Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές στα δυτικά. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και στο νότιο Αιγαίο τοπικά το πρωί πολύ θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2-14, στα δυτικά από 6-18, στα υπόλοιπα από 9-14 και στη Θεσσαλονίκη από 6-14 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16 βαθμούς.

ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ βήμα για να λήξει το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες θα γίνει αύριο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (σελίδα 8)

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα του χρόνου βρέθηκε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που περί τα μέσα της συνεδρίασης «έπεσε» μέχρι και τις 3.165,2 μονάδες (σελίδα 16)

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ... εκκρεμότητες προσπαθεί να διευθετήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (σελίδα 17)

ΤΑ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ βοθρολύματα» χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκείμενου να «σκεπάσει» την εγκληματική κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων και την αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα και των δασών (σελίδα 18)

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, μετά από συμφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ (σελίδα 24)

ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου για να συζητήσει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων, ζητά από το προεδρείο του σωματείου η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (σελίδα 26)

ΑΥΞΗΣΗ κερδών παρουσίασε ο ΟΤΕ στο εννιάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 1999, που οφείλονται, κυρίως, στα υψηλά τιμολόγια που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα (σελίδα 27)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (σελίδα 29)

ΤΙΜΗΤΙΚΗ εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, οργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ στις 4 του Δεκέμβρη (σελίδα 31)

ΝΕΑ μείωση στα έσοδα των δήμων επέβαλε χτες η κυβέρνηση με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στο τέλος διαφήμισης και αποσκοπεί στη φοροελάφρυνση κύρια του μεγάλου κεφαλαίου (σελίδα 32)

ΜΠΟΡΕΙ ο παρατηρητής του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, να βαθμολόγησε τον πολυσυζητημένο διαιτητή Γ. Κασναφέρη με 8(!) αλλά ο θόρυβος που δημιουργήθηκε θα τον οδηγήσει στην τιμωρία, αφού ο πρόεδρος της ΚΕΔ τον παρέπεμψε στην Πειθαρχική Επιτροπή (σελίδα 39)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1667 Γεννιέται ο Τζόναθαν Σουίφτ. Αγγλος συγγραφέας. Το αποκορύφωμα της δημιουργίας του είναι το έργο « Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Παρωδώντας, αλλά ταυτόχρονα και τελειοποιώντας την ταξιδιωτική λογοτεχνία, «ανακαλύπτει» φανταστικές χώρες και σατιρίζει τα πραγματικά σχέδια και τα ιδεώδη της ευρωπαϊκής «υψηλής» κοινωνίας. Ο Λουνατσάρσκι ονόμαζε τον Σουίφτ «άνθρωπο που έβλεπε μπροστά». Κύρια μέθοδος της σάτιρας του Σουίφτ ήταν η ρεαλιστική παρωδία: το τυφλό και τερατώδες εμφανίζονται ως κανόνες της κοινωνικής ζωής, και ως πραγματικό και βιώσιμο γνώρισμα των εικονιζόμενων φαινομένων. Η δραματική σάτιρά του, αποτύπωσε το ιδεολογικό πανόραμα της πρώτης εποχής του αγγλικού διαφωτισμού.

1835 Γεννιέται ο Μαρκ Τουέιν (ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς). Αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. Τα πιο γνωστά του έργα, που θεωρούνται από πολλούς (εσφαλμένα) ως παιδικά, είναι Οι περιπέτειες του «Τομ Σόγιερ» και η συνέχειά του « Οι περιπέτειες του Χόλκμπερι Φιν», από τα πιο σημαντικά πεζογραφήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας του τέλους του 19ου αιώνα.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

1853 Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τον τουρκικό.

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται η Εργατοαγροτική Αμυνα με επικεφαλής το Λένιν.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1935 Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.

1939 Αρχίζει ο πόλεμος της Σοβιετικής Ενωσης με τη φασιστική Φινλανδία.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Το Μάη του 1965 χάθηκε κάθε επαφή μαζί του.

1967 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.

1995 Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Βόρεια Ιρλανδία.

1940: Συνεχίζεται η ελληνική προέλαση στο αλβανικό μέτωπο

Οι έλληνες φαντάροι πίστεψαν στη νίκη και απέδειξαν ότι την είχαν στα χέρια τους. Αλλη γνώμη είχαν, όμως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Οι έλληνες φαντάροι πίστεψαν στη νίκη και απέδειξαν ότι την είχαν στα χέρια τους. Αλλη γνώμη είχαν, όμως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Στις 30 Νοέμβρη 1940, τα ελληνικά στρατεύματα συνεχίζοντας τη νικηφόρα πορεία τους στο αλβανικό μέτωπο κατά των Ιταλών, μπαίνουν στο Πόγραδετς.

Στη δεύτερη περίοδο του ελληνο - ιταλικού πολέμου, που κράτησε από τις 14 Νοέμβρη ως τις 28 Δεκέμβρη 1940, οι ελληνικές δυνάμεις ανέλαβαν επιθετικές ενέργειες σ' όλο το μέτωπο και απώθησαν τον εχθρό από όλα τα σημεία του ελληνικού εδάφους. Την περίοδο αυτή κατέλαβαν την Κορυτσά, την Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο και έφθασαν στη γραμμή: Πόγραδετς - Κάμια- Σούχα Γκόρα - Χειμάρα. Στη γραμμή αυτή οι επιθετικές ενέργειες ανεστάλησαν προσωρινά στις 28 Δεκέμβρη. Στις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν την περίοδο αυτή πήραν μέρος 16 ιταλικές μεραρχίες και από την ελληνική πλευρά 11 μεραρχίες πεζικού, 2 ταξιαρχίες πεζικού και 1 μεραρχία ιππικού.

Οι ιταλικές δυνάμεις υποχωρούσαν άτακτα και τα ελληνικά τμήματα είχαν σχεδόν χάσει την επαφή, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση Αργυρόκαστρο - Τεπελένι, όπου ο εχθρός συμπτυσσόταν εσπευσμένα προς Αυλώνα, χωρίς να προλάβει να ανατινάξει ούτε τη μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Δρίνο. Ομως, ελληνικό απόσπασμα, που κατέλαβε άθικτη τη γέφυρα, διατάχθηκε να επιστρέψει στο Αργυρόκαστρο, για να πάρει μέρος στην επινίκια... παρέλαση. Στο μεταξύ οι Ιταλοί, βλέποντας ότι μια βδομάδα δεν καταδιώκονται από τον ελληνικό στρατό, γύρισαν, ανατίναξαν τη γέφυρα και πήραν θέσεις στα γύρω υψώματα.

Ενώ τα ελληνικά τμήματα ζητούσαν από τη διοίκηση να προχωρήσουν, η ανώτερη στρατιωτική διοίκηση απαντούσε «έχουν γνώση οι φύλακες» και διέτασσε τα τμήματα να συμπτυχθούν και «να αναμένουν νεότερες διαταγές». Οπως φαινόταν, η ελληνική διοίκηση φοβόταν... την προέλαση.

Ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς, στο προσωπικό του ημερολόγιο έγραφε: «6 Δεκεμβρίου: Πήραμε τους Αγιους Σαράντα, αλλά με φοβίζει η προέλασις. 8 Δεκεμβρίου: Κατελάβαμε το Αργυρόκαστρον. Αλλά δε βλέπω τη διέξοδον».

Τα παραπάνω αποδεικνύουν και το πόσο πίστευε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τη δυνατότητα της νίκης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μια νίκη που ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον ελληνικό λαό και στα στρατευμένα του παιδιά.

Οι αλλεπάλληλες νίκες του ελληνικού στρατού προκάλεσαν κρίση στην ηγεσία του ιταλικού στρατού. Αλλά η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στάθηκαν ανίκανες να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για μεγαλύτερες ακόμη επιτυχίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ