Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ημίμετρα για τις «τρελές αγελάδες»
  •   Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
  • Προσωρινή απαγόρευση χρήσης των ζωικών ζωοτροφών, «έλεγχοι» σε όλα τα βοοειδή
  • Επιτρέπονται όμως οι μεταλλαγμένοι σπόροι από τις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ.. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες μια σειρά προτάσεων προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ερχόμενης Δευτέρας για την αντιμετώπιση της ασθένειας των «τρελών» αγελάδων, με τις οποίες προβλέπεται ουσιαστικά η «ολοκληρωτική απαγόρευση» διατροφής των ζώων με κρεατάλευρα και ζωικά απόβλητα και η αντικατάστασή τους από μεταλλαγμένους αμερικάνικους ελαιούχους σπόρους, ενώ γενικεύονται οι «έλεγχοι» σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αναστατώνοντας την παραγωγή με ημίμετρα και «καταστρέφοντας» χιλιάδες ζώα.

Πρόκειται για «δραστικά μέτρα», ενόψει του καθημερινού πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων σε δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ, που αφ' ενός αποκαλύπτει το όργιο κερδοσκοπίας, σε βάρος της δημόσιας υγείας, και αφ' ετέρου δε λύνει το πρόβλημα «προστασίας του καταναλωτή». Απλά μεταθέτει το πρόβλημα της τροφικής δηλητηρίασης από τα άλευρα ζωικών αποβλήτων στους γενετικά μεταλλαγμένους αμερικανικούς ελαιούχους σπόρους, και στις άγνωστες μελλοντικές ασθένειες που θα προκαλέσουν.

Προτάσεις Κομισιόν

Η Κομισιόν προτείνει, μετά από εισήγηση των επιτρόπων Ντέιβιντ Μπερν («προστασία των καταναλωτών») και Φρανς Φίσλερ (Γεωργία) τα εξής: (1) την «προσωρινή απαγόρευση, από την 1η Γενάρη 2001 και για ένα εξάμηνο, των κρεατάλευρων και οστεάλευρων για όλα ανεξαιρέτως τα ζώα και για το σύνολο της επικράτειας της ΕΕ», (2) «έλεγχο όλων των βοοειδών ηλικίας άνω των 30 μηνών» για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, (3) την προσθήκη στα υλικά «υψηλού κινδύνου» που πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται κατά τη σφαγή του ζώου «ολόκληρου του εντέρου των βοοειδών όλων των ηλικιών», (4) εφαρμογή προγράμματος «αγορά για καταστροφή» όλων των βοοειδών ηλικίας άνω των 30 μηνών, εκτός εκείνων που έχουν ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή, (5) «ελαστική» αντιμετώπιση της παρέμβασης για τη στήριξη των τιμών παραγωγού, και, (6) αύξηση των προκαταβολών της παρέμβασης στα βοοειδή «από 60% σε 80%».

Αν οι προτάσεις της Κομισιόν υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών οι επιπτώσεις θα 'ναι σημαντικές. Οσον αφορά την απαγόρευση των αλεύρων από ζωικά απόβλητα, η μόνη εναλλακτική λύση που προτείνεται είναι οι μεταλλαγμένοι ελαιούχοι σπόροι (κόλτζα, ηλιόσπορος, σόγια). Η ΕΕ, στη βάση της συμφωνίας ΓΚΑΤΤ/ΠΟΕ του 1992 μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δεν μπορεί να παράγει περισσότερους από 13,4 εκ. τόνους ελαιούχων σπόρων, «πλαφόν» που επιβλήθηκε από τη λεγόμενη «συμφωνία Μπλερ Χάουζ» (Blair House). Ακριβώς γι' αυτό σήμερα εισάγει για τις επιπλέον ανάγκες 15 εκατ. τόνους ελαιούχων σπόρων, βασικά από τις αμερικανικές πολυεθνικές (Μοσκίτο κλπ.) που μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά.

Η ΕΕ εισάγει το 96% των αναγκών της σε άλευρα σόγιας, το 70% σε άλευρα ηλιόσπορου και το 4% σε άλευρα κόλτζας - όλα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα με άγνωστες, προς το παρόν, συνέπειες, στην ανθρώπινη υγεία. Η χρήση τους θα αυξήσει σημαντικά και την τιμή του κρέατος. Οσον αφορά τους «ελέγχους» πρόκειται για ημίμετρα, αφού τα τεστ ανιχνεύουν την αρρώστια στα βοοειδή από τρεις μέχρι έξι μήνες πριν την εκδήλωσή της, ενώ η επώαση της «τρέλας» διαρκεί τουλάχιστον μια πενταετία. Εξάλλου, δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί «τρελό» ζώο ηλικίας κάτω των 36 μηνών.

Η κατάσταση σύμφωνα με την Κομισιόν

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (ESB) που προσβάλλει τον εγκέφαλο των βοοειδών διαγνώστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1986 και από τότε έχουν διαπιστωθεί 179.000 κρούσματα στη Βρετανία και 1.300 στην υπόλοιπη ΕΕ. Ο εντοπισμός της ασθένειας Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ (nv - McJ) διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 1996, μετά την παρέλευση δεκαετίας, και από τότε έχουν διαπιστωθεί 89 περιπτώσεις στην ΕΕ, εκ των οποίων όλες στη Βρετανία, εκτός από τρία κρούσματα στη Γαλλία και ένα στην Ιρλανδία. Τα κρούσματα μειώνονται στη Βρετανία (1.136 περιπτώσεις φέτος) αλλά αυξάνονται στη Γαλλία (103 περιπτώσεις φέτος έναντι 31 το 1999) στην Ιρλανδία (110 φέτος έναντι 95 το 1999) και το Βέλγιο (9 φέτος έναντι 3 το 1999). Σε τρία κράτη - μέλη τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία παρουσιάστηκαν κρούσματα για πρώτη φορά φέτος, ενώ στην Ολλανδία υπήρξε κρούσμα πρόσφατα, μετά από δύο χρόνια, και στο Λουξεμβούργο έχει να εμφανιστεί από το 1997.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνο σε πέντε κράτη - μέλη «δεν έχει ακόμη επίσημα καταγραφεί κρούσμα», και αυτά είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελλάδα. Η χώρα μας κατηγορήθηκε επίσημα την περασμένη Πέμπτη από τον αρμόδιο επίτροπο Ντέιβιντ Μπερν για «έλλειψη συνεργασίας» και «μη εφαρμογή των αποφάσεων 90/667/ΕΚ και 96/449/ΕΚ. Σύμφωνα με την Κομισιόν «δεν αποτελεί έκπληξη» η φετινή αύξηση κρουσμάτων στη Γαλλία, ούτε η πρώτη εμφάνισή τους στη Γερμανία και την Ισπανία. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εμμονή στην κοροϊδία του ελληνικού λαού

Ο Γ. Ανωμερίτης  δήλωσε, χτες, πως θα ψηφίσει στις Βρυξέλλες... ό,τι προτείνει η Κομισιόν!  

Εξοργιστική εμμονή στη συνέχιση, με κάθε μέσο, της κυβερνητικής πρακτικής κοροϊδίας των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με το θέμα των «τρελών αγελάδων», δείχνει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες, ότι σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως... η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει επανεκτίμηση... της κατάστασης στην Ελλάδα και στα κράτη - μέλη της ΕΕ και θα προκύψουν και οι εθνικές προτάσεις... Μόνο όμως, που ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει προκαταβολικά ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της οριστικής κατάργησης της χρήσης κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων στη διατροφή όλων των ζώων και υπέρ της έναρξης των γρήγορων τεστ σε όλα τα βοοειδή από την αρχή του επόμενου χρόνου. Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Γεωργίας δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο να προσθέσουν σε όφελος των καταναλωτών και της προάσπισης της δημόσιας υγείας. Μάλιστα όπως φαίνεται έγιναν εκ του ασφαλούς, αφού την ίδια ώρα η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα τεθούν προς ψήφιση, αυτά που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει στις Βρυξέλλες ο Γ. Ανωμερίτης. Κι απ' ό,τι συμπεραίνεται, η σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών γίνεται για εσωτερικούς λόγους λαϊκής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Εκτός αυτών ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε με τα λεγόμενά του χτες, να αποκρύψει τη δουλική πολιτική που ακολουθεί στις Βρυξέλλες στο όνομα της εξυπηρέτησης των άνομων οικονομικών συμφερόντων των βορείων χωρών της ΕΕ και βιομηχανιών κρέατος και ζωοτροφών. Ρωτήθηκε επανειλημμένα από δημοσιογράφους για το πόσο θα ισχύσει η κατάργηση των κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων και με τι θα αντικατασταθούν οι πρωτεΐνες που περιλαμβάνονται στις ζωοτροφές. Συγκεκριμένη απάντηση δεν έδωσε σε καμία από τις τρεις σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν. Είπε μόνο - πάλι για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων - ότι το πρόβλημα της κατάργησης των κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων δεν αφορά την Ελλάδα γιατί δε χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ. Κι όταν του έγινε η παρατήρηση ότι το θέμα αυτό αφορά τους Ελληνες καταναλωτές μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των κρεάτων που καταναλώνονται στη χώρα, εισάγονται από χώρες της ΕΕ, ο Γ. Ανωμερίτης αντί απάντησης, έσκασε ένα ένοχο χαμόγελο.

Σε άλλη ερώτηση που του τέθηκε και αφορούσε το γεγονός ότι η ΕΕ προτίθεται να καταργήσει τη χρήση κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων στις ζωοτροφές που δίνονται στα ζώα της ΕΕ, αλλά όχι και την παραγωγή τους, ο υπουργός Γεωργίας άρχισε πάλι να τα μασάει και να λέει ότι πολλές τρίτες χώρες επιθυμούν να κάνουν χρήση τέτοιων ζωοτροφών όπως και μεταλλαγμένων προϊόντων. Στην παρατήρηση πώς γίνεται μέσα από μια τέτοια κατάσταση να διασφαλίζεται πως δε θα τραφούν με τέτοιες ζωοτροφές και ζώα στην επικράτεια της ΕΕ, πάλι δε δόθηκε απάντηση. Κι όταν του ξανατέθηκε το θέμα με τι θα αντικατασταθούν οι πρωτεΐνες στις ζωοτροφές, μιας και όπως είναι γνωστό η ΕΕ δεν προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή ελαιούχων σπόρων με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των εισαγωγών μεταλλαγμένης σόγιας από τις ΗΠΑ, ο Γ. Ανωμερίτης, πάσαρε την απάντηση στον γενικό διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ. Αυτός με τη σειρά του είπε, ότι έχει ανακαλυφτεί από το ΕΘΙΑΓΕ ένα ειδικό ρεβίθι που καλύπτει σε πρωτεΐνες την κτηνοτροφική παραγωγή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ