαρκείς.

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι στον Πειραιά, στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έμεναν σε παραπήγματα χειρότερα και από τις σημερινές φαβέλες της Βραζιλίας. Εκατό χρόνια μετά, όταν σπίτια μπορούν να φτιαχτούν ακόμα και από 3d εκτυπωτές, τα «κοράκια» παίρνουν τα σπίτια φτωχών ανθρώπων. Στην πλειοψηφία των άθλιων κτιρίων που λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, από τύχη δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Τα «προοδευτικά» καθεστώτα εκείνης της περιόδου είχαν κάνει υποχρεωτικό μάθημα την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Οι «προοδευτικοί» του σήμερα εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, σε πολλές χώρες του κόσμου απαγορεύονται το σφυροδρέπανο και η διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Τότε, μπορεί σε κάθε διαδήλωση να υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, πολλοί νεκροί. Σήμερα, έχουν στρατοπεδεύει τόσους μήνες τα ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ για να προστατεύσουν δήθεν μία υπό κατασκευή βιβλιοθήκη, τρομάρα τους...

Τότε έβαζαν έναν ασφαλίτη να ακολουθεί σε κάθε βήμα στελέχη και μέλη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Τα τελευταία 10 χρόνια, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει την υπογραφή τους για να παρακολουθηθούν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Αρκετά μένουν ίδια, ενώ και όσα μπορεί όντως να έχουν αλλάξει δεν πρέπει να κρύψουν ότι η απόσταση του πώς ζει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί όλου του πλούτου, σε σχέση με τις δυνατότητες, επιστημονικές, τεχνολογικές, έχει σήμερα μεγαλώσει γιατί, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο κόσμος που ζούμε στηρίζεται σε μια βασική αρχή:

Οτι από τη μια μεριά θα υπάρχουν οι πολλοί που θα ιδρώνουν, που με τα χέρια και το μυαλό τους θα φτιάχνουν την ομορφιά της ζωής και από την άλλη οι τότε Μποδοσάκηδες και οι σημερινοί βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές. Οι μεν πρώτοι θα ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι, οι δεύτεροι, που τα πλούτη τους αυγατίζουν από τη δουλειά των πολλών, σαν κοινωνικά παράσιτα...

Τα μέλη της ΚΝΕ φιλοδοξούμε να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησαν το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ

Η ΚΝΕ βαδίζει στο 13ο Συνέδριό της που έχει σύνθημα: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως. Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ. ΚΝΕ δυνατή παντού!». Ευελπιστούμε, μέσα από αυτήν την κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία, να γίνουμε πιο ικανοί για την εκπλήρωση των μεγάλων μας στόχων.

Κάθε νέος και νέα αξίζει να συζητήσει με τα μέλη της ΚΝΕ, να μάθει από πρώτο χέρι ποιες είναι οι θέσεις της ΚΝΕ για το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, για την οργάνωση των νέων εργαζομένων, για την καταπίεση και τους καταναγκασμούς που υφίσταται σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία, για το περιβάλλον, τα ναρκωτικά, το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί μια επαναστατική οργάνωση σήμερα, σε τι παλεύουμε, μέσα από την αυτοκριτική που κάνουμε, να γίνουμε καλύτεροι.

(...) Εμείς πιστεύουμε πως σήμερα είναι ρεαλιστικό ένας μαθητής να αξιοποιεί τα χέρια του όχι μόνο για να γράφει αποστεωμένους τύπους, αλλά να τα αξιοποιεί για να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική.

Να μπορεί να μαθαίνει πώς λειτουργούν σύγχρονες μηχανές. Να έχει τα πόδια του όχι για να τρέχει από το σχολείο στο φροντιστήριο, αλλά για να αθλείται, να χορεύει και να βρίσκει τη δική του περπατησιά στον κόσμο. Να έχει ένα μυαλό που δεν θα αποθηκεύει πληροφορίες για παπαγαλία ή για το πώς θα μάθει να ζει με «λίγα», αλλά θα το ακονίζει στην προσπάθεια να κατακτήσει την αληθινή γνώση, θα το αξιοποιεί για να φαντάζεται και να ονειρεύεται ένα μέλλον όμορφο, στο μπόι των πραγματικών του αναγκών.

Εμείς πιστεύουμε πως ένας φοιτητής, με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να κατακτά ολοκληρωμένα το επιστημονικό του αντικείμενο, να έρχεται σε επαφή με όλες τις σύγχρονες ανακαλύψεις. Να βρίσκει δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην απαλοιφή του ανθρώπινου πόνου, στη δημιουργία κατασκευών και εργαλειομηχανών που συμβάλλουν στην κατάκτηση μεγαλύτερης προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, στον εκμηδενισμό της όποιας μονομέρειας και επικινδυνότητας έχει σήμερα η εργασία.

Εμείς, με τα λόγια και τα έργα μας, λέμε πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας, με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής.

(...) Τα μέλη της ΚΝΕ φιλοδοξούμε με την καθημερινή μας δράση, με την πρωτοπόρα και μαχητική στάση ζωής, να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ηρώων που δημιούργησαν το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ. Ολων αυτών που αγάπησαν τόσο πολύ τη ζωή, ώστε έδωσαν τη δική τους για να «ανθρωπέψει». Αυτών που στα θαμμένα κάτω από τη γη μπουντρούμια, σε σκοτεινά κελιά, ονειρεύονταν. Κρατούσαν ακλόνητη την πίστη τους στο φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, στο βασίλειο της ελευθερίας: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ΟΚΝΕ έδρασε σε συνθήκες που η πλειοψηφία του λαού δεν ήταν στους αγώνες. Ολες οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε, δεν αγκαλιάζονταν από χιλιάδες κόσμου. Υπήρχε και τότε ο φόβος και η μοιρολατρία. Πολλοί πίστευαν ότι ο αντίπαλος είναι πανίσχυρος, ότι οι νέοι κομμουνιστές απλά χαραμίζουν τα νιάτα τους.

Τα μέλη και τα στελέχη της ΟΚΝΕ δεν ήταν τεμπέληδες που είχαν ελεύθερο χρόνο και είπαν να γίνουν ονειροπόλοι. Ηταν σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης. Την αδικία που βίωνε ο λαός την αισθάνονταν πρώτα και κύρια δική τους. Πίστεψαν στη δυνατότητα να «ξεβρωμίσει» η ανθρωπότητα από τη δυσοσμία που αναβλύζει η σήψη του καπιταλισμού, πίστεψαν στη δυνατότητα να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η κοσμογονία της επανάστασης του Οκτώβρη του 1917. Ανεξάρτητα από το προσωρινό πισωγύρισμα η ανθρωπότητα μπορεί να περάσει από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Να δυναμώσουν οι νέοι και οι νέες την ΚΝΕ σε κάθε χώρο

(...) Ο κάθε νέος άνθρωπος έχει τη δική του ορμή, που την αξιοποιεί για να προχωρήσει στη ζωή του μέσα από πραγματικές συμπληγάδες. Του απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια και τον καλούμε να στρατευτεί στον πιο όμορφο σκοπό: Την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πίστη ότι την Ιστορία την έγραψαν, την γράφουν και θα συνεχίσουν να την γράφουν οι μάζες που συγκρούονται ανειρήνευτα με τους εκμεταλλευτές, σε κάνει να αποβάλλεις το δηλητήριο του ατομισμού.

Η κάθε προσωπική αρετή εξελίσσεται και γιγαντώνεται όταν αφιερώνεται στην υπόθεση της τελικής νίκης της εργατικής τάξης. Η αντοχή ατσαλώνεται όταν δεν μένεις ένας, αλλά γίνεσαι «ένα» με τους χιλιάδες που δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται για το δίκιο.

Με αυτές τις σκέψεις καλούμε κάθε νέο και νέα να δυναμώσει την ΚΝΕ σήμερα σε κάθε χώρο. Αυτό θα αποτελεί και τη μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς που σήμερα σεμνά αναδείξαμε πλευρές από τη δράση και τη ζωή τους.

  • Στη Θέση 16 γίνεται η εξής διατύπωση: «Το περιεχόμενο της πολιτιστικής δημιουργίας ασκεί επίδραση στη διαμόρφωση των νεανικών συνειδήσεων, στον τρόπο ζωής, είναι κανάλι διοχέτευσης και ανάπτυξης των κυρίαρχων ιδεών, μηνυμάτων και προτύπων». Πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την Τέχνη και με ποιο κριτήριο;

Το δικό μας κριτήριο, λοιπόν, με το οποίο ασκούμε ουσιαστικά κριτική στις δύο τάσεις της σημερινής Τέχνης που ξεχωρίζουμε - το «πολιτιστικό υποπροϊόν» και την προσεγμένη αισθητικά πολιτιστική παραγωγή - αφορά το περιεχόμενο που αυτή η Τέχνη αντανακλά, προβάλλει, προωθεί.

Αφετηρία μας είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Τέχνη με βάση την ιδεολογία μας, τον μαρξισμό - λενινισμό. Η αντίληψη δηλαδή ότι η Τέχνη είναι μορφή κοινωνικής συνείδησης, μορφή αντανάκλασης της κοινωνικής πραγματικότητας, του κοινωνικοοικονομικού συστήματος στο οποίο δημιουργείται και αναπαράγεται. Το περιεχόμενο της Τέχνης - όπως σε κάθε μορφή αντανάκλασης του κόσμου - είναι ο ίδιος ο κόσμος, η πραγματικότητα. Στην ταξική κοινωνία κάθε μορφή κοινωνικής συνείδησης είναι αντικειμενικά ιδεολογική, δηλαδή ταξικά μεροληπτική, αφού ο ίδιος ο κόσμος που αντανακλά είναι η πάλη των τάξεων, η κυριαρχία της μίας απέναντι στην άλλη.

Φυσικά, η βαθύτερη προσέγγιση της Τέχνης ως μορφής κοινωνικής συνείδησης είναι πιο σύνθετη υπόθεση. Για παράδειγμα, υπάρχουν μια σειρά παράγοντες, όπως ότι η Τέχνη εκφράζει και την υποκειμενική συνείδηση του δημιουργού της, η επίδραση του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου κάθε χώρας, η παγκόσμια πολιτιστική Ιστορία και κληρονομιά, που ιδιαίτερα στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού αναλαμβάνει συγκεκριμένο ρόλο, μαζί με άλλα ζητήματα.

Μπορούμε να σκεφτούμε το εξής: Η Τέχνη δεν κρίνεται με βάση τις μορφές και τα είδη της, αλλά κυρίως από το περιεχόμενο που εκφράζει. Είναι συχνό, βέβαια, μία μορφή Τέχνης να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, εφόσον αυτό κυριαρχεί διευρυμένα στη δοσμένη μορφή. Για παράδειγμα, σήμερα το είδος της trap μουσικής έχει ταυτίσει μία συγκεκριμένη μορφή μουσικής με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο στίχων. Αντίστοιχα, ένα έργο τέχνης που παραπέμπει σε ό,τι έχει κάποιος στο μυαλό του ως «υψηλή Τέχνη», μία άρτια και εξελιγμένη τεχνική, ανάλογα και με το είδος της Τέχνης, σε συνδυασμό με ένα επεξεργασμένο και έξυπνο νόημα, κατανοείται ως «καλύτερο πολιτιστικό προϊόν» σε σχέση με το τι λαμβάνει και απολαμβάνει ο θεατής. Σε αυτό πολλές φορές προδιαθέτουν και οι συνθήκες παραγωγής και προβολής, για παράδειγμα το πρόσημο που αποκτά η Τέχνη την οποία φιλοξενεί ένα ίδρυμα πολιτισμού με κύρος κ.ο.κ.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, το δικό μας κριτήριο οφείλει να είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει και προωθεί η Τέχνη, μήνυμα που επιδρά ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, καθώς βρίσκονται στη φάση διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους, των αντιλήψεων και προτύπων που υιοθετούν, της στάσης τους.

Σήμερα η Τέχνη που προβάλλει τον σάπιο καπιταλιστικό κόσμο, είτε με τον συμβιβασμό και την αθώωση, αλλά και με προώθηση των φαινόμενων σήψης του, είτε με τη δήθεν εναντίωση σε αυτά τα φαινόμενα και σε άλλα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, ταυτόχρονα όμως προωθώντας λανθασμένες αιτίες και ψεύτικες λύσεις «εντός των τειχών» της ταξικής εκμετάλλευσης, είναι Τέχνη που εν τέλει «δουλεύει» για το συμφέρον του!

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»
Ενα συναρπαστικό παιχνίδι Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι Ιστορίας, τα παιδιά πήραν ένα μάθημα ζωής! Ολα ξεκίνησαν από ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες». Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '40 και παίρνουν μέρος στην Αντίσταση, στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό.

Η φαντασία και το μεράκι περίσσεψαν σε αυτήν την ξεχωριστή πρωτοβουλία, που πέτυχε τον σκοπό της! Τα κατορθώματα των ηρώων του βιβλίου ζωντάνεψαν στο σήμερα, με τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» να εξερευνούν τους δρόμους της πόλης, να ανακαλύπτουν στοιχεία, να λύνουν γρίφους και έτσι να μαθαίνουν πολλά για τις ηρωικές σελίδες που έγραψε ο λαός μας στα χρόνια της Κατοχής.

Πράγματι, πριν λίγες μέρες το Γεντί Κουλέ γέμισε με παιδικές φωνές! Εκεί, στο αρχηγείο του Ξυπόλυτου Τάγματος Θεσσαλονίκης, δόθηκε το ραντεβού για να συμμετάσχουν στο Escape the City και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, να βρουν ένα μέλος του Ξυπόλητου Τάγματος, τον «Τάκη», που ήταν αγνοούμενος. Στο κρησφύγετο του Τάγματος κάποιοι νέοι, μέλη του Ξυπόλυτου Τάγματος, τους βοήθησαν να βρουν τα απαραίτητα στοιχεία: Ενα γράμμα που τα παιδιά αποκρυπτογράφησαν και τα οδήγησε στην πλατεία Αντιγονιδών. Εκεί, μέσα από ένα συνθηματικό, ξεχώρισαν ποιος νέος ήταν ο αληθινός σύνδεσμος που έπρεπε να εμπιστευτούν και έτσι έφτασαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου τους περίμεναν 3 σεντούκια με γρίφους: Μια φωτογραφία, έναν χάρτη και κλειδιά. Τέλος, έφτασαν σε ένα βανάκι μέσα στη γειτονιά Καπάνι. Τα παιδιά κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτά από τους τσιλιαδόρους που το φύλαγαν και απελευθέρωσαν τον «αγνοούμενο Τάκη».


Ο ενθουσιασμός και η χαρά τους που κατάφεραν να τον βρουν ήταν απερίγραπτα, όμως τους περίμενε μία ακόμα έκπληξη: Τον Τάκη τελικά δεν τον είχαν απαγάγει οι Γερμανοί... Αντίθετα, είχε κρυφτεί από μόνος του για να δοκιμάσει τους φίλους του. Μπορούσε να τους εμπιστευτεί και να τους αποκαλύψει ότι είναι μέλος του Ξυπόλυτου Τάγματος, και να τους καλέσει να οργανωθούν κι αυτοί;

Γιατί, όπως είπε στο τέλος και ο ίδιος ο «Τάκης» στα παιδιά, «όταν κάνουμε κάτι σωστό και δίκαιο δεν το κρατάμε για τον εαυτό μας... Θέλουμε, νιώθουμε την ανάγκη όχι μόνο να το μοιραστούμε αλλά να φέρουμε κι άλλους κοντά μας».

Απαιτούνται ανάληψη ευθυνών και μέτρα προστασίας

Αντιδράσεις μετά την κατάρρευση μέρους της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τον τραυματισμό παιδιών

Εύλογες και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό της κατάρρευσης μέρους της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το μεσημέρι της Δευτέρας, την ώρα που έκαναν πρόβα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων μαθητών, εκ των οποίων ο ένας χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Με αφορμή τα παραπάνω ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Πειραιά καταγγέλλει «τη Διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου και τη δημοτική αρχή διότι δεν φρόντισαν τη λήψη και την τήρηση των απαιτούμενων για τη δημόσια ασφάλεια μέτρων», καθώς και «τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ, ο οποίος αντί να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, την επιρρίπτει σε αναρμόδια για την ασφάλεια του θεάτρου πρόσωπα». Ο Σύλλογος, που στέκεται στο πλευρό των παιδιών, των οικογενειών τους και των υπεύθυνων καθηγητών, σημειώνει ακόμα ότι οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Θεάτρου κατά την εξέλιξη του γεγονότος προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν και ζητά να δοθούν σοβαρές εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό αρμόδιους. Την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων την κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας.

Τη συμπαράστασή της στον Σύλλογο του σχολείου, τα παιδιά και τους καθηγητές εκφράζει και η Ενωση Γονέων Ε' Δημοτικής Ενότητας Πειραιά και σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε αγωνιωδώς την ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, που θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα της τήρησης ή μη μέτρων ασφαλείας, της συντήρησης του θεάτρου από τη στιγμή της επαναλειτουργίας του ή όχι, και θα αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί».

«"Από θαύμα" γλιτώσαμε τα πολύ χειρότερα, καθώς καθημερινά οι πρόβες - παραστάσεις - εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και στη σκηνή δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι», σημειώνει με αφορμή την κατάρρευση της σκηνής το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, που επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της Διοίκησης του Θεάτρου και της δημοτικής αρχής και ζητά «παρέμβαση και έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στον χώρο» κι ακόμα: «Να ελεγχθεί άμεσα η Διοίκηση του θεάτρου για το αν υπάρχει τεχνικός ασφάλειας και αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας καθώς και ωράρια, συμβάσεις των εργαζομένων κ.ο.κ. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις, τεχνικός ασφάλειας κ.λπ.».

Καταγγελία και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά

Επίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από την πολιτική της δημοτικής αρχής Πειραιά και της διοίκησης του ΟΠΑΝ, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση το προσωπικό του ΔΘΠ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει και τα όποια "μπαλώματα" γίνονται με εταιρείες - εργολάβους και μέσω ΕΣΠΑ, με άθλιες αμοιβές και εργασιακές σχέσεις».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε νέο «σπίτι» ο Πολυχώρος Δημιουργίας «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας»

Ξεκίνησε η έβδομη χρονιά λειτουργίας του Πολυχώρου Δημιουργίας «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, ο οποίος στεγάζεται πλέον σε νέο χώρο, στην πλατεία Οθωνος (10).

Στον νέο χώρο, «που με μεράκι έφτιαξαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλες τις νέες και τους νέους που θέλουν να δώσουν δημιουργική πνοή στην ανησυχία τους, να αξιοποιήσουν πραγματικά τον ελεύθερο τους χρόνο», τονίζει το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σκακιού, φωτογραφίας, κοσμημάτων αλλά και εργαστήρια ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού τον 21ο αιώνα, καθώς και φυσικών επιστημών, με άλλο μάτι και θέμα «Κι όμως κινείται».

Τα πρώτα της βήματα θα κάνουν φέτος η Θεατρική Ομάδα του Πολυχώρου και η Ομάδα Κινηματογράφου, που έχει ετοιμάσει πρόγραμμα προβολών ταινιών κάθε μήνα.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ